Miss ​Marple (Miss Marple) 84 csillagozás

Agatha Christie: Miss Marple

Ilyen kötetet soha még magyar Christie-olvasó nem tartott a kezében: itt van mind a húsz Miss Marple-novella egyben.
Miss Marple, az éles szemű és eszű vénkisasszony első pillantásra szelíd, porcelánkék szemű, kötögető idős hölgynek tűnik. De ha valaki gonosztettre ragadtatná magát, jól teszi, ha előtte körülnéz: nincs-e ott a környéken egy ártalmatlan külsejű, ősz hajú néni. Bár még ennyi elővigyázat is kevés: ha csak elmesélik Miss Marple-nek a megoldhatatlan bűnügyet, ő kibogozza.
Húsz novella, húsz bűnügy, húsz könnyű ujjgyakorlat a világ leghíresebb detektívjének, sokórányi felhőtlen szórakozás a vénkisasszony rajongóinak.

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2016
484 oldal · ISBN: 9789634050162 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Sipos Katalin
>!
Európa, Budapest, 2014
476 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630798907 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Sipos Katalin

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Diana „Duci” Harmon · Jane Helier · Joyce Lemprière/Joan West · Julian Harmon tiszteletes · Raymond West · Sir Henry Clithering


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

>!
Lynn
Agatha Christie: Miss Marple

Első találkozásom Miss Marple-lal. Kíváncsi voltam, vajon kit fogok jobban szeretni – Poirot-t, vagy ezt a nénikét. Egyelőre döntetlen és talán nem is leszek sose döntésképes, mert annyira különböző jellemek, hogy csak na. Jane néni, ahogy a könyvben sokszor szerepelt, olyan, mint a cement: szobahőmérsékleten köt. És minden ügyet megold. Ügyes, hogy nem kell neki helyszíni szemle. Se tanúk. Se semmi. Elég csak a falu, ahol él és mindenre tud párhuzamot vonni. Tanulság: figyeljünk a körülöttük élő emberekre és megismerjük a világot.

Jó iskola ez a novellagyűjtemény annak, aki szeretne nyomozási praktikákat gyakorolni, én mégis arra jöttem rá, hogy AC regényeit jobban szeretem, jobban szeretek elmélyülni egy ügyben, jobban megismerni a szereplők jellemét. Néhol olyan érzésem volt, hogy a szerző is ujjgyakorlatnak szánta – sütött belőle, hogy kirázta a kisujjából :)

3 hozzászólás
>!
encus625 P
Agatha Christie: Miss Marple

Ezeket a novellákat már kívülről fújom, mégis jó volt esténként egyet-egyet elolvasni újra. Nagy kedvencem Miss Marple, örülök, hogy az összes novellája egy kötetben megjelent.

>!
Európa, Budapest, 2014
476 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630798907 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Sipos Katalin
7 hozzászólás
>!
Gabye
Agatha Christie: Miss Marple

Hát ez nekem most nagyon jól esett. Igazán szeretem Agatha néni krimijeit uh reméltem a várt szintet hozza és nem csalódtam. Ráadásul egy iciripicirit jobban kedvelem Miss Marple csendes okosságát mint a kissé hivalkodó Szürke Agysejteket :-)
Ezekkel a novellákkal még nem találkoztam, úgyhogy a meglepetés ereje is megvolt végig. Ráadásul mivel mostanában elég hektikusan van csak időm olvasni, rövidségük miatt nem éreztem azt a kellemetlen nyúlós szájízt, amit akkor érzel, ha napokig nem jutsz hozzá egy könyvhöz, majd kicsit nyammogva veszed újra kézbe mert már nem vagy biztos benne hol is tetted le a történet fonalát. Ugyanakkor a rövid terjedelem nem ment a minőség rovására, minden történet szép, kerek egész volt.

>!
pável P
Agatha Christie: Miss Marple

Két kötetnyi kriminovella egyben. Már mind megjelent itt-ott magyarul (a Tizenhárom rejtély mellett hat a Gyilkosság méretre-ben és egy A karácsonyi pudingban – köszönet a számlálásért a beépített Európa kiadós kémemnek), most tulajdonképpen csak egy kötetbe gyűjtése a nóvum – de nem is olyan kevés ez.

Miss Marple kötőtűstül és csipkegallérostul, virágos kerttel és tömérdek emlékkel: szép kis stafírung ez, mindössze egyetlen értéket, egy középkori serleget ad be a bank széfjébe elutazása előtt, így most szinte mindenestül elrabolhatjuk magunknak a vénkisasszonyt.

Az piciny de vaskos kis kötet első felében egy baráti asztaltársaság idéz meg egy-egy régi rejtélyt – és Miss Marple annyira cuki ahogy mindenről eszébe jut egy St.Mary Mead-i eset, hogy még az is elnézhető neki, hogy minden esetnek ő a megfejtője az asztaltársaságban. Még annak is, ami meg sem történt. Egészen remek novellák ezek, még a gyengébbek is.

A második felében már maga a somolygós mosolyú vénkisasszony is szereplője a történetforgácsoknak – pl. az egyik gyilkosság az ő szomszédságában esik meg. Eddig úgy tudtam, ez a kis csendes viktoriánus falucska fehér folt Nagy-Britannia bűnözési térképén.

„…a nőkben soha nem lehet biztos az ember. Nem, azt hiszem, Miss Marple-nek igaza van.”
(Jane Helier színésznő, Rejtély a nyaralóban, p279.)

Megannyi csavaros sztori és rejtély, de a legszórakoztatóbb az egész kötetben a csavaros eszű vén spiné állandó elkalandozása a falubelijeivel megesett történetekhez, no meg az az ártatlan huncutság, amivel saját kelekótyaságát előadja. (Emellett mégis nagyon komor véleménye van az emberekről.) Jobb későn, mint soha: most szerettem meg igazán Miss Marple-t!

„- Úgy értem – felelte Miss Marple, miközben a homlokát ráncolva számolgatta a szemeket a kötésen – , hogy az emberek többsége szerintem se nem jó, se nem rossz, csak tudod, egyszerűen ostoba.”
(A kedd esti klubb, p10.)
(2014k)

>!
lilaköd P
Agatha Christie: Miss Marple

Írnám, hogy bájos kis történetek ezek, de a gyilkosság egyáltalán nem bájos. Aki viszont felderíti azokat, annál inkább. :)
Szeretem Miss Marple-t.

>!
kolika
Agatha Christie: Miss Marple

Na, ezt nem siettem el. Mármint az olvasást. Ha Agatha Christie-ről van szó, akkor csak falom a sorokat, de itt másképp történt. Ismertem a történeteket, így nem az újdonság varázsával hatottak a novellák, inkább ráérősen mazsolázgattam a történetek közt. Jó volt újra felidézni, hogy miből lesz a cserebogár, milyen kis novellákból növi ki magát az önálló Miss Marple-kötetek. Habár lehet nem is ez a kronológiai sorrend, de itt nem is ez számított számomra.
Jobban szeretem a hosszabb történeteket, mert ezekben a rövidekben nem igazán kapcsolódhat be az olvasó. Nem tud annyira ráhangolódni az esetekre, mint egy-egy hosszabb mű esetében. De azért örömmel olvastam,mint minden Agatha Christie művet.

>!
Agatha
Agatha Christie: Miss Marple

Középiskolás koromban volt az úgynevezett Agatha Christie-korszakom, és néhány kivétellel, amik utána jelentek meg először magyarul, minden művet akkor olvastam.
Éppen ezért is félelmetes, hogy nagyon-nagyon sok történetre tisztán emlékeztem spoiler. Na jó, nyilván nem szó szerint, de egy-egy meghatározó momentumra, részletre, néha magára a gyilkosra.
Bevallom, Poirot-t jobban kedvelem, hozzá képest Jane néni mindig is háttérbe szorult, de meg kell hagyni, nagyon tud az öreglány. Tisztelem emberismeretét, és hát valami fantasztikus, hogy sok-sok bűntényt egy St Mary Mead-beli hasonlatosság alapján bogoz ki.
Ebből a novelláskötetből egyértelmű kedvencem a Vérfoltos járda – kicsi misztikum, kicsi brilliáns logika, zseniális. Meg A tökéletes szobalány. Meg A házmesterné bosszúja… :D

