Miért ​nem szóltak Evansnak? 279 csillagozás

Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak? Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak? Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A címben szereplő kérdést egy haldokló teszi fel – szikláról zuhant a szakadékba, és Bobby Jones talál rá, a helybéli lelkész negyedik fia. A szerencsétlenül járt férfi meghal; zsebében nem találnak azonosító iratot – csupán egy fényképet, amely egy feledhetetlenül gyönyörű fiatal nőt ábrázol. A haldokló búcsúszavai, no meg a rejtélyes fénykép nyomán fog kalandosnak bizonyuló nyomozásba Bobby – méghozzá nem egyedül. Társául szegődik a kastély vállalkozó szellemű ifjú úrnője, Lady Frances. Agatha Christie-nek ebben a regényében ugyan nem szerepel sem Poirot mester, sem Miss Marple – ám a semmiféle veszedelemtől vissza nem riadó, találékony ifjú párosnak is sikerül felgöngyölítenie a titokzatos bűntényt (az ugyanis hamar kitűnik, hogy a végzetes baleset nem véletlenül történt), és a legeslegvégén még arra is fény derül, hogy ugyan ki is lehetett az a titokzatos Evans…

Miért nem hívták Evanst? címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: Why Didn't They Ask Evans?

Eredeti megjelenés éve: 1934

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2012
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794879 · Fordította: Kada Júlia
>!
Aquila, Debrecen, 2006
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636794928 · Fordította: Kada Júlia
>!
Felolvasta: Sztankovics Ágnes

4 további kiadás


Enciklopédia 8


Kedvencelte 18

Most olvassa 13

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Engem megfogott. Nagyon tetszett Lady Frances és Bobby nyomozása. Egyszerűen hihetetlen, hogy Agatha Christie ismét behúzott a csőbe. Sokféle megoldás lefutott a fejemben, de a végleges mégsem. Nagyon csavaros volt a történet, számomra lehetetlen volt, hogy kitaláljam a tényleges tettes személyét és indítékát.

Nagyon tetszett Bobby és Lady Frances nyomozása. Először szokatlan volt, még nem sok olyan kötetet olvastam, ahol nem Miss Marple vagy Poirot nyomoztak, de ez nagyon tetszett.

>!
gazibla P
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Nagyon jó kis történet. :) Frankie és Bobby karaktere nagyon tetszett. :) Mikor elkezdtem a könyvet azt hittem hiányozni fog a történetből Poirot, de nem hiányzott ez így volt kerek és egész. :) Csavaros és fordulatos történet, mint ahogy minden AC krimi. :)

>!
h_orsi P
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Először is: Köszönöm @Czkitty ezt a nagyszerű könyvet!
Agatha Christie az egyik kedvenc íróim közé tartozik, és ez nagy szó, mivel nincs olyan ember, akitől ennyi könyv elolvasása után még mindig szeretném az írásait. Lehet, hogy Poirot és Miss Marple is hiányzik ebből a regényből, de kit érdekel? Attól még Agatha ugyanúgy tudja csűrni, csavarni a szálakat, ahogyan senki más. Nem hiába Ő a krimik királynője!
Amikor már azt hittem, hogy nem tud meglepni, Agathanak sikerült olyan csavart bele raknia az egészbe, amin csak ámuldozni tudtam. Igazából kicsit furcsán éreztem magamat, amikor az legvégén előrukkolt egy olyan dologgal, amit addig még említeni sem említettek. Hogyan találtam volna ki a rejtvényt és az utolsó mondatot, ha nem volt semmi rá utaló jel? Ezt nem értettem, és kicsit igazságtalan és egyáltalán nem volt fair az olvasóval szemben!
Összességében jót szórakoztam. Próbáltam kideríteni a mondat jelentését és élveztem a karakterek jellemfejlődését.

Bővebben:
http://nyarikoktel.blogspot.hu/2016/01/agatha-christie-…

>!
tonks
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Remek szórakozás volt, de hogy a fene vigye, hogy sose találom ki a gyilkost :D
Imádom, hogy egy erős női karakter az egyik főszereplő és a kissé álmodozó jellemvonást pont a férfi főszereplő kapta. Frankie és Bobby remek páros volt, az ügy izgalmas (bár néha majdnem elvesztettem a fonalat), a végjátéknál meg csak kapkodtam a fejem, elég zseniális lett az összkép. A humoros stílus meg nagyon illett az izgalmas nyomozáshoz, a befejezésen pedig jót vigyorogtam :D
Kezdem úgy érezni, hogy Christie önálló regényei az igazán nekem valók, mindenkinek bátran ajánlom ezt is, pár óra tömény szórakozás.

Ami feltűnt, (spoiler A barna ruhás férfira is!) hogy spoiler

u.i.: ahogy nézem, a megfilmesítésnél Miss Marple-t is belekeverik a sztoriba, nagy kár.

3 hozzászólás
>!
Hoacin
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Se Miss Marple, se Poirot, de a történet így is zseniális! Önjelölt detektívjeink teljes lendülettel vetik bele magukat a nyomozásba, ami nem csak tapasztalatlanságukat tekintve figyelemreméltó, hanem hogy alig van nyom, amin el lehetne indulni. A homályban tapogatózás mindig izgalmas, főleg, ha közben álszakállként potyognak le a rejtélyek körénk. Bobby is inkább marad az álbajusznál. Ha már külsőségeknél tartunk: újabb szenzációs figurát ábrázol nekünk Christie a rafinált Frankie személyében: határozottan vonzó jelenség annak ellenére, hogy egy kintornás majmára emlékeztet. :D (Az apja se semmi. Ki nem állhatja a lelki vigaszt. Mindig dühös lesz tőle. A második inas társaságát kedveli a legjobban. Az együttérző, és nem bánja, ha mindenfélét hozzávágnak és istenverte hülyének nevezik. :D)
Főhőseink szellemesek, ötletesek, és az élvezetes eszmecseréik felteszik a koronát az érdekes nyomozásra. Bár lassan fény derül erre-arra, ám Evans rejtélye nőttön-nő… de az már világos, hogy a furcsa ízű söröket hagyjuk a csudába, és hogy a csíkos nadrág lordhoz illő viselet!
spoiler

„Mintha a második felvonás közepén sétáltunk volna be a színpadra, és tulajdonképpen nincs is szerepünk a drámában, de úgy kell tennünk, mintha lenne, és azért olyan szörnyen keserves, mert fogalmunk sincs, miről szólt az első felvonás.”

>!
KingucK P
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

De tényleg ki az az Evans?
Milyen frusztráló, hogy egészen a végéig nem derül ki, az egyébként tényleg kulcsfontosságú szereplő kiléte!!!
Fordulatos és izgalmas, külön tetszett, hogy nem a megszokott aprólékos módon próbálják megoldani az ügyet, kicsit más, kicsit szétszórtabb és érdekesebb :)

>!
BeliczaiMKata P
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Első regényem az írónőtől. Nem a megszokott Ms Marple vagy Poirot regények, melyeket ismertem már, ugyanakkor hasonlóan rejtélyes és bonyolult cselekménnyel, több szálon futó eseményekkel, forulatokkal bővelkedő. Nagyon tetszett nyomozópárosunk, Bobby és Frankie talpraesettsége spoiler A végén a beismerő vallomás levélben, azt juttatta eszembe, hogy manapság nincs olyan, aki minden bűnét bevallaná, inkább arra törekszik, hogy minél kevesebb büntetést kapjon. Nos lehet, hogy régebben az emberek másként voltak a „becsülettel”.

>!
pannik P
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Tetszett a sztori, izgalmas volt, nagyon gyorsan lehet vele haladni. De most először egy hangyányit kiszámítható volt nekem. Még sosem találtam el AC-nál, hogy ki a gyilkos, de most annyira el akarta terelni a figyelmet, hogy pont így kezdtem gyanakodni, hogy ki is lehet a hunyó. Nem tévedtem. Egy kicsit jó érzés, hogy végre egyszer nem teljesen máshol kapiskáltam, meg egy kicsit nem is, mert szeretem a nagy szenzációt és a ledöbbenést a krimik végén. Most a nagy ledöbbenés elmaradt, persze azért volt fordulat a végén, mert azt sose gondolná az ember, hogy mi a helyzet Evans-el, szóval van izgalom is benne, meg jól ki vannak találva a csalafintaságok. Az írónő megint nem okozott csalódást.

>!
KissCsillag_Mackólány P
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Ez az az Agatha Christie könyv, amelyikben egyik híres nyomolvasó sem szerepel, a gyilkos akkor is megkerül.
Bobby és Frankié remek munkát végeznek, még a történet vége is olyanná válik, amire ugyan vannak utaló jelek, de valahogy nehezen egyenesedik ki az út.
Könnyed, érdekes, és rendkívül fondorlatos. A világból kikapcsolt, és szerencsére van a környékemen néhány A.Ch. rajongó, így kellemesen ki tudtuk vesézni az eseményeket, végigrágva a cselszövés minden lépését.
Szerintem a „nagyok” nélkül is legalább olyan élvezhető a könyv, mintha benne lennének, de megvallom, nekem nem is hiányoztak, sőt, amíg el nem kezdtem írni, eszembe sem jutottak.
Szeretem Agatha nénit!

>!
Andi_T I
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

2009-es értékelésem: „Jól szórakoztam rajta, bár minden fontosabb dologra emlékeztem belőle. (…) Remek, fordulatos történet, a maga kliséivel együtt. :D ”


Népszerű idézetek

>!
Maya 

– (…) Igazán dühítő… micsoda bajokba keverhetik az embert a szavak.

168. oldal, XXI. fejezet - Roger válaszol egy kérdésre

1 hozzászólás
>!
h_orsi P

– Ki nem állhatom azokat az embereket, akikből dől az életvidámság.

23. oldal, 3. fejezet - Vonaton (Aquila, 2006)

>!
h_orsi P

– Minél nagyobb a társaság, annál jobb a hangulat

83. oldal, 10. fejezet - Egy baleset előkészületei (Aquila, 2006)

>!
Maya 

Érdekes adalék az emberi természetről, gondolta Frankie.
Eszünkbe sem jut, hogy azok az emberek, akikből újsághír lesz, esetleg ugyanazok, akikkel rendszeresen találkozunk.

107. oldal, XIV. fejezet - Nicholson doktor

>!
eeszter P

De én nem könyvnek nevezném, hanem drámának. Mintha a második felvonás közepén sétáltunk volna be a színpadra, és tulajdonképpen nincs is szerepünk a drámában, de úgy kell tennünk, mintha lenne, és azért olyan szörnyen keserves, mert fogalmunk sincs, miről szólt az első felvonás.

160. oldal

>!
myaurelia

Az igazán veszélyes bűnözők állítólag páratlanul vonzó emberek.

139. oldal, Aquila 2006

>!
Sli SP

Bobby elnyújtózott egy páfrányos sziklapadon, és azon tanakodott magával, hogy először ebédeljen-e, és aztán aludjon, vagy először aludjon-e, és azután egyen.
Míg ezen töprengett, a probléma megoldotta magát, mert észre sem vette, s elaludt.
Mikor felébredt, fél négy volt! Elvigyorodott, amikor arra gondolt, apja mennyire helytelenítené, hogy így tölti a napot. Jó nagy séta a vidéken… tizenkét mérföld gyaloglás… az kell egy egészséges fiatalnak. A végén meg fölsóhajthat az ember: „Azt hiszem, most már kiérdemeltem az ebédet.”
Hülyeség – gondolta Bobby. – Minek kell az ebédet véget nem érő, kényszerű gyaloglással kiérdemelni? Hol itt az érdem? Ha öröme telik benne az embernek, merő élvetegség, ha meg nem, ostobaság.
Ezek után nekilátott meg nem érdemelt ebédjének, és jóízűen bekebelezte.

53. oldal, Hatodik fejezet - A piknik vége (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: érdem · étkezés · séta
>!
Sli SP

– Mindenesetre az a véleményem, bármit teszünk, szeretném, hogy hamar meglegyen. Ez idézet volt?
– Egy idézet parafrázisa. Folytasd, Lady Macbeth.
– Tudod, mindig úgy gondoltam – tért el Frankie váratlanul a témától –, hogy Lady Macbeth kizárólag azért bujtotta fel Macbethet arra a sok gyilkosságra, mert iszonyatosan elege volt az életéből… és mellesleg Macbethből is. Biztos vagyok benne, Macbeth afféle jámbor, ártalmatlan pasas volt, aki mellett az asszony megtébolyodik az unalomtól. De mikor elkövette élete első gyilkosságát, fenemód pompás fickónak érezte magát, és szép nagy egomániát növesztett, kárpótlásul a korábbi kisebbrendűségi érzéséért.

208-209. oldal, Huszonharmadik fejezet - Moira eltűnik (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Lady Macbeth · Macbeth · William Shakespeare: Macbeth
>!
cinege218

– Nézd, Bobby, hallgass szépen végig, ne szólj közbe, és próbáld meg felfogni, amit mondok. Tudom, hogy az intellektuális képességeid gyakorlatilag elhanyagolhatók, de azért hátha megérted, ha nagyon figyelsz.

87. oldal

1 hozzászólás
>!
Sli SP

– (…) igazán nem szívesen mondom, de annak az embernek van alibije.
– Elvből nem bízom senkiben, akinek van alibije – jelentette ki Bobby.

205. oldal, Huszonharmadik fejezet - Moira eltűnik (Európa, 2012)


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Peter Watson: Kettős (kép)ügynök
Cyril Hare: Az eltűnt klarinétos
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Peter James: Kegyetlen tréfa
Jeffrey Archer: Tökéletes másolat
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vérvörösben