Nemezis (Miss Marple 12.) 360 csillagozás

Agatha Christie: Nemezis Agatha Christie: Nemezis Agatha Christie: Nemezis Agatha Christie: Nemezis Agatha Christie: Nemezis

Alig másfél év telt el azóta, hogy Marple kisasszony megoldott egy bizonyos rejtélyt az Antillákon, s ezzel sikerült néhány ifjú hölgy életét megmentenie. Nyomozótársa, a goromba, de aranyszívű Mr. Rafiel időközben meghalt, ám ügyvédei útján, levélben utólag még megkéri az öregkisasszonyt: göngyölítsen fel (neki teendő személyes szívességként) egy újabb bűnügyet. Azt azonban, hogy miről volna szó, nem részletezi. Apránként derül ki, hogy itt nem ifjú hölgyeket kell megmenteni – az ifjú hölgyek (mint utóbb kiviláglik, szám szerint ketten) már meghaltak, sőt, már a gyilkost is elítélték. De hiába hogy a bűnös raboskodik, amint Marple kisasszony újra felveszi a fonalat, tovább szaporodik a halottak száma, mi több, őt magát is halálos veszedelem fenyegeti, s bizony ha Mr. Rafiel nem nyújtana neki hatékony segédkezet a túlvilágról…

Eredeti megjelenés éve: 1971

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie - „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub

>!
Európa, Budapest, 2011
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630792868 · Fordította: Vermes Magda
>!
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest / Pécs, 2011
304 oldal · ISBN: 9789630792066 · Fordította: Vermes Magda
>!
Európa, Budapest, 2006
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630779358 · Fordította: Vermes Magda

2 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple

Helyszínek népszerűség szerint

Blenheim kastély


Kedvencelte 15

Most olvassa 5

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Agatha Christie: Nemezis

Ez az egyik kedvenc AC regényem, mert akárcsak az Egy marék rozs, tele van rengeteg keserédes történéssel, rendkívül drámai és bevallom, hogy miközben olvastam sírtam is rajta, pedig már nem először volt a kezemben.
A sztori alapja, hogy Miss Marple régi barátja és amatőr nyomozótársa Mr. Rafiel, hirtelen életét veszti, ám a síron túlról üzen az öreg hölgynek és a segítségét kéri egy réges-régi, a családját is érintő gyilkossági ügyben.
Az eset már évtizedekkel ezelőtt történt, a gyilkost elítélték, az áldozatot szinte már mindenki elfelejtette, akik pedig még emlékeznek, igyekeznek nem gondolni a szörnyű eseményekre.
Leginkább az fogott meg ebben a kötetben, hogy az írónő igyekezett felhívni a figyelmet a szeretet és a szerelem túlzó, megszállottságba és beteges ragaszkodásba átcsapó érzéseire és veszélyire.
Mindenképpen fontos még megemlítenem, hogy akik eddig csak a legutóbbi filmet látták, azok sürgősen olvassák el a könyvet, hiszen a kettő rengeteg mindenben különbözik egymástól.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/06/konyvkritik…

3 hozzászólás
Kikiriki>!
Agatha Christie: Nemezis

Egyáltalán nem éreztem unalmasnak, nekem nagyon tetszett! :)
Agatha zsenialitása itt is megmutatkozott, habár ez még csak a második könyvem volt tőle, de úgy érzem, nem fogok benne csalódni a továbbiakban sem.
Izgalmas, érdekes és magávalragadó történet volt. Egy kicsit lassan indult el, de engem ez nem zavart.
Bekerült a kedvenceim közé! :)

Bla I>!
Agatha Christie: Nemezis

Miss Marple, mint a sors, a végzet istennője…Jó gondolat! Egy titokzatos megbízás nyomán vesz részt egy utazáson a kisasszony, ahol mindenki az ügy szereplőjeként kapott megbízást. Aztán, ahogy az idő telik fogynak a páciensek, s Miss Marple lassan összerakja a kirakóst. Igazán jó regény!

Navi P>!
Agatha Christie: Nemezis

Ez egy hamisítatlan AC könyv. Minden adva van, minden tudunk, a bűnös börtönben. Aztán Jane néni elindul, s kiderül, hogy senki sem az, aminek látszik, s rájövünk, hogy a szeretet öl, butít és nyomorba dönt. Sajnálok mindenkit, még valahol a tettest is. Szegény fiatalok :(

EssentialHencsi P>!
Agatha Christie: Nemezis

Ez a könyv a Rejtély az Antillákon közvetlen folytatása. Miss Marple levelet kap Mr. Rafieltől, hogy segítsen neki igazságot szolgáltatni. De Mrs. Marple semmi más információt nem kap, Mr. Rafiel pedig meghalt… Na, így teljesítmény megoldani egy feladatot! De kedves öreg hölgyünket nem kell félteni, sikerül neki ez is, mint minden más.
Volt egy pont a könyvben, nagyjából a felénél, mikor beugrott minden, hogy mi történt, persze nem azért, mert olyan nagy nyomozó vagyok, hanem mert figyeltem a JELEKRE! meg persze ezt is olvastam régebben. Ettől függetlenül teljesen jó volt így is. Amennyire beképzelt Poirot, annyira szerény Mrs. Marple. Mindig azt bírom jobban, aki éppen nyomoz, mert ilyen opportunista vagyok. :)

gazibla IP>!
Agatha Christie: Nemezis

Az eleje nagyon döcögősen indult, azt hittem sosem jutok a végére. :) Unalmas volt vontatott, aztán kb a felénél nagyon jól beindult és akkor már tetszett. :) A végére jó történet kerekedett belőle. :) Miss Marple karaktere talán ebben a könyvben volt a legjobb. :) Kár hogy az eleje nem volt jó, így csak 4 csillagot kap. :)

Hoacin>!
Agatha Christie: Nemezis

A kelekótya kávénénike újra felölti a bolyhos, rózsaszín gyapjúsálját a fejére, ez lévén szokásos viselete a megtorlás istennőjeként. A kotnyeles nagyijelleg ismét pazar álcának bizonyul: két fonalmárka és növényápolási tipp közt csupa értékes infót kaphatunk a minket érdeklő gyilkosságokról.
A lassú, de szerintem csöppet sem unalmas nyomozás során felsejlik egy régi bűnügy, és hamarosan baljósabb a hangulat, mint az x-akták nyitózenéje. Megtudjuk, mi a legfélelmetesebb szó, melyik a legfélelmetesebb növény, sőt, valaki nem átallja Miss Marple-t a legfélelmetesebb nőnek nevezni, akivel valaha is találkozott. Mindennek tetejébe még egy félelmetes házban is járunk, amelynek légkörében kiszimatolható a bánat, a feszültség, ráadásul romos a kertje, három lakója közül az egyik állandóan ijedten nézeget a háta mögé, és még a teasüteményük is száraz és ízetlen.
A nyomozás sikerétől nemcsak az igazságszolgáltatás, hanem a húszezer fontos mesés summa is függ, amely ugyan aprópénz manapság, de legalább vehetünk rajta egy doboz cukrozott gesztenyét, és tán eljutunk az operába is. Megtudjuk, hogy az egyetemi hallgatók rendszerint nagyon erőszakosak, hogy ezek a mai fiatalok megrongálják a járműveket, betörik külföldi követségek ablakait és köveket hajigálnak, és hogy a fiatal lányok természetesen még mindig a csirkefogókat preferálják a jóravaló srácok helyett.
Nyomasztó, ódon, különleges történet ez, akár a regénybeli, egykor vaníliától illatozó, de most iszalagtól fehérlő, burjánzó, rejtélyes kert.
Kedvenc mellékszereplőm a jámbor juhászkutyára emlékeztető Wanstead professzor, akinek megjegyzései apró vakkantásokban buggyantak ki a száján. :)

„Minthogy jóformán egész életemet fiatalok között töltöttem, úgy szemlélem az életet, mint a múló idő egy szakaszát, amely önmagában véve is teljes. Mint ahogy Eliot mondja: “A rózsa pillanata meg a tiszafa pillanata ugyanaddig tart.” ”

kriszet_Paulinusz P>!
Agatha Christie: Nemezis

Azért vettem el fél csillagot, mert kissé nehezen indultunk el. Szeretem a gondos, hímzéshez hasonló leírásokat, de most picit soknak találtam.
A visszafelé nyomozós könyvek egyébként is kedvencek, mert jól megmutatják hány helyen tudunk félreértelmezni, mellényúlni, rosszul dönteni, és egy ilyen súlyú tettnél igen nagy erővel bír.
Nem mondom, hogy már az elején tudtam, hogy a mi a helyzet, de a közepe után elkezdtem én is összeilleszteni a halvány darabokat, már amit megtudtam. Sajnos nem jöttem rá, hogy a ki a gyilkos, de majdnem :)
Kellemes, jó szórakozás volt.

dagikám>!
Agatha Christie: Nemezis

Ez a történet teljesen más, mint amit már megszokhatunk az írónőtől. Nem történt gyilkosság az elején,hanem egy utolsó kívánság miatt kell Miss Marple-nek szinte a semmiből felgöngyölíteni a történetet, hogy mi is történt sok-sok évvel ezelőtt. Kíváncsi voltam, hogy fogja megoldani szinte 0 nyommal, nem tudva mit keresve. De mint mindig,most is megoldotta. Jó volt végre egy nem rendhagyó krimit olvasni.

Zimmermann_Zita>!
Agatha Christie: Nemezis

Egy újabb Miss Marple-történet, amely egy különös és rejtélyes levéllel indul. Miss Marple-nek a sötétben tapogatózva kell felgöngyölítenie egy régi bűntényt, amely, AC-hez képest kicsit (legalábbis számomra) szokatlanul, erőszakos és brutális. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy sikerrel jár, és kertészeti ismereteit is bevetve megoldja az ügyet. Annak ellenére, hogy a Miss Marple-történeteket nem kedvelem annyira, nagyon lekötött a cselekmény. A fél csillag levonás annak a baljós, reménytelen hangulatnak köszönhető, amit a könyv áraszt, valamint kedves idős hölgyünk kicsit sokat hangoztatta, hogy fogalma sincs semmiről, és hogy ő nem is alkalmas a feladatra, stb., ez egy idő után kicsit idegesítő volt számomra.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

levendulalány>!

– Kikérhetné a bankigazgató tanácsát ott, önöknél, Miss Marple. Valóban, ez… sohasem tudja az ember, mire lesz szüksége rossz idők esetén…
– Az egyetlen dolog, amire rossz idő esetén szükségem van, az esernyőm – jelentette ki az öreg hölgy.

245. oldal

gazibla IP>!

Nem lehet úgy leélni az életet, hogy ne tegyük ki magunkat bizonyos veszélynek, amikor szükséges.

263. oldal

Tigrincs P>!

Állítólag ma korábban érnek a lányok. Ez igaz testi értelemben, de ha mélyebbre ásunk, jóval későbben érnek és maradnak gyerekek. Gyerekesen öltözködnek, gyerekes a lobogó hajuk, sőt még a miniszoknyájukkal is a gyerekességnek hódolnak. A baby-doll hálóruha, a képes trikók, a sortok – gyerekdivat. Nem akarnak felnőttek lenni – nem akarják vállalni a vele járó felelőséget. Ezzel szemben, mint minden gyerek, azt kívánják, hogy felnőttnek tartsák őket, és szabadon tehessék mindazt, amit ők felnőtt dolognak tartanak.

147. oldal

1 hozzászólás
Moranzs>!

Miss Marple egy percig sem kételkedett képességében, hogy kideríti, amit lehet. Hiszen ő is amolyan fecsegő, bájos öreg hölgy, akitől elvárják, hogy csacsogjon, kérdéseket tegyen föl, látszólag csupán pletykára éhes kérdéseket. Majd mesél a gyerekkoráról, ezzel elérheti, hogy az egyik nővér a saját gyerekkoráról meséljen. Beszél ételekről, amiket evett, cselédekről, rokonokról, utazásokról, házasságokról, születésekről…és…ó, igen…halálról. Nem szabad különös érdeklődéssel fölpillantania, ha egy halálesetről értesül. Ó, nem.

VIII. : A három nővér

Joshua182>!

– Tudja, ez olyasmi, mint amikor valakinek igen éles a szaglása. Megérzi a gázszagot, amikor más még nem érzi.

145. oldal (Európa, 2011)

Joshua182>!

Tudta, hogy megbízhatatlan, tudta, hogy semmirekellő, csakhogy ilyesmi még nem tántorított el egyetlen lányt sem a fiújától. Nem bizony. A fiatal, lányok szeretik a csirkefogókat. Mindig is szerették. Beléjük szeretnek és meg vannak győződve róla, hogy ők majd megváltoztatják. A kedves, jóravaló, megbízható férjjelölteknek pedig az én időmben azt válaszolták, hogy testvérként fogják szeretni őket, amivel azok a legkevésbé sem érték be.

273-274. oldal (Európa, 2011)

A_Fanni>!

Szerelem… szerelem… – mormolta Miss Marple – igen…ez félelmetes szó.

222. oldal

lettielena>!

– Szomorú, ha valaki meghal fiatalon – jegyezte meg Miss Marple.
– Nem biztos… – mondta furcsa hangon, tűnődve Elizabeth Temple.
– De hisz oly sok mindenből kimaradnak.
– Vagy annyi mindentől menekülnek meg.

76. oldal, VI. fejezet - Szerelem (Európa, 2011)

darkfenriz>!

– Gondolja, hogy ennyi időn át elevenen él a gyűlölet? – kérdezte Miss Marple.
– Ó, hogyne. Azt hiszem, évekig tudunk gyűlölni valakit.
– Nem – mondta Miss Marple. – Szerintem idővel lelohad a gyűlölet, elenyészik. Még ha próbáljuk is mesterségesen ébren tartani, nem sikerül. Nem olyan erős érzelem, mint a szeretet.

213. oldal

darkfenriz>!

Megéreztem akkor, amint lassan-lassan ki­bontakozik, körülvesz, ellep, mint a mocsarak gyilkos kipárolgása, az a bizonyos rossz atmoszféra. A gonoszság légköre.

230. oldal


Népszerű triviák

Kogoro P>!

Ez Agatha Christie utolsóként írt Miss Marple-regénye.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Nemezis

Agatha Christie: Nemezis
Kogoro P>!

Miss Marple-t másodszor láthatjuk Nemezisként, már a Rejtély az Antillákon egyik fejezetében is így utalt rá Agatha Christie.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Nemezis

Agatha Christie: Nemezis
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Evelyn Anthony: A Poellenberg-örökség
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Jo Nesbø: Hóember
Donna Leon: Az aranytojás
Karin Slaughter: Sikoly
Stephen King: Mr. Mercedes
Darynda Jones: Második sírhant
Steven Saylor: Rubicon
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész