Karácsonyi ​krimik 94 csillagozás

Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Christie-t ​karácsonyra!
Így hirdette az angol kiadója évtizedeken keresztül Agatha Christie új könyvét. Bizonyára nem csak üzleti fogásról volt szó: maga a krimi királynője akart boldog ünnepeket kívánni az olvasóinak egy új könyvvel minden évben. Mert Christie számára a karácsony különösen fontos volt, ami abból is tudható, hogy több regényében és elbeszélésében is az ünnep szolgáltatja a hátteret az eseményekhez.
Az egyikben Hercule Poirot vidéken tölti a karácsonyt, és az ünnep reggelén holttestet talál a hóban, amely aztán eltűnik…
A második történet főhőse szintén Poirot, aki majdnem negyven évvel később megint kénytelen egy vidéki kúriában karácsonyozni, és a herceg ellopott rubinját kell megkeresnie.
Majd megint csak Poirot következik, és egy gyűlölködő család emlékezetes leírása. A szeretet ünnepén a családfőt holtan találják, és a jelenlevők közül senki sem sajnálja.
Végül azért Miss Marple is kap egy emlékezetes karácsonyi szerepet. Egy… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2019
388 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634055570 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gálvölgyi Judit, Sipos Katalin
>!
Európa, Szekszárd, 2018
388 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634055570 · Fordította: Gálvölgyi Judit, Borbás Mária, Sipos Katalin, Etédi Péter
>!
Európa, Budapest, 2016
388 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634055570 · Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Gálvölgyi Judit, Sipos Katalin

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Miss Marple


Kedvencelte 4

Most olvassa 10

Várólistára tette 82

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

„Christie-t karácsonyra!”
Egy karácsony Poirot-val és Miss Marple-lal… hát nem ez az, amire minden krimi-rajongó vágyik?
A történetek egy része ugyan már ismert novelláskötetekből, de így összegyűjtve maximálisan hozza a régi angol karácsonyok hangulatát és képes így december táján elvarázsolni.
Karácsony, gyilkosságok, rejtély – olyan kombináció, ami Agatha Christie-vel maximálisan működik!

Any>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Új műfajt avatok szép lassan a kedvencemmé… :) Agatha remek kezdésnek bizonyult a krimivel való ismerkedésben :)

https://lafleurkonyvtara.blogspot.de/2017/12/agatha-chr…

blankaveronika IP>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

A könyv lényegében három történetet tartalmaz.
Aki az elsőt szerkesztette, azt szívesen telibe kínálnám egy péklapáttal, ugyanis telis tele volt kesze-kusza mondatokkal, indokolatlan kötőjelekkel és dőlt betűs kiemelésekkel. Olyan szép ez a magyar nyelv, máshogy is lehet hangsúlyozni, kiváltképp azt amit – nem is kell!!!
Na ugye. Ráadásul ez volt a leghosszabb történet.
A második egy rövid kis novella volt, amit Christie végül átalakított egy hosszabb (és cseppet hihetőbb) történetté – a kötetben ez is szerepel. Kicsit bántam, hogy el lett lőve előre a poén, viszont írástechnikailag érdekes volt figyelni, hogy a krimik királynője mit tartott fontosnak hosszabban elmagyarázni.
A negyedik egy Miss Marple elbeszélés, ez tetszett a legkevésbé. Kicsit fantáziátlan volt az előzőekhez képest és a legkevésbé karácsonyi.
Mindent összevetve örülök, hogy a polcomon tudhatom, mert gyönyörű a külcsín, és nem rossz a gyűjtemény.

1 hozzászólás
levendulalány>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Ez a kötet is ínyenc falat Christie rajongóinak.
Olvastam már korábban majdnem minden ebben szereplő művet, mégis jól esett újra elővenni, pláne így karácsonykor.
A pudingos novella tetszett talán most a legjobban, de Mr. Lee története is nagyon csavaros. Mindig is szerettem azokat a sztorikat, ahol viszonylag zárt a közeg, és pár szereplővel lehet csak számolni.

Belle_Maundrell >!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Nagyon jó ötlet ez a karácsonyi gyűjtemény (bár az én szívem csücske továbbra is a Dickenses, amihez amúgy szépen passzol), nincs is jobb, mint egy kis gyilkolászással meg karácsonyi pudinggal hangolódni az ünnepre. Viccet félretéve, tényleg nagyon szép kiadás, bár én csak a könyvtárból vettem ki, szóval legfeljebb addig nézegetem lelkesen, amíg vissza nem viszem. Én mindenesetre több hasonló könyvnek is örülnék, biztos van még pár író, aki rá volt kattanva a karácsonyra. Csak rájuk nézek, és már átjár Marley a karácsony szelleme, ráadásul ajándékötletnek is nagyon jók.

Hercule Poirot karácsonya: Annyira, de annyira meg kellett – volna – csapkodni a szerkesztőt egy nagy – büdös – hallal, hogy nagyon. Igyekeztem minél érzékletesebben szemléltetni, hogy mennyire rohadt idegesítő a sok totál felesleges gondolatjel meg kiemelés. Az agyamra ment, ráadásul semmi értelme, enélkül is fel tudom fogni a lényeget, köszönöm szépen. Jaj, még jó, hogy a többi nem ilyen.
Maga a történet egy kicsit el van nyújtva, gyorsabban is le lehetett volna zárni az ügyet, de nem volt rossz. Mondjuk ez a belülről bezárt szobában elkövetett gyilkosság már rég lerágott csont, de egész kreatív volt a megoldás. Viszont esküszöm, hogy nekem úgy tűnt, mintha Agatha néni magát ismételné. spoiler Persze biztos nehéz ennyi bűntettet fejben tartani, és végül is pl. mérgezés is ezerszer volt a könyveiben, de azért na. Legyünk már kreatívabbak karácsonykor is.
Annyira nem kötött le a sztori, néha kifejezetten untam; valószínűleg azért, mert szinte mindent kitaláltam már az elején. spoiler Szerencsére a gyilkost illetően csak a végén világosodtam meg, és jó ötlet volt őt megtenni bűnösnek, csak valahogy mégsem ütött akkorát. De Poirot módszerei tetszettek, főleg, ahogy az áldozat személyiségén keresztül igyekezett felgöngyölíteni az ügyet. Ez akkoriban biztos újdonság volt. Viszont azt hiszem, egyre jobban idegesít engem a ki piperkőc, ez a bajusz dolog… hiúság, Poirot a neved.
Amúgy a szereplők ritka hülyén viselkedtek, már nem először gondolkoztam el egy Agatha Christie-könyv közben, hogy nem szociopata-e az egész bagázs, annyira belelkesülnek mindig a gyilkosságtól. Mintha valami izgi játék lenne, közben meg szegény papi ott oszladozik az emeleten. Ha még egyszer meghallom, hogy „Gyilkosság? Hát ez irtó izgalmas”, vagy valami hasonló, akkor a falnak megyek. Oké, hogy Simeon Lee egy gonosz vén tata volt, de akkor is teljesen életszerűtlen ez a reakció. Legalábbis remélem, hogy normális emberek nem zsonganak így be, meg nem rötyögnek össze-vissza másnap.

Karácsonyi kaland: Ezt már olvastam egy-két éve, és akkor a rövidsége ellenére is tetszett, most viszont a kötet legnagyobb baklövésének tartom, mert teljesen lelőtte a következő novelltát.

A karácsonyi puding esete: Olyan, mintha a Karácsonyi kaland ennek a vázlata lenne, amiből aztán az írónő írt egy rendes, kerek sztorit némi változtatással. Csak sajnos így már semmi izgalom nem maradt benne. Ettől függetlenül Poirot továbbra is cuki volt ilyen karácsonyi közegben, és tetszettek az angol szokások is. Egyébként ez a két Poirot-s novella volt a legkarácsonyibb hangulatú.

Karácsonyi tragédia: Örültem, hogy Miss Marple is helyet kapott a kötetben, még ha ezt nem is éreztem annyira karácsonyinak. Maga az eset nagyon érdekes volt, és mindig is szerettem Miss Marple módszereit, meg hogy nem nézik ki belőle a nyomozói kvalitásait. Viszont a halálbüntetéshez való hozzáállásán ledöbbentem, valahogy nem illik az öreglányhoz ez a drasztikusság. És kicsit hiányoltam valami ünnepi körítést. Azért megnéznék egy karácsonyi vacsit St. Mary Meadben, a cukin kotnyeles Jane néninél. :D

Sadie>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Pontlevonásom okai:
– Az első történet túl hosszú volt.
– A második novella nem volt elég jól kifejtve.
– Mivel a harmadik novella a második átirata, a poént előre lelőtték.

Mindazonáltal most szerettem meg igazán Agatha Christie-t.

beitghanima P>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Oszinten mondom, egy ilyen kiadas mar regota hianyzott!
imadom es kedvencem! orulnek ha tobb karacsonyi tortenet lenne benne es lenne minel vastagabb :)

konyvolvaso>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Christie karácsonyi történetei lettek összegyűjtve egy csokorba. Volt amelyik történet már ismerős volt máshonnan számomra de olyan is amelyik 2 változata került be a gyűjteménybe.
Krimi kedvelőknek kedves karácsonyi ajándék lehet akár vagy azoknak akik nem tudják megunni Christiet. Így tudunk visszaemlékezni azon ünnepi percekre melyek egy évben csak egyszer vannak akár a nyár közepén is. Poirot mellett a Miss Marple is megjelent az egyik történetben , így téve teljessé az ismertebb nyomozók körét.

Gabye>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Ez is egy novella gyűjtemény, így várható volt, hogy egyik-másik történetbe már belefutottam. Az első volt ismeretlen, így azt maradéktalanul élveztem. A másodikkal már találkoztam másik gyűjteménybe – a harmadik pedig tulajdonképp a második átirata volt, ami valljuk be kicsit furcsa elgondolás, egy könyvbe beletenni kétszer lényegében ugyanazt, és ráadásul közvetlenül egymás után. Így már nem volt olyan élvezetes számomra. Az utolsó történettel is találkoztam már, így az sem tartogatott igazából meglepetést. Összességében azonban még így is jól szórakoztam.

theodora>!
Agatha Christie: Karácsonyi krimik

Ebben a 2016-os Európás kiadásban négy történet kapott helyet, az első a leghosszabb – az Hercule Poirot karácsonya. A Karácsonyi kaland és A karácsonyi puding esete lényégben ugyanaz a sztori, de utóbbi jobban ki van bontva és még jobban megjelenik a tradicionális angol karácsony, amiben Agatha Christienek gyerekként része volt.
A Karácsonyi tragédia egy Miss Marple történet, ami nekem nem igazán tetszett, a karácsonynak se volt sok szerepe benne.
Összességében örülök, hogy megvettem ezt a könyvet és hogy nem is halogattam sokat az olvasását. Ajánlom még karácsonyi AC témában a fent említett A karácsonyi puding novellaválogatást.


Népszerű idézetek

Sadie>!

A világ, véleményem szerint olyan, amilyenné magad teszed.

21. oldal

Madama_Butterfly>!

– Karácsony van – mondta. – Békesség, jóakarat meg csupa ilyesmi. Jó szándék mindenütt.

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Sli P>!

– Építsünk hóembert!
– Remek! Én tudom is, mit csináljunk – formázzuk meg monsieur Poirot hószobrát! Hallja, monsieur Poirot? Hercule Poirot, a nagy detektív hószobra, hat ünnepelt szobrász műve!
A karosszékben ülő emberke csillogó szemmel bólogatott.
– Csak aztán szép legyen, gyermekeim – biztatta őket. – Ehhez ragaszkodom!

270-271. oldal, Karácsonyi kaland (Európa, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Madama_Butterfly>!

Az áldozat jellemének mindig köze van a meggyilkolásához – mondta álmatagon Poirot.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
markiboi>!

Drága édesanyám megtanított rá, nem is felejtem el soha, hogy egy úrihölgy, ha társaságban van, legyen mindig képes uralkodni magán, még ha egyébként odahaza összeomlik is.

378. oldal - Karácsonyi tragédia

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple
Sli P>!

Poirot kajánul somolygott rajta. Aztán, hangjában némi vágyakozással, folytatta:
– Igaz, hogy a bajusza fenséges… Mondja csak, használ rá valamiféle különleges pomádét?
– Pomádét? Jóságos ég, dehogy!
– Akkor mit használ?
– Mit használok? Semmit. Csak úgy – nől.
Poirot sóhajtott.
– Önhöz kegyes a természet. – Megsimogatta a maga buja, fekete bajuszát, aztán sóhajtott. – Bármilyen költséges is a készítmény – mormolta –, a természetes szín helyreállítása némileg silányítja a szőrzet minőségét.

172. oldal, Hercule Poirot karácsonya - Negyedik rész (Európa, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
AnnaBouk>!

-Milyen érdekes! – morfondírozott. – A minap, amikor múzeumban jártam, s ott babiloni és hasonló régiségeket csodáltam meg, sok ezer éves tárgyak – azok között is voltak piperés dobozkák. A nők nem változnak.

358-359. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

– Nem fér a fejembe, hogy Monsieur Poirot detektív volt – mondta elgondolkodva Michael. – Nem tudom elképzelni, hogy álcázni tudta magát.

322. oldal, A karácsonyi puding esete (Európa, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

DRÁGA JAMESEM!

Te voltál mindig a leghűségesebb és legkedvesebb olvasóm, ezért komolyan felzaklatott, amikor megbíráltál. Felpanaszoltad, hogy gyilkosságaim kezdenek túlzottan kifinomulttá, úgyszólván vérszegénnyé válni. „Jó, erőszakos gyilkosságra” vágytál, „sok vérrel”. Olyan gyilkosságra, ahol nem kétséges, hogy gyilkosság történt!
Így hát ez a történet a tiéd – neked írtam. Remélem, tetszeni fog.
Szerető sógornőd,
AGATHA

(ajánlás)


Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Robb: Halálos ünnep
Guillaume Musso: Holnap
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
Marie Force: Végzetes viszony
Donn Cortez: CSI: Miami – Ünnepi rémálom
Dashiell Hammett: A cingár feltaláló
William Somerset Maugham: Karácsony Párizsban
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
M. J. Arlidge: Szegény kisfiú
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok