A ​Függetlenség fényes napjai 3 csillagozás

Ahmadou Kourouma: A Függetlenség fényes napjai

A ​malinké Fáma Dumbuja, Horodugu hercege, akit arra neveltek, hogy az aranyat az aranyért szeresse, a legjobb falatok között válogasson, és száz feleség közül fektesse le kedvencét, gyászszertartásokon osztogatott alamizsnákból él. Mert a Függetlenség fényes napjai – ahogy a malinkék emlegetik ironikusan az elnyert szabadságot – úgy zúdultak rá Afrikára, mint a sáskafelhők, és nem hoztak mást Fámának, csak egy személyi igazolványt és egy párttagsági könyvet, ám ezek szárazak és kemények, mint a bika húsa, nincs rajtuk mit megrágni. A napi tál rizst a feleség, szálimáta biztosítja, a zöld gujava bódító illatát árasztó asszony, aki hiába jár marabuhoz, varázslóhoz, hiába használ talizmánt, füstölőt, gyógyító kenőcsöket a szerelmes éjszakák előtt, meddő marad, mint a harmattan szele.
A távoli Nyugat-Afrika hétköznapjainak színes-szagos, fűszeres leírásában a magyar olvasó, talán meglepő módon, ismerős helyzetekre is bukkan, mert az egypártrendszer és a koncepciós perek… (tovább)

Eredeti cím: Les Soleils des indépendances

Eredeti megjelenés éve: 1968

>!
Kávé, Budapest, 2001
206 oldal · ISBN: 9639169323 · Fordította: Lángh Júlia

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Gabye
Ahmadou Kourouma: A Függetlenség fényes napjai

Kicsit zavaros, de mindenképp érdekes olvasmány. Sajnos Fáma eléggé ellenszenves mint főszereplő, de mindenképp nagyon érdekesek az előkerülő szokások, hiedelmek. Nem bánom, hogy elolvastam.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bernard Bois Dadié: Elefántcsontparti történet
Koffi Kwahulé: Big Shoot
Aké Loba: Folyóisten Fiai
Franyó Zoltán: Afrikai riadó
Afrikai mesék
Camara Laye: A fekete fiú
René Maran: Batuala
Fatou Diome: Az óceán gyomra
Amadou Hampâté Bâ: Wangrin, a furfangos bambara
Ferdinand Oyono: Az öreg néger és a kitüntetés