Gyerek ​a bőröndben (Nina Borg 1.) 39 csillagozás

A feladó ismeretlen
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben

Nina ​Borg, a Vöröskereszt ápolónője megszállottan küzd az elesettekért. Nem képes nemet mondani, mikor a segítségét kérik, még akkor sem, ha ennek végül a férje és a gyermekei isszák meg a levét. Mikor régi barátnője, Karin elküldi neki a koppenhágai pályaudvar egyik csomagmegőrző szekrényének a kulcsát, még nem sejti, hogy élete legveszélyesebb bűnügyébe bonyolódik. A csomagmegőrzőben egy bőröndöt talál, a bőröndben pedig egy hároméves fiút. Valaki elkábította, de még él. Gyerekkereskedők áldozata? Mit tennének vele a hatóságok? Egyszerűen visszaküldenék a feladónak? Mikor Nina megtudja, hogy Karint brutálisan meggyilkolták, rájön, hogy nemcsak a kisfiút, de őt és családját is halálos veszély fenyegeti. Nincs más lehetőség: menekülniük kell… Lene Kaaberbl fantasy-szerzőként, Agnete Friis pedig gyerekkönyv-szerzőként érte el első sikereit Dániában. Együttműködésük eredményeként megszületett a legújabb skandináv krimi siker: Nina Borg esetei tucatnyi nyelven olvashatók világszerte.… (tovább)

Eredeti cím: Drengen i kufferten

Eredeti megjelenés éve: 2008

Libri, Budapest, 2012
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633100974 · Fordította: Soós Anita

egy_ember>!
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben

Még egy skandináv krimi pecséttel ellátott könyv, ami nem is az. Thriller, ha nagyon akarom. De ha lenne még a könyvtárakban olyan polc, hogy társadalmi regények, akkor én oda tenném.
Leginkább a kiszolgáltatottságról szól (gyerekek, menekültek), és a posztszovjet Baltikum meg az északi jóléti társadalmak egymással összefonódó szociális gondjairól.
A regény összes szereplőjét a kétségbeesés, az elkeseredés mozgatja. A társadalmi tabló fölrajzolásában emlékeztet Fossumra, ami határozottan előny, de nem vagyok biztos benne, hogy Nina Borg elég karakteres figura ahhoz, hogy egy egész sorozatot alapozzanak rá. Nina olyan ember, aki képtelen közömbös maradni a gyengébbek szenvedése láttán, vagy legalább azzal áltatni magát, hogy nélküle is mennek a dolgok. Képtelen a könnyebb megoldást választani, és ez jó, csak kemény.
Majd kiderül, merre alakítják a figurát a szerzők, mert a következő, magyar vonatkozású részt még mindenképpen elolvasom.

Kirani>!
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben

A téma érdekes és fontos, de ezenkívül semmi pozitívumot nem tudok írni a könyvről.

Számomra stílustalan, kidolgozatlan, feleslegesen tartalmaz egy csomó adatot (neveket, helyszíneket). Mintha túl sok szálba, információba gabalyodtak volna bele a szerzők. Vagy ezeket kellett volna elhagyni, de legalább nyesegetni kissé, vagy hozzáírni a regényhez még száz oldalt, ahol elvarrják a szálakat. Érdekes a főszereplő Nina spoiler, de azon kívül, hogy spoiler nem kidolgozott karakter, a logikátlan tetteiből ítélve. A többi szereplőt sem tudtam megkedvelni, néha megérteni sem.

Számomra ez a könyv túl sokat akart: egyszerre skandináv krimi lenni, felhívni a figyelmet fontos társadalmi problémákra spoiler, Nina karakterével egy spoiler vonalat behúzni, és thrillerként fenntartani a feszült érdeklődést. Nem sikerült neki megtalálni az egyensúlyt: egyszerre volt sok és kevés.

Habók P>!
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben

Kemény olvasmány – egyrészt mert elég szálkás, darabos a stílusa, másrészt, mert elég kemény maga a téma is. spoiler És a szereplők is elég gyengén megírtak. Legalábbis az ápolónő számomra elég idegesítő, mindenkit megment, csak a saját családját hanyagolja kissé… De azért olvastatta magát.

Bleeding_Bride IP>!
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben

Nyomasztó témát feszeget, ami önmagában felkavaró. A stílus nyers, darabos, nem egy irodalmi remekmű. Ami miatt olvastatja magát és felkavar, az az a tény, hogy mennyire létező, élő a tartalma. Ha dok. könyv lenne, tán a találással se lenne gond. (a főhős pl. egy idióta, képtelenségnek tartom, hogy a való életben egy ilyen tulajdonságokkal ellátott személy ekkora tettekre lenne képes)

bagie P>!
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben

Kicsit darabos, kicsit döcögős, de olvastatta magát, azonban ott lett vége, ahonnan engem még érdekelt volna a történet.
(Ha skandináv dolgot / dologról olvasok, nézek filmet, mindig elgondolkodom, hogy a csodaszépséges képek, hangulatok mögött a mélyben azért nagyon sűrű fekete a mélység…de azért imádom Svédországot, Dániát, Norvégiát is… :))

Kunigundakincsei>!
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben

Nem a skandináv krimik élmezőnye, és nem is annyira borzongató, mint ahogy beharangozzák. A főhőssel sehogy sem sikerült azonosulni a történet során.

sheni I>!
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben

izgalmas, fordulatos, pörgős, okosan sejtelmes. Nyitva hagyja a szálakat, hogy lehessen folytatni,

banasak>!
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben

Egy új skandináv könyvsorozat indítása igazán felkeltette az érdeklődésemet, ezért nagy kedvvel kezdtem hozzá, ehhez a könyvhöz! Kriminek krimi, thrillernek thriller, de végső sorban egyik sem, mert akkora feszültséget nem teremt, nincs benne akkora félelem vagy rettegés. Azonban van benne társadalmi vonal és menekültkérdés, amiből talán tisztább képet kap az ember Dániáról. A főszereplő nem szimpatikus számomra. Itt van egy szerető férj, két gyermek, mégis idegen, rászoruló emberek akar segíteni, ami persze nem baj, de ezt már túlzásba viszi, amit a könyv legvégén be is bizonyít! Tőlem azért kap egy négy csillagot, mert összességében azért gyorsan lehetett vele haladni és lekötötte a kalandozó gondolataimat!:)

smetalin>!
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben

Ez sokkal jobb volt, mint amit utána írt a „Cigányátok”. Annyira nem szimpatikus nekem Nina, a családjához való kapcsolata miatt, és ez a másik könyvben még jobban érzékelhető!

mate55>!
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben

Lassan megérjük, hogy mindenki krimit akar írni Európa északi részén, meglovagolva a skandináv krimi népszerűségét.A kötet igazából két szálon futó, közepesen izgalmas thriller, ahol a végeredmény nagyon kiszámítható. Az egyes jelenetek néhol mozgalmasak, a teljes történet fokozatosan bontakozik ki. A feszültséget csak mérsékelten tudja fenntartani. A kötet 2008-ban az év krimije lett /igaz Dániában/, vajon miért?

Nina Borg sorozat · Összehasonlítás