!

Tizenhárom ​rejtély (Miss Marple 2.) 180 csillagozás

Agatha Christie: Tizenhárom rejtély Agatha Christie: Tizenhárom rejtély
400 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ódon ​vidéki ház, hattagú társaság, kandalló, félhomály, könnyed beszélgetés. Miss Marple jóságos arccal kötöget, olykor-olykor bosszúsan megcsóválja fejét, hogy ejnye, hát már megint leesett egy szem. Egy síma, egy fordított. Hogy gyorsabban teljék az idő, titokzatos bűnügyekre terelődik a szó. Játék, agytorna, megoldatlan rejtélyek. Ki lehet a tettes? A társaság tagjai buzgón töprengenek. Tévutak, zsákutcák, félmegoldások, Miss Marple szelíd mosollyal kötöget. Egy síma, egy fordított. Mérgezés, vérfoltos járda, halált hozó virágok, pogány istennő baljós ligete, állhatatlan leány holtteste a zúgó habokban – megannyi rejtelmes eset. És Miss Marple bájos példázatai kertészekről, cselédlányokról, St. Mary Mead csip-csup dolgairól, melyek – persze, kötögetés közben – még a legbonyolultabb esetekben is játszva eligazítják a kedves öreg hölgyet. A tizenhárom feszes történet mindegyike oly remek, hogy bármelyikükkel szívesen találkoznánk akár regényformában is. A bűnügyi történetek… (tovább)

Eredeti mű: Agatha Christie: The Thirteen Problems

Eredeti megjelenés éve: 1932

Tartalomjegyzék

>!
Aquila, Debrecen, 2007
288 oldal · ISBN: 9789636795610 · Fordította: Etédi Péter
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
268 oldal · ISBN: 9635487320 · Fordította: Etédi Péter
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1996
268 oldal · ISBN: 9635483198 · Fordította: Etédi Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Mrs. Bantry


Hirdetés

Kedvencelte 11

Most olvassa 7

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
Bla IMP
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Ebben a kötetben 13 AC novella szerepel. Miss Marple és társasága játszik bűnügyi játékot. Mindenkinek mondania kell a társaság tagjai közül egy-egy rejtélyes esetet, amelynek a megoldását ismeri, s a társaság tagjai virtuálisan nyomoznak, míg meg nem fejtik, vagy fény nem derül a rejtélyre. Viszonylag rövid kis írások, s Miss Marple brillirozik bennük, lefőzve társait. Jó szórakozás volt, még a Balatonon olvastam, sőt feleségem is beleolvasott utánam. Vele ellentétben, aki azt mondta, hogy ez már idejét múlt, nem korszerű, nekem tetszettek, strandra, két úszás közt tökéletes.

1 hozzászólás
>!
gabiica P
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Könnyed, elgondolkodtató történetek voltak, sokszor izgultam azon, hogy valójában mi és hogyan is történt.
Nagyon tetszik Miss Marple logikája és találékonysága, hogy mindenre képes rájönni egy-egy apró elejtett mondatból vagy cselekvésből.

>!
nettikeee P
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Nem mondom azt, hogy rossz volt, mert nem, csak egy csöppnyit rövidecskének találtam a történeteket. Egyik-másik mese nagyon izgalmas volt, és bár gondolkodnom kellett, azért kitalálhattam volna, de Miss Marple mindig kitalálta. Zseniális az öreg hölgy. Olyan fél-információkat is képes kötögetés közben magába olvasztani, amin a legtöbb olvasónak (hallgatónak) átsiklik a figyelme.
Nem is tudom, hogy volt-e kedvenc történetem, de a vércseppek az aszfalton, na az érdekes volt… :D

>!
gybarbii P
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Azt hiszem, AC novellái nem tartoznak a kedvenceim közé. Nekem túl rövidek, éppen hogy csak elkezdek ötletelni a történteken, és a következő bekezdésben Miss Marple már meg is fejti az egészet… Hihetetlen az „öreg lány”, nem tud tévedni!! Azért egy kis büszkeséggel tölt el, hogy az utolsó történet megoldására rájöttem. AC esetében ez még sosem történt meg!

1 hozzászólás
>!
Zimmermann_Zita P
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Kezdem megkedvelni AC novelláit. Poirot-t jobban szeretem, de ez a kötet Miss Marple tizenhárom rejtélyével nagyon tetszett.

>!
csillagka P
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Jane Marple az idősödő mindent látó kisasszony lepipálja a nagyokat.
Nagyon érdekes társaság jött össze elméleti nyomozásra, ügyvéd, nyomozó, színésznő, festő és mégis Marpleé általában az érdem, amit a többiek egy idő után nem tudnak szó nélkül hagyni, mindenki másképpen reagál de a dicsőség nem maradhat el.
Nagyon finom, érdekes novellák, semmi körítés, csak a tények és ebből találd ki is a tettes.
Csendben bevallom nekem néha kicsit sok volt a vénlányból, kicsit túl volt játszva az okoskodás, később könyvekben már Jane nem lesz ennyire elkalandozó, és akkor még jobban szeretem, kellett pár könyv mire Agatha a pontosan kimért helyére tudta helyezni a vidéki éles eszű hölgyet.
Nagyon tetszettek azok a részek ahol megjelent az önkritikus Marple kisasszony, és milyen igaza van abban hogy néha azt se vesszük észre ami a lábunk előtt hever, sokan csak a talmi csillogásra figyelnek és szinte mindenki szemét elvakítja a látszat, miközben fontos részleteket és embereket nem is hajlandó észrevenni, ha azok kicsit topisak vagy túl vannak az ideális koron.
Ezeket a félmondatokat imádtam. Kedvenc novellám: A vérfoltos járda és benne az a tökéletes piros mikulásvirágos ruha.
Kellemes szórakozás, ajánlom mindenki figyelmébe.
Figyeljetek Miss Marple szavaira, mert még ma is sokat lehet tőle tanulni.

>!
mea0810 P
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

háhááá végre volt sikerélményem is olvasás közben :D persze nem sok:D
tetszett, hogy több rövid történetet olvashattam egy könyvben, több megoldásra váró rejtély, esély a sikeres nyomozásra:)
ezek a rövid kis történetek is izgalmasak, hangulatosak voltak és hát lehet megkedvelem Miss Marple-t :)

>!
Biba
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

13 rejtélyes bűnesetről olvashatunk ebben a regényben, melyeket egy kis társaság – Miss Marple-lel az élen – elevenít fel. Mindenkinek mondania kell egy különös történetet, aminek a tanúja volt, és tudja is a megoldását, és a többieknek ki kell találniuk azt.
Sokszor sikeresen ráéreztem a megoldásra, és nekem jobban is tetszik, hogy egy regénnyel ilyen sok történetet kap az olvasó. Közülük egyet, A kék muskátli címűt meg is filmesítették.

>!
mama_gold P
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Nagyon szeretem Miss Marple-t :) A történet a Kedd Esti Klub résztvevőinek elméleti nyomozásairól szól. A tagok: Bantry ezredes, felesége Jane Heiler, Dr. Lloyd – az ügyvéd, Sir Henry – ex nyomozó és Miss Marple a zseniális idős hölgy :D

13 történetet nyomoznak ki így együtt, de hát MM viszi a prímet!

Egy két érdekes gondolatot kigyűjtöttem nektek:
„-Úgy értem – felelte Miss Marple, miközben homlokát ráncolva számolgatta a szemeket a kötésen –, hogy az emberek többsége szerintem se nem jó, se nem rossz, csak, tudod, egyszerűen ostoba.”
„Miss Clark megriadt rohamos súlygyarapodásától, ahogy manapság divatosan mondják, "fogyózni” kezdett.
– Nem tesz jót vele magának, Milly, igazán nem – erősködött Mrs. Jones. – Ha a jóisten molettnek teremtette, nyilván azt is akarta, hogy molett legyen."
„A betegek mindig azt hiszik, hogy egy szemhunyásnyit sem alszanak éjjel.”
„Tudod, kedvesem – felelte Miss Marple –, az emberi természetben nincsenek nagy különbségek, bárhol is éljen az ember, falun pedig kiváltképp jó lehetőség adódik arra, hogy közvetlen közelről lehessen megfigyelni minden kis rezdülést.”
„Tudja, Miss Helier, ez nem folytatásos regény. Ez a való élet. És az életben a dolgok ott maradnak abba, ahol nekik tetszik.”
„Drága édesanyám megtanított rá, nem is felejtem el soha, hogy egy úri hölgy, ha társaságban van, legyen mindig képes uralkodni magán, még ha egyébként odahaza elragadják is az indulatai.”
„Jane-nek a szépsége miatt sok mindent el tudtak nézni – de ez volt az a pillanat, amikor úgy érezték, ha a butaság fájna, Jane azonmód ritmikus sikoltozásban törne ki. Az ilyen mérvű ostobaságra még a legistenibb szépség sem jelenthet mentséget.”

>!
KingucK P
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Ez az első Miss Marple regényem.
Lehet nem ezzel kellett volna kezdeni…
A történetek között voltak érdekes és elgondolkodtató esetek,
de összességében nem kötött le igazán.
Na de nem adom fel :)

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
augumaug

– Tudod, kedvesem – felelte Miss Marple –, az emberi természetben nincsenek nagy különbségek, bárhol is éljen az ember, falun pedig kiváltképp jó lehetőség adódik arra, hogy közvetlen közelről lehessen megfigyelni minden kis rezdülést.

91. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
gybarbii P

– Mr. Curle például vegetáriánus volt. Valami korpának kinéző fura kulimást szokott reggelizni. Az ilyen öregedő, görnyedt, szakállas alakok csuda hóbortos figurák. Még az alsóneműjük sem olyan, mint más normális emberé.

213. oldal (Magyar Könyvklub, 1999)

>!
Maya

A mai fiatalok ugyanakkor fesztelenül beszélnek olyan dolgokról, amelyekre az én fiatalkoromban még csak gondolni is alig mertünk, másrészt azonban lélekben borzasztó ártatlanok. Mindenkinek mindent elhisznek. És ha az ember megpróbálja figyelmeztetni őket, akár csak a legóvatosabb formában is, rögtön azt vágják a fejéhez, hogy begyepesedett vén szamár, és az agya helyén kelt tészta van.

X. fejezet - KARÁCSONYI TRAGÉDIA

>!
SophieOswald

– Mondja csak – tűnődött Sir Henry –, ismer egy bizonyos Miss Marple-t?
     Mrs. Bantry elképedt. Mindent várt, csak ezt nem.
– Hogy ismerem-e? Hát ki nem ismeri? Tipikus mesebeli vénkisasszony. Igazán drága kis teremtés, csak hát olyan reménytelenül régimódi.

109. oldal; A kék muskátli

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple · Mrs. Bantry
>!
SophieOswald

Szesz nélkül semmi haszna, ha az ember fiatal – szólalt meg Jane.
– Hogy mondod, aranyoskám? – kérdezte Miss Marple.
– Szexszepil, csak így rövidebb – magyarázta Jane.
– Ja, vagy úgy – mondta Miss Marple. – Amire az én fiatal koromban azt mondták: „szemedben bűvös varázs gyúl.”

207. oldal; Halálhozó gyógyfű

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
RosszQtya P

A helyedben kedvesem, én ezt nem tenném. Soha ne add ki magadat teljesen egy nőnek, még akkor se, ha abban a pillanatban úgy érzed is, a legjobb barátnőd.

>!
SophieOswald

– Mr. Curle?
– Ő meg olyan görnyedt hátú öregecske könyvmoly. Az ilyenből annyi van, hogy szinte egymás lábát tapossák. Csak akkor csillant fel a szeme, ha meglátott egy penészes könyvet, soha máskor.

208. oldal; Halálhozó gyógyfű

>!
SophieOswald

Jane-nek a szépsége miatt sok mindent el tudtak nézni – de ez volt az a pillanat, amikor úgy érezték, ha a butaság fájna, Jane azonmód ritmikus sikoltozásban törne ki.

237. oldal; Rejtély a nyári lakban


A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér
Arthur Conan Doyle: A brixtoni rejtély
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I.
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai / The Memoirs of Sherlock Holmes
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – Félelem völgye és más elbeszélések
Whodunit?
G. K. Chesterton: Brown atya botránya