Mr. ​Quin 89 csillagozás

Agatha Christie: Mr. Quin

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mr. Harley Quin titokzatos ember. Csak akkor bukkan fel Mr. Satterthwaite mellett, ha valami felderítendő bűnügy indokolja. És a bűnügyek is sokfélék, egyetlen közös vonásuk van: a szerelem. A szerelem, amit egy szépséges özvegy érez – de nem halott férje, hanem egy ismeretlen iránt, akivel egyetlenegyszer találkozott élete során. Mi történik, ha Szép Heléna egy hétköznapi lány személyében születik újjá, és két fiatalember szeret belé? Szerelmes-e a gazdag, érett európai grófnőbe a fiatal amerikai? A fiatal, gyönyörű Mrs. Scott férje meglepődik, hogy a kastélyban velük együtt vendégeskedik hajdani barátnője… A szerelem pedig, mint köztudott, gyakran jár a halállal kézen fogva.

Agatha Christie a húszas években kezdte írni legszokatlanabb detektívpárosának néha meglehetősen misztikus történeteit, és ötven évvel később fejezte be. A kötet mind a tizennégy Mr. Quin-novellát tartalmazza, Magyarországon először.

A titokzatos Mr. Quin címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1930

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2011
428 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791793 · Fordította: Gy. Horváth László, Sipos Katalin

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Mr. Satterthwaite


Kedvencelte 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

Veron P>!
Agatha Christie: Mr. Quin

Érdekes páros ez a Mr. Quinn és Mr. Satterthwaite… még azt is nehéz eldönteni, hogy ki is a tulajdonképpeni főhős, szerintem mondjuk a cím ellenére inkább utóbbi, és ő a narrátor is…
Mr. Satterthwaite, az idősödő angol idősödő úriember, az egész mozgalmas társadalmi életével… És ahányszor feltűnik mellette Mr. Quinn, mindig jön valamilyen bonyodalom, sőt nemritkán sajnálatos haláleset, és mindig valami köze a szerelemhez… régi és új szerelmekhez, régi és új titkokhoz, féltékenységhez, gyilkosságokhoz.
Lassan csordogáló, inkább hangulatos novellák ezek, andalítóak és persze szerelmesek…

gybarbii>!
Agatha Christie: Mr. Quin

Egy kicsit tartottam a novelláskötettől, és sajnos volt egy-két történet, ami gyengébben is sikerült, mint a többi… A műfajból adódóan nem jut túl sok idő a nyomozásra, de ennek ellenére szerintem elég érdekes volt, és a karakterek is tetszettek.

Paulina_Sándorné P>!
Agatha Christie: Mr. Quin

Hát Mr. Quin tényleg titokzatos ember. Olyannak tűnt nekem, mintha egy szellem lenne. Mindig jókor jelent meg, és úgy vezette a megoldásra a jelenlévőket, mintha ő akkor ott lenne volna, mintha szellemként látott volna mindent. Zseniális, ahogy megoldanak ügyeket Mr. Satterhwaite-tal. Jók voltak a rövid novellák, nem volt bő létre eresztve egy-egy történet, de én meg voltam elégedve a megoldásokkal.

levendulalány>!
Agatha Christie: Mr. Quin

Igazán a szívemhez nőtt Mr. Quin és Satterthwaite (akinek a nevét jó sokszor láttam, mégsem tudom, hogy kell írni).
Sokszínű történetek, sokszínű sorsok, kapcsolatok. Ez a kimondhatatlan nevű, idősödő, kedves férfi, aki mindenkit ismer és figyelmesen végighallgat, szinte észre sem veszi, máris sokaknak segített. Aki csak néző, ahogy mindig mondja, mégis van ráhatása az emberekre.
Mr. Quin pedig tényleg titokzatos, feltűnik, majd eltűnik, de egy fél mondattal mindig a jó útra irányítja hűséges barátját.
Nagyon szórakoztató gyűjtemény ez a kötet, mindenféle rejtély megoldást talál, legyen az szerelmi bonyodalom, eltűnt érték vagy gyilkosság.

2 hozzászólás
DoraAnn>!
Agatha Christie: Mr. Quin

Direkt halogattam ennek a könyvnek a befejezését, ahogy AC is évtizedekig írta. Nem volt olyan dinamikus cselekményű, mint a regényei, és inkább az emberi természetre fektetett hangsúlyt; de most először éreztem igazán kifinomultnak az írásait. Érdekes volt ilyen oldalról is megismerni az írónőt, annak ellenére, hogy a gondolkodós, csavarokkal teli bűnügyi történeteit mindig jobban fogom élvezni.

worsi P>!
Agatha Christie: Mr. Quin

A bevezetőnél tudtam, hogy jóban leszünk, mindig is foglalkoztatott Harlekin alakja (á, ez már csak egy maradék a 18. századi francia dráma-kurzusról). De hogy egy egész novellafüzér legyen belőle, a 20. században játszódó történetekkel, gyilkossággal, rejtélyekkel? Erre nem gondoltam volna.
Agatha néni most se okozott csalódást, jól esik időről időre visszatérni hozzá.
És külön jól esett, hogy nem kellett hullákat számolni. :-)

Wally>!
Agatha Christie: Mr. Quin

Mr. Quin nagyon rejtélyes alak, imádtam, hogy mindig felbukkanik valahol. Lehet, hogy nem egyszerre kellett volna elolvasom a könyvet, hanem minden novella között hagyni pár napot, de igy is élveztem. Remek páros voltak Mr. Satterthwaite-el, nagyon megszerettem őket. Néhány novellának eléggé kiszámítható volt a vége, de nem baj, így is izgalmas volt. Legjobban a Férfi a tengerről, A halott Harlekin és A harlekin teáskészlet tetszett.

notata>!
Agatha Christie: Mr. Quin

Imádtam, az egyik legjobb Agatha Christie-könyv.
A novellák fantasztikusak, letehetetlen.
Nagyon tetszik mindkét főszereplő, nagyon jól kitalált alakok, és nem mindennapiak.

beitghanima P>!
Agatha Christie: Mr. Quin

A bevezeto nagyon tetszett es megvoltam, igy gyozodve, hogy vegig igy lesz, de aztan a vege valahogy megse jott be.. fele tetszik, fele elmegy :))
ettol fuggetlenul nagyon jo konyv ez is.. kedven? : nem :) de kellemesen olvashato es szorakoztato!

Darabka>!
Agatha Christie: Mr. Quin

Kicsit lassan haladtam ezzel a könyvvel, de nem azért mert valami gondom lett volna vele, csak így hozta az egyetem. Ellenkezőleg. Nagyon szerettem ezt a könyvet. Nem először olvasom, de úgy éreztem közben, hogy mindig meg tud lepni. Ugyan úgy gondolkodtam és tévedtem, mint első alkalommal. Lett néhány személyes kedvencem is a rövid történetek közül, például a Férfi a tengerről nagyon megfogott. Igazán izgalmasak ezek a kis novellák és nagyon jó, hogy így egyben, egymás után lehet követni ebben a könyvben a fura detektívpáros nyomozásait. Azt hiszem még jó néhányszor kezembe fogom venni ezt a könyvet (és valószínűleg ugyan úgy meg fog lepni, mint most). :)


Népszerű idézetek

Kogoro>!

Szerintem bölcsebb és boldogabb ember lenne, ha kevesebbet foglalkozna azzal, hogy milyennek látják mások önt.

266-267. oldal, 9. fejezet - A Halott Harlekin (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Mr. Satterthwaite
1 hozzászólás
kicsibak P>!

Tudja, John apját én nem szerettem – akkor. Szerintem azt sem tudtam, hogy mi a szerelem. Persze azt vártam, hogy a gyermek majd olyan lesz, mint én. De nem így történt: annyira más lett, mintha nem is én lennék az anyja. Az apjára hasonlított, csakis rá. Én ezt az embert a gyerekén keresztül ismertem meg, és meg is szerettem.

169. oldal - Férfi a tengerről (Európa, 2011)

Maya>!

Az idő nem szünteti meg a problémát, csak más formában hozza újra elő.

1. fejezet MR. QUIN ELJÖN

Maya>!

Oly sokszor mondunk ki dolgokat, s közben észre sem vesszük, mit is jelentenek.

3. fejezet FOGADÓ A CSÖRGŐSIPKÁS BOHÓCHOZ

1 hozzászólás
Maya>!

A dolgok legfelül mindig szépek, fényesek és finomak. (…) De akik alul vannak, azok a dolgokat is alulról nézik. És az a nézőpont is érdekes lehet.

11. fejezet VILÁGVÉGE

worsi P>!

Egyébként pedig kopottas kinézetű idős hölgy volt, akinek ruhái arról árulkodtak, hogy a fekete gyöngyhímzés a gyengéje. Egész csomó gyémántbrosst hordott régi divatú foglalatban, és hajszálra ugyanúgy, ahogy annak idején már az anyja is hordta őket: mindenfelé feltűzködte őket a ruhájára. Egyszer valaki azt mondta: a hercegnő öltözködéskor biztos a szoba közepére áll, a komornája meg vaktában rádobálja a brossokat.

297. oldal (11. fejezet, Világvége)

Jesper_Olsen>!

a férfinak életében építenie kell egy házat, ültetnie kell egy fát és nemzenie kell egy fiút.

152. oldal

DoraAnn>!

Az iránta érzett szerelmem tett engem nővé. Úgy szerettem, ahogy nő férfit szerethet. Húsz éve ezzel a szerelemmel élek együtt, és úgy is fogok meghalni, hogy őt szeretem.

170. oldal

DoraAnn>!

– Milyen különös ember maga! – mondta Mr. Satterthwaite vontatottan. – A múltban hisz, és nem a jelenben. De miért?
– Az imént említette az atmoszférát. A jelenből hiányzik az atmoszféra.

84-85. oldal

Maya>!

– Annyi mindent látunk szépnek, mielőtt megismernénk! – mondta Mr. Satterthwaite. – Még a legrondább dolgok is képesek gyönyörű színben feltűnni…

10. fejezet A TÖRÖTT SZÁRNYÚ MADÁR


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes feltámadása
Koppány József – Hahn Péter: Rókák a sakktáblán
Bret Easton Ellis: Az informátorok
Lee Child: A nevem: Jack Reacher
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
Klasszikus detektívtörténetek
Arthur Conan Doyle: Gerard kalandjai
Graham Greene: A félelem minisztériuma
Alan Alexander Milne: Micsoda négy nap!
Graham Greene: A kezdet és a vég