28. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
32. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Tíz ​kicsi néger 4198 csillagozás

Agatha Christie: Tíz kicsi néger Agatha Christie: Tíz kicsi néger Agatha Christie: Tíz kicsi néger Agatha Christie: Tíz kicsi néger Agatha Christie: Tíz kicsi néger Agatha Christie: Tíz kicsi néger Agatha Christie: Tíz kicsi néger Agatha Christie: Tíz kicsi néger Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol… A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak?
A bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb művét tartja kezében az olvasó.

Mert többen nincsenek és A láthatatlan hóhér címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1939

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon · Európa krimi Európa

>!
Helikon, 2020
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795346
>!
Helikon, Budapest, 2019
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793151 · Fordította: Szíjgyártó László
>!
Helikon, Budapest, 2019
278 oldal · ISBN: 9789634794110 · Fordította: Szíjgyártó László

13 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

709 tag · 709 karc · Utolsó karc: 2024. február 21., 04:59 · Bővebben


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Philip Lombard · Vera Claythorne · Dr. Edward George Armstrong · Emily Caroline Brent

Helyszínek népszerűség szerint

Néger sziget · sziget


Kedvencelte 1147

Most olvassa 97

Várólistára tette 542

Kívánságlistára tette 515

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Hiába olvastam már több könyvet az írónőtől, mindig meg tud lepni.
Ez a könyv egyszerűen zseniális! Adott egy bonyolult bűntény, amelyről az olvasó egyáltalán nem tudja elképzelni hogyan lehetséges a kivitelezése. Szerintem ennél a könyvnél sokan csak a sötétben tapogatóztunk a megfejtéssel kapcsolatban. Egy szó mint száz, Agatha néni briliáns rejtélyt állított össze, ami letehetetlenül izgalmas lett.
Ajánlom!

Karinthy>!
Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Remek történetvezetés, kellően bonyolult eset, és totálisan kiszámíthatatlan végkifejlet.
Az embert könnyű becsapni.
Csoda egy könyv. ♥

7 hozzászólás
Algernon P>!
Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Nem vagyok még gyakorlott Agatha-olvasó.
Meglepett rendesen, és tegye fel a kezét az, aki menet közben is mindig vissza-visszalapozgatott a versikéhez :)

Mert tízezer kicsi fasírozott… :)

>!
Európa, Budapest, 2010
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630788984 · Fordította: Szíjgyártó László
13 hozzászólás
Málnika P>!
Agatha Christie: Tíz kicsi néger

”És az őrült mindig előnyben van. Kétszer olyan agyafúrt, mint egy normális ember.”

A Tíz kicsi néger egy zseniálisan felépített krimi. A Néger-szigeten játszódó történet a szereplőkkel együtt az olvasót is mindvégig rettegésben tartja.

A mondóka alapján elkövetett sorozatgyilkosság spoiler elkövetője kétségtelenül a tíz szigeten tartózkodó közül valaki. Mindenki gyanúsítottá válik, mégis a cselekmény adott pontján mindannyian ártatlannak tűnnek. A gyilkos annyira ügyesen mozgatja a szálakat, hogy a nyomozók sem derítik fel az ügyet spoiler. Nagyon örülök, hogy végre elolvastam, pótolva régi mulasztásomat, hihetetlenül feszültségkeltő, lebilincselő, mesterien kidolgozott és olvasmányos írás.

13 hozzászólás
Deziréé>!
Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Én még mindig csak ámulok az írónő tehetségén, hiába olvastam már tőle régebben is műveket folyamatosan fokozza a lehetetlent.
Nem hiába nevezik ezt a könyvet az egyik legjobb munkájának, hiszen valóban annyira furfangosan és zseniálisan alakította ki a történetet, hogy az olvasó csak úgy falja a sorokat. Nem tudom, hogy tud ennyire fantasztikus rejtélyeket kitalálni. Én egészen másra gyanakodtam a történet során, nem is gondoltam erre a befejezésre. Miután már megtudtam mi miért történt természetesen összeállt a kép, tátott szájjal olvastam az oldalakat.
Na és az a kis versike, nem éppen való gyerekeknek, eléggé morbid…. Mindig vissza-vissza lapoztam a versikéhez, hogy mi lesz a következő.
Hűűű. Igen, ez a végszavam, mert találóbb nincs a könyv minősítésére.

6 hozzászólás
Euthümia_K P>!
Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Amikor a könyvet kézbe vettem, megfordult a fejemben, hogy vajon milyen lesz a történet Miss Marple vagy Poirot nélkül? Mennyire fog feltűnni a hiányuk? Egyáltalán ki fogja kideríteni, hogy ki követte el a bűncselekményt és hogyan? De Agatha Christie most is egy zseniális történetet tárt elénk, zseniális befejezéssel. Több elméletem is volt a tettes kilétét illetően, de egyik sem bizonyult helytállónak. Na pont az ilyen krimiket szeretem, amikor csak sötétben tapogatózom, és még csak véletlenül sem közelítem meg a valóságot. Az írónőnek ismét egy kimondottan élvezhető, rejtélyes, izgalmas krimit köszönhetek.

2 hozzászólás
Nikolett_Kapocsi P>!
Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Végre-valahára elérkeztem az életmű legnépszerűbb, legjobbra értékelt és egyben a legvitatottabb* darabjához!

Tíz kicsi néger a több mint 100 millió eladott példányával minden idők egyik legkelendőbb könyve és a mai napig a legnépszerűbb krimi a világon.

Kíváncsi voltam, hogy vajon most is ugyanolyan nagy hatást gyakorol-e rám, mint 20 évvel ezelőtt?

Nos azt kell mondjam, hogy nem hiába tartotta számon az írónő is a legjobb munkájaként, így ennyi év után újraolvasva is kifejezetten izgalmasnak és kissé hátborzongatónak találtam.

Véleményem szerint még napjaink mércéjével mérve is egy ütős lélektani thrillerrel van dolga az olvasónak.

Ez a regény tökéletes példa arra, hogy a jó öreg Agathanak nincs szüksége sem Poirot papára, sem Miss Marple-re ahhoz, hogy az első sortól az utolsóig lebilincselő történettel álljon elő.

Ezúttal nem lehet oka panaszra a gyilkosságra áhítozó olvasónak, mivel, ahogy az .
Újrafordított változat címe is ígéri, mind a tíz szereplő meghal a végén.

A teljesen eltérő korú, társadalmi helyzetű és képzettségű szereplőinket összeköti egy láthatatlan kötelék, mindannyian, beleértve magát a gyilkost is, bűnösek, még ha a törvény betűje szerint nem is vonhatóak ezért felelősségre. De mégis ki az, aki magára vállalta ezt az önjelölt igazságosztó szerepet?

Íme a tökéletes gyilkosságsorozat, ami első látásra kibogozhatatlan, de a végkifejlet alapján tényleg minden egyes haláleset rejtélye kielégítő magyarázatot nyer.

Zseniálisak a karakterábrázolások és a szereplők viselkedésének folyamatos változásai.
Ahogy az áldozatok számának növekedésével egyre inkább szűkül a kör a feszültség szinte már tapinthatóvá válik a lapokon.

Egy igazi kihagyhatatlan klasszikus, amit tényleg érdemes időnként leemelni a polcról.

@Suba_Csaba inspirálta Agatha Christie életmű újraolvasás – 34.

*off

2 hozzászólás
Kikiriki>!
Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Zseniális.
Sőt, annál sokkal, de sokkal több.
Szinte egész végig biztosan tudtam, hogy ki a tettes, ezt Agatha mintha meg is erősítette volna, DE aztán 10 oldallal később egy akkora fordulatot vett az egész, hogy csak tátott szájjal bambultam magam elé, nem értettem, hogy mi a franc történt. Konkrétan lejátszódott előttem az életem. :D
Brutális volt, és én imádtam.
Felteszem a kezem én is, mert mint még itt sokan, én is rengetegszer lapoztam vissza a 35. oldalhoz a vershez. Ami nagyon beteg, de briliáns.
Ez a könyv kihúzott az olvasási válságból, hiszen kevesebb, mint 24 óra alatt olvastam ki, ami hatalmas teljesítménynek számít nálam az utóbbi hónapjaimhoz viszonyítva.
Még mindig sokkos állapotban vagyok.
Hatalmas kedvenccé vált! :)

>!
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest / Pécs, 2010
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630791038 · Fordította: Szíjgyártó László
Amál P>!
Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Szerintem nincs olyan ember, aki ne ismerné a Tíz kicsi néger történetét, én is olvastam már évekkel ezelőtt és láttam a filmet is. Mégis meg tudott lepni a krimi nagyasszonya, mert arra már nem emlékeztem, hogy ki találta ki ezt a zseniális bűnténysorozatot. Nagyon csavaros a könyv vége és én magamtól sose találnám ki, hogy ki is volt a gyilkos. Nem véletlenül tartják Agatha Christie egyik legjobb művének, mert hiába írta több, mint 80 évvel ezelőtt, de nem fogott rajta az idő vasfoga, nem lepte be a por.

7 hozzászólás
Levandra>!
Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Ennek a könyvnek az az egyik legnagyobb erőssége, hogy ma is időszerű. Valaki mindig eltűnik a társaságból, majd holtan találják meg. Ez a koncepció még mindig népszerű a horror és a pszicho-thriller témában, éppen ezért arat még mindig nagy sikert a fiatalabb olvasóközönség körében is.Aki most szeretne belekezdeni Agatha Christie könyveinek olvasásába, kezdésként éppen ezt a regényt ajánlanám. Többször olvastam, megunhatatlan.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

taylor95>!

És az őrült mindig előnyben van. Kétszer olyan agyafúrt, mint egy normális ember.

227. oldal (Európa, 2006)

Katalin_baronesse>!

De most eszmélek rá, hogy a művész nem elégedhet meg pusztán a művészettel. Hiába is tagadja, természetes vágy él benne az elismerés után.

268. oldal

ludovika>!

Nos, ha már itt tartunk, az orvostudomány jórészt ráolvasás.

16. oldal

hencsibe P>!

“A Néger-szigeten vagyunk, igaz? – gondolta magában. – Csoda volna, ha valami sötét dolog készülne itt?”

29. oldal (Európa, 1968)

Kapcsolódó szócikkek: Néger sziget
darkfenriz>!

Egy sziget körül mindig van valami varázslatos: már maga a “sziget” szó is fölkelti az ember fantáziáját. Elveszítjük a kapcsolatot a külvilággal: egy sziget külön világ. S lehet, hogy ebből a világból nincs is visszatérés?

37. oldal

Dia9117>!

[…] az ember legfőbb kötelessége, hogy életben maradjon.

56. oldal, Negyedik fejezet, 2. rész (Európa, 1976)

Algernon P>!

Egy sziget körül mindig van valami varázslatos: már maga a „sziget” szó is fölkelti az ember fantáziáját. Elvesztjük a kapcsolatot a külvilággal: egy sziget külön világ. S lehet, hogy ebből a világból nincs is visszatérés.
„Magam mögött hagyom a szürke hétköznapokat” – gondolta.

36-37. oldal Európa, 2010

ludovika>!

Ó, azok az idegek! Az orvos felhúzta a szemöldökét. A nők meg az idegeik!

16. oldal


Népszerű triviák

TabbyKissa>!

„A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb könyve, 100 milliós eladott példányszámmal, amivel ez a legkeresettebb krimi és egyike a világ legtöbbször értékesített könyveinek.”

[charivari.blog.hu]

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Kapcsolódó alkotók: Agatha Christie


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Thomas Harris: A vörös sárkány
Stephen King: Borzalmak városa
John Fowles: A lepkegyűjtő
Stephen King: A ragyogás
Robert Bloch: Pszicho
Gaston Leroux: Az operaház fantomja
Ian Fleming: Casino Royale
Shirley Jackson: Hill House szelleme
Mario Puzo: A Keresztapa