Poirot ​nyomoz (Hercule Poirot 3.) (Arthur Hastings 3.) 268 csillagozás

Agatha Christie: Poirot nyomoz Agatha Christie: Poirot nyomoz

Tizenegy ​történet a világ leghíresebb belga detektívjéről.

Mary Marvell, a hollywoodi filmcsillag fenyegető leveleket kap Nyugat csillaga nevű gyémántját el fogják rabolni, ha egy helyen lesz Kelet csillagá-val, Lady Yardly híres ékkövével. Valóban egy kínai istenszobor jobb és bal szeme volt hajdan a két gyémánt?
Miért sikerül Robinsonéknak a piaci ár negyedéért lakást bérelniük Knightsbridge-ben? Londonban csillagászati összegeket kérnek minden kiadó lakásért! És miért hitték a többi lakáskeresők, hogy a lakást már kiadták? Az egyiptomi fáraó sírját feltáró régész meghal. Aztán az ásatást pénzelő amerikai milliomos is, meg az unokaöccse – New Yorkban. Igaz lenne az átokról szóló legenda, vagy van minderre természetes magyarázat?
A Grand Metropolitan szállóban ellopják a híres gyöngysort. Igen ám, de a tulajdonosnő komornája végig a szobában volt. Poirot az egyetlen, aki hisz az ártatlanságában – de akkor mi történt valójában?
Anglia miniszterelnöke az… (tovább)

Poirot munkában címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1924

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2012
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794176 · Fordította: Sipos Katalin
>!
Európa, Budapest, 2008
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786072 · Fordította: Sipos Katalin

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Arthur Hastings

Helyszínek népszerűség szerint

London · Egyiptom


Kedvencelte 7

Most olvassa 7

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Keletkezési sorrendben az ötödik Agatha Christie kötetet olvastam el, mely 11 Poirot novellát tartalmaz. Az 1924-es kiadványban szereplő történetek külön-külön 1923. márciusa és októbere között a The Sketch című brit hetilapban jelentek meg. Ezek mindegyikét Hastings kapitány meséli el, ahogy a korábbi két Poirot regényben (A titokzatos stylesi eset, Gyilkosság a golfpályán) már megszokhattuk.
A rövid történetek jól példázzák bajszos hősünk zsenialitását, viszont nem engednek igazán elmélyülni az eseményekben. Azt gondolom ezek a rövid szösszenetek már ekkor ujjgyakorlatnak számítottak Agatha Christie számára és emblematikus figurája általuk csak még nagyobb rajongótáborra tett szert.
Nem igazán szerettem az álruhás, eltűnő tintás megoldásokat, viszont örömmel olvastam az „emlékezetkieséses eltűnés” pszichológiájáról, ami később Agatha életében is előfordult… De kiemelném az egyiptomi történetet is, ami helyszínként és témaként számtalanszor előfordul még Agatha életében, hiszen második férje régészeti ásatásain ő maga is részt vett.
Összességében nem vagyok oda AC novelláiért, de azért ha egy kedvencet választanom kellene ebből a kötetből, talán az Ékszerrablás a Grand Metropolitanbenre esne a választásom. (5.)

>!
Európa, Budapest, 2008
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630786072 · Fordította: Sipos Katalin
5 hozzászólás
MissFortune>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Úgy vágtam bele, hogy nem tudtam, ez bizony egy novellás kötet. Nem igazán szeretem ezt a műfajt, mert általában túl rövid történeteket ölel fel, én pedig szeretem, ha egy történet jobban ki van fejtve. Ennél is ez volt a problémám. Igazán érdekes mind a 11 szösszenet, csak túl rövid. Szeretem Agatha Christie krimijeit, mert hatalmas fejtörő szinte mindegyik. Azonban mire elkezdtem volna jobban használni a szürke agysejtjeimet már vége is lett. Ettől függetlenül több kedvenc novellám is lett a könyvből: A Nyugat csillagának kalandja, Az egyiptomi sír babonája, illetve A millió dolláros kötvényrablás.

Gorkie>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Valamit nagyon félrenéztem, mert olvasás közben jöttem rá, hogy ez egy novelláskötet. Valamiért azt hittem, hogy 1 történet. :))

Nagyon jó kis történetek voltak ezek, bár úgy érzem, jobban tudok azonosulni AC rendes regényeivel. Ott van idő nyomozni, gondolkodni. Jobban le van vezetve, hogy hogyan is jutott Poirot a megoldáshoz. Ettől függetlenül viszont, ezek is zseniálisak voltak. Mr. Davenheim eltűnése volt a kedvencem, nagyot néztem a végén. :) Az egyiptomi királysír esete is nagyon érdekes volt a helyszín és a babonák miatt.
Igazából, mindegyiket érdemes elolvasni, egyikre sem mondanám, hogy gyengébb lenne.
Érdekes, változatos, csavaros olvasmány.

>!
Európa, Budapest, 2012
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794176 · Fordította: Sipos Katalin
Nikolett_Kapocsi P>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Elérkeztem az Agatha Christie életmű újraolvasási tervem 5. könyvéhez, amely az írónő első novelláskötete volt.

A 11 novella eredetileg a The Sketch brit hetilap hasábjain jelent meg, de a korabeli olvasóknak nem kellett sokat várniuk a könyvre sem, amely már 1924-ben napvilágot látott.

A titokzatos stylesi eset és a Gyilkosság a golfpályán után itt már harmadszor lehetünk tanúi a jó öreg Poirot és Hastings kapitány közös nyomozásának, akik most is remek párost alkotnak.

Ahogy már megszokhattuk Poirot egy – két lépéssel mindig megelőzi Hastingsot és nem győzi az orra alá dörgölni, hogy „drága barátom maga most is, mint mindig túlságosan elveszik a részletekben.”

Az írónő a 11 novella mindegyikében más – más élethelyzetet és bűncselekmény típust vonultat fel, van itt mérgezés, titokzatos eltűnés, mágia, nyomozás és fondorlat bőven, de a kis szürke agysejtek végül mindenre fényt derítenek.

Bár személy szerint jobban kedvelem a hosszabb lélegzetvételű regényeit, ahol több idő jut elmélyedni egy-egy bűneset rejtélyeiben, de ez a kis novelláskötet is remek kikapcsolódást nyújt az igazi A. C. rajongóknak.

gazibla IP>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

11 novella 11 gyöngyszem. Poirot megunhatatlan. :)

Sippancs P>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Próbálok a molyos adatlap szerint haladni a sorozattal, és úgy kihozni az egyes részeket a könyvtárból, hogy azok sorrendileg kövessék egymást, de most meglepődtem, hogy harmadik részként rögtön egy novelláskötetbe futok bele. Persze így sem volt hiány szürke agysejtekből, tekervényes cselekményből és Hastings kapitányból (juhú!), de némelyik novella nem igazán kötött le. Azon viszont meglepődtem, hogy több esetben is Poirot a szemfényvesztéshez/plusz ember segítségéhez folyamodott a rejtély megoldásában, eddig ilyet még nem tapasztaltam részéről.

nyirog>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Folytatódott Poirot papa története a 3. résszel, amely nem a szokásos regény, hanem novellák gyűjteménye. Nekem ez annyira nem jött be, mivel sokkal kevesebb időnk volt elmerülni egy-egy nyomozásban, olyannyira, hogy a novellák nagyrészében könnyen kitaláltam a tettest, és majdnem mindig a pontos lefolyását is a bűntényeknek. Jobban szeretem amikor meglep minket az írónő, és álmunkban sem gondolt szövevényes tettek történnek :)
Ettől eltekintve kellemes kis kötet volt, jó pár olyan elemmel ami előrvetíti a következő könyvek helyszíneit és módszereit, így egy kis ízelítőt kaptunk abból, hogy milyenek is lesznek majd a „hosszú” Poirot regények

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Mikor a kezembe vettem ezt a könyvet, akkor még nem tudtam, hogy igazából egy novellagyűjteményhez van szerencsém. Valahogy elsiklottam az információ felett. A novellákkal az az egy bajom van, hogy túl rövidek ahhoz, hogy igazán élvezni lehessen őket, mert mire pont belelendülnék a dologba, akkor már vége is van a történetnek. De ezek a novellák nagyon jók voltak, bár rövidek és éppen ezért kevésbé csavarosak és furfarangosak, mint A. C. regényei. Egy kis novellában nincs annyi „idő” és „hely”, hogy sok bonyodalmat lehessen felgöngyölíteni benne. Mégis izgalmasak és élvezhetőek voltak a cselekmények. Talán jobb is volt ez így, hogy nem tudtam róla, hogy novellagyűjteményről van szó, mert lehet, hogy akkor nem erre a könyvre jutott volna a választásom, pedig jó kis könyv volt.

Gyöngyi0309>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Szeretem Agatha Christie-t, általában a novelláit is, de ezek annyira rövidke történetek voltak, hogy mire elkezdett volna tetszeni, már meg is lett a rejtély kulcsa.
Meggyőződésem, hogy neki a 230+-os könyvek állnak jól, ahol egy történet van, se több, se kevesebb.
Nagyon örültem, hogy Hastings végig jelen volt, illetve Japp is feltűnt egy-egy történetben.
Voltak erőltetettebb novellák, voltak olyanok, amelyek megérdemeltek volna hosszabb lélegzetet. Tetszett A Nyugat Csillaga eset, az Ékszerrablás a Grand Metropolitanban , a Mr. Davenport eltűnése, illetve A hiányzó végrendelet esete is.

ppeva P>!
Agatha Christie: Poirot nyomoz

Érdekes volt ez a kriminovella gyűjtemény, de én AC hosszabb lélegzetű műveit sokkal jobban kedvelem. Szeretem, mikor van idő belemerülni a történetbe, megismerkedni a szereplőkkel, a részletekkel, tippelgetni, vajon kinek mi a szerepe, és ki a gyilkos.
Itt inkább csak arról volt szó, hogy Poirot jött, látott és győzött (Hastings kapitányt meg ette a méreg…).


Népszerű idézetek

Sli P>!

– […] És ez a hőség, lekonyul tőle a bajuszom… lekonyul!

112. oldal, Az egyiptomi királysír esete (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
1 hozzászólás
Sli P>!

Poirot igazán igyekezett, hogy szerénynek látsszon, de ez nem nagyon sikerült neki.

177. oldal, Mr Davenheim eltűnése (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
1 hozzászólás
Sli P>!

– Ez tarthatatlan – mormolta –, hogy minden tyúk más-más méretű tojást tojik! Hogyan lehet akkor szimmetria a reggelizőasztalon? Legalább a boltban szétválogathatnák őket nagyság szerint!

192. oldal, Mr Davenheim eltűnése (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · tojás
5 hozzászólás
s_l_m>!

– Mon Dieu! Rettenetes, hogy ebben az országban milyen vétkes közönnyel kezelik a gasztronómiát!

26. oldal, A Nyugat-csillaga eset

2 hozzászólás
Sli P>!

– Ha egy ügy zavaros, az számomra jó jel. Ha egy eset világos, mint a nap – eh bien, az gyanús! Mert azt valaki olyanra csinálta!

183. oldal, Mr Davenheim eltűnése (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Életveszélyes_és_Tilos>!

Hogy Poirot hogyan festett teveháton, arról tapintatosan inkább hallgatok. Eleinte csak nyögött és siránkozott, később jajgatott, gesztikulált, és Szűz Máriát hívta segítségül, valamint a naptárban található összes szenteket. Végül aztán megszégyenülten leszállt a tevéről, és egy aprócska szamár hátán fejezte be az utat.

Az egyiptomi királysír esete

Sli P>!

– […] a jó szív végső soron ér annyit, mint a kis szürkeagysejtek. Igen, igen, én mondom ezt, aki néha már-már megfeledkezik erről.

126. oldal, Ékszerrablás a Grand Metropolitanben (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · szív
Sli P>!

Engem Egyiptom bűvereje kezdett a hatalmába keríteni. Poirot-t azonban nem. Pontosan ugyanúgy volt öltözve, ahogyan Londonban, csak a zsebében egy kis ruhakefét is hurcolt magával, mert szüntelenül hadban állt a porral, mely sötét öltönyére szállt.
– És a cipőm is! – jajgatott. – Most nézze meg, Hastings! A gyönyörű lakkcipőm, ami rendesen olyan elegáns és csillogó! Látja, belement a homok, ami pokoli fájdalmat okoz, kívül meg csupa por: rossz nézni! És ez a hőség, lekonyul tőle a bajuszom… lekonyul!
– Nézze hát inkább a Szfinxet! – buzdítottam. – Még engem is megfog a varázslatos kisugárzásával!
Poirot mogorván nézett oda.
– Egyáltalán nem látszik jókedvűnek – jelentette ki. – Nem is csoda: félig betemeti a homok, nincs körbetakarítva. Jaj, ez az átkozott homok!

111-112. oldal, Az egyiptomi királysír esete (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Egyiptom · Hercule Poirot · London
2 hozzászólás
Sli P>!

– […] És hogy mire várok… eh bien, Hercule Poirot agyának az eset már tökéletesen tiszta, de másoknak is engedjünk teret, akik az Úrtól kapott tálentumokban nem bővelkednek ennyire! Például a felügyelőnek, McNeilnek jóleshet, ha kérdezősködik egy kicsit, és tisztába jön a tényállással. Muszáj tekintettel lennünk a nálunk csekélyebb képességűekre is.

99. oldal, Az egymillió dolláros kötvényrablás (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

– […] Nézze már azt az Almanachot… hát nem rossz helyre rakta vissza! Nem látja, hogy a legfelső polcon vannak a legnagyobb könyvek, a kicsit kisebbek eggyel lejjebb, és így tovább? Csak így tarthatunk rendet, módszeresen, ami nélkül, mint azt már többször elmondtam magának, Hastings…
– Úgy van, ahogy mondja – szóltam közbe sietősen, és az inkriminált kötetet visszatettem rendes helyére.

18. oldal, A Nyugat Csillaga-eset (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Hercule Poirot · könyv · könyvespolc
1 hozzászólás

Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

„Hercule Poirot neve a francia poireau, vagyis póréhagyma szóból ered – ez nyilván jelzi, miként viszonyult hozzá megalkotója.”

[port.hu]

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Poirot nyomoz

Agatha Christie: Poirot nyomoz

Kapcsolódó alkotók: Agatha Christie


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér
Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő
Edgar Allan Poe: Az aranybogár
Edgar Allan Poe: Elbeszélések
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai gyilkosság
Arthur Conan Doyle: Jobb nem firtatni
Karel Čapek: Elbeszélések
Edgar Allan Poe: Túl életen és halálon