Temetni ​veszélyes (Hercule Poirot 29.) 520 csillagozás

Agatha Christie: Temetni veszélyes Agatha Christie: Temetni veszélyes Agatha Christie: Temetni veszélyes Agatha Christie: Temetni veszélyes Agatha Christie: Temetni veszélyes Agatha Christie: Temetni veszélyes Agatha Christie: Temetni veszélyes Agatha Christie: Temetni veszélyes

A Coral tyúkszemtapasz- és lábápolószer-gyár gazdag tulajdonosát váratlanul elragadja a halál. Fia, lánya nincs: öccsei, húgai, sógornői búcsúztatják díszes temetésén a rájuk váró csinos örökség reményében. Mindnyájan alaposan rászorulnak némi pénzmagra. A temetést követő bőséges villásreggeli után kiderül, hogy nem ok nélkül reménykedtek, s immár a rózsásabb jövő boldog tudatában sajnálkozhatnak a megboldogult hirtelen halálán, amikor az egyik örökös váratlanul megszólal: – Hiszen meggyilkolták, nem?! És másnap – őt gyilkolják meg otthonában. Van-e összefüggés a két haláleset között, s ha igen, milyen? A boldog örökösök közül gyilkolt-e valaki, s ha igen, miért? Ezt a rejtélyt kell megoldania Hercule Poirot barátunknak, a belga mesterdetektívnek – s talán nem árulunk el nagy titkok, ha megnyugtatjuk a nyájas olvasót: Poirot ezúttal sem hagyja cserben a zseniális képességeiben reménykedőket.

Eredeti megjelenés éve: 1953

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub

>!
Helikon, Budapest, 2018
326 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790532 · Fordította: Gy. Horváth László
>!
Helikon, Budapest, 2018
326 oldal · ISBN: 9789634791850 · Fordította: Gy. Horváth László
>!
Európa, Budapest, 2010
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630789783 · Fordította: Kovács György

6 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Mr. Goby · apáca


Kedvencelte 18

Most olvassa 10

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
Agatha Christie: Temetni veszélyes

Hamisítatlan Agatha Christie regény, amelyben Poirot ismét remekel.
A nyomozás folyamata izgalmas és eseménydús, Poirot mondatfoszlányokból jött rá a gyilkosság kivitelezésére és a gyilkos kilétére is, amelyet bár sejtettem, de az indítékra nem sikerült rájönnöm. A rejtély megoldása zseniális, akárcsak a többi Poirot regényben.

meseanyu P>!
Agatha Christie: Temetni veszélyes

Nagyon csavaros sztori ez is, még úgy sem állt össze a kép, hogy a legfontosabb momentumra emlékeztem, de mégsem tudtam ki a tettes, hogy csinálta és miért. Nem volt annyira bájos, mint az eddig újraolvasott Miss Marple regények, valószínűleg a Poirot történeteknek egész más a hangulatuk, vagy csak a véletlen műve, hogy az eddigiek ilyen kedélyesek voltak. Mindenesetre abszolút pörgős, olvasmányos, jó krimi.

ppeva P>!
Agatha Christie: Temetni veszélyes

Az úgy volt, hogy tegnap este befejeztem Szilágyi új könyvét, és annyira elfáradtam, hogy hirtelen nem tudtam, hova tovább. Nagyon régen történt utoljára, hogy ott álltam egy könyvekkel teli lakásban, és úgy éreztem, nincs egyetlen könyv se, amit most szívesen vennék a kezembe.
Az ám, de hogy fogok könyv nélkül elaludni?! :) És mit fogok hajnalban olvasni?!
Akkor jött a mentő gondolat, és leemeltem a polcról egy AC-könyvet.
Nagyon élveztem, még az se zavart, hogy fogalmam se volt, ki lesz végül a gyilkos. De Agatha Christie könyveiben különben sem a krimiszálat szeretem legjobban, hanem az angol vidéki életet, környezetet és a remekül megformált szereplőket. Itt pedig kaptam ebből bőségesen.

2 hozzászólás
gabiica P>!
Agatha Christie: Temetni veszélyes

Újabb érdekes és csavaros történetet olvashattam. Poirot ismételten túljárt mindenki eszén, és nagyon hamar rádöbbent arra, hogy valójában mi is történt. Én mindeközben a sötétben tapogatóztam, Agatha Christie ismét megcsinálta, még csak gyanúm sem volt, hogy mi történhetett valójában.
Tetszett a történet, nem ez lett a kedvencem, de nagyon érdekes volt.

dagikám>!
Agatha Christie: Temetni veszélyes

AC regényei közül azok a kedvenceim, ahol Poirot derít fényt a bűntényre. Most sem volt másként, igaz kicsit későn kapcsolódott be az események láncolatába a kis belga, de most sem hazudtolta meg a képességeit. Ismét több jelöltnek lehetett indoka a gyilkosságokra,de a végén sikerült meglepődnöm. Pedig magabiztos voltam, hogy most ki fogom találni a gyilkos személyét, de hoppon maradtam. Kicsit nyakatekert a történet végi okfejtés, de jót szórakoztam.

Orsi_olvas>!
Agatha Christie: Temetni veszélyes

Egy régi udvarház letűnt dicsősége. Egy komornyik, akire már nincs szükség. Egy temesét. Egy gazdag család megfelelő utód nélkül. Egy örökség, hat örökös, de kinek volt legjobban szüksége a pénzre? Egy baltás gyilkos. Egy malachit asztalka, amire mindenkinek fáj a foga. Egy mérgezett torta. És egy apáca.

Poirot egy régi barát kedvéért néz rá a Abernathie család körmére. Álcában, titkos fedő szervezettel, kis kérdésekkel, apró ötletekkel gazdálkodik, de az igazságot nem lehet elrejteni Poirot szeme elől.

Érdekes család, sok furcsa, különc figura. Mindenkinek vannak titkai: van aki egészségesebb, mint mutatja, okosabb, mint amilyennek hiszik, boldogtalanabb, mint szeretné. Tartozások, nagyra törő tervek, titkos élet, művészi ambíciók, hűtlenség, pszichés betegség.

Nagyon tetszett a könyv, bár a gyilkost nem találtam ki. Egy letűnt kort idézett, egy furcsa de bizonyos szempontból nagyon is hétköznapi családot mutatott be. Poirot pedig egy zseni, de ezt talán nem is kell mondanom.

KleineKatze>!
Agatha Christie: Temetni veszélyes

Abszolút kedvenceim azok a Poirot krimik, amik középpontjában egy népes család áll, amely tagjainak kivétel nélkül mindegyikének lenne valamennyi oka eltenni láb alól a papuskát, egy pénzes nagybácsit, stb., de legalábbis eltitkolnak valamit. Ki ilyen, ki olyan okból.
Kivételesen roham tempóban kellett elolvasnom a regényt, mivel lejárt a kölcsönzési idő, viszont nem akartam elszalasztani ezt a bűntényt (sem).
A mi kis Belgánk itt most egészen későn kapcsolódik be a nyomozásba, de erről nem tehet más, mint hogy a család ügyvédjének igen lassan esik csak le, hogy ez a rejtély meghaladja képességeit. Ekkor keresi fel régi barátját, aki történetesen nem más, min a mi kedves Monsieur-nk. Akinek nem is kell sok, csupán egy-egy jó beszélgetés a kertben vagy éppen egy fotelban, és néhány elejtett mondatból rá is jön a megoldásra!

gazibla I>!
Agatha Christie: Temetni veszélyes

A szokásos csavaros történet a szokásos csavaros befejezéssel. Tetszett a könyv, bár olvastam már jobb Poirot regényt is. :) A tettes megint nagyon jól elrejtőzött, ha Poirot nem leplezi le talán soha nem jöttem volna rá a kilétére.

Ibanez P>!
Agatha Christie: Temetni veszélyes

Már tűkön ültem itt is, hogy mikor jön máááár Poirot :-D Elég sokára lép be kedvenc detektívünk a képbe, addig a család ügyvédjét – aki maga is meglehetősen gyanakvó és ugyanakkor ravasz figura, elég jó előmunkát végez Poirot-nak – tekinthetjük a főhősnek. Itt is – mint szinte már megszokott, megkapjuk a lehetséges gyilkosok életének bemutatását, amivel persze egyből mindenkinek ott lesz a vaj a füle mögött, mindenki gyanússá válik. És pont ezért persze a rutinos Christie-olvasó már rögtön el is veti azokat, akiknek a legnagyobb hasznuk származna a dologból. De aki végül a tettes lesz, hát kérem szépen, megint megfogott az írónő, én már mindenkire gondoltam (főként Maud-ra és az inasra, igen, akkor is, ha iszonyat öreg már, tehetetlenségemben már őt kezdtem magamban vizslatni), aztán persze, hogy jól pofára estem megint :-D És hogy tényleg nem figyeltem fel arra az elszólásra!

Nagyon jó kis történet ismét, talán így, havonta egy-egy (vagy több, mert idén már azt hiszem, ez a 14-ik) Christie-t olvasva viszont azt kell mondanom, hogy itt most ez picit unalmasabb volt, pontosan az, amiről írtam, hogy már tudom, amikor valakit nagyon elővesz és megvizsgálja és gyanússá teszi, az valószínűleg a végén nem rúg labdába… De szerintem csak idénre sok AC jött össze, ezért érezhettem így, Poirot továbbra is a kedvenc! :-D

Hoacin>!
Agatha Christie: Temetni veszélyes

Temetni semmivel sem veszélyesebb itt, mint sütizni, óvatlanul fecserészni, netán nagycsaládi zsúrokon részt venni. A família szokásos módon dúskál a furcsa, nyugtalanító, irritáló, kiszámíthatatlan, „igazi fejbólintó János”, és érzéketlen bájos liba karakterekben, ahogyan azt Agatha néninél már megszokhattuk. Miközben szerepet kap egy malachitasztal, egy csokor viaszvirág, Polflexan kikötője, és egy bajszos apáca, kiderül, mi köze az egész ügynek a festékszaghoz, hogy miért kell a tortát a párna alá dugni, hogy a piszok csodát tesz a képekkel, hogy Poirot szerint a nők általában nem kedvesek, hogy „olyan házban, amelyben gyilkosság történt, valósággal szükségszerű, hogy nyögjenek”, és hogy a legkönnyebben a hátáról ismerhetjük meg az embert, bezzeg a tükörbe nézve idegen pillant vissza ránk. A végén megvilágosodik az is, mi nem stimmelt az elején a temetésen, mi volt az a bizonyos nem odaillő momentum, ami ugyanolyan hihetetlen, mint hogy a vén Rogersnek diszkoszt találtak a gerincében, nahát, ezek a mai orvosok mindig kiötlenek valami újat.
Csavaros, ötletes történet, a gyilkost meg csak azért tudtam, mert még nem sikerült elfelejtenem. :D

És itt meg kell mondanom, hogy ebben az ügyben állandóan felcsendül, ha szabad így mondanom, egy apácamotívum. Apáca csenget be Timothy úréknál, és Gilchrist kisasszony úgy véli, hogy ugyanaz az apáca, akit Lytchett St. Maryben látott. De Abernethie úr halálát megelőzően is járt vagy jártak itt apácák.
Zuhannak az apácarészvények – mormolta George Crossfield.


Népszerű idézetek

Sli P>!

De ha igazam van – gondolta Poirot –, végül is az a természetes, hogy igazam legyen… hiszen az a rendje, hogy igazam legyen…

273. oldal, 21. fejezet (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
6 hozzászólás
TiszlaviczMarcsi IP>!

(…) az élet egyszerűbb, ha nem gondolkodunk sokat.

281. oldal (Európa, 1981)

5 hozzászólás
Sli P>!

Aki sokat beszél, előbb-utóbb kimondja az igazságot, vagy kimond egy hazugságot, amellyel elárulja magát.

232. oldal, 18. fejezet (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: beszéd · hazugság · igazság
csillagka P>!

– A nők általában nem kedvesek – jegyezte meg Poirot. – Bár néha tudnak gyengédek lenni.

89. oldal, 1970

Nita_Könyvgalaxis>!

Lizzie a fejszét remekül kezelte –
édesapja fejét negyvenszer beverte.
S látván az eredményt, amelyet elére,
negyvenszer ütött a mama fejére.

64. oldal

10 hozzászólás
Cheril>!

– Néha a múlt nem múlik el, nem hajlandó feledésbe süllyedni. Mellettünk marad, mintha azt mondaná: „ Még nem végeztél velem.

Cheril>!

– (…) Senki sohasem látja magát úgy, ahogyan mások látják. Mindenki csak a tükörben láthatja önmagát… vagyis fordítva!

204. oldal, 19. fejezet (Európa, 1994)

janetonic P>!

Ön életművész, Poirot. Egy franciában mindig lehet bízni.

81. oldal

5 hozzászólás
bzsolti10>!

Az ultramodernül berendezett szobában két idősebb úr ült egymással szemben. Görbe vonalnak nyoma sem akadt a szobában. Minden egyenes, szögletes volt. Az egyetlen kivételt maga Hercule Poirot képviselte, akit viszont csupa görbe, kerekded, ovális vonalkák határoltak. Hasacskája kedvesen gömbölyded, koponyája, mint egy tojás, bajusza pedig harciasan kunkorodott felfelé.


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Philip Kerr: Halálos március
Jeffrey Archer: Gondold meg, mit kívánsz!
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Lee Child: Éjféli szállítmány
Anthony Horowitz: Titkos szolgálat