Parker ​Pyne nyomoz (Ariadne Oliver 1.) 46 csillagozás

Agatha Christie: Parker Pyne nyomoz

Személyes hirdetések Boldog Ön? Mert ha nem keresse fel Parker Pyne-t. Richmond Street 17. A fenti hirdetést Parker Pyne rendszeresen megjelenteti a napilapok címoldalán, nem csoda, ha sokan keresik fel… És Parker Pyne segít az elhanyagolt feleségnek, az unatkozó őrnagynak, a válni nem akaró férjnek, az életunt, dúsgazdag özvegynek… S hiába megy szabadságra a „szívügyek híres szakembere”, boldogtalan, bajba jutott ember, kinyomozásra váró rejtély és bűntény mindenütt akad: a sivatagi út során, Bagdadban, Delphoiban…

Eredeti mű: Agatha Christie: Parker Pyne Investigates

Eredeti megjelenés éve: 1934

Tartalomjegyzék

>!
Hungalibri, Budapest, 1996
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639021105 · Fordította: Németh Zoltán, Varga István

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
csgabi MP
Agatha Christie: Parker Pyne nyomoz

Sok ezeknél sokkal jobb AC-novella van, mégis megfogott az Anglián kívül játszódó történetek hangulata. Emiatt érdemes volt elolvasni a könyvet, meg persze mégiscsak Christie-ről van szó. :-)
Egyébként nagyon érdekes kérdés, hogy ki miért nem érzi magát boldognak, ki miért boldogtalan.

>!
altagi P
Agatha Christie: Parker Pyne nyomoz

A legszokatlanabb AC kötet, aminek a főszereplője halványan, de olyan, mint P.G.Wodehouse féle Psmith (a „P” néma marad!). A fejezetcímek pedig, mint egy-egy E.S.Gardner regény címe.
A kötet inkább a humorával hódít, mert rejtélyei nem a megszokott „gyilkosságos-nyomozós-utolsó oldalakon leleplezős” vonalat erősítik. De ahol rá kell jönni valamire, azok a talányok nem kevés agymunkát kívánnak, főleg, ha az olvasó talpraesettebb próbálna lenni, mint Parker Pyne. Különben Mr Pyne stílusa nekem néha heves ellenszenvet okozott, de gondolom, ez volt a cél, AC nagy mestere az ilyesminek.
A kötet kezdő novellái nekem jobban tetszettek, mint a külföldön játszódóak.

>!
TiszlaviczMarcsi IP
Agatha Christie: Parker Pyne nyomoz

Azért tetszett ez a novelláskötet, mert az emberi lélek rejtelmeit boncolgatta, érdekes meglátásokat vet fel. Persze AC nem hazudtolta meg magát, a végén egész jó krimik kerültek terítékre.

>!
Dóra_Nagy_6
Agatha Christie: Parker Pyne nyomoz

Egyre jobban megkedvelem a rövid novellákat. Szimpatikus szereplőkkel jól megírt történeteket kaptunk. Először szokatlan volt a történetek stílusa, de gyorsan bele lehetett rázódni. A kedvencem A gazdag asszony este lett.

>!
u_san
Agatha Christie: Parker Pyne nyomoz

Eleinte kicsit furcsálltam ezeket a novellákat, nem a jól megszokott Agatha Christie volt. Nem voltak itt nagy nyomozások, nem volt a jól megszokott „meghívunk minden érintettet és Poirot papa majd mindent szépen elmagyaráz nekik", és nem volt Miss Marple humoros mindenlébenkanálsága se jelen. A novellák egyszerűek voltak, de nagyszerűek, ha élhetek ezzel az elcsépelt szófordulattal (ami szintén egészen elcsépelt szófordulat). Számomra nem is igazán a „nyomozás”, az estek voltak a lényeg. Tulajdonképpen, és főleg az elején minden novella számomra egy-egy embertípus karikatúrája volt, és még a címek is passzoltak hozzá: A középkorú feleség esete, Az unatkozó katonatiszt esete, Az elkeseredett hölgy esete, Az elégedetlen férj esete, A városi hivatalnok esete, A gazdag asszony esete. És Agatha Christie karakterei még mindig zseniálisak számomra. Tulajdonképpen mindenki kicsit abszurd.
A külföldön játszódó novellák annyira nem nyűgöztek le kivéve az utolsót. Az ilye történeteket mindig nagyon szerettem. Jó nagy csavarral a végén. Én eléggé figyelmetlen vagyok olvasás közben, vagy lehet, hogy csak nem nagyon gondolkodom (azt a könyv után szoktam) szóval be is lehet csapni alaposan.

>!
mosolytó
Agatha Christie: Parker Pyne nyomoz

Ez a hapi jobb, mint Poirot! Legalább is engem most lenyűgözött. Nem is értem, miért nem írt AC többet róla. Legalább még néhány novellácskát…
Ariadne is nagyon jó volt, persze lehetett volna többször színen, de ne legyünk telhetetlenek, így is imádtam az almáival együtt.
Zseniális kis novellák voltak, amik folyton folyvást megleptek. Jókat szórakoztam. És most kijelentem, hogy vonaton ezentúl rendszeresen AC-t fogok olvasni – legalább addig, amíg el nem fogynak… És utána is.

>!
Lish P
Agatha Christie: Parker Pyne nyomoz

Parker Pyne nem lesz a kedvenc karakterem, az már biztos, de azért a hozzá kapcsolódó novellák között is volt egy-két izgalmasabb. A legtöbb az egy gyakorlott krimi-olvasónak semmiféle meglepetést nem tud okozni, ami nem feltétlenül baj persze, de emiatt nem ütött akkorát a történetek vége. Igazság szerint az utolsón kívül mindegyiket „kitaláltam” :) (Mondjuk nem klasszikus nyomozások voltak ezek, mint Poirot-nál.) Érdekes volt viszont néhány történetben találkozni Mrs. Oliverrel, vagy éppen olyan helyszínekkel, amelyekkel már más AC regényekben vagy történetekben is találkozhatott az olvasó. Összességében nem volt ez rossz, 7/10.

>!
SophieOswald
Agatha Christie: Parker Pyne nyomoz

Nem az volt amire számítottam… nem a szokványos Agatha Christie féle gyilkosság-nyomozás esetek. Novellafüzér sztereotípiákra épülő történetekből…de a végére megtetszett, talán mert változatosságot jelent az Agatha Christie felhozatalban.

>!
Lucky_Saint
Agatha Christie: Parker Pyne nyomoz

Szintén nagy kedvencem A. C-től. Humoros és izgalmas , szeretem a különálló történeteket, megyek ha lazán is de összefonodnak. Parker Payne engem egy kicsit Poirotra emlékeztet.

>!
encus625 P
Agatha Christie: Parker Pyne nyomoz

Nem hiszem, hogy ez a kötet lesz a kedvenc novellás kötetem az írónőtől, de azért vannak benne egész jó darabok is. Én persze itt jelenik meg egy novella erejéig Mrs. Oliver, az egyik kedvenc AC-karakterem. :)

>!
Hungalibri, Budapest, 1996
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639021105 · Fordította: Németh Zoltán, Varga István
1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Maya

Vannak szavak, melyek a kimondásukkor nem érik el a kívánt hatást, a későbbiekben viszont visszaemlékezünk rájuk.

18. oldal (A középkorú feleség esete)

>!
csgabi MP

– (…) Mindig a gyilkos szándék a lényeg… maga az eszköz csak kevésbé fontos. Elvégre mindig lehet találni valamit.

161. oldal

>!
Maya

A korlátlan mennyiségű szabadidő és a hasonló mennyiségű pénz előbb-utóbb határozottan pathológiás állapotot eredményez.

227. oldal (Halál a Níluson)

3 hozzászólás
>!
danlin

– … Volt valaha is kalandja más nővel?
– Nem.
– Persze úgy is kérdezhettem volna, hogy valami könnyű flörtölés?
– Sohasem érdekeltek túlzottan a nők.
– Öreg hiba. Akkor most kell elkezdenie.

72. oldal(Az elégedetlen férj esete)

>!
Maya

… megválaszolt egy sereg olyan kérdésre, amit nem is értett.
Miután végzett, megkérdezte a németet: – Mit mondtam nekik?
– Azt, hogy az apja keresztneve Turista, a foglalkozása Charles, az anyja neve Bagdad és hogy Harrietből érkezett.
– Számít ez valamit?
– Semmit az égvilágon. Őket csupán az érdekli, hogy válaszoljon valamit.

179. oldal (A shirázi ház)

>!
SophieOswald

– Gondoljanak csak bele, micsoda bűnöző válhatna egy pszichológusból! – folytatta Parker Pyne. Hangjából érződött, hogy élvezettel beszél erről a témáról. – Vegyék tekintetbe, hogy tíz ember közül, akivel összefutunk, legalább kilencet könnyedén rá lehet venni, hogy úgy cselekedjék, amint jónak látjuk, s ennek eléréséhez csupán annyi szükségeltetik, hogy megfelelő ráhatást alkalmazzunk.
– Hű, ezt részletesebben ki kell fejtenie! – szólt közbe Carol.
– Itt van például a terrorizálható embertípus. Elég jó hangosan ráripakodni és máris engedelmeskedik. Aztán vegyük az ellenkező embertípust: vele nem kell mást tennünk, mint az ellenkező irányba kalauzolni, mint amerre akarjuk, hogy menjen. A következő alany az irányítható ember; ez a legáltalánosabb fajta. Ők azok, akik bizton állítják, hogy láttak egy autót, mert halloták a dudát. Látták a postást, mert hallották a levélszekrény zörrenését; látták a kést a sebben, mert azt állították, hogy leszúrtak valakit; hallották a pisztolylövést, ha arról értesülnek, hogy lelőttek egy embert.
(…)
– Sok igazság van abban, amit mondott – értett egyet a francia. – Az előre megfogant gondolat képes becsapni az érzékszerveket.

201. oldal (A gyöngy értéke)

>!
Maya

– A pénzforgató ember hasznos a társadalom számára – jelentette ki epésen.
– A társadalom – mormogta Parker Pyne – olyan hálátlan tud lenni.
– Különben is, tulajdonképpen mi az a becsületesség? – vetette fel a francia. – Egy szokás. Különböző országokban más és más a jelentése. – Egy arab számára teszem azt nem szégyen a lopás, nem szégyen a hazugság. Neki az a fontos, hogy kitől lop, vagy hogy kinek hazudik.
– Az ő nézőpontjukból valóban így fest a helyzet – értett egyet vele Carver.
– Ez is csak a Nyugat felsőbbrendűségét bizonyítja a Kelettel szemben – jelentette ki Blundell. – De majd ha ezek a nyomorult teremtmények kelő oktatásban részesülnek…
Sir Donald csak felszínesen kapcsolódott a társalgásba. – Tudják, az oktatás meglehetősen felemás dolog. Egyrészt megtanítanak egy csomó teljességgel felesleges anyagot, másfelől ez egy fikarcnyit sem változtat az ember természetén.
-Hogy érti ezt?
– Nos, azt akarom mondani, hogy például aki tanulatlanul tolvaj, az tolvaj marad egyetemi végzettséggel is.

199. oldal (A gyöngy értéke)


A sorozat következő kötete

Ariadne Oliver sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Frederick Forsyth: A Sakál napja
Ken Follett: A Tű a szénakazalban
Peter Watson: Kettős (kép)ügynök
Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
Cyril Hare: Az eltűnt klarinétos
Lawrence Norfolk: A Lemprière-lexikon
Graham Greene: A harmadik
Mary Westmacott: Az élet súlya