Halál ​a felhők között (Hercule Poirot 12.) 268 csillagozás

Agatha Christie: Halál a felhők között Agatha Christie: Halál a felhők között

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Beszállás! ​A Prometheus utasszállító repülőgép rögtön indul Párizsból Croydonba! Huszonegy utas és két légiutas-kísérő elfoglalja a helyét, és a gép a magasba emelkedik. Két kabinjából a hátsóban vegyes társaság gyűlik össze: angol fodrász kislány, francia régészek, angol fogorvos, két arisztokrata hölgy, francia öregasszony – és egy nagy bajszú kis belga. A második ülésen az ebéd utáni kávé mellett elszunyókál az öregasszony. A kilencedik ülésen szenved a kis belga. Az ötödik és hatodik ülésen vitatkozik a két régész. A tizenkettedik ülésen a fogorvos udvarolni próbál a tizenhatodik ülésen a fodrászlánynak. A légiutas-kísérők fel-alá rohangálnak. Egy darázs döng, majd „csatt!”, lecsapja valaki. A második ülésen – csak nincs valami baj? Feje félrebillen… nem mozdul…

Micsoda szerencse, hogy a kilencedik ülésen a kis belga azonnal magához tér, amint földet ér a gép. Poirot életében először gyanúsítottként kezdi a nyomozást, de szerencsére nem úgy fejezi be.

A… (tovább)

Poirot gyanúba esik illetve Halál a felhők fölött címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1935

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2016
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634053699 · Fordította: Nyikos Eszter
>!
Európa, Budapest, 2010
318 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630788779 · Fordította: Nyikos Eszter

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Jane Grey · Norman Gale


Kedvencelte 13

Most olvassa 5

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

gazibla IP>!
Agatha Christie: Halál a felhők között

Kevés A. C. könyvek egyike mikor biztos voltam a gyilkos kilétében már a 200. oldal körül, viszont a végéig nem tudtam elképzelni hogyan vitte véghez. :) Szeretem az írónő azon könyveit, amelyek valamilyen járműhöz kapcsolódnak(vonat, repülő, hajó).

1 hozzászólás
lind>!
Agatha Christie: Halál a felhők között

Izgalmas és csavaros úgy, ahogy az illik!
Egy nagyon kicsi, zárt térben gyilkosság történik. Nem hittem volna, hogy ekkora rejtély lesz az elkövető kilétének felderítése ilyen körülmények mellett. Minden szereplő egy külön egyéniség volt a mélyreható jellemleírások nélkül is, ami hihetetlenül megragadott (mint minden kötetben). Poirot jelenlétét egy kicsit kevésnek éreztem a történetben. Ő tudta kibogozni a szálakat, övé volt az utolsó szó, de a szereplőkkel külön foglalkozó fejezetek egy nagyon kicsit untattak és még több Poirot részt kívántam magamnak. Összességében ennyi volt az oka annak, hogy levontam egy fél csillagot, bár ezt az egy dolgot igen nehezményeztem. Az angol egy a francia felügyelő feltűnése érdekessé tette a főszereplőnk jellemét. Mindketten segítettek feltenni azokat a kérdéseket Poirot-nak, amiket én is fel szerettem volna tenni, így pedig ezek a párbeszédek sokkal színesebbé tették a kötetet.
Még több AC regényt akarok!

Ferger_Jolcsi P>!
Agatha Christie: Halál a felhők között

Ismét csavaros és fordulatos történethez volt szerencsénk, amit már megszokhattunk A. C-től. Nem sikerült ez esetben sem előre rájönnöm a gyilkos kilétére, de még tippem sem volt rá, mindenki gyanús volt számomra, már megtanultam, hogy aki a legkevésbé tűnik gyanúsnak A. C. regényeimben, biztos, hogy az lesz az elkövető… De ez esetben sem kizárni nem tudtam senkit, sem meggyanúsítani. Biztos az is közrejátszott ebben, hogy elég sokáig elhúztam ez olvasást, így nem is tudtam teljesen beleélni magamat. De a történet és a cselekmény jó volt, élvezetes volt olvasni Poirot újabb eszmefuttatásait.

Orsi_olvas>!
Agatha Christie: Halál a felhők között

Agatha Christie megint kifogott rajtam!
Voltak gyanús jelek, de ezúttal nem jöttem rá a gyilkos kilétére, sőt a kisebb rejtélyek közül is csak néhányat találtam ki.

Poirot nem szeret hajókázni, de a légi közlekedés sem a szíve csücske. A repülés okozta kellemetlenségektől elfoglalt Poirot orra előtt meggyilkolnak egy idős asszonyt.
Maroknyi utas és két utaskísérő, de vajon kinek állt érdekben az öreg hölgy halála?
Mit keresett egy darázs a repülőn?
Ki tartozott kinek és mennyi pénzzel?
Szeretők, elhagyott gyermekek és titkos esküvők, de vajon miért gyanúsítja az esküdtszék Poirot-t?
Földrészeken átívelő kalandos gyilkosság, agyafúrt cselekmény és a mi kedvenc nyomozónk: remek kikapcsolódás volt.

klaratakacs P>!
Agatha Christie: Halál a felhők között

Ha lehet ilyet írni Agatha Christieről, ez egy pörgős könyve. A filmből – évekkel ezelőttről – megmaradt, hogy ki a gyilkos, a hogyanja viszont nem, így teljesen más szempontból olvastam a könyvet. Ez a nő tényleg egy zseni, hogy képes így csavargatni a szálakat.
Annak ellenére, hogy tudtam ki az elkövető mégis élvezettel olvastam, hogyan válik gyanússá a többi szereplő, bár némelyikük eléggé klisé volt spoiler
Ami még megmaradt a filmből, hogy Poirot mennyire nem bírja a repülést….

Hoacin>!
Agatha Christie: Halál a felhők között

Nem ez a kedvencem az írónőtől, számomra a repülő belsejénél sokkal hangulatosabbak a vidéki, vagy az egzotikus helyszínen történt bűnügyek. A szereplők lélekrajza sem olyan kidolgozott és érdekes, mint általában, de azért a szolid humor, és a csavaros bűntény nagyjából kárpótolt a sterilebb miliőért.
Hogy a csudába történhetett meg, hogy egy viszonylag kis repülő zárt utasterében senki nem veszi észre, ahogy fúvócsővel megölik az egyik utast? Mi lehetett a lélektani pillanat, ami elterelte mindenki figyelmét a bűntényről? Miért nem emlékszik egyetlen utas sem ilyen pillanatra? A rendőrség persze dohog, „a leghülyébb bűnügyi trükk, amit valaha láttam, és mégis sikeres volt!”
Ha furfangosan összetett figurákat nem is, de egyéb érdekességeket azért kapunk a szereplőktől: egyikük drezdai porcelánra emlékeztet, a másik kapásból „az a vidéki arisztokrata típus, akiben van valami lószerű”, poggyászaikat átvizsgálva pedig kiviláglik, hogy a cigaretta a retikülök természetes alapkelléke. Itt még a fogorvos is pipázik, így nem lesz ám sokáig hófehér az a vonzó fogsor. Bár a világító kék szeme tényleg nem rossz attribútum. Csak épp ez a mesterség… „ahányszor megcsókol, úgy fogod érezni, mintha azt mondaná: "nyissa egy kicsit nagyobbra, kedves.” :D
A tettes kiléte meglepő, bár talán kissé túlcsavart a megoldás. Poirot természetesen már az elején gyanakszik, de a farbával mindvégig nem áll elő, csak bizonyos időközönként emlékeztet mindenkit az utastérben lecsapott darázs kulcsfontosságára. Ezt természetesen senki nem érti, különben is gyalázat az egész, „egy tisztességes angol gyilkosságot nem így követnek el!”. Ennél csak az nagyobb tragédia, hogy a nők megöregszenek, amit méltatlankodva kikérek magamnak, mi nem öregszünk, csak érünk! :D

„Nos, tehát maga valódi magánnyomozó, akárcsak az én Wilbraham Rice-om. Az olvasók igen lelkesednek érte. Wilbraham Rice rágja a körmét, és egy csomó banánt eszik. Fogalmam sincs, miért találtam ki még a kezdet kezdetén, hogy rágja a körmét, tényleg elég gusztustalan szokás, de most már így marad. Először csak egy kicsit harapdálta néha, de most már muszáj rágnia szegénynek minden egyes könyvben. Már én is unom. A banánevés azért valamivel jobb. Néha mókás helyzetek adódnak belőle, például a bűnözők elcsúszhatnak a banánhéjon.”

gybarbii P>!
Agatha Christie: Halál a felhők között

Nagyon szeretem Agatha Christie regényeit, mindig kizökkent egy kicsit a hétköznapokból, olvasás közben mindig igyekszem figyelni a részletekre, próbálom összerakni a körülményeket a jelekből, hiszen elvileg pont annyit tudtam most is, mint a jó öreg Hercule Poirot, és mégis… Fogalmam sem volt, hogy ki lehet a gyilkos! Mondjuk, ezen már tényleg nem lepődöm meg, hiszen AC mindig olyan tökéletesen szövi a hálóját…
Kedvelem a „bezárt szoba” rejtélyét, hiszen itt nem fordulhat elő, hogy a könyv háromnegyedénél egyszer csak felbukkan egy addig ismeretlen szereplő egy addig ismeretlen indítékkal! Nem, itt csak a jelenlévők közül kerülhet ki a gyilkos, mindenkiről megtudjuk a szükséges információkat, a könyv során megismerhetjük őket közelebről, és erre tessék! Hát gondoltátok volna?! :)

Paulina_Sándorné P>!
Agatha Christie: Halál a felhők között

Meglepő helyszín, váratlan fordulatok (legalábbis a számomra). A frász jött rám, mikor egy bizonyítékot találtak Poirot széke alatt. De a kis belga nem hagyta magát. Vagy háromszor elolvastam a listát, de nem kapcsolatam, hogy ő mit látott rajta akkor. Majd jó nagyot koppanva leesett. :-) Számomra zseniális! Meglepődtem a megoldáson.

encus625 P>!
Agatha Christie: Halál a felhők között

Olvastam már egyszer és emlékeztem is a gyilkosra. Annakidején nem tetszett igazán a történet, de most a megoldás tudatában már jobban tudtam figyelni a részletekre is. Igazi zártszoba-rejtéllyel állunk szemben, csak nem szoba, hanem egy repülőgép a helyszín. :)
Jól kidolgozott könyv, sok más könyvben is felbukkanó elem is van benne, de mégis eredetinek tűnik: régész is van a gépen, mindjárt kettő is, fontos az ártatlanok védelme, mint annyi más könyvében is, spoiler.
Poirot ügyesen göngyölíti fel az eseményeket némi segítséggel és persze már megint kerítőt is játszik. :)

>!
Európa, Budapest, 2010
318 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630788779 · Fordította: Nyikos Eszter
1 hozzászólás
Mrs_Mila>!
Agatha Christie: Halál a felhők között

Majdnem tökéletes volt :)
Én nagyon jól szórakoztam olvasás közben, és fogalmam sem volt, ezt a gyilkosságot hogy lehetett kivitelezni! És hogy ki volt a gyilkos.
A végén kicsit unatkoztam :(
De azért egy újabb remek Agatha Christie könyvet olvashattam, ami újra csak még nagyobb rajongóvá tett. :)


Népszerű idézetek

Orsi_olvas>!

– Csukja be a sze­mét, bará­tom, ahe­lyett, hogy tágra nyitná. Az agyá­val pró­bál­jon látni, ne a sze­mé­vel. Hadd dol­goz­za­nak azok a szürke agy­sej­tek…

3 hozzászólás
Riszperidon P>!

A muzsika… Igen, a zene kiutat jelent a legszorongatóbb gondok közül is.

19. oldal (Európa Könyvkiadó, 2016)

2 hozzászólás
madárka>!

– Maga megőrült!
– Egyáltalán nem őrültem meg – sietett leszögezni Poirot. – Lehet, hogy olykor kissé bogaras vagyok, de ez messze áll az őrültségtől.

208. oldal (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Riszperidon P>!

Az étel helyezkedjék el könnyedén a gyomorban – nyilatkoztatta ki Poirot. – Ha túlságosan nehéz, megbénítja a gondolatokat.

77. oldal (Európa Könyvkiadó, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

– Hihetetlen, hogy a körülmények milyen gyakran kényszerítik az embert olyasmire, amit egyébként is szeretne megtenni.

256. oldal, XXII. fejezet - Jane új állást vállal (Európa, 2010)

Sli P>!

– Mit mondjak, ki keresi?
– Mr. Hercule Poirot.
A komor arcú nő felvezette őket az emeletre, ahol benyitott egy szobába.
– Mr. Air Cool Prott – jelentette be hangosan.

191. oldal, XV. fejezet - Bloomsbury (Európa, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Kogoro>!

– Mr. Air Cool Prott – jelentette be hangosan.

190. oldal, XV. fejezet - Bloomsbury (Európa, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Riszperidon P>!

Soha ne gondolj arra, mi lesz a következő lépés! Minek nyugtalanítanád magad?

15. oldal (Európa Könyvkiadó, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Jane Grey
Orsi_olvas>!

Ódi­vatú mód­sze­reim van­nak. A régi böl­cses­sé­get köve­tem: keresd azt, aki jól jár a bűntény révén.

Kapcsolódó szócikkek: bűntény

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Raymond Chandler: Örök álom
Kondor Vilmos: Budapest noir
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Anthony Horowitz: Titkos szolgálat
Philip Kerr: Halálos március
Georges Simenon: Maigret revolvere
Dorothy L. Sayers: Jelige: „Gyilkosság”