Tizenhárom ​rejtély (Miss Marple 2.) 197 csillagozás

Agatha Christie: Tizenhárom rejtély Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ódon ​vidéki ház, hattagú társaság, kandalló, félhomály, könnyed beszélgetés. Miss Marple jóságos arccal kötöget, olykor-olykor bosszúsan megcsóválja fejét, hogy ejnye, hát már megint leesett egy szem. Egy síma, egy fordított. Hogy gyorsabban teljék az idő, titokzatos bűnügyekre terelődik a szó. Játék, agytorna, megoldatlan rejtélyek. Ki lehet a tettes? A társaság tagjai buzgón töprengenek. Tévutak, zsákutcák, félmegoldások, Miss Marple szelíd mosollyal kötöget. Egy síma, egy fordított. Mérgezés, vérfoltos járda, halált hozó virágok, pogány istennő baljós ligete, állhatatlan leány holtteste a zúgó habokban – megannyi rejtelmes eset. És Miss Marple bájos példázatai kertészekről, cselédlányokról, St. Mary Mead csip-csup dolgairól, melyek – persze, kötögetés közben – még a legbonyolultabb esetekben is játszva eligazítják a kedves öreg hölgyet. A tizenhárom feszes történet mindegyike oly remek, hogy bármelyikükkel szívesen találkoznánk akár regényformában is. A bűnügyi történetek… (tovább)

Eredeti mű: Agatha Christie: The Thirteen Problems

Eredeti megjelenés éve: 1932

Tartalomjegyzék

>!
Aquila, Debrecen, 2007
288 oldal · ISBN: 9789636795610 · Fordította: Etédi Péter
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
268 oldal · ISBN: 9635487320 · Fordította: Etédi Péter
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1996
268 oldal · ISBN: 9635483198 · Fordította: Etédi Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Mrs. Bantry


Kedvencelte 11

Most olvassa 6

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Ebben a kötetben 13 AC novella szerepel. Miss Marple és társasága játszik bűnügyi játékot. Mindenkinek mondania kell a társaság tagjai közül egy-egy rejtélyes esetet, amelynek a megoldását ismeri, s a társaság tagjai virtuálisan nyomoznak, míg meg nem fejtik, vagy fény nem derül a rejtélyre. Viszonylag rövid kis írások, s Miss Marple brillirozik bennük, lefőzve társait. Jó szórakozás volt, még a Balatonon olvastam, sőt feleségem is beleolvasott utánam. Vele ellentétben, aki azt mondta, hogy ez már idejét múlt, nem korszerű, nekem tetszettek, strandra, két úszás közt tökéletes.

1 hozzászólás
>!
gabiica P
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Könnyed, elgondolkodtató történetek voltak, sokszor izgultam azon, hogy valójában mi és hogyan is történt.
Nagyon tetszik Miss Marple logikája és találékonysága, hogy mindenre képes rájönni egy-egy apró elejtett mondatból vagy cselekvésből.

>!
Ez_elment_vadászni
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Miss Marple annyira nem a szívem csücske,de ez azt hiszem,csak a filmeknek köszönhető,ott olyan fura öreg nénik játszák. Ezek a novellák viszont keveset tartalmaznak a hölgyből,szinte csak összekötő szerepe van az egyes történetek között. Nem szeretem az álszerénységét sem,ez itt is megmutatkozik.
Ezt a kötetet egy novellás kihívásra akartam elolvasni,de végül nem tudtam megállni napi egynél,annyira magával ragadott a hangulat. Szeretem a az angol,régi időkben játszódó könyveket.Agatha Christie novellában is erős,nem mind volt igazi krimi,de ez nem zavart.
Visszaadta a beszélgetős klubhangulatot teljesen a könyv,mintha én is ott ültem volna,jó kikapcsolódás volt.

>!
Timcsibaba77
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Időtlen szerelem, mindenkor, mindenkinek, aki szereti a csavaros krimiket.

>!
nettikeee
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Nem mondom azt, hogy rossz volt, mert nem, csak egy csöppnyit rövidecskének találtam a történeteket. Egyik-másik mese nagyon izgalmas volt, és bár gondolkodnom kellett, azért kitalálhattam volna, de Miss Marple mindig kitalálta. Zseniális az öreg hölgy. Olyan fél-információkat is képes kötögetés közben magába olvasztani, amin a legtöbb olvasónak (hallgatónak) átsiklik a figyelme.
Nem is tudom, hogy volt-e kedvenc történetem, de a vércseppek az aszfalton, na az érdekes volt… :D

>!
gybarbii P
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Azt hiszem, AC novellái nem tartoznak a kedvenceim közé. Nekem túl rövidek, éppen hogy csak elkezdek ötletelni a történteken, és a következő bekezdésben Miss Marple már meg is fejti az egészet… Hihetetlen az „öreg lány”, nem tud tévedni!! Azért egy kis büszkeséggel tölt el, hogy az utolsó történet megoldására rájöttem. AC esetében ez még sosem történt meg!

