Nemezis (Miss Marple 12.) 497 csillagozás

Agatha Christie: Nemezis Agatha Christie: Nemezis Agatha Christie: Nemezis Agatha Christie: Nemezis Agatha Christie: Nemezis Agatha Christie: Nemezis

Miss Marple másfél évvel azután, hogy sikeresen megoldott egy rejtélyt az Antillákon, levelet kap volt „nyomozótársától”, a goromba, de aranyszívű Mr. Rafieltől.

Az időközben elhunyt férfi ügyvédei útján egy levélben – mintegy személyes szívességként – arra kéri az idős hölgyet, hogy segítsen neki igazságot szolgáltatni egy bűnügyben. Igen, ám, de a levél semmi konkrétumot nem tartalmaz, csak azt, hogy Miss Marple-nak Nemezisként, a megtorlás istennőjeként kell harcba szállnia, és a küldetés teljesítésére kerek egy évet kap. Mr. Rafiel egy rejtélyes bibliai idézettel zárja sorait.

Miss Marple nem is lenne Miss Marple, ha nem fogadná el a talányos megbízatást – ám az első próbálkozása zsákutcába fut. Szerencsére az elakadt nyomozást Mr. Rafiel túlvilági üzenete mozdítja el a holtpontról.

Eredeti megjelenés éve: 1971

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon

Helikon, Budapest, 2022

Miss Marple

Blenheim kastély

Klodette>!
Agatha Christie: Nemezis

Ez az egyik kedvenc AC regényem, mert akárcsak az Egy marék rozs, tele van rengeteg keserédes történéssel, rendkívül drámai és bevallom, hogy miközben olvastam sírtam is rajta, pedig már nem először volt a kezemben.
A sztori alapja, hogy Miss Marple régi barátja és amatőr nyomozótársa Mr. Rafiel, hirtelen életét veszti, ám a síron túlról üzen az öreg hölgynek és a segítségét kéri egy réges-régi, a családját is érintő gyilkossági ügyben.
Az eset már évtizedekkel ezelőtt történt, a gyilkost elítélték, az áldozatot szinte már mindenki elfelejtette, akik pedig még emlékeznek, igyekeznek nem gondolni a szörnyű eseményekre.
Leginkább az fogott meg ebben a kötetben, hogy az írónő igyekezett felhívni a figyelmet a szeretet és a szerelem túlzó, megszállottságba és beteges ragaszkodásba átcsapó érzéseire és veszélyire.
Mindenképpen fontos még megemlítenem, hogy akik eddig csak a legutóbbi filmet látták, azok sürgősen olvassák el a könyvet, hiszen a kettő rengeteg mindenben különbözik egymástól.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/06/konyvkritik…

Kikiriki>!
Agatha Christie: Nemezis

Egyáltalán nem éreztem unalmasnak, nekem nagyon tetszett! :)
Agatha zsenialitása itt is megmutatkozott, habár ez még csak a második könyvem volt tőle, de úgy érzem, nem fogok benne csalódni a továbbiakban sem.
Izgalmas, érdekes és magávalragadó történet volt. Egy kicsit lassan indult el, de engem ez nem zavart.
Bekerült a kedvenceim közé! :)

Márta_Péterffy P>!
Agatha Christie: Nemezis

Rejtély az Antillákon regény az előzménye, de attól függetlenül is olvasható. Christie itt már idősebb, sokat moralizál is, 1971-ben jelent meg, az akkori fiatalság neki túl fura, idegen. Persze nem a hippikről szól a könyv, csak feltűnt már, hogy mennyit emlegeti a témát, de nem csak itt.
Miss Marple viszont zseniális, és nagyon szerettem a végét, nem a megoldást, hanem az idős hölgy viszonyát a pénzhez.
Az utolsó pár oldal felhúzta nekem 4.5-re, az amúgy rendkívül szomorú regényt.

cicus61 P>!
Agatha Christie: Nemezis

Hát nem ez a könyv A.C. legizgalmasabb története, de akkor is nagyon tetszett. Imádom, ahogy Miss Marple úgy tesz, mintha egy törékeny, buta kis öregasszony lenne és így kiszed mindenkiből minden infót. Lassan indul be a történet és csordogál folyamatosan. Aztán a végén beindul rendesen. Nekem gyanús volt kicsit az a személy, aki aztán, mint kiderül, a gyilkos, de folyamatosan ide-oda rángatja az embert A.C. úgyhogy néha erre gondoltam, néha meg másra :) Ezért imádom! Meglepett azért a vége, erre nem gondoltam.

Bla IP>!
Agatha Christie: Nemezis

Miss Marple, mint a sors, a végzet istennője…Jó gondolat! Egy titokzatos megbízás nyomán vesz részt egy utazáson a kisasszony, ahol mindenki az ügy szereplőjeként kapott megbízást. Aztán, ahogy az idő telik fogynak a páciensek, s Miss Marple lassan összerakja a kirakóst. Igazán jó regény!

Cukormalac>!
Agatha Christie: Nemezis

(Nem lehet azt mondani, hogy nincs majdnem minden könyvhöz egy sztorim. Igenis van, ezúttal is – méghozzá nem is rögtön egy, inkább sok kicsi, szóval… Váljék egészségetekre!)

Középiskolában volt egy tanárom (bár inkább nevezném felügyelőnek, amennyire a tanítás érdekelte, de mindegy is, ez egy egészen más sztori és higgyétek el, nagyon alapos és kiborító…), aki állítása szerint az összes Agatha Christie-könyvet olvasta. Mondta ezt akkor, mikor éppen az Egy marék rozs vége felé járva vártam a csodát (abban a suliban nagyon mást nem is lehetett, haha) két óra között és már majdnem elspoilerezte, de nem hagytam neki. Azóta magamban csak Poirot-nak hívom spoiler és szinte minden AC-olvasás közben eszembe jut, mert szinte biztos vagyok benne, hogy nem mondott igazat, sokkal inkább nagyot. (Ebben is jó volt, ellentétben a vélt vagy valós tudása átadásával. Hmm… Mondanám, hogy amennyiben olvassa ezt, elnézést kérek tőle, de nem. Tőle biztosan nem.) De hát nem álltam le vele társalogni az általam már olvasottakról, mert könnyen lehet, hogy a végén még megfogtam volna egy-két momentumot illetően. off

Azt ne kérdezzétek, miért pont itt és most kellett ennek kijönnie belőlem, de már olyan régen bökte a csőrömet és rendre mindegyik Christie-értékelésnél valami más szakadt ki, hogy már muszáj volt ellőni. Emlegettem Poirot-t – mert hát tényleg bajuszos emberről beszéltem –, holott meg kell mondjam, akármennyire is tetszik a kis belga nyomozó (ez most úgy hangzik, mint valami gyerekkönyv. Szerzői jogok: stip-stop!) csavaros észjárása, amit olvasóként elsajátítani nem egyszerű – de egy idő után tényleg lehet, higgyétek el –, valamiért Miss Marple, mint karakter, sokkal kedvesebb számomra. Hiszen mindannyian ismerünk ilyen kedves, aranyos, vidéki kisnyugdíjas nagyi-küllemű, mindeközben pedig rettentő módon minden lében kanál-típusú kisasszonyokat, akik mindig, mindenkiről, mindent (is) tudnak. (Nekem is vannak ilyen szomszédaim például, bár nekik inkább a folyamatos bezártság megy az agyukra, semmint a megfigyelési képességeiket fejlesztik – ők szimplán ilyenek, de sajnos ahelyett, hogy mindez jópofa és megmosolyogtató lenne, sokkal inkább ijesztő. Ti is annak gondolnátok, ha minden reggel az ablakból figyelnének. off Még az is tetszik, hogy nem azt a fennhéjázó stílust hozza, mint Poirot, inkább a visszafogott, tényleg jó benyomást kelteni akaró öreg nénikét, aki azért résen van, ha kell. (Márpedig itt mindig résen kell lenni, nem semmi ez az Anglia… Mind the gap!)

Az Antillákon történt rejtély(ek) megoldását követően olvastam most egy újabb Miss Marple-sztorit, egy folytatást, amit gyakorlatilag az előzmény óta vadásztam folyamatosan és mostanra sikerült leakasztani belőle egy kellemes használt példányt, ami már csak azért is lesz kedves a számomra, mert szeretem az ilyen könyveket – olyan ez, mint a bor, illetve spoiler: az idővel nemesedik, válik finomabbá, értékesebbé. off Hovatovább, mivel nem vagyok valami nagy szakértő a műveit illetően és eléggé össze-vissza olvasom a könyveit, nem tudom, mennyire a folytatások, illetve átfedések mestere Agatha asszony, eleinte nagyon élveztem a könyvet, majd jött egy kis bizonytalanság, miszerint tényleg szükség volt-e rá? Aztán megint nagyon jó volt. Később megint kevésbé élveztem. Fura, pedig alapvetően nagyon szeretem az írásait, de ennyire hullámzó érzéseim még egy kötettel kapcsolatban sem voltak. Egy stabil és nagyon magabiztos négyest viszont így is megérdemel a Nemezis, mert tele van még Christie-től is váratlan és meglepő húzásokkal, szóval semmiképpen nem nevezném gyengének, egy pillanatig sem. Karakterábrázolása továbbra is tökéletes, a történet nem egy újabb bőrlenyúzása valamelyik korábbinak, tehát részemről az összkép teljesen pozitív. (Ellőhetném, hogy szeretnék én is ilyen jól, meg ilyen jókat írni, de alapvetően másban utazom, hiába nagy álmom egy humoros krimi/thriller megírása… még a többi tervvel sem vagyok kész!) Talán csak annyi lehet a hangyányi probléma (már ha ez az), hogy még egy AC-kihívást bevállaltam idénre, úgyhogy mostantól havi kettővel fogok áldozni a krimikedvelő énem oltárán. De hát amíg élünk, remélünk és míg idegszálunk van, nem lankadunk!

spoiler

Európa, Budapest, 1979
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630713969 · Fordította: Vermes Magda
Navi P>!
Agatha Christie: Nemezis

Ez egy hamisítatlan AC könyv. Minden adva van, minden tudunk, a bűnös börtönben. Aztán Jane néni elindul, s kiderül, hogy senki sem az, aminek látszik, s rájövünk, hogy a szeretet öl, butít és nyomorba dönt. Sajnálok mindenkit, még valahol a tettest is. Szegény fiatalok :(

gazibla IP>!
Agatha Christie: Nemezis

Az eleje nagyon döcögősen indult, azt hittem sosem jutok a végére. :) Unalmas volt vontatott, aztán kb a felénél nagyon jól beindult és akkor már tetszett. :) A végére jó történet kerekedett belőle. :) Miss Marple karaktere talán ebben a könyvben volt a legjobb. :) Kár hogy az eleje nem volt jó, így csak 4 csillagot kap. :)

Lovely_Angel21>!
Agatha Christie: Nemezis

Sajnálom, de az eleje eszméletlenül UNALMAS volt! (Igen, csupa nagybetűvel!)
Kb. a 120. oldalon indul el valami izgalmas történés, de még itt is csupán elméletben..
… És ezután persze megérkezünk! A megszokott izgalmak, nekem karikás szemek…és bumm ki is olvastam még aznap! ❤ Tetszett!
Érdekesség ide, hogy ezelőtt olvastam a Szunnyadó gyilkosságot, és aki olvasta mind a kettőt, értheti…milyen furcsa teljesen véletlenül egymás után ezt olvasni! :○
(Nem bírom ki, hogy ne jegyezzem ezt meg, mert imádom az új helikonos kiadást (meg is van mind!), viszont valami botrány randa ez a borító! Kár érte, pedig a többit imádom! )

Paulinusz_Tünde P>!
Agatha Christie: Nemezis

Azért vettem el fél csillagot, mert kissé nehezen indultunk el. Szeretem a gondos, hímzéshez hasonló leírásokat, de most picit soknak találtam.
A visszafelé nyomozós könyvek egyébként is kedvencek, mert jól megmutatják hány helyen tudunk félreértelmezni, mellényúlni, rosszul dönteni, és egy ilyen súlyú tettnél igen nagy erővel bír.
Nem mondom, hogy már az elején tudtam, hogy a mi a helyzet, de a közepe után elkezdtem én is összeilleszteni a halvány darabokat, már amit megtudtam. Sajnos nem jöttem rá, hogy a ki a gyilkos, de majdnem :)
Kellemes, jó szórakozás volt.

gazibla IP>!

Nem lehet úgy leélni az életet, hogy ne tegyük ki magunkat bizonyos veszélynek, amikor szükséges.

levendulalány>!

– Kikérhetné a bankigazgató tanácsát ott, önöknél, Miss Marple. Valóban, ez… sohasem tudja az ember, mire lesz szüksége rossz idők esetén…
– Az egyetlen dolog, amire rossz idő esetén szükségem van, az esernyőm – jelentette ki az öreg hölgy.

Tigrincs P>!

Állítólag ma korábban érnek a lányok. Ez igaz testi értelemben, de ha mélyebbre ásunk, jóval későbben érnek és maradnak gyerekek. Gyerekesen öltözködnek, gyerekes a lobogó hajuk, sőt még a miniszoknyájukkal is a gyerekességnek hódolnak. A baby-doll hálóruha, a képes trikók, a sortok – gyerekdivat. Nem akarnak felnőttek lenni – nem akarják vállalni a vele járó felelőséget. Ezzel szemben, mint minden gyerek, azt kívánják, hogy felnőttnek tartsák őket, és szabadon tehessék mindazt, amit ők felnőtt dolognak tartanak.

Joshua182>!

Tudta, hogy megbízhatatlan, tudta, hogy semmirekellő, csakhogy ilyesmi még nem tántorított el egyetlen lányt sem a fiújától. Nem bizony. A fiatal, lányok szeretik a csirkefogókat. Mindig is szerették. Beléjük szeretnek és meg vannak győződve róla, hogy ők majd megváltoztatják. A kedves, jóravaló, megbízható férjjelölteknek pedig az én időmben azt válaszolták, hogy testvérként fogják szeretni őket, amivel azok a legkevésbé sem érték be.

273-274. oldal (Európa, 2011)

ppeva P>!

– Hm. – Mr. Broadribb, mint a vele egykorú ügyvédek általában, így szokta kifejezni hosszú tapasztalatokon nyugvó kritikáját, amikor olyasmit hallott, ami nem tetszett neki.

ppeva P>!

– Mrs. Glynne és a két nővére nagyon kedvesek hozzám. Ugye, ők is régóta élnek már itt?
– Nem olyan régóta. Talán ha húsz éve.

ppeva P>!

– Látott valakit följebb a hegyen?
– Láttam. Fönt a nagy sziklák között. Ott egy darabon egész rakás sziklatömb mered ki a hegyoldalból.
– Pontosan ismerem azt a helyet – bólintott dr. Stokes. – Hatalmas gránittömbök. A Birkák vagy a Szürke Birkák, ahogy a nép elnevezte.
– Távolról bizonyára birkanyájnak nézné az ember, de mi nem voltunk olyan messze tőlük.

Kapcsolódó szócikkek: juh
Lulu88 I>!

Szerelem… aztán hozzátette: nincs ennél félelmetesebb szó…

Moranzs>!

Miss Marple egy percig sem kételkedett képességében, hogy kideríti, amit lehet. Hiszen ő is amolyan fecsegő, bájos öreg hölgy, akitől elvárják, hogy csacsogjon, kérdéseket tegyen föl, látszólag csupán pletykára éhes kérdéseket. Majd mesél a gyerekkoráról, ezzel elérheti, hogy az egyik nővér a saját gyerekkoráról meséljen. Beszél ételekről, amiket evett, cselédekről, rokonokról, utazásokról, házasságokról, születésekről…és…ó, igen…halálról. Nem szabad különös érdeklődéssel fölpillantania, ha egy halálesetről értesül. Ó, nem.

VIII. : A három nővér

darkfenriz>!

– Gondolja, hogy ennyi időn át elevenen él a gyűlölet? – kérdezte Miss Marple.
– Ó, hogyne. Azt hiszem, évekig tudunk gyűlölni valakit.
– Nem – mondta Miss Marple. – Szerintem idővel lelohad a gyűlölet, elenyészik. Még ha próbáljuk is mesterségesen ébren tartani, nem sikerül. Nem olyan erős érzelem, mint a szeretet.

Népszerű triviák

Kogoro P>!

Ez Agatha Christie utolsóként írt Miss Marple-regénye.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Nemezis

Kogoro P>!

Miss Marple-t másodszor láthatjuk Nemezisként, már a Rejtély az Antillákon egyik fejezetében is így utalt rá Agatha Christie.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Nemezis

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás