Holttest ​a könyvtárszobában (Miss Marple 3.) 494 csillagozás

Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Agatha Christie-nek, a páratlanul és tartósan népszerű angol detektívregény-írónőnek a népszerűsége indokolt, mert nem mindennapi ötletességgel és pengeéles logikával állítja fel a bűntények képletét, és vezeti le a csattanós megoldásig.
Ebben a regényében a megfejtendő képlet a következő: hogyan került egy ifjú, szőke táncosnő estélyi ruhás holtteste a tiszteletre méltó, idős ezredes és házasember könyvtárszobájába? Ő ölte meg, vagy másnak állt érdekében, hogy ilyen látszatot keltsen? És ha igen, miért? Mi lehetett az indítéka a teljesen homályos körülmények között elkövetett bűncselekménynek? És összefügg-e ez a gyilkosság a diáklány erőszakos halálával, amely néhány nappal később derül csak ki? Sok neves, tapasztalt rendőr nem találja meg a nehéz kérdésekre a választ, de a józan, ravasz Marple kisasszony amatőr nyomozói munkáját végül is siker koronázza…

Eredeti megjelenés éve: 1942

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Albatrosz könyvek, Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Európa, Budapest, 2006
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 963078176X · Fordította: Palócz Éva
>!
Európa, Budapest, 2003
228 oldal · ISBN: 9630774496 · Fordította: Palócz Éva
>!
Európa, Budapest, 2000
208 oldal · ISBN: 9630767198 · Fordította: Palócz Éva

1 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Slack felügyelő · Amanda Hartnell · Arthur Bantry ezredes · Melchett ezredes · Mrs. Bantry · Sir Henry Clithering


Kedvencelte 16

Most olvassa 9

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

reccs P>!
Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában

Agatha Christie ebben a regényében is megcsillantja nekünk tehetségét.
A történet érdekes, van mélysége, lassan megérthetjük hogyan kapcsolódnak a múltbéli szálak a jelen eseményeihez. A szereplőket is alaposan bemutatja. Miss Marple személyiségét csak szeretni lehet, egy igazi erős, ravasz női karakter. Ebben a történetben igazán résen kell lennünk, hogy vele együtt rájöhessünk a megoldásra.

Gorkie P>!
Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában

Egy idegen, fiatal lány holttestére bukkannak Miss Marple egyik barátnőjének a könyvtárában. Nem ismeri fel senki a ház lakói közül, a szóbeszéd viszont, hamar lángba kap. Miss Marple igyekszik rájönni az igazságra, hogy tisztázza barátai jó hírét.
A vénkisasszony figyelmét semmi sem kerüli el, minden apróságra felfigyel és nagyon jó emberismerettel rendelkezik. Mindent megkérdőjelez és pont ezért jut el az igazsághoz.
Ezúttal rendesen megcsavarta az eseményeket az írónő. Bevallom, Miss Marple magyarázatát 2* is elolvastam, hogy minden ok-okozati összefüggést megértsek. Zseniális bűntény volt, az biztos. :)

>!
Európa, Budapest, 2006
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 963078176X · Fordította: Palócz Éva
gabiica P>!
Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában

Újabb nagyon érdekes és figyelemfelkeltő Agatha kötetet olvastam.
Nagyon tetszett a történetszál, érdekesen vezette végig az írónő a gyilkosság megoldását, anélkül, hogy felkeltette volna a gyanúmat. Éppen ezért tartom olyan zseniálisnak ezeket a történeteket: legtöbbször fel sem merül bennem a gyanú az igazi tettes után. Ebben a formában szeretem, ha túljárnak az eszemen. És örülök, hogy Agatha Christie ezt újra és újra megteszi, így egyre inkább olvasni akarom az írásait.

MissFortune>!
Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában

Hát ez lenyűgöző. Agatha Christie mindig kitesz magáért.
Ugyan még csak ez volt a második Miss Marple féle könyv amit olvastam, kezdem megkedvelni a hölgyet. Nagyon okos, roppant jól meg tudja figyelni az embereket.
Több tippem is volt, hogy ki lehet a gyilkos, de most egyik sem vált be. Kicsit meg is döbbentem, mert rá egyáltalán nem gyanakodtam. :D

Gyula_Böszörményi IP>!
Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában

Nem ez a legjobb regény, amit a szerzőtől olvastam. Kb. a felénél elfogyni látszik a spiritusz, és ezért különböző helyzetekben, más-más szereplők dialógusaiban újra és újra meghallgathatjuk azt, amit már tudunk. Másik gond vele a túl sok szereplő – időnként fogalmam sem volt, ki kicsoda: ezért is kerülhetett a kötet elejére egy névsor a szereplőkről, rövid leírással. Csak épp bosszantó folyton odalapozni. A harmadik bajom a regénnyel a megoldás: nem túl életszerű ez a bonyolult hullapakolászás. Ettől függetlenül persze szórakoztató.

Navi P>!
Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában

Évekkel ezelőtt egyszer láttam a filmet, de nem emlékeztem rá, így most újdonságnak hatott a mű. Ms. Marple megint megcsinálta. A maga falusi párhuzamjaival, a jó emberismeretével, azzal, hogy nem vesz semmit készpénznek, szépen, szálanként felgöngyölítette az ügyet. Hát, ez a megoldás meg sem fordult a fejemben. Milyen gondosan meg lett minden tervezve. Nagy úr a kapzsiság. Nyilvánosságra nem hozott házasságok. Erre mondjuk azt, hogy előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberölés. Ráadásul kettő.

gybarbii>!
Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában

Tele titkokkal és fordulatokkal! AC és Miss Marple megint rendesen odatették magukat. Megvolt a saját gyanúsítottam, megvolt az indíték, a lehetőség, biztos voltam abban, hogy most végre rájöttem… De persze, megint nem találtam el. AC minden egyes könyvben túljár az eszemen…
Most egy kicsit lassabb volt a cselekmény, és túl sok szereplő gondolatait megismerhettük, talán ez egy kicsit megkavarta a dolgokat. De mindenképpen kellemes volt a régi „barátokat” viszontlátni a könyv lapjain. És persze már csak a cím miatt is illik minden könyvmolynak elolvasnia! :)

>!
Európa, Budapest, 2000
208 oldal · ISBN: 9630767198 · Fordította: Palócz Éva
Levandra>!
Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában

Ahogy a fülszöveg is ígérte, tényleg nem okozott csalódást ez a könyv. Miss. Marple idilli kis falujában, ismerős terepen nyomoz. Jane nénin kívül ugyan kinek jutna eszébe gyilkossággal gyanúsítani bárkit is ezek közül az emberek közül, hiszen mindannyian tisztes életet élő vidéki emberek. De csak látszólag és ezzel Miss. Marple is tisztában van. Legyen bármennyire tiszta és erkölcsös valaki, ejtegetni valója bárkinek lehet.

gazibla IP>!
Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában

Lehet bármilyen agyafúrt a bűntett, Marple kisasszonyon nem lehet kifogni. :)

dagikám>!
Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában

Ez nekem most a végére kicsit erőltetett volt, ahogy Miss Marple szó szerint a semmiből olyan titkokra bukkant, hogy csak úgy lestem, hogy ezt most hogy, erre most hogy jött rá? Szokás szerint nem találtam el a gyilkos kilétét, ami szinte már megszokott. Könnyen emészthető történet volt csavaros megoldással.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Algernon P>!

– Szereti a krimiket? Én nagyon. Mindet elolvasom, és szereztem autogramot Dorothy Sayerstől és Agatha Christie-től és Dickinson Carrtól és H. C. Baileytől.

72. oldal, 8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie
Boglárka_Madar P>!

Mrs. Bantry álmodott. Borsóvirágai éppen első díjat nyertek a virágkiállításon. A reverendába és karingbe öltözött lelkész a templomban osztotta ki a díjakat, míg a felesége fürdőruhára vetkőzve sétafikálta körül, de az álmok áldott szokása szerint ez a tény nem váltotta ki az egyházközség rosszallását úgy, ahogyan a való életben nyilván történt volna.

első mondatok

Kapcsolódó szócikkek: Mrs. Bantry
pwz IP>!

– Most úgy beszélek, mint Watson szokott Sherlock Holmesszal. Szeretném megismerni a módszereit, Miss Marple – mondta Sir Henry Clithering.

214. oldal, 18.

Kapcsolódó szócikkek: dr. John Watson · Sherlock Holmes
krisztina990>!

Az alibi a leggyanúsabb dolog a világon. Ártatlan embernek soha sincsen alibije!

Tizennegyedik fejezet, 160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alibi
krisztina990>!

Hartnell kisasszony szigorúan jelentette ki: – Túl sokat törődött a kertjével és túl keveset a férjével. Egy férfit állandóan szemmel kell tartani! Állandóan! – ismételte hevesen.

Ötödik fejezet, 50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amanda Hartnell
SunnyRiver>!

– Csak egyet nem szeretek ebben a dologban – mondta Harper főfelügyelő.
– Mit?
– Túl egyszerű.
– Hm… igen, talán igaza van. Így tehát, ahogyan az elején mondtam, hol is tartunk?
– Sehol, uram – mondta Harper.

150. oldal - 13.

Joshua182 >!

– A regényekben mindig a könyvtárszobában akadnak rá a hullákra. A való életben sohasem hallottam ilyesmit.

1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Arthur Bantry ezredes
Jesper_Olsen>!

A leglehetetlenebb emberek írnak detektívregényeket, ezt tudta.

116. oldal

Jesper_Olsen>!

A regényekben mindig a könyvtárszobában akadnak rá a hullákra.

12. oldal

apple_pie>!

A maguk… veszekedései jellemzőek a házasság első hónapjaiban. Teljesen… mások, mint egy törvénytelen kapcsolatnál. Tudja, azt mondják… és azt hiszem, ez igaz, hogy csak akkor lehet igazán nekimenni valakinek, ha az ember össze van vele házasodva. Ha nincsen… törvényes kötelék, akkor az emberek sokkal óvatosabbak; állandóan bizonygatják önmaguknak, hogy minden milyen szép és jó. Igazolniuk kell magukat önmaguk előtt. Nem mernek veszekedni! Észrevettem, hogy a házastársak még élvezik is a csatáikat, és… a megfelelő kibéküléseket.

204-205. oldal


A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Robert Galbraith: A selyemhernyó
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Lee Child: Nincs visszaút
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Ella Barrick: Halálos keringő
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes történetei 2. / Adventures of Sherlock Holmes 2.
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból