Bársonytalpon ​oson a halál (Felidae 1.) 111 csillagozás

Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Volt ​már macskaregény, macskanovella, macskaképregény, macskamesekönyv, tudományos macskológia – de ilyen még nem volt! Mert a török származású német szerző (aki egyébként tudományosan képzett macskológusnak bizonyul) – macskakrimit írt! Ebben a könyvben macska az áldozat és macska a gyanúsított, macska a hősszerelmes és macska a körüludvarolt szépség, macska a … macska a … macska még a nyomozó is! Méghozzá nem is akármilyen! Mert Félix, az „okostóni”, minden emberi detektívzsenit meghazudtoló logikával, ármánnyal (és szerelemmel), kitartással, ered a macskanépséget – a felidákat – tizedelő szörnyű rém, a kiszámíthatatlan gyilkos nyomába! Akiről természetesen csakhamar kiderül – hogy ő is macska! És ő sem akármilyen! Aki tehát a macskát szereti… és aki a krimit szereti… és aki a szakszerűen megalapozott történeteket szereti… és aki egyszerűen csak a fordulatos, jól megszerkesztett, „lehetetlen” regényeket szereti – mindezt megkapja Akif Pirincci ötletgazdag, izgalmas és minden… (tovább)

Eredeti cím: Felidae (német)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635481969 · Fordította: Sárközy Elga

Enciklopédia 6


Kedvencelte 18

Most olvassa 2

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 67

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

pat P>!
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Kellemes kirándulás volt a bűbájosan antropomorfizált, jó humorú, embertársaikat kissé fensőbbségesen, de alapvetően elnéző jóindulattal kezelő macskák világába.
Illetve… kérem, itten macskákat gyilkolnak, méghozzá brutálisan! (Retrospektíve meg még kínoznak is.) Én ugye nem vagyok az a lelkületileg mimóza valaki, de néhány ponton, hát, kicsit ki kellett szellőztetni a fejemet. Brrr.
Egyébként kifejezetten izgalmas, nem nagyon könnyű mást csinálni olvasás helyett, és egyáltalán nem mondhatjuk, hogy csak töntörög* a cselekmény a végkifejlet felé. Mely végkifejlet viszont… hát azon kicsit azért elpöszörödtem*, mert valamivel kevésbé nyakatekert, frappánsabban tálalt megoldásra számítottam.

*Csak tudnám, hogy ezeket a kifejezéseket honnan vette Sárközy Elga. De imádom őket, vitán felül. (Zseniálisan illeszthetők be tetszés szerinti rutintársalgásba, csak mondom.)

8 hozzászólás
Hellena P>!
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Az értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2021/07/akif-pirin…

Ez a második olyan könyvem idén, amely egy macska szemszögéből íródott. E kettő után megfogalmazódott bennem, hogy nekem ez tetszik. Furcsa, ugyanakkor vicces is macskaszemmel nézni a világot, egy kicsit az ő fejükkel gondolkodni. Félix hasonlóképpen szemléli a környezetét és az embereket, mint Nana, Az utazó macska krónikájának főhőse. Talán emiatt kedveltem meg őt is szinte rögtön.

Macskakrimi. Ezen a meghatározáson mostanáig nem sikerült túllépnem. Nem szokványos, de helytálló: ez tényleg egy krimi, amelynek minden szereplője macska. A gyilkos, az áldozatok, és a „nyomozók” is. Az emberek csak másodlagosan kerülnek a képbe. Ez kicsit furcsa is volt; olvasás közben újra meg újra emlékeztetni kellett magamat, hogy nem emberekről, hanem macskákról olvasok, és a leírtakat macskákkal kellene elképzelnem.

Maga a történet nem kifejezetten bonyolult – elsőre. Adott egy cica, aki újonnan költözik gazdájával a negyedbe, majd hamarosan holttesteket fedez fel. Ezután újdonsült barátaival együtt elkezd nyomozni a gyilkos és annak indítéka után. Ám ahogy egyre közelebb kerül a megoldáshoz, úgy bonyolódik a háttértörténet, és úgy válik egyre kacifántosabbá a jelen is. Attól eltekintve, hogy ki a csodának jut eszébe ilyen lehetetlen dolgot megírni, elég jól felépített sztoriról van szó. A gyilkost valahol az utolsó negyed tájékán kitaláltam, az indítékot viszont nem, pedig tulajdonképpen teljesen logikus.

Úgy gondolom, ez a könyv valamilyen szinten az ember és állat kapcsolatát is hivatott bemutatni, és egyfajta kigúnyolása is az emberi társadalomnak. Bár ha belegondolunk, macskaszemszögből lehet, hogy tényleg csak „konzervnyitogatók” vagyunk.

Alapvetően élveztem az olvasását, az állatkísérletes jelenetet kivéve. Tudományos képzettségemből kifolyólag tisztában vagyok vele, hogy ezekre jelenleg szükség van, mert nincs rájuk alternatíva, és azt is tudom, hogy lehet ezt úgy csinálni, hogy az állat a lehető legkevesebbet szenvedjen. Sajnos a könyv pontosan az ellenkező irányt írja le. Többet nem is szeretnék mondani róla, nehéz szívvel olvastam végig ezeket az oldalakat.

Ha viszont ettől a résztől eltekintek, akkor is hiányzik belőle valami, ami miatt nem 5 csillag, de nem tudom megfogalmazni, hogy mi ez a tényező. Talán az, hogy a kelleténél kevésbé tartotta fent az érdeklődésemet, talán még valami. Cicásoknak mindenesetre egy olvasást szerintem megér.

13 hozzászólás
smetalin>!
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Akinek van macskája, annak mindenképp el kell olvasni ezt a könyvet, akinek nincs, annak is! mindenképp sokat lehet tanulni a könyvből a cicák szokásairól, és itt nem a beszélő, olvasós, számtechgurus macskára gondolok!!!!:) a függelék sokat segít!
A történet, egy macska által és szemmel végig követett gyilkosság sorozat felgöngyölítéséről szól, ami a múltba nyúlik vissza, és sok-sok macskát érint!
Itt-ott nekem sok volt Félix barátunk fejtegetése, már már unalmasnak tekinthető, de ezt leszámítva, egy könnyed , érdekes olvasmány!

3 hozzászólás
Habók P>!
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

La Fonatain mester elismerően ciccegne, de azért csak csóválná kicsit a fejét. Már megint valaki írt egy jó kis szatíra-krimit, és négy lábra engedte a szereplőit. A főmacska okos, szószátyár, tájékozott (főleg az irodalom, a festészet és a popzene terén, de leginkább mégiscsak Mahler zenéjét kedveli), a többi (látszólag) négylábú gyilkol, szektásodik, önkínoz, adatbázist épít… Az író pedig kicsit túlpörgette az egyébként remek ötletet.

kvzs P>!
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Két kedvencem keveredik a könyvben: macskák és krimik. Ezek után nem volt nehéz elérni, hogy szeressem ezt a történetet.
Azt eddig is tudtam, hogy a macskák zseniálisak, de azt még nem, hogy nyomozóként is megállják a helyüket. Persze nem mindegyik, de nem lehet mindenki kivételes (Kivéve az enyémeket, mert ők azok. Szerintem ők is használják a gépem, ha nem vagyok itthon, Matyi tuti a sérelmeit gyűjti valami csodálatos adatbázisba…).
A kínzásos jelenetek megviseltek, de megint csak bebizonyosodott, hogy bizony nem mi vagyunk a teremtés koronái…

2 hozzászólás
ppeva P>!
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

2021. januári újraolvasás:
Még Moly-korom előtt olvastam ezt a könyvet, valamikor a megjelenése körül vehettem meg. Csak arra emlékeztem, hogy nagyon jó kis macskakrimi volt. Most, újraolvasva úgy látom, több ez, mint krimi. Részben mondanivalójában, részben meg kegyetlenségében. Így, másodszorra olvasva azt mondanám: macskathriller.
Nem vagyok macskarajongó, bár szeretem nézni őket off. Elbűvölőek tudnak lenni, kecses mozgásukkal, kis kényeskedéseikkel, puhaságukkal. Egy-két macskán kívül nem kerültem még „közelebbi kapcsolatba” egyikkel se, off.
Talán ezért sem éreztem borzalmasabbnak, ami a macskákkal történt a könyvben, mint mikor különböző skandináv krimikben embereket vagy épp gyerekeket bántanak brutálisan. De azért véres és kegyetlen, az biztos.
Emlékeim szerint értékelve korábban 5 csillagos volt, de most leveszek belőle egyet. Sárközy Elga fordítása viszont változatlanul öt csillagos!

Bur3sz>!
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Jaj! Kicsit megviselte a téma macska-imádó lelkemet. Főleg, mikor az áldozatok leírásához értem…
Be kell vallanom, kicsit jobbra számítottam. De tévedni emberi dolog. :)))

gab001>!
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

A cím tetszett meg, de kíváncsi voltam arra is, hogyan zajlik egy nyomozás macskaként. Bevallom, valami könnyed és humoros krimire számítottam. Nem ezt kaptam, mégsem vagyok csalódott. Sokkal összetettebb volt mind történetében, mind karaktereiben. Egyes részek pedig elég gyomorforgatóak és hátborzongatóak is. A bűnténnyel kapcsolatban voltak megérzéseim, de nem tudtam, hogyan fog összeállni egy kerek egészé, márpedig összeállt. Ugyanakkor sokat megtudtam a macskák viselkedéséről is a Függeléknek köszönhetően. Néha talán kicsit soknak éreztem a leírásokat, de szerencsére nem ment a cselekmény rovására, nem lassította azt. Folyamatosan volt min gondolkodni. Állati érdekes volt.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635481969 · Fordította: Sárközy Elga
kolika>!
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Már maga a cím is annyira ellentmondásos. A bársonytalp emlegetése esetén az emberek képzeletében nem rögtön a halál ugrik be. Habár ha belegondolunk, akkor a kis kedvenceink a ragadozók osztályához tartoznak, így nincs semmi meglepő a címben. Persze az már mindjárt más kérdés, hogy itt a macskák az áldozatok, s nagy valószínűséggel a bársonytalpúak körében kell keresni a tettest is. Félix, a főszereplő meg is tesz ennek érdekében mindent. Tapasztalt öreg bölcsességével veti bele magát a nyomozásba, de virgonckodásai egyértelművé teszik, hogy nem az öregek közé kell őt sorolni.
A könyv Félix szemszögéből mutatja a történéseket, ez olyan jól sikerült, hogy újra és újra fel kellett idéznem, hogy macska a az elbeszélő. Persze voltak egyértelmű részek is, a konzervnyitogatók emlegetése pl.. egyértelművé tette, hogy ez a macskák világa.
A kísérletek idejének részletes leírása eléggé borzolta kedélyemet, főleg, hogy ez a végén már csak egy őrült lény mániájává nőtte ki magát.
A macskákkal kapcsolatos magyarázatok nagyon tetszettek.

Emmi_Lotta I>!
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Látszólag könnyed krimi és egy különleges ötlet: a főszereplők macskák. Művelt macskák. Jól ismerik ugyanis az emberi civilizáció vívmányait, tudományos eredményeit, az emberi világ híres személyiségeit, mindent, amit a művelt emberek ismernek. Félix, a főszereplő kandúr vonzó egyéniségű, pozitív hős, végtelenül okos, és még humanista természettel is meg van áldva. Tulajdonképpen minden macska a regényben egymástól eltérő jellem és külön egyéniség. A jól megírt, humoros, pörgő, nem túlbonyolított regényt mégis elsősorban az tette vonzóvá számomra, hogy a történet mögött továbbgondolásra érdemes filozofikus tartalom húzódik meg.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635481969 · Fordította: Sárközy Elga
1 hozzászólás

Népszerű idézetek

ÁrnyékVirág>!

Csak a hülye nem tudja, hogy az egerek meg az emberek a legszemetebb állatok.

1 hozzászólás
Natasha>!

Ha vénekkel beszélgetsz, a két legfontosabb tulajdonság, amelyre szert kell tenned: az abszolút immunitás a szájszaggal szemben meg a türelem!

83. oldal

7 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!

Korunk legnagyobb istencsapása a tömérdek féltehetség, aki mértéktelenül túlbecsüli magát.

Hellena P>!

Nincs Isten! És ha mégis van, csak egy hűvösen mosolygó szadista lehet!

65. oldal

1 hozzászólás
Sansa I>!

A világ maga a pokol! Nem mindegy, mi történik benne? Eleve úgy alkották meg, hogy minden szenvedésből egy másik következzék. Mióta világ a világ, kínok és gyötrelmek láncolata rajta az élet. De talán nem különb a távoli bolygókon, csillagokon, más galaktikákban sem… Ki tudja? De az szinte bizonyos, hogy sem ebben, sem az ismeretlen világegyetemekben nincs ocsmányabb fajzat az embernél. Bizony, ilyen az ember… Gonosz, aljas, alattomos, önző, kapzsi, kegyetlen, tébolyult, szadista, megalkuvó, vérszomjas, kaján, hűtlen, képmutató, irigy és – mindenekfölött! – mérhetetlenül ostoba. Bizony, ilyenek az emberek.
Hát a másfajták?

1 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

A Gonosz a végtelenségig osztódó sejthez hasonlít; ha egyszer megszületett, mind több és több gonoszságot szül.

encus625 P>!

Mi azonban igenis hiszünk az ártatlanságban. Kivált az embereknek nem szabadna megfeledkezniük arról, hogy maguk is az állatoktól származnak, következésképpen van még bennük egy picurka ártatlanság. Claudandus azt mondta: „Az állatok a jó emberek, az emberek gonosz állatok." Akár jók, akár gonoszok — végeredményben mindnyájan állatok vagyunk, forduljunk hát együttérző szeretettel egymáshoz.

Hellena P>!

Mennyi gyűlölet, mennyi harc, mennyi gonoszság van a világon!

87. oldal

Belle_Maundrell>!

Ami azonban hiányzott belőle, az a reménység meg a hit a fényben. Pedig mi lenne velünk, törékeny világunk törékeny teremtményeivel hit és reménység nélkül?

Kapcsolódó szócikkek: hit

A sorozat következő kötete

Felidae sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Janet Evanovich: Egy – mérgezett a meggy
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányos borbély
Rita Falk: Császármorzsa-dráma
Réti László: A hasonmás
R. Kelényi Angelika: Képtelen Kréta
Elle Cosimano: Finlay Donovan mindent visz
Vavyan Fable: Könnyű álom
Anders de la Motte – Måns Nilsson: Végzetes ajánlat
Agatha Christie – Charles Osborne: Pókháló