Lili 16 csillagozás

Agnes Lacor – Gwen Le Gac: Lili

Tolerancia sorozatunk legújabb részében, egy kisfiú mutatja be kishúgát, aki Down-szindrómás.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tolerancia Csimota

>!
Csimota, Budapest, 2011
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639768444 · Fordította: Szabó T. Anna · Illusztrálta: Gwen Le Gac

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Molymacska>!
Agnes Lacor – Gwen Le Gac: Lili

Nem tudom, mire számítottam, de valahogy nagyon mást kaptam ettől a mesekönyvtől. Alapvetően azt gondoltam, Down-szindrómás gyerekekről lesz szó, és ez való igaz, így van a könyvben. Közben mégis kicsit más. Nagyon egyszerű mondatai vannak, amik gyorsan, egyszerűen próbálják megfogni a gyerekek érdeklődését.
Bár van szó arról, hogy kifejezetteni mi jellemző a Down-szindrómás gyerekekre, sokszor azt érzem, ez nagyobb egész része, hiszen inkább arról szól, hogy az emberek a nem mindennapit és a mást kinézik közülük, így a mese inkább (vagy jobban) szól arról, hogy milyen másnak lenni, és mondjuk (számomra legalábbis)másodszempontja az, hogy hogyan ismered fel a Down-szindrómás gyerekeket.
A rajzolás… elég fura. Arra jó, hogy megmutassa, milyen Lili (bár egyes esetekben mégsem), de nekem túlságosan furcsa az egész megjelenése a könyvnek. Gyerekes, de közben olyan nagyon furcsa is. Nem tudok jobbat mondani rá.
Mindenképpen fontos, hogy ilyen könyvek megjelenhessenek itthon. Nem a legjobb könyv, számomra legalábbis vannak hibái, de mindenképpen érdemes gyerekekkel olvasni, és beszélni a témáról.

dianna76 P>!
Agnes Lacor – Gwen Le Gac: Lili

A könyvtár gyermek részlegén ültem le elolvasni ezt a kis könyvecskét. Szerintem aranyos volt. Egyszerűen, gyermeknyelven, s ráadásul fülbemászó szöveggel mutatja be a Down-szindrómát a kicsiknek, így segítve elfogadniuk a másságot. Jól érzékelteti a Downos betegek főbb, és sajátságos tulajdonságait, mint pl. a mandulavágású szem, a barátságosság, a szinte mindig meglévő mosoly. Tetszett az a szövegrész, hogy régen mongoloidnak jellemezték volna Lilit, mert mongoloid szeme van.
A rajzok sem voltak rosszak, bár lehettek volna szemet gyönyörködtetőbbek is. Mondjuk a könyv egyszerű szövegéhez illettek.
Ennek a gyermekkönyvnek minden iskolai könyvtárban ott lenne a helye. Sőt, az óvodai könyvespolcon is!

meseanyu P>!
Agnes Lacor – Gwen Le Gac: Lili

Fontos kis könyv ez is, szeretem ezt a tolerancia sorozatot, bár azért elájulva nem voltam tőle. A szöveg kicsit esetlen, az illusztráció nem annyira az én világom, viszont óvodákban pl. mindenképpen kötelezővé tenném ezeket a könyveket, persze feldolgozással együtt.

2 hozzászólás
Ancsúr>!
Agnes Lacor – Gwen Le Gac: Lili

Én nem értek egyet Jeffivel. Nekem ugyanis nagyon tetszettek a rajzok, mert így kifejezetten cuki, gyerekbarát lett a belseje is a könyvnek.
Számomra egy kicsit a témaválasztás meredek. És most kérek mindenkit, hogy mellőzze az olyan kezdetű monológokat, hogy „de hát a gyereknek ilyen témájú könyvet is kell olvasni" és társai, mert jó, ezt értem, de én az ilyen témájú köteteket inkább kisiskolás korra tenném, mikor már egy gyerek elméje kifelé is képes nyitni.
A történet amúgy hihetetlenül egyszerűen, de mégis aranyosan mutatja be egy Down-szindrómás gyerek külsejét, és belső tulajdonságait, valamint a környezete reakcióit.

Rekuuu663>!
Agnes Lacor – Gwen Le Gac: Lili

Egy Down-szindrómás testvér, vagy gyermek a családban mindig több energiát és odafigyelést igényel, mert sajátos módon működik a gondolkodásuk. A társadalom nehezen fogadja be őket. Igen még ma is, mert az, hogy felfogják, megértik, hogy van ilyen, nem ugyanaz, mint amikor elfogadás veszi körül a témát. Hiánypótló könyv, ajánlom Mindenkinek! ;)

Henna8>!
Agnes Lacor – Gwen Le Gac: Lili

Nagyon szeretem kézbe venni, olvasgatni az ilyen szép gyerekkönyveket. A gyerekeimnek is ilyeneket fogok adni azt hiszem.

imma P>!
Agnes Lacor – Gwen Le Gac: Lili

értékelem, hogy írnak a témáról, tényleg.
de az egész kicsit igénytelenre sikerült.


Népszerű idézetek

Bede_Mariann>!

Mama mégis szokott sírni,
mert néha nehéz kibírni,
hogy aki különbözik,
azt sokan nem kedvelik.

Bede_Mariann>!

Most úgy hívják: Down-szindrómás.
Ez sem ijesztő szó, csak más.
Az emberek mégis félnek:
Lilit látva elfordulnak,
nagyon fura arcot vágnak,
sietve másról beszélnek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Catherine Leblanc: Megérkezett!
Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Petikönyv – Gézengúzok könyve
Liane Schneider: Bori és a kistestvér
Mymi Doinet: Kistesó? Nem, köszi!
Brückner Judit: Hétvége a nagyszülőknél
Bartos Erika: Őrangyal
Jan Ormerod: Tesómese
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk