Örök ​éj 182 csillagozás

Agatha Christie: Örök éj Agatha Christie: Örök éj

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Michael Rogers fiatal, jóképű, szegény, és egy álmot dédelget. Szerelmével a híres építész, Santonix egy házában szeretne élni, amelyet az általa kiválasztott helyre neki tervezne. Aztán egy nap egy álmos faluba veti a végzet, és megtalálja a tökéletes házhelyet. Két baj van: nincs rá pénze, és a helyen átok ül. Cigányok tanyája volt hajdan, és megátkozták, amikor elkergették őket onnan. Michael számára azonban szerencsét hoz a hely: itt találkozik Ellie-vel, a szép, kedves, szelíd és dúsgazdag amerikai lánnyal. Együtt minden álmuk valóra válik, felépül a házuk, és boldogan beköltöznek. De Ellie-t megfenyegeti a faluban élő utolsó cigányasszony, és Michael tiltakozása ellenére hozzájuk költözik Ellie titkárnője, barátnője, a hideg, szőke szépség, Greta. Kire sújt le a cigányok átka? Miért üldözi Mrs. Lee, a cigányasszony Ellie-t a házban és a birtokon? Agatha Christie baljós hangulatú regénye az életmű ismerőinek is tartogat meglepetéseket.

Végtelen éjszaka címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: Endless Night

Eredeti megjelenés éve: 1967

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie

>!
Helikon, Budapest, 2018
292 oldal · ISBN: 9789634792253 · Fordította: Molnár Katalin, N. Kiss Zsuzsa
>!
Helikon, Budapest, 2018
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634790525 · Fordította: Molnár Katalin
>!
Európa, Budapest, 2009
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630787895 · Fordította: Molnár Katalin

Enciklopédia 5


Kedvencelte 10

Most olvassa 6

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 42


Kiemelt értékelések

>!
pannik P
Agatha Christie: Örök éj

Abszolút toplistás könyv.
Nagyon kíváncsian vágtam bele, mert az írónő egyik saját kedvencének jelölte ezt a könyvet és biztos voltam benne, hogy lesz valami csavar.
Lett is.
Teljesen hideg nyomon jártam, abszolút a közelébe sem jutottam a valós gyilkosnak :)
A történet egészen eltér a megszokott sztoriktól. A mesélő ismeretlen és egyik nyomozó nagyágyú sem lép színre.
Végig el vagyunk altatva, csak a végén robban a valóság.
Remek könyv.

2 hozzászólás
>!
gazibla P
Agatha Christie: Örök éj

Hűha, ez igazán jó volt. Nem teljesen szokványos krimi és Agatha Christie regény. Tetszett, hogy eltért a szokásos történet vezetésétől az írónő. Nem is írok többet, mert azzal bepillantást adnék a történetbe. Jó olvasást!

>!
Hoacin
Agatha Christie: Örök éj

Hangulatban annyira más, mint a többi Christie krimi, hogyha nem szerepelne rajta az írónő neve, eszembe se jutna, hogy ő írta. Annyira eltalált a vagány főhős srác figurája, hogy az egészen elképesztő. Hogy Agatha ilyet is tud… Mintha csak a felnőtt Holden Caulfield kezdene sztorizni fitymálló lezserséggel, akinek még mindig csapnivaló a szókincse, de legalább érdekes és kalandos jellem. Az életet jó mókaként éli meg, de közben végig szeretne rátalálni valamire… és végül meg is leli azt egy szépséges vidék, és egy szépséges lány képében…
Kár, hogy a területen átok ül, Ellie pedig dúsgazdag, és sajnos rajzanak körülötte a csöppet sem szimpatikus, de legalább tökéletesen pióca rokonok.
Főhősünk Mike fittyet hány az aggasztó tényezőkre: mit neki holmi rontás a birtokon, fenyegetőző falusi cigányasszony, vagy hogy jön a valkűr. „Ez egy rossz világ, és rossz emberek vannak benne.” Miközben haladunk a könyvben, egyre baljósabb a hangulat: sötét az erdő, veszélyes az út, pusztul a madár, szereplőinket felváltva csapja meg a rossz előérzet szele, akadnak rejtélyes mendemondák régi halálesetekről… nem lesz jó vége, ha továbbra is itt tanyázunk, de hát hagyjuk a babonákat, ijesztőbb ez a keselyű pereputty. Mike legjobb barátja, a híres építész is tesz azért, hogy kedélyes legyen a hangulat: Nem érezted sokszor, hogy én magam is részben gonosz vagyok? Mindig is az voltam. Ezért ismerem fel, amikor a közelemben van, bár nem mindig tudom, pontosan hol… Minek is ellenségek miatt aggódni, ha ilyen megnyugtató barátaink vannak, ugye.
Sokáig csak lappang és ködként gomolyog a nyomasztó érzés, hogy itt valami baj lesz… aztán eljön az örök éj, és valóban, első olvasáskor hasra is estem ebben a végtelen sötétségben, mert bizony egyáltalán nem láttam az orrom elé, hogy ez lesz a vége. Pedig… pedig nem kellett volna mindenáron megtörténnie. Volt egy pillanat, csak egyetlen pillanat, amikor…

Szerintem zseniális Agatha Christie mű ez, csöppet sem megszokott stílusban tálalva. spoiler

spoiler

Az ember nem ismeri fel az élete igazán fontos pillanatait – addig nem, amikor már túl késő.

9 hozzászólás
>!
gabiica P
Agatha Christie: Örök éj

Ez a könyv egyáltalán nem olyan volt, mint amit Agatha Christie-től megszoktam, teljesen más volt a stílus, a történetvezetés. Valahogy kevésbé tetszett, mint vártam volna, de ez szerintem nem a stílusváltás miatt van.
Nekem valahogy kapkodó volt az egész, és kicsit talán jellegtelen is. Már az elején éreztem, hogy ki a tettes. Talán másképp lett volna, ha nem olvasom korábban spoiler, de így már az elejétől bennem volt az érzés, hogy az lesz majd a tettes, akire gondolok.

Ezúttal igazam is lett. Túl egyszerű volt. Bár próbáltam magam lebeszélni róla, de a végén a csavar bebizonyította az igazamat.
Az volt számomra a legmeglepőbb, hogy meddig húzódott a gyilkosság. Többször is elgondolkodtam, egyáltalán be fog-e következni, főleg, mikor már túljutottam a történet felén.

Nem lepett meg tehát, hogy mi történt. Ezúttal kiszámítható volt a cselekményszál, amit nem szoktam meg, ha AC-t olvasok. Kicsit talán untatott is, az biztos, hogy nem ez a legjobb krimi, amit az írónő valaha is alkotott.

>!
Levandra P
Agatha Christie: Örök éj

Letaglózott. Kegyetlenségnek éreztem azt a bizonyos csavart a végén. Bizony Agatha elérte, hogy kedveljem a gyilkost és nem éppen kellemes érzésekkel búcsúztam a történettől. A meglepetés ütősre sikeredett, pedig olyan szép kis történetnek indult.

>!
pável P
Agatha Christie: Örök éj

Cigánykártyával megspékelt kártyavárként épül fel előttünk a regény, sokáig azt sem tudjuk, mire kell figyelni, pedig lassan érezzük, Agatha kavarja, nagyon kavarja… Aztán persze a legvégén olyan sebesen leplezi le magát, ahogy egy kártyavár összedől. Elbeszéléstechnikájában van már egy méltán híres elődje az életműben (spoiler), akár tekinthetnénk önplágiumnak is, mégis, ez sokkal inkább lélektani regény, mint krimi.
Ahogy gyilkosaink lelepleződnek, úgy gyorsul fel a történetmesélés, mintha a moziban elszabadulna a vetítőgép és füstölve, begyorsulva pörögne le előttünk a még hátralévő filmszalag. Számomra nem annyira bűnügyi rejtély, mint inkább pszichológiai: krimiként aránylag könnyű feltörni, de afféle kriminológiai anatómiaatlaszaként talán még precízebb alkotás. Ahogy a bűn felfalja önnön sorsát és – jóféle alienként – újabb zsákmányra tör, hiába ítéli azzal halálra saját gazdatestét is.
A királydrámák sorába illeszteném, ha össze kéne vetnem a klasszikus angol irodalommal, és bár nem egy Macbeth, de ha pár ezer év múlva csak annyi marad fenn a mai, modern irodalomból, mint nekünk maradt az antik görögökéből (egy halvány töredék), nem kell majd szégyenkeznünk, mármint Dame Agathának.
(2014k.)

>!
brigi11 P
Agatha Christie: Örök éj

Kb. 75%-ig hülyére untam magam. Még az áldozat személyében sem voltam biztos, hiszen AC írt már egy hasonlót, gazdag, gyönyörű, fiatal feleséggel, és biztos voltam benne, hogy itt azért más fog történni. Aztán nagyon sokáig nem történt semmi. Mike csak mesélt és mesélt, én meg unatkoztam. Persze sántított ez a szerelem, de abban az időben nem ez lett volna az egyetlen ilyen házasság. Majd az utolsó pár oldalon nem győztem kapkodni a fejem. Egy baleset, még egy baleset, mindenki egy helyen, igazából senki nem gyanúsítható, majd a letaglózó beismerés. Hiába sokadik AC olvasásom ebben az évben, teljesen meglepett a vége.

>!
Zsuzsi_Marta P
Agatha Christie: Örök éj

Agatha Christie hűséges olvasójaként és rajongójaként ezúttal kénytelen vagyok azt írni, hogy az írónő ezzel a krimijével jócskán alulmúlta önmagát.
Nem is várható el egy írótól, hogy mindig a maximumot nyújtsa, minden műve remek legyen, mint ahogy az sem lenne üdvözítő, ha nekünk, olvasóknak mindig minden tetszene. S ez így van jól.
Szóval ennek a kriminek az első háromnegyede kimondottan unalmas, egyhelyben topogás, holott tudtam, sejteni véltem, hogy valami majd történni fog, valaminek történnie kell, ám a vége felé közeledve, ezt már csak remélni mertem. Hiszen egy bűnügyi regénytől feszültséget vár(na) el az érdeklődő, és Agatha-t kedvelő olvasó. Itt nem így történt.
Kikerekedett végül egy „csattanó”, amit most sem lehetett sejteni, tippelni sem spoiler, ám ezt AC felfűzhette volna más és sokkal élvezetesebb spoiler szálra, mert így csak csalódás volt az első, a regény nagy részének átrágása, mely közben felmerült bennem a kérdés többször is, valóban ő írta ezt?
Kedves Agatha, ez nem sikerült olyan jól, mint számos előző és ezt követő krimije, de én ennek ellenére is maradok hűséges és érdeklődő olvasója a továbbiakban is.
A három csillagból kettőt a tiszteletem jeléül adtam.

>!
Gabye
Agatha Christie: Örök éj

Igazi ínyencség..Egyáltalán nem a megszokott A. C. könyv, hiszen a könyv majd kétharmadáig nem nagyon történik semmi. Többször is emlékeztetnem kellett magam, hogy hohó, csak figyelmesen, A.C-t olvasol, nem romantikus leányregény..Gyanakodj anyám mert itt még történés lesz..És lőn. Agatha néni elandalított, elringatott, majd olyan népírtást rendezett, hogy csak győztem körmölni a jegyezeteket a hullaszámláláshoz :-D És az első hulla megjelenésétől úgy felpörgött a dolog, hogy még majdnem el is késtem miatta az edzésről, mert hát akkor már nem lehetett letenni, tudnom kellett!! És voilá! Briliáns!!

1 hozzászólás
>!
KillerCat P
Agatha Christie: Örök éj

Akkora csavar volt benne,hogy pislogtam,mint hal a kocsonyában!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Droci P

Az ember nem ismeri fel az élete igazán fontos pillanatait – addig nem, amikor már túl késő.

155. oldal

2 hozzászólás
>!
Sli SP

Nagyon boldogok voltunk együtt. Igen, nagyon boldogok. Bárcsak tudtam volna akkor, hogy boldogok vagyunk…

272. oldal, 24. fejezet (Európa, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
>!
Purpur

Az orvosok ma már szinte mindent meg tudnak tenni, feltéve, hogy nem ölik meg az embert rögtön az elején, amikor megpróbálják meggyógyítani.

Kapcsolódó szócikkek: orvos
>!
Sli SP

Ahány éjjel, annyi nap
Szülhet nyomorogni csak,
Ahány nappal, annyi éj
Szül olyat, ki élvnek él,
Szül olyat, ki élvnek él,
S szüli prédád, örök éj.

William Blake:
Az ártatlanság jövendölései
(N. Kiss Zsuzsa fordítása.)

(mottó) · William Blake

>!
Boglárka_Madar P

Én nem akartam dolgozni. Ilyen egyszerű volt. Nem bíztam a munkában, nem szerettem. Azt gondoltam, ez egy rossz dolog, amit, sajnálatos módon, az emberi faj talált ki magának.

Kapcsolódó szócikkek: munka
1 hozzászólás
>!
Boglárka_Madar P

Én nemigen vagyok oda a Művészetért. Egyszer kíváncsiságból beugrottam a Nemzeti Galériába. Tisztára kiborultam tőle, becsszóra. Nagy darab, csillogó, színes képek mindenféle harcokról sziklás szurdokokban vagy összeaszott szentekről, akik nyilakkal szúratták össze magukat. Affekta hölgyek arcképe, akik selyemben, bársonyban, csipkében bazsalyogva ücsörögnek.

21. oldal, 2. fejezet (Európa, 2009)

1 hozzászólás
>!
Sli SP

Minden végben ott a kezdet…

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: kezdet · vég
>!
Purpur

Ha az ember szegénynek születik, az még nem jelenti azt, hogy úgy is kell maradnia. A pénz fura dolog. Oda megy, ahol szükség van rá.

>!
ÁrnyékVirág

A legtöbb gazdag ember, akit ismertem, eléggé nyomorultul érezte magát. Aztán ott vannak a nyomasztó gondjaik. Az adózás meg a befektetések. Hallaniuk kéne, ahogy maguk között vagy a barátaikkal beszélgetnek. A gondok! Az az, ami a felét sírba viszi. És nekik a szex sem olyan nagy szám. Vagy hosszú combú, szexi szőke feleségük van, aki a szeretőjével csalja őket valahol, vagy amolyan panaszláda a feleségük, és még ronda is, aki folyton leszúrja őket.

>!
EBrody I

Mindenhová el akarok jutni, mindent meg akarok nézni és mindenfélét szeretnék csinálni. Szeretnék rátalálni valamire.

2. fejezet, 19. o.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Charles Dickens: Detektívtörténetek
Carola Dunn: Daisy és a télikert rejtélye
Mitch Cullin: Mr. Holmes
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
Lawrence Block: Betörő a szekrényben
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Tony Parsons: A gyiloktáska
Robert Bryndza: Az éjjeli vadász
Katerina Diamond: A tanár