Lord ​Edgware meghal (Hercule Poirot 9.) (Arthur Hastings 7.) 286 csillagozás

Agatha Christie: Lord Edgware meghal Agatha Christie: Lord Edgware meghal Agatha Christie: Lord Edgware meghal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Lord ​Edgware kellemetlen különc – legalábbis felesége, a gyönyörű színésznő, Jane Wilkinson szerint. Ráadásul elválni sem hajlandó, pedig évek óta nem élnek együtt. Mi lehet a megoldás? Jane Wilkinson rögtön kettőt is tud. Elküldi Hercule Poirot-t, hogy beszélje rá férjét a válásra, vagy kénytelen lesz ő odamenni egy taxival és megölni. Poirot felkeresi a lordot, természetesen Hastings kapitánnyal együtt, és döbbenten hallja: a lord már fél éve megírta feleségének, hogy meggondolta magát és hajlandó elválni. De az asszony azt állítja, sosem kapta meg a levelet. És másnap este Jane Wilkinson odataxizik Lord Edgware házához, bemutatkozik az inasnak és besétál. Reggel a lordot holtan találják.
Csakhogy tizenkét ember egyöntetűen állítja: pontosan abban az időben, amikor állítólag Edgware-nél járt, Jane Wilkinson velük vacsorázott egy gazdag, színházkedvelő férfinál, London mellett. A vacsoraasztaltól csak néhány percre távozott, amikor telefonon keresték. Lord Edgware halálát… (tovább)

Lord Edgware rejtélyes halála és Az áruló szemüveg címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1933

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2020
316 oldal · ISBN: 9789634794561 · Fordította: Prekop Gabriella
>!
Helikon, Budapest, 2020
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793144 · Fordította: Prekop Gabriella
>!
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest / Pécs, 2011
316 oldal · ISBN: 9789630792059 · Fordította: Prekop Gabriella

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Arthur Hastings · Japp felügyelő


Kedvencelte 10

Most olvassa 11

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Agatha Christie: Lord Edgware meghal

Újabb fantasztikus AC regény…:)
Nem hiszem, hogy valaha meg fogom unni Agatha Christie stílusát. Minél több könyvet olvasok tőle, annál inkább imádom.
Érdekes bűntényt tálalt elém, amire annyi, de annyiféle megoldást kitaláltam, és nyilván egyik se jött be. Még az utolsó pillanatban is más gyanúsítottam volt, de amikor Poirot kifejtette a végén, akkor összeállt a kép.. Nyilván leesett az állam, úgy kellett felszednem a földről. Agatha ugyanis ebben a könyvben mesteri játékot űz, egyszerűen mindenki gyanús, mindenkinek van oka a gyilkosságra. Zseniális!

Ui.: Külön öröm, hogy ez a molyon bejelölt ötszázadik (500, el se hiszem..❤) elolvasott könyvem.

Bla I>!
Agatha Christie: Lord Edgware meghal

Érdekes, hogy erre a kötetre nem emlékszem sem az Albatrosz, sem a Fekete könyvek sorozatból. Pedig ez az AC-krimi – amit az Európa Könyvkiadó Agatha Christie sorozatában a 9. Poirot kötetként jelez(2008) – egyszerűen Pazar. Jól összezavarja az olvasót az első, már a címben jelzett gyilkosság után, lassan szinte mindenki gyanúba kerül, de jó krimihez illően csak az utolsó lapokon derül ki, mi is történt valójában A nyomozás során, ahogy napvilágra kerülnek az események, mindig újabb és újabb személy kerül a homloktérbe a lehetséges indítékok kiderülése kapcsán, s az olvasó jócskán meglepődhet a végén a megoldáson. Nagyon érdekfeszítő könyv, nekem nagyon tetszett a Hastings kapitány és Poirot közötti kommunikáció végig a történések kapcsán, s nagyon tetszett osszességében ez a kötet is, amely valahogy a szocialista könyvkiadás során nem került elém.

Szöszmösz_Gorkie P>!
Agatha Christie: Lord Edgware meghal

Jó történet volt ez is. :)
Bár elbizonytalanított az Írónő, de azért felvillant bennem a gyilkos kiléte. A „hogyan?” viszont már érdekes volt. 1-2 ötlet átfutott az agyamon, de a végső megoldás nem volt köztünk.
Szegény Poirot nagyon a szívére vette, hogy tévedett az elején, de végül ismét megoldotta az ügyet. :)

gabona P>!
Agatha Christie: Lord Edgware meghal

Úgy tartja a fáma, legalábbis a Ki feküdt az ágyamban? című Vavyan Fable-történetben kedvenc könyves szerelmem hősnőm, Denisa Wry elmélkedik így, miszerint Agatha Christie is házias serteperte közben eszelte ki regényeit. Mire kitörölgette a vitrint, sandán nézett a nippekre, és csak természetes, hogy a következő regényben ilyesféle csecsebecsék miatt folyt a vér. (S habár nem tartozik szorosan ide, azért befejezném gondolatmenetét, a világért sem szeretném beléfojtani a szót: Rabszolgasorunk gyakorlása közben csak is vad dolgok juthatnak eszünkbe, nem csak Agathának, nem csak nekem. Asszonyi sors.) Egyébként ebben a Christie-vel kapcsolatos információban is van valami olyan kifejezetten különleges vonás, ami úgy érzem, csak rá jellemző. Plusz, kicsit át is érzem a dolgot, én is főzés közben szoktam új és új ötleteken töprengeni. Jelentem, vér még nem folyt.

Hovatovább az utóbbi néhány hétben minden jel arra mutatott, hogy legközelebb ezt a regényt kell választanom a Poirot-történetek közül, hiába nem a kis belga a fő kedvencem AC karakterei közül. Először is: egy nap a frissemben több idézet is felbukkant a könyvből; aztán: görgetés közben teljesen véletlenül a kötet címére kattintva előjött az adatlapja; végül pedig pár napja a szüleim valamely Christie-megfilmesítésekre szakosodott csatornán éppen ezt a sztorit nézték. Jómagam öt percnél többet továbbra sem bírtam belőle, úgyhogy mindenképpen jöhetett a könyv.

Minden egyes AC-olvasás során úgy érzem, az előző kiugró élménynél már nem lehet jobb a következő és szinte esélytelen, hogy felülmúlja az eddigieket. Aztán már az első néhány fejezet után rá kell döbbennem, hogy igenis lehet – a Krimi Királynője ritkán okoz csalódást, ha egy ízig-vérig csavaros, vérbeli angol történetről van szó. Sokáig egyébként Hastings nekem volt a legszimpatikusabb elbeszélő, partneri funkcióját pedig teljességel feleslegesnek éreztem, mostanra azonban maximális mértékben sikerült megkedvelnem őt. Maga a történet pedig kétségtelenül az egyik legjobb, amit Dame Agatha tollából olvastam eddig, és hiába a viszonylagos gyakorlatom rejtélyeinek megfejtését illetően, most végig az orromnál fogva vezetett. Azt pedig még nem tudom, mi lesz a következő darab, de várom, hogy az Élet potyogtassa a jeleket…

>!
Helikon, Budapest, 2020
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793144 · Fordította: Prekop Gabriella
Totti86>!
Agatha Christie: Lord Edgware meghal

Agatha Christie regényei azok közé tartoznak, amiket akkor is lehet élvezni, ha már ismerjük a poént. Ez annak köszönhető, hogy a poén eleve nem egyszerű, az odáig vezető út élvezetes és élmény olvasni, sok apró, könnyen feledhető, mégis fontos részlet tarkítja a történetet, a hangulat és a szereplők pedig mindig különlegesek. Ha túl egyszerű és kézenfekvő a megoldás, akkor pedig akkorákat csavar rajta, hogy ötven oldal után azt se tudjuk, merre vagyunk arccal.
Ezt a sztorit filmen már láttam, könyvben még nem olvastam korábban. A közjáték, amellyel indít, filmen kissé komiszabb volt, Poirot-t is személyesen érintette. Így, ebben a formában kissé súlytalannak éreztem. Aztán olyan sok gyanús dolog került elő, hogy annak ellenére nem értettem, mi történik és miért, hogy elvileg tudtam, ki a gyilkos és mi az indíték. Valahol ebben rejlik az írónő zsenialitása.
Nem tudok azonban szó nélkül hagyni egy AC-nél vissza-visszatérő motívumot, egy valószínűleg valódi, korabeli angol szokást, hogy a fiatalok körében teljesen elfogadott volt az a beteges vágy, hogy közeli vagy távoli unokatestvérek egymásba szeressenek és össze akarjanak házasodni. Nem tudom ezt értelmezni…
Hastings és Poirot szimbiózisa ebben a műben kap egy nagyszerű magyarázatot. Pedig ekkorra már jó pár ügyet megoldottak együtt. Csakugyan mindeddig nem értettem, mi szükség a spoiler segítőtársra, ám az írónő most legitimizálta Hastings karakterét. Poirot-ról is rengeteg apróságot megtudunk, legtöbbször Hastings kritikus szemén és keresztkérdésein keresztül.
Japp pedig, a jó Japp, brillírozik. Alaposan, kiváló detektívként jár utána minden apró nyomnak, és meggyőző válaszokat is talál. Természetesen rossz kérdésekre.
Egyre jobban és jobban elveszünk a lehetséges megoldások kavalkádjában, ám végül Poirot természetesen rájön arra az egyetlen lehetséges magyarázatra, amire szokás szerint mi is gondolhattunk volna

Kedves Helikon Kiadó (@Libri)!

Mióta megjelent ez a sorozat, szorgalmasan gyűjtöm a regényeket. Nagyon tetszik az egész koncepció, a méret, a grafika, a stílus, a puhafedeles borító pedig külön kedvencem.
Ám mostanában egyre többször veszem észre, hogy a könyvek tele vannak elgépelésekkel. Megértem, hogy feszített a tempó, a 100 éves évfordulóra is biztosan megvolt a beígért darabszám, de sokat von le a könyv értékéből, ha (sokszor helyesírásilag is rossz) gépelési hibákkal van tele.
Ettől függetlenül továbbra is gyűjteni fogom a kiadás könyveit, de inkább jöjjön ki kevesebb könyv évente, mint hogy ennyi hiba éktelenkedjen bennük.

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: Lord Edgware meghal

Ebben a történetben a végére már tényleg azt hittem, hogy ritka alkalmak egyikén végre sikerül kitalálnom a gyilkos kilétét… De tévedtem.. Folyton félrevezető információkat csöpögtet nekünk A. C. hogy azt higgyük, már biztosak lehetünk abban, hogy ki az elkövető, miközben az apró részleteket a szemünk elé szórja, s mi észre se vesszük, hogy a nyomok másfelé mutatnak… Azt már megtanultam A. C. könyveiből, hogy semmi sem az, aminek látszik, illetve azt is, hogy aki a leggyanúsabbnak tűnik a kötetet olvasva, biztos, hogy még véletlenül sem ő az elkövető. Mindig a leglehetetlenebb alakok lesznek végül azok, akikről kiderül, hogy ők követték el a gyilkosságot, épp ezért bámulatos Poirot és az ő szürke agysejtjei, hogy rájönnek az igazságra. Hastings különös egy figura, teljes mértékig azonosulni tudok vele, mert Poirot, akárcsak belőle, úgy belőlünk, olvasókból is bolondot csinál és csak a végén tárja elénk a teljes igazságot. Szegény Hastings-t mindig leszólja ebben a kötetben Poirot, hogy nem gondolkodik eléggé, s hogy nem használja az agyát, azt se látja, ami nyilvánvaló. De hát neki máshogy jár az agya, mint a detektívnek, ettől lesz Hastings Hastings és Poirot Poirot. S ez így van jól.

Orsi_olvas>!
Agatha Christie: Lord Edgware meghal

Megvagy!
Igen: rájöttem!
A miért-ekre és a hogyan-okra azért nem volt teljesen körvonalazott válaszom, de jó irányba indultam el :) Persze ebben az is sokat segített, hogy közvetlenül előtte olvastam a spoiler és annak a történetnek a nyomán felmerült bennem egy aprócska kis ötlet.
Jó kis történet volt, kidolgozott és okos.
Poirot és Hasings párosa pedig imádni való!

gybarbii P>!
Agatha Christie: Lord Edgware meghal

Megint csak egy nagyon jól kidolgozott AC könyv. Azt hittem, hogy végre megfejtettem a rejtélyt, volt gyanúsítottam, indítékom (bár az annyira nem tökéletes), azt hittem, tudom hogy és mikor történt a gyilkosság… És erre tessék! Agatha Christie megint megcsinálta! :) Azért egy kicsit vigasztal az, hogy Poirot is tévedett, és több lehetséges gyanúsított is feltűnt a színen.
Végig izgalmas és mozgalmas volt. Azért Hastings-re egy kicsit haragszom, hogy nem bízott 1000%-osan Poirotban. Hiszen már annyi nyomozást végignézett, hogy hogy kételkedett?? Japp felügyelőről meg ne is beszéljünk. A Scotland Yard megint megmutatta… :)
spoiler

>!
Alexandra / Európa / Népszabadság, Budapest / Pécs, 2011
316 oldal · ISBN: 9789630792059 · Fordította: Prekop Gabriella
Ibanez P>!
Agatha Christie: Lord Edgware meghal

Az úgy volt, hogy már kezdtem kicsit megcsömörleni Agatha Christie-től, sőt Poirot papától is. Tavaly a kihívások miatt elég sok AC-t olvastam, aztán idénre is maradt bőven kihívásokba (még azt hiszem, 3 „kötelezőm” van), s bár a Poirot-sorozat a kedvencem, mégis kezdtem úgy érezni, minden történet egytucat lesz… gyilkosság, tucatnyi lehetséges gyilkos, mindegyiknek lehetséges indoka, nagy eséllyel az lesz a gyilkos, akire persze nem gondolunk, mindig jómódú környezet (ez egyébként még mindig zavaró nekem). Szóval már kezdtem kicsit „beleunni” a dologba….. Aztán jött ez a könyv, ami nagyon feldobott és nagyon örülök, hogy elolvastam! Bár ismét jómodú/híres/arisztokrata környezetbe kerülünk, valahogy sokkal érdekesebbek a karakterek és a cselekményvezetés. Akkor is, ha gyakorlatilag az elejétől kezdve én ragaszkodtam a gyilkosomhoz és a felvetésem helyesnek bizonyult (még ha hiányzott is Poirot logikája hozzá). Akkor lettem már teljesen biztos, amikor felmerült spoiler. Szóval egy kicsit hízhatott a májam is :-D Amit még külön kiemelnék, az a taxis figurája, végre egy igazi „pórnép”, ráadásul egy kis humor is volt a történetben (mamuskák!) :-D Úgyhogy ez most csillagos ötös lett :-D

EssentialHencsi P>!
Agatha Christie: Lord Edgware meghal

Nem volt ez sem rossz, de szerintem kicsit bő lére lett eresztve. Egy novellában jobban el tudtam volna képzelni, és úgy rémlik, olvastam is hasonlót, csak nem emlékszem a címére.


Népszerű idézetek

Szöszmösz_Gorkie P>!

Egy bűntény olyan is lehet, akár egy műtárgy. A detektív pedig, akár a művész.

165. oldal

Szöszmösz_Gorkie P>!

Minden egyéniség fejlessze a legmagasabb szintre saját képességeit, és ne próbálja valaki más képességeit utánozni.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Melia>!

Egyébként jó cím. LORD EDGWARE MEGHAL. Jól festene egy könyvespolcon.

143. oldal

Szöszmösz_Gorkie P>!

Attól tartok, rossz szokásom, hogy amikor Poirot a kicsiny, szürke agysejtekről kezd beszélni, igyekszem nem odafigyelni. Olyan gyakran hallottam már.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings
Szöszmösz_Gorkie P>!

– Valamennyien veszélyben forgunk, barátom – mondta Poirot komolyan. – Szerencsétlenség leselkedik mindenütt, várja, hogy ránk rohanhasson.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

Poirot-t kizárólag egy dolog hozza ki a sodrából: ha annak lehetősége merül fel, hogy a nedvesség vagy hőség ártalmára lehet híres bajuszának.

95. oldal, X. fejezet - Jenny Driver (Európa, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: bajusz · Hercule Poirot
gybarbii P>!

– Poirot! – kiáltottam. – Ilyesmit nem lehet tenni! Nem olvashat el magánlevelet!
– Ostobaságokat beszél, Hastings. Abszurdum olyat mondani, hogy nem tehetem, hiszen megtettem.

198. oldal

ValerinLanz P>!

Aztán, amikor a kávénkat kortyoltuk, Poirot az asztalon át szeretetteljesen rám mosolygott.
– Drága barátom – mondta –, sokkal nagyobb szükségem van magára, mint hinné.
Zavarba hozott és nagy örömet szerzett ez a néhány váratlan szó. Még soha semmi ilyesmit nem mondott nekem. Néha titokban kicsit meg is bántódtam. Sokszor szinte élvezettel gyalázta szellemi képességeimet.
Bár nem hittem, hogy az ő képességei veszítettek volna erejükből, hirtelen az jutott eszembe, hogy talán nagyobb szüksége van a segítségemre, mint gondolja.
– Igen – mondta elmélázva. – Talán nem mindig érti, hogyan lehetséges, de gyakran, nagyon gyakran maga mutatja meg az utat.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Hastings · Hercule Poirot
madárka>!

– (…) Nagyon jól tudom, hogy ön kissé beképzeltnek tart, holott valójában, biztosíthatom róla, nagyon is szerény ember vagyok.
Nevettem.
– Maga szerény!
– Igen, az. Kivéve, bevallom abban, hogy kissé büszke vagyok a bajszomra. Londonban sehol sem láttam az enyémhez hasonlatosat.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

– (…) az ügy, ahogyan ön vázolja fel, sérti az intelligenciámat.

62. oldal, VI. fejezet - Az özvegy (Európa, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot

Népszerű triviák

Kogoro P>!

A regény nagy részét Agatha Christie egy ásatáson írta.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Lord Edgware meghal

Agatha Christie: Lord Edgware meghal

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Philip Kerr: Halálos március
Jeffrey Archer: Apám bűne
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a kígyónyelvű asszonyok
Darynda Jones: Második sírhant
John Dickson Carr: Mutatvány a sötétben
Raymond Chandler: A kicsi nővér