Ház ​a fenyők mögött 0 csillagozás

Aknai Péter: Ház a fenyők mögött

Ismerős vidéken járunk: egy alföldi falu mindennapjaiba pillanthatunk bele. Hosszabb-rövidebb történetek lüktetnek, változik a tér, az idő és a cselekmény, olykor az elbeszélő perspektívája is, ennek ellenére érezni a szövegek közti szoros kapcsolatot. Mélységek és magasságok váltakoznak; a családi traumák árnyékában pedig, a nehéz idők és viszonyok közt is állandóan jelen van a túlélést biztosító humor. A már korábban megismert szereplők ki-be járkálnak a történetekben, és mint valami különös kötőanyag, a kertek alján ott hömpölyög a Duna. A kötet méltó folytatása a fiatal szerző nagy sikerű bemutatkozó kötetének, A Kisbéka anatómiájának.

>!
Pro Pannonia, Pécs, 2020
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155553707

Várólistára tette 2


Népszerű idézetek

Nikoletta_Klein>!

Már nagymama voltál, de még mindig kisgyerekként jelentem meg álmaidban. Ezt mindig elmesélted. Szeretném ezt örökölni, érezni téged – akárhogyan. De amióta elmentél, még egyszer sem álmodtam veled.

9. oldal

Nikoletta_Klein>!

Az esélyegyenlőségről meg lehet beszélni, de hát ilyen nincs, hogyan is lenne? Mit képes megadni az orvosapuka a gyerekének, és mit egy alföldi napszámos a tanyavilágból? Mit tehet a pedagógus, hogy a tehetséges gyerek ne kallódjon el? Mesél, kibontja a világot. Én ezt hoztam otthonról, ezt szívtam magamba. Aki nem lát mást, csak a falut, a paprikaföldet, az iskolát, az beszűkül. Beleszürkül a hétköznapokba. A könyvek segítenek kibontani a világot, talán megérteni is. Könyvekkel szabad lehet az ember; mindent megtehet, amire amúgy nem telik: utazik, világokat lát. […] El kell jutni a könyvekig, ezt tartom a legfontosabbnak. Az olvasáson keresztül vezet az út feljebb, az az alap. Lehet élni könyv nélkül, de minek?

23. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Szürke szobák
Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
Böszörményi Gyula: Beretva és tőr
Csingiz Ajtmatov: A tengerparton futó tarka kutya
Vivien Holloway: A hóhér kötele
Gabriella Eld: Játékok unatkozó felnőtteknek
Bleeding Bride: Fekete fivérek
Szabó T. Anna: Senki madara
Borisz Vasziljev: A hajnalok itt csendesek / A legutolsó nap
Nagy Zoltán Mihály: A sátán fattya