Rajzolj ​egy krumplit! 6 csillagozás

Lesz belőle medve, lajhár, elefánt…
Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

„Rajzolj egy fáradt krumplit! Egy könyvet, amiben efféle mondatok vannak, csak szeretni lehet. Ez pedig pont egy ilyen könyv! Ráadásul krumplit rajzolni mindenki tud – ellentétben a Rendes Körrel, amit csak viszonylag kevesen. De nyugalom: ezeken az oldalakon Rendes Körökről szó sem esik! Arról viszont annál inkább, hogy egy (fáradt, jókedvű, gömbölyű, esetleg hosszúkás) krumpliból bármi lehet: medve, mókus, lajhár, csiga vagy akár még krokodil is! Tényleg bármi! És mindehhez csak néhány vonalra van szükség – na meg Agócs Írisz jókedvére és kifogyhatatlan ötleteire. Úgyhogy szerintem mindenki bátran ragadjon papírt meg ceruzát, és a szerző segítségével próbálja ki: egy krumpliból hogyan lehet valóban: BÁRMI. És higgyék el nekem: aki így tesz, az egészen biztosan rájön egy nagyon fontos dologra (amit e könyv írója és rajzolója már régen tud): hogy sokkal kerekebb a világ, ha krumpli alakú!” Így ajánlja Dániel András ezt a szuper könyvet.

Rajzolásra fel!

>!
Pagony, Budapest, 2020
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634106524 · Illusztrálta: Agócs Írisz

Kedvencelte 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! Lesz belőle medve, lajhár, elefánt…

Egy valamit biztosan tudok: az a fajta „Anya, rajzolj valamit!” felszólítás, amikor a babci a kezembe nyomja a zsírkrétát, és bőszen elkezd mutogatni a papírra, hogy „akkor most uzsgyi, légy kreatív és rittyents valami szépet”, ugyanúgy le tudja izzasztani a szülőt, mintha már szavakkal tudná elmondani ugyanezt. Na és ha már az említett szülő a kisautó, pöttyös labda, házikó, kiskutya és pálcikaember után kezd kifogyni az ötletekből, akkor nagyon jól jön nekünk Agócs Írisz zseniális kreativitása, és néhány krumpliból pikk-pakk máris egy egész állatkertet varázsolhatunk.

Bár korábban is rajzolgattam már neki, de Bencét igazán idén kezdte el érdekelni a rajzolás. Sok mindent rajzolgattam neki, sokszor könyvekből vagy az internetről, de egy idő után tényleg kezd az ember kifogyni az ötletekből. De aztán jött a karantén, és Agócs Írisz napi krumplija, amit minden egyes nap lelkesen rajzolgattunk, és hirtelen ezernyi ötletet lehetett papírra vetni. Bár építészmérnökként életemben nem kevés ceruzát fogtam már a kezemben, de figurákat, embereket, állatokat rajzolni azért teljesen más, mint kockákat, belső tereket, épületeket vagy éppen művészien elrendezett lepedőket egy széken, úgyhogy én ugyanannyira elveszettnek érzem magam ezen téren, mint bárki más.

A Rajzolj egy krumplit! varázsa viszont pontosan ebben áll: hogy nem kell hozzá semmilyen kiemelkedő rajztehetség, és mégis garantált a sikerélmény. A L’ecsó című mesében ikonikus jelmondat volt a „Főzni bárki tud!”, a Rajzolj egy krumplit! esetében ez lehetne a „Rajzolni bárki tud!”, mert Agócs Írisz mindent megtesz azért, hogy elhidd, ez tényleg így is van.

A kötetben harminc különböző figura kapott helyet. Vannak köztük vadon élő, tengeri vagy házi állatok és krumpli emberek is, mindezt olykor humoros körítéssel tálalva. Nagyon tetszettek a szerző egy-egy figurához írt kis apró megjegyzései, esetleg személyes történetei, és szintén nagyon jók voltak a plusz segítségek például az arckifejezésekkel kapcsolatban.

Egyébként is nagy rajongói vagyunk Agócs Írisz munkásságának, hiszen a Mia nem álmos és a Maszat sorozat is nagy kedvenc nálunk, de ezzel a könyvvel még inkább belopta magát a szívünkbe. Személy szerint én úgy gondolom, hogy zseniális ez a könyv, ami kicsik és nagyok számára is nagyon jó szórakozást tud nyújtani, rendkívüli módon fejleszti a kreativitást és talán még azokkal is megszeretteti a rajzolást, akiknek esetleg korábban kevesebb sikerélményük volt benne. Én őszintén ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/agocs-irisz-rajzolj-eg…
https://www.instagram.com/p/CE_zvCDBGK7/

_Nikki>!
Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! Lesz belőle medve, lajhár, elefánt…

„A helyzet az, hogy egyikünk se számított arra, hogy milyen osztatlan sikert fog majd aratni a könyv. Még a ceruzát se fogta kézbe a gyerkőc, de már lelkesen bújta az oldalakat, sorra vette a képeket és hosszú ideig vizsgálgatta az egyes lépések között a különbségeket. Hosszan keresgette, hogy miben más az egyik vagy épp mivel több a másik, mellé pedig fel kellett olvasni neki Írisz kommentárjait és a kisállatok megszólalásait. Nem sokáig húztuk természetesen azt sem, hogy kipróbáljuk a belőle való rajzolást. Ennél már én voltam a lelkesebb, de valószínűsítem azért, mert a kiscsajszi még volt nem annyira biztos a dolgában, nehezebben sikerült neki a formák lemásolása, így elsőre nem élte meg akkora sikerélménynek a dolgot… :) Ennek ellenére is egy kisebb állatkertre való összejött a cuki kiskedvencekből, sőt! A maci édes figurája annyira megtetszett neki, hogy napokkal később, a szokásos köteg ovis rajzok egyikén is ott virított, amit hatalmas lelkesedéssel mutogatott és ajándékozott végül nekem.”

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.hu/2020/09/agocs-irisz-raj…

2 hozzászólás
Boglinc P>!
Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! Lesz belőle medve, lajhár, elefánt…

Bár nem regény, mégis a 2020-as év egyik nagy kedvencévé vált számomra ez a kötet.

Rendkívül aranyos, sokat segít az alkotásban, és mellé még szórakoztatóak is a rövid leírások.

Ha kijelentetted már valaha azt, hogy te bizony nem tudsz rajzolni, akkor mindenképpen vedd kezedbe, hogy rájöhess, ez egyáltalán nincs így!

Még a kedvesem is nagy lelkesedéssel forgatta, és alkotta meg a krumplicicát, vagy éppen a kurmplimosómedvét. :D S bár 5-8 éves korosztályi ajánlás van rajta, bátran ajánlanám még a nagyszülőknek is, mert ugyanúgy fogják élvezni, mint a gyerekek! :)

Bővebben itt írtam róla, és mutatok képeket is a rajzaimról, valamit a könyvből:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2020/09/agocs-ir…

>!
Pagony, Budapest, 2020
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634106524 · Illusztrálta: Agócs Írisz
szofisztikáltmacska>!
Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! Lesz belőle medve, lajhár, elefánt…

Az, hogy eredetileg gyerekkönyvről beszélünk, ne tartson vissza senkit, harmincon túl is rendkívül szórakoztató és flow-élményt adó „olvasmány” volt, ami azon túl, hogy teljesen kikapcsolt, váratlanul egy új hobbit is adott. Az, hogy az igazi célcsoport, a gyerekek körében teljes sikert fog aratni, nyilvánvaló. A rajzok lépései aprólékosan és érthetően vannak felvázolva, cuki kis bevezetőkkel és mindig biztat arra, hogy bátran gondoljuk tovább a figurát. Semmi más nem kell hozzá, mint egy adag színes ceruza, rajzlap és grafitceruza, de haladóbbak próbálkozhatnak filctollal, temperával, akvarellel, tényleg csak a fantázia szabhat határt. A hátulján öt és nyolc év közöttieknek ajánlják egyébként a könyvet, de mint említettem, minden életkorban rendkívül szórakoztató, és remek közös családi program lehet az ebből való rajzolgatás.
Bővebben: https://szofisztikaltmacska.hu/agocs-irisz-rajzolj-egy-…

Utószó_blogger>!
Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! Lesz belőle medve, lajhár, elefánt…

Agócs Írisz könyve egy igazán aranyos és vidám kötet, mely nagyon egyszerűen elkészíthető, vicces rajzocskákkal van tele, így kézügyességtől függetlenül, mindenki számára szuper szórakozás lehet.
Ugyan elsősorban gyerekeknek ajánlják ezt a könyvet, de én felnőttként is nagyon élveztem, és a gyerekek, akiknek megmutattam, szintén imádták! Így aztán tényleg mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy kis kreativitást csempészni a mindennapokba!

Értékelés és rajzok a blogomon: https://www.utoszo.hu/2020/09/04/agocs-irisz-rajzolj-eg…


Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: A három nyúl
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
József Attila: Altató
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Móricz Zsigmond: Iciri-piciri
Fekete István: Őszi vásár
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Romhányi József: Szamárfül
Bodor Attila: A tél menyasszonya