Karácsonyi ​krimik 622 csillagozás

Agatha Christie: Karácsonyi krimik Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Christie-t ​karácsonyra!
Így hirdette az angol kiadója évtizedeken keresztül Agatha Christie új könyvét. Bizonyára nem csak üzleti fogásról volt szó: maga a krimi királynője akart boldog ünnepeket kívánni az olvasóinak egy új könyvvel minden évben. Mert Christie számára a karácsony különösen fontos volt, ami abból is tudható, hogy több regényében és elbeszélésében is az ünnep szolgáltatja a hátteret az eseményekhez.
Az egyikben Hercule Poirot vidéken tölti a karácsonyt, és az ünnep reggelén holttestet talál a hóban, amely aztán eltűnik…
A második történet főhőse szintén Poirot, aki majdnem negyven évvel később megint kénytelen egy vidéki kúriában karácsonyozni, és a herceg ellopott rubinját kell megkeresnie.
Majd megint csak Poirot következik, és egy gyűlölködő család emlékezetes leírása. A szeretet ünnepén a családfőt holtan találják, és a jelenlevők közül senki sem sajnálja.
Végül azért Miss Marple is kap egy emlékezetes karácsonyi szerepet. Egy… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Krimik minden évszakban Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2023
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636203245 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gálvölgyi Judit, Sipos Katalin
>!
Helikon, Budapest, 2022
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634794912 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gálvölgyi Judit, Sipos Katalin
>!
Helikon, Budapest, 2022
400 oldal · ISBN: 9789636200053 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gálvölgyi Judit, Sipos Katalin

3 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Miss Marple


Kedvencelte 17

Most olvassa 54

Várólistára tette 248

Kívánságlistára tette 310

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Ez egyébként pont egy olyan gyűjteményes kötet, ami külföldön nem így jelent meg, hiszen az Európa kiadó maga válogatta össze Agatha Christie legjobb és legismertebb karácsonyi krimijeit, amikben mind-mind Poirot és Miss Marple a főszereplők.
Újabb negatívum, hogy vannak átfedések az Adventi krimik kötettel, szóval ezzel a könyvvel jóval hamarabb végeztem, hiszen az előzőben már olvashattam belőle több sztorit is.
A legnagyobb kedvencem belőle a Hercule Poirot karácsonya, ami a Poirot sorozat huszadik kötete és amit anno tévéfilmként is láttam.
Szerintem ez az egyik legzseniálisabb és legkörmönfontabb Christie mű, ami tipikus példája a fentebb is említett szituációnak, amikor az ünnepekkor összegyűlik a család és minden negatív érzelem a felszínre tör, aztán valaki már képtelen türtőztetni magát…
Nem is kicsit idegesített Pilar Estravados neve és személyisége, hiszen csak most döbbentem rá igazán, hogy ezt a karaktert hiteltelenül és méltatlanul ültették át a pár évvel ezelőtti, Kenneth Branagh féle Gyilkosság az Orient expresszen című filmbe. Ez akkor nem zavart, de most annál inkább, hiszen roppant méltatlanul bántak el a karakterrel…:(
Az utánozhatatlan, tipikusan angol hangulatot persze megint hozta.
Kicsit visszafogott, kicsit ünnepi és szívmelengető, mégis ott lappang bennünk, hogy Karácsony ide vagy oda, valami rettenetes fog történni, aminek minden baljós sejtésünk ellenére sem tudjuk az elejét venni.

Bővebben:https://klodettevilaga.blogspot.com/2020/12/konyvkritik…

4 hozzászólás
Niki_néni_olvas P>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Agatha Christie fantasztikus.
A történeteivel mindig sikerül elvarázsolnia engem, olyan mint egy játék. Én is legalább olyan nyomozónak érzem magam, mint Poirot vagy Miss Marple.

Sajnos ezeknek a válogatásoknak egy hátránya van. A benne található négy hosszabb-rövidebb novellából, már kettőt olvastam másik kötetben.
Csak ezért a fél csillag levonás.

robinson P>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Tetszetős kiadás, amely Agatha Christie négy karácsonyi történetét gyűjti egybe. Az első a leghosszabb és egyben legizgalmasabb, kisregény méretű a Hercule Poirot karácsonya. A Karácsonyi kaland, A karácsonyi puding esete tulajdonképpen egy történet, csak a pudingos változat kidolgozottabb. Ezekben Poirot nyomoz, míg a záró novellában, a Karácsonyi tragédia címűben Miss Marple a főszereplő.
https://gaboolvas.blogspot.com/2024/01/karacsonyi-krimik.html

Jagika P>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Annak ellenére, hogy már virágbontó tavasz van, jó volt négy, karácsonykor játszódó krimit olvasni. Igaz, az ismétlődő elemek miatt nem volt hatásos mindegyik spoiler, de azért mégis szórakoztatóak. Érdekes, hogy számomra hangsúlyos volt Poirot és Marple kijelentése, miszerint a pletykákból és a „nyomozói” megérzésekből is össze lehet rakni a gyilkosság részleteit. Bár szokás szerint azt veszem észre, hogy már nem is a krimi, a gyilkos kiléte a lényeg, hanem inkább a főszereplők jelleme. Például jókat derülök Poirot kényelemszeretetén…

1 hozzászólás
bambali>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Karácsony és Agatha Christie – a két kedvencem.

Imádom a karácsonyt, a téli hangulatot, és imádom Agatha Christie-t, aki az egyik legzseniálisabb író, akit valaha hátán hordott a Föld.
E kettő találkozása tuti nyerő nálam.
És a borító is meseszép.

meseanyu P>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

A régi kiadás nem volt meg nekem, úgyhogy nagyon örültem, hogy kiadták ezt a kötetet is ebben az új sorozatban, szokás szerint gyönyörű kivitelben, igazi karácsonyi színvilággal. A Poirot karácsonya szintén nem volt a birtokomban még, így két legyet ütöttem egy csapásra, bár maga a regény szerintem nem nagy szám, nincs benne sok karácsonyi hangulat, és annak ellenére, hogy nagyon meglepő a megoldása, számomra egy kicsit unalmas volt. A novellák közül a Karácsonyi kalandot már többször olvastam, de egyik kedvencem, olyan igazi jó karácsonyi hangulatú és kedves történet. Természetesen a kibővített változata, a Karácsonyi puding esete is nagyon jó, hisz majdnem ugyanaz, csak kicsit még hangulatosabb, viccesebb. A Karácsonyi tragédiát is olvastam már, benne volt az Adventi krimikben is, ez egy komorabb történet, mint a címe is mutatja, nem áll annyira közel a szívemhez, de a megoldása ennek is elég csavaros. Szóval összességében nem bántam meg, hogy megvettem és elolvastam, de azért nem lesz a kedvenc gyűjteményem.

Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

„Christie-t karácsonyra!”
Egy karácsony Poirot-val és Miss Marple-lal… hát nem ez az, amire minden krimi-rajongó vágyik?
A történetek egy része ugyan már ismert novelláskötetekből, de így összegyűjtve maximálisan hozza a régi angol karácsonyok hangulatát és képes így december táján elvarázsolni.
Karácsony, gyilkosságok, rejtély – olyan kombináció, ami Agatha Christie-vel maximálisan működik!

cicus61 P>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

A novellák nagy részét már láttam filmen, úgyhogy érdekes volt most könyvben is olvasni.
A.C. szokása szerint nagyon jó kis történetek voltak, a karácsonyhoz kapcsolódva, a karácsonyi hangulat adott volt, csak a fa alatt általában gyilkosságok voltak ajándékként :)
Mindig kikapcsol az írónő, próbálok mindig becsempészni az olvasások közé egy-egy A.C.
könyvet. A kedvencem a novellák közül a Hercule Poirot karácsonya c., a főszereplő egy jó nagy gazember, halkan jegyzem meg, hogy meg is érdemelte, hogy kinyírták :)

Süntüske I>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Még karácsonyra kaptam meg egyik kedvenc írónőm szezonális krimigyűjteményét, és bár az ünnepek már jócskán elmúltak, csak most jutott időm elolvasni. Nagyon tetszik ezeknek a novellásköteteknek a külső kivitelezése, szeretném is mindegyiket összegyűjteni, ugyanakkor a beltartalommal akadtak problémáim. A könyvbe belelapozva rögtön meglepődtem azon, hogy mindössze négy történetet tartalmaz, ez azonban nem lett volna gond, ha kettő közülük nem ugyanannak a bűnügynek rövidebb és hosszabb kifejtése lenne.

Pedig a kötet igazán ígéretesen indul: az Hercule Poirot karácsonya című kisregény kifejezetten erős, csavaros darabja a krimikirálynő munkásságának. A cím ismerős volt, ezért nem zárom ki, hogy kiskoromban láttam a filmfeldolgozását, mindenesetre semmire sem emlékeztem belőle, így maradéktalanul átadhattam magam a nyomozóval együtt gondolkodásnak. Bár az alaphelyzet az egyik legtipikusabb a műfajban (gazdag, zsarnoki apa sok gyerekkel és azok hozzátartozóival, spoiler), ritkán fordul elő, hogy egyszerűen mindenkit egyformán gyanúsnak érezzek, és Christie-nek még ebben a felállásban is sikerüljön megdöbbentenie spoiler.

A rákövetkező, lényegesen kurtább terjedelmű Karácsonyi kaland kedves anekdota volt, jót mulattam a gyerekek tervén, és azon, hogy milyen, amikor Poirot-t meg akarják vezetni, de végül ő vezet meg másokat. Ám a puding szerepeltetése miatt felmerült bennem, hogy akár ez a sztori is kaphatta volna A karácsonyi puding esete címet, és mint kiderült, teljesen jogosan: a harmadik novella ugyanazt a szituációt dolgozza fel, csupán máshogy hívják a szereplőket, és kidolgozottabb a cselekmény. Írástechnikailag érdekes volt megfigyelni, hogyan fejleszthető tovább egy ötlet, akadtak igazán elgondolkodtató változtatások, főleg a karakterizációt illetően spoiler. Olvasói szempontból viszont elhibázottnak tartom ezt a döntést, mivel így az egyébként élvezetesebb későbbi változat már nem tartogatott meglepetéseket, talán érdemesebb lett volna csak azt a kötetbe emelni.

Az utolsó történet, a Karácsonyi tragédia pedig fordulatos, de karácsonyi hangulatot elvétve tartalmazó eset, aminek kissé tompítja a feszültségét, hogy az eseményeket csak utólag ismerjük meg Miss Marple elbeszéléséből, így ezt is a kevésbé sikerült választások közé sorolnám.

Sajnos a gyűjtemény összességében felemás érzéseket hagyott maga után, mivel két nagyszerű történet mellett egy középszerű és egy vázlat szerepel csupán benne. A szándékot azonban értékelem, és a kötet hibáitól függetlenül igazi ékessége lehet a Christie-rajongók polcának.

>!
Helikon, Budapest, 2022
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634794912 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gálvölgyi Judit, Sipos Katalin
Sippancs P>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Március közepe van, és én karácsonyi krimiket olvasok. Szerencsére nem ment az agyamra semmi, csak ha már hosszú hétvége, azt illik megünnepelni valahogy, és én AC-t választottam ehhez társamul. Az első történetet leszámítva a három novella már csak ismétlés volt, Hercule Poirot karácsonyától viszont teljesen feldobódtam, történt ugyanis, hogy rájöttem a gyilkos kilétére. Bizony, én, egyedül! Mondjuk a spoiler kifogott rajtam, de egye fene, ez már akkor is egy sikertörténet 2022-ben. :)
„Christie-t karácsonyra!” – és bármikor!


Népszerű idézetek

Sadie>!

A világ, véleményem szerint olyan, amilyenné magad teszed.

21. oldal

Belle_Maundrell >!

– Szerintem a jelen számít – mondta Hilda –, nem a múlt! A múltat le kell zárni. Ha a múltat életben akarjuk tartani, az lesz csak a vége, hogy eltorzítjuk, eltúlozva, hamis szemszögből látjuk.

33. oldal, Hercule Poirot karácsonya

konyvolvaso>!

Eszményi karácsony volt, ropogott a hó, de fényesen sütött a nap.

274. oldal

Madama_Butterfly>!

– Karácsony van – mondta. – Békesség, jóakarat meg csupa ilyesmi. Jó szándék mindenütt.

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
robinson P>!

– Nem kell felidézned a bűntetteit! Hosszú a lista. De a karácsony, ne feledd, a megbocsátás ünnepe! Hazavárjuk a tékozló fiút.

Madama_Butterfly>!

Az áldozat jellemének mindig köze van a meggyilkolásához – mondta álmatagon Poirot.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Lélle P>!

– Hű! – kiáltott fel Bridget. – Az agglegénygomb! Monsieur Poirot kapta az agglegénygombot!
Hercule Poirot a kis ezüstgombot belepottyantotta a tányérja mellett álló kézmosó tálkába, és lemosta róla a pudingmorzsákat.
– Nagyon szép – jegyezte meg.
– Azt jelenti, hogy jövőre agglegény marad, Monsieur Poirot – magyarázta szolgálatkészen Colin.
– Ez tulajdonképpen nem lep meg – mondta Poirot komoran. – Hosszú évek óta agglegény vagyok, és nem túl valószínű, hogy ezen most változtatnék.
– Ó, soha ne mondja, hogy soha! – mondta Michael. – Olvastam az újságban, hogy nemrég egy kilencvenöt éves férfi feleségül vett egy huszonkét éves lányt.
– Csak biztasson! – mondta Poirot.

329-330. oldal, A karácsonyi puding esete (Európa, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
markiboi>!

Drága édesanyám megtanított rá, nem is felejtem el soha, hogy egy úrihölgy, ha társaságban van, legyen mindig képes uralkodni magán, még ha egyébként odahaza összeomlik is.

378. oldal - Karácsonyi tragédia

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
robinson P>!

A vonat tele volt. Már csak három nap van karácsonyig. Stephen Farr utálkozva nézett végig a zsúfolt kocsikon.
Emberek! Megszámlálhatatlan, végtelen emberáradat! És mind olyan – olyan – mi is a megfelelő szó? – szürke! Annyira egyformák, olyan rettenetesen egyformák!

Lélle P>!

– Építsünk hóembert!
– Remek! Én tudom is, mit csináljunk – formázzuk meg monsieur Poirot hószobrát! Hallja, monsieur Poirot? Hercule Poirot, a nagy detektív hószobra, hat ünnepelt szobrász műve!
A karosszékben ülő emberke csillogó szemmel bólogatott.
– Csak aztán szép legyen, gyermekeim – biztatta őket. – Ehhez ragaszkodom!

270-271. oldal, Karácsonyi kaland (Európa, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot

Hasonló könyvek címkék alapján

Csöndes éj
Janice Hallett: Karácsonyi színjáték
Guillaume Musso: Angélique
John Banville: Hó
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Alice Feeney: Időnként hazudok
Guillaume Musso: A szajnai ismeretlen
Patricia Gibney: A hiányzók
Vavyan Fable: Szennyből az angyal
Joe Hill: NOS4A2