Végtelen ​éjszaka 63 csillagozás

Agatha Christie: Végtelen éjszaka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Michael ​Rogers egész életében egy házról álmodozott, amelyeben együtt élhetne egy lánnyal, akit szeret, amelyben „boldogan élhetnének, míg meg nem halnak.” Egy kis, jelentéktelen falu, Kingston Bishop főutcáján sétálva egy falragaszra lesz figyelmes, mely egy Tornyosház nevű építmény elárverezését adja hírül. A városka lakói az épület környékét csak Cigányszeglet néven emlegetik és sokuk szerint egykor a cigányok földje volt, de mivel elkergették őket onnan, megátkozták a helyet. A mendemondák szerint az említett helyen furcsa balesetek történnek és „balszerencse vár arra, aki a Cigányszeglettel kezd”. Michael ennek ellenére egy dédelgetett vágyát szeretné megvalósítani és felépíteni álmai otthonát. Ebben kiváló partnerre talál egy ifjú örökösnő, Ellie Goodman személyében, akit itt ismer meg és hamarosan feleségül is vesz. A csapzott öreg cigányasszony, Mrs. Lee baljós fenyegetései ellenére egy híres építészt alkalmazva felépítik álomotthonukat. Ám az átok lesújt, nyugtalanság és… (tovább)

Örök éj címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1967

>!
Hunga-Print, Budapest, 1994
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638413662 · Fordította: Oláh Dávid

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ppeva P
Agatha Christie: Végtelen éjszaka

A könyvespolcon, az ágyam mellett ott sorakoznak az olvasásra váró könyvek, köztük a még olvasatlan AC kötetek. Ha tanácstalan vagyok, mit olvassak következőnek, vagy csak gyors és holtbiztos siker olvasmányra vágyom, lekapok egyet közülük. Ritkán vagyok tanácstalan, így még pár évig kitartanak a meglévő kötetek, aztán meg kezdhetem őket elölről. Hiába, a feledékenység jótékony hatása…
Évtizedekkel ezelőtt talán ezt a könyvet is olvastam már. De semmi se derengett, szerencsére. Igaz, az egyik szereplő még meg se jelent a színen, már a neve említésekor elkezdtem gyanúsítani. És nem is hiába, bár ilyen megoldást kitalálni se bírtam volna.
A könyv elég szokatlan, nem hasonlít az AC könyvek jelentős részére. Az elején kicsit lassan indult be a cselekmény, olyan fura volt a magáról mesélő főszereplő is, nehéz volt belőni, hogy egy együgyű, sodródó fickó vagy kalandor. Azon töprengtem, hogyan lesz ebből krimi. De aztán lett. És a vége egész félelmetes volt. Huhhh.

>!
janetonic P
Agatha Christie: Végtelen éjszaka

Bedőltem, hát persze, hogy bedőltem. Hiába tudom, hogy figyelni kell, könnyű megtéveszteni azt, aki még csak a harmadik AC regényt olvassa. De ilyen kevés tapasztalattal is feltűnt, hogy ez a kötet nagyon eltér a többitől. Van főszereplő, aki mesél, és rengeteg idő eltelik, mire mindenki felsorakozik és kellőképpen gyanússá válik. Nem volt rafinált detektív, aki összerakja az apró részleteket és egy csapásra mindent megold. Persze így is minden kiderül, de talán a nyomozás hiánya miatt nem a logika és a megoldás nyűgöz le, inkább csak tátva marad a szám a csodálkozástól, mert erre a végkifejletre igazán nem számítottam. Ha akartam is valaha gazdag lenni (nem akartam), ezután a könyv után tuti nem vágyom rá többet.

>!
ÁrnyékVirág
Agatha Christie: Végtelen éjszaka

Azt mindenki tudja, hogy Agatha Christie a krimi koronázatlan, avagy akár koronázott királynője. De ezen kívül még valami, ami még fontosabb, bár nem annyira hangzatos: kiváló írónő. Nem csak az izgalmas cselekményszövéshez, a fondorlatos gyilkosságokhoz ért, hanem az egyszerű leírásokhoz, finom jellemrajzokhoz és a hangulatfestéshez is. Ez a könyv krimiként talán nem a legjobb, hiszen egy aljas csellel él az olvasó megvezetéséhez, de mégis remek olvasmán – hangulatos, borzongató. A legtöbb regényéhez képest itt nagyobb hangsúlyt kapnak a részletek, a leírások, és én pont ezt szerettem benne!

>!
Shauna P
Agatha Christie: Végtelen éjszaka

Hát ez egyszerűen zseniális volt! Le a kalappal Agatha Christie előtt!
Nem is tudom, hogy hogyan írjam le, mennyire különleges, összetett és remek regény is a Végtelen éjszaka. Nem egy szokványos szemszögből íródott regény, maga a cselekmény sem az, aminek elsőre látszik. Egy „jól” kitervelt gyilkosság története, amelyben megismerhetjük, milyen gondolatok is járnak a gyilkos fejében…

>!
Galagonya33
Agatha Christie: Végtelen éjszaka

Ez a nő egy zseni! De tényleg. Minden könyvével, amit olvasok, csak ezt erősíti.
A könyv felénél azon gondolkodtam, hogy nem igaz, hogy nem kapott két kézzel utána mondjuk Hitchcock. (De bezzeg a BBC!. Bele is írták gyorsan Miss Marple-t, aki nem is szerepel a regényben! :/ )
Nagyon jó thrillert írt, amit teljesen magam előtt láttam. Erre a végkifejletre nem számítottam, ütött.

>!
Agatha
Agatha Christie: Végtelen éjszaka

Egyszerűen fel nem fogom, hogy ez a történet miért nincs ott Agatha Top Krimijei listáján – szerintem az emberek többsége nem is hallott még róla (nem úgy, mint pl. a Tíz kicsi négerről vagy a Gyilkosság az Orient expresszen regényekről). És igazából azt sem, hogy miért áll itt a Molyon 90 % alatt az értékelése.
Ez az a történet, ami annak ellénere, hogy benne nem Poirot, vagy Miss Marple nyomoznak, teljesen és végletesen Agatha-rajongóvá tesz – mert az állad leesik a végén, hidd el nekem!
Alapból egy uncsi kis kezdés a: szegény fiú-gazdag lány szerelem, jaj nem lehet – aztán titokban összeházasodnak és barátjuknak köszönhetően egy csudaszép, de cigányátokkal sújtott helyen megkapják álmaik otthonát – mint a mesében. Bár ez a cigányátok dolog mára sokaknak megmosolyognivaló, én azt mondom, ha át tudod érezni általában a múlt század eleji Angliát, ez is a helyén van.
Szereplők jönnek-mennek, Te figyelsz, mert már tapasztalt krimi-olvasóként tudod, valami nyomot észre kell venned, mert a végén mindig olyan egyszerű és egyértelmű.
De itt Agatha nem hagy nekünk nyomot, mert ezzel akarja elérni, hogy azt mondd a végén – húúúú, ez mekkora ötlet, így befejezni a történetet. Mert nem egy szokásos darab, és bár már olvastam mástól is krimiket, nem emlékszem, hogy valaki is ilyen megoldáshoz nyúlt volna.
Szívből remélem, felcsigáztam már sokak kiváncsiságát, elolvassátok ezt a történetet is, és feltornázzuk azt a százalékot!

1 hozzászólás
>!
piccola
Agatha Christie: Végtelen éjszaka

Leesett az állam a végén :)

Ha valaki kicsit már unja a sztenderd AC-könyveket, amikben történik egy-két gyilkosság, majd feltűnik Poirot/Miss Marple, történik még egy-két gyilkosság, majd a maradék szereplők összeülnek, és egy, a szürkeállományról/korábbi szobalányokról szóló monológ után megtudjuk, ki volt a gyilkos, akkor az vegye kézbe ezt a könyvet. Teljesen eltérő jellegű könyv, mint a többi krimije.

>!
Diosz P
Agatha Christie: Végtelen éjszaka

Ez egy – számomra – újfajta AC. Már azzal más volt, ami az elején feltűnt: az egyik főszereplő maga meséli el a történteket. Sokáig hittem is neki meg nem is, de valahol éreztem én hogy jön a csavar. Gyanús jeleket, gyanús mondatokat kerestem. 150 oldal után már kezdtem türelmetlenkedni. Az első gyanús jel az ügyvéd reakciója volt amikor szegény barátunk látszólag azt sem tudta mihez kezdjen az ölébe hullott gazdagsággal. Jó kis krimi. Jobb mint pl. A 10 kicsi néger.

>!
tikki
Agatha Christie: Végtelen éjszaka

Anyukám és apukám is nagy AC rajongó, ők ajánlották ezt a könyvet is. Le se tudom írni, hogy mennyire tetszett, nagyon nagyon jóóó.

>!
Bazil P
Agatha Christie: Végtelen éjszaka

Ezt a könyvet se olvastam volna el soha, ha nincs a moly, és köszönet @encus625-nek, aki felhívta rá a figyelmemet! Mivel vártam a végén a dupla-tripla – nem is tudom hányszoros – csavart, nem ütött akkorát, mintha gyanútlanul olvastam volna, de így is nagyszerű volt, és végig lekötött. Tündérmese, de végig érzed a feszültséget, nem tudom, hogy csinálta ezt Agatha Christie, de értett hozzá nagyon!


Népszerű idézetek

>!
Shanara

A végben ott a kezdet… Gyakran hallottam ezt az idézetet.

HUNGA-PRINT, 1994.

>!
janetonic P

Egyszer például egy francia impresszionista festményt akartunk megvenni, azt hiszem egy Cézanne-t. Nagyon kellett vigyáznom ezzel a névvel. Állandóan összekevertem a szezám szóval, ami ha jól tudom, valami magvas növényt jelent.

101. oldal

>!
Szelén P

Fajtánk örül, sír: ilyen;
Tudnunk kell csak helyesen,
S világ nem kezd ki sosem.

Ahány éjjel, annyi nap
Szülhet nyomorogni csak,
Ahány nappal, annyi éj
Szül olyat, ki élvnek él,
Szül olyat, ki élvnek él,
S szüli prédád, örök éj

63. oldal

>!
Shanara

Azt hiszem, az életben az egyik legfurcsább dolog az, hogy mik ragadnak meg az ember fejében. Gondolom, az ember megválasztja, miket jegyez meg. Valahogy muszáj választania.

25. oldal (HUNGA-PRINT, 1994.)

1 hozzászólás
>!
Barnus

Az ember csak akkor ismeri fel az élete igazán fontos pillanatait, amikor már késő.

131. oldal

>!
Shanara

– Ha cigányokkal akar találkozni, keresse fel az öreg Mrs. Lee-t. Ott lakik abban a kis kunyhóban, amit az őrnagy adott neki.
(…)
Éppen elköszöntem az öregtől, és már indultam is volna tovább, amikor utánam szólt:
– Az utca végén, az utolsó kunyhó az övé. Valószínűleg ott találja a háza előtt. Nemigen szeret bent lenni. Akinek cigányvér folyik az ereiben, nem állhatja a bezártságot.

10-11. oldal (HUNGA-PRINT, 1994.)

1 hozzászólás
>!
ppeva P

– A faluban azt mondogatják, hogy a feleségének hatalmas vagyona van. Persze sokan azt hiszik, minden amerikai gazdag.
– Ő tényleg az – mondtam.
– Akkor jó jegyezze meg, amit most mondok. Sok tekintetben a gazdag nőknek a legrosszabb. Az orvosok ellátják őket rengeteg porral, kapszulával, mindenféle élénkítőszerekkel meg nyugtatókkal, amikre igazából semmi szükségük sincs. A falusi asszonyok sokkal egészségesebbek, mert nem foglalkoznak unos-untalan az egészségükkel.
– Ellie is szed valamilyen gyógyszert – mondtam.
– Ha akarja, megvizsgálom. Nem árt, ha utánanézek, miféle szemetet sóztak rá. Mindig is azt mondtam, ezeknek a dolgoknak a szemétkosárban a helye.
Mielőtt elment, beszélt Grétával.
– Mr. Rogers megkért, hogy vizsgáljam meg Mrs. Rogers-t – mondta. – Semmi komoly rendellenességet nem találtam nála. Úgy gondolom, egy kis séta a friss levegőn jót tenne neki. Milyen gyógyszereket szed?
– Ha fáradt, be szokott venni valamit, és van pár tabletta altatója is.
Megnézték Ellie gyógyszereit. Ellie mosolyogva megjegyezte:
– Ezeket nem szoktam szedni, doktor úr. Csak az allergia elleni orvosságot.
Shaw megvizsgálta a kapszulát, elolvasta a használati útmutatót. Kijelentette, hogy teljesen ártalmatlan. Aztán áttért az altatóra.
– Alvászavarai vannak?
– Mióta vidéken élünk, nincsenek. Azt hiszem azóta még egyet sem vettem be belőlük.
– Ezt örömmel hallom. – Megveregette Ellie vállát. – Magának kutya baja, kedvesem. Olykor hajlamos az idegeskedésre, ez minden. Ezek a gyógyszerek veszélytelenek. Rengetegen szedik őket manapság, és nem lesz tőle semmi bajuk. Maga is szedje őket nyugodtan, de az altatókat hagyja csak békén.
– Nem tudom, miért aggódtam annyira – mentegetőztem Ellie-nek. – Talán Greta miatt.
– Ó! – nevetett Ellie. – Greta imád felhajtást csapni körülöttem. Ő soha semmilyen gyógyszert nem szedett. Dobjuk is ki a legtöbbjét.

136-137. oldal

2 hozzászólás
>!
Shanara

Nem tudom, korábban vagy későbben kérdeztem-e meg, hogy élnek-e még arrafelé cigányok. Azt felelte, manapság már sehol sincs sok belőlük, mert a rendőrök mindig odébb terelik őket.
Megkérdeztem:
– Miért nem szereti senki a cigányokat?
– Tolvaj népség – mondta rosszallóan. Aztán jobban szemügyre vett. – Magában nincs véletlenül egy kis cigányvér?

10. oldal (HUNGA-PRINT, 1994.)

1 hozzászólás
>!
Shanara

Az emberek imádnak a szerencsétlenségeken csámcsogni. Szerencsétlenség pedig mindig akad elég. Így szoktak kialakulni a legendák egy-egy vidékről.

38. oldal (HUNGA-PRINT, 1994.)

>!
Szelén P

Hiszen azt mondta egyszer valami régi komikus, ez volt az egyik szakállas vicce:
– Én már voltam egyszer szerelmes, és ha úgy érezném, hogy megint kerülget, én mondom, kivándorolnék.
Velem ugyanígy volt. Ha tudtam volna, ha fogalmam lett volna róla, hogy egyszer majd mi mindent jelenthet ez az egész, hát én is kivándoroltam volna! Mármint ha lett volna annyi eszem.

13. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Charles Dickens: Detektívtörténetek
Carola Dunn: Daisy és a télikert rejtélye
Mitch Cullin: Mr. Holmes
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
Lawrence Block: Betörő a szekrényben
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Tony Parsons: A gyiloktáska
Robert Bryndza: Az éjjeli vadász
Katerina Diamond: A tanár