Nem ​csalás, nem ámítás (Miss Marple 6.) 273 csillagozás

Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás

Miss Marple Londonban találkozik régi barátnőjével, akivel fiatal lány korukban együtt jártak iskolába Olaszországban. Ruth Van Rydock dúsgazdag amerikai asszony, aki szokásos évi európai körútján Angliába érkezik. De nem csak az emlékeket akarja feleleveníteni: aggódik húga, Carrie Louise miatt is. Carrie Louise férje fiatalkorú bűnözők átnevelését tartja élete céljának, ennek megfelelően alakította át a birtokát is. Ruth szeretné, ha Jane Marple elszegényedett úrinő képében látogatást tenne Stonygatesben, és kiderítené, mi folyik ott. Miss Marple el is megy, és néhány napon belül természetesen gyilkosság történik. Miss Marple úgy érzi magát, mint gyerekkorában a cirkuszban, nem tudja, mi valódi, és mi bűvésztrükk. Sikerül-e kétszáz bűnözőpalánta és a kiterjedt család számos tagja közül kiválasztani a gyilkost, mielőtt újabb tragédia történne? Megtudhatják Miss Marple egyik legbonyolultabb esetéből.

Tükrökkel csinálják és Szemfényvesztés címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1952

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2022
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798798 · Fordította: Tábori Zoltán
>!
Helikon, Budapest, 2022
260 oldal · ISBN: 9789634799436 · Fordította: Tábori Zoltán
>!
Európa, Budapest, 2011
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791212 · Fordította: Tábori Zoltán

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Ruth Van Rydock


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás

Összességét tekintve elég jó volt a könyv . Ugyanakkor Miss Marpletől több aktivítást vártam volna, és a végét kicsit unalmasnak találtam. Tény, hogy A.C-ek vannak izgalmasabb írásai is, de azért nem bánom, hogy ezt is elolvastam tőle.

Gorkie P>!
Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás

Miss Marple ezúttal egy barátnője kérésére elutazik Stonygatesbe, hogy kinyomozza, van-e valóság alapja Ruth megérzéseinek. Valamit láthatott vagy hallhatott, ami nem tudatosult benne, de nem hagyja nyugodni. Így a vénkisasszony ismét beveti jó emberismerő és megfigyelő képességét. Mivel Agatha Christie krimiről van szó, gondolom, nem nagy spoiler, hogy bizony, beletenyerel egy gyilkosságba is.

Ez az ügy aztán tényleg szemfényvesztés volt! :)
Nagyon trükkös volt a gyilkosság elkövetése, még Miss Marple is nehezen jött rá a megoldásra. Ismét bebizonyosodott, hogy mindenkire gyanakodni kell és semmi sem az, aminek látszik. :)

>!
Európa, Budapest, 2011
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791212 · Fordította: Tábori Zoltán
pannik>!
Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás

Tetszett, izgalmas volt.
Örültem, hogy kevesebbet kaptunk Miss Marple-ből, mert nekem néha sok az ártatlanság és a látszat szerénység, de most erről szó sem volt. Kissé a háttérben mozgott és brillírozott az öreglány.
A történetben nagyon sok a szereplő, ez eleinte kisebb gondot okozott, megküzdöttem érte, hogy mindannyiukat megjegyezzem. Valahogy éreztem, hogy fontos tudni ki kivel van csak itt most több a szereplő és összetettebb a család mint más AC regényekben. Na de ezen túljutva izgalmakban van részünk bőven, nem annyira megdöbbentő a vége, egy egészen kicsit számítottam rá, de tényleg csak más lehetőségek között megbújva, halvány ötletként.
Részletesen kidolgozott karakterek, nagy munkát sejtető, összetett regény. Igazán jó olvasmány volt.

>!
Európa, Budapest, 2006
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630780178 · Fordította: Tábori Zoltán
Ibanez P>!
Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás

Ismét a kevésbé kedvelt nyomozóm, Miss Marple, viszont megint egy olyan történet, ahol nem kotnyeleskedik, csak figyel, összegez, megold. Ráadásul most is kitaláltam, mi történt, szerintem most ez nagyon kézenfekvő volt spoiler. Kíváncsi voltam azért persze a miért-re spoiler, illetve volt azért egy pont, ahol elbizonytalanodtam, hogy spoiler. Szóval egy kellemes, nem túl hosszú olvasmány, nem túl nehéz megoldandó üggyel, de azért jó volt.

3 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás

Újabb remek könyv Agatha Christie-től, mi mást írhatnék még? Ismét egy szövevényes történetet kaptunk.
Ugyan nagyjából a közepén kitaláltam, hogy hogyan történhetett a gyilkosság, azonban a miértre nem jöttem rá. Most nem is a történet okozott meglepetést, hanem a szereplők! spoiler

Evelena P>!
Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás

Elcsíptem néhány Poirot filmet mostanában és annyira megragadott a hangulatuk, hogy muszáj volt olvasnom is kicsit Agatha művei közül. Persze az egyetlen, amit találtam itthon, Miss Marple és nem Poirot. :D
Miss Marple meglátogatja egy barátnőjét, aki jó sok emberrel él együtt. Stonygatesben segítenek a fiatalkorú bűnözők átformálásában. Így már alapból egy érdekes helyszínen járunk. De ők nagyjából ki is esnek a potenciális gyanúsítottak köréből, mivel alig kapunk róluk információt, nem nagyon szerepelnek.
Annyian írták, hogy előre tudták, ki a gyilkos, nekem meg nem sikerült kitalálni. :( Túl gyanakvó voltam mindenkivel, csak azzal nem, akivel kellett volna. Mert az egyik szereplő, aki nem is volt annyira előtérben, nekem nagyon gyanús volt.
Őszintén szólva annyi szereplő és ezáltal név is volt, hogy az elején alig tudtam követni. Visszatérő félreolvasásom, hogy a Mrs.-t Mr.-nek olvasom, aztán visszanézem, hogy Mr. akárki biztos nem fogta meg a fodros napernyőjét stb. :D
Kicsit zavaros volt minden és nagyon sajnáltam a végkifejletet.
Viszont a kottás-tükrös borító beszédes.
Ami még zavart, hogy Miss Marple alig volt, inkább a nyomozók kutatnak, habár Miss Marple-nek is vannak igen elmés megszólalásai, lehetett volna többet is.

Lovely_Angel21>!
Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás

Rögtön az elején nagyon belegabalyodtam a sok névbe és mivel nem ismerjük meg mélyrehatóan külön-külön a karaktereket, sokáig nem volt világos ki-ki…
Számomra vannak azok az A.C. történetek, amik annyira különböznek a megszokottaktól (A nagy négyes, Úti célja ismeretlen..), hogy néha elgondolkozom nem-e fogadott fel valakit, aki néha helyette írt. Ez a történet is most ebbe a kupacba került. Valahogy furcsa volt és nem teljesen értettem, a karakterek idegenek és távoliak maradtak.
A végére azért összeállt a kép, egynek elment. :)

Nessie1226 P>!
Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás

Legutóbb sikerült egy olyan Miss Marple történetet választanom, amiben alig jutott szerep a kedvenc vénkisasszonyunknak, így a Nem csalás, nem ámítás egy sokkal kellemesebb élmény volt, ugyanis itt az elejétől aktív résztvevője az eseményeknek. Miss Marple ezúttal egy régi barátnője, Ruth kérésének eleget téve utazik Stonygatesbe, akinek egy baljós megérzése azt sugallja, hogy valami nincs rendben a húgával. Eleget is tesz ennek a kérésnek, ahol az események sűrűjébe csöppen, először felméri a terepet, megismerkedik Carrie Louise környezetével, ahol persze mindenféle furcsaságokba botlik, szerelmi cívódásoktól kezdve pszichés betegségekig, aztán kiderül, hogy Ruth gyanúja sem volt megalapozatlan, hiszen gyilkosság történik. Miss Marple a nyomozókkal karöltve próbálja megoldani a rejtélyt és leleplezni a gyilkost, természetesen teljesen más eszközökkel, mint a rendőrség, akik inkább a hagyományos módszereket részesítik előnyben, míg Miss Marple inkább az éles eszére és a jó megfigyelőképességére támaszkodik. Engem ezúttal is sikerült Christie-nek félrevezetnie, megint sikerült elterelnie a figyelmemet, nem találtam volna ki a megoldást most sem. Szerencsére viszont Miss Marple nem tud tévedni, s ez most tényleg sokkal nyakatekertebb és izgalmasabb gyilkossági eset volt, mint amilyenbe eddig keveredett, nagyon olvastatta magát. Egyetlen történet maradt csak hátra az életműből, amiben ez a kedves karakter még szerepel, azt viszont még tartogatom egy kicsit. :)

2 hozzászólás
Sippancs P>!
Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás

És rájöttem, rájötttteeeeemmm! *képzeletbeli vállveregetés*
Ez most nem volt egy annyira agyafúrt történet, mint azt elsőre hittem, sajnos már a gyilkosság elkövetése után tudtam, hogy ki húzta meg a ravaszt. Ettől függetlenül az indíték a végéig titokban maradt, így ha nem is körömrágósan, de kíváncsian vártam az utolsó oldalakat.
(Ha a valóságban létezne Stonygates, ez a „viktoriánus kor klozettperiódusának csúcsteljesítménye”, szívesen megnézném. :))

Navi P>!
Agatha Christie: Nem csalás, nem ámítás

Hamisítatlan AC, a mindig mindent megfejtő Miss Marple-lel :)
Jót akart, de nem jó módszerrel. Megint csak a régi nóta, a spoiler S abban is igazuk volt, hogy az angolok inkább a vereségeikre, kudarcaikra büszkék.
Kacifántos család bonyolult kapcsolatrendszerrel, rengeteg eltérő nézettel és háttérrel. Sajnálom a halottainkat, még az utolsó kettőt is.


Népszerű idézetek

danlin >!

Aki igazán jó, az tud csak igazán rossz is lenni.

246. oldal

pannik>!

Én nem bánom, hogy dolgoznom kell, ha egyszer muszáj. De azt fogom csinálni, ami nekem tetszik, és azért fogok dolgozni, hogy jussak valamire.

58. oldal

2 hozzászólás
pannik>!

Azt mondod, kegyetlen vagyok? A világ kegyetlen!

208. oldal

Maya>!

– Igazán senkit sem lehet megkímélni semmitől. Előbb-utóbb szembe kell nézni a dolgokkal. És akkor már jobb előbb.

pannik>!

A nőknek sokkal rosszabb soruk van a világban, mint a férfiaknak. Sebezhetőbbek. Gyerekeket szülnek, és aztán aggódhatnak egyfolytában a gyerekeik miatt. Amint elveszítik szépségüket, a férfiak, akiket szeretnek, többé már nem szeretik őket. Elárulják, elhagyják, félrelökik őket.

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nők
7 hozzászólás
Maya>!

A fiataloknak igencsak nehéz elképzelniük, hogy valamikor az öregek is fiatalok voltak, copfot hordtak, tizedes törtekkel meg kötelező olvasmányokkal bajlódtak.

Tama113>!

Dr. Maverick vidáman felnevetett. – Mindannyian őrültek vagyunk, drága hölgyem! – mondta, és keresztültessékelte Miss Marple-t a kapun. – Ez az élet titka. Kicsit mindannyian őrültek vagyunk.

1 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Jóságos ég, láttad, Christian Dior most épp mit próbál eladni nekünk szoknyaként?

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Christian Dior · Ruth Van Rydock
Maya>!

Cseppet sem könnyű jól megítélni valakit pusztán abból, amit mások mondanak róla.


A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Osman: Az eltévedt golyó
James Patterson – J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
Robert Galbraith: Zavaros vér
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Jud Meyrin: A múlt bűnei
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Cyril Hare: Az eltűnt klarinétos
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Lionel Black: Gyilkosság pár pennyért
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok