Poirot ​nyomoz (Hercule Poirot 3.) (Arthur Hastings 3.) 197 csillagozás

Agatha Christie: Poirot nyomoz Agatha Christie: Poirot nyomoz

Tizenegy ​történet a világ leghíresebb belga detektívjéről.

Mary Marvell, a hollywoodi filmcsillag fenyegető leveleket kap Nyugat csillaga nevű gyémántját el fogják rabolni, ha egy helyen lesz Kelet csillagá-val, Lady Yardly híres ékkövével. Valóban egy kínai istenszobor jobb és bal szeme volt hajdan a két gyémánt?
Miért sikerül Robinsonéknak a piaci ár negyedéért lakást bérelniük Knightsbridge-ben? Londonban csillagászati összegeket kérnek minden kiadó lakásért! És miért hitték a többi lakáskeresők, hogy a lakást már kiadták? Az egyiptomi fáraó sírját feltáró régész meghal. Aztán az ásatást pénzelő amerikai milliomos is, meg az unokaöccse – New Yorkban. Igaz lenne az átokról szóló legenda, vagy van minderre természetes magyarázat?
A Grand Metropolitan szállóban ellopják a híres gyöngysort. Igen ám, de a tulajdonosnő komornája végig a szobában volt. Poirot az egyetlen, aki hisz az ártatlanságában – de akkor mi történt valójában?
Anglia miniszterelnöke az… (tovább)

Poirot munkában címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1924

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2012
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794176 · Fordította: Sipos Katalin
>!
Európa, Budapest, 2008
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786072 · Fordította: Sipos Katalin

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Arthur Hastings

Helyszínek népszerűség szerint

London · Egyiptom


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Keletkezési sorrendben az ötödik Agatha Christie kötetet olvastam el, mely 11 Poirot novellát tartalmaz. Az 1924-es kiadványban szereplő történetek külön-külön 1923. márciusa és októbere között a The Sketch című brit hetilapban jelentek meg. Ezek mindegyikét Hastings kapitány meséli el, ahogy a korábbi két Poirot regényben (A titokzatos stylesi eset, Gyilkosság a golfpályán) már megszokhattuk.
A rövid történetek jól példázzák bajszos hősünk zsenialitását, viszont nem engednek igazán elmélyülni az eseményekben. Azt gondolom ezek a rövid szösszenetek már ekkor ujjgyakorlatnak számítottak Agatha Christie számára és emblematikus figurája általuk csak még nagyobb rajongótáborra tett szert.
Nem igazán szerettem az álruhás, eltűnő tintás megoldásokat, viszont örömmel olvastam az „emlékezetkieséses eltűnés” pszichológiájáról, ami később Agatha életében is előfordult… De kiemelném az egyiptomi történetet is, ami helyszínként és témaként számtalanszor előfordul még Agatha életében, hiszen második férje régészeti ásatásain ő maga is részt vett.
Összességében nem vagyok oda AC novelláiért, de azért ha egy kedvencet választanom kellene ebből a kötetből, talán az Ékszerrablás a Grand Metropolitanbenre esne a választásom. (5.)

>!
Európa, Budapest, 2008
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786072 · Fordította: Sipos Katalin
5 hozzászólás
MissFortune>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Úgy vágtam bele, hogy nem tudtam, ez bizony egy novellás kötet. Nem igazán szeretem ezt a műfajt, mert általában túl rövid történeteket ölel fel, én pedig szeretem, ha egy történet jobban ki van fejtve. Ennél is ez volt a problémám. Igazán érdekes mind a 11 szösszenet, csak túl rövid. Szeretem Agatha Christie krimijeit, mert hatalmas fejtörő szinte mindegyik. Azonban mire elkezdtem volna jobban használni a szürke agysejtjeimet már vége is lett. Ettől függetlenül több kedvenc novellám is lett a könyvből: A Nyugat csillagának kalandja, Az egyiptomi sír babonája, illetve A millió dolláros kötvényrablás.

Gorkie>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Valamit nagyon félrenéztem, mert olvasás közben jöttem rá, hogy ez egy novelláskötet. Valamiért azt hittem, hogy 1 történet. :))

Nagyon jó kis történetek voltak ezek, bár úgy érzem, jobban tudok azonosulni AC rendes regényeivel. Ott van idő nyomozni, gondolkodni. Jobban le van vezetve, hogy hogyan is jutott Poirot a megoldáshoz. Ettől függetlenül viszont, ezek is zseniálisak voltak. Mr. Davenheim eltűnése volt a kedvencem, nagyot néztem a végén. :) Az egyiptomi királysír esete is nagyon érdekes volt a helyszín és a babonák miatt.
Igazából, mindegyiket érdemes elolvasni, egyikre sem mondanám, hogy gyengébb lenne.
Érdekes, változatos, csavaros olvasmány.

>!
Európa, Budapest, 2012
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794176 · Fordította: Sipos Katalin
gazibla IP>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

11 novella 11 gyöngyszem. Poirot megunhatatlan. :)

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Mikor a kezembe vettem ezt a könyvet, akkor még nem tudtam, hogy igazából egy novellagyűjteményhez van szerencsém. Valahogy elsiklottam az információ felett. A novellákkal az az egy bajom van, hogy túl rövidek ahhoz, hogy igazán élvezni lehessen őket, mert mire pont belelendülnék a dologba, akkor már vége is van a történetnek. De ezek a novellák nagyon jók voltak, bár rövidek és éppen ezért kevésbé csavarosak és furfarangosak, mint A. C. regényei. Egy kis novellában nincs annyi „idő” és „hely”, hogy sok bonyodalmat lehessen felgöngyölíteni benne. Mégis izgalmasak és élvezhetőek voltak a cselekmények. Talán jobb is volt ez így, hogy nem tudtam róla, hogy novellagyűjteményről van szó, mert lehet, hogy akkor nem erre a könyvre jutott volna a választásom, pedig jó kis könyv volt.

dagikám>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Némelyik novella egész izgalmas lett volna, ha egy regény alaptörténeteként olvastam volna.Nekem így egy kicsit erőltetettnek hatott, hogy tíz- tizenöt oldalba belesűrít egy egész nyomozást és szinte semmi bizonyítékból, megoldja az ügyet. Egy novellánál végre egyszer jól tippeltem a tettest illetően.

2 hozzászólás
Woland>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Vártam ezt a kötetet, mondván a novellák pont jók az alvás előtti olvasáshoz – nem kell félbehagyni semmit, elolvas az ember egy kis szösszenetet, és alszik. Hát nagyot csalódtam. Ezek a rövid történetek egyáltalán nem fogtak meg, nem bontakozott ki történet, nem gondolkodtam közben, nem akartam kitalálni, ki lehetett a gyilkos (mert lehetőségem sem volt rá). Azért egynek jó, de a Poirot-könyvek közül nem ez lesz a kedvencem.

encus625 P>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Tizenegy rövid novellát tartalmaz a kötet, mindben Poirot nyomoz hűséges barátjával, Hastings kapitánnyal. Az ő tolmácsolásában ismerhetjük meg az eseteket. Lassan olvastam a könyvet, naponta maximum 1 novellát.
Egyik-másik történet egész jó volt, nekem az hiányzott a többségéből, hogy túl rövidek ahhoz, hogy valóban igazán jól kibontakozzon a cselekmény. Megismerkedünk valakivel, történik valami (rablás, gyilkosság…), Poirot elutazik, kérdez néhányat, aztán már meg is van a tettes.
Voltak egész jó történetek is a kötetben, és van olyan is, amit az írónő később átír regénnyé.
A kötetből készült sorozat ellenben szerintem telitalálat. A ’90-es évek elején készültek az egyes részek, David Suchet is jóval fiatalabb volt. A filmekben egy kicsit néhol alakítottak a sztorin, sokszor belép pl. Miss Lemon, de ezek mindig a film előnyére váltak. Ott valahogy jobban kibontakozott a cselekmény, mint a könyvben. Újra elő kellene vennem azokat a részeket, régen láttam már őket.

>!
Európa, Budapest, 2008
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786072 · Fordította: Sipos Katalin
ÁrnyékVirág>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

…avagy Poirot rutinfeladatai, rövid kis történetekben összefoglalva, hiszen fiatal korában Poirot is bevállalósabb volt, bontott le kályhát eltűnt végrendeleteket keresve és bújt szeneskosárba, hogy egy bűnözőt leleplezzen. Sőt, még egy olyan történet is akad, ahol rájön ugyan, hogy ki a gyilkos, de nem tudja bebizonyítani.
A történetek szórakoztatóak, de a könyv igazi varázsát számomra Hastings kapitány adja. Ez a kicsit karót nyelt, ízig vérig angol gentleman, Poirot hűséges barátja, a női nem lelkes tisztelője (bár általában itt is melléfog a dolgoknak), a legkedvesebb A.C szereplőm. Végtelenül türelmes is, hiszen én biztos leütném Poirot-t a helyében, az önteltsége nagyon idegesítő tud lenni.

Molymacska P>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Rövidebb nyomozások nem tetszettek annyira mintha egy nagy könyv lett volna, és annyira se, mintha kisebb más stílusú novellák lennének. Főként azért, mert a novellák leggyakrabban Hastings bénaságát fejezték ki, ami egy picit bántott már engem is. A történetek nem voltak amúgy rosszak, változatosak voltak, külön tetszett az az egyiptomi rész a lekonyuló bajusszal. Most már tudjuk Poirot se mindig fess és homokszemmentes.


Népszerű idézetek

Sli P>!

– (…) És ez a hőség, lekonyul tőle a bajuszom… lekonyul!

112. oldal, Az egyiptomi királysír esete (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
1 hozzászólás
Sli P>!

Poirot igazán igyekezett, hogy szerénynek látsszon, de ez nem nagyon sikerült neki.

177. oldal, Mr Davenheim eltűnése (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
1 hozzászólás
Sli P>!

– Ez tarthatatlan – mormolta –, hogy minden tyúk más-más méretű tojást tojik! Hogyan lehet akkor szimmetria a reggelizőasztalon? Legalább a boltban szétválogathatnák őket nagyság szerint!

192. oldal, Mr Davenheim eltűnése (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · tojás
5 hozzászólás
s_l_m>!

– Mon Dieu! Rettenetes, hogy ebben az országban milyen vétkes közönnyel kezelik a gasztronómiát!

26. oldal, A Nyugat-csillaga eset

2 hozzászólás
Sli P>!

– Ha egy ügy zavaros, az számomra jó jel. Ha egy eset világos, mint a nap – eh bien, az gyanús! Mert azt valaki olyanra csinálta!

183. oldal, Mr Davenheim eltűnése (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Életveszélyes_és_Tilos>!

Hogy Poirot hogyan festett teveháton, arról tapintatosan inkább hallgatok. Eleinte csak nyögött és siránkozott, később jajgatott, gesztikulált, és Szűz Máriát hívta segítségül, valamint a naptárban található összes szenteket. Végül aztán megszégyenülten leszállt a tevéről, és egy aprócska szamár hátán fejezte be az utat.

Az egyiptomi királysír esete

Sli P>!

– (…) a jó szív végső soron ér annyit, mint a kis szürkeagysejtek. Igen, igen, én mondom ezt, aki néha már-már megfeledkezik erről.

126. oldal, Ékszerrablás a Grand Metropolitanben (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · szív
Sli P>!

Engem Egyiptom bűvereje kezdett a hatalmába keríteni. Poirot-t azonban nem. Pontosan ugyanúgy volt öltözve, ahogyan Londonban, csak a zsebében egy kis ruhakefét is hurcolt magával, mert szüntelenül hadban állt a porral, mely sötét öltönyére szállt.
– És a cipőm is! – jajgatott. – Most nézze meg, Hastings! A gyönyörű lakkcipőm, ami rendesen olyan elegáns és csillogó! Látja, belement a homok, ami pokoli fájdalmat okoz, kívül meg csupa por: rossz nézni! És ez a hőség, lekonyul tőle a bajuszom… lekonyul!
– Nézze hát inkább a Szfinxet! – buzdítottam. – Még engem is megfog a varázslatos kisugárzásával!
Poirot mogorván nézett oda.
– Egyáltalán nem látszik jókedvűnek – jelentette ki. – Nem is csoda: félig betemeti a homok, nincs körbetakarítva. Jaj, ez az átkozott homok!

111-112. oldal, Az egyiptomi királysír esete (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Egyiptom · Hercule Poirot · London
2 hozzászólás
Sli P>!

– (…) És hogy mire várok… eh bien, Hercule Poirot agyának az eset már tökéletesen tiszta, de másoknak is engedjünk teret, akik az Úrtól kapott tálentumokban nem bővelkednek ennyire! Például a felügyelőnek, McNeilnek jóleshet, ha kérdezősködik egy kicsit, és tisztába jön a tényállással. Muszáj tekintettel lennünk a nálunk csekélyebb képességűekre is.

99. oldal, Az egymillió dolláros kötvényrablás (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

– Mindannyiunknak megvannak a szürkeagysejtjeink. És mégis: olyan kevesen tudják őket használni!

207. oldal, Az olasz gróf esete (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Anthony Horowitz: A Sólyom gyémántja
Philip Kerr: Halálos március
George Mann: Mechanikus London
Joss Stirling: Storm és Stone
Tony Parsons: A Mészáros
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi