Örök ​éj 403 csillagozás

Agatha Christie: Örök éj Agatha Christie: Örök éj

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Michael Rogers fiatal, jóképű, szegény, és egy álmot dédelget. Szerelmével a híres építész, Santonix egy házában szeretne élni, amelyet az általa kiválasztott helyre neki tervezne. Aztán egy nap egy álmos faluba veti a végzet, és megtalálja a tökéletes házhelyet. Két baj van: nincs rá pénze, és a helyen átok ül. Cigányok tanyája volt hajdan, és megátkozták, amikor elkergették őket onnan. Michael számára azonban szerencsét hoz a hely: itt találkozik Ellie-vel, a szép, kedves, szelíd és dúsgazdag amerikai lánnyal. Együtt minden álmuk valóra válik, felépül a házuk, és boldogan beköltöznek. De Ellie-t megfenyegeti a faluban élő utolsó cigányasszony, és Michael tiltakozása ellenére hozzájuk költözik Ellie titkárnője, barátnője, a hideg, szőke szépség, Greta. Kire sújt le a cigányok átka? Miért üldözi Mrs. Lee, a cigányasszony Ellie-t a házban és a birtokon? Agatha Christie baljós hangulatú regénye az életmű ismerőinek is tartogat meglepetéseket.

Végtelen éjszaka címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1967

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie Helikon · Európa krimi Európa

>!
Helikon, Budapest, 2023
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636202194
>!
Helikon, Budapest, 2021
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634797814 · Fordította: Molnár Katalin, N. Kiss Zsuzsa
>!
Helikon, Budapest, 2018
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790525 · Fordította: Molnár Katalin, N. Kiss Zsuzsa

2 további kiadás


Enciklopédia 6


Kedvencelte 23

Most olvassa 19

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 124

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

bambali >!
Agatha Christie: Örök éj

Agatha Christie-től bármi jöhet, vállalom, hogy elfogult vagyok vele.

Ez a történet kissé eltér a megszokottól, hiányzott belőle Miss Marple/Poirot, lassabban indul be minden, de én akkor is imádtam.

Zsuzsanna_Makai>!
Agatha Christie: Örök éj

AC 58% (56/97)
Az jutott eszembe, h AC ezzel a mondatával; „Te szerencsétlen bolond… Miért nem a másik utat választottad?” bármilyen ezotér/motivációs könyvet is eladhatott volna.
Két részre kell bontanom a mondanivalómat, az első a rajongó; Ez a nő egy zseni! Egyszerűen elképeszt, mindig a szemembe fújja a füstöt…
A másik az olvasó, aki azt mondja DE; spoiler
spoiler
spoiler
Szóval ha nem olvastam volna már el ennyi könyvet tőle, nagyobb meglepetés ér.
Most lássuk a filmet!
Hát a forgatókönyvíró kicsit túltolta a végét, és Gréta nagyon rosszul lett kiválasztva, de egészébe véve jó volt!

5 hozzászólás
pannik>!
Agatha Christie: Örök éj

Abszolút toplistás könyv.
Nagyon kíváncsian vágtam bele, mert az írónő egyik saját kedvencének jelölte ezt a könyvet és biztos voltam benne, hogy lesz valami csavar.
Lett is.
Teljesen hideg nyomon jártam, abszolút a közelébe sem jutottam a valós gyilkosnak :)
A történet egészen eltér a megszokott sztoriktól. A mesélő ismeretlen és egyik nyomozó nagyágyú sem lép színre.
Végig el vagyunk altatva, csak a végén robban a valóság.
Remek könyv.

2 hozzászólás
gazibla IP>!
Agatha Christie: Örök éj

Hűha, ez igazán jó volt. Nem teljesen szokványos krimi és Agatha Christie regény. Tetszett, hogy eltért a szokásos történet vezetésétől az írónő. Nem is írok többet, mert azzal bepillantást adnék a történetbe. Jó olvasást!

Hoacin>!
Agatha Christie: Örök éj

Hangulatban annyira más, mint a többi Christie krimi, hogyha nem szerepelne rajta az írónő neve, eszembe se jutna, hogy ő írta. Annyira eltalált a vagány főhős srác figurája, hogy az egészen elképesztő. Hogy Agatha ilyet is tud… Mintha csak a felnőtt Holden Caulfield kezdene sztorizni fitymálló lezserséggel, akinek még mindig csapnivaló a szókincse, de legalább érdekes és kalandos jellem. Az életet jó mókaként éli meg, de közben végig szeretne rátalálni valamire… és végül meg is leli azt egy szépséges vidék, és egy szépséges lány képében…
Kár, hogy a területen átok ül, Ellie pedig dúsgazdag, és sajnos rajzanak körülötte a csöppet sem szimpatikus, de legalább tökéletesen pióca rokonok.
Főhősünk Mike fittyet hány az aggasztó tényezőkre: mit neki holmi rontás a birtokon, fenyegetőző falusi cigányasszony, vagy hogy jön a valkűr. „Ez egy rossz világ, és rossz emberek vannak benne.” Miközben haladunk a könyvben, egyre baljósabb a hangulat: sötét az erdő, veszélyes az út, pusztul a madár, szereplőinket felváltva csapja meg a rossz előérzet szele, akadnak rejtélyes mendemondák régi halálesetekről… nem lesz jó vége, ha továbbra is itt tanyázunk, de hát hagyjuk a babonákat, ijesztőbb ez a keselyű pereputty. Mike legjobb barátja, a híres építész is tesz azért, hogy kedélyes legyen a hangulat: Nem érezted sokszor, hogy én magam is részben gonosz vagyok? Mindig is az voltam. Ezért ismerem fel, amikor a közelemben van, bár nem mindig tudom, pontosan hol… Minek is ellenségek miatt aggódni, ha ilyen megnyugtató barátaink vannak, ugye.
Sokáig csak lappang és ködként gomolyog a nyomasztó érzés, hogy itt valami baj lesz… aztán eljön az örök éj, és valóban, első olvasáskor hasra is estem ebben a végtelen sötétségben, mert bizony egyáltalán nem láttam az orrom elé, hogy ez lesz a vége. Pedig… pedig nem kellett volna mindenáron megtörténnie. Volt egy pillanat, csak egyetlen pillanat, amikor…

Szerintem zseniális Agatha Christie mű ez, csöppet sem megszokott stílusban tálalva. spoiler

spoiler

Az ember nem ismeri fel az élete igazán fontos pillanatait – addig nem, amikor már túl késő.

9 hozzászólás
gabiica P>!
Agatha Christie: Örök éj

Ez a könyv egyáltalán nem olyan volt, mint amit Agatha Christie-től megszoktam, teljesen más volt a stílus, a történetvezetés. Valahogy kevésbé tetszett, mint vártam volna, de ez szerintem nem a stílusváltás miatt van.
Nekem valahogy kapkodó volt az egész, és kicsit talán jellegtelen is. Már az elején éreztem, hogy ki a tettes. Talán másképp lett volna, ha nem olvasom korábban spoiler, de így már az elejétől bennem volt az érzés, hogy az lesz majd a tettes, akire gondolok.

Ezúttal igazam is lett. Túl egyszerű volt. Bár próbáltam magam lebeszélni róla, de a végén a csavar bebizonyította az igazamat.
Az volt számomra a legmeglepőbb, hogy meddig húzódott a gyilkosság. Többször is elgondolkodtam, egyáltalán be fog-e következni, főleg, mikor már túljutottam a történet felén.

Nem lepett meg tehát, hogy mi történt. Ezúttal kiszámítható volt a cselekményszál, amit nem szoktam meg, ha AC-t olvasok. Kicsit talán untatott is, az biztos, hogy nem ez a legjobb krimi, amit az írónő valaha is alkotott.

Paulinusz_Tünde P>!
Agatha Christie: Örök éj

Erősen gondolkoztam a 3,5 csillagon, de jószívű lévén megadtam a négyet. Pedig…
Ez a könyv teljesen más, mint a megszokott AC könyvek. Meg is lepődtem, mert egyre csak vártam, hogy megjelenik Miss Marple vagy esetleg a következő pillanatban becsoszog Poirot. Nem, nem, és nem. Senkisem jött. Ebben a részben nyilván nyaraltak valahol egészen máshol.
A történet annyira semmilyen volt, hogy egy darabig csak néztem ki a fejemből, hogy akkor most mi van? Aztán szép lassan kezdett leesni a tantusz. Van egy-két kulcs mondat benne, amit bevallom csak utólag értettem meg. De. A szereplők valahogy nem voltak teljesek. Léteztek, de valahol máshol, más síkban, nem a könyvben, nem a történetben. Mindazonáltal nem mondok le AC-ról. Folytatom az olvasásokat.

Levandra>!
Agatha Christie: Örök éj

Letaglózott. Kegyetlenségnek éreztem azt a bizonyos csavart a végén. Bizony Agatha elérte, hogy kedveljem a gyilkost és nem éppen kellemes érzésekkel búcsúztam a történettől. A meglepetés ütősre sikeredett, pedig olyan szép kis történetnek indult.

Garbai_Ildikó P>!
Agatha Christie: Örök éj

Számomra eddig ismeretlen volt e történet. Eléggé lassan haladtam vele már-már unatkoztam.Furcsa ez a stílus talán,mert nem ezt szoktam meg az írónőtől. Összességében viszont nem bántam meg,mert a vége mindenért kárpótolt. Zseniális volt és sokáig nem gondoltam erre a megoldásra bár így vissza gondolva nagyon is adja magát. Pozitív élmény lett a könyv.

2 hozzászólás
BertaPalikSzilvi P>!
Agatha Christie: Örök éj

Érdekes volt ez a történet, bár az eleje kissé lassú. Az eddig olvasott műveihez képest ez kevésbé tetszett, kevésbé volt izgalmas.
A könyv végén viszont a csattanó erősen felhúzza a történetet.
Maga a történet helyszíne, az erdőben lévő ház, a fura cigányasszony, aki mindenféle baljós jóslatokat rikácsol, visz némi szint a kötetbe.
A könyv főszereplője Mike, sokáig nem volt szimpatikus, nem tudtam mit kezdeni vele.
A történet végén , amikor felszínre bukik a valódi énje, akkor jövünk rá, hogy voltaképpen egész olvasás közben rossz nyomon járunk vele kapcsolatban.
Amikor leesett a tantusz a könyv végén, csak elismerően tudtam bólintani, hogy igen. Agatha Christie mindig tudja úgy csűrni csavarni a dolgokat, hogy a végén csak fogjuk a fejünket.
A finom utalások és célzasok a műben a végén lesznek egy kerek egész, és bár a kedvencem nem lesz, azt el kell ismernem, hogy Mike története különleges.


Népszerű idézetek

Droci>!

Az ember nem ismeri fel az élete igazán fontos pillanatait – addig nem, amikor már túl késő.

155. oldal

2 hozzászólás
Sli P>!

Nagyon boldogok voltunk együtt. Igen, nagyon boldogok. Bárcsak tudtam volna akkor, hogy boldogok vagyunk…

272. oldal, 24. fejezet (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
Sli P>!

Minden végben ott a kezdet…

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: kezdet · vég
Purpur>!

Az orvosok ma már szinte mindent meg tudnak tenni, feltéve, hogy nem ölik meg az embert rögtön az elején, amikor megpróbálják meggyógyítani.

Kapcsolódó szócikkek: orvos
Sli P>!

Ahány éjjel, annyi nap
Szülhet nyomorogni csak,
Ahány nappal, annyi éj
Szül olyat, ki élvnek él,
Szül olyat, ki élvnek él,
S szüli prédád, örök éj.

William Blake:
Az ártatlanság jövendölései
(N. Kiss Zsuzsa fordítása.)

(mottó) · William Blake

Boglárka_Madar>!

Én nem akartam dolgozni. Ilyen egyszerű volt. Nem bíztam a munkában, nem szerettem. Azt gondoltam, ez egy rossz dolog, amit, sajnálatos módon, az emberi faj talált ki magának.

Kapcsolódó szócikkek: munka
1 hozzászólás
Purpur>!

Ha az ember szegénynek születik, az még nem jelenti azt, hogy úgy is kell maradnia. A pénz fura dolog. Oda megy, ahol szükség van rá.

Boglárka_Madar>!

Én nemigen vagyok oda a Művészetért. Egyszer kíváncsiságból beugrottam a Nemzeti Galériába. Tisztára kiborultam tőle, becsszóra. Nagy darab, csillogó, színes képek mindenféle harcokról sziklás szurdokokban vagy összeaszott szentekről, akik nyilakkal szúratták össze magukat. Affekta hölgyek arcképe, akik selyemben, bársonyban, csipkében bazsalyogva ücsörögnek.

21. oldal, 2. fejezet (Európa, 2009)

1 hozzászólás
EBrody I>!

Mindenhová el akarok jutni, mindent meg akarok nézni és mindenfélét szeretnék csinálni. Szeretnék rátalálni valamire.

2. fejezet, 19. o.

ÁrnyékVirág>!

A legtöbb gazdag ember, akit ismertem, eléggé nyomorultul érezte magát. Aztán ott vannak a nyomasztó gondjaik. Az adózás meg a befektetések. Hallaniuk kéne, ahogy maguk között vagy a barátaikkal beszélgetnek. A gondok! Az az, ami a felét sírba viszi. És nekik a szex sem olyan nagy szám. Vagy hosszú combú, szexi szőke feleségük van, aki a szeretőjével csalja őket valahol, vagy amolyan panaszláda a feleségük, és még ronda is, aki folyton leszúrja őket.


Népszerű triviák

Kogoro P>!

A kötet alapja egy korábbi Agatha Christie-novella.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Örök éj

Agatha Christie: Örök éj

Hasonló könyvek címkék alapján

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Stephen King: Kedvencek temetője
Stephen King: Borzalmak városa
Gaston Leroux: Az operaház fantomja
Mario Puzo: A Keresztapa
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Robert Bloch: Pszicho
Patricia Highsmith: Idegenek a vonaton