Félj ​bátran 37 csillagozás

Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Mi ​a félelem? Hogyan hozunk félelemből olyan döntéseket, amelyek egyébként nem jellemzők ránk? Miként használja fel a politika, a média a félelmeinket arra, hogy manipuláljon bennünket? Könyvében egyebek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Al Ghaoui Hesna újságíró, aki az elmúlt tizenöt évben több mint húsz országból, köztük számos háborús helyszínről tudósított. Ezeken a küldetéseken megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatásait, nemcsak a rettegő lakosságon, hanem a katonákon, a többi újságírón – és saját magán is. Elhatározta, utánajár, mi is a félelem valójában. Neves kutatókat keresett fel, hogy megtudja, mi történik az agyban, a testben, amikor félünk, és világhírű szociálpszichológusokat kérdezett arról, hogyan vehetjük észre, ha a félelem alattomosan elkezdi átalakítani a szokásainkat, a viselkedésünket. Kutatta a félelem fiziológiáját, evolúciós szerepét, a traumák természetét és azokat a megközelítéseket, amelyek a félelem feldolgozásában… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2017
344 oldal · ISBN: 9789634333296
>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2017
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633108031

Enciklopédia 4


Kedvencelte 4

Most olvassa 32

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Hesna volt a garancia arra, hogy nem egy ezredik érdektelen celebkönyvet fogok kapni, hanem egy érdekes, alapos, értelmes gondolatmenetet lesz szerencsém végigkövetni a félelem tárgyköréről. Nem is csalatkoztam ezen elvárásaimban, pontosan azt kaptam, amit vártam, egy jól szerkesztett könyvet, amely ugyanolyan, mint az egykori kiváló haditudósító (aki a kislánya megszületése után hagyott fel a háborús övezetek felkeresésével) riportjai. Összeszedett, közérthetően megfogalmazott írásmű, amelyből nem hiányzik az érzelem, de mégis inkább a higgadt értelemre alapozva járja körül a témát, szélsőségektől mentesen, a tényekre fókuszálva adja át nekünk azt a tudásanyagot, amelyet megszerzett. Mindig őszintén csodáltam Hesnát azért, hogy törékeny fiatal nő létére milyen bátran járta éveken keresztül a háborús zónákat, kockáztatta az életét a legdurvább veszélyhelyzetekben, miközben szállította nekünk a minőségi tudósításokat azokról a helyszínekről, amelyekre én biztosan nem tenném be a lábam, pedig nem tartom magam gyávának. Ha valaki, ő aztán tényleg sokszor nézett szembe igazi halálfélelemmel, ezért hiszem el neki, hogy hitelesen tud beszélni erről a témáról, az újságírói rutin pedig nagy segítség lehetett ahhoz, hogy gördülékenyen, az olvasó számára befogadhatóan mutassa be a félelem megannyi arcát.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/11/23/konyvkritika_a…

>!
Adry_olvasósarka_blog P
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Összeszedett, alapos, logikusan felépített könyv a Félj bátran. Hesna higgadtan mesélni el az olvasóknak a vele megtörténteket, számtalanszor találkozott már a halálfélelemmel. A háborús övezetekből közvetített tudósításai után olyan könyvet foghattam a kezembe, ami előtt fejet hajtok. A sajnálkozás legapróbb szikrája sem található meg az írásában, tényekre alapul mind a háromszáznegyvennégy oldal.
Bővebben: https://adrykacska.blogspot.hu/2018/01/al-ghaoui-hesna-…

>!
pável P
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Ha épp menekülsz, Hesna a legjobb útitárs.
Avagy
régen rossz, ha a közeledben látod őt.
Miközben
az egyik lehető legjobb társaság,
mind ő, mind a könyve, nagyon okosak mindketten,
bár a könyv könnyebb,
míg ha személyesen ő mesélne neked, alighanem rajtad is épp golyóálló mellény van, ami tizen' kiló – kész is a feszkó, aztán mégiscsak előveheted a könyvét, ami cserébe legalább a poszttraumás stresszről is mesél. (Ja, a PTSD nem csak háborús övezetben kapható ám el!)

Szóval, az egyik legjobb társaság ez a kötet – magáncellában párnakönyv is lehet, tűz esetén lángokat is csapkodhatsz vele, és még a kisebb repeszeket is felfogja.

(Legközelebbi könyvrokona a Galaxis Útikalauz stopposoknak – egy a jelszavuk is: Ne pánikolj! A törölközőről ugyan nem szól, de lehet hogy benne van a kérdés ahhoz a bizonyos válaszhoz. De félre a tréfával: Adams szabadon viccelődhetett, itt a szánkra fagy bármilyen nevetés, nem épül újra utánunk a Föld 2., de még csak Szíria sem.)

>!
andianhu
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Nagyon jó, hogy megszületett ez a könyv. Nagyon jó, hogy eljutott hozzám. Szép tiszta fényű tükör. Nem is minden tetszett benne, amit rólam megmutatott, de mint tudjuk, ez sosem a tükör hibája. Sőt: Hesnával együtt vallom: egyáltalán nem hiba észrevenni magunkban a nemtetsző dolgokat – amit felismerünk, tudatosítunk, azzal már tovább lehet indulni. Egész jó dolog bátran félni, fel tudok idézni ilyen kellemes emlékeket is. Hesna könyve erőt ad a tovább induláshoz.
És röptében folytatom egy olyan könyvvel, amit ebből a műből ismerhettem meg. Kíváncsian megyek tovább ezen az úton. (Szemléletváltás)

>!
csatacsita P
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Klassz írás a félelemről, olyan írótól aki mind a saját bőrén megtapasztalta a félelem különböző formáit, mind pedig jó forrásokat használva fel is dolgozta az őt ért ingereket. Egyben elolvasva is jó élmény nyújtott, egy hónapon keresztül mint egy esti mese elalvás előtt, de a későbbiekben is jó lesz bele-bele olvasni! :)

>!
RaavNaan P
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Tetszett. Hesna nagyon szimpatikus ember. Szeretem a műsorait is, bár igen keveset láttam belőlük, mivel, mint tudjuk a jó műsorok mindig 23:30 után kezdődnek, én meg akkor már régen alszom.
Sok újdonságot nem olvastam benne, de valahogy helyrerakott dolgokat a fejemben a félelemről, és tudatosította, hogy mit kell tenni ahhoz a félelmet a javunkra fordítsuk.

>!
mickey
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

5/5
+ a személyes sztorik, amiken keresztül bemutatja a félelmet
+ jól megírt, jól összeszerkesztett könyv
+ van mondanivalója
+ rengeteg saját példa és élmény
– volt benne 1-2 elírás, ami szerintem engem nagyon zavart

1 hozzászólás
>!
Greta_Green
Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Nagyon-nagyon-nagyon tetszett nekem ez a könyv! Pont megfelelő arányban lettek adagolva Hesna személyes élményei, saját gondolatai és a kutatási adatok. Ez az a könyv, amelyből az ember szórakozva tanulhat, és tanulva szórakozhat. Bár azt hiszem, el kell jutnia az embernek a megfelelő önismereti szintre, hogy érteni és értékelni tudja ezt a könyvet.
Amit kiemelnék, mert én nem fektetek túl nagy hangsúlyt általában a könyvek borítójára, de ennek a könyvnek nagyon megfogott a külseje is.
Amiért sajnos kénytelen voltam levonni fél csillagot: rengeteg szerkesztési hiba van a könyvben, ami a tartalmi értékeiből nyilván nem von le, de azért szem előtt kellene tartani az igényességet, ha már szerkesztőkön, tördelőkön és jó pár emberen átmegy a kézirat, mielőtt a nyomdába kerülne.


Népszerű idézetek

>!
Wiggin77

– Ha valakit manipulálni akarsz, erre a félelemkeltés a legjobb eszköz – mondja. – És létezik erre egy jól bevált recept. Először is komoly félelmet kell kelteni valamivel. Rá lehet mutatni egy közvetlen veszélyforrásra, vagy akár valamilyen közvetett veszélyre – meg lehet nevezni például egy bűnbakot, aki okolható valamilyen problémáért. A következő lépésben már csak egyszerű, könnyen kivitelezhető megoldást kell felkínálni e félelem kezelésére. Ez nagyon fontos, ugyanis ha nem mutatunk fel néhány lehetséges megoldást, akkor az emberek nem akarnak a problémával foglalkozni, úgy tesznek, mintha az nem is létezne. És ez azért is lényeges, mert amint félelmet keltenek bennünk, az agyunk szélsebesen elkezdi kutatni a lehetséges megoldásokat. Ezért könnyű ilyenkor a propaganda eszközeivel félelemeinkre apellálva kiutat kínálni. A propaganda lényege, hogy az emberek legösztönösebb gondolatait veszi célba, azokat manipulálja, majd a kapcsolódó érzelmeket is befolyásolja. Vagyis a befolyásoló előbb félelmet vagy haragot kelt bennünk, aztán pedig hősnek tünteti fel magát, aki kiment minket a félelmet és dühöt okozó helyzetből.

297. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · manipuláció · propaganda
3 hozzászólás
>!
Boglárka_Madar P

Több száz PTSD-ben szenvedő agyát fMRI-vel vizsgálva azonban orvosok egy csoportja arra jutott, hogy amikor egy esemény túlterheli az agyat, azt az áramkört is túlterheli, amely azért felel, hogy az esemény érzékelésből emlékké alakuljon. És ez okozza PTSD esetén az emlékbetöréseket. Minden alkalommal, amikor ilyen emlékképek törnek elő a traumát elszenvedett embernél, tulajdonképpen „archiválatlan érzékelésként” éli meg a szörnyű eseményeket, ezek ugyanis ilyenkor még nem valódi emlékek. Azért hívják ezeket hibásan emlékeknek, mert nagyon hasonlóak azokhoz, hiszen az illető agyában ugyanaz játszódik le, mint ami valóban megtörtént. Csakhogy ezek az emlékbetörések valójában érzékelések, amelyek hasonlítanak a hallucinációkhoz. Az emlékbetöréseket, bevillanásokat az agy a trauma újraéléseként értékeli, és újra és újra készenléti reakciót indít el.

68-69. oldal

>!
csillavirág

Mert akárhogy is gondolkodunk, akármilyen értékrendet vallunk, bizonyos esetekben talán annyi is elég. ha egyszerűen meglegyint minket a félelem fuvallata, és az ösztöneink máris újrakódolják a korábban, sokszor tudat alatt befogadott információkat, és így gondolkodásunk leegyszerűsödik, előítéletes lesz. Ezért is annyira hatékony a populista és a félelmekre ható fogyasztói manipulálás is- ezek elvetik a magokat, amelyek sokszor csak később, valamilyen esemény hatására kelnek ki és szökkennek szárba.

160. oldal

>!
csillavirág

A sok szörnyűséget látva, számtalanszor érezve a kiszolgáltatottságot, megtapasztalva azt, hogy a totalitárius rendszerek, a kizsákmányolás, a szélsőséges időjárás hova juttathatnak egy országot, talán az átlagosnál nagyobb felelősségérzet jellemez minket amellett, hogy maga a félelem is teljes mértékben jelen van az életünkben. Csak éppen mi elhívjuk tangózni. Mert tudjuk, hogy nem a félelemmel van a gond, hanem azzal, ahogy időnként reagálunk a félelemre. Hogy a nem tudatosított félelem, vagy éppen a félelemtől való félelem képes pánikot szülni. Részben pont azért, mert sokan nehezen birkóznak meg az élet kiszámithatatlanságával, ezért próbálnak szokások mögé rejtőzni, ezért akarják lezárni komfortzónájuk határait.

220. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem
>!
csillavirág

A lélegzet visszatartása fulladást okoz. Az a társadalom, amely biztonságvágyra épül, semmi egyebet nem tesz, mint megkísérli visszatartani a lélegzetét. Mi magunk vagyunk a bizonytalanság.

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: biztonság
>!
csillavirág

Mindegy hogy ezt minek nevezzük – akaraterőnek, kitartásnak, életigenlésnek, életszeretetnek, vagy akár ezek bonyolult kombinációjának. az erő mindenkiben ott van, belülről jön.

234. oldal

>!
csillavirág

Megtanultam azt is, hogy ha megismered az ellenségedet, akkor legyőzheted, de ha egyszerűen csak gyűlölöd, azzal magadat ölöd meg.

245. oldal

>!
Solya91

Ha nem nézünk szembe a saját sebezhetőségünkkel,akkor az elkerülési technikákat kezdjük feljeszteni.

217. oldaldal

>!
Solya91

Sosem úgy gondoltam magamra ,mint aki képes irányitani a sorsát, kicsit mintha szerettem volna a körülmények áldozatának érezni magamat.

201. oldal

>!
Solya91

A döntési lehetőséget valós szabadságként érdemes megélni, mert nagyobb hatalamat ad a kezünkbe mint gondolnánk.

187. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Oriana Fallaci: A harag és a büszkeség
Andrew Meier: Csecsenföld
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Kepes András: Világkép
Tóth Balázs – Csányi Vilmos: Hiedelmeink
Benedek Szabolcs: Beatles vágatlanul
Csányi Vilmos: Íme, az ember
Debreczeni József: Ne bántsd a cigányt!
Oravecz Nóra: Találd meg magad
Pőcze Flóra: A Moszkva tér gyermekei