Találkozás ​a halállal (Hercule Poirot 19.) 432 csillagozás

Agatha Christie: Találkozás a halállal Agatha Christie: Találkozás a halállal Agatha Christie: Találkozás a halállal Agatha Christie: Találkozás a halállal Agatha Christie: Találkozás a halállal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„- Meg kellett volna ölnünk, érted?” – Hercule Poirot hallotta ezt a mondatot Jeruzsálemben, egy nyugodt nyári éjszakán szállodája ablakából. Kit és miért akarnak megölni? Meg akarnak-e ölni valakit egyáltalán? Miért kelti fel mindenki érdeklődését a Boynton család? A család tagjai taszítják és vonzzák a kívülállókat, s aki kapcsolatba kerül velük, nem tud elszakadni tőlük. Mi az a furcsa kisugárzás ami Mrs. Boyntont, ezt a hideg, érzéketlen, zsarnoki asszonyt körülveszi. Akit gyűlölnek, de engedelmeskednek neki. Egy napon a szállodában összeverődött társaság sivatagi kirándulásra indul. A táj forró és kietlen – Mrs. Boynton meghal. Mindenki gyanús és gyanúsított. Bárki megölhette – de megölték-e egyáltalán? – hisz az asszony mindenkiben gyűlöletet ébresztett. Vajon mi történt?

Hercule Poirot munkában címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1938

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Hunga könyvek Hunga-Print

>!
Helikon, Budapest, 2018
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790426 · Fordította: Sipos Katalin
>!
Helikon, Budapest, 2018
288 oldal · ISBN: 9789634792222 · Fordította: Sipos Katalin
>!
Európa, Budapest, 2011
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792783 · Fordította: Sipos Katalin

4 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Lady Westholme

Helyszínek népszerűség szerint

Jeruzsálem · Amman


Kedvencelte 18

Most olvassa 8

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 67


Kiemelt értékelések

gabiica P>!
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Eleinte valahogy nem kötött le annyira, mint szerettem volna. Ahogy aztán egyre inkább elmélyültünk a történetben, nagyon megtetszett. Poirot ismét zseniálisan „nyomozott”. A gyilkosra nem gyanakodtam, számomra elég meglepő volt ez a fordulat, de mint mindig, szerintem épp ezért olyan jó ez a könyv. Hagyja, hogy az olvasó tapogatózzon, de az igazságra nem tud rájönni. Nagyon jó volt.

Bla I>!
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Nos, erre a tettesre abszolut nem gondoltam. Egy kitűnő krimi Agatha Christitől, amellyel eddig nem volt szerencsém találkozni. Az exotikus kürülmények közt játszódó bűnügyi regény egy család pszichológiai drámáját dolgozza fel, s a megoldást újra Poirot bogozza ki…Kitűnő!

konyvolvaso >!
Agatha Christie: Találkozás a halállal

A történet lekötött és izgalmasnak találtam. Szép természeti tájakon játszódik. A családból mindenki gyanúba keveredhet, mert mindenkivel szemben tudott olyat tenni a mama ami nehezítette az életüket vagy kellemetlenséget okozott volna. Így külön tudomány az ellentmondásokat felderíteni és megoldani a rejtélyes dolgokat. AC és krimi kedvelőknek mindenképp ajánlom.

Zsuzsi_Marta P>!
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Fordulatos, érdekes krimi, de mégsem nevezném Agatha Christie legizgalmasabb és legjobb regényének. A hangsúly inkább a lélektani manipuláción, zsaroláson, megfélemlítésen volt, amit Mrs. Boynton élt ki éveken át családja tagjain.
A regény első fele számomra kissé vontatott, döcögős volt, ám mindezt ügyesen kompenzálta, feledtette a cselekmény helyszíne: Jeruzsálem, Petra, minden varázsával, hangulatával. Az írónő a tőle megszokott módon keverte a kártyalapokat, mindenki gyanús lehetett, hiszen mindenkinek lehetett indítéka a gyilkosság elkövetésére. A zseniális Poirot ki is bogozza a szálakat, megfejti a rejtélyt, feltárja az igencsak meglepő okokat és persze a tettes kilétét. Megdöbbentő eredményt terít a résztvevők – és elénk, olvasók elé is. Az utolsó pillanatban persze, ahogy az írónőtől megszokhattuk.
Kellemes, szórakoztató olvasmány, mely főként a lélek bugyraiba nyújt betekintést, milyen egy elnyomó, zsarnok ember, s a vele, körülötte élők kiszolgáltatottsága, amit ők hajlamosak véglegesként kezelni.

11 hozzászólás
MrsCordova P>!
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Elég furcsa volt ez a könyv. A sztori jó volt, Agatha rendesen csűrte-csavarta a szálakat, Poirot brillírozott, de a gyilkos kiléte elég formabontó. Nem annyira durván, mint az Ackroyd-gyilkosságban, de itt sem szokványos. Csak az epilógus, csak azt bírnám feledni! Az iszonyatosan nyálasra sikeredett.

1 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Olvasni még nem olvastam a filmet is rég láttam nem emlékeztem a csattanóra. Itt kicsit későn lépett be Poirot. Addigra már szép kis jellem rajzokat kaptunk. Bizony az idős hölgy magasan ellenszenves volt ahogy terrorba tartotta a családját. A feszültség rendesen növekedett és ahogy várható volt meg is történt a gyilkosság. Az már meglepetés volt, hogy ki és miért de bizony mindenkinek volt rá oka. Remek történet volt ez igen szórakoztató.

juanito_b192 P>!
Agatha Christie: Találkozás a halállal

AC újfent bizonyította, miért is tartják teljes joggal „a krimi koronázatlan királynőjének". Ebben a művében egy újabb csavaros, izgalmas történet tárt elénk. Ismét gyönyőrű szépek a helyszínek, ismét gyanús mindenki, és ismét jön Poirot, hogy a „kis szürke agysejtjeivel” megoldja az ügyet. Be kell vallanom, hogy bár nem tisztem ítélkezni, spoiler A gyilkos személyére mondjuk én sem tudtam következtetni, meg is lepett, mikor kiderült, ki volt az. Lehetetlen könyv.

Levandra P>!
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Bevallom, volt egy pillanat, amikor gyanakodtam az igazi gyilkosra, de gyorsan el is hessegettem a lehetőséget. Mégis hallgatnom kellett volna a megérzésemre. A.C. kitűnően ért hozzá, hogy mintegy mellékes tényként adagolja a fontos információkat, amik ott vannak a szemed előtt, de mégis elsiklasz fölöttük. És még jól meg is tornáztatja az olvasó kis szürke agysejtjeit!

dagikám>!
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Amíg nem kezdődött el a nyomozás,nekem kissé unalmas volt a sok elmélkedés,elemezgetés. Utána viszont kompenzálta Poirot azzal,hogy szinte azonnal megoldotta a rejtélyt. A gyilkos személyét újfent nem találtam el.

Sapadtribizli P>!
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Szeretem, hogy Agatha Christie a jó kis meggondolkodtató krimik mellé sokszor izgalmas helyszíneket és érdekes erkölcsi dilemmákat is felvonultat. Jó volt most egy kicsit Petrában kalandozni és keresni a gyilkost. Jó volt, hogy a nyomozás része nem volt túl hosszú lére eresztve és bár – tapasztalt Poirot olvasó lévén – szinte a kezdetektől tudtam ki a gyilkos (és a motivációját is), érdekes volt a történet és a „leleplezés” folyamata is.


Népszerű idézetek

Sli P>!

– Ugye… ugye, ön detektív?
– Igen, mademoiselle.
– Nagyon híres detektív?
– A világ legjobb detektívje – mondta Poirot, mint aki egy egyszerű tényt közöl, se nem többet, se nem kevesebbet.

196. oldal, 12. fejezet (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Nita_Könyvgalaxis>!

Hercule Poirot abban a hitben nőtt fel, hogy a kinti levegőnek legjobb odakint maradnia, és hogy az éjszakai levegő kiváltképp egészségkárosító.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
1 hozzászólás
EBrody I>!

– Mindig is azt gondoltam, hogy az igazság különös… és gyönyörű!
– Néha viszont – mondta Carbury ezredes – marha kellemetlen.

Kapcsolódó szócikkek: igazság
Signorina>!

– Mondja csak, nem volt még olyan érzése, hogy a foglalkozása hajlamos követni magát mindenhová?
– Tessék?
– Hát, egyszerűen szólva, nem volt még úgy, hogy pihenni ment valahová, a bűnözéstől megszabadulni – és ehelyett holttestekbe botlott?
– Történt már ilyen, igen, nem is egyszer.

112. oldal, Második rész 1. fejezet (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Blissenobiarella>!

(…) A vallás nagyon furcsa dolog!
A franciát szemlátomást mulattatta a megjegyzés.
– Értem, amire gondol – mondta szinte tökéletes angolsággal. – Itt az összes elképzelhető szekta egymással veszekszik és hadakozik!
– És micsoda rettenetes dolgokat építettek! – mondta Sarah.
– Nos igen.
Sarah felsóhajtott:
– Ma kizavartak egy helyről, mert ujjatlan ruhában voltam. Úgy látszik, a Mindenhatónak nem tetszik a karom, habár ő készítette.

13. oldal

Jesper_Olsen >!

– Sajnos az embert megrögzötten érdekli minden, ami a szakmájába vág.

116. oldal

danlin>!

– Ugye, te is belátod, hogy meg kell ölni?

(első mondat)

Életveszélyes_és_Tilos>!

– Néha persze enged az ember, mert tart a veszekedéstől. A veszekedés nagyon kellemetlen, de én azt gondolom, hogy a cselekvés szabadsága olyasmi, amiért érdemes harcolni.
– Szabadság? – bámult rá Carol. – Soha egyikünk se volt szabad. Soha nem is leszünk azok.

Maya>!

– Majd rávesszük őket, hogy mondják el nekünk: mi is az – mondta Poirot.
– Vallatással? – kérdezte szemöldökét felvonva Carbury ezredes.
– Nem – felelte Poirot. – Egyszerű beszélgetéssel. Mert, tudja, az emberek általában elmondják az igazat. Azért, mert az a könnyebb! Mert kevésbé terheli meg a fantáziát. Hazudhat az ember egyszer, kétszer, háromszor vagy akár négyszer is – de nem hazudhat állandóan! Így aztán kiderül az igazság.

132. oldal

Archibald_Tatum>!

A groteszk, Buddha-szerű alak egyik kövér kezével az újságért nyúlt, de dr. Gerard látta, hogy közben szeme a fiú arcát fürkészte. Valami horkantásfélét hallatott, amiből nehéz lett volna kihallani a köszönetet. Feje alig észrevehetően elfordult. A doktor látta, hogy most Sarah-t nézi figyelmesen. Az arca egykedvű volt, kifejezéstelen. Lehetetlen volt megmondani, mi zajlik a fejében.
Sarah az órájára nézett, felkiáltott:
– Jaj, de elszalad az idő.
Felállt.

19. oldal (Európa, 2006)

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: Zavaros vér
Raymond Chandler: Örök álom
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete
Colin Dexter: Az utolsó busz Woodstock felé
A. A. Milne: Éppen jókor!…
Sophie Hannah: A Kingfisher Hill-i gyilkosságok
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Alan Winnington: A milliomos szív-ügye
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok