Poirot ​karácsonya (Hercule Poirot 20.) 445 csillagozás

Agatha Christie: Poirot karácsonya Agatha Christie: Poirot karácsonya Agatha Christie: Poirot karácsonya

Kedves Jamesem,
mindig is leghűségesebb és legkedvesebb olvasóim egyike voltál, éppen ezért komolyan nyugtalanított a kritikád.
Azt kifogásolod, hogy a gyilkosságaim kezdenek túlságosan kifinomultakká – hogy azt ne mondd –, vérszegényekké válni. Egy jó kiadós gyilkosságot szeretnél már, lehetőleg rengeteg vérrel. Olyan gyilkosságot, amely minden kétséget kizáróan gyilkosság.
Így hát ezt a történetet kifejezetten a te számodra írtam. Remélem, meg fogja nyerni a tetszésedet.
Szerető sógornőd: Agatha
(Agatha Christie ajánlása)

Hercule Poirot karácsonya és Valaki csenget címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1938

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub

>!
Aquila, Debrecen, 2006
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636794901 · Fordította: Csanády Katalin
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2004
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635476469 · Fordította: Csanády Katalin
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2002
270 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635476469 · Fordította: Csanády Katalin

3 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot


Kedvencelte 17

Most olvassa 8

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella>!
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Mon cher, mi a véleménye a könyvről? – tette fel első kérdését Poirot.
– Nos, szívesen olvastam, de nem fog a kedvenceim közé tartozni. – jelentette ki az olvasó.
Oh, mon Dieu! – kiáltott a nyomozó meglepetten. – Kérem, ezt magyarázza meg!
– Nagyon nehezen indult be a történet, túl sok volt a szereplő… – habozott az olvasó.
– Túl sok volt a szereplő? – kérdezett vissza Poirot
– Igen, egy kicsit nehezemre esett beazonosítani, hogy ki-kicsoda a történetben. A bevezetés el volt nyújtva, mint a rétestészta… az egész valahogy nem tetszett. Persze a megoldás meglepett, mint mindig, de ettől még nem volt az igazi.
– Hmm… mindent értek. – Poirot az előtte lévő asztalon fekvő papírost kezdte el olvasni.
– Ez minden? Nem is bánja? – az olvasó aggodalmasnak tűnt.
– Nos, mon cher, a véleményem az, hogy mindenkinek lehetnek hibái. Az emberek nem teljesíthetnek mindig átlagon felül. De ez nem vonatkozik Hercule Poirot-ra! Én mindig kellő alapossággal végzem a dolgom. Enfin, a hiba önben kell, hogy legyen!
– Nos, talán nem voltam a megfelelő hangulatban… remélem, nem haragszik. – tördelte kezét továbbra is aggodalmasan az olvasó.
– Önre, drága barátom, jamais. – Poirot megnyugtatóan nézett a fiatal lányra. – Találkozunk hát a legközelebbi nyomozás alkalmával?
– Mindenképpen ott leszek, Monsieur Poirot!

10 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Egy újabb igazi Poirot nyomozás. Ismét nem csalódtam, egy remek sztorit kaptam nagyszerű nyomozással. Tetszett, ahogy lassan kibontakoztatva beleláthattam a család minden tagjának a kis rejtelmeibe, és a csalafintaságokba is. Bevallom sose jöttem volna rá, hogy ki a gyilkos :))) Igazi meglepetésként ért a gyilkos kiléte, a módszer levezetése pedig zseniális Poirot-tól!

AniTiger P>!
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Nem volt rossz, bár annyira kiemelkedően jó sem volt. A legtöbb szereplőt bírtam, egészen sokféle lett a gárda mind stílusra, mind személyiségre. Azt nem értettem, hogy ezt az öregurat hogyan hagyhatták ennyi ideig is életben?! Tényleg olyan a személyisége, hogy könyörög azért, hogy gyilkolják meg…

Kedvencek: Poirot Sugden főfelügyelő bajsza körüli szövegei és gondolatai! Haláliak ezek a részek! A két kedvenc szereplőm mégis Tressilian, a komornyik és Stephen, az idegen voltak.

Morc: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/12/ac-poirot20.html

>!
Magvető, Budapest, 1975
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632701658 · Fordította: Csanády Katalin
Levandra>!
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Poirot nem az a fajta ember, aki karácsonykor csendesen elüldögél a kandallója mellett és forrócsokit kortyolgat. Naná, a forrócsoki nem maradhat el, de különös érzéke van ennek a kis belgának, ahhoz, hogy még ünnepnapokon is belecsöppenjen egy gyilkosságba. Bármennyire is írja az ajánlójában Agatha, hogy most másképpen komponálta meg a gyilkosságot, azért csak egy klasszikus esettel van dolgunk. Vidéki ház, tehetős tulajdonos, egy öregúr, akit meggyilkoltak… Ez persze semmit sem rontott a könyv érdeméből, sőt éppen ezeket a történeteket szeretem a legjobban, magával tud ragadni a hangulata!

Finn_Hudson>!
Agatha Christie: Poirot karácsonya

A Halál a Níluson után azt hittem, hogy mostanra olvastam már annyi Agatha Christiet, hogy simán rájövök a gyilkos kilétére. És hát nem meglepő, de hatalmasat tévedtem!
Olvasás közben mindig másra gyanakodtam, szinte mindenki felmerült bennem, csak a tényleges gyilkos nem. Pedig ahogy megtudtam a megoldást, rájöttem, hogy tényleg csak neki lett volna rá alkalma.
Zseniális, ahogy az összes többi AC regény is.

Márta_Péterffy P>!
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Továbbra is 5 csillag! Még majd írnom kell róla.

Ez az egyike az író remekeinek. Lélektanilag és logikailag is jól felépített történet, Poirot-bravúr.
Most úgy olvastam megint, hogy eszembe jutott a megoldás/nem minden újrázásnál van így:)/-ám cseppet sem volt zavaró, megfigyeltem az „elejtett” és elrejtett nyomokat, apróságokat.
Mellesleg egy jó megfigyelő már nagyon sok mindent kitalálhat a regény folyamán, de a végső csattanót nem biztos!
Természetesen maga a gyilkosság megint a lehetetlenségig abszurd, csakhogy az igazi lényeg a pszichológiai elemzés. Ma talán ez már nem újdonság, de Agatha Christie korában úttörő lehetett, az ő legjobb könyveit pont ez emeli az átlag fölé.
Karácsony és rémség-ugye milyen borzalmas is lehetne?:)) Csakhogy A.C. nem enged belesüppedni ebbe, van megoldás, van „nemezis”, és van megbékélés is. Talán karácsonykor ez is szükséges.

konyvolvaso >!
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Izgalmas volt ez a történet is, mint mindig. Mindig újabb és újabb fordulatok történtek ami alapján a korábbi elképzelések épp az ellentétére fordultak. Volt sok rejtély, megmagyarázhatatlan viselkedés, gyanús cselekedet sok elhallgatott tény. Lassan, lassan a helyére kerültek a dolgok és meggyónták az elhallgatott tényeket az illetékes jelenlévők. Arra pont nem gondoltam volna aki elkövette a bűncselekményt, mert annyira nem releváns. Mint ilyen bűncselekmények esetén sejthető mindenkinek lett volna olyan sérelme ami miatt szobakerülhet mint tettes. Jó kis karácsonyi krimi, igaz a karácsonyi ünnep ez alkalommal elmaradt a gyászos cselekedet miatt.

Kawaii_vIVIv>!
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Azon kívül, hogy a címben szerepel a karácsony, valahogy olvasás közben egyáltalán nem volt olyan érzésem, hogy ez karácsonykor játszódik…pedig azt gondoltam a gyilkosság előttig azért valahogy jobban átjön a dolog, de ez nem így lett, ettől függetlenül a gyilkos kiléte és Poirot beszélgetései nagyon érdekesek voltak és hiába volt mindenki gyanúsított mégsem találtam el ki is az. XD

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Ezúttal nem volt annyira meglepő számomra az elkövető kiléte. Kezdek hozzáedződni A. C. stílusához és ahhoz, hogy mindig a legártatlanabbnak tűnő, vagy egyszerűen gyanúba se kerülő ember a bűnös, így már semmit se lepődök meg. Ezúttal is így volt ez, minden embert, akit csak megemlítettek, gyanakodva figyeltem. Bámulatos, ahogy A. C. elhinti már a történet elején a kis morzsákat, s kerek egészként építi fel a történetet úgy, hogy közben az olvasó nem is tulajdonít nagy jelentőséget azoknak a kis morzsáknak. És bármennyire is kevés a bizonyíték, mégis sikerül hitelesen visszaadnia Poirotnak a gyilkosság menetét. Mintha ő maga is a részese lett volna…

Hoacin>!
Agatha Christie: Poirot karácsonya

Egy Lee soha nem felejt, és éveken át hordozza magában a múlt sérelmeit! Egy Lee csökönyös, bosszúálló, és jellemzően nem kedveli a családtagjait. Így hát a közös karácsony nagyjából sejthető mértékben lesz meghitt, főleg, hogy a vártnál is több rokon toppan be az ünnepre, és ajándékbontás helyett gyilkossággal indul a buli. Az áldozat a népszerűtlen, nem éppen jellemgróf családfő, aki nem sokkal korábban szólt be kompletten a díszes társaságnak, és nem átallta ezt cudar jó mókának vélni. De vajon melyik családtag lehetett a tettes? A holland festményre hasonlító nő, a vadnyugati színész külsejű fickó, a lágy lovagarcú fiú, netán a kitömött tőkehal képviselő? Hosszú még a gyanúsítottak listája, közben Sugden főfelügyelő külsejének többen is elismeréssel adóznak: a spanyol lány jóképűnek véli, Poirot pedig elbűvölődik annak csodálatos bajuszától, és szőrápolási tippeket kér.
A nyomozás közben feltűnik egy álbajusz, eltűnik egy ágyúgolyó, „és az embernek hirtelen az az érzése támad… mintha már mindez megtörtént volna egyszer…” Mert hát „mi jut mindig a jófiúnak a családban? Egy farba rúgás.”
A könyvből kiderül, hogy Angliában mindennek más szaga van, hogy minden ember rettenetesen egyforma, mert „amelyik éppen nem birkára hasonlít, annak meg nyúlpofája van”, hogy a hangszóróba harisnyát és kesztyűt tömve halkan lehet mulatni, hogy Poirot lassan gyóntatóatyává válik, és a frászt hozza a környezetére egy velőtrázó sikoltással, hogy a mártíromság tényleg nem menő, és hogy nincs igazi karácsony lufik, pörkölt mazsola (!) és központi fűtés nélkül.

„Azt akarja mondani, főfelügyelőrecsegte –, ez az az átkozott eset, amiről a detektívregényekben olvas az ember, ahol valakit egy bezárt szobában nyilvánvalóan természetfölötti erők gyilkolnak meg?”

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sisyll>!

– Én azt hiszem, a világ olyan, amilyenné az ember formálja.

21. oldal, December huszonkettedike

7 hozzászólás
Vizsla>!

Poirot kajánul mulatva pillantott rá.
Hangjában sóvárgás csengett, amikor folytatta:
– Az igaz, hogy a bajusza pompás… Árulja el, mit használ, valami különleges pomádét?
– Pomádét? Úristen, dehogy!
– Hát mit használ?
– Mit használok? Egyáltalán semmit. Csak csak úgy nő.
Poirot sóhajtott.
– Maga a természet kegyeltje. – Megcirógatta tulajdon pazar, fekete bajuszát, aztán sóhajtott. – Bármilyen drága készítményt használ is az ember – jegyezte meg –, hogy visszanyerje természetes színét, mégis töredeznek tőle a szálak.
Sugden főfelügyelő nem mutatott semmi érdeklődést a bajuszápolási problémákkal kapcsolatban.

December huszonötödike - 2

Kapcsolódó szócikkek: bajusz · Hercule Poirot
ÁrnyékVirág>!

Ha gátat szab a természetes viselkedés menetének, mon ami, előbb-utóbb ledől a gát, és jön az özönvíz!

97. oldal

AfterEight>!

Óvatosan közelebb vonta tulajdon székét is a lángoló hasábokhoz,
bár titokban az volt a véleménye, hogy az ember hiába pörköli meg a talpát
(amit a középkorban kínzásként alkalmaztak),
ezzel még nem közömbösíti a háta mögött süvítő jeges huzatot.

Sisyll>!

– Én abban hiszek, hogy a jelen a fontos, nem pedig a múlt! Végezni kell a múlttal. Ha minden áron ébren akarjuk tartani a múltat, azt hiszem, a végén már csak eltorzítva, teljesen felnagyítva… hamis szemszögből látjuk.

December huszonkettedike 4.

Delena>!

De ki hitte volna, hogy az öregemberben még ennyi vér van?…

76. oldal

eeszter>!

– S ezzel két asszony irgalmára bízza az életét? Egy nő nagy kockázatot jelent; de kettő… eh bien, én azt mondom, agyrém.

189. oldal

darkfenriz>!

– Nem tetszik nekem M. Hercule Poirot hangsúlya.
– Ez – jelentette ki Hercule Poirot – igazán balszerencse!

143. oldal

zsofi017>!

Poirot a bajusza alatt mormolta:
– Sötétben minden macska fekete!


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Fellegszálló
Irene Adler: Öt karácsonyi rejtély
Guillaume Musso: Holnap
J. D. Robb: Halálos ünnep
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a hivatalnok hullája
Marie Force: Végzetes viszony
Kondor Vilmos: A budapesti kém
Salla Simukka: Ébenfekete
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos