55. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
65. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Hercule ​Poirot karácsonya (Hercule Poirot 20.) 158 csillagozás

Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

A karácsony a jóakarat és a családi összetartás ideje – de nem a Lee családnál. Az idei év azonban más lesz. A többszörös milliomos, zsarnoki és könyörtelen Simeon Lee öregkorára talán szentimentális érzéseket kezd táplálni a gyermekei iránt? Vagy éppenséggel aljas szándékkal hívja össze őket?

A család az ünnephez nem illő izgalommal gyűlik össze. Az irigység és a gyanakvás pompásan megteremtett légkörében brutális gyilkosság történik. Hercule Poirot-nak szüksége lesz minden zsenialitására, hogy megoldja a merész bűntettet.

Poirot karácsonya és Valaki csenget címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1938

>!
Európa, Budapest, 2012
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795012 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot


Kedvencelte 17

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 54


Kiemelt értékelések

DaTa P>!
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Nem lennék jó nyomozó. Ez volt a negyvenharmadik Agatha Christie krimi, amit olvastam, de eszembe se jutott volna (most sem), hogy egyáltalán gyanakodjak arra a szereplőre, akiről a végén kiderült, hogy ő volt a gyilkos. Szeretem Christiet, jó egy-egy komolyabb olvasmány közt elővenni a történeteit és figyelni, Hercule Poirot hogyan oldja meg a rejtélyt. Jól sikerült könyve ez az írónőnek, izgalmas, fordulatos, nehéz esténként letenni.

2 hozzászólás
gazibla IP>!
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

@Gorkie Ez tényleg nagyon jó lett. :) Az volt a gyilkos akire álmomban sem gondoltam volna. :) Jók voltak a karakterek és a történet is elég gyors volt. :) Egy újabb Poirot került fel a kedvencek közzé. :)

4 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Azt a mindenit!
Fantasztikusan jó volt! De tényleg, tele titkokkal, váratlan fordulatokkal és meglepő fejleményekkel.

A karácsony a jóakarat és a családi összetartás ideje… kellene hogy legyen. A Lee családban azonban a brutális, véres gyilkosság és bosszú ideje.
Mindenkinek vannak titkai, rejtett motivációi és a jelenlévők közül nem mindenki az, akinek mondja magát. De ki lenne képes ilyen aljas tettre? A mindig hű, de most méltatlanul kezelt jófiú? A visszatérő fekete bárány? A zsugori? Vagy annak pénzsóvár neje? Az érzékeny művészlélek? Esetleg annak józan, igazságosságban hívő felesége? Vagy a déli, temperamentumos szépség? És mit keres a családi vacsorán egy idegen? Miért járt ott a rendőrfelügyelő? Mi a helyzet a személyzettel? És hova lettek a gyémántok?

Ezekre a kérdésekre a mindig zseniális Poirot tudja csak megadni a válaszokat. Pörgős volt, izgalmas és bár néhány titokra rájöttem, a gyilkos személye alaposan meglepett.
Jöhet is a következő rejtély!

>!
Európa, Budapest, 2012
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795012 · Fordította: Gálvölgyi Judit
Szöszmösz_Gorkie P>!
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Imádtam! *.*
Alig tudtam letenni!
Az elejétől a végéig fenntartotta a figyelmem. 1 mondatig se unatkoztam.
Nagyon szeretem az alaptörténetet, a karaktereket és a csavarok a végén…! Huh! O.o
Nem csak a gyilkos személye volt megdöbbentő – leesett az állam, sose jöttem volna rá – hanem a szereplőkről kiderült információk is. Pedig én már sokszor meg szoktam sejteni.
Zseniális volt!
A dobogósaim közé került, semmi kétség!
Abszolút újraolvasós! ^^

6 hozzászólás
avidreader>!
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Mikor már annyira biztos voltam benne, ki a gyilkos, és gyorsuló szívveréssel olvastam a könyv utolsó harmadát… Akkor fejbe kólint ismét az a tény, hogy AC-krimit olvasok. Megint melléfogtam, de tényleg nagyon közel jártam a helyes megoldáshoz. spoiler Ettől függetlenül nagyon megtetszett a történet, a megfejthetetlennek látszó rejtély és a karakterek, akiken nagyon jól szórakoztam. Nem voltak ők annyira tipikus angolok, mint amennyire tartották magukat, és Pilar karaktere mégtöbb életet lehelt a történetbe.

lind>!
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Agatha Christie krimijei a KEDVENC olvasmányaim között szerepelnek ezzel a művel az élen!

Nem olvastam eddig igazán sok krimit, nem vagyok túlontúl járatos benne, DE az biztos, hogy nem ez volt az utolsó ilyen műfajú olvasmányom. AC szerettette meg velem a gyilkosságok, bűntettek és rejtélyek világát EZZEL AZ ALKOTÁSÁVAL. Valami fantasztikus volt a történetvezetés! Nem rögtön egy gyilkosság közepén találtam magam az olvasást elkezdve, hanem egy olyan fokozásban, ami TÉNYLEG megtette a hatását. Le se tudtam tenni a könyvet! A szereplők bemutatása nem volt igazán részletekbe menő, nem is volt rá szükség. Mindenkinél 1-2 bizonyos tulajdonságot hangsúlyozott ki, így könnyű volt megjegyezni mindenki indítékát. Valahogy úgy éreztem ezáltal, hogy mindent tudok, de persze a végén kiderült, hogy Poirot akkor is képes meglepni és olyan elmélettel előállni, amire álmomba sem gondoltam volna! Az utolsó oldalakig TITOK maradt szinte minden, ahogy az egy izgalmas krimihez illik véleményem szerint.

IMÁDTAM.
#nemutolsótőle

KleineKatze P>!
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Hogyan is ünnepelhetné másként Monsieur Poirot a karácsonyt, mint egy kellemesen brutális gyilkosság rejtélyének kibogozásával? Nem is kérdés.
Elvégre a békés karácsony mindig is jó táptalajként szolgált az elharapózó indulatoknak, családon belüli viszályok kitörésének.
Én imádom azokat a történeteket, amik egy népes família történetéről, azon belüli intrikákról szólnak, úgyhogy ez a Poirot-kötet is pont nekem való!
És milyen eszméletlenül jó volt! Olvasgattam itt az értékeléseket, többen írták, hogy az lett a gyilkos, akire egyáltalán nem számítottak. Én pedig épp ezért elkezdtem gyanakodni, mindenkire! De mint máskor, most sem sikerült Poirot előtt rájönnöm a tettes kilétére, és tényleg; az lett a gyilkos, akiről a legkevésbé sem gondoltam volna.
A legutóbbi AC-vel, amit olvastam, nem volt szerencsém, untam is kissé, úgyhogy ez most igazán felüdítő volt! Számomra mindig is a Szunnyadó gyilkosság volt a favorit, de ez vetekszik vele! :)

Véda P>!
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Nem lesz a kedvenc Poirot-om, mert a végén a csavar valamiért túl mesterkélt lett számomra. Egyébként pedig kezdő nyomozók, ne Hercule Poirot-val gyakoroljanak… Mon ami, tizenhetedik alkalommal találkoztunk már, de maga mindig bevisz az erdőbe…

Iustitia >!
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Ha választanom kellene Agatha Christie könyvei közül magamnak 5 kedvencet, ez a történet biztosan szerepelne köztük. Már csak egy-két olvasatlan van, ezek közül talán egyetlen Poirot, és bárkinek nyugodt szívvel adnám a kezébe az elsők közt, ha egy jóízű, igazán csavaros Poirot-krimire vágyik. Azért sem tudom megunni sokadik olvasásra sem, mert ebben a könyvben nincs mellébeszélés, nem vág át, csak tisztességesen, rengeteg utalást, jelet kap az ember, mégis nagyon szemfülesnek kell lenni, hogy rájöjjön a megoldásra. Minden megtörténik benne, ami megtörténhet, de Agatha Christie nem megy túl messzire, semmi olyan nem következik be, ami már túlzás volna.

amanda888 P>!
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Egy igazi, vérbeli, klasszikus AC regény! Adott egy gazdag ember, sok-sok pénz, régi sérelmek, indulatok és egy igazán véres gyilkosság. Simeon Lee egy igazi gazember, és idős korában is az maradt. Szépen összetereli a családot karácsonyra, látszólag a megbocsátás és az összetartozás jegyében, aztán pedig jön a szurka-piszka, és a bomba a végrendelettel. spoiler A gyilkosság egy bezárt szobában történik, ez mindig egy izgalmas alap, bár most úgy érzem, túl hamar kiderült, hogy hogyan lehetett kijutni a bezárt szobából. Itt azért lehetett volna még egy kis misztérium, bár nem ez volt a hangsúlyos elem a könyvben.
Sajnos, mint olvasás közben rájöttem, ennek a történetnek tudtam a végét, mivel kivételesen láttam a filmet. Leginkább azt tudtam megfigyelni, hogy tényleg mennyi rejtett utalás van arra, hogy ki lehet az elkövető. Persze nem találtam volna ki, túl merész az ötlet, egy igazi AC brillír.


Népszerű idézetek

Szöszmösz_Gorkie P>!

DRÁGA JAMESEM!

Te voltál mindig a leghűségesebb és legkedvesebb olvasóm, ezért komolyan felzaklatott, amikor megbíráltál, Felpanaszoltad, hogy gyilkosságaim kezdenek túlzottan kifinomultá válni, úgyszólván vérszegénnyé válni. „Jó, erőszakos gyilkosságra” vágytál, „sok vérrel”.
Olyan gyilkosságra, ahol nem kétséges, hogy gyilkosság történt!
Így hát ez a történet a tiéd – neked írtam. Remélem tetszeni fog.
Szerető sógornőd,
AGATHA

5. oldal, Ajánlás

2 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!

– Szerintem a jelen számít – mondta Hilda –, nem a múlt! A múltat le kell zárni. Ha a múltat életben akarjuk tartani, az lesz csak a vége, hogy eltorzítja.

31. oldal

Kkatja P>!

Ha az ember szeretetre méltóbbnak, megbocsátóbbnak, nemesebbnek tetteti magát, mint amilyen, akkor előbb-utóbb kellemetlenebbül, gátlástalanabbul és kegyetlenebbül fog viselkedni, mint amilyen valójában. Ha az ember gátat épít a természetes viselkedése útjába, mon ami, a gát előbb-utóbb átszakad, és bekövetkezik a kataklizma.

83. oldal Harmadik rész December 24.

Szöszmösz_Gorkie P>!

– És a családtagok, akik egész évben a családtól távol élnek, ismét összejönnek. Ilyen körülmények között, barátom, el kell ismernie, hogy jókora feszültség gyülemlik fel. Olyan emberek, akik nem éreznek egymás iránt szeretetet, komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy szeretetet mutassanak. Karácsonykor rengeteg a képmutatás, a tiszteletre méltó képmutatás, a képmutatás pour le bon motif c'est entendu, de akkor is képmutatás.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Szöszmösz_Gorkie P>!

– Nem! – csattant fel Lydia. – A gonosz nem csak az ember képzeletében él. A gonosz létezik! Úgy látszik te nem veszel tudomást a világban létező gonoszról. Én igen. Érzem. Mindig is éreztem – itt, ebben a házban…

20. oldal

Életveszélyes_és_Tilos>!

– Igaz, hogy a bajusza fenséges… Mondja csak, használ rá valamiféle különleges pomádét?
– Pomádét? Jóságos ég, dehogy!
– Akkor mit használ?
– Mit használok? Semmit. Csak úgy… nől.
Poirot sóhajtott.
– Önhöz kegyes a természet. – Megsimogatta a maga buja, fekete bajuszát, aztán sóhajtott. – Bármilyen költséges is a készítmény – mormolta –, a természetes szín helyreállítása némileg silányítja a szőrzet minőségét.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bajusz · Hercule Poirot · pomádé
arsenal0522>!

– A világ, véleményem szerint olyan, amilyenné magad teszed.

20. oldal

konyvolvaso>!

Vedd el, amit akarsz, és fizess meg érte, mondja Isten.

53. oldal

Kkatja P>!

    Emberek! Megszámlálhatatlan, végtelen emberáradat! És mind olyan – olyan – mi is a megfelelő szó? – szürke! Annyira egyformák, olyan rettenetesen egyformák! Akinek nem birkaképe van, azoknak nyúlpofája, gondolta. Egyesek csevegtek és zajongtak. Néhány erősen középkorú férfi harákolt. Azok inkább disznószerűek. Még a karcsú, tojásfejű, vörös ajkú lányok is nyomasztóan egyformák voltak.

8. oldal Első rész December 22.


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Fellegszálló
Irene Adler: Öt karácsonyi rejtély
J. D. Robb: Halálos ünnep
Guillaume Musso: Holnap
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a hivatalnok hullája
Marie Force: Végzetes viszony
Salla Simukka: Ébenfekete
Kondor Vilmos: A budapesti kém
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos