Szunnyadó ​gyilkosság (Miss Marple 13.) 509 csillagozás

Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

E könyv Agatha Christie utolsó Miss Marple regénye. A kedves, idős, kotnyeles hölgy búcsúzóul is kitesz magáért: nem mindennapi pszichológiai érzékkel derít fényt egy olyan bűntényre, amelynek létéről nincs is tudomása senkinek.
Gwenda Reed esküvője után házat keres, ahol férjével nyugodt boldogságban élhetne. És megtalálja azt a villát, amelyről álmodott. Azt a házat, amelyet keresett…
De az öröm, ami a költözködéssel és berendezkedéssel jár, hamar szertefoszlik. Gwendát nyugtalan, furcsa rémképek gyötrik, de nem talál rájuk magyarázatot.
A hihetetlen és véletlen események egybeesése Miss Marple figyelmét is felkelti, s kitartó szívóssággal addig nyomoz, amíg fény nem derül a dél-angol udvarház rejtélyeire.
Az olvasót mindvégig izgalomban tartó cselekmény feszültségét Agatha Christie páratlan hangulatot, atmoszférát teremtő előadása csak tovább fokozza.

Eredeti megjelenés éve: 1976

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Hunga könyvek Hunga-Print

268 oldal · ISBN: 9789634792239 · Fordította: Katona Ágnes
266 oldal · ISBN: 9789634790501 · Fordította: Katona Ágnes
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest / Pécs, 2010
288 oldal · ISBN: 9789630791069 · Fordította: Magyari Andrea

Miss Marple · Primer felügyelő

Csilla‿ P>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Miss Marple-nek a Véletlen az ölébe pottyantott egy újabb esetet. Miért is nem lepődtem meg ezen?!
Tetszett maga a történet és nagyon jók a karakterek is. Szerintem a vége egy kicsit furára sikerült, de ezzel együtt élveztem a nyomozást.

tgorsy>!

Kitaláltam!! KItaláltam!!! KITALÁLTAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hogyan találjuk ki AC regényeiben a gyilkos személyét?
1. pont Töretlenül higgyük, h. előbb vagy utóbb, de majdcsak lesz egy hulla!
2. pont (akár van már hulla, akár nincs), keressük meg a legkevésbé gyanús személyt, minimum nevelőnő, vagy annál magasabb társadalmi állású egyén legyen. Cselédek, kertészek, szobalányok csak potenciális áldozatként játszanak, a gyilkos szerepét nem rájuk osztja AC. (Gondolom a gyilkosnak kell egyfajta intellektus, különben nem tudná elrejteni tettét az ilyen okos olvasók elől, mint mi. csak semmi álszerénység!)
3. pont. Minden jelentéktelennek , hétköznapinak tűnő eseményt, mondatot vizsgáljunk meg: nem rejt-e valamilyen utalást a gyilkos személyét illetően.
4. pont Töretlenül olvassunk AC-t, találgassunk. Vak tyúk is talál szemet alapon, előbb-utóbb csak sikerül, és akkor elmondhatjuk: Hűűűűűűűűűűűűűűű, de okos vagyok.!!!
:)))))))))))))

Cukormalac P>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

A Halálos ősz című skandináv krimivel ellentétben ez már inkább volt egy kellemes kikapcsolódásnak számító, őszre időzíthető, kuckózós hangulatú darab, és hiába Miss Marple utolsó eseteként került feltüntetésre, az öreg hölgy kirobbanó formában van minden szinten, lehetetlen érzékelni rajta a kort.* Gondolatban már majdnem parkolópályára tettem Christie-t, de mivel sokkal inkább kedvelem az idős néni szerepeltetésével operáló sztorikat, hónapok óta ez a kissé misztikus, lebilincselő hangulatban fogant regény tetszett legjobban a krimi királynőjének tollából. Ráadásul már csak azért is, mert végig érdekfeszítő tudott maradni: különleges a háttér és a cselekmény, a könyv felépítése, rétegződése pedig hamar ráhangolt a szunnyadó gyilkosság felderítésére és nehezen is eresztett el. Az összetettség és egyre több felmerülő kérdés, valamint a szokásos miértek-hogyanok kutatása Gwenda és Giles, a fiatal pár oldalán viszont inkább pozitív, majdnem kiváló végeredményt hoztak, s habár a tettes kilétére nekem is sikerült fényt derítenem, az indítékot már nem volt ilyen könnyű fejben összerakni. off

* Ide tartozó érdekesség, hogy a könyv már a ‘40-es években megszületett, de csak 1976-ban jelent meg, úgyhogy kronológiailag biztosan nem a legutolsó helyre passzolna. A Rejtély az Antillákon / Nemezis / A kristálytükör meghasadt hármasban hangsúlyosabb az önjelölt idősödő nyomozónő-vonal. Ez persze semmit nem von le az értékéből, éppen ezért kíváncsian várom a következő kalandot is.

266 oldal · ISBN: 9789634790501 · Fordította: Katona Ágnes
Zsuzsanna_Makai>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Nagyon tetszett, ez a nő egy zseni… és hasonló közhelyekkel tudok csak jönni. Mivel láttam a filmet, és emlékeztem is, ki volt a gyilkos, nagy meglepetés nem ért a kilétét illetően.
Nagyon tetszett a regény felépítése, és az összeszedettsége.
Nna, akkor a novellákon kívül Miss Marple letudva. Asszem ha összegzést kéne írnom, talán a Bertram szálló volt a leg-marple-osabb az összes közül.

konyvolvaso >!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Ügyesen lett variálva a gyanúsítottak személye. Sokáig fel sem merült bennem ki lesz a gyilkos habár voltak különösen viselkedők, akiket nehéz volt sokáig ártatlannak vélni. Szép szavakkal vigyázni kell, mert sokszor csak megtévesztőek, nem kell foglalkozni velük.
Érdekes találkozó szervezések, érdekes indíttatások. Ki gondolná, hogy egy magasan képesített, jó képesítésű személy esetén is lehet találni gyanú okot.

Navi P>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Valamikor, régen, én ezt már láttam tévében, de nem emlékeztem mindenre.
Jó volt végigmenni Gwennie-vel, Giles-lel és Miss Marple-lel az ügyön, lépésenként kinyomozni, ki mikor és hol. A sors vagy a véletlen, hogy pont azt a házat veszi meg Gwennie, amiben pici gyerekként élt pár évet? Nem tudom, de így legalább fény derült egy 18 évvel korábban elkövetett bűnügyre. Álom vagy emlék vagy látomás? A végére megint bebizonyosodik, hogy a szeretet butít, öl és nyomorba dönt.

Lovely_Angel21>!

Zseniális volt! ❤
Kivételesen jól tippeltem a gyilkos kilétére, de még izgalasabb volt a megoldás mint azt hittem!

tgagnes P>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

14-15 éves koromban az első Agatha Christie olvasásaim között volt. Nagyon tetszett az a hátborzongató hangulat, ami körül lengte az egész regényt. Miss Marple megint jókor van, jó helyen ahhoz, hogy segítsen kinyomozni egy múltbéli rejtélyt. Szépen látni az ellentétet is a lelkes, buzgó fiatalok, és az idős hölgy között, aki inkább óva és türelemre int. A címe találó, felkelti az olvasó kíváncsiságát, mit is jelent itt, hogy szunnyadó.

ViraMors P>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Valaki meghalt tizennyolc évvel ezelőtt… de még most is itt van.

Hölgyem, hát sohasem marad közömbös egy gyilkossággal szemben?

* * *

Nem hát, Miss Marple nem maradhat közömbös, ha gyilkosságról van szó, akkor sem, ha ezúttal némi trükkre van szüksége, hogy a nyomozás közelébe kerülhessen. Ez a része szerintem kicsit erőltetett is volt, pedig úgy egyébként jó kis rejtély pottyant az öreg hölgy ölébe. Egy 18 éves eset, ahol sokáig az is kérdés, hogy egyáltalán van-e eset, vagy csak a képzelet szülte. Persze a kérdezősködés nyomán nem csak tények, hanem ellentmondások is gyűlnek, szép számmal, sőt egy-két hulla is terem – szó szerint – a bokorban. Jut belőlük a múltba és a jelenbe is.
Miss Marple higgadt türelme és óvatos érdeklődése jól ellenpontozta a fiatal pár impulzív, kapkodó kérdezősködését. A kötögetés ezúttal elmaradt, cserébe vásárolt némi fonalat, többször gazolt a kertben, és sokfelé figyelt, fülelt.
Ez kivételesen egy olyan Agatha Christie könyv, ahol szerintem már nagyon az elején egyértelmű volt a gyilkos, de lehet, hogy csak én kezdek rutinos lenni. Az biztos, hogy attól függetlenül, hogy láttam jönni a megoldást, érdekes volt végigkövetni, ahogy a szereplők is eljutottak ugyanoda, mint én.

smetalin>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Még mindig azt adja, amit vár az ember egy A.C. regénytől. Kikapcsol, szórakoztat.

Briszéisz>!

Ez valóban nagyon veszélyes… hinni az embereknek. Én már évek óta nem hiszek.

213. oldal (Hunga-Print)

Gorkie>!

Végső soron mégiscsak azt reméljük, hogy az emberek jók, nem?

209. oldal, Huszadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
krisztina990>!

– Hö – válaszolt Mr. Kimble diplomatikusan.

133. oldal, 12. fejezet, Lily Kimble

Gorkie>!

Mondja, hölgyem, nem fordulhatna elő, hogy ön egyetlenegyszer nem üti bele az orrát egy gyilkosságba?

58. oldal, Ötödik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
Gorkie>!

Nos, én természetemnél fogva is meglehetősen gyanakvó vagyok, de ami egy gyilkosságot illet, itt az egyik fő szabály az, hogy semmit, amit mondanak, nem hiszek el, amíg nem ellenőriztem a dolgot.

245. oldal, Huszonharmadik fejezet

lenne P>!

– Ugye? Emlékszem Tommyra is. Fekete volt, fehér foltokkal, és három aranyos kölyköt szült.
– Micsoda? Thomas?!
– Igen. Thomasnak hívtuk… de a valóságban Thomasinának bizonyult. Tudod, milyenek a macskák.

116. oldal, A cím (Hunga-Print, 1991)

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Ha nincs férfi a házban – állította határozottan Mrs. Cocker –, a hölgy fogyassza ágyban a reggelijét.

bszgabi>!

Sose nősült meg. Mondjuk meg is értem. Az asszonyokkal mindég csak a baj van.

Népszerű triviák

Kogoro P>!

A regény csak Agatha Christie halála után jelent meg.

Kogoro P>!

A regényt Agatha Christie még a második világháború alatt írta, de csak évtizedekkel később jelent meg nyomtatásban.

Kogoro P>!

Agatha Christie legtöbb kötetének szerkesztője az Európa, majd a Helikon kiadóknál, Az alibi és a Szunnyadó gyilkosság fordítója.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság · Agatha Christie: Az alibi

Agatha Christie: Az alibi

Kapcsolódó alkotók: Katona Ágnes

Kogoro P>!

A regényben megjelenik St. Mary Mead egyik olyan lakosa is, aki a korábban megjelent A kristáytükör meghasadt lapjain már nem élt.

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás