Úti ​célja ismeretlen 174 csillagozás

Agatha Christie: Úti célja ismeretlen Agatha Christie: Úti célja ismeretlen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Thomas Betterton, a ZE-hasadás kidolgozója nyomtalanul eltűnt egy párizsi konferenciáról. A titkosszolgálat kíváncsi rá, mi történt vele. Felesége aggódik, és biztos benne, hogy elrabolták vagy meggyilkolták a férjét. Hónapokkal később, amikor már nem bírja tovább a bizonytalanságot, bejelenti a titkosszolgálatnak, hogy orvosa tanácsára szeretne külföldre utazni, pihenni. De a repülő, amin utazik, lezuhan, és Olive Betterton a kórházban meghal.
Hilary Craven úgy érzi, mindent elvesztett. Öngyilkos akar lenni, de megakadályozzák benne. Egy titokzatos férfi rábeszéli, válassza inkább az életveszélyt: adja ki magát Olive-nak, hiszen ugyanolyan árnyalatú a haja. Hátha kapcsolatba lépnek vele, és eljut oda, ahová Betterton szökött. Hilary ott áll Olive Betterton kórházi ágya mellett, mikor az asszony haldoklik. Utolsó szavai egy butuska gyerekvers sorai.
Igazi kalandregény a legnagyobb krimiírónő tollából. Más kiadónál, más fordításban már megjelent ezen a címen.

Úticélja ismeretlen címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1954

>!
Európa, Budapest, 2011
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792882 · Fordította: Horváth Kornélia
>!
Hungalibri, Budapest, 1997
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639021466 · Fordította: Domina Márta
>!
Hunga-Print, Budapest, 1993
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638413077 · Fordította: Domina Márta

1 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 12

Most olvassa 1

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Agatha Christie: Úti célja ismeretlen

Igazán érdekes történet volt, nem az általam megszokott Agatha Christie, noha még nem sok mindent olvastam tőle. De ettől függetlenül is éreztem, hogy ez most valami különleges, valami más. Inkább kalandregény, mintsem krimi, de mégis lebilincselő és magával ragadó.
Csak úgy faltam, nagyon szerettem volna tudni, mi lesz a történet végkimenetele. Tetszett a teljes cselekmény, végig izgultam, hogy vajon sikerrel zárul-e az ügy. Csavaros a lezárás, meglepő, de zseniális.

>!
gazibla
Agatha Christie: Úti célja ismeretlen

Az egyik legjobb AC amit valaha olvastam. :) Szinte semmiben sem hasonlít a többi könyvére az írónőnek, de a végén azért van egy kis csavar. :) Végig olyan érzésem volt mintha nem is ő írta volna a könyvet, teljesen újszerű. Nagyon érdekes izgalmas történet ez. :) Hatásos. :)

>!
ppeva P
Agatha Christie: Úti célja ismeretlen

Tegnap egy kisebb táskával kellett útrakelnem, kikerestem hát a legkisebb méretű könyvet a polcon várakozók közül – így álltam neki a trolibuszon ennek.
A legjobban a hagyományos AC krimiket szeretem. A kémhistóriáit sokkal kevésbé. Ez itt pont a nem hagyományosak közé tartozik, van benne vasfüggöny, kommunista ügynökök, áruló (többnyire baloldali indíttatású) kutatók, kémek és kémelhárítás. És a kedvencem, a mese-szál: Jancsi és Juliska a sivatagban, csak nem kenyérmorzsákat, hanem gyöngyöket szórnak el maguk után.
Ez a könyv nagyon régen íródott (a születésem évében jelent meg…), és AC-nek elég hézagos ismeretei lehettek egyes dolgokról. Például arról, hogy nem nagyon tanácsos az embernek egy radioaktív cigarettatárcát hordoznia a belső zsebében, akkor sem, ha az ólomból készült. És attól, hogy egy kutatóintézetben valahol sugárzás mérhető, azt ott okozhatja más is, nem csak ez a bélelt tárca. Kicsit mesés volt az egész, de hát a hidegháború éveiben erről szólt sok minden, ez izgathatta az embereket, hát AC is ezt lovagolta meg.
Azért volt benne jó is, néhány igazi AC meglepetés-bonbon és humor kifejezetten felvidított.

6 hozzászólás
>!
GytAnett P
Agatha Christie: Úti célja ismeretlen

Hű. Nem egészen erre számítottam. Sőt, határozottan nem. Nem olvastam még olyan rettentő sok A.C. könyvet, de azért azok aránylag egy kaptafára íródtak. Sorra hullottak az emberek, majd valaki kinyomozta, hogy ki az.
Itt is sorra hullottak az emberek, csak éppen nem meghaltak, hanem eltűntek, gyakorlatilag nyom nélkül. Nyilván már nyomoztak ezek az emberek után, de elképzelni sem tudták a nyomozók, hogy mi vagy ki áll a háttérben. Tehát itt is lehetett gondolkodni azon, hogy ki a tettes, de mégsem hajtott a vágy, hogy kiderítsem.
Valójában nagyon untam. Érdekes volt, hogy számomra ismeretlen tájakon kalandoztunk, valahogy mégsem bírt megérinteni. A főszereplő hölgy, Hilary sem volt szimpatikus. spoiler Maga a nyomozós rész egész érdekes volt, hogy hogyan is oldották meg, hogy legyenek nyomok, amiket lehet követni. Meglepett, hogy végül hol is kötöttek ki. spoiler De untam. Kész, nincs mese. Örültem, hogy a végére értem.

>!
konyvolvaso 
Agatha Christie: Úti célja ismeretlen

Izgalmas történet, lekötött és olvastatta magát, hogy vajon mi fog még történni és mi fog ebből még kikerekedni. Egy kicsit különös de éppen ettől érdekes. Érdekes az utazás, érdekes a helyszín. A helyszín alapján görögországi utazásaim jutnak eszembe, amikor a tenger szikláin elzárt, titkos táborokat emlegetett a túravezető. Szépek és nehezen megközelíthetők.

>!
Kek P
Agatha Christie: Úti célja ismeretlen

Ez az első AC-olvasásom. :) Látni, nyilván láttam már párat a tévében…, de épp ezért talán – sose volt kedvem AC-t olvasni. Nem szeretem a nyomózó öreghölgy alakját. Ez van. Szerencsére ebből a könyvből ez hiányzott. Olvastam mások értékelésében, hogy ez nem egy tipikus AC-könyv… nos, én nem tudom, mi az a tipikus AC, ez számomra tűrhető volt: se nem unalmas, se nem érdekfeszítő. Ja és hogy nincs benne gyilkosság? Miért? Kellett volna, hogy legyen? Nekem elég ha elrabolnak valakit vagy bármilyen más bűntény van benne – ilyen szinten alacsony igényeim vannak. Más területen várnék többet, a hihetőség és következetesség szintjén. A valaki más által csak sivatagban gyöngyszemet szórogató Jancsi-Juliska-szálnak nevezetten kívül bosszantott még, hogy minek kell a nőnek egyáltalán bejutnia oda, mikor a kutatóhely fellelésében semmi érdeme nem lesz végül spoiler, a vörös hajú nők szerepcseréje csak előkészítés, megágyazás annak a gyanúnak, hogy ez később más szereplők kapcsán is felmerülhessen. Az elzárt, titkos, extramodern kutatóbázis és a tudatmódosító eszközök esetleges alkalmazása nekem nem tűnt olyan szokatlan lehetőségnek az Alex Rider-sorozathoz képest…, de hát tudom: az én olvasási sorrendem nem egyezik meg e művek keletkezési sorrendjével. Sőt! Ha ezt nézem, akkor AC néni bámulatosan korán alkotott egészen jót! :)

2 hozzászólás
>!
encus625 P
Agatha Christie: Úti célja ismeretlen

Olvastam már a könyvet régebben, de meglepő módon sok mindenre nem emlékeztem élénken. A spoiler-trükkre emlékeztem igazából csak.
Nem egy szokványos AC-krimi ez, csak rejtélyekkel állunk szemben. Olive Betterton, akarom mondani Hilary Craven kalandja ez. Kalandregény a javából. Ezért is szeretem Christie-t, mert sokféle műfajban tudott kiemelkedőt alkotni. Ez a személycsere, olyan hamisítatlan christie-s megoldás és kiválóan beválik. Végig izgulhatunk, hogy sikerül-e ennek a bátor nőnek végigvinni az ügyet. A sok elméleti, politikai maszlag már néhol zavaró volt, ezért vontam le fél csillagot.

>!
Európa, Budapest, 2011
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792882 · Fordította: Horváth Kornélia
>!
KillerCat P
Agatha Christie: Úti célja ismeretlen

Nem volt rossz,de valahogy untam kicsit. Talán túl sok Christie regényt olvastam már,de ennél most nem rágtam le a körmöm.

>!
dre
Agatha Christie: Úti célja ismeretlen

Egészen eltért attól, mint amire számítottam, persze ez nem meglepő, mert a fülszöveget sem olvastam el (ilyet ritkán csinálok), de mégis valami másra számítottam.
Kb. a közepéig nagyon tetszett, aztán valahogy megrekedt az egész. Nem mondom, hogy unalmas lett volna, mert végig fenntartotta a figyelmemet, és gyorsan lehetett olvasni is, de valami nekem hiányzott belőle. Vagy talán inkább túl sok volt? A végére már belezavarodtam a történetbe. Senki sem az volt, akinek mondta magát, mindenki szerepet játszott. Még az utolsó pár oldalon is voltak meglepetések.
Nem volt rossz könyv, kicsit sajnálom is, hogy csak 4 csillagot adok, mert vannak olyan könyvek, amiknek ugyanennyit adtam, de jóval kevésbé érdemelték meg, mint ez. Viszont a 4,5* túl sok lenne. Át kellene értékelnem az értékeléseimet…

>!
lilaköd P
Agatha Christie: Úti célja ismeretlen

Nem egy szokványos krimi, az biztos. Inkább nevezném kalandregénynek.
Igaz akadnak benne hibák vagy inkább érdekességek, de én ezeket az akkori kor tudatlanságának tudom be. Hiszen még vajmi keveset tudhattak például a radioaktivitásról, de hát ez nem egy dokumentumregény.
De van benne utazás, amiről nem lehet tudni hol zárul, sok kétely és természetesen gyilkosság, ami viszont az utolsó oldalakon derül ki. Hogy kit gyilkolnak meg? El kell olvasni!


Népszerű idézetek

>!
Ferger_Annamária I

– Ahol van befelé vezető út, ott van kifelé vezető út is.

194. oldal, 169. oldal (Hunga-Print, 1993.)

3 hozzászólás
>!
Shanara

Az ember mindent el tud viselni mindaddig, míg van valaki vagy valami, amiért érdemes(…)

34. oldal (Hunga-print, 1989.)

1 hozzászólás
>!
pjudi

Az ember mindent el tud viselni mindaddig, amíg van valaki vagy valami, amiért érdemes.

35. oldal (Hunga-Print, 1993)

>!
Shanara

Én nem lelem semmi örömöm abban, hogy az embereket sajnáljam. Először is: ez sértő. Másodszor: az ember azért sajnálja a többieket, mert ő is sajnálja saját magát. Az önsajnálat pedig a világ egyik legnagyobb kerékkötője.

54. oldal (Hunga-print, 1989.)

Kapcsolódó szócikkek: sajnálat
>!
Kek P

– Nem akarok én Isten lenni! Hívő ember vagyok. Ez a diktátorok foglalkozási ártalma: a megistenülés vágya. Eddig még nem vettem észre magamon ezt a kórt.

194. oldal (Hunga-Print, 1993.)

>!
Kek P

– Kezd kiborulni? – kérdezte együttérzően a férfi.
– Meglehet. De nem ettől félek igazán.
– Nem? Hát mitől?
– Attól, hogy hozzászokom.
– Igen. Igen, értem, mire gondol…
– Mindig azt hittem, az embereknek természetesebb a lázadás.

166. oldal (Hunga-Print, 1993.)

>!
Gitta_Bry

De milyen igaz, hogy mi nem tudunk mást, csak állandóan kérdéseket feltenni.Ez a mi nyugati vérünk. Sosem mondjuk: „elégedett vagyok a mával”. Mindig csak a holnap, a holnap! Magunk mögött hagyni a tegnapot – a jövőért. Ez a mi kívánságunk.

102. oldal

>!
Shanara

Ha a madarat elég nagy kalitkába zárják, ha megkap mindent, amire szüksége van: társat, magvakat, vizet, ágakat, minden létfontosságú dolgot, a végén elfelejti azt is, hogy valaha szabad volt.

187. oldal (Hunga-print, 1989.); 196. oldal (Hunga-Print, 1993.)

>!
alaurent P

…az ember azért sajnálja a többieket, mert ő is sajnálja saját magát. Az önsajnálat pedig a világ egyik nagy kerékkötője.


Hasonló könyvek címkék alapján

María Dueñas: Öltések közt az idő
Frederick Forsyth: Ikon
Mario Puzo: A szicíliai
Arthur Conan Doyle: A Korosko tragédiája
Arthur Conan Doyle: Utazás a halál torkába
Frederick Forsyth: Manhattan fantomja
Paul Sussman: A jeruzsálemi templom titka
Peter Cheyney: Aranyrablás az óceánon
Philip Pullman: Rubin és füst