Halál ​a Níluson (Hercule Poirot 17.) (Race ezredes 3.) 859 csillagozás

Agatha Christie: Halál a Níluson Agatha Christie: Halál a Níluson Agatha Christie: Halál a Níluson Agatha Christie: Halál a Níluson Agatha Christie: Halál a Níluson Agatha Christie: Halál a Níluson

Ki irigyelhette szépségét, gazdagságát, boldogságát? Mindenki. Kinék lehetett több-kevesebb oka a gyilkosság – sőt gyilkosságsorozat elkövetésére? A hajón szinte mindenkinek. S ha már Ergyiptomban, régészeti leletek felkeresésére indult útnak gazdag utasaival a hajó, a „véletlenül” fedélzetén tartózkodó Poirot is régészeti módszerekkel kezd a bűntény felderítéséhez: először minden zavaró, fölösleges elemet eltávolít, aztán minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy az a gyilkos, akire (természetesen) a legkevésbé sem gyanakodhatunk.

Poirot kéjutazáson címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1938

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie, Agatha Christie – A krimi királynője, Fekete Könyvek, Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Helikon, Budapest, 2018
384 oldal · ISBN: 9789634791454 · Fordította: Kosáryné Réz Lola
>!
Helikon, Budapest, 2017
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279312 · Fordította: Kosáryné Réz Lola
>!
Európa, Budapest, 2012
364 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794169 · Fordította: Szabó Zoltán

5 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

506 tag · 327 karc · Utolsó karc: 2020. június 19., 18:16 · Bővebben


Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Mrs. Salome Otterbourne · Rosalie Otterbourne · Andrew Pennington · Cornelia Robson · Dr. Carl Bessner · Fleetwood · Jacqueline de Bellefort · Joanna Southwood · Johnny Race ezredes · Linnet Ridgeway · Louise Bourget · Miss Bowers · Miss Marie van Schuyler · Mr. Burnaby · Mr. Fanthorp · Mr. Ferguson · Mrs. Allerton · Mrs. Robson · Simon Doyle · Tim Allerton


Kedvencelte 115

Most olvassa 27

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Agatha Christie: Halál a Níluson

Muszáj azzal kezdenem, hogy most először sikerült teljesen kitalálnom a gyilkos személyét, motivációját. Már csak ezért sem tudok rossz értékelést adni neki, mert végre elértem ezt is :D

Mindettől eltekintve alapvetően nagyon jó történet volt. Annak ellenére, hogy majd' a feléig nem történt semmi érdemleges, mégis érdekes volt, izgalmas, teljes mértékben lekötött. Jó volt részletesen megismerni a szereplőket, és talán azért is sikerült megtalálnom a motivációt, mert ennyire oda tudtam figyelni már az elején is.
A felétől kezdve rohamosan beindulnak az események, néha csak kapkodtam a fejem, hogy mi, miért és hogyan történt.
Imádtam most is Poirot észjárását és nyomozását, hihetetlen, hogy mikre oda nem figyel, és milyen apró nyomok vezetik rá a megoldásra.

Számomra ez a könyv is bizonyította, hogy Agatha a krimik királynője!

6 hozzászólás
>!
Gyula_Böszörményi IP
Agatha Christie: Halál a Níluson

A szerző egyik legjobb regénye, és bár a vége bizony túl melodramatikus – a szerkesztője helyében én nagyon lebeszéltem volna róla –, ettől függetlenül remek kis mű.

1 hozzászólás
>!
MissFortune
Agatha Christie: Halál a Níluson

Érdekesen indult, egy AC regényben általában elég hamar történik a gyilkosság. Na, de nem ebben! Igazán nem bántam, mert így sokkal jobban megismertem a szereplőket. A gyilkosság előtt is fenn tartotta az érdeklődésem, ebben a kis csapatban ugyanis vannak ám egyéniségek. Jó volt a helyszín is; ez a kis hajókázás a Níluson.. Nagyon bele tudtam élni magam. :D
Ezúttal sem találtam ki, ki a gyilkos. Roppant furfangos bűntényről van szó most is, valahogy mostanában kifogom ezeket.
Zseniális könyv!

>!
Deziréé
Agatha Christie: Halál a Níluson

Minél több krimit olvasok annál ügyesebben oldom meg én is a rejtélyeket. Na persze Poirot papa nyomába soha nem fogok érni, de legalább itt rájöttem hogy ki a tettes, szóval nagyon büszke vagyok magamra.
Nagyon jó volt természetesen ez a történet is. Alig vártam, hogy végre történjen valami izgalmas.
Poirot papa még mindig zseniálisan oldja meg a rejtélyeket, nincs is nála jobb nyomozó még mindig azt mondom.

>!
Levandra
Agatha Christie: Halál a Níluson

Ez a kötet is a kedvenceim közé tartozik. Emlékszem, mikor először olvastam, azért szurkoltam, hogy ne legyen gyilkos. Nem mintha mentséget keresnék a tettes számára, mert aljas szándékkal követte el a gyilkosságot. Inkább, azért mert tetszett a hajókázás és a társaság, ami összeverődött egy út erejéig. Szinte mindegyikük egy kicsit flúgos és érdekes volt figyelni őket.

>!
h_orsi MP
Agatha Christie: Halál a Níluson

Nagyon kellemes, egyáltalán nem megrázó krimi. Nincs benne olyan őrületesen sok csavar. Számomra teljesen érthető volt az egész felvezetés, tárgyalás és befejezés is. Teljesen logikus felépítésű és abszolút átlátható, mégis izgalmas történet.
Van eleje, van közepe és van vége, nem úgy mint sok mai kriminek nevezett szennynek.
A helyszínválasztás számomra különösen kedves volt.Teljesen felvillanyozódtam attól, hogy kikeveredtünk Angliából és elhagytuk az európai országokat is. Nekem az összes AC regény közül ennek a leírásai tetszettek a legjobban.
Tényleg nagyon tetszett minden. Az értékéből még az sem von le, hogy kitaláltam a gyilkos személyét.
http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/09/2016-ban-elhatar…

>!
Finn_Hudson
Agatha Christie: Halál a Níluson

Agatha Christie most sem okozott csalódást! Bár már az elejétől tudtam, ki spoiler lesz a gyilkos, maga a bűntény izgalmas volt és nagyon fondorlatos. Poirot ismét olyan semmiségekből jött rá a bűntény megoldására, amire magamtól az életben nem gondoltam volna.
Végül fél csillagot levontam, mert már az elején egyértelmű, hogy ki az áll az egész hátterében, de maga a bűntény megoldása végett megéri elolvasni.

>!
konyvolvaso 
Agatha Christie: Halál a Níluson

Kedvenceim a Poirot regények ezért a regény zsenialitása elragadt. Már a történet helyszíne sem szokványos, egy turistahajón játszódik. Sok csavar jelenik meg , hogy elvonja a figyelmet arról akire terelődhetne a gyanú.Az eltervezett eseménybe mindig belekerül egy-egy váratlan dolog emiatt változtatni kell a forgatókönyvön, ami végül a vesztük lesz. A történet mozgatóereje a gazdagság és a pénz lenne. Agatha Christie rajongóknak ajánlom a könyvet, azon belül is Poirot rajongóknak de a krimi rajongók szeretni fogják.

>!
Hoacin
Agatha Christie: Halál a Níluson

Nehéz rangsorolni a kedvenc Christie regényeimet, de ez a könyv biztos dobogós lenne. A zseniális csavar sajnos már nem tud meglepni, mert annyiszor olvastam, hogyha akarnám, se tudnám elfelejteni a bűntény megoldását, de ettől függetlenül is olvastatja magát. Pedig nem is kifejezetten humorosan írt, és a szereplőgárda sem annyira emlékezetes… mégis, a történetnek valahogy varázsa van. Mint Linnet Ridgeway-nek, a gazdag, okos, csinos fiatal lánynak, akinek az ellenségeken kívül mindene megvan. Legalábbis így hiszi.
Poirot csupán egy gondtalan nyaralást óhajtott, de most határozottan rossz előérzete van (nem csak azért, mert egyes utastársai a szexről óhajtanak vele társalogni), és ezek a tényezők bizony garantálják, hogy itt nemsokára kezdetét veszi a nyomozás. Vízbe pottyant rejtélyes holmik, gyöngysor harapdálás, zöldségekkel teli levél, furcsán büdös körömlakk… a szerelem még mindig veszélyes, és továbbra sem kifizetődő. Ahogy gyilkosokat zsarolni sem.
A helyenként nyomasztó légkört kellemesen oldja a szikrázó egyiptomi napsütés, és sztoribeli kedvenc figurám, Mr. Ferguson, aki oly üdítő színfolt a hajón, mint Poirot koma rózsaszín inge. :D

"- Mi van magával, Monsieur Poirot? Nagyon elhallgatott!
Csak gondolkodom, barátom, csak gondolkodom.
Meditáció a Halálról. A Végtelen Halál, írta Hercule Poirot. A közismert detektív kitűnő monográfiája.
Monsieur Ferguson, maga elképesztően szemtelen!
Meg kell bocsásson nekem! Szeretem megtámadni a hivatalos intézményeket."

>!
gazibla I
Agatha Christie: Halál a Níluson

Hát ez a könyv aztán ott van. :) Nagyon okosan kitervelt bűntény volt. Végig éreztem, hogy ki az elkövető és most valóban ki is találtam. :) Bár többször megcsavarta a történetet AC, de nem tudott félrevezetni. :) Nagyon jó történet. Kedvencem lett. :)

27 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
krlany I+SMP

Milyen abszurd gondolat a boldogság korának nevezni a fiatalságot, azt a kort, melyben leginkább sebezhetők az emberek!

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fiatalság
>!
Sli SP

– Hű, micsoda kellemetlen perszóna! Miért nem őt ölték meg?
– Még sor kerülhet rá – vigasztalta Poirot.

216. oldal, Tizenhetedik fejezet (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · Johnny Race ezredes
>!
krlany I+SMP

Az élet tagadhatatlanul kínál valamiféle kárpótlást a kövér embereknek… Valami ínyenc zamatot… olyan élvezetet, melyet gyakran megtagad az előnyösebb vonalakkal rendelkezőktől.

18. oldal

>!
Gorkie P

Poirot felsóhajtott. Boldog volt, hogy már nem fiatal.

138. oldal, Kilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
krlany I+SMP

– Ijesztő dolgokat művel a szerelem!
– Ezért végződik tragédiával a legtöbb híres szerelmi történet.

320. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
Gorkie P

– Mais oui – szólalt meg végül –, bevallom, szeretem a közönséget. Hiába, hiú vagyok, tele önteltséggel. Szeretem, ha azt mondják: „Nahát, milyen okos ember ez a Hercule Poirot!”

372. oldal, Huszonnyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Sli SP

– Ön is érdeklődik az emberek iránt, Monsieur Poirot? Vagy a kíváncsiságát csak a potenciális bűnözők keltik fel?

96. oldal, Hetedik fejezet (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Gorkie P

– Félek – jelentette ki. – Igen, én, Hercule Poirot félek…

159. oldal, Tizenegyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
csillagka P

Tipikus angolszász, gondolta magában. A sporton kívül semmit sem képes komolyan venni.

90. oldal (Európa, 2004)

5 hozzászólás
>!
kissocsi

Un qui aime et un qui se laisse aimer. (Az egyik szeret, a másik hagyja, hogy szeressék.)


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Race ezredes sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Raymond Chandler: Örök álom
R. J. McGregor: A kis detektívek
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Tony Parsons: A gyiloktáska
Peter James: Kegyetlen tréfa
Richard Morgan: Valós halál
Sophie Hannah: A zárt koporsó
Robert Harris: Führer-nap
Ian Fleming: James Bond – A gyémánt örök