Szunnyadó ​gyilkosság (Miss Marple 13.) 460 csillagozás

Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

E könyv Agatha Christie utolsó Miss Marple regénye. A kedves, idős, kotnyeles hölgy búcsúzóul is kitesz magáért: nem mindennapi pszichológiai érzékkel derít fényt egy olyan bűntényre, amelynek létéről nincs is tudomása senkinek.
Gwenda Reed esküvője után házat keres, ahol férjével nyugodt boldogságban élhetne. És megtalálja azt a villát, amelyről álmodott. Azt a házat, amelyet keresett…
De az öröm, ami a költözködéssel és berendezkedéssel jár, hamar szertefoszlik. Gwendát nyugtalan, furcsa rémképek gyötrik, de nem talál rájuk magyarázatot.
A hihetetlen és véletlen események egybeesése Miss Marple figyelmét is felkelti, s kitartó szívóssággal addig nyomoz, amíg fény nem derül a dél-angol udvarház rejtélyeire.
Az olvasót mindvégig izgalomban tartó cselekmény feszültségét Agatha Christie páratlan hangulatot, atmoszférát teremtő előadása csak tovább fokozza.

Eredeti megjelenés éve: 1976

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Hunga könyvek Hunga-Print

>!
Helikon, Budapest, 2018
268 oldal · ISBN: 9789634792239 · Fordította: Katona Ágnes
>!
Helikon, Budapest, 2018
266 oldal · ISBN: 9789634790501 · Fordította: Katona Ágnes
>!
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest / Pécs, 2010
288 oldal · ISBN: 9789630791069 · Fordította: Magyari Andrea

3 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Primer felügyelő


Kedvencelte 34

Most olvassa 12

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 79


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Miss Marple-nek a Véletlen az ölébe pottyantott egy újabb estet. Miért is nem lepődtem meg ezen?!
Tetszett maga a történet és nagyon jók a karakterek is. Szerintem a vége egy kicsit furára sikerült, de ezzel együtt élveztem a nyomozást.

tgorsy>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Kitaláltam!! KItaláltam!!! KITALÁLTAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hogyan találjuk ki AC regényeiben a gyilkos személyét?
1. pont Töretlenül higgyük, h. előbb vagy utóbb, de majdcsak lesz egy hulla!
2. pont (akár van már hulla, akár nincs), keressük meg a legkevésbé gyanús személyt, minimum nevelőnő, vagy annál magasabb társadalmi állású egyén legyen. Cselédek, kertészek, szobalányok csak potenciális áldozatként játszanak, a gyilkos szerepét nem rájuk osztja AC. (Gondolom a gyilkosnak kell egyfajta intellektus, különben nem tudná elrejteni tettét az ilyen okos olvasók elől, mint mi. csak semmi álszerénység!)
3. pont. Minden jelentéktelennek , hétköznapinak tűnő eseményt, mondatot vizsgáljunk meg: nem rejt-e valamilyen utalást a gyilkos személyét illetően.
4. pont Töretlenül olvassunk AC-t, találgassunk. Vak tyúk is talál szemet alapon, előbb-utóbb csak sikerül, és akkor elmondhatjuk: Hűűűűűűűűűűűűűűű, de okos vagyok.!!!
:)))))))))))))

11 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Nagyon tetszett, ez a nő egy zseni… és hasonló közhelyekkel tudok csak jönni. Mivel láttam a filmet, és emlékeztem is, ki volt a gyilkos, nagy meglepetés nem ért a kilétét illetően.
Nagyon tetszett a regény felépítése, és az összeszedettsége.
Nna, akkor a novellákon kívül Miss Marple letudva. Asszem ha összegzést kéne írnom, talán a Bertram szálló volt a leg-marple-osabb az összes közül.

konyvolvaso >!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Ügyesen lett variálva a gyanúsítottak személye. Sokáig fel sem merült bennem ki lesz a gyilkos habár voltak különösen viselkedők, akiket nehéz volt sokáig ártatlannak vélni. Szép szavakkal vigyázni kell, mert sokszor csak megtévesztőek, nem kell foglalkozni velük.
Érdekes találkozó szervezések, érdekes indíttatások. Ki gondolná, hogy egy magasan képesített, jó képesítésű személy esetén is lehet találni gyanú okot.

Navi P>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Valamikor, régen, én ezt már láttam tévében, de nem emlékeztem mindenre.
Jó volt végigmenni Gwennie-vel, Giles-lel és Miss Marple-lel az ügyön, lépésenként kinyomozni, ki mikor és hol. A sors vagy a véletlen, hogy pont azt a házat veszi meg Gwennie, amiben pici gyerekként élt pár évet? Nem tudom, de így legalább fény derült egy 18 évvel korábban elkövetett bűnügyre. Álom vagy emlék vagy látomás? A végére megint bebizonyosodik, hogy a szeretet butít, öl és nyomorba dönt.

smetalin>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Még mindig azt adja, amit vár az ember egy A.C. regénytől. Kikapcsol, szórakoztat.

ViraMors P>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Valaki meghalt tizennyolc évvel ezelőtt… de még most is itt van.

Hölgyem, hát sohasem marad közömbös egy gyilkossággal szemben?

* * *

Nem hát, Miss Marple nem maradhat közömbös, ha gyilkosságról van szó, akkor sem, ha ezúttal némi trükkre van szüksége, hogy a nyomozás közelébe kerülhessen. Ez a része szerintem kicsit erőltetett is volt, pedig úgy egyébként jó kis rejtély pottyant az öreg hölgy ölébe. Egy 18 éves eset, ahol sokáig az is kérdés, hogy egyáltalán van-e eset, vagy csak a képzelet szülte. Persze a kérdezősködés nyomán nem csak tények, hanem ellentmondások is gyűlnek, szép számmal, sőt egy-két hulla is terem – szó szerint – a bokorban. Jut belőlük a múltba és a jelenbe is.
Miss Marple higgadt türelme és óvatos érdeklődése jól ellenpontozta a fiatal pár impulzív, kapkodó kérdezősködését. A kötögetés ezúttal elmaradt, cserébe vásárolt némi fonalat, többször gazolt a kertben, és sokfelé figyelt, fülelt.
Ez kivételesen egy olyan Agatha Christie könyv, ahol szerintem már nagyon az elején egyértelmű volt a gyilkos, de lehet, hogy csak én kezdek rutinos lenni. Az biztos, hogy attól függetlenül, hogy láttam jönni a megoldást, érdekes volt végigkövetni, ahogy a szereplők is eljutottak ugyanoda, mint én.

IrodalMacska>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Úgy voltam ezzel a kötettel, mint amikor azt mondják valakire, hogy kedves, aranyos, de… és a „de” után jön a lényeg. Nos, ez a kötet is olvastatta magát, szódával lecsúszott, de kissé szájbarágós volt. Viszonylag hamar ráéreztem, hogy ki a gyilkos és kissé erőltetett volt, hogy A. C. mindenképpen másra akarta ráterelni a gyanút – valljuk be, elég gyenge eszközökkel.
Giles és Gwenda már-már profikként nyomoztak, annak ellenére is, hogy enyhén szólva is amatőrök voltak a bűnügyek terén.

A gyilkosság régmúltba visszanyúló gyökerei viszont érdekesek voltak, Miss Marple pedig épp csak annyira volt kotnyeles, hogy az még ne legyen zavaró, úgyhogy összességében kellemes olvasmány volt, de a meglepett szájtátás és „aha” élmény teljességgel elmaradt.

>!
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest / Pécs, 2010
288 oldal · ISBN: 9789630791069 · Fordította: Magyari Andrea
dre>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Korábban csak 1 Miss Marple-regényt olvastam, ami kevésbé tetszett, ezért nem is nagyon kísérleteztem az ő történeteivel, Poirot-t sokkal jobban kedvelem. Ez a könyv viszont meghozta a kedvem a többihez is, amikben az idős hölgy szerepel. Nagyon rejtélyes és izgalmas történet, kezdetben kicsit az Öt kismalacra emlékeztetett, de leginkább csak annyiban, spoiler. Voltak tippeim a gyilkos kilétét illetően, de folyamatosan változtak, ezért nem valami nagy dicsőség, hogy az igazi gyilkosra is gyanakodtam egy ideig.

hogolyo91 P>!
Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Azon kevesek közé tartozom, akik jobban szeretik Miss Marple-t, mint Poirot-t, és az idős hölgy itt is bizonyítja, hogy nem szabad őt félvállról venni
Sok évvel ezelőtt olvastam ezt a könyvet, egészen megfeledkeztem róla, és arról, hogy kölcsönadtam a nagymamámnak, aki úgy adta vissza, hogy „nagyon érdekes volt, képzeld xy volt a gyilkos, nem is gondoltam volna”.
Sajnos ezt a mondatot nem sikerült elfelejtenem… így olyan kérdésekkel a fejemben olvastam végig, hogy vajon tényleg így volt, vagy rosszul emlékszem, lehet, hogy egy másik könyvről volt szó, mik a nyomok, amik erre utalnak?
Így is nagyon izgalmas volt, végig tartogatott fordulatokat
Érdekes, hogy Agatha Christie már a II.világháború alatt megírta az utolsó Miss Marple regényt, amit csak 1976-ban adtak ki, a könyv tényleg 1940-es évek-beli érzetet kelt, néhány később íródott könyve cselekményén (apró részletkérdésekben) érezhető, hogy ezután játszódik, és olyan dolgokról is ír itt mint Erzsébet hercegnő és a király portréi, szóval érezni, hogy évtizedekkel a publikálása előtt játszódik, azonban ez semmit sem von le a zsenialitásából és az élvezeti értékéből.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Briszéisz>!

Ez valóban nagyon veszélyes… hinni az embereknek. Én már évek óta nem hiszek.

213. oldal (Hunga-Print)

Gorkie P>!

Végső soron mégiscsak azt reméljük, hogy az emberek jók, nem?

209. oldal, Huszadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
krisztina990>!

– Hö – válaszolt Mr. Kimble diplomatikusan.

133. oldal, 12. fejezet, Lily Kimble

Gorkie P>!

Mondja, hölgyem, nem fordulhatna elő, hogy ön egyetlenegyszer nem üti bele az orrát egy gyilkosságba?

58. oldal, Ötödik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
lenne P>!

– Ugye? Emlékszem Tommyra is. Fekete volt, fehér foltokkal, és három aranyos kölyköt szült.
– Micsoda? Thomas?!
– Igen. Thomasnak hívtuk… de a valóságban Thomasinának bizonyult. Tudod, milyenek a macskák.

116. oldal, A cím (Hunga-Print, 1991)

1 hozzászólás
Gorkie P>!

Nos, én természetemnél fogva is meglehetősen gyanakvó vagyok, de ami egy gyilkosságot illet, itt az egyik fő szabály az, hogy semmit, amit mondanak, nem hiszek el, amíg nem ellenőriztem a dolgot.

245. oldal, Huszonharmadik fejezet

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Ha nincs férfi a házban – állította határozottan Mrs. Cocker –, a hölgy fogyassza ágyban a reggelijét.

bszgabi>!

Sose nősült meg. Mondjuk meg is értem. Az asszonyokkal mindég csak a baj van.

206. oldal


Népszerű triviák

Kogoro P>!

A regény csak Agatha Christie halála után jelent meg.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság
Kogoro P>!

A regényt Agatha Christie még a második világháború alatt írta, de csak évtizedekkel később jelent meg nyomtatásban.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság
Kogoro P>!

A regényben megjelenik St. Mary Mead egyik olyan lakosa is, aki a korábban megjelent A kristáytükör meghasadt lapjain már nem élt.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság

Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság
1 hozzászólás
Kogoro P>!

Agatha Christie legtöbb kötetének szerkesztője az Európa, majd a Helikon kiadóknál, Az alibi és a Szunnyadó gyilkosság fordítója.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság · Agatha Christie: Az alibi

Agatha Christie: Szunnyadó gyilkosság
Agatha Christie: Az alibi

Kapcsolódó alkotók: Katona Ágnes


A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: Zavaros vér
Emily Gunnis: A lány a levélből
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Cyril Hare: Az eltűnt klarinétos
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Lionel Black: Gyilkosság pár pennyért
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok