Öt ​kismalac (Hercule Poirot 24.) 1051 csillagozás

Agatha Christie: Öt kismalac Agatha Christie: Öt kismalac Agatha Christie: Öt kismalac Agatha Christie: Öt kismalac Agatha Christie: Öt kismalac Agatha Christie: Öt kismalac Agatha Christie: Öt kismalac Agatha Christie: Öt kismalac Agatha Christie: Öt kismalac

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Carla, a csinos, okos és bátor fiatal lány nem épp szokványos ajándékot kap a huszonegyedik születésnapjára: egy levelet, mely azt állítja, hogy rég halott édesanyja ártatlan. A bűnt, amelyért elítélték, nem ő követte el. Valójában nem ő mérgezte meg a férjét, a zseniális, ám csapodár festőt.

Ám a bizonyítékok az asszony ellen szólnak. Hercule Poirot, a legendás nyomozó vállalja, hogy tizenhat év távlatából megfejti az ügyet, s a nyomozás során felkeresi mind az öt lehetséges tettest:
a tőzsdést (aki piacra járt),
az amatőr botanikust (aki otthon ült),
a nagyvilági nőt (aki sok húst evett),
a nevelőnőt (aki hoppon maradt)
és a fiatal archeológusnőt (aki meg visított: ui, ui, ui)…

Eredeti megjelenés éve: 1942

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub

>!
Helikon, Budapest, 2021
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634796756 · Fordította: Szíjgyártó László
>!
Helikon, Budapest, 2018
316 oldal · ISBN: 9789634791447 · Fordította: Szíjgyártó László
>!
Helikon, Budapest, 2017
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279305 · Fordította: Szíjgyártó László

9 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Szókratész · Desdemona


Kedvencelte 101

Most olvassa 34

Várólistára tette 132

Kívánságlistára tette 83

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Gyula_Böszörményi IP>!
Agatha Christie: Öt kismalac

Mindig lenyűgöz AC könnyedsége – feltűnő, hogy a regényei rendkívül kevés leírást tartalmaznak, szinte kizárólag párbeszédeket olvashatunk. Ez a regény pedig még ennél is különlegesebb írói bravúr, hiszen ugyanazt az eseménysort mesélteti el a szereplőkkel újra és újra, sőt, még írásos beszámolót is „kér” tőlük ugyanerről, és mégsem válik unalmassá a dolog! AC technikája számomra rejtély: állítólag mindig visszafelé találta ki a sztorikat, bár én nem értem, azt miként lehet.

4 hozzászólás
MissFortune>!
Agatha Christie: Öt kismalac

Zseniális, mint mindig, de a többi mű, amit Agatha Christietől olvastam, jobban tetszett.
Tulajdonképpen egyik krimihez sem hasonlítható azok közül, ami az évek során eddig a kezembe került. Egy 16 éve elkövetett gyilkosság ügyében nyomoz Poirot, nyilván nincsenek már friss bizonyítékok. Emiatt Poirot felkerekedik, kikérdezi a rendőrt, az ügyészt, az ügyvédeket, illetve az öt kismalacot. A könyv 80%-ban abból áll, hogy ugyanazt a történetet hallgatjuk meg más-más szemszögből. Ez roppant érdekes, ugyanis mindenki mást mond, szinte csak abban van egyetértés, hogy igenis Mrs. Crale ölte meg a férjét. Mindegyikük máshogy élte meg a történteket, máshogy emlékeznek. Eleinte tetszett nekem ez a módszer, meg az, hogy mennyire különbözőek vagyunk, mennyire másképp nézünk a világra. Remekül ábrázolja ezt a könyv. Mégis azt kell mondanom, hogy hiába tartom zseniálisnak ezt az egészet, monoton lett. 320 oldal, kisebb-nagyobb változtatásokkal, de mégis ugyanazt regélik a szereplőink. Ennél a kicsit izgalmasabb könyveket szeretem. Emiatt van a fél csillag levonás.
Teljesen ellentétes érzelmeim vannak, mert ami miatt nagyszerűnek találom, amiatt vontam le a csillagokból is…
A vége viszont lenyűgöző lett! Poirot okfejtése mindig lenyűgöző…:)

Euthümia_K P>!
Agatha Christie: Öt kismalac

Egy újabb remekmű Agatha Christie-től. Kedvelem Poirot karakterét, kifejezetten tetszik az észjárása, ahogy a lényegtelennek tűnő apróságokban meglátja a lényeget.
Poirot ismét kitűnő bravúrral oldott meg egy 16 évvel ezelőtt elkövetett gyilkosságot. Ahogy Agatha Christie regényeire jellemző, most sem találtam el a gyilkos személyét. Soha nem szoktam csalódni az írónő történeteiben, mindig tökéletes élményt, kellemes kikapcsolódást nyújtanak a regényei.

4 hozzászólás
eme P>!
Agatha Christie: Öt kismalac

Egyik legjobb Christie-regény, legalábbis az olvasottak közül. A felépítése remek, karakterei rendkívűl árnyaltak, több szempontból körüljártak. A fő hangsúly ez utóbbin van, az emberi viselkedés örök miértjén, a személyiség és jellem kérdésén, valamint a tények ezeken keresztül történő tükröződésén. Nem véletlen, hogy az áldozat festő – a világot saját egyéniségén átszűrő, értelmező művész. A festményei kapcsán elhangzó kérdés: „hogyan képes valaki így átitatni egy konvencionális témát a maga egyéni varázsával?” – érvényes szerzőnkre is, aki ezúttal is igazi agathásat alkotott.
Egy tizenhat évvel ezelőtti gyilkosságot csak fejben lehet rekonstruálni, no meg logika és alapos emberismeret révén. Érdekes, ahogy lépésről lépésre épül fel a múlt, egyre bonyolodva, hogy a végén minden annyira egyszerűvé tisztuljon. Poirot módszeresen építi fel a nyomozást – először okiratokat néz át, majd a hivatalos személyekkel – ügyvédekkel, ügyésszel, rendőr-főfelügyelővel találkozik, majd rátér az öt gyanúsítottra, akikkel nemcsak elbeszélget, hanem megkéri őket a történet leírására is. Az ominózus nap eseményeiről így nagyon sok variánsaban olvashatunk, ennek ellenére az elbeszélőnek sikerül végig fenntartani az érdeklődést. Ezt egyrészt az emlékezés sajátosságának köszönhetjük, hisz nincs két ember, aki egyformán emlékezne valamire, így valójában öt beszámolót hallunk öt különböző gyilkosságról – sőt még többet is, ha hozzátesszük a hatóságiak verzióját, meg azt a lehetőséget, hogy nem mindenki történetét csak az emlékezés nehézségei torzítanak el, hanem érzelmek és érdekek is belépnek a képbe. Minden szereplőt megismerünk a többiek szemszögéből, a néha ellentmondásos kép jól összekuszálja a szálakat. Megtanít arra, hogy bizony, a tények egy bizonyos nézőpontból való tálalása mennyire befolyásolja a kívülálló látásmódját is, legyen szó akár egy festmény szemléléséről vagy egy történet olvasásáról. Egyik megvilágításról a másikra változik a gyanúsítottunk, mintuntalan változtatjuk a szereplőkről kialakított képet.
Érdekes kis pszichológiai játék, amit látunk – még a tudatalatti is felbukkan a színen, hogy színesebb legyen a spaletta. Maga Poirot is cseleket vet be, igazi szakiként tudja, kit hogyan kell megközelíteni, mivel lehet szólása bírni. És mennyire ironikus, hogy maga Poirot is ilyen pszichológiai csapdába esik már az elején, mikor engedi magát meggyőzni az ügy tisztázásának vállalására.

Nagyon jó kis krimi – nemcsak az „ügy” miatt, hanem a tények és művészet, befogadás, emlékezés, személyiség bonyolult összefüggéseinek boncolgatása miatt is.

.

7 hozzászólás
cicus61 P>!
Agatha Christie: Öt kismalac

Megint alakított A.C. Mikor elkezdtem olvasni, eszembe jutott, hogy láttam a filmes feldolgozást is, az is nagyon jó volt.Poirot a kedvencem a szereplői közül, a teljesen veszett ügyeket is megoldja, olyan dolgokat is észrevesz, amit más nem, mint ebben a könyvben is. Én is úgy jártam, mint sokan mások, hogy jó párszor átejtett, mindig gondoltam, hogy hú, megvan a gyilkos, aztán jön egy csavar és hopp, már más az akit gyanúsítunk :)

Gelso P>!
Agatha Christie: Öt kismalac

Nem olvastam túl sok Agatha Christie krimit, de ez nagyon jó volt – régi rajongója vagyok a szerző krimijeinek filmen, de lényegesen kevesebb könyvét olvastam, mint láttam. Ezt már többször is láttam, mindig élvezettel nézem, mindig ugyanolyan izgalommal követem; adódott a lehetőség, hogy elolvassam és ugyanolyan izgalommal, élvezettel tettem.
Szerencsések vagyunk, hogy van ez a jó könyv, amit ilyen jól sikerült lefordítani és ilyen jól sikerült filmre vinni.
Szerintem valahányszor olvasom/nézem ezután is hasonlóképp fogom élvezni, és mindig kiváncsian várom a megoldást.
Zseniális műve Agatha Christienek. Örülök, hogy sort kerítettem arra, hogy elolvassam.
Szép dolog volt Carla-tól, hogy utánajár édesanyja bűnösségének/ártatlanságának. Szimpatikus volt Poirot udvarias viszonya a főszereplőhöz, és feltétlen bizalma, amivel (gondoskodóan) körülvette őt.

2 hozzászólás
gabiica P>!
Agatha Christie: Öt kismalac

Zseniális volt!
Végig azt hittem, hogy tudom, hogy mi történt és miért, de persze a végén megint hatalmasat koppantam. Két teóriám is volt, aztán végül egyik sem jött be, Agatha Christie ismét túljárt az eszemen. De ez nem is baj, épp ezért volt jó.

Különleges volt a történet, hiszen Poirot ezúttal egy 16 évvel ezelőtt történt gyilkosság után nyomoz. Már az elején sejthető volt, hogy végül rájön arra, hogy mi történt valójában, és a valóság nem az, amit eddig mindenki hitt. Reménykedtem, hogy majd amikor a jelenlevők leírásában olvasom a történteket, rájövök a titokra, de ez ismét elmaradt. Viszont ez a mozzanat számomra nagyon érdekes volt, hiszen lényegében 5 szemszögből ismerhettük meg az eseményeket.

Nagyon szerettem, csavaros, érdekes, olvasmányos könyv volt.

Hoacin>!
Agatha Christie: Öt kismalac

Zseniális. Nyugodt lélekkel ki merem jelenteni, hogy szerintem ez a legjobb Agatha Christie mű, dacára a roppant erős mezőnynek. Nem is tudnék feltétlenül ranglistát felállítani, van egy tucat erősen 5 csillagos kedvencem az írónőtől… de az Öt kismalac még közülük is kiemelkedik.
Eleve az, hogy Poirot egy 16 éve történt ügyet porol le, amely bizony előidéz pár heves tüsszentést az érintettek körében. A gyilkos kiléte nem kérdés számukra – hiszen ki más ölhette volna meg a híres festőt, mint a felesége –, de ahogy mélyére ásunk lényüknek, hát bizony kiderül, hogy teljesen egyikük sem tudta túltenni magát ama régi, zöldesarany szeptemberen. Mind az öt érintett elvesztett valamit, mindegyikükben heves indulatok élnek mai napig – és természetesen homlokegyenest másként jellemzik az áldozatot, az elítéltet, a történteket… és egymást is. És ha feltételezzük, hogy mégsem a feleség volt a tettes, az elkövető csak az öt személy valamelyike lehet. De miért? Hiszen senkinek nem volt rá indoka… elvileg…
Folyton aláhúzom, hogy micsoda lélekrajzok és motivációk vannak Agatha Christie műveiben, és itt most 4529. alkalommal újfent meg kell jegyeznem, milyen briliáns módon élnek a szereplők a lapon. De ugyanilyen jól ábrázolt a festő, Amyas Crale művészete is. Ahogy Christie leírta a képeit, szinte magam előtt láttam a festményeit, amelyek annyira tele vannak élettel, hogy utána már másképp látja az ember a valóságot is… és semmire nem tud ugyanúgy nézni, mint azelőtt. Na ezt is szeretem az írónőnél: elkezdek olvasni egy krimit, erre megannyi érdekes lélektani fejtegetés után azt veszem észre, hogy éppen magam is szeretnék ecsetet ragadni. A borítón az ecsetet következetesen malaclábnak nézem. Mindig meglep, hogy miért van vörösre festve a körme. Bár a vörös köröm nagy divat volt, de egy malacnál, kérem?Néha kedvem lett volna lefesteni, amint egy raj lehetetlen színű ausztráliai arapapagáj éppen leszáll a Szent Pál-székesegyházra. Ha lefesteném magát valami szép, hagyományos háttér előtt, azt hiszem, pontosan ugyanaz lenne az eredmény.
Egy Christie krimi mindig több mint puszta nyomozás, és épp ettől megunhatatlanok a könyvei.

De van még valami, ami igazán egyedi az Öt kismalac esetében. spoiler

Tagadhatatlan tény, hogy a legtöbb emberben van valami nem is sejtett és természetének ellentmondó vonás, amely gyakran meglepi még azokat is, akik egészen közelről ismerik”.

2016

Továbbra is vallom, hogy a legjobb Christie. :) És bizony, ha az ember elsétál egy halaskofa előtt, valódinak hiszi a kínált pontyait, pedig lehet, az egyik csak ki van tömve!
„Hogyan képes valaki így átitatni egy konvencionális témát a maga egyéni varázsával? Egy váza, rózsákkal, fényezett mahagóniasztalon. Elcsépelt téma. De hogy csinálta Amyas Crale, hogy a rózsái lángolnak, vadul, szinte szemérmetlenül élnek? A fényezett faasztal remegett, szinte érző lényként lélegzett. Mivel lehet megmagyarázni az izgalmat, amelyet a festmény keltett az emberben? Mert izgalmat keltett.”

2020

7 hozzászólás
Márta_Péterffy>!
Agatha Christie: Öt kismalac

Nem véletlenül kedvenc Agatha Christie regényem, van benne ötlet és csavar is. Lélektanilag szépen kidolgozott, nem sodró-pörgős, de jól felépített.

Aki még csak ismerkedik a szerzővel,annak is ajánlom!

Levandra>!
Agatha Christie: Öt kismalac

Még gyerek fejjel olvastam el először ezt a könyvet. Nem merem kijelenteni, hogy az első Agatha Christie regényem volt, de nagy valószínűséggel igen. Anyu könyvespolcáról csentem el, anélkül, hogy tudtam volna, mit veszek a kezembe. Akkor kezdődött a rajongás, én meg próbáltam megfejteni azt a fura kis mondókát, aminek semmi értelmét nem találtam az öt kismalacról. Lényegében egyszerű eset, jó sok csavarral, hogy meg legyünk kavarva. A mai napig imádom és újraolvasom, ha a kezembe kerül.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Szöszmösz_Gorkie P>!

– Csak bizonyítani akartam, hogy az ember a lelki szemével lát igazán…

262. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
2 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!

– (…) Az ifjúság nagyon sebezhető. Nagyon kíméletlen… nagyon magabiztos. Nagyon nagylelkű és nagyon követelőző.

48. oldal

2 hozzászólás
piccola>!

Sose házasodj meg, öregem. Várd meg, amíg halálod után jutsz a pokolba.

3 hozzászólás
blackangel>!

Mit értenek a legtöbben azon, hogy nagyon fiatal? Valami ártatlant, gyámoltalant, tehetetlent. Pedig a fiatalság nem ilyen! A fiatalság nyers, erős, hatalmas… igen… és kegyetlen! És még valami… a fiatalság sebezhető.

125. oldal, Első könyv - Hetedik fejezet (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: fiatalság
Bogas >!

A gyermekek rendszerint nagyon jól ismerik a felnőtteket.

25. oldal, Első fejezet, Első könyv (Európa, 2006)

1 hozzászólás
Pixie>!

Az a tudat, hogy az ember örökre megsebzett egy másik embert, az elképzelhető legsúlyosabb teher, amit el kell viselni.

Jesper_Olsen >!

Az árt nekünk a legtöbbet, aki eltitkolja előlünk az igazságot.

189.

Belle_Maundrell>!

Az igazsággal mindig jobb szembenézni. Semmi értelme a boldogtalanság elől a tények meghamisításával kitérni.

157. oldal, Kilencedik fejezet - Egy kismalac hoppon maradt... (Európa, 2011)

Belle_Maundrell>!

Egy nő legyen önérzetes, és ne alázza meg magát!

148. oldal, Kilencedik fejezet - Egy kismalac hoppon maradt... (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: nők · önbecsülés

Népszerű triviák

Kogoro P>!

A gyilkosság helyszínét Agatha Christie saját kertje ihlette.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Öt kismalac

Agatha Christie: Öt kismalac

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Kakukkszó
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Lee Child: Éjféli szállítmány
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halott harangozó
Sophie Hannah: A Kingfisher Hill-i gyilkosságok
Raymond Chandler: Hosszú búcsú