Órák (Hercule Poirot 34.) 222 csillagozás

Agatha Christie: Órák Agatha Christie: Órák

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Az eset olyannyira bonyolult, hogy egészen egyszerűnek kell lennie” – jelentette ki Hercule Poirot. De vajon annyira egyszerű-e? Halott férfira bukkannak a vak asszony szalonjában, s a holttestet senki sem tudja azonosítani. És ott van a négy furcsa óra, mindegyik azonos időre beállítva – 4 óra 13 percre. Ki vitte ezeket oda? Mit jelentenek?

Az órák címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1963

>!
Hunga-Print, Budapest, 1993
302 oldal · ISBN: 9638413093 · Fordította: Vincze Ferenc
>!
Hunga-Print, Budapest, 1990
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 963027597X · Fordította: Vincze Ferenc

Enciklopédia 3


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Szamღca 
Agatha Christie: Órák

Hát…hát….hát…. Amikor elkezdtem olvasni nem értettem az alacsony %-t. Nem értettem, miért mondják, hogy AC kevésbé jól sikerült krimije. A könyv eleje teljesen megvett magának; adva van egy gyors es gépíró cég aki kikölcsönzi megrendelésre a munkatársait. Egyik nap egy megbízó személy szerint kéri az egyik fiatal lányt aki a megbeszélt időpontban meg is érkezik; azt az utasítást kapja hogyha nincs ott a megbízó akkor menjen be a házba és helyezze magát kényelembe. Igen ám de bent a szobában egy hullát talál…. mikor hazaér a ház úrnője akkor meg kiderül hogy ő nem is bízott meg senkit és nincs is szüksége gyorsíróra…. Szóval elég izgalmasnak indult, Tetszett a stílus.
De egy idő után kezdett ellaposodni, nekem sem tetszett hogy Poirot csak nagyon keveset szerepel…. egy helyben topogott a nyomozás…. és bár voltak benne fordulatok, csavarok valahogy a történet…. szétesett…. nem állt össze…. számomra rengeteg elvarratlan szál maradt…. erőltetett a magyarázat…. Szóval hát valóban nem AC legjobb könyve volt számomra….sem….

>!
tündérrózsa
Agatha Christie: Órák

Sokak szerint nem éppen Agatha Christie legerősebb könyvei közé tartozik, de nekem nagyon tetszett. Az élményből csupán az vont le, hogy a Hunga-Printes kiadást olvastam, és ez valami borzasztó. Hemzsegett a hibáktól. Mindenféléktől.
A történet maga viszont szuper. Kezdettől fogva gyanakodtam valakire, akiről végül ki is derült a turpisság, de míg oda eljutottunk, az az időszak is remek volt. Hercule Poirot egy zseni némi irónia, a távolból is nagyon ügyesen meg tud oldani egy gyilkossági ügyet. Mint sokan tudják is, én nem rajongok érte különösebben, így nekem pont megfelelő volt, hogy nem szerepelt túl sokat.
Ami miatt egy kicsit csalódott vagyok (vagy inkább becsapottnak érzem magam), az maga a cím. Az óráknak lehetett volna több jelentőségük is, mert amit képviseltek, az szerintem harmatgyenge. Vártam a velük kapcsolatos csavart, de csak nem akart megérkezni. Habár csavarokban így sem volt hiány, mint ahogy azt Agatha Christie-nél már megszokhattuk.
Egyszer valamikor azért szívesen elolvasnék egy másik kiadást is.

>!
tgorsy
Agatha Christie: Órák

Kit érdekel ki a gyilkos, vagy ki az áldozat, meg miért?
Annyira jól ír ez a nő. Csak vigyorgok a humorán.
Szenzációs a stílusa. Ezért szeretem. a krimi része csak hab a tortán.

2 hozzászólás
>!
Adrienn57 P
Agatha Christie: Órák

Egyetlen könyvet olvastam , nagyon fiatalon az írónőtől. Azt az éjszakát végig rettegtem ( Tíz kicsi néger), és valószínű, ez határozta meg, hogy a krimikkel nem kötöttem barátságot. Pár filmet láttam ugyan, de azt éreztem, nem nekem való!

Annyian szeretik Agatha Christie könyveit, hogy ennyi ember nem tévedhet, hát nekiláttam egy olvasásnak!

Valóban, éretlen voltam az első könyvnél, mert határozottan élveztem és követni is tudtam a történéseket. A végén Poirot fejtegetését kellett csak kétszer olvasnom, mert összegubancolta a szálakat bennem!:)))

2 hozzászólás
>!
lilaköd P
Agatha Christie: Órák

Rejtély, rejtély hátán. Egy teljesen idegen embert kellett legelőször is azonosítani. Iratai nincsenek, nem is keresik. Tulajdonképpen nagyon jól kitervelték a gyilkosai az egészet, és ha nem kerül Poirot tudtára a történet, meg is úszhatták volna a felelősségre vonást. De nem így történet. Poirot feltűnt a színen, így az ügy megoldódott. Mindezek mellett megtudhattam, hogyan vélekedik Poirot, Sherlock Holmesról és írójáról, és szívesebben olvas olyan detektívekről, aki whisky helyett inkább jó fajta bort kortyolgat míg a saját ügyét megoldja.
Mondhatom csavaros kis történet volt ez is, mint ahogyan azt az írónőtől már megszokhattuk.

>!
krlany I+SMP
Agatha Christie: Órák

Nem az igazi. Sem a kiadás (hemzseg a hibáktól, elgépelésektől, magyartalan szófordulatoktól), sem a történet. Az eleje jól indul, van egy nagy katyvaszunk, és az istennek sem jutunk egyről a kettőre, ami viszont kezdett unalomba fulladni. Kapunk egy csomó érdektelen rizsát is… ráadásul „nyomozónk” spoiler lesz (nem az, egy másik). Poirot majd csak közepén tűnik fel, de ő sem az igazi (még a bajuszára és belga mivoltára sem büszke). Az is mutatja, hogy a történet nem a legjobb AC-k közül való, hogy rájöttem – ha nem is a gyilkosra, de – az egyik rejtélyszál megoldására, már kb. az első oldalakon… Van ennél sokkal jobb!

4 hozzászólás
>!
ÁrnyékVirág P
Agatha Christie: Órák

Lehet, hogy Poirotnak kedvére való volt az eset, hiszen már „nyugdíjas” és detektívregények olvasásával tengeti idejét, tehát jól jött neki valami izgalmas rejtély, amit végre kedvenc módszerével, a kis szürke agysejtek bevetésével oldhatott meg, otthon, karosszékében ülve, forró csokoládét vagy creme de cassist kortyolgatva.
Nekem annyira nem jött be, voltak teljesen érdektelen szálak is, például Colin szerelmi- és titkosszolgálati szála.
A koronatanú viszont egy nagyon izgalmas, szokatlan szereplő volt :)
Lehet, hogy már kicsit belefáradtam az A.C regényekbe?
Mindegy, akkor is befejezem az egész életművet!!!!

>!
Paulina_Sándorné P
Agatha Christie: Órák

Poirot egy zseni. Olyan összefüggéseket lát, vesz észre, amik elkerülik az én figyelmemet. Miközben az összegzését olvastam egy-két dolognál „felkiáltottam”, hogy tényleg?! Nem tudok versenyre kelni vele. Colin és Hardcastle szimpatikusak voltak. Néhol ismerős volt, de lehet, hogy láttam filmen.

>!
Lenke_M
Agatha Christie: Órák

Egyetértek azzal a felvetéssel, hogy ez AC nem a legjobban sikerült krimije, ugyanakkor nem lehetne rossznak mondani, mert nem volt rossz.
Nekem személy szerint egyetlen kivetnivalóm volt vele, az, hogy vontatott volt sok helyen. És néha untam. Pedig én nem szoktam unni Agathát!
Ugyanakkor megint egy szenzációs eset érdekes megoldással. A szereplők talán egy kicsit unalmasak voltak Colin se lett nagy kedvencem. Meg én az ő szálát kicsit elengedhetőnek gondolom, de érdekes volt.
Engem nem zavart, hogy Poirot nem szerepel olyan nagyon sokat benne, mert örültem, hogy ő örül, hiszen a kedvenc módszerével oldhatott meg egy esetet.
Végeredményben azt mondanám, hogy tetszett, de vannak ennél jobb, izgalmasabb könyvei is az írónőnek.

>!
Erzsébet_Szászi
Agatha Christie: Órák

Érdekesen, izgalmasan indult. Az első harmadban mindenkit gyanúsnak találtam. Aztán kissé vontatottá váltak az események, de felbukkant 2. kedvenc nyomozóm, aki eléggé semmilyen kis mellékszerepet kapott egészen a könyv végéig. Aztán az utolsó részben megkapjuk a szokásos Poirot-féle karosszékben ülős, mesélős esetlezárást. Persze a gyilkos már megint nem az, akire én gondoltam, és más csavarok is akadnak.


Népszerű idézetek

>!
Baraby

– Hallottam már róla. Azt hittem, meghalt.
– Nem halt meg. Csupán unatkozik. Ami még rosszabb.

>!
bfg3 P

Néha az a benyomásom, hogy mindenki tudja mindenki titkait, de összeesküdtek, hogy úgy tegyenek, mintha nem tudnák.

6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: kém · összeesküvés · titok
>!
Babú

(…) a valószínűtlen dolgok sokkal gyakrabban megtörténnek, mint az ember gondolná.

1 hozzászólás
>!
brygusz

Az lehetetlen – szólt Poirot. – Mindennek van valami értelme.

>!
brygusz

– Mindenki eljut egyszer a maga Waterloojáig (…)

>!
Babú

Letagadhatatlan, hogy az embert megfertőzi az éppen olvasott könyv stílusa.

>!
Cheril

– Tudok egy kis idézetet. Elmondom, akár legutóbb.
Többet pedig ezúttal nem szedsz ki belőlem.
És a legnagyobb ünnepélyességgel kijelentette:
– „Csingilingiling, eljön és megölik!”

202. oldal

>!
bfg3 P

Nem az az izgalmas játék, aminek az emberek gondolják. (…) Sőt, inkább meglehetősen unalmas. [ti. a titkosszolgálati munka] De ezen túl is van valami. Mostanában az embernek az az érzése, valójában ma már semmi sem titok. Mi ismerjük az ő titkaikat, ők meg a mi titkainkat. Ügynökeink gyakran az ő ügynökeik is, és ugyanez fordítva. Aztán végül ki ejti át a másikat, a magasságos ég sem ismeri ki magát. Néha az a benyomásom, hogy mindenki tudja mindenki titkait, de összeesküdtek, hogy úgy tegyenek, mintha nem tudnák.

6. fejezet


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
John le Carré: A titkos zarándok
Lee Child: Éjféli szállítmány
Sophie Hannah: A háromnegyed rejtélye
Erle Stanley Gardner: A házmester macskájának esete
Lawrence Block: A betörő, akit temetni veszélyes
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő