Rejtély ​az Antillákon (Miss Marple 10.) 426 csillagozás

Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– ​Van kedve megnézni egy gyilkos fényképét? – kérdezte a szederjes képű Palgrave őrnagy. Ám Miss Marple még nem is válaszolhatott, amikor a háta mögül közeledő léptek zaja hallatszott…
Csodálatosan ragyog a Karib-tenger azúrkéksége fölött a nap, gondtalanul sütkéreznek a strand meleg fövenyén az Arany Pálma-szálló vendégei, aki pedig színvonalasabb szórakozásra vágyik, kedvére tanulmányozhatja a nyugat-indiai szigetek egzotikus állat- és növényvilágát, mint az elválaszthatatlannak tűnő baráti négyesfogat: a higgadt, jó modorú Edward és Evelyn, meg a hangos Greg és a vidám Lucky. Este zene szól, hangulatvilágításnál táncolnak a párok: a szálloda újdonsült ifjú tulajdonosai, Tim és Molly nem kímélik a fáradságot, ha vendégeik kényelméről van szó.
És mégis…?
És mégis. Rejtély az Antillákon! Avagy: ki elégelte meg a szószátyár őrnagy szűnni nem akaró történeteit…? Kinek volt az útjában a szép fekete Victoria? ki zavarja meg a békés nyaralók éjszakai álmát…?
… (tovább)

Eredeti mű: Agatha Christie: A Caribbean Mystery

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Fekete Könyvek, Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Európa, Budapest, 2007
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630782982 · Fordította: Rubin Péter
>!
Európa, Budapest, 2005
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 963077724X · Fordította: Rubin Péter
>!
Európa, Budapest, 2001
248 oldal · ISBN: 9630770008 · Fordította: Rubin Péter

3 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · gyilkos


Kedvencelte 20

Most olvassa 13

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Agatha Christie ismét túljárt az eszemen. De ezen már inkább meg sem lepődök… :D
Ezúttal teljesen a ködben és sötétben tapogatóztam, nem tudtam, ki lehet a tettes, annyifelé vezettek a szálak.
Miss Marple ismét zseniális volt, megmutatta, hogy nem csak otthon képes minden csomót kibogozni, hanem az Antillákon is. Kezdem egyre jobban megszeretni az idős hölgyet, csavaros észjárása miatt tökéletes karakternek tartom. Igazi jelenség.

>!
Deziréé
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Ez az első Miss Marple történet, amit olvastam. Persze tudom, hogy nem ez az első része a sorozatnak…
Az írónő ismét behúzott a csőbe, mert nem jöttem rá, hogy ki lehet a gyilkos. Hiába én nem vagyok olyan zseniális, mint Miss Marple… :)

9 hozzászólás
>!
GytAnett P
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

A.C.-vel az a baj, hogy nem mindig tud igazán lekötni. Sajnos ez most egy ilyen könyv volt, de a 4 csillagot így is megérdemli, hiszen nagyot tud alkotni. :)
Szegény Miss Marple el sem tud utazni pihenni valahová anélkül, hogy egy gyilkossági történetbe csöppenjen. :) De mint mindig, az öreglány csodaokos!
Egy idő után valahol a tudatom mélyén már gyanakodtam a gyilkosunkra, így különösebben nem lepett meg a kiléte. Sajnálom, hogy még mindig nem sikerült átélnem azt az élményt, hogy A.C.-nek nem sikerül megvezetnie egy kicsit sem. :D
Jobban örültem volna, ha csak Miss Marple gondolatait, tevékenységeit ismerjük meg, de igazából így sem volt olyan rossz, hogy másokból is kaptunk egy kicsit. :)

3 hozzászólás
>!
KingucK
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Már többször jártam úgy a Miss Marple történetekkel, hogy az eleje annyira nem kötötte le a figyelmemet, hogy nagyon lassan haladtam vele. Most is így indult, de a tapasztalatokból tanulva, most nem adtam fel. :)
Amint eljutottam odáig, hogy a szereplőkről kiderült több információ, a felszin alatt megbújó történetek és igazságok, mindjárt kezdett izgalmas lenni az eset. Más szemmel nézem a vénkisasszony történeteit, bár még mindig nem a kedvenceim AC könyvei közzül. Talán a pletykák utáni nyomozás, vagy maga a pletyka terjesztése, ami nem teszi szimpatikussá.
Egész izgalmas történet volt :)

8 hozzászólás
>!
krlany I+SMP
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Teljesen biztos vagyok benne, hogy olvastam már egyszer hajdanán a könyvet, és abban is, hogy valamikor nagyon régen a filmet is láttam… és mégis úgy megkevertek az események, hogy csak kapkodtam a fejem. Jó sztori volt… Az elején még észben is tartottam azt a kis részletet, ami végül a megoldáshoz vezetett, de aztán elvesztem a pergő események sodrásában.
Mr. Rafiel-lel pedig szívesen megismerkednék, nagy lókötő!:)

>!
Hoacin
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

A békésen kötögető Miss Marple annyira illik az Antillák pálmafái alá, mint egy öreg, veszekedő ragadozómadár, vagy mint egy félszemű, kitömött béka. Mégis mindhárman itt töltik nyaralásukat, utóbbiak név szerint a gazdag Mr. Rafiel, és az unalmas történeteket előadó Palgrave őrnagy. Egyetlen sztorija van, ami érdekes – meg is hal nem sokkal azután, hogy elmeséli. Egy le nem fülelt gyilkos esete, akiről tudtán kívül közös fotó készült egy hibiszkuszbokorral. Palgrave őrnagy éppen meglobogtatná a fényképet, de ekkor észrevesz valakit… és nem valószínű, hogy a mályvacserje áll bosszút a kéretlen lesifotóért.
De akkor ki tehette? Gyanúsított bőven akad, Miss Marple nem átall a tettek mezejére lépni. Vagy akár vetődni, ha a helyzet úgy kívánja! Elég egy körömráspoly és egy cipősarok, és a kedves kávénénike már laposkúszásban nyomoz, óvatosan, mint a nagyvadat cserkésző vadász, aki szél ellenében közelít meg egy antilopnyájat! :D
A trópusi környezetben persze megint akad, aki azt hiszi, jó ötlet megzsarolni egy gyilkost, valamint felvonul néhány elég tipikus karakter, akiknek megannyi Christie krimi után már sejteni lehet a motivációit. Ebből a könyvből is kiderül azért pár érdekes dolog, például hogy nincs jobb alibi egy dobzenekarnál, hogy Miss Marple révedezve emlékszik vissza egy bohém fiatalemberre, és hogy gyerekkorában pókhálót tettek a nyílt sebre, amit dr. Graham dicsérően nyugtáz.
A szereplők kicsit egysíkúak és jellegtelenek voltak nekem, de amúgy a történet hozza egy átlagos nyomozás színvonalát. A fotós ötlet tetszett, és a megoldás is. Nemezis. :)

„Fantasztikus, túlságosan is fantasztikus. Mindenki nevetne egy ilyen történeten. Adva van egy vén tökfilkó, aki elmond egy történetet egy történetről, amit neki mondtak el, és megmutat egy fényképet, és mindez egy olyan gyilkossággal kapcsolatos, amely évekkel ezelőtt történt.”

>!
Ez_elment_vadászni
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Fúúú, gyerekek! A hangoskönyvet senkinek nem ajánlom. Korompai Vali vmi iszonyatosan szar felolvasó volt szegény, nem is értem, miért engedték 300+ könyvet felolvasni. Ütnivalóan nem odaillő volt ez a nyávogás Miss Marple-nél, mint egy épp sírni készülő hisztis, tenyérbemászó p.csa. Kv helyett jó volt.

Maga a történet persze hozta a megszokott színvonalat, arra nem lehet panasz.

5 hozzászólás
>!
Navi P
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Még valamikor a múlt évezredben én ezt a könyvet egyszer már olvastam.
A tettesre emlékeztem, de semmi másra nem. Így olyan volt, mintha először olvasnám :)
Tetszett az új helyszín, Mr. Rafiel karaktere, nagyon jól dolgoztak Ms. Marple-lel :)

>!
AeS P
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Nem vagyok túl művelt Agatha Christie-ügyben, még csak most igyekszem behozni a lemaradást lépésenként, tehát ez mindössze a második AC, amit olvastam, de ez alapján folytatom az ismerkedést.
Tényleg rejtélyes volt, nekem az utolsó pillanatig nem volt tiszta, hogy ki kicsoda valójában, mindenki gyanús volt, az öreg Miss Marple pedig valóban egy jelenség.

2 hozzászólás
>!
encus625 P
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

10 éve vettem ezt a könyvet 1500 Ft-ért az utolsó egyetemi jegyzettámogatás terhére. Ez volt az első saját könyvem az írónőtől, korábban csak könyvtári példányokat olvastam.
Azt gondoltam olvasás előtt, hogy nem tudom, ki a gyilkos, de az első megjelenésekor már biztosan tudtam, hogy ki a hunyó.
Agatha Christie elég sokszínű helyszíneken „követte el” a gyilkosságait: karácsonyi vacsorán, Halloween-partyn, vonatokon, repülőgépen, hajón, vidéki házakban, Mezopotámiában ásatáson, akkor miért ne küldjük el Jane nénit az Antillákra nyomozni? :)
Szóval remek a helyszínválasztás, a szereplők is, és szerepel benne a más könyvekben is alkalmazott híres spoilermotívuma. Az öreglány ismét ügyesen kitalálja a megoldást és az öreg Rafiel méltó segítőtársa lesz.
Következik a Nemezis, amire már ennek a könyvnek is utal egy fejezetcíme, Mr. Rafiel ott is feltűnik majd, ha csak egy levél írójaként is. :)

>!
Európa, Budapest, 2005
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 963077724X · Fordította: Rubin Péter
2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Ildi87

Az élet sokkal értékesebb és sokkal érdekesebb, ha fennáll a valószínűsége, hogy elveszítjük. Míg fiatalok, erősek és egészségesek vagyunk, és előttünk az élet, nem is értékeljük igazán. Mindig a fiatalok követnek el könnyen öngyilkosságot szerelmi csalódásból, néha meg egyszerűen csak szorongásból és nyugtalanságból. De az öregek tudják, milyen értékes és milyen érdekes az élet.

Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

>!
Esmeralda P

– Greg… khm… nagyon gálánsan viselkedik minden hölggyel. [Miss Marple]
– Maga nagyon kedvesen és ódivatúan fejezi ki magát – mondta Mr. Rafiel. – Rendben van, Greg szoknyavadász.

127. oldal

>!
PandaSára 

Ave Caesar, nos morituri te salutamus – mondta.
– Sajnos nem sokat értek latinul – válaszolta Miss Marple.
– De ennyit megért?
– Meg. – Többet nem mondott. Nagyon jól tudta, hogy Mr. Rafiel mire gondol. – Nagy örömömre szolgált, hogy megismerhettem – tette hozzá. Aztán végigment a kifutópályán, és beszállt a repülőgépbe.

2 hozzászólás
>!
Gabriella_Balkó

„Szexualitás” – ezt a szót ki sem ejtették Miss Marple fiatal korában; de azért akkor is jócskán létezett: nem sokat beszéltek róla, de sokkal jobban élvezték, mint manapság – legalábbis Miss Marple-nak ez volt a benyomása.

1. Palgrave őrnagy elmesél egy történetet, 6. oldal (Európa, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
>!
Maya 

(…) az emberek valahogy félnek, hogy megtudnak valamit önmagukról.

13. Victoria Johnson lelép a színről

>!
krlany I+SMP

– Milyen csodálatos a tudomány! – sóhajtott fel Miss Marple. – Az orvosok olyan sokat tehetnek, igaz?
– Mindnyájunknak van egy nagy versenytársunk – felelte dr. Graham. – A Természet. Divatba is jönnek időnként egyes régimódi, jó háziszerek.
– Például a pókháló vágott sebre? – kérdezte Miss Marple. – Gyerekkoromban mindig pókhálót használtunk.
– Nagyon helyesen – mondta dr. Graham.
– És lenmaglisztes keresztkötést vagy kámforolajos bedörzsölést makacs köhögés esetén.
– Ön mindent tud! – jelentette ki dr. Graham nevetve.

Kapcsolódó szócikkek: népi gyógyászat
>!
kristina_b

Sohasem voltam oda az öreglányokért. Csupa pamutgombolyag és terefere. De őbenne van valami. Van szeme, van füle, és használja is.

135. oldal

>!
Saille P

„Szexualitás” – ezt a szót ki sem ejtették Miss Marple fiatal korában; de azért akkor is jócskán létezett: nem sokat beszéltek róla, de sokkal jobban élvezték, mint manapság – legalábbis Miss Marple-nak ez volt a benyomása. Bár általában BŰN-nek minősítették, az öreg hölgy óhatatlanul úgy érezte, hogy ez még mindig jobb volna, mint, aminek manapság látszik – egyfajta kötelességnek.

2. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple · szexualitás
>!
Maya 

Nem jó, ha a család kifogásolja a gyerekek barátait. Rendesen maguktól is kinövik őket.

20. Éjszakai riadalom - III

>!
krisztina990

Mr. Rafiel mosolya egyre szélesebb lett.
– A magával való társalgás könnyen veszedelmessé válhat – jegyezte meg.
– A társalgás mindig veszedelmes, ha az ember el akar titkolni valamit – mondta Miss Marple.

130. oldal


A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Evelyn Anthony: A Poellenberg-örökség
Kondor Vilmos: Budapest noir
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Jo Nesbø: Hóember
Karin Slaughter: Sikoly
Donna Leon: Az aranytojás
Stephen King: Mr. Mercedes
Darynda Jones: Második sírhant
Steven Saylor: Rubicon