Parker ​Pyne esetei (Ariadne Oliver 1.) (Felicity Lemon 1.) 81 csillagozás

Agatha Christie: Parker Pyne esetei

Agatha Christie életművének (Mr. Quin mellett) másik szokatlan alakja a nyugalomba vonult statisztikus, Parker Pyne, aki tudását az emberek boldogságának szolgálatába állította. Mindennap megjelenik a hirdetése a Times hasábjain: „Boldog? Ha nem, keresse fel Mr. Parker Pyne irodáját!” És az emberek jönnek. Boldogtalan feleség, unatkozó kishivatalnok, nyugdíjas katona – mindenki megfordul nála. Idővel olyan népszerűségre tesz szert, hogy kénytelen külföldre utazni, ha nyugalmat akar. De a bonyodalmak ott is megtalálják, ő pedig hiába akarja megkeményíteni a szívét, végül mindenkin segít, aki hozzá fordul.

A kötet Magyarországon először tartalmazza az írónő összes Parker Pyne-novelláját, amelyek más kiadóknál, más kötetekben, más fordításban már megjelentek.

Parker Pyne nyomoz címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1934

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2012
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793780 · Fordította: Sipos Katalin, Gy. Horváth László

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Parker Pyne


Kedvencelte 3

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

Gorkie>!
Agatha Christie: Parker Pyne esetei

Felicity Lemon miatt választottam ezt a könyvet, kellett egy kihíváshoz. Sajnos, nem igazán kapott szerepet, éppen csak felbukkant. :/
Parker Pyne azonban rendesen brillirozott. Eleinte nem tudtam hová tenni, de végül nagyon megkedveltem. :) Furcsa egy figura, egy nyugdíjas statisztikus, aki az újságban hirdet: „Boldog? Ha nem, keresse fel Mr. Parker Pyne irodáját!” És bizony jönnek az ügyfelek, akik aztán olyan érdekes eseteket tárnak fel, amire nem számít az ember.
Néhány novella elég ütősre sikerült. Parker Pyne remek megfigyelő, jól ismeri az embereket és remek problémamegoldó, mindemellett szeret segíteni és egyáltalán nem kapzsi. Valószínűleg, nem is a pénz mozgatja, inkább a rejtélyek és az emberek. :)
Kár, hogy nincs több PP eset, szívesen olvasnék még.

>!
Európa, Budapest, 2012
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793780 · Fordította: Sipos Katalin, Gy. Horváth László
gybarbii P>!
Agatha Christie: Parker Pyne esetei

Habár itt nem a megszokott AC-krimiket/novellákat kapjuk, Parker Pyne igazán kis különleges figura, érdemes volt megismerkedni vele. :) Bár az is igaz, hogy ilyen mennyiségben nekem talán egy kicsit sok volt Parker Pyne-ból, előfordult, hogy egy kicsit unatkoztam olvasás közben…
Mr. Pyne, a nyugdíjba vonult statisztikus, aki a Times-ban hirdeti a boldogságot… Büszke voltam magamra, mert egy-két történetben (a krimisekben) nekem is sikerült rájönnöm a megoldásra, a többinél azonban csak lestem, hogy AC milyen találékony tud lenni. :)

encus625 P>!
Agatha Christie: Parker Pyne esetei

Parker Pyne történeteit már évekkel ezelőtt olvastam a régi fordításban. Bevallom őszintén, nem hagytak mély nyomot bennem a novellák, ezért most sokuknál nem is emlékeztem rá, hogy mi lesz a vége egy-egy történetnek. A nem Angliában játszódó történetek tetszettek igazán.
Különös figura ezt a Parker Pyne. Nem nyomozó, mint más Agatha Christie figurák, hanem egy egykori hivatalnok, aki arra vállalkozik, hogy boldoggá teszi az embereket. Minden nap hirdetése jelenik meg a Times-ban, és elég sok jelentkező is akad. Még damaszkuszi utazásán is van módja arra, hogy megoldjon egy-egy esetet. A novellák nagy része nem krimi vagy nem bűnügy, de azért néhány ilyen is akad.
A könyvben feltűnik Miss Lemon is (PP titkárnője ekkor még, később Poirot-é lesz), illetve Ariadne Oliver, aki PP csapatának segítője, de már híres krimiíró ekkor.

>!
Európa, Budapest, 2012
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793780 · Fordította: Sipos Katalin, Gy. Horváth László
2 hozzászólás
Katona_Zsuzsanna P>!
Agatha Christie: Parker Pyne esetei

Szeretem Agatha Christie krimijeit, mégis jó volt egy egészen másfajta karakterrel megismerkedni. Parker Pyne nem kisebb dologra vállalkozik, mint az emberek boldogtalanságának megszüntetésére. A statisztikát fordítja le az egyén szintjére és bár én nem vagyok statisztikus, azért azt sejtem, hogy ez nem mindig szerencsés döntés, és valóban, Parker Pyne-nel is előfordul, hogy lyukra fut. Legnagyobb jótéteménye, hogy kizökkenti a hozzá fordulókat a saját mocsarukból. Elkélne egy ilyen ember napjainkban is, lenne munkája bőven!

Sisyll>!
Agatha Christie: Parker Pyne esetei

Parker Pyne-nal már a Pollensai probléma novellás AC válogatásban megismerkedtem. Akkor keltette fel a figyelmem ez a figura, így kíváncsian vártam, milyen lesz ez a kötet, mely csak az ő történeteiből áll.
Jelentem sokakkal ellentétben nekem kifejezetten tetszettek a nyugalomba vonult statisztikus esetei. Engem is nagyon érdekel az emberi viselkedés, a problémák megoldása. Emiatt is vált szívemnek kedvessé és tűnt üdítő színfoltnak a megszokott AC krimik után. Így végül Parker Pyne engem is boldoggá tett. :)

Arwen>!
Agatha Christie: Parker Pyne esetei

Újraolvasás (2020)

Parker Pyne nagyon szimpatikus figura. Igaz, hogy a módszerei megkérdőjelezhetőek, hiszen nem átall akár dzsigolót is felbérelni, hogy helyrebillentse egy elhanyagolt feleség lelki világát, de a szándéka nemes: boldoggá akar tenni mindenkit. Egy nyugalmazott statisztikusról van szó, aki hirdetést ad fel a Times hasábjain: „Boldog? Ha nem, keresse fel Mr. Parker Pyne irodáját!”

A kötetet nagyjából két részre lehet osztani. Az első felében Mr. Pyne Angliában tartózkodik, a másodikban pedig utazgat, nyaralni próbál. Természetesen nem sikerül neki, ugyanis folyamatosan segítséget kérnek tőle. A novellák nagy részében nem történik gyilkosság, sőt még bűntény sem, inkább különböző lelki bajokat szeretnének megoldatni főhősünkkel.

Kedvencem A gazdag hölgy esete (ami Agatháé is, ahogy az előszóban említette), nagyon aranyos történet, bármennyire is elrugaszkodott a valóságtól.

beitghanima P>!
Agatha Christie: Parker Pyne esetei

Parker Pyne egy nagyon furcsa kis figura de le se lehet tagadni, hogy Agatha Christie fejeben szuletett meg :) A tortenetek nagyon jok es nagyon elveztem oket olvasni. Agatha Christie most is zsenialis volt :)

Szulila>!
Agatha Christie: Parker Pyne esetei

Nyaralás mellé nekem mindig kell egy AC könyv. :) Idén erre esett a választásom, mert vonatra, illetve elalvás előtt nincs jobb mint egy krimi novella. Ez most megint kicsit más volt, kicsit szokatlan, de nekem tökéletesen megfelelt. Kedvelem Parker Pyne-t, és teljesen megértem, hogy miért írta egyszer azt Agatha Christie, hogy az egyik kedvence. Ha az életmű végén írta volna meg, akkor azt mondanám, hogy biztos már elege volt Poirot tökéletességéből és Miss Marple kötögetéséből, ezért pihenésképp megalkotta Pyne-t. :) Mindenesetre számomra ugyanilyen kikapcsolódás volt róla olvasni :) nem egy megszokott AC, de talán pont ezért jó. Nekem nagyon tetszett, és bár lenne még belőle több is :)

Paulina_Sándorné P>!
Agatha Christie: Parker Pyne esetei

Nem emlékszem, hogy Parker Pyne úrral találkoztam már. Érdekes személyiségnek találtam. Tetszettek a rövid történetek, amelyek ebben a kötetben szerepelnek. Nem mindig volt krimi a szó hagyományos értelmében, bár ahhoz, hogy a feladatokat meg tudja oldani, biztos sokat kellett nyomoznia is. Tetszett, ahogy Parker gondolkozott, ahogy dolgozott. Talán az a rész tetszett a legjobban, ahol a spoiler

bmgrapes I>!
Agatha Christie: Parker Pyne esetei

Az eredeti cím szerint Parker Pyne investigates, azaz Parker Pyne nyomoz. Az új fordítás – Parker Pyne esetei – azonban sokkal jobban kifejezi a történetek lényeget, ugyanis többségében nem krimiket olvashatunk, ami bennem keltett némi hiányérzetet. (Ha AC, akkor legyen krimi.) Ugyanakkor ha arra gondolok, milyen jól megírt rövid történeteket olvashattam, és mekkora óriási fantáziája van AC-nek, megemelem a kalapomat.


Népszerű idézetek

BZsofi P>!

A boldogság éppoly fontos, mint a testi egészség.

11. oldal (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · egészség
2 hozzászólás
BZsofi P>!

(…) az asszonyok az igazi szenvedélyt képesek ízekre szedni, amiből aztán semmi hasznuk sincsen, de egy romantikus kalandot be lehet tenni a szekrénybe levendula közé, és elő lehet szedni nézegetni hosszú éveken keresztül.

25. oldal (Európa, 2012)

BZsofi P>!

Ha egy nőnek választania kell egy balek és egy Don Juan között, minden esetben a Don Juant fogja válaszani.

145-146. oldal (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Don Juan · nők
1 hozzászólás
Sisyll>!

– Milyenek az ember évei húsz és negyven között? Meg van béklyózva, lekötik mindenféle személyes és érzelmi viszonyok. Ez elkerülhetetlen. Ilyen az élet. De utána új szakasz következik . Az ember elmélkedhet, megfigyelheti az életet, felfedezhet ezt-azt másokról és az igazat önmagáról. Az élet valósággá válik… jelentőségtelivé. Kerek egésznek látjuk. Nem csupán egy jelenetnek, amelyet magunk, mint színészek alakítunk. Egyetlen férfi vagy nő sem egészen önmaga negyvenöt éves koráig. Ekkor kap esélyt az egyéniség.

254. oldal-255.o. A pollensai probléma

Hollóhát>!

Lady Grayle negyvennyolc éves volt. Tizenhat éves kora óta szenvedett attól a betegségtől, hogy túl sok a pénze.

BZsofi P>!

A jól megtermett, mondhatni kövér férfinak szép, szabályos formájú kopasz feje volt, erős szemüvege és kicsi, élénk szeme.

8. oldal (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Parker Pyne

A sorozat következő kötete

Ariadne Oliver sorozat · Összehasonlítás
Felicity Lemon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Holden Rose: A kutyaházas eset
G. K. Chesterton: Brown atya hitetlensége
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai / The Memoirs of Sherlock Holmes
Sven Elvestad: Kaméleon
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes művei I–III.
Edgar Allan Poe: Elbeszélések
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes elbeszélései 1–2.