Poirot ​karácsonya (Hercule Poirot 20.) 362 csillagozás

Agatha Christie: Poirot karácsonya Agatha Christie: Poirot karácsonya Agatha Christie: Poirot karácsonya

Kedves Jamesem,
mindig is leghűségesebb és legkedvesebb olvasóim egyike voltál, éppen ezért komolyan nyugtalanított a kritikád.
Azt kifogásolod, hogy a gyilkosságaim kezdenek túlságosan kifinomultakká – hogy azt ne mondd –, vérszegényekké válni. Egy jó kiadós gyilkosságot szeretnél már, lehetőleg rengeteg vérrel. Olyan gyilkosságot, amely minden kétséget kizáróan gyilkosság.
Így hát ezt a történetet kifejezetten a te számodra írtam. Remélem, meg fogja nyerni a tetszésedet.
Szerető sógornőd: Agatha
(Agatha Christie ajánlása)

Hercule Poirot karácsonya és Valaki csenget címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1938

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Albatrosz könyvek, Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Aquila, Debrecen, 2006
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636794901 · Fordította: Csanády Katalin
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2002
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635476469 · Fordította: Csanády Katalin
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635489145 · Fordította: Csanády Katalin

1 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot


Kedvencelte 17

Most olvassa 6

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
Blissenobiarella
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Mon cher, mi a véleménye a könyvről? – tette fel első kérdését Poirot.
– Nos, szívesen olvastam, de nem fog a kedvenceim közé tartozni. – jelentette ki az olvasó.
Oh, mon Dieu! – kiáltott a nyomozó meglepetten. – Kérem, ezt magyarázza meg!
– Nagyon nehezen indult be a történet, túl sok volt a szereplő… – habozott az olvasó.
– Túl sok volt a szereplő? – kérdezett vissza Poirot
– Igen, egy kicsit nehezemre esett beazonosítani, hogy ki-kicsoda a történetben. A bevezetés el volt nyújtva, mint a rétestészta… az egész valahogy nem tetszett. Persze a megoldás meglepett, mint mindig, de ettől még nem volt az igazi.
– Hmm… mindent értek. – Poirot az előtte lévő asztalon fekvő papírost kezdte el olvasni.
– Ez minden? Nem is bánja? – az olvasó aggodalmasnak tűnt.
– Nos, mon cher, a véleményem az, hogy mindenkinek lehetnek hibái. Az emberek nem teljesíthetnek mindig átlagon felül. De ez nem vonatkozik Hercule Poirot-ra! Én mindig kellő alapossággal végzem a dolgom. Enfin, a hiba önben kell, hogy legyen!
– Nos, talán nem voltam a megfelelő hangulatban… remélem, nem haragszik. – tördelte kezét továbbra is aggodalmasan az olvasó.
– Önre, drága barátom, jamais. – Poirot megnyugtatóan nézett a fiatal lányra. – Találkozunk hát a legközelebbi nyomozás alkalmával?
– Mindenképpen ott leszek, Monsieur Poirot!

10 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Nem volt rossz, bár annyira kiemelkedően jó sem volt. A legtöbb szereplőt bírtam, egészen sokféle lett a gárda mind stílusra, mind személyiségre. Azt nem értettem, hogy ezt az öregurat hogyan hagyhatták ennyi ideig is életben?! Tényleg olyan a személyisége, hogy könyörög azért, hogy gyilkolják meg…

Kedvencek: Poirot Sugden főfelügyelő bajsza körüli szövegei és gondolatai! Haláliak ezek a részek! A két kedvenc szereplőm mégis Tressilian, a komornyik és Stephen, az idegen voltak.

Morc: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/12/ac-poirot20.html

>!
Magvető, Budapest, 1975
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632701658 · Fordította: Csanády Katalin
>!
Levandra
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Poirot nem az a fajta ember, aki karácsonykor csendesen elüldögél a kandallója mellett és forrócsokit kortyolgat. Naná, a forrócsoki nem maradhat el, de különös érzéke van ennek a kis belgának, ahhoz, hogy még ünnepnapokon is belecsöppenjen egy gyilkosságba. Bármennyire is írja az ajánlójában Agatha, hogy most másképpen komponálta meg a gyilkosságot, azért csak egy klasszikus esettel van dolgunk. Vidéki ház, tehetős tulajdonos, egy öregúr, akit meggyilkoltak… Ez persze semmit sem rontott a könyv érdeméből, sőt éppen ezeket a történeteket szeretem a legjobban, magával tud ragadni a hangulata!

>!
Finn_Hudson
Agatha Christie: Poirot karácsonya

A Halál a Níluson után azt hittem, hogy mostanra olvastam már annyi Agatha Christiet, hogy simán rájövök a gyilkos kilétére. És hát nem meglepő, de hatalmasat tévedtem!
Olvasás közben mindig másra gyanakodtam, szinte mindenki felmerült bennem, csak a tényleges gyilkos nem. Pedig ahogy megtudtam a megoldást, rájöttem, hogy tényleg csak neki lett volna rá alkalma.
Zseniális, ahogy az összes többi AC regény is.

>!
vIVIv
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Azon kívül, hogy a címben szerepel a karácsony, valahogy olvasás közben egyáltalán nem volt olyan érzésem, hogy ez karácsonykor játszódik…pedig azt gondoltam a gyilkosság előttig azért valahogy jobban átjön a dolog, de ez nem így lett, ettől függetlenül a gyilkos kiléte és Poirot beszélgetései nagyon érdekesek voltak és hiába volt mindenki gyanúsított mégsem találtam el ki is az. XD

>!
Ferger_Jolcsi P
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Ezúttal nem volt annyira meglepő számomra az elkövető kiléte. Kezdek hozzáedződni A. C. stílusához és ahhoz, hogy mindig a legártatlanabbnak tűnő, vagy egyszerűen gyanúba se kerülő ember a bűnös, így már semmit se lepődök meg. Ezúttal is így volt ez, minden embert, akit csak megemlítettek, gyanakodva figyeltem. Bámulatos, ahogy A. C. elhinti már a történet elején a kis morzsákat, s kerek egészként építi fel a történetet úgy, hogy közben az olvasó nem is tulajdonít nagy jelentőséget azoknak a kis morzsáknak. És bármennyire is kevés a bizonyíték, mégis sikerül hitelesen visszaadnia Poirotnak a gyilkosság menetét. Mintha ő maga is a részese lett volna…

>!
Hoacin P
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Egy Lee soha nem felejt, és éveken át hordozza magában a múlt sérelmeit! Egy Lee csökönyös, bosszúálló, és jellemzően nem kedveli a családtagjait. Így hát a közös karácsony nagyjából sejthető mértékben lesz meghitt, főleg, hogy a vártnál is több rokon toppan be az ünnepre, és ajándékbontás helyett gyilkossággal indul a buli. Az áldozat a népszerűtlen, nem éppen jellemgróf családfő, aki nem sokkal korábban szólt be kompletten a díszes társaságnak, és nem átallta ezt cudar jó mókának vélni. De vajon melyik családtag lehetett a tettes? A holland festményre hasonlító nő, a vadnyugati színész külsejű fickó, a lágy lovagarcú fiú, netán a kitömött tőkehal képviselő? Hosszú még a gyanúsítottak listája, közben Sugden főfelügyelő külsejének többen is elismeréssel adóznak: a spanyol lány jóképűnek véli, Poirot pedig elbűvölődik annak csodálatos bajuszától, és szőrápolási tippeket kér.
A nyomozás közben feltűnik egy álbajusz, eltűnik egy ágyúgolyó, „és az embernek hirtelen az az érzése támad… mintha már mindez megtörtént volna egyszer…” Mert hát „mi jut mindig a jófiúnak a családban? Egy farba rúgás.”
A könyvből kiderül, hogy Angliában mindennek más szaga van, hogy minden ember rettenetesen egyforma, mert „amelyik éppen nem birkára hasonlít, annak meg nyúlpofája van”, hogy a hangszóróba harisnyát és kesztyűt tömve halkan lehet mulatni, hogy Poirot lassan gyóntatóatyává válik, és a frászt hozza a környezetére egy velőtrázó sikoltással, hogy a mártíromság tényleg nem menő, és hogy nincs igazi karácsony lufik, pörkölt mazsola (!) és központi fűtés nélkül.

„Azt akarja mondani, főfelügyelőrecsegte –, ez az az átkozott eset, amiről a detektívregényekben olvas az ember, ahol valakit egy bezárt szobában nyilvánvalóan természetfölötti erők gyilkolnak meg?”

2 hozzászólás
>!
Gyöngyi0309 P
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Karácsonyfa és ajándékok nélküli karácsonyi történet. Mindehelyett rengeteg vér, és a krimi nagyasszonyától szokatlanul csak egy gyilkosság. Az írónő ajánlása alapján a végén jót derültem, volt humora: a sogór hiányolta a sok vért, hát megkapta…Többet is, mint biológiailag indokolt volt. :)
Ez is újraolvasásá volt, de a többi AC történethez hasonlóan kisgimnazista koromban olvastam, így nem mindenre emlékeztem. Voltak mozzatatok, amikere igen, és kb. a háromnegyedénél eszembe jutott mind a gyilkos mind az indíték, de valószínűleg első olvasásra nem találtam volna ki. Viszont, ha sokat AC regényt olvasunk, szert teszünk arra a képességre, hogy az apró, látszólag összeegyeztethetetlen jelekre is figyelünk és valamennyire kitalálhatjuk vagy az indítékot, vagy a gyilkost.
Ebben a történetben egy család állt középpontban, jellemezően gazdag, idős, zsarnok apéval, viszont sok-sok különböző egyéniségű és motivációjú gyerekkel, illetve oldalbordákkal. Tetszett. Poirot most elég szelíd volt magához képes, kicsit lanyhult a szeretnivaló önimádata, saját kiválóságának hangoztatása. Utazás közben tökéletes volt, és arra is, hogy feledtesse az előzőleg kriminek csúfolt viccet. De idén még olvasni fogok egy karácsonyi történetet, ahol nem gyilkosságot hoz a Jézuska.

>!
Ibanez MP
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Hát ez hihetetlen! A vége!
spoiler

Hamisítatlan Agatha Christie, nagyon csavaros, nagyon izgalmas, rengeteg fordulattal és az elejétől kezdve folyamatosan leköti az embert, egyetlen pillanatra sem unalmas, nem áll meg, mindig elgondolkodtat valamin, mindig megváltoztatja az ember véleményét. Nagyon jó sztori, nem is hosszú, az egyik legjobb, amit eddig tőle olvastam :-D Olvassátok, nagyon Poirot! :-D

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Azt szeretem Poirotban, hogy nem okoskodik, nem ítél el előre, hanem gondolkodik, és beszélget.
Így, ahogy ő is mondja, beszélget az emberekkel, mert előbb vagy utóbb mindenki elmondja az igazságot.
Akár magáról, akér a tettéről.
Ismét fordulatokban gazdag krimit kaptam, és bármennyire is járt az agyam, erre a végkifejletre nem gondoltam.
Arra főleg nem, hogy még boldog vég is lehet a gyilkosság után.

Azért az a bajusz nekem is szúrta a szememet, vagy az orromat…


Népszerű idézetek

>!
Sisyll

– Én azt hiszem, a világ olyan, amilyenné az ember formálja.

21. oldal, December huszonkettedike

4 hozzászólás
>!
Vizsla

Poirot kajánul mulatva pillantott rá.
Hangjában sóvárgás csengett, amikor folytatta:
– Az igaz, hogy a bajusza pompás… Árulja el, mit használ, valami különleges pomádét?
– Pomádét? Úristen, dehogy!
– Hát mit használ?
– Mit használok? Egyáltalán semmit. Csak csak úgy nő.
Poirot sóhajtott.
– Maga a természet kegyeltje. – Megcirógatta tulajdon pazar, fekete bajuszát, aztán sóhajtott. – Bármilyen drága készítményt használ is az ember – jegyezte meg –, hogy visszanyerje természetes színét, mégis töredeznek tőle a szálak.
Sugden főfelügyelő nem mutatott semmi érdeklődést a bajuszápolási problémákkal kapcsolatban.

December huszonötödike - 2

Kapcsolódó szócikkek: bajusz · Hercule Poirot
>!
ÁrnyékVirág

Ha gátat szab a természetes viselkedés menetének, mon ami, előbb-utóbb ledől a gát, és jön az özönvíz!

97. oldal

>!
AfterEight

Óvatosan közelebb vonta tulajdon székét is a lángoló hasábokhoz,
bár titokban az volt a véleménye, hogy az ember hiába pörköli meg a talpát
(amit a középkorban kínzásként alkalmaztak),
ezzel még nem közömbösíti a háta mögött süvítő jeges huzatot.

>!
Sisyll

– Én abban hiszek, hogy a jelen a fontos, nem pedig a múlt! Végezni kell a múlttal. Ha minden áron ébren akarjuk tartani a múltat, azt hiszem, a végén már csak eltorzítva, teljesen felnagyítva… hamis szemszögből látjuk.

December huszonkettedike 4.

>!
eeszter P

– S ezzel két asszony irgalmára bízza az életét? Egy nő nagy kockázatot jelent; de kettő… eh bien, én azt mondom, agyrém.

189. oldal

>!
AfterEight

– Most, vegyük a családokat: családtagok, akik egész évben nem találkoztak,
most az egyszer egybegyűlnek. Ilyen körülmények között, barátom, el kell ismernie,
mindez sok feszültséget okoz. Emberek, akik nem éreznek barátságot egymás iránt,
nagy erőfeszítéssel úgy tesznek, mintha éreznének! Karácsony táján túlságosan sok
a képmutatás…tiszteletre méltó képmutatás, pour le bon motif vállalt képmutatás.
C'est entendu, mindazonáltal képmutatás! (…)
Azt akarom megvilágítani, hogy ilyen körülmények között, idegfeszültség,
fizikai rosszullét, igen valószínű, hogy az addig éppen csak enyhe ellenszenv,
a jelentéktelen nézeteltérés hirtelen sokkal komolyabbá válik.
Ha az emberek azt színlelik, hogy sokkal barátságosabbak, megbocsátóbbak,
sokkal nagylelkűbbek, mint amilyenek valójában,
ennek előbb utóbb az a következménye, hogy sokkal ellenszenvesebben, durvábban
és általában véve sokkal kellemetlenebbül viselkednek, mint amilyenek valójában!
Ha gátat szab a természetes viselkedés menetének, mon ami,
előbb-utóbb ledől a gát, és jön az özönvíz!

>!
Delena

De ki hitte volna, hogy az öregemberben még ennyi vér van?…

76. oldal

>!
darkfenriz

– Nem tetszik nekem M. Hercule Poirot hangsúlya.
– Ez – jelentette ki Hercule Poirot – igazán balszerencse!

143. oldal


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Bradley: Elég már az árnyakból!
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Holden Rose: Az ellopott karácsony
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt
Charles Dickens: Karácsonyi ének
Dickens Károly: Karácsoni ének
Terry Pratchett: Vadkanapó
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Kerstin Gier: Fellegszálló
J. D. Robb: Halálos ünnep