Találkozás ​a halállal (Hercule Poirot 19.) 345 csillagozás

Agatha Christie: Találkozás a halállal Agatha Christie: Találkozás a halállal Agatha Christie: Találkozás a halállal Agatha Christie: Találkozás a halállal Agatha Christie: Találkozás a halállal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„- Meg kellett volna ölnünk, érted?” – Hercule Poirot hallotta ezt a mondatot Jeruzsálemben, egy nyugodt nyári éjszakán szállodája ablakából. Kit és miért akarnak megölni? Meg akarnak-e ölni valakit egyáltalán? Miért kelti fel mindenki érdeklődését a Boynton család? A család tagjai taszítják és vonzzák a kívülállókat, s aki kapcsolatba kerül velük, nem tud elszakadni tőlük. Mi az a furcsa kisugárzás ami Mrs. Boyntont, ezt a hideg, érzéketlen, zsarnoki asszonyt körülveszi. Akit gyűlölnek, de engedelmeskednek neki. Egy napon a szállodában összeverődött társaság sivatagi kirándulásra indul. A táj forró és kietlen – Mrs. Boynton meghal. Mindenki gyanús és gyanúsított. Bárki megölhette – de megölték-e egyáltalán? – hisz az asszony mindenkiben gyűlöletet ébresztett. Vajon mi történt?

Hercule Poirot munkában címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1938

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie, Agatha Christie – A krimi királynője

>!
Helikon, Budapest, 2018
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790426 · Fordította: Sipos Katalin
>!
Helikon, Budapest, 2018
288 oldal · ISBN: 9789634792222 · Fordította: Sipos Katalin
>!
Európa, Budapest, 2011
260 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792783 · Fordította: Sipos Katalin

4 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Lady Westholme

Helyszínek népszerűség szerint

Amman


Kedvencelte 14

Most olvassa 4

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 47


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Eleinte valahogy nem kötött le annyira, mint szerettem volna. Ahogy aztán egyre inkább elmélyültünk a történetben, nagyon megtetszett. Poirot ismét zseniálisan „nyomozott”. A gyilkosra nem gyanakodtam, számomra elég meglepő volt ez a fordulat, de mint mindig, szerintem épp ezért olyan jó ez a könyv. Hagyja, hogy az olvasó tapogatózzon, de az igazságra nem tud rájönni. Nagyon jó volt.

>!
Bla I
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Nos, erre a tettesre abszolut nem gondoltam. Egy kitűnő krimi Agatha Christitől, amellyel eddig nem volt szerencsém találkozni. Az exotikus kürülmények közt játszódó bűnügyi regény egy család pszichológiai drámáját dolgozza fel, s a megoldást újra Poirot bogozza ki…Kitűnő!

>!
EssentialHencsi MP
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Elég furcsa volt ez a könyv. A sztori jó volt, Agatha rendesen csűrte-csavarta a szálakat, Poirot brillírozott, de a gyilkos kiléte elég formabontó. Nem annyira durván, mint az Ackroyd-gyilkosságban, de itt sem szokványos. Csak az epilógus, csak azt bírnám feledni! Az iszonyatosan nyálasra sikeredett.

1 hozzászólás
>!
Zsuzsi_Marta P
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Fordulatos, érdekes krimi, de mégsem nevezném Agatha Christie legizgalmasabb és legjobb regényének. A hangsúly inkább a lélektani manipuláción, zsaroláson, megfélemlítésen volt, amit Mrs. Boynton élt ki éveken át családja tagjain.
A regény első fele számomra kissé vontatott, döcögős volt, ám mindezt ügyesen kompenzálta, feledtette a cselekmény helyszíne: Jeruzsálem, Petra, minden varázsával, hangulatával. Az írónő a tőle megszokott módon keverte a kártyalapokat, mindenki gyanús lehetett, hiszen mindenkinek lehetett indítéka a gyilkosság elkövetésére. A zseniális Poirot ki is bogozza a szálakat, megfejti a rejtélyt, feltárja az igencsak meglepő okokat és persze a tettes kilétét. Megdöbbentő eredményt terít a résztvevők – és elénk, olvasók elé is. Az utolsó pillanatban persze, ahogy az írónőtől megszokhattuk.
Kellemes, szórakoztató olvasmány, mely főként a lélek bugyraiba nyújt betekintést, milyen egy elnyomó, zsarnok ember, s a vele, körülötte élők kiszolgáltatottsága, amit ők hajlamosak véglegesként kezelni.

11 hozzászólás
>!
Levandra
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Bevallom, volt egy pillanat, amikor gyanakodtam az igazi gyilkosra, de gyorsan el is hessegettem a lehetőséget. Mégis hallgatnom kellett volna a megérzésemre. A.C. kitűnően ért hozzá, hogy mintegy mellékes tényként adagolja a fontos információkat, amik ott vannak a szemed előtt, de mégis elsiklasz fölöttük. És még jól meg is tornáztatja az olvasó kis szürke agysejtjeit!

>!
dagikám
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Amíg nem kezdődött el a nyomozás,nekem kissé unalmas volt a sok elmélkedés,elemezgetés. Utána viszont kompenzálta Poirot azzal,hogy szinte azonnal megoldotta a rejtélyt. A gyilkos személyét újfent nem találtam el.

>!
Márta_Péterffy P
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Mindenképpen ajánlom! Kicsit nehezen indul, sok a pszichológiai elemzés-ezekből nekünk sok minden már egyértelmű, de Agatha asszony idejében nagyon is korszerű tartalmak voltak. Ő az első világháború idején gyógyszerész-asszisztensként dolgozott, mindig is érdekelte őt az orvostudomány és pszichológia, nem véletlen kerülnek elő ilyen témák sok regényében.
Ebben a művében a lelkivilágok elemzése mellett furamód a bűntény maga, és megoldása mégis eléggé triviális.
spoiler
A kedélyes befejezés talán túl rózsaszín, de Poirot figurájával együtt kissé örvendezhet az olvasó is néha!:-)

>!
Orsi_olvas
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Leginkább azok az AC regények tetszenek, ahol a pszichológiának, a motivációnak van nagy szerepe, amik az emberi viselkedés miért-jeire keresi a választ. A Találkozás a halállal pontosan ilyen könyv.
Az emberi lélek legsötétjét mutatja be nekünk a krimik királynője. Irányítás mánia, szadista hajlamok. Nem, ez nem egy dark romance leírása és nem is egy dúsgazdag és jóképű fickó jellemzése.
A Boynton családdal valami nincs rendben. A gyerekek már felnőttek, de semmit nem tudnak a világról, csak az anyjuk által felállított szabályokat ismerik. A túlzott kontroll és megfélemlítés depresszióhoz, agresszióhoz és elmebajhoz vezet. Ebben a történetben tényleg mindenki gyanús, mivel szó szerint mindenkinek érdekében állt a zsarnoki asszony halála. Ráadásul – Poirot ezt rögtön észre veszi – mindenki hazudik. Mindenki fedez valakit vagy saját magát, de a hazugságok hálóját mindenesetre csak egy olyan lángelme tudja kibogozni, mint a mi kedvenc belga detektívünk.
Bevallom a közelében sem jártam a megoldásnak, ennek ellenére nagyon élveztem a történetet.

>!
csgabi MP
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Remek krimi, erős pszichológiai szállal a központban. Olyan régen olvastam már ezt a regényt, és azóta többször is láttam a filmfeldolgozást, hogy meglepődtem, mennyire más lett a film, mint a regény volt. Pedig ehhez nem vagyok hozzászokva a David Suchet-féle Poirot-filmekkel kapcsolatban.
A cím rendkívül drámai; illik ennek a különös családnak a történetéhez. Nagyon sajnáltam a gyerekeket (persze fiatal felnőttek már, de hát ettől még gyerekek a történetben), amiért egy ilyen zsarnoki, kegyetlen anya hálójában vergődtek. Tudom, hogy nemcsak most, de mindig arra gondoltam, mennyire hihetetlen, hogy nem törnek ki, nem lázadnak fel… de tudom, hogy ez nem egyszerű, sőt, sokszor lehetetlen.
Közepes kedvencem ez a könyv a Christie-krimik között, de a környezetet nagyon szeretem. Mindegyik hasonló helyszínét szeretem ezeknek a krimiknek: Egyiptomot, Mezopotámiát, Petrát… Sajnos a mostani politikai-társadalmi körülmények között már veszélyes lenne ezekre a helyekre elmenni. Azt hiszem, ezért is szeretem Agatha Christie könyveit olyan nagyon.

2 hozzászólás
>!
Szelén P
Agatha Christie: Találkozás a halállal

Rájöttem, nem is baj, ha Poirot a könyv felénél kapcsolódik be a történetbe. Hiszen ez egy nyomozás, a nyomozó, legyen az rendőr, vagy magándetektív, a bűnügy elkövetése után kerül csak be a képbe. Addig a szereplők teszik a minden napi dolgaikat, csevegnek, utazgatnak, mivel a a lehetséges elkövetőket kell, hogy kicsit jobban megismerjük.
Aztán jön a detektív és két perc alatt átlát a szitán és rámutat a gyilkosra.
Mindamellett ez a könyv nagyon is lélektani. Poirot akkor is kiismeri az embereket, amikor hazugságok egész szövevényes hálóján kell átrágnia magát, de a jellemekből minden logikusan kikövetkeztethető.
A helynek van egy atmoszférája, ami átjön nagyon, lassan csordogáló, mintha megállt volna ott az idő. Hasonló a Gyilkosság Mezopotámiában-hoz.
Szerintem ez egy nem eléggé értékelt és ismert AC könyv.


Népszerű idézetek

>!
Sli SP

– Ugye… ugye, ön detektív?
– Igen, mademoiselle.
– Nagyon híres detektív?
– A világ legjobb detektívje – mondta Poirot, mint aki egy egyszerű tényt közöl, se nem többet, se nem kevesebbet.

196. oldal, 12. fejezet (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Nita_Könyvgalaxis

Hercule Poirot abban a hitben nőtt fel, hogy a kinti levegőnek legjobb odakint maradnia, és hogy az éjszakai levegő kiváltképp egészségkárosító.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
1 hozzászólás
>!
Signorina

– Mondja csak, nem volt még olyan érzése, hogy a foglalkozása hajlamos követni magát mindenhová?
– Tessék?
– Hát, egyszerűen szólva, nem volt még úgy, hogy pihenni ment valahová, a bűnözéstől megszabadulni – és ehelyett holttestekbe botlott?
– Történt már ilyen, igen, nem is egyszer.

112. oldal, Második rész 1. fejezet (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Blissenobiarella

(…) A vallás nagyon furcsa dolog!
A franciát szemlátomást mulattatta a megjegyzés.
– Értem, amire gondol – mondta szinte tökéletes angolsággal. – Itt az összes elképzelhető szekta egymással veszekszik és hadakozik!
– És micsoda rettenetes dolgokat építettek! – mondta Sarah.
– Nos igen.
Sarah felsóhajtott:
– Ma kizavartak egy helyről, mert ujjatlan ruhában voltam. Úgy látszik, a Mindenhatónak nem tetszik a karom, habár ő készítette.

13. oldal

>!
Jesper_Olsen

– Sajnos az embert megrögzötten érdekli minden, ami a szakmájába vág.

116. oldal

>!
EBrody I

– Mindig is azt gondoltam, hogy az igazság különös… és gyönyörű!
– Néha viszont – mondta Carbury ezredes – marha kellemetlen.

Kapcsolódó szócikkek: igazság
>!
Maya 

– Majd rávesszük őket, hogy mondják el nekünk: mi is az – mondta Poirot.
– Vallatással? – kérdezte szemöldökét felvonva Carbury ezredes.
– Nem – felelte Poirot. – Egyszerű beszélgetéssel. Mert, tudja, az emberek általában elmondják az igazat. Azért, mert az a könnyebb! Mert kevésbé terheli meg a fantáziát. Hazudhat az ember egyszer, kétszer, háromszor vagy akár négyszer is – de nem hazudhat állandóan! Így aztán kiderül az igazság.

132. oldal

>!
Archibald_Tatum

A groteszk, Buddha-szerű alak egyik kövér kezével az újságért nyúlt, de dr. Gerard látta, hogy közben szeme a fiú arcát fürkészte. Valami horkantásfélét hallatott, amiből nehéz lett volna kihallani a köszönetet. Feje alig észrevehetően elfordult. A doktor látta, hogy most Sarah-t nézi figyelmesen. Az arca egykedvű volt, kifejezéstelen. Lehetetlen volt megmondani, mi zajlik a fejében.
Sarah az órájára nézett, felkiáltott:
– Jaj, de elszalad az idő.
Felállt.

19. oldal (Európa, 2006)

1 hozzászólás
>!
Lish

Amikor Lord Westholme, a középkorú, nem különösebben bonyolult észjárású főnemes (kinek minden érdeklődését lekötötte a vadászat, a sportlövészet és a horgászat) egy amerikai egyesült államokbeli kiruccanásról hazafelé hajózott, együtt utazott egy bizonyos Mrs. Vansittarttal. Nem sokkal ezután Mrs. Vansittartból Lady Westholme lett. Gyakran példálóztak aztán ezzel a házassággal, amikor a tengeren utazókat fenyegető veszélyekről került szó.

1 hozzászólás
>!
Életveszélyes_és_Tilos

– Néha persze enged az ember, mert tart a veszekedéstől. A veszekedés nagyon kellemetlen, de én azt gondolom, hogy a cselekvés szabadsága olyasmi, amiért érdemes harcolni.
– Szabadság? – bámult rá Carol. – Soha egyikünk se volt szabad. Soha nem is leszünk azok.


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
David Mitchell: Felhőatlasz
Stephen King: A halálsoron
Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes
Carola Dunn: Daisy és a télikert rejtélye
Jo Nesbø: Csótányok