Lord ​Edgware Dies (Hercule Poirot 9.) (Arthur Hastings 7.) 17 csillagozás

Agatha Christie: Lord Edgware Dies Agatha Christie: Lord Edgware Dies Agatha Christie: Lord Edgware Dies Agatha Christie: Lord Edgware Dies Agatha Christie: Lord Edgware Dies Agatha Christie: Lord Edgware Dies Agatha Christie: Lord Edgware Dies Agatha Christie: Lord Edgware Dies Agatha Christie: Lord Edgware Dies

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Poirot had been present when Jane bragged of her plan to ‘get rid of’ her estranged husband. Now the monstrous man was dead. And yet the great Belgian detective couldn’t help feeling that he was being taken for a ride.

After all, how could Jane have stabbed Lord Edgware to death in his library at exactly the same time she was seen dining with friends? And what could be her motive now that the aristocrat had finally granted her a divorce?

‘The whole case is a triumph of Poirot’s special qualities.’ Times Literary Supplement

Eredeti megjelenés éve: 1933

>!
HarperCollins, London, 2016
288 oldal · ISBN: 9780008164850
>!
HarperCollins, London, 2011
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780062073891
>!
HarperCollins, London, 2010
260 oldal · ASIN: B0046A9MP4

5 további kiadás


Most olvassa 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

mandris >!
Agatha Christie: Lord Edgware Dies

Bármennyire is váratlannak érzem a végén a megfejtést Agatha Christie regényeiben, mostanra már beépült a tudatomba olvasás közben, hogy várakozzak a csavarra. Így ebben az esetben sem voltam meglepve, hogy a csavar menetrend szerint érkezett ezúttal is. Azt már megszokhattam, hogy az írónő fokozatosan terelgeti az olvasó gyanúját egyik vagy másik (olykor előbb egyik, aztán másik) szereplő irányába, hogy aztán a végén kiderüljön, hogy valaki egészen más volt az, akiről az írónő igyekezett már idejekorán elterelni a gyanút. Persze, miért is változtasson egy jól bevált recepten, amikor annyiféleképpen meg lehet bolondítani. Általában persze ezek a csavarok jól működnek, sőt, néha kiváltképpen brilliánsak tudnak lenni, mint akár az Ackroyd-gyilkosság, az Orient Expressz, vagy épp a Tíz kicsi néger esetében. Más esetekben kevésbé sikerülnek jól, de nem is lehet minden regény egyformán kiemelkedő, már csak a „kiemelkedő” definíciójából adódóan sem. Sajnos ezt a regényt inkább olyannak találtam, amelyből a többi ki tud emelkedni. Azért lényegesen jobb volt, mint amilyen – emlékeim szerint – például a Bertram szálló volt, vagy épp a Nyaraló gyilkosok, de nem tudta megközelíteni a fentebb említett csúcsregényeket. Azért, természetesen, Agatha Christie van annyira jó író, hogy még a másodvonalbeli, sőt, középszerű krimijeit is bőven érdemes elolvasni, mert legfeljebb a még jobbakhoz képest keltenek csalódást az olvasóban.

Banditaa P>!
Agatha Christie: Lord Edgware Dies

Első olvasás és végig bevitt az erdőbe Agatha Christie, fogalmam se volt, hogy ez lesz a vége… Pedig nem is olyan bonyolult, ha belegondolunk. Hiába, a szürke agysejtjeim kb Hastings szintjén állnak csak… Valamiért viszont nem nagyon szerettem magát a történetet meg a szereplőket, ezért a viszonylag kevés csillag.

sünigombóc>!
Agatha Christie: Lord Edgware Dies

Meglehetősen élveztem. Ki gondolta volna, hogy a legegyszerűbb magyarázat ugyan a megoldás, mégis annyi bonyodalom révén, hogy tulajdonképpen a bonyolultabb megoldás is lehetne. Az egyébként is tetszett, hogy a fejezetek sorban górcső alá vesznek minden bizonyítékot, szemtanút és lehetséges gyanúsítottat a titkárnőtől a feleségen át a komornyikig, Poirot pedig szokásához híven alapos és addig elemezget, amíg rá nem jön a dolgok nyitjára. A kis illusztráción a levélről picit meglepődtem, nem számítottam rá ebben a könyvben.

Viktoria_Agnes_Takacs>!
Agatha Christie: Lord Edgware Dies

Az Ackroyd gyilkossag mellett ez a masik kiemelkedoen jo Poirot regeny. Sajnos mivel mar olvastam korabban, igy emlekeztem a tortenetben levo csavarra, ennek ellenere is elvezetes olvasmany volt.

and_rea>!
Agatha Christie: Lord Edgware Dies

Azok a leghangulatosabb történetek, amelyeket Hastings mesél el.
Úgy kell Poirotnak Hastings, mint Sherlock Holmes-nak Wattson. :)
És elég hamar rájöttem a csavarra, és tudtam, ki a gyilkos, meg hogy hogyan.
Persze voltak részek, amik magyarázatra szorultak, és Poirot magyarázata után lett kerek egész a sztori, mint mindig. :)

Mónika_Sándor>!
Agatha Christie: Lord Edgware Dies

A szokásos Agatha Christie minőség és élmény. Tele fordulatokkal.
Azért csak 4*, mert a szereplőkhöz valahogy nem tudtam kapcsolódni. Nem éreztem empátiát, még a gyilkos is hidegen hagyott. :)


Népszerű idézetek

Esmeralda P>!

Esmeralda, the gipsy queen, is in good form.

17. oldal

Hei >!

'No human being should learn from another. Each individual should develop his own powers to the uttermost, not try to imitate those of someone else. I do not wish you to be a second and inferior Poirot. I wish you to be the supreme Hastings. And you are the supreme Hastings. In you, Hastings, I find the normal mind almost perfectly illustrated.'

pg 136-137

Hei >!

'You have a theory, then?'
'A detective, M. Martin, always has a theory. It is expected of him. I do not call it a theory myself. I say that I have a little idea. That is the first stage.'
'And the second stage?'
'If the little idea turns out to be right – then I know! It is quite simple, you see.'

pg 159

Hei >!

'I am not in the habit of letting my judgment be „influenced” as you call it, Hastings. The best and driest of champagne, the most golden-haired and seductive of women – nothing influences the judgement of Hercule Poirot. No, mon ami, I am interested – that is all.'

pg 25

Hei >!

'Well, why not come along with me now?'
'Thank you, mon ami, I should be delighted to do so. You include Hastings in your invitation, I hope?'
Japp grinned.
'What do you think? Where the master goes, there the dog follows,' he added in what I could not think was the best of taste.

pg 69

Hei >!

I have long ago given up asking Poirot questions beginning 'Why?'

pg 75

Hei >!

'No, no, my friend. We are only considering possibilities. It is like trying on the clothes. Does this fit? No, it wrinkles on the shoulder. This one? Yes, that is better – but not quite large enough. This other one is too small. So on and so on – until we reach the perfect fit – the truth.'

pg 80-81

Hei >!

'The positive witness should always be treated with suspicion, my friend. The uncertain witness who doesn't remember, isn't sure, will think a minute – ah! yes, that's how it was – is infinitely more to be depended upon!'
'Dear me, Poirot,' I said. 'You upset all my preconceived ideas about witnesses.'

pg 132

Hei >!

'Why do you think he flung all those facts at our head in that cynical way? Just for amusement?'
'That is always possible. You English, you have the most extraordinary notions of humour.'

pg 134


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Arthur Hastings sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: The Valley of Fear
Dashiell Hammett: The Maltese Falcon
G. K. Chesterton: The Man Who Was Thursday
Alan Alexander Milne: Four days' wonder
Alan Alexander Milne: The Red House Mystery
Charles Bukowski: Pulp
John Fowles: The Collector
Daphne du Maurier: Rebecca
Mario Puzo: The Godfather
Ken Follett: Eye of the Needle