Félj ​bátran 87 csillagozás

Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Mi ​a félelem? Hogyan hozunk félelemből olyan döntéseket, amelyek egyébként nem jellemzők ránk? Miként használja fel a politika, a média a félelmeinket arra, hogy manipuláljon bennünket? Könyvében egyebek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Al Ghaoui Hesna újságíró, aki az elmúlt tizenöt évben több mint húsz országból, köztük számos háborús helyszínről tudósított. Ezeken a küldetéseken megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatásait, nemcsak a rettegő lakosságon, hanem a katonákon, a többi újságírón – és saját magán is. Elhatározta, utánajár, mi is a félelem valójában. Neves kutatókat keresett fel, hogy megtudja, mi történik az agyban, a testben, amikor félünk, és világhírű szociálpszichológusokat kérdezett arról, hogyan vehetjük észre, ha a félelem alattomosan elkezdi átalakítani a szokásainkat, a viselkedésünket. Kutatta a félelem fiziológiáját, evolúciós szerepét, a traumák természetét és azokat a megközelítéseket, amelyek a félelem feldolgozásában… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2017
344 oldal · ISBN: 9789634333296
>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2017
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633108031

Enciklopédia 4


Kedvencelte 12

Most olvassa 51

Várólistára tette 149

Kívánságlistára tette 143

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Baráth_Zsuzsanna P>!
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Hesna volt a garancia arra, hogy nem egy ezredik érdektelen celebkönyvet fogok kapni, hanem egy érdekes, alapos, értelmes gondolatmenetet lesz szerencsém végigkövetni a félelem tárgyköréről. Nem is csalatkoztam ezen elvárásaimban, pontosan azt kaptam, amit vártam, egy jól szerkesztett könyvet, amely ugyanolyan, mint az egykori kiváló haditudósító (aki a kislánya megszületése után hagyott fel a háborús övezetek felkeresésével) riportjai. Összeszedett, közérthetően megfogalmazott írásmű, amelyből nem hiányzik az érzelem, de mégis inkább a higgadt értelemre alapozva járja körül a témát, szélsőségektől mentesen, a tényekre fókuszálva adja át nekünk azt a tudásanyagot, amelyet megszerzett. Mindig őszintén csodáltam Hesnát azért, hogy törékeny fiatal nő létére milyen bátran járta éveken keresztül a háborús zónákat, kockáztatta az életét a legdurvább veszélyhelyzetekben, miközben szállította nekünk a minőségi tudósításokat azokról a helyszínekről, amelyekre én biztosan nem tenném be a lábam, pedig nem tartom magam gyávának. Ha valaki, ő aztán tényleg sokszor nézett szembe igazi halálfélelemmel, ezért hiszem el neki, hogy hitelesen tud beszélni erről a témáról, az újságírói rutin pedig nagy segítség lehetett ahhoz, hogy gördülékenyen, az olvasó számára befogadhatóan mutassa be a félelem megannyi arcát.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/11/23/konyvkritika_a…

Ydna>!
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

A könyvet személyes traumáim feldolgozásànak céljával vettem kézbe. Évek óta szorongok egy harmadik világháborútól, vagy akármilyen háborútól. Gyermekként a 90-es évek Szerbiájában rám is átragadt a szüleim szorongása (aput elviszik-e szolgálatra?), majd az, hogy a szüleim ezen félelmüktől menekülve átmenetileg szétszakatították a családunk… Később a NATO bombázások alatt megtapasztaltam újra ugyanazt, csak kicsit más formában és persze érettebb fejjel. Mivel a szüleim nem tudták jól kezelni ezeket a helyzeteket, én is ezt tanultam meg tőlük. Most próbálom újragondolni, feldolgozni az engem ért hatásokat, vagy ahogy a könyv írja: újrahuzalozni az agyam/magam. Vannak benne konkrét tanácsok is, melyek úgy érzem hasznomra lehetnek, de a félelem ezen megközelítése is sokat ad. Ha megismerjük az ellenséget módunk van rájönni, hogy talán nem is az, akinek hittük, így van ez a félelemmel is, lehet hajtóerő is, nemcsak „fék”, de ahhoz, hogy így tudjuk megélni jó ha megbarátkozunk vele, elfogadjuk a jelenlétét. Féljetek, de csak bátran!

pável>!
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Ha épp menekülsz, Hesna a legjobb útitárs.
Avagy
régen rossz, ha a közeledben látod őt.
Miközben
az egyik lehető legjobb társaság,
mind ő, mind a könyve, nagyon okosak mindketten,
bár a könyv könnyebb,
míg ha személyesen ő mesélne neked, alighanem rajtad is épp golyóálló mellény van, ami tizen' kiló – kész is a feszkó, aztán mégiscsak előveheted a könyvét, ami cserébe legalább a poszttraumás stresszről is mesél. (Ja, a PTSD nem csak háborús övezetben kapható ám el!)

Szóval, az egyik legjobb társaság ez a kötet – magáncellában párnakönyv is lehet, tűz esetén lángokat is csapkodhatsz vele, és még a kisebb repeszeket is felfogja.

(Legközelebbi könyvrokona a Galaxis Útikalauz stopposoknak – egy a jelszavuk is: Ne pánikolj! A törölközőről ugyan nem szól, de lehet hogy benne van a kérdés ahhoz a bizonyos válaszhoz. De félre a tréfával: Adams szabadon viccelődhetett, itt a szánkra fagy bármilyen nevetés, nem épül újra utánunk a Föld 2., de még csak Szíria sem.)

andianhu>!
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Nagyon jó, hogy megszületett ez a könyv. Nagyon jó, hogy eljutott hozzám. Szép tiszta fényű tükör. Nem is minden tetszett benne, amit rólam megmutatott, de mint tudjuk, ez sosem a tükör hibája. Sőt: Hesnával együtt vallom: egyáltalán nem hiba észrevenni magunkban a nemtetsző dolgokat – amit felismerünk, tudatosítunk, azzal már tovább lehet indulni. Egész jó dolog bátran félni, fel tudok idézni ilyen kellemes emlékeket is. Hesna könyve erőt ad a tovább induláshoz.
És röptében folytatom egy olyan könyvvel, amit ebből a műből ismerhettem meg. Kíváncsian megyek tovább ezen az úton. (Szemléletváltás)

lettielena>!
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Elég nehéz összeszednem a gondolataimat a könyvvel kapcsolatban, ezért sem kezdtem neki az értékelés írásnak az olvasás után. IMÁDTAM! (Ezt mégis hogyan részletezzem???)
Inkább nem várok tovább, megpróbálom szavakba önteni az érzéseim, mert erről a könyvről beszélni kell. Sokat. Amennyiszer csak lehet.
Elképesztően hatalmas motivációs bomba. Tele van jobbnál jobb mondatokkal, amiket legszívesebben kiírnék egy táblára (ha elég lenne az a tábla) és minden reggel elolvasnám őket, amíg végül el nem hiszem, hogy én is képes vagyok rá. Képes vagyok bátran félni. Képes vagyok pozitív jelenséggé varázsolni a Félelem démonomat.

Sajnálom, hogy olyan soká ült olvasatlanul a polcomon, mert már akkor el kellett volna olvasnom, amikor a megjelenés után megszereztem. Nagyon sok háttérmunka, kutatás van benne. Nemcsak Hesna életében történt, nem mindennapi kalandokról olvashatunk, de közben összefűzi ezeket pszichológiai, szociológiai kutatásokkal. Egyik pillanatban még a bombák földjén vagy és épp azt látod, hogyan rombolják porig egy-egy ember otthonát, a másikban az itthoni plázában vagy és azzal küzdesz, hogy a gyerekedet megnyugtasd. Fantasztikusan rakta össze az eseményeket Hesna. Mindennap azt vártam, mikor lesz vége a napnak és ülhetek le olvasni.
Az hab volt a tortán, hogy DTK és Szentesi is megjelent a sorok között.
Köszönöm Hesna, hogy megírtad ezt a könyvet, megosztottad velünk a történeted! Köszönöm!

Hiranneth>!
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Már egy ideje szemeztem ezzel a könyvvel barátom polcáról, aztán végül csak sikerült eljutnom az olvasásáig.
Érdekes utazás volt, több tekintetben is. Nem csak a saját félelmeim, tetteim felett gondolkodhattam, de sok újdonsággal szolgált a különféle kutatások, felmérések tekintetében is. Nem mondom, hogy mindnek az eredménye boldoggá tett volna, de jobb szembe nézni a dolgokkal, mint állandóan homokba dugni a fejünket.
A könyvben megjelenő személyes történetek pedig csak plusz adalékot jelentettek. Mindig is meglep, mi mindenre vagyunk képesek, de ez nem jelenti azt, hogy sokkal könnyebben építem be a saját életembe. Pedig lehet, sőt, biztos, hogy nem ártana…

adrykacska>!
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Összeszedett, alapos, logikusan felépített könyv a Félj bátran. Hesna higgadtan mesélni el az olvasóknak a vele megtörténteket, számtalanszor találkozott már a halálfélelemmel. A háborús övezetekből közvetített tudósításai után olyan könyvet foghattam a kezembe, ami előtt fejet hajtok. A sajnálkozás legapróbb szikrája sem található meg az írásában, tényekre alapul mind a háromszáznegyvennégy oldal.
Bővebben: https://adrykacska.blogspot.hu/2018/01/al-ghaoui-hesna-…

ocimumBasilicum>!
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Több olyan dologra is rávilágít, amit magunk is tudunk, de leírva, megfogalmazva, kimondva beépül a gondolkodásmódunkba, és majd az adott szituációkan ezeket felhasználva segíthet!

csokitorta>!
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Azt hiszem, nem is tudtam volna jobb időpontban sorra keríteni ezt a könyvet, mint ezekben a koronavírusos, karanténos napokban. Bár az elvárásom csupán az volt, hogy csökkentse bennem a kötet a szorongást, amit az új helyzet alakított ki, de valami sokkal többet kaptam: életre szóló tanácsokat és tényeket olvashattam a félelemmel kapcsolatban, de olyan életutakat is megismertem, amelyek mindenki számára példamutatóak és motiválóak lehetnek. A Félj bátran! című könyv nem csak emiatt illik ebbe a tematikus könyvajánlóba, hanem a felépítése miatt is, amely szorosan és elválaszthatatlanul fonódik a szociálpszichológia köré. Főleg a kötet vége felé, érdekes interjúkat olvashattunk pszichológusokkal (mint például a híres és nevezetes Zimbardóval), és nagyon tanulságos és aktuális kísérletekről is. Bár ezek között már nem volt számomra újdonság, hiszen tanultam már őket az egyetemen, ugyanakkor a félelemmel és az érzelmekkel kapcsolatban rengeteg új dolgot megtudtam, amelyek biztos segítséget fognak nyújtani a vizsgákra való felkészülés során.
Bővebb értékelésem: http://varazstinta.blogspot.com/2020/04/a-nagy-pszichol…

bodr>!
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Nem rossz könyv, de azt hiszem, ehhez túl sok volt az én öt évnyi pszichológia tanulmányom és összes Bábel epizód-megtekintésem.


Népszerű idézetek

Ács_Milán>!

Ha hiszel valamiben, akkor menj, és tegyél is érte valamit, ne másokra várj, hogy majd elintézik helyetted.

179. oldal

3 hozzászólás
Wiggin77 P>!

– Ha valakit manipulálni akarsz, erre a félelemkeltés a legjobb eszköz – mondja. – És létezik erre egy jól bevált recept. Először is komoly félelmet kell kelteni valamivel. Rá lehet mutatni egy közvetlen veszélyforrásra, vagy akár valamilyen közvetett veszélyre – meg lehet nevezni például egy bűnbakot, aki okolható valamilyen problémáért. A következő lépésben már csak egyszerű, könnyen kivitelezhető megoldást kell felkínálni e félelem kezelésére. Ez nagyon fontos, ugyanis ha nem mutatunk fel néhány lehetséges megoldást, akkor az emberek nem akarnak a problémával foglalkozni, úgy tesznek, mintha az nem is létezne. És ez azért is lényeges, mert amint félelmet keltenek bennünk, az agyunk szélsebesen elkezdi kutatni a lehetséges megoldásokat. Ezért könnyű ilyenkor a propaganda eszközeivel félelemeinkre apellálva kiutat kínálni. A propaganda lényege, hogy az emberek legösztönösebb gondolatait veszi célba, azokat manipulálja, majd a kapcsolódó érzelmeket is befolyásolja. Vagyis a befolyásoló előbb félelmet vagy haragot kelt bennünk, aztán pedig hősnek tünteti fel magát, aki kiment minket a félelmet és dühöt okozó helyzetből.

297. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · manipuláció · propaganda
3 hozzászólás
Ács_Milán>!

Mert a legtöbbször vagy a múlton rágódunk, vagy a jövőn szorongunk. De minek? Az élet a jelenben zajlik!

126. oldal

csillavirág>!

Megtanultam azt is, hogy ha megismered az ellenségedet, akkor legyőzheted, de ha egyszerűen csak gyűlölöd, azzal magadat ölöd meg.

245. oldal

barthareka88>!

A terrorizmus valódi célpontjai mi, a többiek vagyunk: az a több milliárd ember, akiket nem ölnek meg, de ezekkel megfélemlítenek a gyilkos cselekedetekkel. A terrorizmus valódi lényege nem maga a cselekmény, hanem az arra adott reakciónk.

232-233. oldal

Ács_Milán>!

A kudarc csak egy probléma, amivel szembe kell nézni, és amiből tanulni lehet.

252. oldal

Boglárka_Madar P>!

Több száz PTSD-ben szenvedő agyát fMRI-vel vizsgálva azonban orvosok egy csoportja arra jutott, hogy amikor egy esemény túlterheli az agyat, azt az áramkört is túlterheli, amely azért felel, hogy az esemény érzékelésből emlékké alakuljon. És ez okozza PTSD esetén az emlékbetöréseket. Minden alkalommal, amikor ilyen emlékképek törnek elő a traumát elszenvedett embernél, tulajdonképpen „archiválatlan érzékelésként” éli meg a szörnyű eseményeket, ezek ugyanis ilyenkor még nem valódi emlékek. Azért hívják ezeket hibásan emlékeknek, mert nagyon hasonlóak azokhoz, hiszen az illető agyában ugyanaz játszódik le, mint ami valóban megtörtént. Csakhogy ezek az emlékbetörések valójában érzékelések, amelyek hasonlítanak a hallucinációkhoz. Az emlékbetöréseket, bevillanásokat az agy a trauma újraéléseként értékeli, és újra és újra készenléti reakciót indít el.

68-69. oldal

csillavirág>!

Mindegy hogy ezt minek nevezzük – akaraterőnek, kitartásnak, életigenlésnek, életszeretetnek, vagy akár ezek bonyolult kombinációjának. az erő mindenkiben ott van, belülről jön.

234. oldal

csillavirág>!

Mert akárhogy is gondolkodunk, akármilyen értékrendet vallunk, bizonyos esetekben talán annyi is elég. ha egyszerűen meglegyint minket a félelem fuvallata, és az ösztöneink máris újrakódolják a korábban, sokszor tudat alatt befogadott információkat, és így gondolkodásunk leegyszerűsödik, előítéletes lesz. Ezért is annyira hatékony a populista és a félelmekre ható fogyasztói manipulálás is- ezek elvetik a magokat, amelyek sokszor csak később, valamilyen esemény hatására kelnek ki és szökkennek szárba.

160. oldal

csatacsita>!

„Az inger és a válasz között van egy tér, és ebben a térben rejlik a mi szabadságunk, hogy megválasszuk a válaszunkat.” Tehát „bármidet, ami az életben van, elvehetik tőled, kivéve egyet: a választási szabadságodat, hogy hogyan reagálsz egy helyzetre.”

186. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Oriana Fallaci: A harag és a büszkeség
Jean Sasson: Jazmína választása
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Almási Kitti: Bátran élni
Csernus Imre – Kádár Annamária – Pál Ferenc – Popper Péter: Sors és önismeret
Almási Kitti: Lezárás, elengedés, újrakezdés
Csernus Imre: A férfi – Srácoknak
Popper Péter: Az önmagába térő ösvény
Edward Gibbon: Az iszlám hódítások és a kalifák uralma
Kéri Katalin: Holdarcú, karcsú ciprusok