The ​ABC Murders (Hercule Poirot 13.) (Arthur Hastings 8.) 17 csillagozás

Agatha Christie: The ABC Murders Agatha Christie: The ABC Murders Agatha Christie: The ABC Murders Agatha Christie: The ABC Murders Agatha Christie: The ABC Murders Agatha Christie: The ABC Murders Agatha Christie: The ABC Murders Agatha Christie: The ABC Murders Agatha Christie: The ABC Murders Agatha Christie: The ABC Murders Agatha Christie: The ABC Murders

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

There’s a serial killer on the loose, murdering his victims in alphabetical order. As a macabre calling card he leaves beside each victim’s corpse the ABC Railway Guide open at the name of the town where the murder has taken place.

With the whole country in a state of panic, and growing more confident with each successful execution – Mrs Ascher in Andover, Betty Barnard in Bexhill, Carmichael Larke in Churston – the murderer’s trail of deliberate clues taunts the proud Poirot. Which might just be his first mistake…

‘A masterwork of carefully concealed artifice… most stunningly original.’ Julian Symons

Eredeti megjelenés éve: 1936

>!
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780008308209
>!
HarperCollins, London, 2018
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780008310226
>!
HarperCollins, London, 2013
268 oldal · ISBN: 9780007527533

4 további kiadás


Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Rushka
Agatha Christie: The ABC Murders

Kimaradt nekem Agatha Christie (a Tíz kicsi négert olvastam, de arról meg az az általános vélemény, hogy más, mint a többi krimije).
A könyvet elolvasva egyrészt azt gondolom, igen, le a kalappal, csavaros volt a történet, egymást követték az olyan eszközök és ötletek, amikre még ma is külön-külön műfajt, sorozatot lehetne alapozni (sorozatgyilkosságok; bűntény, ahol előre tudjuk ki a gyilkos, a lényeg az elkapásának módja; emberek pszichológiai megtörése; egy pszichopata gondolkodásmódja, akinek céljában nem számítanak a mellékes áldozatok; nyomozó, akinek az őrült elkövető fejével kell gondolkoznia). Arról nem is beszélve, hogy Agatha Christie-nek nagyon jó humora van (kicsit gonosz, de az nagyon illett a történethez, hozzátett egy kis morbid élt).
Másrészt viszont túlságosan kerek és békés volt ez a világ, történt rengeteg tragédia, de sehol semmi meghasonlás, mindenki kimért angol alattvaló maradt – tudom, valószínűleg az rontott el, hogy eddig olyan krimiket olvastam, amik igazodtak ahhoz, hogy a krimi már társadalomkritika is, de legalábbis a nyomozó azzal szembesül, hogy a munkája miatt meg kell kérdőjeleznie alapvető értékeket.
Ez azonban semmit nem von le Agatha Christie nagyságából, fogok még tőle olvasni.

>!
rohanoazis P
Agatha Christie: The ABC Murders

Egyike a legérdekesebb és legjobban kidolgozott Agatha Cristie regényeknek. Pszichológiailag tisztességesen megalapozott történet, már, ami a gyilkosságot, a gyilkost illeti. Hastings kapitányt jobb szeretem Hugh Fraser alakításában. Senki nem tud oly utólérhetetlenül rácsodálkozni az eseményekre – “Oh, my God!” –, mint ő. Poirot itt tényleg komolyan veszi a dolgokat, nem csak saját magát, s a könyv merítést ad az angol néposztályok majdnem teljes skálájából.
Egyszóval tényleg jó könyv. Azon ritka történetek egyike, ahol Christie kilép a bezárt ház formulából – aztán persze visszalavírozik oda, kissé nehézkesen, de mégis csak megoldja.
Jó szórakozást hozzá mindenkinek.
Az angolok kijöttek egy új Poirot sorozattal, John Malkovich játsza Poirot-t s az első évad első filmje az ABC Murders.

>!
Keikorca 
Agatha Christie: The ABC Murders

Amellett, hogy nagyon büszke vagyok rá, hogy angolul olvastam (az első angol Poirot történetem!), azt hiszem az volt a legzseniálisabb, mikor a végén Poirot még Mr. Cust fejfájásának az okát is megfejti.

>!
ms_moly
Agatha Christie: The ABC Murders

ahogy H. Poirot fogalmazta meg ebben a részben: a rejtély (a krimi) olyan, mint egy kirakós játék
van, hogy szeretem kirakni, van, hogy kevésbé
ez most az utóbbi

>!
Banditaa P
Agatha Christie: The ABC Murders

Majdnem tökéletes gyilkosságok, egyedüli bökkenő, hogy akkor se tudod a nyomokból kikövetkeztetni, hogy ki a gyilkos, ha már tudod, ki a gyilkos. De sebaj, Poirot zseniális és végre itt van mon ami, Hastings is.

>!
magyardavid
Agatha Christie: The ABC Murders

A Murder on the Orient Express-hez hasonlóan zseniális. Nagyon ügyesen vezetett történet, semmi üresjárat, tökéletes ív, izgalom, humor. Nagyon szerettem ezt is :)

>!
mokata P
Agatha Christie: The ABC Murders

Jó reg Poirot-val nem foghat mellé az ember :) Ráadásul ebben a részben nem csak mérhetetlen intelligenciáját, szerénységét és romantikus énjét, hanem emberi nagyságát is megismerhetjük. Listakészítőknek külön csemege.

>!
maneki_neko
Agatha Christie: The ABC Murders

Agatha Christie annyira más krimiket írt még, mint a mostaniak. Poirot nem nézi meg a holttesteket, nem beszél a boncolóorvossal, de még kézhez sem kap orvosi leletet sem. A nyomozást vezető „hivatalos” rendőrrel is csak elvétve találkozik. Minden, amit tesz, az, hogy beszélget, és gondolkodik. Mégis kinyomozza az ügyeket!
A magánéletéről viszont szinte semmit nem olvashatunk, pedig nagyon érdekelne!
Agatha Christie annak is a mestere, hogy olyan megoldásokat talál ki a gyilkos kilétére és az elkövetés mikéntjére, amit a legokosabb olvasó sem tud kikövetkeztetni. Szerintem néha túlzásba is esik, és úgy túlbonyolítja, vagy a véletlenek játékává teszi a cselekményt, hogy annak a valóságban semmi esélye sem lenne megállni a helyét. Kicsit ebben a könyvben is ezt éreztem.


Népszerű idézetek

>!
Keikorca 

I put a few things together in a suitcase while Poirot once more rang up Scotland Yard.
A few minutes later he came into the bedroom and demanded:
'Mais qe'est ce que vous faites là?'
' I was packing for you. I thought it would save time.'
'Vous éprouvez trop d'émotion, Hastings. It affects your hands and wits. Is that a way to fold a coat? And regard what you have done to my pyjamas. If the hairwash breaks what will befall them?'

133. oldal

>!
ℕnabella

“But I believe in luck – in destiny, if you will. It is your destiny to stand beside me and prevent me from committing the unforgivable error."
„What do you call the unforgivable error?”
"Overlooking the obvious.!”

>!
ℕnabella

It's like all those quiet people, when they do lose their tempers they lose them with a vengeance.

>!
ℕnabella

Our weapon is our knowledge. But remember, it may be a knowledge we may not know that we possess.

>!
ℕnabella

Death, mademoiselle, unfortunately creates a prejudice. A prejudice in favour of the deceased. I heard what you said just now to my friend Hastings. ‘A nice bright girl with no men friends.’ You said that in mockery of the newspapers. And it is very true—when a young girl is dead, that is the kind of thing that is said. She was bright. She was happy. She was sweet-tempered. She had not a care in the world. She had no undesirable acquaintances. There is a great charity always to the dead. Do you know what I should like this minute? I should like to find someone who knew Elizabeth Barnard and who does not know she is dead! Then, perhaps, I should hear what is useful to me—the truth.

>!
ℕnabella

There is nothing so terrible as to live in an atmosphere of suspicion – to see eyes watching you and the love in them changing to fear – nothing so terrible as to suspect those near and dear to you – It is poisonous – a miasma.

>!
ℕnabella

The spoken word and the written – there is an astonishing gulf between them. There is a way of turning sentences that completely reverses the meaning.

>!
ℕnabella

If one could order a crime as one does a dinner, what would you choose? . . . Let’s review the menu. Robbery? Frogery? No, I think not. Rather too vegetarian. It must be murder—red-blooded murder—with trimmings, of course.

>!
ℕnabella

“And then?"
„And then,” said Poirot. „We will talk! Je vous assure, Hastings – there is nothing so dangerous for anyone who has something to hide as conversation! Speech, so a wise old Frenchman said to me once, is an invention of man's to prevent him from thinking. It is also an infallible means of discovering that which he wishes to hide. A human being, Hastings, cannot resist the opportunity to reveal himself and express his personality which conversation gives him. Every time he will give himself away.”
„What do you expect Cust to tell you?”
Hercule Poirot smiled.
„A lie,” he said. "And by it, I shall know the truth!”

>!
ℕnabella

Try and vary your methods as you will, your tastes, your habits, your attitude of mind, and your soul is revealed by your actions.


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vilmos Kondor: Budapest Noir (angol)
Tom Rob Smith: Child 44
Alan Alexander Milne: The Red House Mystery
Rhys Bowen: A Royal Pain
Karin Slaughter: Blindsighted
Jeffery Deaver: The Broken Window
Erle Stanley Gardner: The Case of the Caretaker's Cat
Kerri Maniscalco: Stalking Jack the Ripper
Raymond Chandler: The Big Sleep
Angela Marsons: Fatal Promise