31. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Hercule ​Poirot karácsonya (Hercule Poirot 20.) 109 csillagozás

Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

A karácsony a jóakarat és a családi összetartás ideje – de nem a Lee családnál. Az idei év azonban más lesz. A többszörös milliomos, zsarnoki és könyörtelen Simeon Lee öregkorára talán szentimentális érzéseket kezd táplálni a gyermekei iránt? Vagy éppenséggel aljas szándékkal hívja össze őket?

A család az ünnephez nem illő izgalommal gyűlik össze. Az irigység és a gyanakvás pompásan megteremtett légkörében brutális gyilkosság történik. Hercule Poirot-nak szüksége lesz minden zsenialitására, hogy megoldja a merész bűntettet.

Poirot karácsonya és Valaki csenget címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: Hercule Poirot's Christmas

Eredeti megjelenés éve: 1938

>!
Európa, Budapest, 2012
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795012 · Fordította: Gálvölgyi Judit

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot


Kedvencelte 15

Most olvassa 1

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

>!
DaTa P
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Nem lennék jó nyomozó. Ez volt a negyvenharmadik Agatha Christie krimi, amit olvastam, de eszembe se jutott volna (most sem), hogy egyáltalán gyanakodjak arra a szereplőre, akiről a végén kiderült, hogy ő volt a gyilkos. Szeretem Christiet, jó egy-egy komolyabb olvasmány közt elővenni a történeteit és figyelni, Hercule Poirot hogyan oldja meg a rejtélyt. Jól sikerült könyve ez az írónőnek, izgalmas, fordulatos, nehéz esténként letenni.

2 hozzászólás
>!
gazibla
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

@Gorkie Ez tényleg nagyon jó lett. :) Az volt a gyilkos akire álmomban sem gondoltam volna. :) Jók voltak a karakterek és a történet is elég gyors volt. :) Egy újabb Poirot került fel a kedvencek közzé. :)

4 hozzászólás
>!
Orsi_olvas
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Azt a mindenit!
Fantasztikusan jó volt! De tényleg, tele titkokkal, váratlan fordulatokkal és meglepő fejleményekkel.

A karácsony a jóakarat és a családi összetartás ideje… kellene hogy legyen. A Lee családban azonban a brutális, véres gyilkosság és bosszú ideje.
Mindenkinek vannak titkai, rejtett motivációi és a jelenlévők közül nem mindenki az, akinek mondja magát. De ki lenne képes ilyen aljas tettre? A mindig hű, de most méltatlanul kezelt jófiú? A visszatérő fekete bárány? A zsugori? Vagy annak pénzsóvár neje? Az érzékeny művészlélek? Esetleg annak józan, igazságosságban hívő felesége? Vagy a déli, temperamentumos szépség? És mit keres a családi vacsorán egy idegen? Miért járt ott a rendőrfelügyelő? Mi a helyzet a személyzettel? És hova lettek a gyémántok?

Ezekre a kérdésekre a mindig zseniális Poirot tudja csak megadni a válaszokat. Pörgős volt, izgalmas és bár néhány titokra rájöttem, a gyilkos személye alaposan meglepett.
Jöhet is a következő rejtély!

>!
Európa, Budapest, 2012
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795012 · Fordította: Gálvölgyi Judit
>!
Gorkie P
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Imádtam! *.*
Alig tudtam letenni!
Az elejétől a végéig fenntartotta a figyelmem. 1 mondatig se unatkoztam.
Nagyon szeretem az alaptörténetet, a karaktereket és a csavarok a végén…! Huh! O.o
Nem csak a gyilkos személye volt megdöbbentő – leesett az állam, sose jöttem volna rá – hanem a szereplőkről kiderült információk is. Pedig én már sokszor meg szoktam sejteni.
Zseniális volt!
A dobogósaim közé került, semmi kétség!
Abszolút újraolvasós! ^^

6 hozzászólás
>!
lind
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Agatha Christie krimijei a KEDVENC olvasmányaim között szerepelnek ezzel a művel az élen!

Nem olvastam eddig igazán sok krimit, nem vagyok túlontúl járatos benne, DE az biztos, hogy nem ez volt az utolsó ilyen műfajú olvasmányom. AC szerettette meg velem a gyilkosságok, bűntettek és rejtélyek világát EZZEL AZ ALKOTÁSÁVAL. Valami fantasztikus volt a történetvezetés! Nem rögtön egy gyilkosság közepén találtam magam az olvasást elkezdve, hanem egy olyan fokozásban, ami TÉNYLEG megtette a hatását. Le se tudtam tenni a könyvet! A szereplők bemutatása nem volt igazán részletekbe menő, nem is volt rá szükség. Mindenkinél 1-2 bizonyos tulajdonságot hangsúlyozott ki, így könnyű volt megjegyezni mindenki indítékát. Valahogy úgy éreztem ezáltal, hogy mindent tudok, de persze a végén kiderült, hogy Poirot akkor is képes meglepni és olyan elmélettel előállni, amire álmomba sem gondoltam volna! Az utolsó oldalakig TITOK maradt szinte minden, ahogy az egy izgalmas krimihez illik véleményem szerint.

IMÁDTAM.
#nemutolsótőle

>!
DoktorGonzo
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Agatha Christie már csak azért is zseniális, mert például itt van ez a könyv, amiben hiába sablonosak a karakterek (sztereotip angolok kibogozhatatlan kötelékekkel összefűzve, akik természetesen gyűlölik egymást, de egy alkalmat sem hagynának ki, amikor együtt teázhatnak, viszkizhetnek, pletykálhatnak, nézhetik ki a másikat tisztán a külsőségek miatt) és kapod tőle azt, amit vársz (jön az a belga tag, szépen gondozott bajusszal, feltesz öt kérdést, megesz tíz süteményt, és megoldja az ügyet) egyszerűen nem tudod letenni. Hiba csipog a Fészbúk, hogy haver, gyere, beszélgess arról, mi bajuk a fanatikus katolikusoknak a mesterséges megtermékenyítéssel – éppen csak ránézel, pötyögsz valamit. Ráérnek azok a katolikusok, úgysem ma gondolják meg magukat, de azt azonnal ki kell deríteni, ki volt a karácsonyi gyilkos.

5 hozzászólás
>!
Nebula
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Határozottan a legjobb Poirot-regények közé tartozik, legalábbis azok alapján, amiket eddig olvastam. A kerettörténet, a hangulat megvan, a szereplők kidolgozottak, tele van érdekes karakterekkel. Sok gyanúsított, a végén újfent egyedi a megoldás. (Büszke vagyok magamra, mert kitaláltam, ki lehet a gyilkos :) )
Ajánlom akár kezdő AC regénynek is, mert meghozza a kedvet a többihez. És még kevésbé hagyományos karácsonyi olvasmánynak is tökéletes. :)

>!
RosszQtya P
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Igaz, hogy Karácsony kissé elmúlt már, de jobb későn, mint soha alapon, én is kíváncsi lettem, hogyan ünnepel Poirot. Természetesen semmi okom nem volt feltételezni, hogy ezen a meghitt ünnepen csak teázni fogunk, esetleg anekdotázunk régen megtörtént esetekről.
Nem,nem, a gyilkosság megtörténik, és roppant ravasz módon lett kivitelezve. Ám de a mi kis belgánk, a Scotland Yard főfelügyelőjének segítségével megtámogatva, minden nehézség nélkül megoldja ezt a nem mindennapi ügyet. Lebilincselő történet. :)

>!
petrichor
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Megint egy fordulatos, izgalmas krimi volt, egyáltalán nem is gyanakodtam arra, ami a végén kiderült! Poirot nagyon jól összerakta a dolgokat megint, egy apró részlet sem maradt ki:)

>!
Bíborszél
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya

Minden AC regény olvasása közben az az érzésem, hogy már vagy olvastam, vagy láttam filmen. Most is így volt. Mégsem tudtam, ki az elkövető. Szerencsére. Parádés alkotás.


Népszerű idézetek

>!
Gorkie P

DRÁGA JAMESEM!

Te voltál mindig a leghűségesebb és legkedvesebb olvasóm, ezért komolyan felzaklatott, amikor megbíráltál, Felpanaszoltad, hogy gyilkosságaim kezdenek túlzottan kifinomultá válni, úgyszólván vérszegénnyé válni. „Jó, erőszakos gyilkosságra” vágytál, „sok vérrel”.
Olyan gyilkosságra, ahol nem kétséges, hogy gyilkosság történt!
Így hát ez a történet a tiéd – neked írtam. Remélem tetszeni fog.
Szerető sógornőd,
AGATHA

5. oldal, Ajánlás

2 hozzászólás
>!
Gorkie P

– Szerintem a jelen számít – mondta Hilda –, nem a múlt! A múltat le kell zárni. Ha a múltat életben akarjuk tartani, az lesz csak a vége, hogy eltorzítja.

31. oldal

>!
Gorkie P

– És a családtagok, akik egész évben a családtól távol élnek, ismét összejönnek. Ilyen körülmények között, barátom, el kell ismernie, hogy jókora feszültség gyülemlik fel. Olyan emberek, akik nem éreznek egymás iránt szeretetet, komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy szeretetet mutassanak. Karácsonykor rengeteg a képmutatás, a tiszteletre méltó képmutatás, a képmutatás pour le bon motif c'est entendu, de akkor is képmutatás.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Gorkie P

– Nem! – csattant fel Lydia. – A gonosz nem csak az ember képzeletében él. A gonosz létezik! Úgy látszik te nem veszel tudomást a világban létező gonoszról. Én igen. Érzem. Mindig is éreztem – itt, ebben a házban…

20. oldal

>!
Életveszélyes_és_Tilos

– Igaz, hogy a bajusza fenséges… Mondja csak, használ rá valamiféle különleges pomádét?
– Pomádét? Jóságos ég, dehogy!
– Akkor mit használ?
– Mit használok? Semmit. Csak úgy… nől.
Poirot sóhajtott.
– Önhöz kegyes a természet. – Megsimogatta a maga buja, fekete bajuszát, aztán sóhajtott. – Bármilyen költséges is a készítmény – mormolta –, a természetes szín helyreállítása némileg silányítja a szőrzet minőségét.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bajusz · Hercule Poirot · pomádé
>!
Kkatja P

Ha az ember szeretetre méltóbbnak, megbocsátóbbnak, nemesebbnek tetteti magát, mint amilyen, akkor előbb-utóbb kellemetlenebbül, gátlástalanabbul és kegyetlenebbül fog viselkedni, mint amilyen valójában. Ha az ember gátat épít a természetes viselkedése útjába, mon ami, a gát előbb-utóbb átszakad, és bekövetkezik a kataklizma.

83. oldal Harmadik rész December 24.

>!
arsenal0522

– A világ, véleményem szerint olyan, amilyenné magad teszed.

20. oldal

>!
konyvolvaso

Vedd el, amit akarsz, és fizess meg érte, mondja Isten.

53. oldal

>!
arsenal0522

Ez a lány más volt. Fekete haj, selymes, krémszínű bőr – a szemében az éjszaka mélysége és sötétje.

8. oldal


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A remény rabjai
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Charles Dickens: Karácsonyi ének
Dickens Károly: Karácsoni ének
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Robert Galbraith: Gonosz pálya
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Tom Rob Smith: A 44. gyermek