N ​vagy M (Tommy és Tuppence 3.) 458 csillagozás

Agatha Christie: N vagy M Agatha Christie: N vagy M Agatha Christie: N vagy M Agatha Christie: N vagy M Agatha Christie: N vagy M

Tommy és Tuppence fölött eljárt kicsit az idő. A második világháború elején kénytelenek tudomásul venni, hogy az ő tudásukra már nincs szükség, hiszen jönnek a fiatalok, többek között az ő gyerekeik is. De aztán mégiscsak megkérik Tommyt, segítsen egy német ügynök kézre kerítésében. Alig van nyom, amin elindulhatna, még azt sem tudni, nőt vagy férfit keres. A Sans Souci panzióban száll meg álnéven, és reméli, hogy veleszületett kitartása és józan esze nyomra vezeti. Másban nem bízhat. De Tommyt ilyen apróságok nem bátortalanítják el. Tuppence pedig, hiába igyekeznek távol tartani a veszélytől, természetesen beleveti magát a sűrűjébe…

Eredeti megjelenés éve: 1941

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Aquila könyvek Aquila · Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2021
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634796152 · Fordította: Göncz Árpád
>!
Helikon, Budapest, 2021
276 oldal · ISBN: 9789634796817
>!
Európa, Budapest, 2013
270 oldal · ISBN: 9789630798501 · Fordította: Göncz Árpád

6 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Tuppence Cowley · Tommy Beresford


Kedvencelte 29

Most olvassa 9

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 61


Kiemelt értékelések

Gyula_Böszörményi IP>!
Agatha Christie: N vagy M

Ez bizony Agatha Christie ifjúsági szekciója. A történet kissé butácska, a felénél az olvasó már egyértelműen tudhatja, hogy ki a gonosz, az „éles elméjűˮ főszereplők viszont még jó sokáig nem veszik azt észre, ami kissé idegesítő. A karakterek nagyon jók, a stílus sokkal könnyedebb, humorosabb, mint a szerző többi, úgynevezett klasszikus krimijében. Nekem éppen a hangulata miatt tetszett nagyon, a bűn kibogozása, a rejtély megoldása azonban túlságosan naiv, ifjúsági regényekre jellemzően egyszerű volt.

Jagika>!
Agatha Christie: N vagy M

Ez nemcsak egy egyszerű krimi. Amellett, hogy a kedves középkorú házaspár különleges kémtörténete ez, komoly kérdéseket is feszeget. Tommynak és Tuppence-nek nehéz megbirkóznia az életkorával: már nem kapnak munkát az újabb világháború idején. Generációs gondokról is olvashatunk: gyermekeik unalmas öregeknek látják őket… Pedig nagyon vagányok, vállalják a veszélyeket, bár talán egy kicsit későn jönnek rá a kém kilétére.

gabiica P>!
Agatha Christie: N vagy M

Ez volt az első Tommy és Tuppence történet, amit olvastam, de nagyon örülök, hogy a kezembe került. Először kicsit furcsa volt megszokni az egész történetet, hiszen korábban teljesen mást kaptam Agatha Christie tollából, így hozzá kellett szoknom, hogy ez most teljesen más. Számomra azonban ez pozitív módon volt más.
Érdekes volt megismerni két teljesen új „nyomozó” karaktert. Annyira hétköznapinak és annyira normálisnak tűnnek, hogy teljesen valószerűnek tűnik az egész.
Maga a háttértörténet elég izgalmas volt, mindig tetszik, ha valahogyan bekerülnek a történetbe világháborús események.
Teljesen ki tudott kapcsolni a történet. Imádtam, amikor Tommy és Tuppence együtt, de mégis egymás mellett, önállóan nyomoztak. Tuppence észjárása nagyon tetszik, imádom az ilyen karaktereket.

4 hozzászólás
Cukormalac>!
Agatha Christie: N vagy M

Göncz Árpád ragyogó fordításában az eddigi legjobban sikerült, kifejezetten csalogató tálalású Tommy és Tuppence történethez volt szerencsém, ugyanis nekem a második világháború és kémtörténet hívószavakkal gyakorlatilag bármit el lehet adni. A Beresford házaspár már nem érzi magát a réginek, úgy gondolják, eljárt felettük az idő és már semmi szükség az ifjúságukat elhagyott detektívek munkájára – mennyivel másabb volt a Nagy Háborúban aktívan részt venni, még ha nem is a hadszíntereken, ez a második már nem a miénk, gondolják. Aztán villámgyorsan belecsöppennek egy szövevényes, nemzetközi méreteket öltő ügybe, melynek során különös kalandokból és bizony még egy gyermekrablásból is kijut nekik. Mindezt a Krimi Királynője ellenállhatatlanul finom humorral és izgalmas cselekményszövéssel bonyolítja, végül izgalmas és a lehető legkevésbé nyilvánvaló megoldással megfejelve. Én pedig tudom, hogy nem ezek a legkimagaslóbb írásai, engem mégis nagyon jól el tudnak szórakoztatni alkalomadtán, azt hiszem, több nem is igazán kell. Nyilván ötös, kíváncsian várom a főszereplők nevével fémjelzett következő kalandot is.

>!
Helikon, Budapest, 2021
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634796152 · Fordította: Göncz Árpád
gazibla IP>!
Agatha Christie: N vagy M

Ez volt az első Tommy és Tuppence történet amit olvastam, nem tudom hogy a többi könyv milyen, de ez nagyon tetszett. :) Van két új kedvenc karakterem, vagyis inkább három. :) A két éves Betty nagyon jól meg lett rajzolva. :) Aki még nem olvasott Tommy és Tuppence történetet, mindenképpen ezzel kezdje, mert kedvet ad a többi elolvasásához. :)

nope P>!
Agatha Christie: N vagy M

Az első Tommy és Tuppence könyv, amit olvastam és azt kell mondjam, kimondottan tetszik ez a páros, kíváncsi lettem a sorozat többi kötetére is.
Az írónő hozta a megszokott formáját, ismét nem sikerült kitalálnom, ki a ludas, habár gyanakodtam már mindenkire is :D. Egy igazi kis ötletes, érdekes, kikapcsolódós krimi. Nem mondom, hogy katartikus élmény volt, de jól szórakoztam olvasás közben, biztosan kézbe fogom még venni.

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: N vagy M

Egyszer már volt szerencsém a Tommy és Tuppence páros nyomozásairól olvasni, de ők valahogy nem jönnek be nekem annyira, mint Poirot. Sokkal lassabban halad a cselekmény, nagyon nehezen rázódok bele. Ennél a kötetnél is így volt ez, a történet feléig csak beszélgetnek szinte a szereplők, nem is történik semmi, csak katonai és hadviselési dolgokról tanácskoznak, meg terveket eszelnek ki, aztán végre történik is valami a kötet közepe táján, amikor spoiler

rosemary_goth P>!
Agatha Christie: N vagy M

Eddig nálam Agatha Christie Poirot-t és Miss Marple-t jelentette. Most fedeztem fel, hogy más sorozatokat is írt. Na és milyet!!!!

AC bebizonyította, hogy akkor is érdekes és izgalmas lehet egy krimi, ha nem hullanak benne az emberek, mint a legyek.
Arra is ráébresztett, hogy imádom a kémregényeket.

Ez a páros nagyon jól eltalált csapatot alkot. Természetesen itt is megjelenik AC tipikus ujjlenyomata.
Végig nem tudsz rájönni, hogy ki is az igazi főkolompos, mert annyira megtekeri a szálakat, és annyira profin félrevezet, hogy kevés dologra tudsz menet közben rájönni. Mindenki gyanús, és aztán kiderül, hogy mégsem…. Én több embernek osztottam volna lapot az összeesküvésben, de azért elegen kapták meg a végére méltó büntetésüket.

Nagyon élveztem ezt a kis történetet. A régi öregek még ráérnek, jöhet még AC kémregény :)

Márta_Péterffy P>!
Agatha Christie: N vagy M

Nagyon rég olvastam először, emlékezetből volt a korábbi csillagozás. Egy kicsit feljebb vittem, 3.5-ről 4-re. Számomra most elég szórakoztató volt, inkább mint a sorozat második darabja. Mint kémtörténet, úgy nem vehető komolyan, de vannak benne csavarok, az írónőre jellemzően.
Most érdekesnek találtam korrajzként is, a második világháború közepén játszódik, még a nagy angliai bombázások előtt.

h_orsi>!
Agatha Christie: N vagy M

Agatha mindig is az a szerző, akit a nagy olvasási válságaim közepette is szívesen olvasok.
Tommyban és Tuppenceben azt szerettem, hogy teljesen hétköznapi emberek. Úgy nyomoznak, mint bármelyik másik ember: szépen lassan és bukdácsolva. Többször is megfordul az ember fejében, hogy soha sem fognak rájönni a tettes kilétére, de váratlan események és némi logika segít nekik eligazodni. Először csak a vak sötétben tapogatóznak, majd elkezdenek információt gyűjteni a vendégekről.
Akikről elég sokat megtudhatunk. Egyrészt nincsenek olyan sokan. Másrészt annyi információt tudhatunk meg róluk, ami pont elegendő ahhoz, hogy ne keverjük egymással őket. A kedvenc szereplőm egy kis totyogó lett, aki a Betty névre hallgat. Saját tudta nélkül rengeteg galibát okozott mind a német ügynökeinknek, mind a nyomozóinknak és barátaiknak.
Az ok, amiért levonok egy fél csillagot, az rendkívül egyszerű: túl könnyű volt a feladvány. Igaz, nem az első pillanattól kezdve, de a regény közepe felé már erősen sejteni lehetett, hogy ki lesz a „tettes”.
http://konyvkoktel.blogspot.hu/2017/11/agatha-christie-…


Népszerű idézetek

encus625 P>!

A sikeres megtévesztés lényege, hogy az ember tudja, mikor mondjon igazat.

104. oldal

dödölle>!

– […] Fura élet ez a miénk. Becsüljük az ellenfeleinket, és azok is minket. Az ember többnyire megkedveli a vele szemben állót… még akkor is, ha minden tőle telhetőt elkövet, hogy a fejét a víz alá nyomja.

58. oldal, Harmadik fejezet (Európa, 2013)

Boglárka_Madar>!

– Nem vagyok éppen oda a nőkért – mondta Bletchley őrnagy.
– Marhaság – mondta Haydock. – Csakhogy ezek, fiam, nem magához való nők. Mind afféle kivénhedt penziómacska. Mást se csinálnak, csak pletykálnak és kötögetnek.

47. oldal

4 hozzászólás
Babú >!

– Maga csodálatos, egyszerűen csodálatos! – áradozott a fiatalember.
– Hagyjuk a bókokat, jó? – mondta Tuppence. – Eléggé csodálom én is saját magamat, nem szükséges még tódítani is.

Tizenharmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Tuppence Cowley
1 hozzászólás
alaurent P>!

– […] Szerintem nincs nő, aki annyira hülye lenne, mint amilyennek ő látszik.
– Gyakran megfigyeltem, hogy az odaadó feleségek szellemi képességei erősen
megcsappannak – dünnyögte Tommy.

77. oldal, Negyedik fejezet (Európa, 2013)

gybarbii >!

Tommy Beresford az előszobában levetette a kabátját.

(első mondat)

Maya>!

A fecsegés olyan szolgálatot tesz, mint egy biztonsági szelep. Az emberek élvezik a szóbeszédet. Fölpezsdülnek tőle, és könnyebben elviselik gondjukat-bajukat.

122. oldal

dödölle>!

– A hazám – jegyezte meg Tommy szárazon – nem sokat tesz azért, hogy meghaljak érte.
– Nem, de maga szívesen megtenné. És ez ostobaság! Semmiért nem érdemes meghalni. Ez az egész csak eszme… üres szó… szappanbuborék… magasröptű elmebaj. Nekem semmit nem jelent a hazám.
– Maga is meglepődik majd egyszer, ha majd rádöbben, hogy mennyit is jelent – mondta Tommy.

63. oldal, Negyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Tommy Beresford
bfg3>!

Fogalmuk sincs arról, hogy milyen hatásos a német propaganda. Valamit megérint az emberek lelke mélyén, talán a sóvár hatalomvágyat. Ezek az emberek készek elárulni a hazájukat, de nem pénzért, hanem valami elmebajos büszkeségből, hogy ők, éppen ők lesznek azok, akik az ország érdekében tesznek valamit. És ez minden országban így van. Ide vezet a dölyfösség és a hiú dicsőségvágy!

230. oldal, 16. fejezet (Magyar Könyvklub, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: propaganda
Totti86 >!

– Gyakran megfigyeltem, hogy az odaadó feleségek szellemi képességei erősen megcsappannak – dünnyögte Tommy.
– És hol figyelted meg, ha szabad kérdeznem?
– Nem nálad, Tuppence. A te odaadásod sohasem terjedt odáig.


Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

„1941 környékén az MI5 nyomozni kezdett utána. Az N vagy M című regényének egyik szereplője, Major Bletchley és a köré fűződő történet ugyanis olyan realisztikusra sikeredett, hogy az ügynökök azt hitték, Christie-nek tuti van egy kéme a Bletchley Parkban lévő kódfejtő központjukban.”

[charivari.blog.hu]

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: N vagy M

Agatha Christie: N vagy M

Kapcsolódó alkotók: Agatha Christie


A sorozat következő kötete

Tommy és Tuppence sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Alistair MacLean: Kémek a Sasfészekben
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Alvilág
Ken Follett: Kulcs a Manderley-házhoz
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban
Jeffrey Archer: Párbaj
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Jud Meyrin: A múlt bűnei
Kate Morton: A tóparti ház