Tükrökkel ​csinálják (Miss Marple 6.) 64 csillagozás

Agatha Christie: Tükrökkel csinálják

Agatha Christie két híres mesternyomozót is teremtett: Hercule Poirot és Miss Marple egyformán híressé vált. A falusi magányban élő 70 éves vénkisasszony megfigyelései a legtapasztaltabb nyomozókat is elkápráztatják. A regények számos szereplője szeretné elkerülni, hogy Miss Marple párhuzamba állítsa élete valamelyik estének sorsával. Ezzel így vannak a Szemfényvesztés szereplői is -mégpedig jó sokan. Kétszáz fiatal bűnöző és hét örökös között kell megkeresni egy szeretetreméltó idős hölgy balszerencséjének előidézőjét. Dehát amit Miss Marple megígért egy gyerekkori iskolatársának, az teljesíti.

Szemfényvesztés és Nem csalás, nem ámítás címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1952

>!
Hungalibri, Budapest, 1997
234 oldal · ISBN: 9639021164 · Fordította: Csiszár Lajos

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Caroline Louise Serrocold


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

krlany IP>!
Agatha Christie: Tükrökkel csinálják

„Tükrökkel csinálják” ez egy elbaltázott cím. Nincsenek tükrök, és még átvitt értelemben is sántít. Azt nézve meg, hogy AC, még a szereplők is olyan kis langyosak voltak, ahhoz képest, hogy a karakterükben milyenek lehettek volna. Maga a gyilkosság(ok) elég jó(k) volt(ak) – bár csak az első nevezhető igazán annak, a többi csak egymondatos megemlítés –, de maga az indíték és a motiváció rá, elégé összecsapott. spoiler Egy AC-nek elment, de nem lesz kedvenc.

Emmi_Lotta I>!
Agatha Christie: Tükrökkel csinálják

Agatha Christie mindig zseniális, de ez a könyve egy lehelettel gyengébb, mint a korábban olvasottak.
Nem éreztem eléggé erősnek a gyilkosság motívumait, sem valószerűnek a szituációt. A történet sem volt a megszokott mértékben csavaros.

>!
Hungalibri, Budapest, 1997
234 oldal · ISBN: 9639021164 · Fordította: Csiszár Lajos
Gyöngyi0309 P>!
Agatha Christie: Tükrökkel csinálják

Agatha Christie története két fordításban is megjelent, a másik címe Nem csalás, nem ámítás.
Ez is újraolvasás volt, és most Miss Marple-lel nyomoztam. Nagyon érdekes, hogy mennyit változik az ember…tinikoromban nem szerettem az öreglányt, idegesített. A mai eszemmel inkább szórakoztatott. Könnyed kis nyomozás, bár ebben a történet közepén eszembe jutott a gyilkos. Jók a karakterek, ebben is volt idegen, aki természetesen mindenki szemét csípte, de csak azért, mert nem angol. spoiler
Nagyon szeretem a történetben megjelenő régi, angol kúriákat, teljesen más világba repít az ilyen színhelyen játszódó sztori.
Az is milyen érdekes, hogy AC történeteiben szinte ugyanazok a karekterek vonulnak színre, mégsincs két egyforma története, mégsem unalmas. Könnyed olvasmánynak tökéletesek.

ÁrnyékVirág P>!
Agatha Christie: Tükrökkel csinálják

Agatha Christie regényhez képest egy picit nyögvenyelős volt nekem, de hát már az életmű vége fele járok, naná, hogy a legjobbakat már kimazsoláztam.
Miss Marple továbbra is jó barátnőm, szeretem, ahogy csak szemlélődik, beszélget és főleg hagy másokat beszélni, a legrosszabbat feltételezi mindenkiről, és végül nem csalódik.
Ebben a regényben kenyérbe esik, hiszen egy internátusnyi ifjú bűnöző él a bűntett közvetlen közelében.
Jelentem, a gyilkos személyére én rájöttem, de az ok elég zavaros maradt, a második és harmadik halálesetről nem is beszélve.
Az egészről pedig egy vicc jut eszembe: Korán kel, lisztes a keze és nem a pék. Ki az?
spoiler
Megjegyzés: a könyvet Tábori Zoltán fordításában olvastam: https://moly.hu/konyvek/agatha-christie-nem-csalas-nem-amitas

TiszlaviczMarcsi IP>!
Agatha Christie: Tükrökkel csinálják

Rájöttem, hogy Miss Marple hasonlít Mrs. Oliverre. Mindketten elkakandoznak, miközben egy fontos dolgot akarnak elmondani.
A történet alapötlete igazán jó. Tetszett, hogy a végén az eset lezárását nem a narrátor, hanem az egyik szereplő szájából hallottuk.
De olyan igazán elgondolkodtató mélységet nem éreztem ebben a könyvben.

Bobe0402>!
Agatha Christie: Tükrökkel csinálják

Az első A.C. könyv, amelynek rájöttem a megoldására. Ez eléggé lehangoló :(

Banditaa P>!
Agatha Christie: Tükrökkel csinálják

Próbálom megszeretni Miss Marplet, de nem nagyon megy. A logikája és a megfigyelőképessége rendben van, de hiányzik minden egyéb belőle, ami rendkívülivé tenné. Márpedig ha a nyomozó unalmas, hogy lehetne a nyomozás izgalmas?
Sajnálom, Miss Marple, számomra Hercule Poirot marad „A nyomozó”.

Vaniliamamor_Bella>!
Agatha Christie: Tükrökkel csinálják

Nem volt rossz, érdekes volt a vége, bár sejtettem, hogy ő lesz a gyilkos. (: Mondjuk, több személyre is gondoltam, hogy gyilkos lehet. Miss Marple nem rossz, de azt hiszem, az én kedvencem már Poirot marad. (=

Nienna001 P>!
Agatha Christie: Tükrökkel csinálják

A sokadik AC-m, ez a kis tapasztalat azért már segített egy kicsit a találgatásban. Még mindig nem sikerült eldöntenem, hogy Marple vagy Poirot, de inkább „Jane néni” felé húz a szívem. A történet érdekes, bár sokáig csak félrevezető nyomok vannak, és a lényeg felett itt is nagyon könnyű elsiklani. Érdekes volt megismerkedni Miss Marple ifjúkori barátnőivel, bár erről a vonalról nem sok szó esett. Én elbírtam volna több nosztalgiát is. Különösen a szívemhez nőtt ez a könyv, mert sikerült friss levegőn a tóparton ücsörögve befejezni.


Népszerű idézetek

Kogoro>!

Mert neked jó szimatod van az ilyen dolgokban, s mindig is volt. Te mindig egy kedves, ártatlan kinézésű személy voltál, Jane, és egész idő alatt soha semmi nem lepett meg téged, te mindig a legrosszabbra gondoltál.

16. oldal, Első fejezet (Hungalibri, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
Kogoro>!

A szerénysége tiltotta miss Marple-nek, hogy azt válaszolja, hogy ő egészen otthonos a gyilkosságok terén-

123. oldal, Tizenegyedik fejezet (Hungalibri, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
Kogoro>!

Az unokaöcsém, Raymond jótéteménye nélkül nem tudom, hogyan élnék meg.

17. oldal, Első fejezet (Hungalibri, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple · Raymond West
Kogoro>!

De most már látom, ha jó vagy, akkor alázatosnak is kell lenned.

231. oldal, Huszonharmadik fejezet (Hungalibri, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: alázatosság · Caroline Louise Serrocold · jóság
Cheril>!

Egy megdöbbent pillanatig miss Marple azt hitte, hogy duplán lát. Az biztos, hogy az a férfi, aki most jött be, nem lehet egyszerre Gina mellett és az ajtónál is. Aztán rájött, hogy csak hasonlóságról van szó, s ha az ember közelebbről tekinti meg, akkor nem is olyan kifejezett. Olyan nagy volt köztük a hasonlóság, hogy a két férfi akár testvér is lehetne…, de ennél többről nem volt szó.

TiszlaviczMarcsi IP>!

– Ah, tudtam én, hogy nem érti meg! A pisztolylövés beleillett a jelenetbe, melyet terveztem. Lövésre volt szükségem. Veszély, ópium, sötét ügyek. Nem törődtem akkor azzal, hogy valójában mi is történt.

146. oldal

TiszlaviczMarcsi IP>!

Curry felügyelő ismét óvatosan válaszolta: – Mindenre kell gondolni.
– Én is úgy gondolom – jegyezte meg nagylelkűen Alex. – Hát, milyen lélekölő munkát kell végezniök, felügyelő úr! A részletek, az időpont és a helyszín, a kicsinyesség csűréscsavarása. És végül is mire jó ez?

147. oldal

princess_of_bookland>!

– Ruth, te sohasem éltél falun. Azt hiszem, nagyon meglepne téged, hogy egy ilyen hamisíthatatlan, békés faluban mi minden történhet.

16. oldal

princess_of_bookland>!

– Nem mondanám éppen előérzetnek. Az egész egy tényen alapult – ezek a dolgok rendszerint tényeken alapulnak –, ámbár az ember nem mindig ismeri fel időben.

19. oldal


A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Evelyn Anthony: A Poellenberg-örökség
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Pamela Branch: Minden hétfőn gyilkosság
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Jo Nesbø: Hóember
Donna Leon: Az aranytojás
Karin Slaughter: Sikoly
Stephen King: Mr. Mercedes
Darynda Jones: Második sírhant
Steven Saylor: Rubicon