Félj ​bátran 11 csillagozás

Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Mi ​a félelem? Hogyan hozunk félelemből olyan döntéseket, amelyek egyébként nem jellemzők ránk? Miként használja fel a politika, a média a félelmeinket arra, hogy manipuláljon bennünket? Könyvében egyebek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Al Ghaoui Hesna újságíró, aki az elmúlt tizenöt évben több mint húsz országból, köztük számos háborús helyszínről tudósított. Ezeken a küldetéseken megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatásait, nemcsak a rettegő lakosságon, hanem a katonákon, a többi újságírón – és saját magán is. Elhatározta, utánajár, mi is a félelem valójában. Neves kutatókat keresett fel, hogy megtudja, mi történik az agyban, a testben, amikor félünk, és világhírű szociálpszichológusokat kérdezett arról, hogyan vehetjük észre, ha a félelem alattomosan elkezdi átalakítani a szokásainkat, a viselkedésünket. Kutatta a félelem fiziológiáját, evolúciós szerepét, a traumák természetét és azokat a megközelítéseket, amelyek a félelem feldolgozásában… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2017
344 oldal · ISBN: 9789634333296
>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2017
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633108031

Kedvencelte 1

Most olvassa 13

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Baráth_Zsuzsanna MP
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Hesna volt a garancia arra, hogy nem egy ezredik érdektelen celebkönyvet fogok kapni, hanem egy érdekes, alapos, értelmes gondolatmenetet lesz szerencsém végigkövetni a félelem tárgyköréről. Nem is csalatkoztam ezen elvárásaimban, pontosan azt kaptam, amit vártam, egy jól szerkesztett könyvet, amely ugyanolyan, mint az egykori kiváló haditudósító (aki a kislánya megszületése után hagyott fel a háborús övezetek felkeresésével) riportjai. Összeszedett, közérthetően megfogalmazott írásmű, amelyből nem hiányzik az érzelem, de mégis inkább a higgadt értelemre alapozva járja körül a témát, szélsőségektől mentesen, a tényekre fókuszálva adja át nekünk azt a tudásanyagot, amelyet megszerzett. Mindig őszintén csodáltam Hesnát azért, hogy törékeny fiatal nő létére milyen bátran járta éveken keresztül a háborús zónákat, kockáztatta az életét a legdurvább veszélyhelyzetekben, miközben szállította nekünk a minőségi tudósításokat azokról a helyszínekről, amelyekre én biztosan nem tenném be a lábam, pedig nem tartom magam gyávának. Ha valaki, ő aztán tényleg sokszor nézett szembe igazi halálfélelemmel, ezért hiszem el neki, hogy hitelesen tud beszélni erről a témáról, az újságírói rutin pedig nagy segítség lehetett ahhoz, hogy gördülékenyen, az olvasó számára befogadhatóan mutassa be a félelem megannyi arcát.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/11/23/konyvkritika_a…

>!
adrykacska P
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Összeszedett, alapos, logikusan felépített könyv a Félj bátran. Hesna higgadtan mesélni el az olvasóknak a vele megtörténteket, számtalanszor találkozott már a halálfélelemmel. A háborús övezetekből közvetített tudósításai után olyan könyvet foghattam a kezembe, ami előtt fejet hajtok. A sajnálkozás legapróbb szikrája sem található meg az írásában, tényekre alapul mind a háromszáznegyvennégy oldal.
Bővebben: https://adrykacska.blogspot.hu/2018/01/al-ghaoui-hesna-…

>!
scaffale 
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Ha épp menekülsz, Hesna a legjobb útitárs.
Avagy
régen rossz, ha a közeledben látod őt.
Miközben
az egyik lehető legjobb társaság,
mind ő, mind a könyve, nagyon okosak mindketten,
bár a könyv könnyebb,
míg ha személyesen ő mesélne neked, alighanem rajtad is épp golyóálló mellény van, ami tizen' kiló – kész is a feszkó, aztán mégiscsak előveheted a könyvét, ami cserébe legalább a poszttraumás stresszről is mesél. (Ja, a PTSD nem csak háborús övezetben kapható ám el!)

Szóval, az egyik legjobb társaság ez a kötet – magáncellában párnakönyv is lehet, tűz esetén lángokat is csapkodhatsz vele, és még a kisebb repeszeket is felfogja.

(Legközelebbi könyvrokona a Galaxis Útikalauz stopposoknak – egy a jelszavuk is: Ne pánikolj! A törölközőről ugyan nem szól, de lehet hogy benne van a kérdés ahhoz a bizonyos válaszhoz. De félre a tréfával: Adams szabadon viccelődhetett, itt a szánkra fagy bármilyen nevetés, nem épül újra utánunk a Föld 2., de még csak Szíria sem.)

>!
mickey
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

5/5
+ a személyes sztorik, amiken keresztül bemutatja a félelmet
+ jól megírt, jól összeszerkesztett könyv
+ van mondanivalója
+ rengeteg saját példa és élmény
– volt benne 1-2 elírás, ami szerintem engem nagyon zavart


Népszerű idézetek

>!
adrykacska P

… hogyan lehet tömegeket manipulálni a félelemmel, …


Hasonló könyvek címkék alapján

Oriana Fallaci: A harag és a büszkeség
Andrew Meier: Csecsenföld
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Kepes András: Világkép
Tóth Balázs – Csányi Vilmos: Hiedelmeink
Benedek Szabolcs: Beatles vágatlanul
Csányi Vilmos: Íme, az ember
Debreczeni József: Ne bántsd a cigányt!
Oravecz Nóra: Találd meg magad
Pőcze Flóra: A Moszkva tér gyermekei