1 hozzászólás
>!
Navi
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Nagyon jó kis ujjgyakorlatok :) 13 rövid, velős történet, mindegyik izgalmas és egyedi. A szép szöszke színésznő esete tök jó volt, meg a mitől véres a járda is :) Nagyon szimpatikus Jane, átlát az embereken, mindent észre vesz :) És az is tetszett, hogy bizony nem mindenhol a törvény keze, hanem a sors intézte el a dolgokat.

>!
Sakura P
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Szerintem 13 remek novellát kaptunk megint A.C.-től. Mindegyik novella pörgős volt és eseménydús. Én nem mindig tudtam teljesen követni a szereplőket, mert annyira rövid egy novella, hogy mire megismerném őket már vége is. Miss Marple stílusa számomra egyik oldalról nagyon kedvelhető, másikról néha zavaró, de hát a legtöbb kisöreg ilyen. A gondolkodás módja azonban mindig meglep, hogy mennyire ráérez a dolgokra és milyen ötletei vannak. Ami meglepett, hogy az eddigi novelláskötetekben Poirot vagy Miss Marple csak epizódszereplőként tűnt fel, ez a kötet azonban csak Miss Marpleről szólt.

>!
Zimmermann_Zita P
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Kezdem megkedvelni AC novelláit. Poirot-t jobban szeretem, de ez a kötet Miss Marple tizenhárom rejtélyével nagyon tetszett.

>!
TiszlaviczMarcsi IP
Agatha Christie: Tizenhárom rejtély

Többször olvastam már ezt a gyűjteményt, vannak kedvenceim a történetek és a mesélők közül is. Amikor először olvastam, csak ámultam és bámultam, Miss Marple milyen apró jelekből, szavakból rájött, mi a megoldás. Sokadszori újraolvasásnál persze már rájöttem, hol vannak elrejtve a kulcsok a megoldáshoz. Még így is zseniális kötet!


Népszerű idézetek

>!
augumaug P

– Tudod, kedvesem – felelte Miss Marple –, az emberi természetben nincsenek nagy különbségek, bárhol is éljen az ember, falun pedig kiváltképp jó lehetőség adódik arra, hogy közvetlen közelről lehessen megfigyelni minden kis rezdülést.

91. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
Nadír

(…) az emberek többsége szerintem se nem jó, se nem rossz, csak, tudod, egyszerűen ostoba.

Első fejezet - A Kedd Esti Klub

>!
gybarbii P

– Mr. Curle például vegetáriánus volt. Valami korpának kinéző fura kulimást szokott reggelizni. Az ilyen öregedő, görnyedt, szakállas alakok csuda hóbortos figurák. Még az alsóneműjük sem olyan, mint más normális emberé.

213. oldal (Magyar Könyvklub, 1999)

>!
Maya

A mai fiatalok ugyanakkor fesztelenül beszélnek olyan dolgokról, amelyekre az én fiatalkoromban még csak gondolni is alig mertünk, másrészt azonban lélekben borzasztó ártatlanok. Mindenkinek mindent elhisznek. És ha az ember megpróbálja figyelmeztetni őket, akár csak a legóvatosabb formában is, rögtön azt vágják a fejéhez, hogy begyepesedett vén szamár, és az agya helyén kelt tészta van.

X. fejezet - KARÁCSONYI TRAGÉDIA

>!
SophieOswald

– Mondja csak – tűnődött Sir Henry –, ismer egy bizonyos Miss Marple-t?
     Mrs. Bantry elképedt. Mindent várt, csak ezt nem.
– Hogy ismerem-e? Hát ki nem ismeri? Tipikus mesebeli vénkisasszony. Igazán drága kis teremtés, csak hát olyan reménytelenül régimódi.

109. oldal; A kék muskátli

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple · Mrs. Bantry
>!
SophieOswald

Szesz nélkül semmi haszna, ha az ember fiatal – szólalt meg Jane.
– Hogy mondod, aranyoskám? – kérdezte Miss Marple.
– Szexszepil, csak így rövidebb – magyarázta Jane.
– Ja, vagy úgy – mondta Miss Marple. – Amire az én fiatal koromban azt mondták: „szemedben bűvös varázs gyúl.”

207. oldal; Halálhozó gyógyfű

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
SophieOswald

– Mr. Curle?
– Ő meg olyan görnyedt hátú öregecske könyvmoly. Az ilyenből annyi van, hogy szinte egymás lábát tapossák. Csak akkor csillant fel a szeme, ha meglátott egy penészes könyvet, soha máskor.

208. oldal; Halálhozó gyógyfű

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly
>!
RosszQtya P

A helyedben kedvesem, én ezt nem tenném. Soha ne add ki magadat teljesen egy nőnek, még akkor se, ha abban a pillanatban úgy érzed is, a legjobb barátnőd.

>!
Bluebell

A nők tisztára elvesztik a fejüket, ha meglátnak egy jóképű papot.

149. oldal, A társalkodónő


A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér
Arthur Conan Doyle: A brixtoni rejtély
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I.
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai / The Memoirs of Sherlock Holmes
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – Félelem völgye és más elbeszélések
Whodunit?
G. K. Chesterton: Brown atya botránya