Miért ​nem szóltak Evansnak? 487 csillagozás

Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak? Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak? Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak? Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A címben szereplő kérdést egy haldokló teszi fel – szikláról zuhant a szakadékba, és Bobby Jones talál rá, a helybéli lelkész negyedik fia. A szerencsétlenül járt férfi meghal; zsebében nem találnak azonosító iratot – csupán egy fényképet, amely egy feledhetetlenül gyönyörű fiatal nőt ábrázol. A haldokló búcsúszavai, no meg a rejtélyes fénykép nyomán fog kalandosnak bizonyuló nyomozásba Bobby – méghozzá nem egyedül. Társául szegődik a kastély vállalkozó szellemű ifjú úrnője, Lady Frances. Agatha Christie-nek ebben a regényében ugyan nem szerepel sem Poirot mester, sem Miss Marple – ám a semmiféle veszedelemtől vissza nem riadó, találékony ifjú párosnak is sikerül felgöngyölítenie a titokzatos bűntényt (az ugyanis hamar kitűnik, hogy a végzetes baleset nem véletlenül történt), és a legeslegvégén még arra is fény derül, hogy ugyan ki is lehetett az a titokzatos Evans…

Miért nem hívták Evanst? címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1934

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon · Aquila könyvek Aquila

>!
Helikon, Budapest, 2019
312 oldal · ISBN: 9789634792802 · Fordította: Kada Júlia
>!
Helikon, Budapest, 2019
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792376 · Fordította: Kada Júlia
>!
Európa, Budapest, 2012
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794879 · Fordította: Kada Júlia

6 további kiadás


Enciklopédia 8


Kedvencelte 26

Most olvassa 11

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Elöljáróban csak annyit, hogy észrevettem: Sokszor olyan karakter lesz a gyilkos, esetleg tettestárs, akit én kimondottan kedveltem és szimpatikusnak találtam. Ez vajon mégis mit árul el rólam?
Remélem semmi rosszat és talán csak azt jelzi, hogy végtelenül becsapható vagyok. Bár az se olyan jó… :(
Egy igazán csavaros, nem mindennapi krimiről van szó, ami természetesen most is telis-tele van meglepő, drámai fordulatokkal.
Mindezek mellett pedig kimondottan humoros, hiszen a szegényebb sorból származó Bobby és a dúsgazdag Frankie szócsatái már önmagukban megérnek egy misét.
Két teljesen különböző és kissé ellentmondásos karakterről van szó, akik habár már gyermekkoruk óta ismerik a másikat, mégsem jönnek ki mindig olyan jól egymással, a kapcsolatuk is igen hullámzó.
Bobby néha kicsit olyan „Tedd ki, hadd hűljön!", akit igencsak könnyű befolyásolni, nem mellesleg pedig, elég naiv, aminek a regény során lesznek majdnem halálos mellékhatásai is.
Ám a kötet végére egészen megemberesedik, így egész szép ívű jellemfejlődésen esik át.
Frankie tökéletes példája az eszes, minden lében kanál, kissé rafinált nőnek, aki sokszor előbb cselekszik, majd azután gondolkodik. A való életben nem igazán kedvelem az ilyen habitusú nőket, de itt kimondottan szerettem. :)
Az az igazság, hogy néha kicsit úgy éreztem: Ennek a páratlan párosnak sok minden elsőre sikerül, beletrafálnak dolgokba és sok körülöttük a véletlen, így viszonylag elég hamar felgöngyölítik az ügyet, ami egyébként nem feltétlenül baj, mert a történet ettől lesz pörgős, olvasmányos, amivel tényleg nagyon gyorsan lehet haladni.
A sztori végig fenntartja az érdeklődést, ráadásul együtt izgulhatunk és kutathatunk a szereplőkkel, hogy ki is az a titokzatos Evans akiről mindvégig szó volt és aki méltó igazsággal szolgálhat erről az egészen zavaros ügyről.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/10/konyvkritik…

gabiica P>!
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Engem megfogott. Nagyon tetszett Lady Frances és Bobby nyomozása. Egyszerűen hihetetlen, hogy Agatha Christie ismét behúzott a csőbe. Sokféle megoldás lefutott a fejemben, de a végleges mégsem. Nagyon csavaros volt a történet, számomra lehetetlen volt, hogy kitaláljam a tényleges tettes személyét és indítékát.

Nagyon tetszett Bobby és Lady Frances nyomozása. Először szokatlan volt, még nem sok olyan kötetet olvastam, ahol nem Miss Marple vagy Poirot nyomoztak, de ez nagyon tetszett.

robinson >!
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Miért nem szóltak? Hmm.. Ez a kérdés végig ott lebeg a történetben, csupán a legvégén ad frappáns és meghökkentő választ Christie.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/06/miert-nem-szolta…

h_orsi P>!
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Először is: Köszönöm @Czkitty ezt a nagyszerű könyvet!
Agatha Christie az egyik kedvenc íróim közé tartozik, és ez nagy szó, mivel nincs olyan ember, akitől ennyi könyv elolvasása után még mindig szeretném az írásait. Lehet, hogy Poirot és Miss Marple is hiányzik ebből a regényből, de kit érdekel? Attól még Agatha ugyanúgy tudja csűrni, csavarni a szálakat, ahogyan senki más. Nem hiába Ő a krimik királynője!
Amikor már azt hittem, hogy nem tud meglepni, Agathanak sikerült olyan csavart bele raknia az egészbe, amin csak ámuldozni tudtam. Igazából kicsit furcsán éreztem magamat, amikor az legvégén előrukkolt egy olyan dologgal, amit addig még említeni sem említettek. Hogyan találtam volna ki a rejtvényt és az utolsó mondatot, ha nem volt semmi rá utaló jel? Ezt nem értettem, és kicsit igazságtalan és egyáltalán nem volt fair az olvasóval szemben!
Összességében jót szórakoztam. Próbáltam kideríteni a mondat jelentését és élveztem a karakterek jellemfejlődését.

Bővebben:
http://nyarikoktel.blogspot.hu/2016/01/agatha-christie-…

2 hozzászólás
konyvolvaso>!
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Érdekes volt és elég jól lekötött, egyre csak érdekelt, hogy mi is történt véletlen baleset volt?
A gyanú már az elején felmerült de mégis mindig volt ami közben meg hiányzott. Nagyon tetszett és izgalmas volt a történet, tudtam támogatni a nyomozókat és drukkolni a sikerükért. Egy kicsit félrevezetett közben AC de így volt az igazi.AC rajongóknak ajánlom olvasni.

Leliana >!
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Nagyon vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Az eleje teljesen magával ragadott, csípem A.C. humorát, ahogy Bobby és édesapja viszonyáról írt, mosolyogtató volt, és a karaktereket is szimpatikusnak találtam, de aztán – az én érzésem szerint – úgy túlbonyolította a történetet, hogy az egyszerű földi halandó kedve elmegy a „nyomozástól”, mert már a neveket, helyeket is alig képes követni. Nekem a túl sok trükkös megoldás sem tetszett spoiler.
Az a kérdés aztán nagy nehezen tisztázódott, miért nem szóltak „Evansnak”, de az, hogy miért nem „Evansnek” lett a cím, nem világos továbbra sem.

gazibla I>!
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Nagyon jó kis történet. :) Frankie és Bobby karaktere nagyon tetszett. :) Mikor elkezdtem a könyvet azt hittem hiányozni fog a történetből Poirot, de nem hiányzott ez így volt kerek és egész. :) Csavaros és fordulatos történet, mint ahogy minden AC krimi. :)

aurorakönyvmoly P>!
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

A 4,5 csillag azért, mert a favorit még mindig a Tíz kicsi néger. De idén rájöttem, így a harmadik Agatha Christie olvasásomnál, hogy tulajdonképpen szeretem a krimi koronázatlan királynőjét. Zseniálisan ír, forgatja az olvasó agytekervényeit, hogy ő is gondolkozzon a megoldáson. Végig fent tudja tartani az olvasó figyelmét. Az, hogy a könyv egészében elrejtette az írónő a célozgatásait a megoldásra, végig újabb és újabb csavart vet az olvasó elé, zseniális még mindig.
off

A nyomozó párosunk most igazán megkedveltem, akik a gazdag-szegény ellentét ellenére is tökéletesen passzoltak egymáshoz. Szépen kidolgozott, átgondolt karakterek voltak, épp úgy, ahogy a történet maga is. Tetszett, ahogy ketten együtt dolgoztak, gondolkodtak, és nem kicsit lepett meg a könyv vége. Valamiért nem erre tippeltem.

Mivel eddig szándékosan nem olyan könyveket vettem, amiben a „nagy bűnténymegoldók” vannak, nekem nem lett az ő hiányuk miatt lapos a történet. A legjobb, hogy anyukámmal egymás után olvassuk el ezeket off, így mindig van egy kis tippelési rész, és az olvasás után, egy forró tea mellett ezt a könyvet is kiveséztük kicsit.

Mindenkinek ajánlom, annak is, aki amúgy nem szereti a krimiket. Megéri elolvasni! :)

Deziréé>!
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Ismételten át lettem verve. Hogy tudott ennyire becsapni az írónő?? Mindig ezt kérdem minden egyes könyve után, de tényleg mindegyik története maga a csoda. Izgalmas és fordulatos.
Azt hiszem újabb kedvenc történetet avattam.
A szereplőket is imádtam, olyan igazi karakterek, akik a mi szomszédunkban is lakhatnak, na jó, az őrült bűnözőkkel nem szívesen laknék egy utcában, de soha nem lehet tudni…
Itt hadoválok össze-vissza tudom, de így hat rám ez a könyv, teljesen megbolondít, még most sem hiszem el, hogy ki a tettes és hogy miért. Hihetetlen valóban.

vighagika>!
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?

Ez a történet is egy rendkívül szokatlan helyzetből indul, ami szerintem nagy erőssége az AC-könyveknek. Ahhoz képest, hogy nem már ismert nyomozó volt benne, nekem eléggé tetszett. Talán az egyik legjobb volt az egyéb krimik közül.


Népszerű idézetek

Maya>!

– (…) Igazán dühítő… micsoda bajokba keverhetik az embert a szavak.

168. oldal, XXI. fejezet - Roger válaszol egy kérdésre

1 hozzászólás
h_orsi P>!

– Ki nem állhatom azokat az embereket, akikből dől az életvidámság.

23. oldal, 3. fejezet - Vonaton (Aquila, 2006)

h_orsi P>!

– Minél nagyobb a társaság, annál jobb a hangulat

83. oldal, 10. fejezet - Egy baleset előkészületei (Aquila, 2006)

Maya>!

Érdekes adalék az emberi természetről, gondolta Frankie.
Eszünkbe sem jut, hogy azok az emberek, akikből újsághír lesz, esetleg ugyanazok, akikkel rendszeresen találkozunk.

107. oldal, XIV. fejezet - Nicholson doktor

Ardnazil P>!

Az igazán veszélyes bűnözők állítólag páratlanul vonzó emberek.

139. oldal, Aquila 2006

Sli P>!

Bobby elnyújtózott egy páfrányos sziklapadon, és azon tanakodott magával, hogy először ebédeljen-e, és aztán aludjon, vagy először aludjon-e, és azután egyen.
Míg ezen töprengett, a probléma megoldotta magát, mert észre sem vette, s elaludt.
Mikor felébredt, fél négy volt! Elvigyorodott, amikor arra gondolt, apja mennyire helytelenítené, hogy így tölti a napot. Jó nagy séta a vidéken… tizenkét mérföld gyaloglás… az kell egy egészséges fiatalnak. A végén meg fölsóhajthat az ember: „Azt hiszem, most már kiérdemeltem az ebédet.”
Hülyeség – gondolta Bobby. – Minek kell az ebédet véget nem érő, kényszerű gyaloglással kiérdemelni? Hol itt az érdem? Ha öröme telik benne az embernek, merő élvetegség, ha meg nem, ostobaság.
Ezek után nekilátott meg nem érdemelt ebédjének, és jóízűen bekebelezte.

53. oldal, Hatodik fejezet - A piknik vége (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: érdem · étkezés · séta
Sli P>!

– (…) igazán nem szívesen mondom, de annak az embernek van alibije.
– Elvből nem bízom senkiben, akinek van alibije – jelentette ki Bobby.

205. oldal, Huszonharmadik fejezet - Moira eltűnik (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: alibi
Sli P>!

– Mindenesetre az a véleményem, bármit teszünk, szeretném, hogy hamar meglegyen. Ez idézet volt?
– Egy idézet parafrázisa. Folytasd, Lady Macbeth.
– Tudod, mindig úgy gondoltam – tért el Frankie váratlanul a témától –, hogy Lady Macbeth kizárólag azért bujtotta fel Macbethet arra a sok gyilkosságra, mert iszonyatosan elege volt az életéből… és mellesleg Macbethből is. Biztos vagyok benne, Macbeth afféle jámbor, ártalmatlan pasas volt, aki mellett az asszony megtébolyodik az unalomtól. De mikor elkövette élete első gyilkosságát, fenemód pompás fickónak érezte magát, és szép nagy egomániát növesztett, kárpótlásul a korábbi kisebbrendűségi érzéséért.

208-209. oldal, Huszonharmadik fejezet - Moira eltűnik (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Lady Macbeth · Macbeth
Bogas >!

Az a gyanúm, Evans tulajdonképpen nem is fontos… hogy bár az adott esetben ő volt a kiindulópont, személyében talán egyáltalán nem fontos. Mint abban a Wells-novellában, ahol egy fejedelem csodás palotát emel szerelmese sírja fölé. És amikor elkészül, csak egyetlen apróság van, ami nem illik oda. Tehát így szól: „Ezt vigyék innen.” És ez az apróság maga a sír.

Huszadik fejezet - Tanácskozás kettesben

eeszter>!

De én nem könyvnek nevezném, hanem drámának. Mintha a második felvonás közepén sétáltunk volna be a színpadra, és tulajdonképpen nincs is szerepünk a drámában, de úgy kell tennünk, mintha lenne, és azért olyan szörnyen keserves, mert fogalmunk sincs, miről szólt az első felvonás.

160. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Stephen King: Coffey a halálsoron
Marilyn Miller: A királynő
Ilona Andrews: Magic Bleeds
R. Kelényi Angelika: Doria
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza