Macska ​a galambok között (Hercule Poirot 32.) 520 csillagozás

Agatha Christie: Macska a galambok között Agatha Christie: Macska a galambok között Agatha Christie: Macska a galambok között Agatha Christie: Macska a galambok között Agatha Christie: Macska a galambok között

Egy kis közel-keleti ország felvilágosult uralkodója a lázadók elől repülőgépen menekül; családi kincseit azonban biztos helyre rejti, hogy kijuttathassa az országból, ha ő netán szerencsétlenül járna. Egy előkelő angliai leánynevelő intézetben sorra-rendre teszik el láb alól a tanárnőket. És hogy a két szál hogyan fonódik össze? És hogy kicsoda-micsoda a “macska”, aki beszabadul a galambok – azaz a leányintézet leánykái – közé? Ezekre a kérdésekre és még sok egyébre is fény derül, természetesen a zseniális Hercule Poirot jóvoltából – és természetesen csak a legeslegutolsó fejezetben, hogy addig ki-ki a maga megfejtésén törhesse a fejét, mert mint minden önmagára kicsit is adó detektívregényben, Agatha Christie-nek ebben a kis remekében is a rejtély valamennyi kulcsát kézhez kapja a Nyájas Olvasó – az már az ő dolga, hogy meg is forgassa a zárban!

Eredeti megjelenés éve: 1959

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – A krimi királynője, Fekete Könyvek, Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest / Pécs, 2011
294 oldal · ISBN: 9789630792165 · Fordította: Kosáryné Réz Lola
>!
Európa, Budapest, 2011
278 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791144 · Fordította: Kosáryné Réz Lola
>!
Európa, Budapest, 2005
278 oldal · keménytáblás · ISBN: 963077769X · Fordította: Kosáryné Réz Lola

2 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

William Shakespeare


Kedvencelte 35

Most olvassa 14

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gorkie>!
Agatha Christie: Macska a galambok között

Ismét egy remek Agatha Christie-történet.
Egy kicsit más volt, mint a többi regénye, már az eleje is érdekesen indult, tetszett a helyszín, az iskolai élet bemutatása is.
Megmondom őszintén, meg se néztem a fülszöveget, sem azt, ki nyomoz ebben a kötetben. Annyira tetszik a borító, hogy csak lekaptam a polcról.
Poirot olyan későn jelent meg a regényben, hogy azt hittem nincs is benne sem Marple, sem Poirot. Végül még is csak megjelent a színen és természetesen brillírozott.
Már rutinos vagyok, de még mindig meg tud lepni az Írónő. :) Sikerült olyan végkifejletet kitalálnia, hogy „csakazértis” csavarjon még egyet a történeten.
5 csillag, nem is kérdés. :)

Klodette>!
Agatha Christie: Macska a galambok között

A kötet kis rövidke, hozza a már jól megszokott AC krimik terjedelmét, mégis tartalmas, meglepetésekkel és fordulatokkal teli. Olvastatja magát és nagyon könnyen lehet vele haladni.
Erőssége, hogy habár Poirot szinte csak a végén jelenik meg, addig is képes fenntartani az olvasó érdeklődését, nem mellesleg pedig úgy marad csavaros, hogy szinte az orrunk előtt vannak elrejtve az igazsághoz vezető nyomok.
Aztán persze foghatjuk a fejünket hogy erre bizony egyáltalán nem is gondoltunk.
Mint mindig, úgy most is, sok szereplő gyanúsan viselkedik, hogy aztán kiderüljön: az égvilágon semmi közük sincs a bűncselekményekhez.
Akire meg nem számítanánk, nem gyanakodnánk, az meg velejéig romlott és megátalkodott.
Poirot leginkább jön, lát és győz, de tőle már megszokhattuk, hogy mindenkit jobban ismer még saját magánál is. Ebben a kötetben egyébként hiányoltam az olyan kifejezéseket, mint az Eh bien! és társai, amiket a kis belga állandóan mondani szokott.
Agatha Christie mindig is mestere volt az árnyalt, összetett karaktereknek és a csavaros észjárású szereplők bemutatásának.
Komolyan mondom, hogy az a nő egy zseni volt. Óriási kedvencem és kicsit hátborzongató, hogy ennyi évtized után még mindig sikerül újat mutatnia az emberi természetről. Mindenkinek olvasnia kellene a műveit.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/10/konyvkritik…

3 hozzászólás
Kikiriki>!
Agatha Christie: Macska a galambok között

Nagyon lassan indult be a történet, Poirot tényleg csak az utolsó 80 oldalra jelent meg, de én így is imádtam. Egy nagyon jól felépített történet, amelyben Agatha megint hozza a formáját! :) Érdekes volt, egy picit itt is belekeveredtem a nevekbe, de részben sejtettem, hogy ki a gyilkos. Tetszett, hogy egy leányiskolában játszódik, ez adott egy hangulatot a könyvnek. Poirot pedig amint megjelent, simán rájött mindenre! :D

>!
Európa, Budapest, 2011
278 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791144 · Fordította: Kosáryné Réz Lola
eme P>!
Agatha Christie: Macska a galambok között

Lányregényeket idéző atmoszférájú történet, amelynek fő helyszíne a jó hírű Minerva Lánynevelő Intézet, de a szerteágazó szálak és karakterek révén a cselekmény behálózza az egész világot. Na jó, ez azért picit túlzás, de azért egyértelmű, hogy nem zárt szoba-rejtéllyel van dolgunk. A cselekmény fő mozgatórugója a ramati, túlságosan haladó herceg és uralkodó sorsa, aki spoiler.
Igen, Agatha néni már az elején sok mindent tudat az olvasóval, ahogy a továbbiakban is rendesen adagolja az infókat, persze ezúttal sem annyit, hogy a mozaik minden darabkája segítség nélkül helyére kerülhessen, a megoldás ezúttal is olyasmiken múlik, amiről az olvasónak nem sok sejtelme lehet.
De vissza az intézetbe, ahol kezdődik a nyári félév, nagy a nyűzsgés, érkeznek a lányok, tanárnők, újak és régiek. Minden óraműpontossággal működik, az igazgatónő remekül végzi munkáját, miközben azon agyal, miként lehete új életet tölteni az intézmény kissé unalomba rutinosodó mindennapjaiba.
Aztán megtörténik, aminek egy krimiben történnie kell spoiler, oda az unalom (és az elején úgy tűnik, a jó hírnév is), beindul a nyomozás spoiler, kezdenek összeérni a szálak, titkos és még titkosabb ügynökök jelennek meg, és megannyi macska a galambok közt. Mert álcázásból és felvett identitásokból egyáltalán nincs hiány, bizony sokan nem azok, akinek látszanak. És hol vannak még az elterelő manőverek, beépített emberek…
Mosieur Poirot-nk pedig olyan sokáig várat magára, hogy az ember már-már arra gondol, netán ő is álruhát öltve kandúrkodik valahol az intézetben. De aztán persze kiderül, hogy tévedtünk, a kis belga végül felbukkan a maga Poirot-i valójában, és pikk-pakk megoldja a helyzetet. Talán kissé kurtán-furcsán, de a tőle megszokott zsenialitással.
A végére még jut egy kis meglepetés is az olvasó számára, a regény egésze pedig alkalmat ad arra, hogy elbeszélőnk kicsit elmélkedjen intézmények és országok vezetésén, sikereken és kudarcokon. Meg persze levonja a következtetést: az emberek úgy látszik, azt nyelik le a legnehezebben, ha valaki a józan ész szabályai szerint akarja irányítani őket. Minek nekünk józan ész, ugyebár…

dagikám>!
Agatha Christie: Macska a galambok között

Ismèt egy izgalmas,csavaros krimi került a kezembe. Magàval ragadott a 3 gyilkossàg ès az emberrablàs kinyomozàsa. Poirot most sem hazudtolta meg a tudàsàt,hìrnevèt. Kicsit azért valljuk be fura volt, hogy pikk-pakk megoldotta a kis belga a rejtélyt, de írjuk fel neki a rutin számlájára. Nem volt tùl nyùzva,mindig kellő mennyisègben adagolta AC az izgalmakat,sosem volt unalmas. Most sem sikerült kitalàlni a gyilkos szemèlyèt.

EssentialHencsi P>!
Agatha Christie: Macska a galambok között

Jók ezek a Christie-könyvek, gyorsan lehet velük haladni, viszont ha nem figyelsz oda, máris elsiklasz egy szereplő vagy egy történés felett, ami fontos lett volna. És Agatha könyveiben minden fontos!
Megint Poirot nyomoz, habár csak úgy felbukkan a vége felé, aztán hipp-hopp, megoldja az ügyet, ez furcsa is volt, hogy ilyen gyorsan ment neki. Na de ő Hercule Poirot, az isten szerelmére, még jó, hogy csípőből mennek neki a bűnesetek felgöngyölítései.

10 hozzászólás
gazibla IP>!
Agatha Christie: Macska a galambok között

Jó volt. :) Talán két kisebb hibája van a könyvnek az egyik az, hogy Poirot kicsit későn lépett be a történetbe, valamint kicsit gyorsak érzem a bűntény megoldását(de lehet csak azért, mert Poirot keveset szerepel a megoldásban). :) Ettől függetlenül tetszett. :)

pannik P>!
Agatha Christie: Macska a galambok között

Izgalmas, érdekes, kitalálhatatlan. Nem tudtam megfejteni, hogy ki lehet a gyilkos, teljesen más irányban gondolkodtam :) Egyedül arra jöttem rá, hogy hová rejthette el a gyémántokat.
Mindig fejet kell hajtanom az írónő zsenialitása előtt. Ez kérem ki van találva, minden részlet, minden szál vezet valahová csak éppen a végén jön a csattanó és akkor esik le, hogy egyáltalán nem jó helyen kapisgáltunk.

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: Macska a galambok között

Számomra ez volt az eddig olvasott A. C. könyvek közül a legizgalmasabb és legélvezhetőbb! Nagyon összetett történet volt, s ismét nagyon sejtelmes és rejtélyes volt a cselekmény, így nem is jöttem rá a teljes igazságra, még ha apró információmorzsákat jól is értelmeztem. A. C. nagyon ért hozzá, hogyan dugja az olvasó orra elé a dolgokat úgy, hogy észre se vegyük őket. Poirot csak a legvégén kapcsolódott be a cselekménybe, de egykettőre megoldotta az ügyet, bár nagy segítségére volt Julia, aki annyira jó megfigyelő volt, s olyan jó következtetéseket vont le a hallottakból és látottakból, hogy nagyon alapos tájékoztatást tudott adni Poirot-nak.

Any>!
Agatha Christie: Macska a galambok között

Bát ez még alig a 3. olvasmányom az írònőtől, de elérkeztem arra a pontra, hogy kedvenccé avassam. :)
Kellemes történet volt, ha lehet ilyet egy krimire mondani. :D Magával ragadta a figyelmemet és a végéig alig eresztette. Furcsa volt, hogy Poirot csak később lépett színre, de semmilyen űr nem tátongott a helyén, míg ez meg nem történt.
Az igazgatònő a szívembe lopta magát, kicsit emlékeztet is valakire a gyerekkorombòl. :)

Egyre jobban tetszik a nyomozások körül keletkező izgalom érzése.
Krimi rajongò lettem… ez már biztos!! :D


Népszerű idézetek

Ydna>!

– Mindenki mindig tud valamit – mondta Adam. – Még akkor is, ha nem tudják arról a valamiről, hogy tudják.

123. oldal

ÁrnyékVirág P>!

– Talán azt is hallotta, hogy sem az áldozatoknál, sem a roncsban nem találtak értékeket, és tudomásom szerint a környékbeliek sem találtak semmi ilyesfélét. Bár a parasztoknál sohasem lehet tudni. Úgy tudnak hallgatni, akár a külügyminisztérium.

35. oldal

tomgabee>!

– Busszal Anatóliába! Még csak ez hiányzott! Igaz, Mrs. Summerhayes a barátnője. Mondja csak, jól érezte magát Mrs. Summerhayesnél?
– Nagyon. És olyan szép kutyái vannak.
– Igen, a kutyák… emlékszem.
– Ki-be járkálnak az ablakon. Mint egy vígjátékban.
– Igaza van. És az ennivaló? Meg volt vele elégedve?
– Néha kicsit furcsa volt. – ismerte be Julia.
– Furcsa bizony.
– De Maureen néni omlettjei kitűnőek.
– Az omlettjei kitűnőek. – mondta Poirot boldogan. Felsóhajtott. – Nem éltem hiába. Omlettet sütni én tanítottam meg!

tizenhetedik fejezet

Maya>!

Miért szeretek tanítani? Fontosabbnak, tökéletesebbnek érzem magam? Nem. . . Ennyire felületes nem vagyok. Talán azért, mert olyan az egész, mint valami izgalmas halászat. Az ember nem tudja, mit fog, mit emel ki a tenger mélyéből. A válasz érdekel, amit kapok. Olyan izgalmas, ha igazán megértenek. De hát az ritka öröm.

HETEDIK FEJEZET - Szalmaszál a szélben - I.

alaurent P>!

A demokrácia olyan szó, aminek mindenütt más az értelme – lóbálta meg Bob a pipáját – de kevés helyen az, aminek a görögök mondták valamikor. Ha téged kilöknek innen, valamilyen öndicsőítő hordószónok kerül hatalomra, és aki nem úgy táncol, ahogy ő fütyül, annak lecsapja a fejét. És figyeld meg, azt fogja mondani, hogy ez a demokrácia. És az embereknek tetszeni fog.

26. oldal

Ydna>!

Izgatottan tárgyalták meg firenzei élményeiket – a képeket, a szobrokat, a virágzó gyümölcsfákat, meg két olasz ifjú feltehetőleg (és remélhetőleg) tisztességtelen szándékait.

10. oldal

bozs>!

A demokrácia olyan szó, aminek mindenütt más az értelme – lóbálta meg Bob a pipáját – de kevés helyen az, aminek a görögök mondták valamikor.

21. oldal

Sli P>!

– A lányok szekrényében sem volt semmi?
Kelsey mosolygott.
– Az egyikben volt egy könyv. Francia könyv. A Candide. Khm… illusztrált kiadás. Drága könyv.
– Tehát ott tartja! – mondta Miss Bulstrode. – Gisèle d’Aubray volt az, ugye?
Kelsey ettől fogva még többre becsülte Miss Bulstrode-ot.
– Ön mindent tud – mondta.
– A Candide nem fog ártani neki. Klasszikus mű. Az ilyenfajta pornográfiát nem kobozom el.

137. oldal, Tizenkettedik fejezet - Újat régiért (Európa, 2011)

Ydna>!

A szülőkkel levelezni olyan, mint kiskutyát etetni. Valami megnyugtató falatra vár mindegyik éhes száj.

67. oldal


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Philip Kerr: Halálos március
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Lee Child: Éjféli szállítmány
Anthony Horowitz: Titkos szolgálat
Raymond Chandler: Hosszú búcsú