Rejtély ​az Antillákon (Miss Marple 10.) 738 csillagozás

Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– ​Van kedve megnézni egy gyilkos fényképét? – kérdezte a szederjes képű Palgrave őrnagy. Ám Miss Marple még nem is válaszolhatott, amikor a háta mögül közeledő léptek zaja hallatszott…
Csodálatosan ragyog a Karib-tenger azúrkéksége fölött a nap, gondtalanul sütkéreznek a strand meleg fövenyén az Arany Pálma-szálló vendégei, aki pedig színvonalasabb szórakozásra vágyik, kedvére tanulmányozhatja a nyugat-indiai szigetek egzotikus állat- és növényvilágát, mint az elválaszthatatlannak tűnő baráti négyesfogat: a higgadt, jó modorú Edward és Evelyn, meg a hangos Greg és a vidám Lucky. Este zene szól, hangulatvilágításnál táncolnak a párok: a szálloda újdonsült ifjú tulajdonosai, Tim és Molly nem kímélik a fáradságot, ha vendégeik kényelméről van szó.
És mégis…?
És mégis. Rejtély az Antillákon! Avagy: ki elégelte meg a szószátyár őrnagy szűnni nem akaró történeteit…? Kinek volt az útjában a szép fekete Victoria? ki zavarja meg a békés nyaralók éjszakai álmát…?
… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2020
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794752 · Fordította: Rubin Péter
>!
Helikon, Budapest, 2020
254 oldal · ISBN: 9789634795056 · Fordította: Rubin Péter
>!
Európa, Budapest, 2007
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630782982 · Fordította: Rubin Péter

5 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple


Kedvencelte 32

Most olvassa 15

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 61


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Régen olvastam már krimit, ami ennyire lekötött volna. Agatha néni egyszerűen zseniális, ezt minden könyve után megállapítom. :D
Miss Marple annyira kis cuki néni, egyre jobban a szívembe zárom. Szeretem a csavaros észjárását, azt, hogy valójában milyen kis pletykás. Maga a karaktere talán még számomra kedvelhetőbb is, mint Poirot.
A bűntett érdekes, volt elképzelésem a gyilkosról is. Ugyan meg-meg ingtam, de nem is baj, mert megint jól meglettem tévesztve. Tulajdonképpen vicces, hogy teljesen elbíztam magam, hogy na, most végre rájöttem. Hiába olvastam már ennyi könyvet a krimi nagyasszonyától, még mindig be tud csapni. (Ami persze nem baj, pont ezért imádom!)
Ha valami kis nyárias hangulatú krimire vágytok, bátran ajánlom. A helyszín is ideális: tengerpart, napsütés. Ugyan nagy ízelítőt nem kapunk magáról a helyszínről, nincs túl sok leírás, de a hangulat így is abszolút meg van.

Csilla‿ P>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

A kiváncsiskodó, minden részletre odafigyelő Miss Marple most is odatette magát. A helyi rendőrség semmire nem ment volna, ha ez a kedves hölgy éppen nem az Arany Pálma Szálló vendége!
Én szinte mindenkit meggyanúsítottam és több vendéget már bilincsben vitettem volna el – csak éppen az igazi gyilkost nem –, amikor Miss Marple megfejtette a titkot.
Állítom, hogy az egyik legjobb Agatha Christie könyvet olvastam most. Egyszerűen zseniális volt a történet az elejétől a végéig. Igazán izgalmas nyári kikapcsolódást nyújtott.

2 hozzászólás
gabiica P>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Agatha Christie ismét túljárt az eszemen. De ezen már inkább meg sem lepődök… :D
Ezúttal teljesen a ködben és sötétben tapogatóztam, nem tudtam, ki lehet a tettes, annyifelé vezettek a szálak.
Miss Marple ismét zseniális volt, megmutatta, hogy nem csak otthon képes minden csomót kibogozni, hanem az Antillákon is. Kezdem egyre jobban megszeretni az idős hölgyet, csavaros észjárása miatt tökéletes karakternek tartom. Igazi jelenség.

Deziréé>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Ez az első Miss Marple történet, amit olvastam. Persze tudom, hogy nem ez az első része a sorozatnak…
Az írónő ismét behúzott a csőbe, mert nem jöttem rá, hogy ki lehet a gyilkos. Hiába én nem vagyok olyan zseniális, mint Miss Marple… :)

9 hozzászólás
eme>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Poirot a borotvaéles logika és kifogástalanul működő szürke agysejtek mestere, Miss Marple a látszólag unatkozó, csendesen kötögető, pletykálkodó zseniális megfigyelő, az emberi természet kiváló ismerője. No de melyikük utazna az Antillákra egy kis pihenőre? Elárulom, Miss Jane lesz az, szerető unokaöccse jóvoltából, aki mellesleg sikeres regényíró, és feltett szándéka korszerűsíteni a nagynénit, kiemelni a csöppet sem idilli vidéki élet ómódiságából.
Nos, sajnos a korszerű turistaparadicsomból, a karibi egzotikus miliőből Agatha néni nem sokat villant fel nekünk. Egy dobzenekar a kivétel, a főattrakció, noha Miss Marple (és az olvasó is) jól meglenne nélküle. Az idő amúgy jó a reumának, de az egész egyhangú, és dögunalom lengi be a helyet. Ó, angol napok pompás változatossága.
A cselekmény központi színhelye az Arany Pálma Szálló, tele az otthoniaktól nem sokban különböző emberekkel – sablonos alakokkal, érdekes karakterekkel és mint kiderül, még érdekesebb problémákkal. Miss Marple pedig elkezd figyelőzni. Ha kell, gyengéd tapintattal odaadó figyelmet mímelve merül el gondolataiban (nagy gyakorlata van ebben), ha úgy hozza a szükség, élénken cseveg és pletykál, közben meg elégedetten konstatálja a hasonlóságot az új ismerősök és a különböző régi ismerősei közt.
Aztán megtörténik, aminek meg kell történnie. Miss Marple pedig még inkább magára talál, színészkedik, gyermetegen csacsog, közben meg jár a szeme, élesedik a füle, csattognak a kötőtűi… Nem könnyű az eset, túl sok a mellékkörülmény, az itt a baj, de Jane nénit nem kell félteni, ráadásul ezúttal egy nagyon szimpatikus öregúr személyében még segítsége is akad. Remek kis párost alkotnak ketten, kár, hogy csak egy történet erejéig.
Amit még nagyon élveztem: a pletyka funkciója. Christie remekül rejt el fontos információkat a látszólag semmitmondó csevegésbe, nem beszélve a csípős társadalomkritikai megjegyzésekről, amelyeket Miss Marple szájába ad. Nagyon jól szórakoztam, még akkor is, ha picit talán tényleg túl sok volt a mellékkörülmény…

dagikám>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Érdekes történet volt, nem volt mellébeszélés, és végre valahára eltaláltam a gyilkos személyét. Bár voltak megingások, de mindig visszatértem az eredeti elékpzelésemhez. Nem hiába olvastam már annyi AC-könyvet, hogy kezdek ráérezni az írónő gondolkodására :)
Könnyed, kellemes kikapcsolódás volt ez a könyv, a sok rossz olvasmányom után ilyenek kellenek, hogy kihozzanak az olvasási válságomból.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Ez a könyv is nagyon tetszett. AC zseniális és igen termékeny író volt.
Imádom a kis hölgyet, mikor nyomoz, minden apróságra odafigyel.
Szinte mindenki gyanús volt, szóval egyáltalán nem volt kiszámítható a történet.
Végig nagyon izgalmas és tekervényes volt, le sem tudtam tenni.
Ennek a könyvnek a helyszíne is nagyon tetszett. Szeretem a tengerparti helyeket.
Szóval nagyon jó volt.

GytAnett>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

A.C.-vel az a baj, hogy nem mindig tud igazán lekötni. Sajnos ez most egy ilyen könyv volt, de a 4 csillagot így is megérdemli, hiszen nagyot tud alkotni. :)
Szegény Miss Marple el sem tud utazni pihenni valahová anélkül, hogy egy gyilkossági történetbe csöppenjen. :) De mint mindig, az öreglány csodaokos!
Egy idő után valahol a tudatom mélyén már gyanakodtam a gyilkosunkra, így különösebben nem lepett meg a kiléte. Sajnálom, hogy még mindig nem sikerült átélnem azt az élményt, hogy A.C.-nek nem sikerül megvezetnie egy kicsit sem. :D Jobban örültem volna, ha csak Miss Marple gondolatait, tevékenységeit ismerjük meg, de igazából így sem volt olyan rossz, hogy másokból is kaptunk egy kicsit. :)

3 hozzászólás
Totti86>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Ez az egyik kedvenc Miss Marple történetem, ha nem A kedvenc. Ennek ellenére még csak filmen láttam, könyvben nem olvastam. Ismerve a történetet és a gyilkos kilétét, egyszerűen képtelen voltam elképzelni, hogyan is éri el Christie azt, hogy annak ellenére, hogy már az elején minden apróság elhangzik a gyilkosról, aki már korábban is gyilkolt, mégsem jövünk rá azonnal. És ahogy haladtam előre, úgy kaptam az arcomba az egyre pofátlanabb félrevezetéseket, amik egyre jobban és jobban terjesztették ki a szálló lakóira a gyilkos kilétének lehetőségét.
Miss Marple-nek tényleg szinte semmi más fegyvere nem volt, mint a beszélgetés. Ám ennek ellenére ezek a beszélgetések mégsem voltak unalmasak, sőt! Minden könnyed csevej valami furcsaságra hívta fel a figyelmet, de az öreg hölgy azt is tudta, mikor kell rögtön a tárgyra térni.
Ezzel párhuzamosan az Antillákon nyaraló emberek gondtalannak, boldognak tűnő életéről lassanként lehull a lepel, kiderül, mi mindent hallgatnak el, kinek mennyi és milyen elkeserítő titka van, amely néha akár okot adhatna nekik a gyilkosságra is.
Nagyon szépen, tankönyvbe illően emelkedik a feszültség, keveredik gyanúba egyre több ember, mire elérkezünk a következő csúcsponthoz. A végére az összes apró véletlen, elejtett mondat, rejtett indíték, mind-mind tökéletesen összeáll… hogy félrevezessen.
Miss Marple-nek igazán meg kell mozgatnia a szürke agysejtjeit, hogy ráleljen a megoldásra. Néhány szereplő, pl. spoiler és a különös titkot rejtegető spoiler nagyon izgalmas volt. Igen, talán tényleg ez a legjobb Marple-történet.

1 hozzászólás
ppeva P>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Időnként ráéhezek egy kis Agatha Christie-re.
Ebben a részben jó sok volt a csavar, a szóba jöhető gyanúsítottak közül szinte mindenkinek volt valami vaj a füle mögött. Persze, nem mindegy, hogy ez a „vaj” nőcsábászat, pletykálkodás, leskelődés, fura modor, vagy épp valamiféle gyilkos szándék.
Miss Marple most is zseniális, mint mindig. Én pl. már ott elbuktam volna, hogy folyton keverem a balt meg a jobbot. :)


Népszerű idézetek

Ildi87>!

Az élet sokkal értékesebb és sokkal érdekesebb, ha fennáll a valószínűsége, hogy elveszítjük. Míg fiatalok, erősek és egészségesek vagyunk, és előttünk az élet, nem is értékeljük igazán. Mindig a fiatalok követnek el könnyen öngyilkosságot szerelmi csalódásból, néha meg egyszerűen csak szorongásból és nyugtalanságból. De az öregek tudják, milyen értékes és milyen érdekes az élet.

Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Gabriella_Balkó>!

„Szexualitás” – ezt a szót ki sem ejtették Miss Marple fiatal korában; de azért akkor is jócskán létezett: nem sokat beszéltek róla, de sokkal jobban élvezték, mint manapság – legalábbis Miss Marple-nak ez volt a benyomása.

1. Palgrave őrnagy elmesél egy történetet, 6. oldal (Európa, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
Maya>!

[…] az emberek valahogy félnek, hogy megtudnak valamit önmagukról.

13. Victoria Johnson lelép a színről

Esmeralda P>!

– Greg… khm… nagyon gálánsan viselkedik minden hölggyel. [Miss Marple]
– Maga nagyon kedvesen és ódivatúan fejezi ki magát – mondta Mr. Rafiel. – Rendben van, Greg szoknyavadász.

127. oldal

krisztina990>!

Mr. Rafiel mosolya egyre szélesebb lett.
– A magával való társalgás könnyen veszedelmessé válhat – jegyezte meg.
– A társalgás mindig veszedelmes, ha az ember el akar titkolni valamit – mondta Miss Marple.

130. oldal

kristina_b>!

Sohasem voltam oda az öreglányokért. Csupa pamutgombolyag és terefere. De őbenne van valami. Van szeme, van füle, és használja is.

135. oldal

Signorina>!

Manapság már nem történik olyanféle botrány, amin az ember elrágódhatna. Férfiak és nők egyszerűen partnert cserélnek, ország-világ színe előtt, ahelyett, hogy illendően eltussolnák, és kellőképpen restellnék magukat.

10-11. oldal, 1. Palgrave őrnagy elmesél egy történetet

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
Szelén>!

Ave Caesar, nos morituri te salutamus – mondta.
– Sajnos nem sokat értek latinul – válaszolta Miss Marple.
– De ennyit megért?
– Meg. – Többet nem mondott. Nagyon jól tudta, hogy Mr. Rafiel mire gondol. – Nagy örömömre szolgált, hogy megismerhettem – tette hozzá. Aztán végigment a kifutópályán, és beszállt a repülőgépbe.

2 hozzászólás
Shine>!

– Sose lehet tudni. Az emberek csinálnak gonosz dolgokat.

62. oldal, 7. fejezet - Délelőtt a strandon (Európa, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: gonoszság
Shine>!

Nem jó, ha a család kifogásolja a gyerekek barátait.

196. oldal, 20. fejezet - Éjszakai riadalom (Európa, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: barát · család

A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Thomas Harris: A vörös sárkány
Szerb Antal: A Pendragon legenda
A. A. Milne: Éppen jókor!…
Alan Alexander Milne: Micsoda négy nap!
John Fowles: A lepkegyűjtő
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Graham Greene: Brightoni szikla
Rejtő Jenő (P. Howard): A szőke ciklon