>!
anesz P
Agatha Christie: Miss Marple

Mindegyik novellát ismertem, kivéve az utolsót a Greenshaw Bolondvárát, amit izgatottan és élvezettel fedeztem fel! (Végre egy újdonság nekem!:-))
Egyre jobban szeretem a novellákat, mert annyira frappánsak, és egy grafomán írónak igazi kihívás lehet egy rövid történetbe sűrítenie a mondanivalóját. Itt is ez történt. Minden Miss Marple történet egy kötetben. Igazán jó ötlet volt!
Beosztással éltem vele. Napi 2 novella esténként, csak a végén húztam bele!

2 hozzászólás
>!
Jesper_Olsen
Agatha Christie: Miss Marple

Miss Marple novellagyűjtemény szórakoztató rejtélyekkel és a mindig pontosan érkező MM-megoldással. Javallott adagolás: 2-3 novella naponta.


Népszerű idézetek

>!
EBrody I

– Árulja el, Jane néni, hogy csinálja? – kérdezte Raymond álmélkodva. – Olyan békés életet élt, mégis, mintha soha semmi nem lepné meg.
– Nincs új a nap alatt, Raymond, kedves – felelte Miss Marple. – Tudod, ott volt például Mrs. Green, öt gyermekét temette el – és mind az ötre biztosítást kötött. Azért ez gyanús, nem úgy találod?
Megcsóválta a fejét.
– A gonoszság nem kerüli el a falut sem, fiam. Olyan kedves fiatalok vagytok. Boldog lennék, ha soha nem kellene megtudnotok, milyen gonosz a világ.

4. fejezet - A vérfoltos járda

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple · Raymond West
>!
Néda

Drága édesanyám megtanított rá, nem is felejtem el soha, hogy egy úrihölgy, ha társaságban van, legyen mindig képes uralkodni magán, még ha egyébként odahaza összeomlik is.

221. oldal, 10. fejezet - Karácsonyi tragédia (Európa, 2014)

>!
Lynn

Az emberi természet mindig nagyon érdekes, Sir Henry. És rendkívül tanulságos megfigyelni, hogy bizonyos típusok mennyire azonosan viselkednek egyes helyzetekben.

246. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sir Henry Clithering
3 hozzászólás
>!
anesz P

– Úgy értem – felelte Miss Marple, miközben homlokát ráncolva számolgatta a szemeket a kötésen –, hogy az emberek többsége szerintem se nem jó, se nem rossz, csak, tudod, egyszerűen ostoba.

10. oldal

>!
anesz P

– Ez az, amiben tévedsz, kedvesem – mondta Miss Marple szelíden. -Az emberek nagyon is egyformák. De szerencséjükre ezt maguk sem tudják.

122. oldal

>!
Chöpp 

Emily kisasszony ágyban feküdt; nyilvánvalóan élvezte a félhomályt és a végtelen szenvedést.

A tökéletes szobalány, 392.o.

>!
Chöpp 

     – Ó! – hökkent meg Raymond elismerően.

13. oldal, A kedd esti klub

>!
Chöpp 

    – Ó! – kiáltott fel Joyce Lempière bátorítóan.

Asztarté szentélye, 26.o.

Kapcsolódó szócikkek: Joyce Lemprière/Joan West
2 hozzászólás
>!
Néda

Soha ne add ki magadat teljesen egy nőnek, még akkor se, ha abban a pillanatban úgy érzed is, a legjobb barátnőd.

277. oldal, 12. fejezet - Rejtély a nyaralóban (Európa, 2014)

2 hozzászólás
>!
Jesper_Olsen

Halljuk akkor magát, Miss Marple – meséljen valamit mondjuk „A tanítóné titokzatos találkája” vagy „A bábaasszony baljós balesete” címmel. Ne ábrándítson ki St. Mary Mead-ből.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple

A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Lee Child: A nevem: Jack Reacher
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Holden Rose: A kutyaházas eset
Nalini Singh: Angyali szárnyalás
J. D. Robb – Mary Blayney – Patricia Gaffney – Ruth Ryan Langan – Mary Kay McComas: A másik oldal
Steven Saylor: Egy gladiátor csak egyszer hal meg