No. ​16 (Tommy és Tuppence 2.) 164 csillagozás

Agatha Christie: No. 16 Agatha Christie: No. 16

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az angol hírszerzés veszélyes titkosügynök érkezését várja. Nem tudják, mikor jön, milyen néven jelentkezik – semmi közelebbit nem tudnak róla, csupán a kódszámát: ő a „No. 16.” Úti célja a Blunt magánnyomozó-iroda, amely nem más, mint a titkosügynökök találkahelye. az angol hírszerzés azonban leleplezi az irodát és Mr. Bluntot. Az ügynökséget továbbra is fenntartják, csak épp a saját embereiket állítják Blunt úr helyére: Tommy és Tuppence Beresfordot, akik már az első világháború alatt is eredményes hírszerzőként működtek… A házaspár munkához lát… Négy elképesztő gyilkosság, egy ékszerrablás, két hamisítás, továbbá egy csempészbanda leleplezése után – életveszélyes helyzetekből szabadulva – végre elérkezik a sorsdöntő nap: AZ IDEGEN KÉM JELENTKEZIK!…

Bűnszövetkezetben címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: Partners in Crime

Eredeti megjelenés éve: 1929

Tartalomjegyzék

>!
Hungalibri, Budapest, 1997
214 oldal · ISBN: 9639021563 · Fordította: Domina Márta
>!
Hunga-Print, Budapest, 1993
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638413131 · Fordította: Domina Márta
>!
Hunga-Print, Budapest, 1989
186 oldal · puhatáblás · ISBN: 963026743X · Fordította: Domina Márta

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Tuppence Cowley · Tommy Beresford


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Ferger_Jolcsi P
Agatha Christie: No. 16

Nem ez a legjobb A. C. könyv, amit valaha olvastam, bár már sokhoz volt szerencsém. Én leginkább a Poirot köteteket szeretem, valahogy azoknak a stílusa tetszik a legjobban, néha jókat tudok nevetni a belga nyomozón. Ez a kötet nem Poirot nyomozásáról szól, hanem egy házaspár van a főszerepben és több apróbb ügyet nyomoznak ki, néhol ők maguk is veszélybe keveredve. Számomra kicsit unalmas volt, nem kellett nagy turpisság ahhoz, hogy kitaláljuk az egyes elkövetők kilétét, néha nem is volt „igazi nagy ügyről” szó, hanem csak kisebb ügyeket is olvashattunk az esetek között.

>!
Iustitia
Agatha Christie: No. 16

Tommy és Tuppence kalandjai sosem nyűgöztek le igazán, az írónőt nem hiába a krimi királynőjének hívják, nem a kémregényének. Ezekben a művekben sosem alkot hihetőt, de ez most különösen bosszantott, mivel két főhősünk a detektívirodalom legnagyobb nyomozóit figurázza ki folyamatosan, köztük például Poirot-t is, holott a Poirot-regények messze felülmúlják ezeket a hitelesség terén.
A kötet tulajdonképpen novellákból építkezik, amik közt eleinte akadt is egy-két jó, azonban idővel ezek sablonossá válnak. Mindig ugyanazok a technikák, fordulatok, megoldások. Tommy-t a gonoszok mindig elrabolják, Tuppence mindig eltitkol valamit, természetesen Tuppence mindig jobban tudja, ő az igazi sziporkázó lángelme a családban.
Langyos, felejthető élmény.

16 hozzászólás
>!
eme P
Agatha Christie: No. 16

Adott két kalandvágyó fiatal hírszerző: Thomas (Tommy) Beresford és nyughatatlan, kíváncsi, tettekre és bűntettekre éhes felesége, Tuppence. Mi lehet érdekesebb kihívás számukra, mint a No. 16 titkosügynök kézre kerítését megcélzó akció? Adott továbbá egy magánnyomozó-iroda, mely valójában egy már ártalmatlanított titkosügynök-találkahely. Most már csak várni kell, hogy felbukkanjon a tizenhatos. Persze Tuppence mellett nem lehet unatkozni, gondja van rá, hogy belendítse a Nemzetközi Nyomozóiroda működését. Pimasz magabiztosságát detektívkönyvekből nyert kis párosunk szinte alig nyomon követhető gyorsasággal kavarodik különböző ügyekbe, van izgalom bőven, négy elképesztő gyilkosság, egy pénzhamisító-, egy csempész és két gengszterbanda, ékszerlopás, kísértethistória és minden, ami szem-szájnak, pontosabban nyomozóösztönnek ingere. Az olvasónak talán annyira nem, mert ez a sok krimi-egyperces, na jó ötperces mégsem lehet annyira meglepő, mint a jól kidolgozott regények, multaságos azonban igen, Beresfordék remek karaktere és vicces párbeszédeik jóvoltából. Tommy és Tuppence annyira belelendül a dologba, hogy egyszer még bolondot is csinál magából. Így jár az, aki még a légycsapóban is a gyilkosság fegyverét keresné (nem spoiler, semmi ilyesmi a regényben). Mert Tuppence-ünk ilyen ám. Mindenhol, mindenben a nagy ügyet sejti. De nyomozópárosunknak mindez nem elég. Hogy még inkább feldobják unalmas napjaikat, híres nyomozók bőrébe bújva oldják meg az eseteket. Oui, mon ami. Sherlock Holmes és Watson, Poirot és általam ismeretlen detektívek hosszú sora, úgysmind: Thorndyke, az Okewood fivérek, McCarty, Riordan, Thornley Colton, Hanaud… Ennyi nyomozóval maguk mögött nem kérdés, hogy a 16-ost is lefülelték.

2 hozzászólás
>!
tündérrózsa
Agatha Christie: No. 16

Első Tuppence és Tommy regényem, így nincs összehasonlítási alapom, de ezt nagyon élveztem. Kicsit más, mint amit eddig AC-től megszoktam, érdekes volt ez a regénybe bújtatott novelláskötet. Mert egybefüggő az egész, de mégiscsak több rövidebb, különálló történetet mesél el. Mindkét (illetve három, mert azért Albertet is érdemes megemlíteni) főszereplőt megkedveltem, szimpatikusak lettek már pár oldal után. Nem mindegyik eset (bűntény? nyomozás?) tetszett egyformán, de mindegyikben találtam valami jó kis logikát, jól szórakoztam a fejtegetéseiken. Olyan egy sem volt, amit nagyon untam volna, olyan viszont akadt, amit kevésnek éreztem. Még szinte fel sem fogtam, mi történt, már a végére is értünk az ügynek. Az utalások is jók, tetszik, hogy a nagy nyomozópárosok bőrébe bújnak, ezzel szórakoztatva magukat és az olvasót. Ha nem krimiről, titkosügynökről, gyilkosságról lenne szó, azt mondanám, ez a könyv nagyon bájos. Ezek után kíváncsi vagyok most már a többi Tuppence és Tommy regényre is.

>!
Ibanez MP
Agatha Christie: No. 16

Nagyon jó kis sztorik. Merthogy végső soron több kis nyomozás története, a fő kerettörténetbe ágyazva, ugyanazon nyomozó-házaspárral… az első két rész alapozza meg egy későbbi történetet valamint a záró sztorit, a többi pedig különálló esetek, melyek a nyomozópáros old meg. Van abban kísértet, elveszett ékszer, örökségre vágyó mérgező, csempészbanda és gengszterbanda. Az esetek pörögnek, néha kitalálhatóak, de azért csavarosak, élvezetesek. Külön jó volt, hogy meg lehetett állni egy-egy történet végén, így például utazáshoz tökéletes, így nem kell egy történet végén rágódnunk azon, hogy ugyan ki lehet a tettes :-D

>!
KillerCat P
Agatha Christie: No. 16

@Böngyör6 kérésére az értékelés: Tuppence továbbra sem a kedvencem,miatta le is vontam 1 csillagot. Egyszerűen idegesít és kész. A történetek viszont nagyon jópofák,néhol még nevettem is.

8 hozzászólás
>!
anesz P
Agatha Christie: No. 16

Kicsit novelláskötetre emlékeztetett a könyv, hiszen minden fejezetben más ügyben nyomoz a házaspár. Az összeszokott páros ismét remekelt, szórakoztatott. A detektívirodalom különböző nyomozóinak bőrébe bújtak, a vicces az volt, hogy még Poirot-éba is. :-))
Valamiért mégis hiányérzetem volt a regénnyel kapcsolatban.

>!
Timberwolfes
Agatha Christie: No. 16

Szörnyű borító verseny idei első helyezettje (eddig). NDK-s szoftpornó kanapéválogatás első csapó a borítón. Metrón utazva mindenki nézi hogy a hülye gyerek nem bírja ki és még útközben is csak a szex…
Maga a történetek kedves rövid kis egyszerű kém sztorik, aki olvasta az előző Tommy és Tuppence történetet annak nem lesz újdonság a páros stílusa, hát ők nem nem egy Nick és Nora. De cserébe mindent megoldanak :) A rövid történeteket egy titkos kémhálózat feje a No.16 köti össze és csak a végén hull le róla a lepel. Enyhén izgalmas, inkább mosolyogtató kém történetek.

>!
Biba
Agatha Christie: No. 16

Ez volt az első Tommy és Tuppence regény,amit olvastam. Kedves ez a nyomozópáros; kicsit furcsa, hogy nem a képességeik miatt lesznek nyomozók (mint Poirot, vagy Sherlock, stb.), hanem mert unatkoznak és ez kellőképp izgalmasan hangzik. spoiler, érdekes esetek vannak ebben a könyvben, és vannak vicces jelenetek is, érdemes elolvasni. Számomra kissé szokatlan volt ez Agatha Christietől, de lehet, hogy ha magamban behelyettesítettem volna a főszereplőket Poirot-val vagy Marple-lel, nem lett volna az…

>!
Lady_L P
Agatha Christie: No. 16

Jaj, ez annnyira, de annyira édes!! Imádom Tommyt és Tuppence-t, ők az abszolút kedvenceim, ez a könyvecske meg még azért is különleges, mert a két eleve kissé komolytalan nyomozó most még azzal is játszik, hogy a krimi-irodalom különböző nyomozóinak módszereit próbálják végig. Kár, hogy nem ismerem a legtöbb nyomozót, mert akkor szórakoztatóbb lett volna, de nekem így is nagyon tetszett, annak ellenére, de szerintem pont azért, mert nem kellett nekem erőltetnem az agyamat, hogy kitaláljam a nyomok alapján, vajon mi a megoldás, hogy aztán persze ne legyen igazam, mert itt most rövid és azonnali, velős megoldások születtek a rövid és velős történetekben. Ez nem zavart, én nem a rafinált bűntények miatt olvasom és nem azért, hogy tornáztassam az agyam azt már elhagytam valahol úgyis, hanem azért, mert Tommy és Tuppence imádnivaló.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Sakura

– Ahogy mondtam, drága barátom, olvasnia kellene a klasszikusokat!

57. oldal (Hunga-Print, 1993)

2 hozzászólás
>!
Maya

… az emberek sosem arra válaszolnak, amit kérdezel, hanem arra, amire szerintük gondolsz.

177. oldal (XIV. fejezet - A vörös ház)

>!
Naia

Minden logikusan összeáll, ha a helyes oldaláról veszed szemügyre.

120. oldal

>!
Sakura

– (…) Holnap vennem kell fekete szemfestéket.
– Éppen elég sötét a tekinteted – élcelődött a férje.
– Még feketébb szempillákat akarok! Cseresznyepiros rúzsra is szükségem lesz.
– Tuppence! Te a szíved mélyén egy élvhajhász éjszakai pillangó vagy. Ezer szerencséd, hogy ilyen józan életű, megbízható férfihoz mentél feleségül.

120. oldal (Hunga-Print, 1993)

>!
szangi P

Hogy egy közismert idézettel éljek: „Nagy előny az intelligencia, kivált, ha nem látszik.”

163. oldal (Hunga-Print, 1993)

>!
Banditaa

Nagyon veszélyes, ha az embernek megvan mindene. Persze, kalapok mindig akadnak.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kalap
>!
alaurent P

Hazudsz! – nevetett Tuppence. – Bár, mindig úgy tartottam: inkább egy hazudós férj, mint egy mulya.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tuppence Cowley
>!
Maya

A szavak olyan megbízhatatlan dolgok. Többnyire jól hangzanak, de éppen az ellenkezőjét jelentik, mint amit az ember mondani akar.

163. oldal (XIII. fejezet - A lelkész lánya)

>!
Sakura

Mire beállítod a fényt, kiszámítod az exponálási időt és a távolságot, teljesen kimerülsz és nem vágysz másra, mint a jó öreg Brownie-ra.

27. oldal (Hunga-Print, 1993)

>!
Sakura

Tapasztalatom szerint a gyanús személyek többnyire ártatlanok, drága uram.

45. oldal (Hunga-Print, 1993)


A sorozat következő kötete

Tommy és Tuppence sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Lawrence Block: Betörő a szekrényben
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Mattyasovszky Jenő: Hód és a picike ember
Graham Greene: A félelem minisztériuma
Terry Hayes: Nevem Pilgrim
Joss Stirling: Storm és Stone
Frederick Forsyth: Ikon