Hercules ​munkái (Hercule Poirot 26.) (Felicity Lemon 2.) 112 csillagozás

Agatha Christie: Hercules munkái Agatha Christie: Hercules munkái

Hercule Poirot vissza akar vonulni. Egy baráti beszélgetés során támad az az ötlete, hogy a mondabeli Herkuleshez hasonló tizenkét munkát vállal el még utoljára. Először is beleássa magát a görög-római mitológiába és megállapítja, hogy névrokona nem az esze miatt lett híres! Őhozzá képest az eredeti Herkules egy nagy testi erővel megáldott erőszakos fráter volt.

A mi Hercule-ünk azonban csak agyára hagyatkozhat, miközben véghezviszi önként vállalt tizenkét feladatát. De rögtön komoly nehézséggel szembesül: hol találhat oroszlánnal kapcsolatos bűnügyet? Ráadásul egy pénzember azzal akarja megbízni, hogy keresse meg felesége kínai palotapincsijét… Az utolsó novella pedig magában a Pokolban játszódik, ahol Cerberust kell foglyul ejtenie… A kettő között pedig Agatha Christie legjobb novelláskötetének darabjai sorakoznak.

Új fordításban adjuk az olvasó kezébe ezt a klasszikus Christie-művet.

Herkules munkái címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1947

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2021
388 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634797838 · Fordította: Tábori Zoltán
>!
Helikon, Budapest, 2018
388 oldal · ISBN: 9789634791492 · Fordította: Tábori Zoltán
>!
Helikon, Budapest, 2017
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279275 · Fordította: Tábori Zoltán

2 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Japp felügyelő


Kedvencelte 4

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 61


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Agatha Christie: Hercules munkái

A rendkívül találó cím rögtön megfogott. Csodálkoztam volna, ha az írónő nem élt volna a híres isten és a zseniális nyomozó közötti párhuzammal. Egyik-másik novella ugyan nem annyira váltotta be a hozzáfűzött elvárásaimat off, de alapjában véve jól szórakoztam. Az igazat megvallva, a mitológiai történetekre jobban fogok emlékezni…

gabiica P>!
Agatha Christie: Hercules munkái

Valahogy nem nyert meg magának teljesen. Minden annyira gyorsan történt, nem tudott igazán kibontakozni a történet, ezáltal számomra nem tudott igazán csavaros és élvezhető lenni.
Alapvetően tetszett az ötlet, mindig is érdekeltek a mitológiai történetek, tetszett a kapcsolat Herkulessel, ahogy Poirot is végigmegy a „tizenkét próbán”. A kedvencem a Geryon gulyája történet volt, számomra ez volt a leginkább kiforrott, ezt volt a legjobb olvasni.

Nem volt ez rossz, csak kissé kiforratlannak érzem, ezért sem tetszett maradéktalanul.

Cipőfűző P>!
Agatha Christie: Hercules munkái

Elsősorban a mitológiai áthallás miatt akartam elolvasni, már vagy 2-3 éve készültem rá. Aztán szembesültem vele, hogy olyan nagyon szorosan nem kapcsolódik hozzá, de ettől függetlenül remek ötlet. A második szembesülésem, hogy nem regényről van szó. El sem tudtam képzelni, hogy a krimi novellában hogyan működhet (a sci-fivel ugyanígy állok). Hogy lehet egy szerteágazó bűnügyet, több karaktert megjeleníteni egy novella terjedelemben. Hát izé, így. Nem kell annyira szerteágazó, annyira konkrét valami (vagy épp, hogy nagyon konkrét kell), a karakterekben nyilván nem lehet elmélyülni, de hát Poirot történeteiben mindig Poirot az érdekes. Ha valaki szeret játszani, találgatni a gyilkos kilétéről (ki nem szeret?), akkor most sikerélménye lehet. Nekem tetszett, ötletes novellafüzér, ötletes történetekkel, bár a kötet a második felére elfárad. Vagy csak én fáradtam bele.

>!
Helikon, Budapest, 2017
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279275 · Fordította: Tábori Zoltán
gazibla I>!
Agatha Christie: Hercules munkái

Rövid, tömör és érdekes nollák. Szerencsére ezeknél a történeteknél könnyebb eltalálni ki az elkövető. Többször sikerült nekem is. :)

Madama_Butterfly>!
Agatha Christie: Hercules munkái

Amennyire jó ötletre épül a könyv, annyira nem stílusa Poirot-nak a novella… Túl rövid, túl gyors, kevés rejtély, még kevesebb csavar – a szürke agysejtek annyira nincsenek egyik esetben sem megdolgoztatva, mint amennyire ezt AC-től megszokhattuk.
A történetek élvezhetők ugyan, de nem éreztem az ívet az egyes sztorikban, no meg hiányoltam átvertség érzését a történetek végén. Most nem jött össze sem a szerzőnek, sem az általa megalkotott nyomozónak a nagy katarzis… Ettől még 4 csillag, mert annyit viszont mindenképpen megérdemel.

Sippancs P>!
Agatha Christie: Hercules munkái

Ez még csak a 4. AC-olvasásom volt, de annyit azért leszűrtem, hogy Poirot hosszabban az igazi.
Nem volt amúgy rossz könyv, tetszett a novellák mitológiai vonatkozása, de némelyik nem tudott ahhoz kellően kibontakozni, hogy úgy igazán, körömrágósan élvezzem. Azt viszont sikerélménynek könyvelem el, hogy a 12 történetből 3-nál kitaláltam, hogy ki a gyilkos/elkövető. (Ez azzzzz!)

marcipáncica P>!
Agatha Christie: Hercules munkái

Amennyire ötletes a kerettörténet (már mihez képest persze, de nekem tetszett az ókori mitológia ilyenféle újraértelmezése, ha már ennyire adja magát a dolog), viszont a kivitelezés messze nem ért fel ehhez, sem Christie többi Poirot-történetéhez.
A rövidke novellába sűrített történetek egyáltalán nem működtek jelen esetben, sem a karakterek kibontására, az ő motivációk, személyiségük megismerésére nincs idő, sem magára a nyomozási menetre. Christie pont azzal tudja orránál fogva vezetni az olvasóit a regényeiben, hogy addig-addig csavarja a szálakat, amíg már azt is megkérdőjelezzük, hogy nem mi magunk vagyunk-e a tettesek, azonban itt erre sem idő, sem megfelelő körülmények nincsenek. Némelyik történet bántóan egyszerű, míg mások szinte követhetetlenségig túlkomplikáltak, talán pont előbbit kiegyensúlyozandó, de egyik sem eredményez kielégítő lezárást.
Volt pár történet, amiben lett volna potenciál sokkal alaposabb kidolgozottság mellett, és voltak, amik erőltettek és feleslegesek voltak, nyilván a koncepció miatt is kerültek bele ezek a gyengébb darabok. Ez a kötet inkább csak azoknak ajánlott, akik már minden egyéb Poirot-kötetet elolvastak, és nem bírják ki újabb fejtörők nélkül, de érzésem szerint jobb lett volna, ha ezen rövidkék zöme inkább a fiók mélyén marad.
Christie szokásos stíluselemei, Poirot sziporkái és az a pár jól eltalált jelenet sokszor feledtetni tudták a cselekmény gyengeségét, ezeknek járnak a csillagok.

anesz P>!
Agatha Christie: Hercules munkái

Borító: 5
tartalom: 5
stílus: 5
szereplők: 5
élmény: 5
mondanivaló: 4

Egyetlen novellára sem emlékeztem, így kifejezetten jó élmény volt olvasni. Én szerettem. Engem nem zavart a novella-forma, sőt az sem, hogy szinte nem is volt benne gyilkosság. Viszont megtanulhattuk a kötetből, hogy milyen jó dolog a szervezettség, és ne becsüljünk le másokat, hogyan lehet megakadályozni bűntényeket, ne higgyünk a látszatnak, nem biztos, hogy őrültek vagyunk, még ha a jelek arra is vallanak! Voltak visszatérő szereplők, George és Miss Lemon pedig abszolút kedvenceim, főleg ez utóbbi. Egyszóval nomen est omen? Poirot mindenesetre megtette a tőle telhetőt!

Lulu88 IP>!
Agatha Christie: Hercules munkái

Szerettem ezt a novellás kötetet, mert jólesőn tudtam haladni vele, és szinte hipp-hopp elolvastam a majd 400 oldalát. Szerencsére Agatha Christie történeteinél mindig sokkal kevésbé érzem meg, hogy ugyanazt a könyvet veszem a kezembe napokon keresztül.
Kreatív és érdekes ötlet volt, hogy kackiás bajszú nyomozónk nyugdíjba vonulása előtt a görög mitológia köré fonja utolsó 12 ügyét. Akadtak közöttük kevésbé izgalmasak, kissé egyszerűbbek, de az írónő stílusa ilyenkor is mindent a helyén tudott tartani. Némelyek viszont kifejezetten felcsigázóak voltak, remek csattanóval a végükön. A stymphalisi madarak, A krétai bika és a Cerberus foglyul ejtése című novellák vésődtek be leginkább jellegzetes szereplőikkel, csavarosságukkal, és feszült figyelmet kiváltó hangulatukkal.
Színes válogatás, igazi kikapcsolódás a kötet, Agatha Christie előszava hozzá őszinte, okos és humoros. A Helikonnak ez a kiadása pedig még mindig gyönyörű.

>!
Helikon, Budapest, 2017
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279275 · Fordította: Tábori Zoltán
Erzsébet_Szászi>!
Agatha Christie: Hercules munkái

Poirot-nak nem állnak igazán jól a novellák. Sokkal jobban kedvelem, mikor szép lassan megismerünk mindenkit, aztán Poirot mester összegyűjti a vendégsereget, majd lesújt az igazság kardja. Ráadásul a palotpincsis eset eléggé kiverte a biztosítékot, méghogy a Mester és egy zsebkutya…
Aztán túltettem magam a megrázkódtatáson, és tulajdonképpen a többit élveztem. A mitológiai kapcsolat, a történetek felfűzése kifejezetten tetszett.


Népszerű idézetek

Boglárka_Madar P>!

Akár maga is alapíthatna egy új vallást – mondta Japp. – A krédója a következő lehetne: Hercule Poirotnál nincs okosabb ember a földön, ámen. Refrén da capo, ad libitum!

283. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · Japp felügyelő
3 hozzászólás
Jesper_Olsen >!

– A drogozás hatásáról beszélünk – mondta Poirot. – A lélek lassú haláláról: mindannak pusztulásáról, ami az emberi létezés értelmét és szépségét adja.

265. oldal

Melia>!

– Ha egy barátja arra kérné, hogy találkozzon vele a pokolban, mit tenne?
(…)
– Azt hiszem a legokosabb az lenne, ha odatelefonálnék, és asztalt foglalnék.

Jagika P>!

– Ön filozófusi erényeket csillogtat, Monsieur Poirot (…)

325. oldal (Helikon, 2017)

Emmi_Lotta I>!

Ezek az istenek és istennők! Hát annyi álnevük volt, akár egy modern bűnözőnek!

előszó

Emmi_Lotta I>!

A szülők, az egy sajátságos népség… Finoman kuncogni kezdett. Apró, kövérkés arca ráncokba gyűrődött. Poirot kérdőn meredt rá. – Elképzeltem egy beszélgetést az ön édesanyja és a néhai Mrs. Holmes között, ahogy varrogatnak meg kötögetnek, és közben mutogatják egymásnak: ez a kis Achille-nek készül, ez Hercule-nak, ez Sherlocknak, ez Mycroftnak… Poirot nem osztozott barátja jókedvében. – Ha jól értem, ön arra céloz, hogy én a fizikai valóm nem kimondottan herkulesi? Dr. Burton tekintete végigsiklott Hercule Poirot alakján, fekete lakkcipőjén, csíkos nadrágján, kifogástalan sötét zakóján és hetyke csokor-nyakkendőjén, aztán megállapodott tojásforma lején és a felső ajkán pompázó hatalmas bajuszán. – Őszintén szólva, Poirot: nem! – kiáltotta, majd hozzátette: – Úgy sejtem, önnek nemigen jutott ideje, hogy elmélyedjen a klasszikusokban.
Hercule Poirot fejest ugrott a klasszikus Ismeretek, különös tekintettel „Herkules = az ókorban világszerte tisztelt hős, aki halála után isteni rangra emelkedett, és isteneknek kijáró tiszteletben részesült” témakörének ádáz tengerébe. Bár a jó kezdéshez immár minden adva volt, cseppet sem bizonyult könnyűnek átevickélni azon a roppant tengeren. Poirot két órán keresztül szorgalmasan olvasott, jegyzetelt, homlokot ráncolt, papírszeletkéivel és egyéb forrásaival egyezkedett. Végül hátradőlt székében, és a fejét csóválta. Előző esti rosszkedve elpárolgott. Micsoda népség! Vegyük ezt a Herkulest, ezt a hőst! Szép kis hős, mondhatom! Csak egy bűnözői hajlammal megáldott, korlátolt értelmi képességű izomkolosszus!

előszó

Emmi_Lotta I>!

George megcsóválta a fejét, és mély meggyőződéssel azt mondta: – Uram, ezek a szőkék mindig rengeteg bajt csinálnak.

6. oldal, I. A Nemeai oroszlán

1 hozzászólás
Boglárka_Madar P>!

Nyelvet a Jóisten még a legértelmesebbnek és legkészségesebbnek is adott, és nem mindenki tud rá féket tenni.

56. oldal

Andee_Sis>!

Az ember talán hajlamos eltúlozni a dolgot, és tervszerűséget lát abban is, ami csupáncsak a véletlen műve.

278. oldal

Lulu88 IP>!

Öreg feje tiltakozott a rohanó, ideges, újmódi világ ellen.

348. oldal (Cerberus foglyul ejtése)


Népszerű triviák

Kogoro P>!

Hercule Poirot újabb visszavonulási kísérlete.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Hercules munkái

Agatha Christie: Hercules munkái

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Felicity Lemon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei
G. K. Chesterton: Brown atya ártatlansága
G. K. Chesterton: A jámbor Brown atya
Jeffrey Archer: Árulkodó nyomok
Tímár György (szerk.): Elképesztő novellák
Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
John le Carré: A titkos zarándok
Martin H. Greenberg – Jon Lellenberg – Daniel Stashower (szerk.): Kísértetek a Baker Streeten
Holden Rose: Nita, Gil és én