Négy ​színmű 70 csillagozás

Agatha Christie: Négy színmű

Agatha ​Christie rendkívül sikeres drámaíró is volt. Születésének 120. évfordulóján ezzel a kötettel tisztelgünk előtte.
Az egérfogó
A behavazott, a világtól teljesen elvágott fogadóban megjelenik a rendőrség embere. „Gyilkos van önök között, és megint lecsapni készül!” A híres darab már 57 éve egyfolytában színpadon van Londonban.
A vád tanúja
Leonard Vole-t gyilkossággal vádolják. Egyetlen ember menthetné meg az akasztófától: a felesége. Ő azonban váratlanul férje ellen fordul. A tárgyalóteremben aztán minden titokra fény derül…
Ítélet
Ez a darab kakukktojás: noha van benne gyilkosság, gyilkos és bírósági tárgyalás, valójában lélektani dráma. Az ismert tudós tolószékhez kötött feleségével és kettejüket ellátó unokahúgával él. Bár szegények, igyekszik segíteni tehetséges tanítványait. Az egyik tanítvány azonban nemcsak tehetséges, hanem szép, gazdag, fiatal nő is. Mi lehet egy ilyen háromszög (vagy négyszög)… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2010
586 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630790031 · Fordította: Dedinszky Zsófia, Herczegh Gabriella, Upor László

Enciklopédia 4


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Gyula_Böszörményi IP
Agatha Christie: Négy színmű

Remek darabok – és szerintem nem is az Egérfogó a legjobb közülük, pedig az az egyetlen, amit folyamatosan játszanak. AC zseniálisan írt dialógusokat.

1 hozzászólás
>!
Molymacska P
Agatha Christie: Négy színmű

Agatha Christie-t a krimijeiről ismerik az emberek, amik általában regények. Aztán írt négy drámát is, és gondoltam, miért ne, olvassuk el ezt is, hátha valami különlegeset fogok tapasztalni.
Érdekes volt az élmény, mindenképpen érdekes. Nagyon látszott, hogy Agatha Christe regényíró, így az elején a színpadi utasítások hosszadalmas leírását olvashatjuk, és a szereplőket is nagyon alaposan, részletesen írja le: valószínűleg azért, hogy működjenek a krimik. Ettől függetlenül számomra a kétoldalas leírás a helyszínről picit furcsa, nem szoktam ehhez hozzá.
Volt olyan történet, mely hasonlított a regényeihez, más történet (számomra mindképpen) alapjaiban más volt. Nem csak krimi, de lélektani dráma is megjelenik, és nem mindig kell rejtély, hogy érdekes lehessen egy történet. Ebben azt hiszem, nagyon jó.
Az alábbiakban pedig egyenként írnék a drámákról:

PókhálóEz már kicsit hasonlított az Egérfogóra, de közben egy ideig próbálja magát az Ítéletnek álcázni magát. Nagyon tetszett benne, hogy bár sok mindent látunk, de van benne rejtély, és nyomozás, és az is, hogy a rend éber őrei mennyire becsaphatóak.
Ebben a drámában a fő konfliktus a főszereplő hölgy adja: hazudjon vagy ne hazudjon azért, hogy megmentsen valakit. Hazudjon, mert úgy könnyebb, vagy mondjon igazat, melyet senki sem hinne el neki. A dráma végére mi is elhisszük, hogy igazat mondani nem csak azért nehéz, mert gátlásaink vannak, de azért is, mert egy szokatlan esemény után bízni bennünk rendkívül nehéz.
Tetszett annyira, mint az Egérfogó, ezt a darabot is szívesen nézném színházban (bár ezt ha jól tudom, nem játsszák)

Ítélet A kötet mélypontja. Bár van benne gyilkosság és nyomozás is, mégis mindent látunk, így a nézőnek nem a csavarok kitalálása lesz a célja, hanem végigérni a történeten, hogy mindenki megkapja azt, ami jár neki.
Nekem nagyon nem tetszett, hogy nem volt benne rejtély, ahogyan az sem, hogy igazából CSAK egy történetet látunk. Úgy ahogy van. Minden világos az ember számára, nincs kétely, nincs kétség, csak a valóság. Ennyi és nem több. És ez számomra kevés volt.

A vád tanúja Érdekes volt, mert még nem olvastam Agatha Christietől konkrétan a bíróságon játszódó történetet. Meg hát az alap felállás miatt is nagyon érdekes volt.
Ebben a történetben a lényeg, hogy egy férfi felbéreli az ügyvédeinket, hogy mentsék meg, és az ember egy jó darabig azt hiszi, mégis ártatlan. Aztán folyik a történet, nem tudja senki eldönteni, ki a bűnös és ki az ártatlan, és jön a végén a katarzis. Hát az aztán katarzis a javából!
Ebben a drámában is örültem, hogy egyes dolgokat előre láttam spoiler, de igazából be kell valljam, végig bizonytalanságban tartottak. Nem tudtam, mi fog történni, és emiatt nagyon nagyra tartom a drámát.
Szívesen megnézném a belőle készült filmet, hogy mégis hogyan sikerült mindezt megalkotniuk látványban is. Kíváncsi vagyok, nem csak a szöveget tekintve könnyebb vagy nehezebb lenne előrejelezni a végét…

Az egérfogó Ezt a drámát úgy olvastam, hogy dolgoztam, és percenként le kellett raknom a könyvet, és kb percenként akartam megőrülni, mert már megint egy nyomra bukkantak, úristen, mi lesz itt még!
Nagyon izgalmas volt a könyv emiatt, mert egy klasszikus krimit mutat be: egy (hó miatti) elzárt házban van a gyilkos, és az áldozatok is, ahogy pedig halad a történet, úgy derül egyre több mindenre fény.
Ami nagyon tetszett benne, hogy nem volt minden szempontból annyira bonyolult (egy tényezőt kitaláltam benne :D ), illetve kezdek rájönni Agatha Christe gondolkodásmódjára spoiler
Pozitívuma volt a történeteknek a nagyon erős párbeszédek (dráma, persze hogy erős benne!), de nem csak a lényeget olvashatjuk ki így, egy történetet, de annál sokkal többet is. Nagyon tetszettek a jellegzetes szófordulatok, és a magyarázatok is, ahogy látjuk, hogy a szavaknak is ereje van.
Nagyon tetszett, a kötetből a legjobb dráma szerintem, és szívesen megnézném színházban is :)

Összegezve szívesen megnézném a négyből hármat színházban is. Nagyon érdekesek, kicsit mások, de mégis csak Agathe Christie krimijei.

2 hozzászólás
>!
Lynn
Agatha Christie: Négy színmű

Na, ezt is kipipálhatom. Mármint a végtelenített olvasmány-bakancslistám egyik elemét – elolvastam egy AC színművet (Az egérfogót). Mi lenne más, mint nem 5 csillag? A helyszín (hóval eltorlaszolt kis vendégház), a fura emberek (senkiről se tudjuk, kicsoda valójában) külön érdekessé teszik a művet. Már megint beleestem a mindenki gyanús állapotba, aztán egyre „gyanútlanabb” lett mindenki. Szinte láttam magam előtt a színdarabot és bár egyszer tényleg láthatnám!

>!
Dinah I
Agatha Christie: Négy színmű

Agatha Christie színdarabjai közül nagyon nehéz választani, ebben a kötetbe azonban négy igazán kiváló került.

Már a megjelenéskor azonnal elolvastam, és később is kézbe vettem, mert szívesen olvastam újra őket. A stílust szoknom kellett, hiszen színdarabokat szinte sosem olvasok, de pár oldal után rááll az ember szeme.

Folytatás itt:
http://konyvsziget.blogspot.hu/2016/11/agatha-christie-…

>!
Hollóhát
Agatha Christie: Négy színmű

Mind a négy darab remek volt. Sőt, megjött a kedvem hozzá, hogy még több Agatha Christie regényt újrázzak. Az egérfogót alapból imádtam, mert a három vak egér már kisregényként is a kedvencem volt.

A vád tanúja sem volt újdonság, de színdarabként még nem találkoztam vele. Hiába tudtam, hogy mi lesz a vége, még mindig zseniális az egész.

A legnagyobb meglepetés a Pókháló volt, amit eddig egyáltalán nem ismertem. Igazi jutalomjáték, mindenképpen be kell szerzem a Charles Osborn féle átiratát.

Az Ítélet talán egy kicsit elhomályosult a másik három darab mellett. Nem mintha nem lett volna jó. Csendes lélektani dráma, ami inkább a karakterekre és köztük húzódó vészterhes kapcsolatrendszerre koncentrál.

>!
Saille P
Agatha Christie: Négy színmű

A színművek közül egyedül az Itélet c.nem olvastam még máshol, így azt találtam a legérdekesebbnek. Igaz, tényleg inkább lélektani volt, hisz magát a bűntényt láttuk-hallottuk, a szemünk előtt zajlott. Viszont a következményei nem egészen azok voltak, amire számított volna az ember…Karl, az egyik főhős, egy ritka jóravaló ember volt, mégis azzal, hogy az elveit helyezte előtérbe az érzelmek és az emberek helyett, majdnem tönkretett mindenkit maga körül. Szerintem nagyon hatásos volt a befejezése, jól aláhúzta a lélektani mondanivalót, de aztán az utolsó pillanat nekem elrontotta kicsit. spoiler
Az Egérfogóban már megint elfelejtettem ki a gyilkos, csak a végén jöttem rá. De amúgy is tetszik ennek a behavazott, elzárt színtérnek az atmoszférája.
A vád tanúját már olvastam novellában is, nekem ott hatásosabbnak tűnt. Itt viszont a vége volt meghökkentően drámai – és őszintén szólva nagyon emberi (nem jó értelemben).
A Pókháló pedig egy friss, aranyos történet Clarissával a középpontban, aki egy bűbájos, szeretetteljes, szertelen fantáziájú és némiképp füllentős fiatalasszony, akinek átka, hogy amikor igazat mond soha senki nem hisz neki, ám a hazugságait szó nélkül benyelik. Ebből jó kis gubancos eset keveredik egy olyan éjszakán, amikor nagyon sok múlik az igazságon…

>!
u_san
Agatha Christie: Négy színmű

Mind a négy darab remek volt, az egész könyv olvasása alatt az járt a fejemben hogy milyen jó lenne színpadon látni ezeket a történeteket. Az egérfogó, és A vád tanúja már olvasás közben is halványan ismerősnek tűnt, ami nem csoda, mert már olvastam ezt a könyvet. De a másik két drámáról teljesen elfelejtkeztem. Talán a Pókháló tetszett a legjobban ebben csillogtatatta meg leginkább a humorérzékét Agatha Christie.

>!
anesz P
Agatha Christie: Négy színmű

Nem, nem mind a négyet olvastam el ilyen rövid idő alatt, csak Az egérfogót. Azért nem A három vak egér változatot jelöltem be ide, mert úgy emlékszem, hogy az kisregényként van megírva, míg itt színdarabként.
Emlékeztem, hogy ki a gyilkos, de így is maradt nyomozni valóm, mert a családi, ismerősi viszonyokra már nem emlékeztem. Izgi színmű, egyszer megnézném színpadon is!
Elzárva a világtól, behavazódva, valaki gyilkol a vendégházban, nem jöhet számításba külső személy. Íme az abszolút klasszikus klasszikus krimi! :-)

1 hozzászólás
>!
Boglárka_Madar P
Agatha Christie: Négy színmű

A nőnapra kapott 5 Agatha Christie könyv közül talán ennek örültem legjobban, mivel még nem olvastam drámát az írónőtől. Összességében mind tetszett és szívesen megnézném színházban is őket.

Az egérfogó
Az elejétől fogva sejtettem, hogy hol van a csavar és ki az, aki másnak adja ki magát. Ennek ellenére azonban nagyon élvezetes volt, ugyanúgy izgultam és vártam hogy miként oldódik meg. Nem csoda hogy évtizedek óta folyamatosan színpadon van, mert nagyon ötletes és jól fel van építve.

A vád tanúja
Itt viszont nagyon meglepődtem az utolsó oldalakon, persze nem is AC lett volna, ha nem tartogat valami csavart a végére. spoiler

Az ítélet
Itt már a gyilkosság elkövetését is láthatjuk, tehát nem maga a gyilkosság a kulcspontja ennek a darabnak, hanem a szereplők egymáshoz való viszonya. Nem mondom hogy nem volt érdekes, de olyan nagy újdonságot sem jelentett és a vége mégiscsak sablonosra sikerült. spoiler

Pókháló
Hát talán ez tetszett a legjobban. Lehet nem AC-hoz illő vígjátékot csinálni egy krimiből, de legalább egy kicsit más jellegű, mint a többi műve, és én végig nagyon jól szórakoztam. Ezt szeretném a legjobban megnézni színházban. Nagyon vicces ahogy húzzák-vonják, majd eltüntetik a hullát, a rendőrség meg persze rossz nyomon jár. Nagyon jó! :))

>!
beitghanima 
Agatha Christie: Négy színmű

Kicsit nehezen ment az olvasas, mint a tobbi Agatha regenynel, de lehet azert mert nem vagyok szokva hozza.. kicsit tobb fantazia, kicsit te is tobbet adsz a regenyhez.. de nagyon jo volt.. regota terveztem ezt a konyvet elolvasni! :)


Népszerű idézetek

>!
Jesper_Olsen

A spanyoloknál van egy közmondás: „Vedd el, amit akarsz, csak fizesd meg az árát – mondja Isten.” Bölcs mondás ez, professzor úr, nagyon bölcs.

318. oldal

>!
encus625 P

DOKTOR: A szerelem nem csak ragyogás, vágy, testi vonzalom – vagy a többi hasonló, amivel maguk, fiatalok azonosítják. Mindez csak a természet eszköze, hogy beindítsa az egész gépzetetet. A feltűnő virág, ha úgy tetszik. De a szerelem a gyökér. A föld alatt van, a szemek elől takarva – amúgy sem túl mutatós –, de ott rejlik benne az élet maga.

358. oldal (Ítélet)

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
Sli SP

HELEN Csak a jelen és a jövő számít.
KARL A jelen és a jövő a múltból van összerakva.

365. oldal, Ítélet (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: jelen · jövő · múlt
>!
csillagka P

A hálába könnyen belefárad az ember.

181. oldal, A vád tanúja, 2010

>!
Jesper_Olsen

Rettentő furcsa érzés, ha az ember az igazat mondja, mégsem hisznek neki.

393. oldal

>!
Jesper_Olsen

Szerintem mindenki érdekes, mert sohasem tudhatjuk, milyen is valójában, vagy hogy mi jár a fejében.

18. oldal

>!
nettikeee P

A szív nem felejt, uram, mindig ezt szoktam mondani. A szív nem felejt.

362. oldal

>!
Jesper_Olsen

Első pillantásra feltűnik a rengeteg könyv; könyvek mindenfelé: a falipolcokon, az asztalokon, székeken, a pamlagon – még a padlón is nagy halmokban.

279. oldal

1 hozzászólás
>!
nettikeee P

HELEN: Elhiszem, hogy valaha csinos és vonzó volt, de ma már nem az.
KARL: De igen. Az ember nem változik. Ő még mindig magában érzi a régi Ányát. Sújthat minket az élet. Betegség, elkeseredés, száműzetés és a többi: ezek kemény héját képezhetnek a valódi énünk körül. De belül az igazi én megmarad.

341. oldal

>!
nettikeee P

"Emlékezni fogok, míg csak ég a fény
S nem feledlek el, ha rám tör a sötét."

399. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rejtelmes karácsonyok
G. G. Doe: Roland
Thomas B. Runner: Ötórai gyilkosság / Tango
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Terry Pratchett: Agyaglábak
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes történetei 2. / Adventures of Sherlock Holmes 2.
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei 2.