Rejtély ​az Antillákon (Miss Marple 10.) 847 csillagozás

Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

– ​Van kedve megnézni egy gyilkos fényképét? – kérdezte a szederjes képű Palgrave őrnagy. Ám Miss Marple még nem is válaszolhatott, amikor a háta mögül közeledő léptek zaja hallatszott…
Csodálatosan ragyog a Karib-tenger azúrkéksége fölött a nap, gondtalanul sütkéreznek a strand meleg fövenyén az Arany Pálma-szálló vendégei, aki pedig színvonalasabb szórakozásra vágyik, kedvére tanulmányozhatja a nyugat-indiai szigetek egzotikus állat- és növényvilágát, mint az elválaszthatatlannak tűnő baráti négyesfogat: a higgadt, jó modorú Edward és Evelyn, meg a hangos Greg és a vidám Lucky. Este zene szól, hangulatvilágításnál táncolnak a párok: a szálloda újdonsült ifjú tulajdonosai, Tim és Molly nem kímélik a fáradságot, ha vendégeik kényelméről van szó.
És mégis…?
És mégis. Rejtély az Antillákon! Avagy: ki elégelte meg a szószátyár őrnagy szűnni nem akaró történeteit…? Kinek volt az útjában a szép fekete Victoria? ki zavarja meg a békés nyaralók éjszakai álmát…?
… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1964

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2020
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634794752 · Fordította: Rubin Péter
>!
Helikon, Budapest, 2020
254 oldal · ISBN: 9789634795056 · Fordította: Rubin Péter
>!
Európa, Budapest, 2007
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630782982 · Fordította: Rubin Péter

5 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Señora de Caspearo


Kedvencelte 35

Most olvassa 16

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 69


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Régen olvastam már krimit, ami ennyire lekötött volna. Agatha néni egyszerűen zseniális, ezt minden könyve után megállapítom. :D
Miss Marple annyira kis cuki néni, egyre jobban a szívembe zárom. Szeretem a csavaros észjárását, azt, hogy valójában milyen kis pletykás. Maga a karaktere talán még számomra kedvelhetőbb is, mint Poirot.
A bűntett érdekes, volt elképzelésem a gyilkosról is. Ugyan meg-meg ingtam, de nem is baj, mert megint jól meglettem tévesztve. Tulajdonképpen vicces, hogy teljesen elbíztam magam, hogy na, most végre rájöttem. Hiába olvastam már ennyi könyvet a krimi nagyasszonyától, még mindig be tud csapni. (Ami persze nem baj, pont ezért imádom!)
Ha valami kis nyárias hangulatú krimire vágytok, bátran ajánlom. A helyszín is ideális: tengerpart, napsütés. Ugyan nagy ízelítőt nem kapunk magáról a helyszínről, nincs túl sok leírás, de a hangulat így is abszolút meg van.

Csilla‿ P>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

A kiváncsiskodó, minden részletre odafigyelő Miss Marple most is odatette magát. A helyi rendőrség semmire nem ment volna, ha ez a kedves hölgy éppen nem az Arany Pálma Szálló vendége!
Én szinte mindenkit meggyanúsítottam és több vendéget már bilincsben vitettem volna el – csak éppen az igazi gyilkost nem –, amikor Miss Marple megfejtette a titkot.
Állítom, hogy az egyik legjobb Agatha Christie könyvet olvastam most. Egyszerűen zseniális volt a történet az elejétől a végéig. Igazán izgalmas nyári kikapcsolódást nyújtott.

2 hozzászólás
gabiica P>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Agatha Christie ismét túljárt az eszemen. De ezen már inkább meg sem lepődök… :D
Ezúttal teljesen a ködben és sötétben tapogatóztam, nem tudtam, ki lehet a tettes, annyifelé vezettek a szálak.
Miss Marple ismét zseniális volt, megmutatta, hogy nem csak otthon képes minden csomót kibogozni, hanem az Antillákon is. Kezdem egyre jobban megszeretni az idős hölgyet, csavaros észjárása miatt tökéletes karakternek tartom. Igazi jelenség.

RTMariann P>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Első Miss Marple sztorim. (amit nem novellagyűjteményben olvastam)
Még mindig Poirot a kedvenc, de ez jobb volt, mint vártam.
Miss Marple valahogy mindig egy kotnyeles kis vénkisasszonynak tűnt a szememben, akinek jó a megfigyelőképessége. Végül is az, de szórakoztatóbb volt, mint amire számítottam.
A helyszín St. Honoré, az Antillákon. Miss Marple pihenni jött és félt, hogy nem fogja jól érezni magát, hisz nem ismer senkit és nem történik semmi különös.
Aztán jött az első haláleset, ami számára rögtön gyanús volt, és idegenkezűségre gyanakodott. Teljes bizonyosságot is szerzett efelől, amint megtörtént a következő eset, ami már egyértelműen gyilkosság volt.
Szeretem, hogy AC történeteiben sok a szereplő és mindenki gyanús. Persze a végén nagy lesz a döbbenet amikor kiderül ki is a valódi tettes. Most is meglepi volt. Totál összezavart, hogy akkor most nő vagy férfi volt azon a képen.
A kedvencem Mr. Rafiel volt. Szőrösszívű, szeszélyes vénember, aki ki van szolgáltatva másoknak. Ellenben ravasz és valójában szerethető. Nagyon bírtam.
Azt hiszem fogok még olvasni az öreg hölgy kalandjairól.

Deziréé>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Ez az első Miss Marple történet, amit olvastam. Persze tudom, hogy nem ez az első része a sorozatnak…
Az írónő ismét behúzott a csőbe, mert nem jöttem rá, hogy ki lehet a gyilkos. Hiába én nem vagyok olyan zseniális, mint Miss Marple… :)

9 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Sajnos jobban emlékeztem a végére, mint más újraolvasásom esetében, de élvezetes volt jobban odafigyelni az egész történetre. Aprólékosan kidolgozott karakterek, némi valószerűtlenség, váratlan csattanó-ez Agatha Christie titka.
Legjobban tetszett most a karakán Miss Marple, ahogy rácáfol a klisékre, nem törődik a korával kapcsolatos elvárásokkal. Igaz, itt csak limonádét iszik, és nem whiskyt, mint A kristálytükör meghasadt esetében:D
A Nemezis c. regény ennek részint a folytatása, azt is sorra veszem.

3 hozzászólás
eme>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Poirot a borotvaéles logika és kifogástalanul működő szürke agysejtek mestere, Miss Marple a látszólag unatkozó, csendesen kötögető, pletykálkodó zseniális megfigyelő, az emberi természet kiváló ismerője. No de melyikük utazna az Antillákra egy kis pihenőre? Elárulom, Miss Jane lesz az, szerető unokaöccse jóvoltából, aki mellesleg sikeres regényíró, és feltett szándéka korszerűsíteni a nagynénit, kiemelni a csöppet sem idilli vidéki élet ómódiságából.
Nos, sajnos a korszerű turistaparadicsomból, a karibi egzotikus miliőből Agatha néni nem sokat villant fel nekünk. Egy dobzenekar a kivétel, a főattrakció, noha Miss Marple (és az olvasó is) jól meglenne nélküle. Az idő amúgy jó a reumának, de az egész egyhangú, és dögunalom lengi be a helyet. Ó, angol napok pompás változatossága.
A cselekmény központi színhelye az Arany Pálma Szálló, tele az otthoniaktól nem sokban különböző emberekkel – sablonos alakokkal, érdekes karakterekkel és mint kiderül, még érdekesebb problémákkal. Miss Marple pedig elkezd figyelőzni. Ha kell, gyengéd tapintattal odaadó figyelmet mímelve merül el gondolataiban (nagy gyakorlata van ebben), ha úgy hozza a szükség, élénken cseveg és pletykál, közben meg elégedetten konstatálja a hasonlóságot az új ismerősök és a különböző régi ismerősei közt.
Aztán megtörténik, aminek meg kell történnie. Miss Marple pedig még inkább magára talál, színészkedik, gyermetegen csacsog, közben meg jár a szeme, élesedik a füle, csattognak a kötőtűi… Nem könnyű az eset, túl sok a mellékkörülmény, az itt a baj, de Jane nénit nem kell félteni, ráadásul ezúttal egy nagyon szimpatikus öregúr személyében még segítsége is akad. Remek kis párost alkotnak ketten, kár, hogy csak egy történet erejéig.
Amit még nagyon élveztem: a pletyka funkciója. Christie remekül rejt el fontos információkat a látszólag semmitmondó csevegésbe, nem beszélve a csípős társadalomkritikai megjegyzésekről, amelyeket Miss Marple szájába ad. Nagyon jól szórakoztam, még akkor is, ha picit talán tényleg túl sok volt a mellékkörülmény…

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Ez a könyv is nagyon tetszett. AC zseniális és igen termékeny író volt.
Imádom a kis hölgyet, mikor nyomoz, minden apróságra odafigyel.
Szinte mindenki gyanús volt, szóval egyáltalán nem volt kiszámítható a történet.
Végig nagyon izgalmas és tekervényes volt, le sem tudtam tenni.
Ennek a könyvnek a helyszíne is nagyon tetszett. Szeretem a tengerparti helyeket.
Szóval nagyon jó volt.

dagikám>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Érdekes történet volt, nem volt mellébeszélés, és végre valahára eltaláltam a gyilkos személyét. Bár voltak megingások, de mindig visszatértem az eredeti elékpzelésemhez. Nem hiába olvastam már annyi AC-könyvet, hogy kezdek ráérezni az írónő gondolkodására :)
Könnyed, kellemes kikapcsolódás volt ez a könyv, a sok rossz olvasmányom után ilyenek kellenek, hogy kihozzanak az olvasási válságomból.

GytAnett>!
Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

A.C.-vel az a baj, hogy nem mindig tud igazán lekötni. Sajnos ez most egy ilyen könyv volt, de a 4 csillagot így is megérdemli, hiszen nagyot tud alkotni. :)
Szegény Miss Marple el sem tud utazni pihenni valahová anélkül, hogy egy gyilkossági történetbe csöppenjen. :) De mint mindig, az öreglány csodaokos!
Egy idő után valahol a tudatom mélyén már gyanakodtam a gyilkosunkra, így különösebben nem lepett meg a kiléte. Sajnálom, hogy még mindig nem sikerült átélnem azt az élményt, hogy A.C.-nek nem sikerül megvezetnie egy kicsit sem. :D Jobban örültem volna, ha csak Miss Marple gondolatait, tevékenységeit ismerjük meg, de igazából így sem volt olyan rossz, hogy másokból is kaptunk egy kicsit. :)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Ildi87>!

Az élet sokkal értékesebb és sokkal érdekesebb, ha fennáll a valószínűsége, hogy elveszítjük. Míg fiatalok, erősek és egészségesek vagyunk, és előttünk az élet, nem is értékeljük igazán. Mindig a fiatalok követnek el könnyen öngyilkosságot szerelmi csalódásból, néha meg egyszerűen csak szorongásból és nyugtalanságból. De az öregek tudják, milyen értékes és milyen érdekes az élet.

Agatha Christie: Rejtély az Antillákon

Maya>!

[…] az emberek valahogy félnek, hogy megtudnak valamit önmagukról.

13. Victoria Johnson lelép a színről

Esmeralda P>!

– Greg… khm… nagyon gálánsan viselkedik minden hölggyel. [Miss Marple]
– Maga nagyon kedvesen és ódivatúan fejezi ki magát – mondta Mr. Rafiel. – Rendben van, Greg szoknyavadász.

127. oldal

Gabriella_Balkó>!

„Szexualitás” – ezt a szót ki sem ejtették Miss Marple fiatal korában; de azért akkor is jócskán létezett: nem sokat beszéltek róla, de sokkal jobban élvezték, mint manapság – legalábbis Miss Marple-nak ez volt a benyomása.

1. Palgrave őrnagy elmesél egy történetet, 6. oldal (Európa, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
krisztina990>!

Mr. Rafiel mosolya egyre szélesebb lett.
– A magával való társalgás könnyen veszedelmessé válhat – jegyezte meg.
– A társalgás mindig veszedelmes, ha az ember el akar titkolni valamit – mondta Miss Marple.

130. oldal

kristina_b>!

Sohasem voltam oda az öreglányokért. Csupa pamutgombolyag és terefere. De őbenne van valami. Van szeme, van füle, és használja is.

135. oldal

Signorina>!

Manapság már nem történik olyanféle botrány, amin az ember elrágódhatna. Férfiak és nők egyszerűen partnert cserélnek, ország-világ színe előtt, ahelyett, hogy illendően eltussolnák, és kellőképpen restellnék magukat.

10-11. oldal, 1. Palgrave őrnagy elmesél egy történetet

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
Szelén>!

Ave Caesar, nos morituri te salutamus – mondta.
– Sajnos nem sokat értek latinul – válaszolta Miss Marple.
– De ennyit megért?
– Meg. – Többet nem mondott. Nagyon jól tudta, hogy Mr. Rafiel mire gondol. – Nagy örömömre szolgált, hogy megismerhettem – tette hozzá. Aztán végigment a kifutópályán, és beszállt a repülőgépbe.

2 hozzászólás
Shine>!

– Sose lehet tudni. Az emberek csinálnak gonosz dolgokat.

62. oldal, 7. fejezet - Délelőtt a strandon (Európa, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: gonoszság
Shine>!

Nem jó, ha a család kifogásolja a gyerekek barátait.

196. oldal, 20. fejezet - Éjszakai riadalom (Európa, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: barát · család

A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: A négyek jele
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben
Graham Greene: Brightoni szikla
Thomas Harris: A vörös sárkány
Stephen King: Borzalmak városa
A. A. Milne: Éppen jókor!…
John Fowles: A lepkegyűjtő
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Ian Fleming: Casino Royale