Szentivánéji ​krimik 192 csillagozás

Agatha Christie: Szentivánéji krimik

Nyár… melegszik az idő, és szárba szökken a gonoszság is. Agatha Christie nyomozói ördögi kihívásokkal néznek szembe szerte a világban: Cornwallban, a francia Riviérán, a delphoi templom tövében vagy vidéki úriházakban. Sőt még James Bond is feltűnik ezeken a lapokon… bár ő egy másik James Bond.
Elő a nyugággyal, és élvezzük a csavaros történeteket, a tévútra vezető nyomokat! Ahogy a Biblia írja, Isten felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra. A jókat ebben a kötetben is Miss Marple, Hercule Poirot, Parker Pyne, Mr. Harley Quin, valamint Tommy és Tuppence képviseli.

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2022
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634799009 · Fordította: Kállai Tibor, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Sipos Katalin, Prekop Gabriella, Katona Tamás, Kada Júlia
>!
Helikon, Budapest, 2021
>!
Helikon, Budapest, 2021
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634797203 · Fordította: Kállai Tibor, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Sipos Katalin, Prekop Gabriella, Katona Tamás, Kada Júlia

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Miss Marple · Arthur Hastings · Japp felügyelő · Tommy Beresford · Mr. Satterthwaite


Kedvencelte 1

Most olvassa 27

Várólistára tette 131

Kívánságlistára tette 166

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Agatha Christie: Szentivánéji krimik

AC megkerülhetetlen a krimirajongók számára, itt kezdi mindenki szerintem a krimi szeretetét. Könnyed, szórakoztató, de igényes nyári csemege ez a novellacsokor.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/07/szentivaneji-kri…

1 hozzászólás
Klodette>!
Agatha Christie: Szentivánéji krimik

A Szentivánéji krimik a tavaly karácsonyi Adventi krimik, kvázi „folytatása", mármint abból a szempontból, hogy a kiadók megint tematikusan, az évszaknak megfelelően válogattak össze remek kis Agatha Christie novellákat.
A két borító nagyon hasonlít.
Idehaza tehát mindkét kötetet a Helikon jelentette meg, pazar kivitelezésben, csodaszép és strapabíró keménykötéssel, valamint a borítóhoz színben illő, „beépített" könyvjelzővel. Szuper igényes. Öröm kézbe fogni. :)
A novellákról nem akarok túl sokat elárulni, hiszen rövidek és izgalmasak, mint mindig.
Feltűnik benne nyomozóként – természetesen – Poirot, Miss Marple vagy éppen Tommy és Tuppence, de aztán itt vannak a számomra kevésbé érdekesebb és szimpatikusabb karakterek is, mint Parker Pyne, illetve Mr. Harley Quin és örök kísérője, Mr. Satterthwaite.
Tommy és Tuppence párosa még most is a határokat súrolta, a határokat feszegette, maradjunk annyiban, hogy őket egyelőre még elviselem.
A témák adottak voltak persze. Nyár, tikkasztó hőség, nyaralások és persze gyilkosságok, rablások, zsarolások, hazugságok, álnok tervek és a többi…
Külön ki kell emelnem az Asztarté szentélye írást, amit sokadik elolvasásra sem tudok igazán értelmezni, mert képtelen vagyok felfogni a gyilkosság mibenlétét és reális kivitelezését, ezért is való az inkább a misztikusabb Az utolsó szeánsz gyűjteményes kötetbe. Na mindegy…
Agatha Christie-ben eddig sem csalódtam és ezután sem fogok, egyszerűen képtelenség, még úgy is, hogy a novellái jóval gyengébbek, mint bármelyik regénye.

kicsit bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2021/07/konyvkritik…

3 hozzászólás
dontforgettosmileandread P>!
Agatha Christie: Szentivánéji krimik

Agatha Christie a kedvenc írónőm. A krimik királynője. Nagyon sokat olvastam már tőle és zsenialitása megkérdőjelezhetetlen. Ezek a novellák most érzésre kicsit lassabb eresztések voltak. Ám rövidek és Christie-hez mérten izgalmasak. Címéhez híven a kötet 13 nyári novellát tartalmaz. Mivel nyáron olvastam, tökéletesen a maga hangulatába kerített. Még az sem zavart, hogy egy – kettő történet már-már kicsit unalmasan telt. Poirot , Marple és a Beresford házaspár adták nekem a kötet legjobb novelláit. A többi nyomozóval még erősen barátkozom.
A borító gyönyörűen kivitelezett, öröm olvasni belőle. A kedvenc novellákat is avattam ( A kettős bűnjel, Mr Davenheim eltűnése) . Az utolsó novellát kétszer is elolvastam, messze az volt a legnehezebben érthető, nekem. (Poirot-nak persze nem gyűlt meg vele a baja… :D )
Könnyed és rendkívül szórakoztató történetek voltak , nagyon jól esett most nekem ez a kötet.
Most pedig szerintem folytatom egy jó kis AC regénnyel…
De előtte a kedvenc idézetem a kötetből :
" Poirot fölállt és meghajolt. – Asszonyom – mondta –, őszintén csodálom önt.
Mrs. Vanderlyn mintha kissé meghökkent volna. – Ez igazán kedves öntől, monsieur Poirot, de miért?
– Olyan tökéletes a páncélja, ön olyan hihetetlenül magabiztos.
– Nem is tudom, ezt bóknak tekintsem-e? – nevetett Mrs. Vanderlyn kissé zavartan.
– Talán inkább figyelmeztetésnek – mondta Poirot –, hogy ne vegye félvállról az életet. "

2 hozzászólás
N_niki96 >!
Agatha Christie: Szentivánéji krimik

Az első könyvem Agatha Christietől, de biztos, hogy nem az utolsó.

Örülök, hogy egy novelláskötetet választottam elsőnek, mert így több jelentős főhőst is megismerhettem.

Nos, az írónő egy zseni, ez kétségtelen. Mindezt a sok fordulatot és rejtélyt meg kellett álmodnia és teremtenie ahhoz, hogy így elvarázsolhasson minket.

Rendkívül jó stílusúak voltak a novellák, dinamikusan ment az olvasásuk.

Nagyon izgalmasnak találom a krimik esetében, hogy találgathatok mi is történik valójában. A végére egészen ráéreztem a nyomozásra. :)

meseanyu P>!
Agatha Christie: Szentivánéji krimik

Most nem sikerült annyira jól a válogatás, mint az Adventi krimik esetében, nem jött át az igazi forró, láblógatós hangulat, mint amire számítottam. Ráadásul voltak olyan novellák, amik nem is nagyon tetszettek. De érdekes volt pl. a Halál a Níluson, nem is tudtam, hogy ilyen is létezik.

8 hozzászólás
KingucK P>!
Agatha Christie: Szentivánéji krimik

A novellás kötet nyáron, általában nyaralás közben játszódik. Christie nagyon sok alakjával találkozhatunk össze. A kis önéletrajzi visszaemlékezés különösen tetszett az elején.
Jó kikapcsolódás volt, főleg az aktualitása miatt.
Kár, hogy a novellák jó részét már olvastam és én nem nyaraltam közben.

Sippancs P>!
Agatha Christie: Szentivánéji krimik

Igazi nyári csemege ez a könyv. Abszolút nem bántam meg, hogy beszereztem, pedig én még csak most ismerkedem a krimi királynőjének hosszabb-rövidebb történeteivel. Egy-két novellától eltekintve nagyon élveztem az egészet, és most már elmondhatom, hogy nemcsak a belga nyomozót, hanem Miss Marple-t és a T&T párost is ismerem.
(Azt csak zárójelesen jegyzem meg, hogy iszonyatosan fura volt a saját nevemet látni egyes novellák végén. :))

Dsheavenofbooks>!
Agatha Christie: Szentivánéji krimik

Ez volt a második Agatha Christie olvasmányom, de nagyon tetszett! Az írói stílus továbbra is fantasztikus, a krimik izgalmasak & szövevényesek, sokszor csak ámulok és bámulok, hogy a nyomozóink miképp következtetnek. A fél csillag levonásom annak szól, hogy kettő novellát már korábban olvastam a Szerelmi bűnügyekben, valamint, az egyik novella nem igazán tetszett, de minden mást imádtam. Izgatottan várom, hogy a következő Agatha Christie könyvem milyen hatással lesz rám, hiszen biztos vagyok benne, hogy szeretném folytatni az életművének a megismerését.

smetalin>!
Agatha Christie: Szentivánéji krimik

Hmmm, hát én nem dobtam egy „hátast” se szaltót se semmit………nekem ez kevés volt. Persze novella meg minden, de akkor is. Kicsit konyha szagú volt, hisz főzés közben jöttek az ötletek ahogy hallottam, de nagyon rövidkék és ezáltal nem kidolgozott volt, mire az ember elmerült volna, hopp már vége is. Nem mondanám, hogy az első novellát még feltudnám idézni, sajnálom.

AniTiger P>!
Agatha Christie: Szentivánéji krimik

Nagyon jó válogatás, még jobban tetszettek a benne szereplő történetek, mint az Adventi krimik közé válogatottak! A nyomozógárda sokféle: Parker Pyne, Miss Marple, Hercule Poirot, Mr. Harley Quin, valamint Tommy és Tuppence, de akadnak olyan novellák is, amelyekben hétköznapi emberek oldják meg a saját gondjaikat.

A legjobban A HIHETETLEN BETÖRÉS című Poirot történet, A DELPHOI ORÁKULUM REJTÉLYE Parker Pyne sztori, A MAHARADZSA SMARAGDJA James Bond novella tetszett, illetve nagyon élveztem olvasni a MR DAVENHEIM ELTŰNÉSE című Poirot krimit is!

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/08/agatha-ch…


Népszerű idézetek

Sippancs P>!

Ahogy Hastings is mondja, a holttesteknek megvan az a végzetes szokásuk, hogy folyton előkerülnek.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · hulla
robinson P>!

Gazdag volt, de nem rettenetesen gazdag, s a pénzét arra költötte, hogy előkelő örömöket vásároljon rajta. A gyűjtés volt a hobbija. Gyűjtőlelke volt.

23. oldal, A kettős bűnjel

Sippancs P>!

– Milyen furcsa! – mormolta. – Mindannyiunknak megvannak a szürke agysejtjeink. És mégis: olyan kevesen tudják őket használni!

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
robinson P>!

– Hastings, kétszer nem lehet valakit ugyanazzal a gyilkossággal vád alá helyezni. Próbáljon már egy kicsit józanul gondolkodni!

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Hercule Poirot
robinson P>!

Rendkívül udvarias volt a modora, ugyanakkor az volt a határozott benyomásom, hogy ez az ember a felszín alatt kegyetlen.

13. oldal, A vérfoltos járda

Sippancs P>!

– Ha egy ügy zavaros, az számomra jó jel. Ha egy eset világos, mint a nap – eh bien, az gyanús! Mert azt valaki olyanra csinálta!

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Andrea_Kerekes>!

Ó, milyen csodálatos megkönnyebbülés, ha valaki megérti, mi nyomja a szívünket, és azt ki is meri mondani, megszabadítva ezzel minket a hallgatás kényszerétől!

8. oldal

Sli P>!

Poirot igazán igyekezett, hogy szerénynek látsszon, de ez nem nagyon sikerült neki.

141. oldal, Mr. Davenheim eltűnése (Helikon, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

Poirot-nak persze most is igaza lett. Mindig neki van igaza, a fenébe!

109. oldal, Az olasz gróf esete (Helikon, 2021)

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

G. K. Chesterton: Brown atya nyomoz
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Edgar Allan Poe: Elbeszélések
Edgar Allan Poe: A fekete macska
Alex Pavesi: Nyolc nyomozó
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Megyeri Judit: Rózsakő – Kezdetek
Holden Rose: Nita, Gil és én
Stephen King: A remény rabjai
Georges Simenon: Maigret hét esete