Lord ​Edgware rejtélyes halála (Hercule Poirot 9.) (Arthur Hastings 7.) 138 csillagozás

Agatha Christie: Lord Edgware rejtélyes halála

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Vajon ​ki ölte meg Lord Edgware-t? Ki altatta el örökre Veronallal a London-szerte ünnepelt, fantasztikus tehetségű imitátornőt? Miért kellet meghalnia – egy éles tyúkszemvágó késsel a nyakszirtjében – a kezdő színésznek? Összefügg-e a három gyilkosság? Vagy a művésznő halálát véletlen kábítószer-túladagolás okozta volna, mint azt a Scotland Yard felügyelője feltételezi. Jó ideig még a zseniális Hercule Poirot is sötétben tapogatózik. Igen sok gondolkodásra s még több – ártatlanabb vagy merészebb – fondorlatra van szüksége, hogy végül pontot tegyen az egyre rejtélyesebb ügy végére. Mert – mint a Christie-regényekben szokásos – szinte mindenki gyilkolhatott: a szép Lady Edgware minden áron válni akar, hogy férjhez mehessen egy angol főrendhez; a Lord első házasságából származó lánya gyűlöli az indulatos, különc apát; az unokaöccsnek súlyos anyagi gondjai vannak; az elkényeztetett filmbálvány halálosan szerelmes a Ladybe.
Az igazságra persze a regény végén derül fény, a már… (tovább)

Lord Edgware meghal és Az áruló szemüveg címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1933

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hunga könyvek Hunga-Print

>!
Hunga-Print, Budapest, 1994
218 oldal · Fordította: Vincze Ferenc
>!
Hunga-Print, Budapest, 1991
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637553061 · Fordította: Vincze Ferenc

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Arthur Hastings · Japp felügyelő


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Deziréé>!
Agatha Christie: Lord Edgware rejtélyes halála

Ismét egy fergeteges regény. Nem igaz, egészen a könyv végéig rossz nyomot követtem, még jó, hogy Poirot megfejtette ismét a rejtélyt. Nem is tudom már mi lenne vele nélkülem.
Hihetetlen volt minden egyes fordulat, soha nem számítottam ezekre a lépésekre, és hogy ki volt valójában a tettes. Hű, rá nem is gyanakodtam, de Poirot folyamatosan meglep. Ennyire zseniális agyat.
Ilyen rejtélyt még nem olvastam, ez a történet is egyedi és utánozhatatlan, így ki találni mindent… Csak ámuldozok, még mindig nem tértem magamhoz a könyv elolvasása után.
Agatha Christie minden egyes regényével megdöbbent és függővé tesz.
Mindenképpen folytatni fogom Poirot történetiét, mert belőle sosem elég.

Niki_Salamon P>!
Agatha Christie: Lord Edgware rejtélyes halála

Mostanában csupa olyan könyvet olvastam, aminek már az elején sejteni lehetett a végkifejletet,így ez a könyv extrán jól esett. Rám nem jellemző módon késő este a kezembe vettem, mivel Christie olyan agyafúrt gyilkosságot írt meg, aminek a megoldására sehogy nem jöttem rá. Végigkövetve az egész cselekményt ez nem is csoda, és ahogy Poirot mondta, a regényeket olvasók miután feltűnnek az újabb szereplők és bizonyítékok, egymás után nevezik meg a gyanúsítottakat, hogy biztos ő vagy ő tette és nem igazán dolgoztatjuk meg a szürke agysejteket. Nos, én is ilyen voltam. Természetesen öt csillagot érdemel kedvenc detektívünk története.

nope P>!
Agatha Christie: Lord Edgware rejtélyes halála

AC alapvetően most sem okozott csalódást. Az alaptörténet érdekes és természetesen ott van a végén az elmaradhatatlan, kitalálhatatlan csavar. Kivételesen a regény nagy részében sikerült követnem Poirot gondolatmenetét bár ugye ezt csak a végén tudtam meg, amikor végre méltóztatott elárulni a sejtéseit, viszont a gyilkos kilétére ismét nem tudtam rájönni. Történet szempontjából tehát hibátlan volt a könyv, a szereplőkkel azonban akadtak problémáim.
Poirot-val amikor először találkoztam, még ha nem is kimondottan volt szimpatikus, mindenesetre érdekes karakternek tűnt. Most már így 9 róla szóló könyv után kijelenthetem, hogy nekem nem igazán jön be a stílusa. Különösen azokban a kötetekben irritáló, amelyekben Hastings is felbukkan. Hastingsnek gyakorlatilag nincs sok funkciója, azon kívül, hogy amikor jelen van, akkor ő meséli el a történetet és látványosan értetlenkedik Poirot zsenialitásán. Azt a szerepet próbálja betölteni, amit Sherlock Holmes esetében Watson, azonban szerintem gyenge utánzatként. Watson doktor orvos, így habár nem érheti utol Sherlock zsenijét, bizonyos feladatokban lekörözi a detektívet. Hastings esetében azonban nem tudunk ilyenről beszélni.
Japp felügyelő volt még, akinek léte számomra teljesen érthetetlen, hiszen ha tényleg annyira ostoba, mint amilyennek a könyvben bemutatják, akkor mégis hogy lehet nyomozó? Nincs azzal baj, ha magától nem jön rá mindenre, de könyörgöm, legalább elgondolkozhatna rajta, hogy a mesterdetektívnek igaza van. Ez a karakter számomra teljességgel hiteltelen.
Összességében tehát jó kis könyv volt, viszont többször félre kellett tennem, amikor felidegesített a szereplők korlátoltsága. Komolyan elgondolkoztam rajta, hogy merjek-e kezembe venni még olyan AC regényt, amiben Hastings feltűnik a színen.

hogolyo91>!
Agatha Christie: Lord Edgware rejtélyes halála

Igazi, klasszikus Poirot-történet, a legjobbak közül, az a fajta, amit az ember nem bír letenni.
Gördülékeny stílusban van megírva, erős csavarokat tartogat, s közben egy letűnt világot idéz.

avidreader>!
Agatha Christie: Lord Edgware rejtélyes halála

Ez igazan agyafurt tortenet volt, meg a fejem is belefajdult a vegen, olyan feszulten olvastam az utolso fejezeteket. Megint egy olyan AC-regeny, amelyben rengeteg embert meggyanusitottam, kiveve persze a gyilkost, mivel azt egybol kizartam mar a nyomozas elejen.
Tetszett benne, hogy a nyomozas mellett Poirot es Hastings parbeszedein is lehetett szorakozni, bar volt egy-egy pont, amikor Poirot tullott a celon, es ebbol Hastings semmit sem vett eszre. :D

lenne P>!
Agatha Christie: Lord Edgware rejtélyes halála

Egy hihetetlenül megtépázott könyvtári könyv formájában olvastam ezt a történetet. Az utolsó lap kitépődött és valaki visszaragasztotta fordítva.
Ez a történet is jó volt, hiába láttam már a filmbéli változatát és tudtam ki a gyilkos, még így is élvezhetően izgalmas és lendületes volt.

2 hozzászólás
gesztenye11 >!
Agatha Christie: Lord Edgware rejtélyes halála

Szinte tökéletes AC krimi, Poirot és a szerző zseniálisan csavargatja a szálakat. Egy bajom van vele, én mintha túl hamar rájöttem volna, hogy ki a gyilkos. És ő lett! És mintha Japp felügyelőnek lenne igaza, amikor azt mondja Poirot-ra, hogy egy kicsit ellustult!
Tudom, persze, hogy akkor dolgoznak a kis szürke agysejtek, de ezúttal mintha kicsit lassan dolgoznának. Nem véletlen, hogy három gyilkosság kell a tettes kiderítéséhez, és a két utolsó esetében Poirot érzi ugyan a veszélyt, de elkésik. Ettől függetlenül ahogy gondolkodik, ahogy összerak minden apró részletet, arra csak ő (illetve AC) képes. Lehet, hogy én sokkal egyszerűbben gondolkodtam, és az apróságokra nem figyeltem – de a végeredmény ugyanaz! Viszont nagy élvezet volt olvasni! És ezért szeretem Agatha néni krimijeit. Összehasonltva a korábban olvasott novellagyűjteménnyel, ezúttal volt idő a karakterek részletes bemutatására, szinte minden szereplő kivesézésére pro és kontra. Ráadásul érdekes információkat tudunk meg olyan dolgokról is, mint például a kalapdivat! Összességében tehát nagyon jó krimi és ajánlom mindenkinek!

ÁrnyékVirág>!
Agatha Christie: Lord Edgware rejtélyes halála

Remek, fordulatos, pörgős regény, zseniális karakterekkel, egyszerűségében is zseniális megoldással! Poirot nem is annyira beképzelt, ha eldicsekedett ezzel az esetével, mert tény, hogy végül kibogozta a szálakat, de hosszú ideig még őt is orránál – vagy uram bocsá! szépséges bajuszánál fogva vezették.

Shauna P>!
Agatha Christie: Lord Edgware rejtélyes halála

Krimi olvasás közben az „úgy tudtam” érzés nekem felbecsülhetetlen. :)
Amikor elkezdtem ezt a regényt, akkor ahogy mindig, most is együtt nyomoztam Poirottal.
A történetet próbálta az írónő jól megcsűrni csavarni, de valahogy nekem annyira egyértelmű volt, hogy ki a gyilkos, (majd az is, hogy hogy követte el a gyilkosságot), hogy már előre tudtam a befejezést is. Ennek ellenére nem csalódtam, sőt kifejezetten jó érzéssel töltött el, hogy igazam volt.
Tetszett a regény történetvezetése, ahogy elő-elő bukkantak az apró kis információ darabok. A.C. a millió szereplőnek megint külön-külön egyedi jellemeket adott, egyik szereplő sem volt sablonos, amit amúgy is nagyon szeretek az írásaiban.
Poirot pedig továbbra is a kedvenc nyomozóm, nincs nála jobb. :)

Erzsébet_Szászi >!
Agatha Christie: Lord Edgware rejtélyes halála

Ebben a részben meglehetősen lassan dolgoznak azok a kis szürke agysejtek spoiler, és én is elég lassan haladtam vele mondjuk ez leginkább a mutáns ovis vírusnak köszönhető. Tipikus Poirot regény volt, nem sokkal jobb és nem sokkal rosszabb, mint a többi. Mintha Hastings ezúttal kevesebb beszólást kapott volna, lehet hogy ez hiányzott a történetből. Ráadásul nagyon korán rájöttem ki a gyilkos, sőt az elkövetés módja is majdnem teljesen világos volt.


Népszerű idézetek

Maya>!

Érdekes, minél bűnösebbek az emberek, annál inkább törik magukat, hogy előadhassák hazugságaikat.

149. oldal (XXI. fejezet - Ronald története)

Miestas>!

– Esmeralda, a cigánykirálynő jó formában van – ugrattam.

11. oldal

Szűcs_Viktória_>!

Először akkor csapja be magát a nő, amikor ellágyul a férfi hibái láttán.

Maya>!

Nem egymástól kell eltanulni a dolgokat! Minden ember önmaga fejlessze ki képességeit, és ne próbáljon másokat utánozni. Nem szeretném, ha egy második és gyengébb kiadású Poirot válna magából. Azt szeretném, ha egyéni és tökéletes Hastings lenne.

108. oldal (XIV. fejezet - Öt kérdés)

annicsku>!

– (…) Mikor jön végre rá, hogy az ember, ha kényelmesen elnyúlik egy karosszékben s szemét lehunyva megdolgoztatja a szürke agysejtjeit, bármely probléma megoldásához közelebb juthat? Igen, a lelki szem élesebben lát, mint a valóságos.

zsofi017>!

Bennem nyoma sem volt a jóindulatú elnézésnek, amit Poirot tanúsított
Japp iránt. Nem annyira azért, mert kihasználta Poirot eszét és képességeit;
hiszen Poirot maga is élvezte a dolgot, hízelgett neki, ha segíthetett.
Az bosszantott, hogy Japp úgy viselkedik, mintha semmi ilyesmiről nem
lenne szó. Én az egyenes embereket kedvelem. Ezt meg is mondtam, de
Poirot csak nevetett.
– Maga igazi harcias típus, ugye, Hastings? De ne feledje, szegény
Japp kénytelen megőrizni méltóságának legalább a látszatát. Ez természetes.

34. oldal, 5. fejezet - A gyilkosság

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Hercule Poirot · Japp felügyelő
Szűcs_Viktória_>!

A magabiztos tanú mindig gyanús, barátom. Sokkal inkább hagyatkozhatunk a bizonytalanko-dóra, aki nem emlékszik határozottan, aki nem egészen biztos a dolgában, aki előbb elgondolkodik ahelyett, hogy rávágná a választ!

Kapcsolódó szócikkek: tanú
hogolyo91>!

-Nagy csodálója vagyok a szépnek-szólt Poirot higgadtan.-Meg a bizonyítékoknak.

97. oldal

Szűcs_Viktória_>!

A lányoknak fiúbarátokra is szükségük van. Ahol nem így van, ott valami nem stimmel.

Maya>!

Evés közben az agy a gyomor szolgálója.

108. oldal (XIV. fejezet - Öt kérdés)

3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Philip Kerr: Halálos március
Jeffrey Archer: Apám bűne
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a kígyónyelvű asszonyok
Darynda Jones: Második sírhant
John Dickson Carr: Mutatvány a sötétben
Raymond Chandler: A kicsi nővér