Bársonytalpon ​oson a halál (Felidae 1.) 79 csillagozás

Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Volt ​már macskaregény, macskanovella, macskaképregény, macskamesekönyv, tudományos macskológia – de ilyen még nem volt! Mert a török származású német szerző (aki egyébként tudományosan képzett macskológusnak bizonyul) – macskakrimit írt! Ebben a könyvben macska az áldozat és macska a gyanúsított, macska a hősszerelmes és macska a körüludvarolt szépség, macska a … macska a … macska még a nyomozó is! Méghozzá nem is akármilyen! Mert Félix, az „okostóni”, minden emberi detektívzsenit meghazudtoló logikával, ármánnyal (és szerelemmel), kitartással, ered a macskanépséget – a felidákat – tizedelő szörnyű rém, a kiszámíthatatlan gyilkos nyomába! Akiről természetesen csakhamar kiderül – hogy ő is macska! És ő sem akármilyen! Aki tehát a macskát szereti… és aki a krimit szereti… és aki a szakszerűen megalapozott történeteket szereti… és aki egyszerűen csak a fordulatos, jól megszerkesztett, „lehetetlen” regényeket szereti – mindezt megkapja Akif Pirincci ötletgazdag, izgalmas és minden… (tovább)

Eredeti cím: Felidae (német)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635481969 · Fordította: Sárközy Elga

Enciklopédia 2


Kedvencelte 17

Most olvassa 1

Várólistára tette 95

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
pat P
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Kellemes kirándulás volt a bűbájosan antropomorfizált, jó humorú, embertársaikat kissé fensőbbségesen, de alapvetően elnéző jóindulattal kezelő macskák világába.
Illetve… kérem, itten macskákat gyilkolnak, méghozzá brutálisan! (Retrospektíve meg még kínoznak is.) Én ugye nem vagyok az a lelkületileg mimóza valaki, de néhány ponton, hát, kicsit ki kellett szellőztetni a fejemet. Brrr.
Egyébként kifejezetten izgalmas, nem nagyon könnyű mást csinálni olvasás helyett, és egyáltalán nem mondhatjuk, hogy csak töntörög* a cselekmény a végkifejlet felé. Mely végkifejlet viszont… hát azon kicsit azért elpöszörödtem*, mert valamivel kevésbé nyakatekert, frappánsabban tálalt megoldásra számítottam.

*Csak tudnám, hogy ezeket a kifejezéseket honnan vette Sárközy Elga. De imádom őket, vitán felül. (Zseniálisan illeszthetők be tetszés szerinti rutintársalgásba, csak mondom.)

8 hozzászólás
>!
Bur3sz
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Jaj! Kicsit megviselte a téma macska-imádó lelkemet. Főleg, mikor az áldozatok leírásához értem…
Be kell vallanom, kicsit jobbra számítottam. De tévedni emberi dolog. :)))

>!
gab001 P
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

A cím tetszett meg, de kíváncsi voltam arra is, hogyan zajlik egy nyomozás macskaként. Bevallom, valami könnyed és humoros krimire számítottam. Nem ezt kaptam, mégsem vagyok csalódott. Sokkal összetettebb volt mind történetében, mind karaktereiben. Egyes részek pedig elég gyomorforgatóak és hátborzongatóak is. A bűnténnyel kapcsolatban voltak megérzéseim, de nem tudtam, hogyan fog összeállni egy kerek egészé, márpedig összeállt. Ugyanakkor sokat megtudtam a macskák viselkedéséről is a Függeléknek köszönhetően. Néha talán kicsit soknak éreztem a leírásokat, de szerencsére nem ment a cselekmény rovására, nem lassította azt. Folyamatosan volt min gondolkodni. Állati érdekes volt.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635481969 · Fordította: Sárközy Elga
>!
Emmi_Lotta IMP
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Látszólag könnyed krimi és egy különleges ötlet: a főszereplők macskák. Művelt macskák. Jól ismerik ugyanis az emberi civilizáció vívmányait, tudományos eredményeit, az emberi világ híres személyiségeit, mindent, amit a művelt emberek ismernek. Félix, a főszereplő kandúr vonzó egyéniségű, pozitív hős, végtelenül okos, és még humanista természettel is meg van áldva. Tulajdonképpen minden macska a regényben egymástól eltérő jellem és külön egyéniség. A jól megírt, humoros, pörgő, nem túlbonyolított regényt mégis elsősorban az tette vonzóvá számomra, hogy a történet mögött továbbgondolásra érdemes filozofikus tartalom húzódik meg.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635481969 · Fordította: Sárközy Elga
1 hozzászólás
>!
Felixa P
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Én, aki maximálisan macskaimádó vagyok, sokszor elszörnyülködtem olvasás közben. Tetszett az alapötlet, de a brutalitások megviseltek. Egyébként rendkívül fantáziadús. A szereplők szimpatikusak. …és egy gondolat volt, ami (már nem először és olvasásoktól függetlenül) megfogalmazódott bennem: minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem, tisztelem az állatokat (macskákat, kutyákat).
Érdekes…
Fordulatos…
Jó olvasmányélmény…

>!
eeszter
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Magával ragadott ez a macska-szemszög, a krimiket meg amúgy is szeretem, úgyhogy ez egy jó kis párosítás volt. Nagy pozitívum az is, hogy sok tudományos tényt is közöl a macskákról, én erre nem is számítottam egy regénynél, s kellemes meglepetést okozott.

>!
littlelinda P
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Amikor először megláttam ezt a könyvet, nagyon megörültem neki, mert a cicákat és a krimit is nagyon szeretem, és fantasztikusan egyedi ötletnek tartottam, hogy macskák nyomoznak a közösségükben elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatban. Sajnos a kivitelezés nem lett olyan jó, mint vártam :(
A krimi vonal még rendben is volt, izgalmas volt és érdekes, nem volt egyértelmű és előrelátható minden, az olvasó csak találgatni tud ki lehet a tettes. Az író nem kímélte az olvasót a halott macskák részletes leírásától, ami egy krimi könyvnél még pozitívum is lehetne, habár erre érzékeny emberek semmiképp ne olvassák el a könyvet. Tetszett, ahogy Felix egyre többet fedezett fel Claudandus szomorú történetéből, és el kell ismernem, még nálam is érzékeny pontot érintett a történet, amikor az állatkísérletek voltak részletezve. A könyv végére viszont nagyon szépen összeáll a kép, minden értelmet nyer és minden el van magyarázva, így az olvasónak nem különösebben kell gondolkodnia.
Nekem viszont nagyon elrontotta a könyv élvezhetőségét, hogy a macskák gyakorlatilag emberként viselkedtek és gondolkodtak (még vallásosak is voltak), csak oda volt írva, hogy négy lábon közlekednek, mossák magukat, felborzolják a szőrüket vagy éppen a farkuk állásával fejezik ki a hangulatukat. Nagyon kevés macska-szerű gondolatuk volt, és az is mind inkább a klisék felé hajlottak. Ráadásul a könyv tele volt helyesírási hibákkal és sokszor nem a szövegkörnyezetbe illő szavakkal. Ha röviden össze akarnám foglalni a könyvet, akkor azt mondanám, hogy egy séma krimi történet, ahogy a macskák mesélik el és élik át – sajnos ennél nem több.

>!
Traclon
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Tökéletesen összeállított, nagyszerű regény. Egyedi és fantasztikus a humora, továbbá izgalmas, fondorlatos nyomozós krimitörténet, aminek külön pikantériáját adja a macskavilág, amiben az egész játszódik. Elejétől a végéig olvastatja magát, egyértelműen maxpontos! :)

1 hozzászólás
>!
ÁrnyékVirág
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Macskakrimi, amiben van egy őrült, vagy éppen hideg és számító sorozatgyilkos, rengeteg hulla, sötét titkok, tönkretett macskaéletek, és egy minden lében kanál, örökké kíváncsi, remek humorérzékkel megáldott önjelölt detektív, akinek az ironikus beszólásait nem lehet nem megkedvelni. Macskakedvelőként és tulajdonosként (ööö…konzervnyitogató vagyok) nagyon jópofának tartom a macska szempontjából elmesélt történetet, különösen az emberekhez való viszonyulása meg a szerelmi légyott leírása tetszett. A történet kicsit nehézkesen indul, de a végére pergő és izgalmas lesz, bár a gyilkos kilétét már a közepe táján sejteni kezdtem, és be is igazolódott a gyanúm, tulajdonképpen elég előre látható volt. Ezért és a számítógépező, adatbázisokat létrehozó, könyveket olvasó macskákért vontam le egy csillagot – nekem ez már egy kicsit sok volt.

>!
encus625 P
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál

Nem tipikus macskás könyv és nem tipikus krimi, de aki szereti a krimiket és macskabarát is, azoknak kötelező darab. :)
Hiába vannak emberi tulajdonágokkal felvértezve a szereplők, hiszen olvasnak, Félix igazi komolyzene kedvelőnek számít, egyikük még számítógépezik is, mégis megmaradnak igazi macskának. Tetszett Félix gondolkodásmódja, a gazdájához fűződő viszonya, és az ahogyan kézbe veszi a dolgokat.
A szövegezés nagyszerű, gyanítom a fordítás is sokat dob a dolgon, a macskák nevei szenzációsak (kinek jut eszébe, hogy Deep Purple-nek hívja a kedvencét, vagy Kékszakállnak??)
Hiába vagyok egy ideje bársonytalpú-társtulajdonos, sikerült néhány újabb információval gazdagodnom az életvitelükkel, szokásukkal kapcsolatban is.
Örülök, hogy sikerült elolvasnom végre ezt a könyvet, mert már régóta váróslistás volt nálam.

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635481969 · Fordította: Sárközy Elga

Népszerű idézetek

>!
ÁrnyékVirág

Csak a hülye nem tudja, hogy az egerek meg az emberek a legszemetebb állatok.

1 hozzászólás
>!
Natasha

Ha vénekkel beszélgetsz, a két legfontosabb tulajdonság, amelyre szert kell tenned: az abszolút immunitás a szájszaggal szemben meg a türelem!

83. oldal

7 hozzászólás
>!
ÁrnyékVirág

Korunk legnagyobb istencsapása a tömérdek féltehetség, aki mértéktelenül túlbecsüli magát.

>!
Sansa I

A világ maga a pokol! Nem mindegy, mi történik benne? Eleve úgy alkották meg, hogy minden szenvedésből egy másik következzék. Mióta világ a világ, kínok és gyötrelmek láncolata rajta az élet. De talán nem különb a távoli bolygókon, csillagokon, más galaktikákban sem… Ki tudja? De az szinte bizonyos, hogy sem ebben, sem az ismeretlen világegyetemekben nincs ocsmányabb fajzat az embernél. Bizony, ilyen az ember… Gonosz, aljas, alattomos, önző, kapzsi, kegyetlen, tébolyult, szadista, megalkuvó, vérszomjas, kaján, hűtlen, képmutató, irigy és – mindenekfölött! – mérhetetlenül ostoba. Bizony, ilyenek az emberek.
Hát a másfajták?

1 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell 

A Gonosz a végtelenségig osztódó sejthez hasonlít; ha egyszer megszületett, mind több és több gonoszságot szül.

>!
encus625 P

Mi azonban igenis hiszünk az ártatlanságban. Kivált az embereknek nem szabadna megfeledkezniük arról, hogy maguk is az állatoktól származnak, következésképpen van még bennük egy picurka ártatlanság. Claudandus azt mondta: „Az állatok a jó emberek, az emberek gonosz állatok." Akár jók, akár gonoszok — végeredményben mindnyájan állatok vagyunk, forduljunk hát együttérző szeretettel egymáshoz.

>!
Belle_Maundrell 

Ami azonban hiányzott belőle, az a reménység meg a hit a fényben. Pedig mi lenne velünk, törékeny világunk törékeny teremtményeivel hit és reménység nélkül?

>!
ÁrnyékVirág

olyan vén volt, mint maga Matuzsálem, csak sokkal vénebbnek látszott!

>!
ÁrnyékVirág

Ismét be kellett látnom, hogy Gusztáv született magányos, az volt, és az is marad, akinek a létét senki sem veszi komolyan számításba, s akinek a halála legfeljebb annyival jár, hogy kijelentik az elektromos- meg a vízműveknél. No persze, ott van Archie és még néhányan, akiket vakságában barátjának nevez. Holott egytől egyig csak afféle arctalan-névtelen ismerősök, akik úgy is viselkednek. Hébe-hóba megtisztelnek minket, eljönnek vacsorára, és hoznak ajándékba egy üveg bort. Hébe-hóba ők is meghívják vacsorára Gusztávot, aki szintén visz nekik ajándékba egy üveg bort. A borosüvegek tehát rendszeresen, negyedévenként utazgatnak ide-oda — csupán Gusztáv érzelmei (mert igenis vannak neki) kornyadoznak továbbra is a magány börtönében. Alapjában véve még Archie a legmegbízhatóbb a „barátok" közül, bár őt is elég ritkán látjuk, és hát megvannak a maga rémes bogarai. De ő végszükségben mindig segítségére siet életem társának, s ezzel legalább valami látszatát kelti a barátságnak. És én? Nos, én nem vagyok ember, nem tudom kitölteni az emberi szeretet hiányának hézagait. Mindamellett azt hiszem (ezen az érzelgős napon megkockáztathatok egy érzelgős vallomást), hogy én vagyok az egyetlen élőlény a földkerekségen, aki őszintén, igazán szereti. Igenis, szeretem ezt a bumfordi balfácánt, ezt az ember formájú, túlérett görögdinnyét, ezt a szószátyár vízilovat, ezt a megaseggfejet, ezt a csődgubancot, ezt az írástudóskodó analfabétát, ezt a tökkelütött vizesnyolcast, és aki bántani próbálja, menten megismerkedhet a karmaimmal!

8 hozzászólás
>!
ÁrnyékVirág

Munkaidő végeztével begyömöszöli magát „heavy" bőrszerelésbe, őrjítő „Black Sabbath”-örökzöldeket pörget a lemezjátszóján, saját kezűleg tetoválja az ülepére a halálfejemblémát, a tulajdon ablakait rugdalja be azzal a bőrcsizmás elefántlábával, a kiszlopált sörösdobozokat a járókelők fejéhez vagdossa, és ha mindezek után kicsit lecsillapodik, az eszméletlenségig leszívja magát fűvel.
— És mi a pasas foglalkozása?
— Postás.
— Hű, ez aztán csinos kis ellentmondás!


A sorozat következő kötete

Felidae sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jess French: A csimpánz-mentőakció
Richard Adams: Gazdátlanok
Margita Figuli: Három pejló
Han Kang: Növényevő
Louisa Leaman: A tigris-mentőakció
Jess French: A medve-mentőakció
Sara Starbuck: A leopárd-mentőakció
Patrick George: Szabadíts ki!
Tara Altebrando: A távozás
Dean R. Koontz: Hideglelés