A könyv Agatha Christie két talán legtöbbet olvasott, legismertebb művét tartalmazza. Bár számomra kevésbé fontos, hogy milyen egy könyv kinézete vagy borítója, ebben az esetben meg kell jegyeznem, hogy szubjektív véleményem alapján nagyon jó lett a könyv, mind minőségileg, mind szépség tekintetében.
A két érintett történet valahol hasonló, de inkább szöges ellentétei egymásnak. A „Tíz kicsi néger” és a „Gyilkosság az Orient expresszen” is egyedi helyszíneken játszódnak (az első egy szigeten, a második egy vonaton), és mind kettőben a szereplők izolálódnak a társadalomtól, a civilizációtól, és magukra maradnak. Illetve mindkettő műben megjelenik a bosszú, illetve az önkényeskedés.
Eltérés az, hogy a „Tíz kicsi néger”-ben a dominancia a történet mozgalmasságán, a cselekmény központúságon, a feszültségen van, sok halálesettel, izgalommal, miközben a tulajdonképpeni bűntény megoldása véleményem szerint inkább másodlagos a történet szempontjából (az is jó, de szerintem a legtöbben nem erre fognak emlékezni).
A „Gyilkosság az Orient expresszen” esetében a krimi elemek a meghatározóak. Történik egy gyilkosság, és innentől a nyomozáson van a hangsúly, azon hogy a nyomozó lépésről lépésre felderíti a kifejezetten bonyolult és összetett ügyet.
Agatha Christie fajta történeteknek az a gyenge pontjuk, hogy ilyen bűncselekmények nagyon ritkán fordulnak elő a valóságban. A „Tíz kicsi néger” esetében annyira megszerkesztett a bűntény, hogy nem lehetne kivitelezni valószínűleg. Egy számítógépes játékhoz tudom hasonlítani, ahol ahhoz, hogy a pályát végig lehessen vinni, minden nehéz rész előtt menteni kell, és sokszor próbálkozni. A valóságban valószínűleg nem működne, sem egy játék, sem egy ilyen bonyolult bűntény, túl sok a hibázási lehetőség. Éppen ezért a legtöbb gyilkosság a világban nem bonyolult, a gyilkos általában az, akinek a legfőbb érdeke kötődik a bűncselekményhez, a kivitelezés egyszerű, és sok hibát is elkövetnek. A maradék esetben profik az elkövetők, ami nem azt jelenti, hogy egy A. C. féle agyonbonyolított dolgot találnak ki, hanem a viszonylag egyszerű tervet tökéletesen végrehajtják.
Mindezek ellenére jól szórakoztam ezeken a műveken, úgy gondolom ezen is van a hangsúly, az embert szórakoztatja valamiért az, ha egy bűneset bonyolult, ha tele van rejtéllyel, ha mindenki gyanús, és a végén megkapjuk a megoldást.
Mivel izgalmasabb volt, ezért a „Tíz kicsi néger” tetszett jobban, de a „Gyilkosság az Orient expresszen” is tetszett, ahol tényleg egy összetett bűnténnyel szembesülhetünk. Amennyiben létezne krimi író képzés, szívesen jelentkeznék, hogy megtudjam, hogyan lehet ennyi rejtélyt, fondorlatot, bonyolult bűncselekményt kitalálni. Biztos van rá valami séma, klisék, sablonok, ami alapján fel lehet építeni a művek szerkezetét. Én felületesen próbáltam kitalálni egy ilyen történetet, csak a játék kedvéért, de abban az 5-10 percben úgy éreztem, nem tudom megugrani a lécet…