Nyílt ​kártyákkal (Hercule Poirot 15.) (Battle főfelügyelő 3.) (Race ezredes 2.) (Ariadne Oliver 2.) 449 csillagozás

Agatha Christie: Nyílt kártyákkal Agatha Christie: Nyílt kártyákkal Agatha Christie: Nyílt kártyákkal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Elterjedt az a nézet, mely szerint a detektívhistóriák leginkább egy nagy lóversenyre emlékeztetnek, ahol sok az induló, az esélyes ló és lovas.”

Ezt a közvélekedést cáfolja meg ez a kiváló krimi, amelyben csak négy esélyes indul, nyomában négy detektívvel. Mr. Shaitana, a különc gyűjtő, partit ad. Vendége négy olyan gyilkos, aki elkerülte az igazságszolgáltatást, valamint négy nyomozó. Két asztalnyi lelkes bridzsjátékos, akik végig egymás szeme előtt voltak. Valaki mégis élt a lehetőséggel, a házigazda pedig halott. Talán nem meglepő, hogy a fej fej melletti versenyből ismét M. Poirot kerül ki győztesen.

Hercule Poirot ismét munkában címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1936

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fekete Könyvek

>!
Európa, Budapest, 2012
284 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795234 · Fordította: László Zsófia
>!
Európa, Budapest, 2007
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630783965 · Fordította: László Zsófia
>!
Európa, Budapest, 2006
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630781476 · Fordította: László Zsófia

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Ariadne Oliver


Kedvencelte 30

Most olvassa 10

Várólistára tette 73

Kívánságlistára tette 41


Kiemelt értékelések

>!
Gorkie P
Agatha Christie: Nyílt kártyákkal

Ismét érdekes és zseniális regény az Írónő tollából.
Tetszett az alapfelállás, 4 konkrét személy közül kell kideríteni, ki a tettes. A történetbe beleszőve egy kártyajáték, ami egyedivé teszi.
A vége felé csavar csavart követett, de még az utolsó pár oldalon is meglepő végkifejletet kapunk.
Nekem nagyon tetszett ez is. :)

>!
Európa, Budapest, 1988
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630747251 · Fordította: László Zsófia
>!
gabiica P
Agatha Christie: Nyílt kártyákkal

Hűha. Bár adott volt a négy gyanúsított, mégsem tudtam az egész történet során egyetlen egyszer sem azt mondani, hogy valakit biztosan gyanúsítottnak tartok. Mindenkinek megvolt a lehetősége, és megvolt az indítéka. Ezúttal négyen is nyomoztak, négy különböző módszerrel, mindenki a saját igazát próbálta bebizonyítani.
Lenyűgöző volt a történet. Bevallom, végig azt hittem, Mr. Shaitana spoiler
Több szálon futott a dolog, gondolok itt arra, hogy a múltban zajló események is hatással voltak a jelenre. Nagyon tetszett, ahogy fényt derítettek a titkokra.

A vége, bevallom, most is meglepett, mint mindig. Erre nem számítottam, Agatha Christie és Poirot szokás szerint átvertek, de ennek ismételten csak örülni tudok.

>!
Madama_Butterfly P
Agatha Christie: Nyílt kártyákkal

Megint egy mestermű a krimi koronázatlan királynőjétől, ráadásul egy teljesen szokatlan felállásban:
„Adva volt négy ember, akik közül az egyik biztosan gyilkolt, de melyik? Volt valami áruló jel? Tulajdonképpen semmi. Nem volt használható nyom, se ujjlenyomat, se terhelő irat vagy egyéb dokumentum. Csak maguk az emberek voltak. És egyetlen használható tárgyi bizonyíték: a bridzsparti négy eredménylapja.”
Természetesen Hercule Poirot (mint mindig) brilliánsan oldja meg ezt a rejtélyt is, nem szakítva a Christie-féle hagyománnyal: a gyilkos természetesen megint nem az, akire gondolnál…
A könyv már csak egy hiányérzetet hagyott maga után: valahogyan muszáj megtanulnom bridzselni….

>!
AfterEight
Agatha Christie: Nyílt kártyákkal

Nagyon érdekes krimi. Már maga a történet eleje is izgalmas, majd szépen
ringat bennünket, mintha a hátunkon fekve lebegnénk a vízen. A végén pedig
hirtelen sodrásba kerülünk és egy-egy meglepő örvény húz le majd vet ki magából, csak azért, hogy kapkodva levegőt vegyünk majd újra megforgasson egy másik
az ellenkező irányba.
Nem tudok bridzselni, de akik ezt a kártyajátékot játszák valószínűleg még jobban
élvezik. Ajánlom lélekbúvároknak, romantikusoknak, bridzselőknek, fecsegőknek ,
jóhiszeműeknek, krimirajongóknak, házasoknak és magányosoknak.

>!
tgorsy
Agatha Christie: Nyílt kártyákkal

Na egyezzünk meg, h. csak azért nem találtam ki, mert nem tudok bridzsezni. Különben…. mint a pinty… úgy rájöttem volna!!!

1 hozzászólás
>!
eme P
Agatha Christie: Nyílt kártyákkal

AC ezúttal nyílt kártyákkal játszik (vagy legalábbis ezt a látszatot kelti). A szokásostól eltérően lehatárolja a gyanúsítottak körét, felkészíti az olvasót arra, hogy elsősorban a pszichológiai komponensre, a megfigyelésre koncentráljon. Nem a meglepetés eleme a lényeg, hanem a jellemek megismerése, a finom rezdülések érzékelése.
Négy nyomozó – egy a Scotland Yardtól, egy a titkorendőrségtől, egy magándetektív és egy detektívregény-író (Battle felügyelő, Race ezredes, a nekem-mindig-igazam-van Poirot és a kissé alter-ego gyanús Miss Ariadne Oliver*) áll szemtől szemben négy makulátlan életet élő, eddig leleplezetlen gyilkossal, akik közül bármelyik elkövethette az újabb bűntényt. Négy különböző embertípus, saját, egyénre jellemző indítékkal és a gyilkosság elkövetésének különböző lehetséges módszerével. Nem csoda, ha Poirot egyik kedvenc esete, még akkor is, ha egyesek unalmasnak tarthatják. Hogyne lenne kedvenc, mikor rendkívül érdekes kihívás, még nyomozónk is meginog picit magabiztosságában és tévedhetetlenségének tudatában, sőt bele is sápad, bár meg kell adni, a bajusza meg sem rezdül.
Az események egy különös, egzotikus figura, a gazdag műgyűjtő Mr Shaitana estélyén bonyolódnak, ahol a gyilkosság mellett a bridzsé a főszerep. Poirot finoman, tapintatosan nyomoz, a bridzsről kérdez és az embert figyeli – a reakciókat, a megfigyelőkészséget, a koncentrációs képességeket, az emlékezés működését… A bridzsparti négy nézőpontból elevenedik fel, miközben Poirot csodálata nőttön-nő, az olvasóé nem kevésbé. A kártyajáték mellett természetesen a múlt szövevényes történései is beszivárognak a jelenbe, és bizony nem marad el a meglepetésszerű fordulat sem a végén.
Csak azt sajnálom, hogy nem tudok bridzsezni, biztosan adott volna egy kis többletet. De így is jó szórakozás volt.

* Én bizony afféle kiszólásnak-vallomásnak olvastam Miss Oliver szavait: spoiler.

>!
h_orsi P
Agatha Christie: Nyílt kártyákkal

Nagyon tetszett az alaptörténet, miszerint 4 gyilkos és 4 kopó van. Tehát 25% rá az olvasó esélye, hogy eltalálja avagy sem a gyilkos személyét.Innentől kezdve mondhatnánk azt, hogy könnyű dolgunk van, hiszen nem kell számolnunk azzal, hogy a komornyik volt mégis a tettes vagy esetleg valamelyikük felbérelte az ablaktörlő fiút, hogy helyette gyilkolja meg Mr. Shaitana-t. Azonban nekem és a négy „nyomozónak” is igen komoly fejtörést okozott ez a probléma.
Persze mint most is nagyon izgalmas volt a történet, hiszen nem csak egy, hanem 4 másik korábban elkövetett gyilkosságot is figyelembe kellett vennünk. Poirot itt is zseniálisat alakított, nem csak azzal, hogy Ő volt az egyetlen aki meg tudta fejteni a rejtélyt, de magával a személyiségével is kitűnt.
Kedvencem tőle hagy osszam meg!:
"– A kérdés most már csak az, vajon tévedhet-e Hercule Poirot.
– Senki sem tévedhetetlen – válaszolta ridegen Mrs. Lorrimer.
– Én az vagyok – vágott vissza Poirot."
IMÁDOM A PASAST!
Nem mondom, hogy ez AC legjobb regénye (nálam az Orient expressz és a Tíz kicsi néger mindent visz), de lehet belőle okulni és mindenképpen remek olvasmány ;)

Bővebben: http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/02/agatha-christie-…

2 hozzászólás
>!
ppeva P
Agatha Christie: Nyílt kártyákkal

Az alapötlet remek: négy rabló és négy pandúr meg egy intrikus összezárva, aztán az intrikus-t meggyilkolják, és indulhat a nyomozás és fejtörés, vajon ki lehetett a gyilkos a négy lehetséges és potenciális elkövető közül. A sok-sok csavar közepette egyre csak ingadoztam, hol erre tippeltem, hol arra. A bridzshez nem értek (bár valaha voltak vele próbálkozásaim), így csak halványan értettem a bridzsről szóló részeket. Szerencsére nem nekem kellett megfejtenem a rejtélyt, ott volt a jó öreg francia belga, és tálcán kínálta a megfejtést. Érdekes, régen egyértelműen Miss Marple volt a kedvencem, mostanában egyre jobban kedvelem Poirot-t is.
Meglepetés volt Mrs. Olivier alias Agatha Christie szereplése, és a krimiszálon kívül – mint már annyiszor – most is sokat okulhattam megfigyelésből, emberismeretből (és ember-félreismeretből), logikából. Igazán remek szórakozás volt.

>!
AniTiger MP
Agatha Christie: Nyílt kártyákkal

Ez bizony 228 oldalnyi tömény izgalom volt annak ellenére, hogy hiába olvastam utána, lövésem sincs a bridzs szabályairól. Tetszett Poirot, szerettem a sok kopót, akik mind a múltbéli, ám megúszott bűncselekményekről próbáltak mind többet megtudni.
spoiler
A gyilkost nyilván most sem találtam el, mert úgy meg van csavarva a végére a történet, hogy nem győztem feldolgozni az eseményeket. Tulajdonképpen nem volt rossz a regény lezárása, mert tényleg nagyon csavaros és izgalmas, de a filmbéli lezárást sokkal jobban szerettem.

Könyv vs Film:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/02/ac-poirot15.html

>!
Európa, Budapest, 1988
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630747251 · Fordította: László Zsófia
>!
krlany IMP
Agatha Christie: Nyílt kártyákkal

Nekem bejön ez a pszichológiai nyomozósdi. Végre Poirot megint elemében, és a bajusza is a „helyére” került. Az a csavar a végén, meg teljesen megcsavart engem is. Azt hiszem erre filmen is kíváncsi vagyok!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Barnus

– A kérdés most már csak az, vajon tévedhet-e Hercule Poirot.
– Senki sem tévedhetetlen – válaszolta ridegen Mrs. Lorrimer.
– Én az vagyok – vágott vissza Poirot.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
4 hozzászólás
>!
nope

Ha az emberek nyugton ülnének, és elgondolkodnának egy kicsit, mielőtt cselekszenek, sokkal kisebb volna a zűrzavar.

118. oldal (Európa, 1988)

2 hozzászólás
>!
blackett P

– Én a maga helyében őt hagytam volna utoljára – közölte Mrs. Oliver. – Már egy könyvben, úgy értem – tette hozzá bocsánatkérően.
– A való élet egy kicsit más – mondta erre Battle.
– Tudom – jelentette ki Mrs. Oliver. – Rossz a szerkezete.

13. oldal

>!
Sli SP

– Azt hiszem, nem volt igazán rokonszenves ember – jegyezte meg halkan Mrs. Oliver.
– Nem, az aztán igazán nem volt – helyeselt Poirot. – De élt, most pedig halott, s mint egyszer említettem neki, én kispolgári módon viszonyulok a gyilkossághoz. Helytelenítem.

79. oldal, Nyolcadik fejezet - Melyikük a tettes? (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Ariadne Oliver · gyilkosság · Hercule Poirot
>!
Barnus

– Szóval gondolkodik, mi? Nem is olyan rossz elfoglaltság. Manapság mindenki csak ide-oda szaladgál. Ha az emberek nyugodtan ülnének, és elgondolkodnának egy kicsit, mielőtt cselekszenek, sokkal kisebb volna a zűrzavar.

118. oldal

>!
nemleh

     – Szerinted okos ez a Poirot?
     – Nem olyan, mint Sherlock Holmes – mondta Rhoda. – Gondolom, a maga idejében egészen jó agy lehetett. De, most már persze gyagyás, hiszen van vagy hatvan éves.

212. oldal, HUSZONHARMADIK FEJEZET – Mit bizonyít egy pár selyemharisnya?

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · Sherlock Holmes
>!
k_henriett

– A való élet egy kicsit más – mondta erre Battle.
– Tudom – jelentette ki Mrs. Oliver. – Rossz a szerkezete.

38. oldal, Negyedik fejezet - Az első gyilkos? (Európa, 2012)

>!
Szelén P

Az emlékezet csodás ajándék. Segítségével a múlt sosem válik múlttá (…)

108. oldal, Tizenegyedik fejezet - Mrs. Lorrimer (Európa, 2012)

>!
csgabi MP

Hát megtudhatja bárki az igazat bármiröl is?

191. oldal

>!
SophieOswald

– Drága barátom, az ember mindig kiadja magát, hacsak meg nem fogadja, hogy egész életében csukva tartja a száját. A beszéd a leghatásosabb leleplezés.

158. oldal


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Battle főfelügyelő sorozat · Összehasonlítás
Race ezredes sorozat · Összehasonlítás
Ariadne Oliver sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Evelyn Anthony: A Poellenberg-örökség
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Jo Nesbø: Hóember
Donna Leon: Az aranytojás
Karin Slaughter: Sikoly
Stephen King: Mr. Mercedes
Darynda Jones: Második sírhant
Steven Saylor: Rubicon
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész