Poirot ​nyomoz (Hercule Poirot 3.) (Arthur Hastings 3.) 138 csillagozás

Agatha Christie: Poirot nyomoz Agatha Christie: Poirot nyomoz

Tizenegy ​történet a világ leghíresebb belga detektívjéről.

Mary Marvell, a hollywoodi filmcsillag fenyegető leveleket kap Nyugat csillaga nevű gyémántját el fogják rabolni, ha egy helyen lesz Kelet csillagá-val, Lady Yardly híres ékkövével. Valóban egy kínai istenszobor jobb és bal szeme volt hajdan a két gyémánt?
Miért sikerül Robinsonéknak a piaci ár negyedéért lakást bérelniük Knightsbridge-ben? Londonban csillagászati összegeket kérnek minden kiadó lakásért! És miért hitték a többi lakáskeresők, hogy a lakást már kiadták? Az egyiptomi fáraó sírját feltáró régész meghal. Aztán az ásatást pénzelő amerikai milliomos is, meg az unokaöccse – New Yorkban. Igaz lenne az átokról szóló legenda, vagy van minderre természetes magyarázat?
A Grand Metropolitan szállóban ellopják a híres gyöngysort. Igen ám, de a tulajdonosnő komornája végig a szobában volt. Poirot az egyetlen, aki hisz az ártatlanságában – de akkor mi történt valójában?
Anglia miniszterelnöke az… (tovább)

Poirot munkában címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: Poirot Investigates

Eredeti megjelenés éve: 1924

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2012
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794176 · Fordította: Sipos Katalin
>!
Európa, Budapest, 2008
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786072 · Fordította: Sipos Katalin

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Arthur Hastings

Helyszínek népszerűség szerint

London · Egyiptom


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

>!
Woland P
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Vártam ezt a kötetet, mondván a novellák pont jók az alvás előtti olvasáshoz – nem kell félbehagyni semmit, elolvas az ember egy kis szösszenetet, és alszik. Hát nagyot csalódtam. Ezek a rövid történetek egyáltalán nem fogtak meg, nem bontakozott ki történet, nem gondolkodtam közben, nem akartam kitalálni, ki lehetett a gyilkos (mert lehetőségem sem volt rá). Azért egynek jó, de a Poirot-könyvek közül nem ez lesz a kedvencem.

>!
encus625 P
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Tizenegy rövid novellát tartalmaz a kötet, mindben Poirot nyomoz hűséges barátjával, Hastings kapitánnyal. Az ő tolmácsolásában ismerhetjük meg az eseteket. Lassan olvastam a könyvet, naponta maximum 1 novellát.
Egyik-másik történet egész jó volt, nekem az hiányzott a többségéből, hogy túl rövidek ahhoz, hogy valóban igazán jól kibontakozzon a cselekmény. Megismerkedünk valakivel, történik valami (rablás, gyilkosság…), Poirot elutazik, kérdez néhányat, aztán már meg is van a tettes.
Voltak egész jó történetek is a kötetben, és van olyan is, amit az írónő később átír regénnyé.
A kötetből készült sorozat ellenben szerintem telitalálat. A ’90-es évek elején készültek az egyes részek, David Suchet is jóval fiatalabb volt. A filmekben egy kicsit néhol alakítottak a sztorin, sokszor belép pl. Miss Lemon, de ezek mindig a film előnyére váltak. Ott valahogy jobban kibontakozott a cselekmény, mint a könyvben. Újra elő kellene vennem azokat a részeket, régen láttam már őket.

>!
Európa, Budapest, 2008
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786072 · Fordította: Sipos Katalin
>!
ÁrnyékVirág
Agatha Christie: Poirot nyomoz

…avagy Poirot rutinfeladatai, rövid kis történetekben összefoglalva, hiszen fiatal korában Poirot is bevállalósabb volt, bontott le kályhát eltűnt végrendeleteket keresve és bújt szeneskosárba, hogy egy bűnözőt leleplezzen. Sőt, még egy olyan történet is akad, ahol rájön ugyan, hogy ki a gyilkos, de nem tudja bebizonyítani.
A történetek szórakoztatóak, de a könyv igazi varázsát számomra Hastings kapitány adja. Ez a kicsit karót nyelt, ízig vérig angol gentleman, Poirot hűséges barátja, a női nem lelkes tisztelője (bár általában itt is melléfog a dolgoknak), a legkedvesebb A.C szereplőm. Végtelenül türelmes is, hiszen én biztos leütném Poirot-t a helyében, az önteltsége nagyon idegesítő tud lenni.

>!
Risus P
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Kicsit féltem ettől a könyvtől, de határozottan kellemesen csalódtam!
Igazán kiemelkedő történet számomra nem volt, inkább azt írnám, hogy mindegyik színvonalas volt.
Hatalmas elismerésem Hastings kapitánynak, mert Poirot néhány esetben biztos, hogy faképnél hagytam volna…

>!
korkata
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Szeretek novellákat olvasni. Azonban most néha kevés volt. Nem mindig volt eléggé kibontva a történet. Hiányzott, hogy az olvasás közben végig azon járjon az agyam ki a gyilkos. Mire tippeltem már meg is kaptam a megoldást. Ettől függetlenül tetszett. Poirot és Hasting ezekben a történetekben is hozták a formájukat.

>!
Molymacska P
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Rövidebb nyomozások nem tetszettek annyira mintha egy nagy könyv lett volna, és annyira se, mintha kisebb más stílusú novellák lennének. Főként azért, mert a novellák leggyakrabban Hastings bénaságát fejezték ki, ami egy picit bántott már engem is. A történetek nem voltak amúgy rosszak, változatosak voltak, külön tetszett az az egyiptomi rész a lekonyuló bajusszal. Most már tudjuk Poirot se mindig fess és homokszemmentes.

>!
WolfEinstein
Agatha Christie: Poirot nyomoz

A novellákkal az a bajom, hogy nincs idő belemerülni egy történetbe, túl hamar véget ér. Nem is nagyon lehet használni a szürke kis sejteket, mert nem kapja meg időben az olvasó azokat az információkat, amik elengedhetetlenek a rejtély megoldásához. A történetek nagy része igen érdekes, szinte mindegyik egy egész regényt is kitehetne, így viszont nem hinném, hogy maradandó élményt nyújtottak. A könyvben azonban ami igazán szórakoztató volt, az Poirot beképzeltségének és kényszeres rendmániájának már a groteszkig fokozott kidomborítása. Ha másért nem is, ezért mindenképpen érdemes volt elolvasni ezt a kötetet.

>!
Wally
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Nekem tetszett ez a novelláskötet, főleg, hogy Hastings meséli a történeteket. Mindegyik érdekes volt, egyiket sem untam. Az Egyiptomban játszódó volt a kedvencem. Poirot néha eléggé idegesítő volt, nagyon beképzelt és fölényes is, Hastings-et néha úgy kezeli, mint egy hülyét. De attól még szeretem ezt a töpszli belgát.

>!
Attila_Saw
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Szerintem nem volt túl jó ötlet Agatha-nak novella formájában folytatni a sorozatot, ahol kis terjedelmű művekben bemutatta Poirot újabb eseteit. Úgy éreztem, nem igazán tudott rendesen kibontakozni sem A. C. profi krimis gondolkozású képessége, sem pedig a történet. Míg a regényei eddig magával ragadtak, és izgalomban tartottak, addig a novelláit csak szimplán elolvastam, és kész. Nem éreztem olyan buzgó izgalmat, hogy késztetést érezzek az olvasáshoz, sem pedig az ügy megoldásához való gondolkozásának akarata nem tombolt bennem.
Időeltöltésnek tökéletes volt, semmi több.

>!
augumaug P
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Alapjában véve jól összeválogatott novelláskötet. Érezhető rajta, hogy korai, Hastings még megbotránkozik Poirot önteltségén, illetve több is benne az ilyen irányú párbeszéd, több benne még a francia is. Régebben már olvastam, érdekes, hogy volt, amire abszolút nem emlékeztem, volt ami x oldal után vagy x esemény után beugrott, volt ami szinte teljesen rémlett, és volt olyan is, amiről csak az jutott eszembe, hogy hogy álltam hozzá az első olvasáskor.
Egy novella van a kötetben, ami se régen, se most nem fogott meg: Az elrabolt miniszterelnök. Valahogy nem az én stílusom.
A többi mind tetszett. A kedvenceim A tragédia a Marsdon birtokon, A vadászlak rejtélye, Az egymillió dolláros kötvényrablás és Az egyiptomi királysír esete lettek (valószínűleg ezek is voltak elsőre is).


Népszerű idézetek

>!
Sli SP

– (…) És ez a hőség, lekonyul tőle a bajuszom… lekonyul!

112. oldal, Az egyiptomi királysír esete (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
1 hozzászólás
>!
Sli SP

Poirot igazán igyekezett, hogy szerénynek látsszon, de ez nem nagyon sikerült neki.

177. oldal, Mr Davenheim eltűnése (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
1 hozzászólás
>!
Sli SP

– Ez tarthatatlan – mormolta –, hogy minden tyúk más-más méretű tojást tojik! Hogyan lehet akkor szimmetria a reggelizőasztalon? Legalább a boltban szétválogathatnák őket nagyság szerint!

192. oldal, Mr Davenheim eltűnése (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · tojás
5 hozzászólás
>!
s_l_m

– Mon Dieu! Rettenetes, hogy ebben az országban milyen vétkes közönnyel kezelik a gasztronómiát!

26. oldal, A Nyugat-csillaga eset

2 hozzászólás
>!
Sli SP

– Ha egy ügy zavaros, az számomra jó jel. Ha egy eset világos, mint a nap – eh bien, az gyanús! Mert azt valaki olyanra csinálta!

183. oldal, Mr Davenheim eltűnése (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Sli SP

– (…) a jó szív végső soron ér annyit, mint a kis szürkeagysejtek. Igen, igen, én mondom ezt, aki néha már-már megfeledkezik erről.

126. oldal, Ékszerrablás a Grand Metropolitanben (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · szív
>!
Életveszélyes_és_Tilos

Hogy Poirot hogyan festett teveháton, arról tapintatosan inkább hallgatok. Eleinte csak nyögött és siránkozott, később jajgatott, gesztikulált, és Szűz Máriát hívta segítségül, valamint a naptárban található összes szenteket. Végül aztán megszégyenülten leszállt a tevéről, és egy aprócska szamár hátán fejezte be az utat.

Az egyiptomi királysír esete

>!
Sli SP

Engem Egyiptom bűvereje kezdett a hatalmába keríteni. Poirot-t azonban nem. Pontosan ugyanúgy volt öltözve, ahogyan Londonban, csak a zsebében egy kis ruhakefét is hurcolt magával, mert szüntelenül hadban állt a porral, mely sötét öltönyére szállt.
– És a cipőm is! – jajgatott. – Most nézze meg, Hastings! A gyönyörű lakkcipőm, ami rendesen olyan elegáns és csillogó! Látja, belement a homok, ami pokoli fájdalmat okoz, kívül meg csupa por: rossz nézni! És ez a hőség, lekonyul tőle a bajuszom… lekonyul!
– Nézze hát inkább a Szfinxet! – buzdítottam. – Még engem is megfog a varázslatos kisugárzásával!
Poirot mogorván nézett oda.
– Egyáltalán nem látszik jókedvűnek – jelentette ki. – Nem is csoda: félig betemeti a homok, nincs körbetakarítva. Jaj, ez az átkozott homok!

111-112. oldal, Az egyiptomi királysír esete (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Egyiptom · Hercule Poirot · London
1 hozzászólás
>!
Marsie

(…) a hulláknak meg van az a tulajdonságuk, hogy végzetes makacssággal igyekeznek napvilágra kerülni.

Mr. Davenheim eltűnése

>!
Tama113

Hajaj, úgy látszik muszáj elviselnem a zsenialitás súlyos terhét.

A millió dolláros kötvényrablás

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: Gonosz pálya
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a kígyónyelvű asszonyok
Philip Kerr: Halálos március
Ross Macdonald: Ki így hal meg, ki úgy
Darynda Jones: Második sírhant
Sara Paretsky: Kártalanítás
Sue Grafton: B mint betörő
Alexander McCall Smith: Az első női detektív iroda
Sara Paretsky: A testművésznő