Mrs. ​McGinty meghalt (Hercule Poirot 28.) (Ariadne Oliver 3.) 284 csillagozás

Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hercule ​Poirot elégedetten tart hazafelé. A Vieille Grand'mere-ben a vacsora ismét kiváló volt. Otthon pedig kedves ismerős várja: Spence főfelügyelő. Sajnos egy nagyon unalmas gyilkossági ügyben kéri a segítségét. Egy nyomorult öregasszonyt csaptak agyon pár fontért, megvan a gyilkos is, sőt már el is ítélték. Az albérlő, James Bentley tette. Azaz Spence főfelügyelő szerint mégsem. Poirot kíváncsiságát sikerül felkeltenie: nincs ugyanis semmi bizonyítéka, csak a pszichológia. Bentley nem olyan, amilyenek a gyilkosok szoktak lenni.

Poirot útra kel tehát, és leköltözik Broadhinny falujába, ahol Summerhayesék házában kap szállást és ellátást. A hatalmas, huzatos szobák és a förtelmes étel sokat segít neki, hogy igyekezzen minél gyorsabban megoldani a rejtélyt. Segíti ebben Mrs. Ariadne Oliver, a népszerű krimiszerző is. Kiderül, hogy halála napján Mrs. McGinty papírt és tintát vásárolt, hogy levelet írjon egy bulvárlapnak. Amikor pedig Poirot élete is veszélybe kerül, már… (tovább)

Mrs. McGinty halott címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1952

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2021
288 oldal · ISBN: 9789634796824 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Helikon, Budapest, 2021
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634796114 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest / Pécs, 2011
294 oldal · ISBN: 9789630792035 · Fordította: Gálvölgyi Judit

1 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Ariadne Oliver


Kedvencelte 9

Most olvassa 4

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

Gorkie P>!
Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt

Mi mást írhatnék, mint hogy nagyon tetszett? :)
Imádom AC könyveit és ez a kötet sem volt kivétel.
Ismét jó kis csavaros történetet olvashattam, természetesen, érdekes fordulattal a végén.
Szegény Poirot! Sokat szenvedett a szálláshelyén, én pedig jókat nevettem rajta. :D
Egyszerűen megunhatatlan! :)

pannik>!
Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt

Orosz irodalom olvasása után könnyed kikapcsolódásra vágytam és ezt maximálisan megtaláltam ebben a könyvben.
Poirot megpróbáltatásai viccesek, nem értem, hogy hogyan maradhat ezen a szálláson, de esetenként fennhangon nevettem a háziasszony sutaságán :) tényleg vicces.
Az események pörögnek, szokás szerint mindenki gyanús. Van izgalom bőven.

A gyilkos kilétére nem is próbáltam meg rájönni, úgyis mindig kudarcot vallok minek beleszaladni a késbe :) inkább megvártam amíg Poirot felszolgálja nekem a végén aranytálcán.
Izgalmas, érdekes eset, érdemes volt ezzel folytatni az AC olvasást.

meseanyu P>!
Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt

Jó pár dologra emlékeztem most is, de persze nem jöttem rá így sem a gyilkosra, de nem is baj, szeretem amikor csak az utolsó oldalakon áll össze a kép. Ez egy vidéki történet, kellemes környezetben, érdekes szereplőkkel. Mrs. Oliver különösen közel áll a szívemhez, tőle mindig mókásabb lesz a sztori. De egyébként is újra és újra felfedezem, hogy milyen jó Christie humora, mindig van egy-egy csintalan megjegyzése. Szóval jó kis történet ez is, ráadásul meglehetősen csavaros szerintem, úgyhogy jó szívvel ajánlom.

Cukormalac >!
Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt

Ez újfent nagyon rendben volt és hiába a harminchárom olvasott könyvem tőle, Agatha Christie képes arra, hogy újra és újra felülmúlja magát, szóval köszönöm. Habár most csak nyomokban sikerült felderítenem a bűncselekményt és kikristályosítani a részleteket, végig rendkívül élveztem: gyorsan olvasható, helyenként már-már humoros, ismételten egy más környezetben játszódó sztori Poirot főszereplésével. Hastings kapitány kicsit hiányzott (a róla szóló emlékezés az elején óriási, már ott tudtam, hogy szeretni fogom az írásmódot és a fordítást egyaránt), de szerencsére Spence főfelügyelő és Mrs. Oliver kiváló társaság voltak, különösen utóbbi – kíváncsi is lettem a többi történetre, amiben szerepel.

Tisztában vagyok azzal, hogy Szerzőnk nem azt a kimondottan magas polcos irodalmat képviseli, én mégis nagyon szívesen olvasnám akár egymás után is a köteteit. Akárhányszor a kezembe veszek egy ilyen sztorit, tudom, hogy kellemesen kikapcsol, ha csak pár órán keresztül is, de elszórakoztat és kiszakít a megszokott valóságból, a munka csavarta mókuskerékből, megtornáztatja az elmémet és bizony tanít is: folyton elcsodálkozom azon a pszichológiai érzékenységen, amivel dolgozott. Nem csak a szövegalkotás és a történetszövés tökéletes (hogy a viharba lehet valamit ilyen aprólékosan, ügyesen és alázattal kidolgozni úgy, hogy egyetlen baki se csússzon bele és a végére is stimmeljen minden egyes szál, apró sejtetés vagy éppen konkrét kimondás, ez nekem még mindig magas, de hát nem vagyok krimiszerző, talán belefér ennyi értetlenkedés), de a lélekrajzok is.

Nyilván ordas nagy spoiler lenne, ha elárulnám, miért kellett ezt most így kiemelni, de hát senkit nem akarok megfosztani az olvasás élményétől – szerethető környezet, szórakoztató karakterek, a kelleténél talán kicsit önteltebb Poirot és egy újabb igen összetett, kalandos történet látszólag egyszerű bűnügyekkel, de hát úgy körbe-körbe vannak itt fonogatva a dolgok, mint pékségben a kalács, csavarintásból garantáltan nincs hiány. Nem véletlenül “fogadtam örökbe” egy kihívásra, amolyan titkos és bűnös szenvedély, de nagyon tudom élni, ha olvasom – pontosan az ilyen tényezők miatt is szeretek könyvmoly lenni.

>!
Helikon, Budapest, 2021
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634796114 · Fordította: Gálvölgyi Judit
juanito_b192 P>!
Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt

Szuper, szuper, és szuper volt! Most sem jöttem rá, hogy ki a gyilkos, ez is Agatha zsenialitását bizonyítja. Poirot és a szálláshely kapcsán néha felkacagtam. Szép volt a hely, színesek a szereplők (hajrá Ariadne!). Egyre jobban bírom Agatha nénit.

books_frommyshelf P>!
Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt

A sokadik Agatha Christie olvasásom sem okozott csalódást. Mindig bele tudom magam élni a nyomozásba, ezúttal is ezt tettem Mr. Poirot társaként. :)
Imádtam benne Ariadne-t is, nagyon színes, változatos szereplőkkel és leírásokkal gazdagodtam az olvasás közben. Egyetlen negatív megjegyzésem viszont ebből adódik, mégpedig az, hogy többször is vissza-vissza kellett lapoznom, mert időnként nem igazán tudtam követni a sok szereplőt, illetve múltbéli kitekintések is voltak benne.

Hoacin>!
Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt

Banális rablógyilkosság és egy ellenszenves elkövető… de a történet természetesen nem ilyen egyszerű! Poirot szomorúan érzékeli, hogy az általa határozottan ártatlannak vélt tettes jelleménél már csak a szálláshelye frusztrálóbb. Koszos, huzatos vendégfogadó, billegő bútorok, a falakon kellemetlen témájú metszetek… de legalább a háziasszony elbűvölő. Csak épp… Maureen, megint hányt a macska. A tyúkok már a spájzban vannak! Beteg a malac, mit ír a disznókönyv?
"Az az átokverte kutya megint felzabálta a tyúkok eledelét, Maureen.
A pokolba, most meg az fog hányni!"
El tudjuk képzelni egy ilyen helyen a pedáns Poirot-t? Hát, ő magát is elég nehezen. És akkor még az ételről nem is beszéltünk: felpúposodott konzerv, véres bab, nem teljesen átfőtt ökörfark… bizony ez a menü nem egy hőn óhajtott escargots de la vieille grand'mére! (Csiga öreganyó módra. Brr. Kérhetem a puklis konzervet?)
De félre a szenvedéssel – lássuk a nyomozást! A bűntény elkövetésére egyszerűen nincs magyarázat… legalábbis ha az áldozat személyét nézzük. De fókuszáljunk inkább a gyilkosra…. belga nyomozónk ezúttal is bizakodó, és rá se ránt, hogy ismét fodrásznak nézik. A győzelem a legnagyobb bajuszé! Nyomozásunk során végigvesszük Broadhinny nagyon rendes polgárait… és a rendes emberek szeretik megőrizni rendességük látszatát. A lélektan újra terítékre kerül, de csevegünk az öröklött tulajdonságokról, és a környezet hatásáról is. A lényeg a különböző emberi reakciókban rejlik… vagy épp a hasonlatosságokban. Végülis egy ügy már fel lett göngyölítve azáltal, hogy a gazdag bankár hajazott a szappanfőzőre.
Izgalmas régi fényképek, és harminc évvel ezelőtti bűnügyek kerülnek terítékre, felbukkan Ariadne Oliver… mit felbukkan, mint a vulkánkitörés, hirtelen kirobban az útra! :D, és felsorakoznak a szokásosan érdekes küllemű szereplők: lófejű alak, megnyúzott nyúlra emlékeztető lány, vén fagyott hal, és gyönyörű szemű nő – tekintete akár a vízbe fulladté.
Humoros, izgalmas történet ez, jókedvében írhatta Christie. Kifejezetten tetszett a régi fotók körüli nyomozás, bár itt-ott elég hihetetlen fordulatok gazdagították a cselekményt. spoiler De mindezzel együtt is fordulatos, színvonalas olvasmány volt, rafinált befejezéssel.
Néhány érdekes adalék: kirívó, ha egy lány nem rúzsozza magát, a lehangoló jellemű fazonok a hölgyek kifejezett érdeklődésére számíthatnak, a fák vonzóbbak és pihentetőbbek az embereknél, a secret de Polichinelle olyan titok, melyet mindenki tudhat. Éppen ezért, akik nem tudják, sose hallanak rólamert, ha mindenki azt hiszi, hogy az ember tud valamiről, akkor senki sem közli magával… valamint hogy mindenki lehet szép, fiatal, és hadiözvegy.
Tetszett!

"Madame, ebédnél nem leszek itt. Kilchesterbe kell mennem.
Hála az égnekmondta Maureen. – Nem értem a pudinghoz idejében. Kiszáradt. Szerintem nincs különösebb baja, talán kissé megpörkölődött. Ha nagyon szörnyű íze lenne, arra gondoltam, kinyitok egy üveggel a tavaly eltett málnából. Kicsit penészes a teteje, de azt mondják manapság, az nem baj. Inkább jót tesz az embernekgyakorlatilag penicillin."

10 hozzászólás
ViraMors P>!
Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt

Szerintem az egyik legszórakoztatóbb AC volt, amit eddig olvastam, rengeteget szórakoztam a mindenféle elfuserált kajákon :)
Kedvelem azokat a sztorikat, ahol egy ránézésre egyértelmű esettel kapcsolatban merül fel valakiben kétely. A sztori természetesen kellemesen csavaros, jó kis kihívás volt Poirot – és az olvasó – kis szürke agysejtjeinek is. Némi odafigyeléssel azért elég sok mindent tetten lehetett érni, de ez cseppet sem vont le a könyv értékéből. Nagyon élveztem, ahogy Poirot megkapargatta a a lezártnak vélt eset felszínét, apránként összekötögette a pontokat, és mindent megfejtette, megmagyarázott.
Rá kellett jönnöm arra is, hogy sokkal jobban szeretem azokat a Poirot könyveket, amiket nem Hastings narrál. Az ő előadásában sokkal hülyébbnek érzi magát az olvasó, mint amilyen valójában. Itt nagyon jó volt az E/3. Poirot továbbra is el van telve magával, és természetesen mindent jobban tud, mint bárki más, mégsem volt annyira iritáló, mint Hastings előadásában.

Kikiriki>!
Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt

Ez most valamiért nem tetszett annyira… Eleinte azt hittem, hogy csak nem sikerült jól megfognom a sztoriszálat, szóval elkezdtem megnézni a sorozatrészt, hogy hangolódjak, de azután sem volt az igazi. Nem tudtam követni, megjegyezni, hogy ki-kicsoda, és nagyon távol állt tőlem maga a történet. Lehet most hirtelen túl sok AC-t olvastam, aztán ezt már nem kellett volna, mert elvesztettem a lendületet.

Anó P>!
Agatha Christie: Mrs. McGinty meghalt

Egyik kedvencem az írónőtől. Már többször is olvastam, de mindig az újdonság erejével képes hatni. Nagyon élvezem a mellékszálakat, pl. a házaspáron, akiknél Poirot lakik, mindig jót derülök. Én is hajlok a rendetlenségre, de ami ennél az asszonynál uralkodik…! A „konyharemekeiről” nem is beszélve…:( Poirot még egész jól viselte. S a humorra mindig vevő vagyok!
A Christie-regényekkel úgy vagyok, hogy szinte mindet olvastam már. Ha elérek egy bizonyos szintre, eszembe jutnak a fő részletek, s az is, ki a gyilkos. De ennél a regénynél nem! Agatha megint „megvezetett,” egészen rosszul gondolkodtam a gyilkos létét illetően. S ez a jó! Mert így izgalmas.


Népszerű idézetek

bmgrapes I>!

[…] akadnak emberek, akik csak azért olvasnak könyveket, hogy hibát találjanak bennük.

138. oldal

EBrody I>!

– Óóó – mondta Mrs. Summerhayes, és figyelmét Poirot-ról az ölében tartott, babbal teli tálra fordította. – Összevérezem a babot. Nem valami jó, mivel ez lesz ebédre. De nem számít, mert úgyis forró vízben főzöm. Amit felforralunk, az mindig jó, nem igaz? A konzerv is.
– Azt hiszem – mondta csendesen Hercule Poirot –, nem leszek itthon ebédidőben.

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Melcsó>!

– Honnan tudjam? – mondta mérgesen Mrs. Oliver. – Honnan a csudából tudjam, miért jutott eszembe egyáltalán ez a visszataszitó alak? Nyilván megőrűltem! Miért éppen finn, amikor semmit sem tudok Finnországról? Miért vegetáriánus? Miért van olyan sok hülye modorossága? Egyszerűen megtörténik. Az ember kipróbál valamit, és az embereknek tetszik, és akkor folytatja, és, mielőtt észrevenné magát, az életéhez kötődik egy olyan fickó, mint a tébolyitó Sven Hjerson. És az emberek meg írnak is, és kérdezik, hogy, ugye, nagyon szeretem.Hogy szeretem-e? Ha találkoznék azzal a csontos, égimeszelő, zöldségevő finnel a valódi életben, cifrább gyilkosságot követnék el, mint amilyeneket eddig kitaláltam.

168-169. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ariadne Oliver
1 hozzászólás
Sli P>!

– […] Valahol abban a faluban szabadon jár egy gyilkos. Ez nem túlzottan biztonságos.
– Figyelmeztet?
– Igen.
– Tudok vigyázni magamra – mondta Maude Williams.
– Ez szerepelhetne a Híres Utolsó Szavak gyűjteményében is – jegyezte meg Poirot.

180. oldal, Tizenhatodik fejezet (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
chuchu P>!

– Mrs. McGintynek egyhangú élete volt?
– Azt hiszem, rettenetesen – mondta Mrs. Summerhayes bizonytalanul. – Állandóan csak térden állva súrolni! És reggel, amikor megérkezik, más emberek piszkos edénye várja a mosogatóban, halomba rakva. Ha nekem kellene ezzel szembenézni minden áldott nap, számomra határozottan megkönnyebbülést jelentene, ha meggyilkolnának. Igazán.

s_l_m>!

Szerintem a fák sokkal vonzóbbak az embereknél, sokkal pihentetőbbek.

189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fa
Sli P>!

Szerintem ebben az ügyben olyannyira messzire kell mennünk, hogy még a képzelet sem látja tisztán az utat…

31. oldal, Harmadik fejezet (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · képzelet
BZsofi P>!

Az az asszony, aki igazán szereti az urát, vigyáz a férje hasára. Nagyon fontos, a has.

151. oldal, Tizenharmadik fejezet (Európa, 2010)

Riika>!

– Ön az, mon ami? Figyeljen, kérem. Hírem van az ön számára. Nagyszerű hírem. Valaki megpróbált megölni…

142. oldal, 11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
EBrody I>!

Az írók szégyenlős emberek, nem társasági lények, akik azzal vezekelnek ezért a hiányosságukért, hogy kitalálják a maguk társait, társalgásait.


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Ariadne Oliver sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: A félelem völgye
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
A. A. Milne: Éppen jókor!…
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Dashiell Hammett: A máltai sólyom
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Alan Alexander Milne: Micsoda négy nap!
Graham Greene: Brightoni szikla
Charles Bukowski: Ponyva
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben