Gyöngyöző ​cián (Race ezredes 4.) 285 csillagozás

Agatha Christie: Gyöngyöző cián Agatha Christie: Gyöngyöző cián Agatha Christie: Gyöngyöző cián Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Rosemary Barton szép, fiatal, gazdag, boldog – miért lenne öngyilkos? De ha nem öngyilkos lett, akkor legközelebbi családtagjai és barátai közül tett ciánt a pezsgőjébe valaki. De ki akarhatta volna a halálát? George Barton, a férje el sem tudja képzelni, megrendezi hát egy évvel felesége halála után ugyanott, ugyanazokkal a vendégekkel a vacsorát, hátha kiderül valami. Ki is derül: újabb haláleset történik. Biztos hát, hogy Rosemary sem önkezével vetett véget az életének. Gyanúsítottakban szokás szerint nincs hiány. Agatha Christie ismét zseniális bűntényt alkotott – minden nyom ott van a szemünk előtt, csak nem vesszük észre…

Valaki hiányzik címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1945

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Európa, Budapest, 2010
302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630790369 · Fordította: Köves Erzsébet
>!
Aquila, Debrecen, 2006
270 oldal · ISBN: 9636794502 · Fordította: Köves Erzsébet
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
272 oldal · ISBN: 9635472277 · Fordította: Köves Erzsébet

2 további kiadás


Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Egy újabb AC krimi kitűnő lélekrajzokkal Poirot és Miss Marple nélkül – esti kikapcsolódásnak tökéletes. Én nem jöttem rá előre a megoldásra, csak játszott velem Agatha…az meg tökéletesen igaz, hogy a házasságban a megcsalatás mindig kiderül, s a másik akkor is érzi, tudja, ha az egyik nem is feltételezi ezt.

Chivas>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Egy korrekt krimi egy zseni tollából. :) Én ugyan nem találtam ki a gyilkost, de elmondható, hogy szinte mindenkit gyanúsítottam, attól függően hogy hol tartottam a könyvben, kivéve az igazit. :) Vissza kellett olvasnom a végén, mert nekem nem volt egyértelmű a megoldás, ezért a fél pont levonás, de akkor is zseniális húzás volt a trükk, amivel megoldottuk a rejtélyt. :)

Lisie87 P>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Ez egy elég jó AC könyv, élvezettel olvastam. Ismét nagyon jól alakította az írónő a történetet, kaptunk először egy öngyilkosságot ( gyilkosságot? ) és jó pár lehetséges elkövetőt, akiknek mind okuk lehet arra, hogy végezzenek az áldozattal. Ahogy legtöbbször az apró részletekben, elejtett kis megjegyzésekben rejlik az igazság. Legalábbis nekem félig segített, hogy sejtsem, hogy ki követhette el a tényleges gyilkosságot spoiler . Szóval volt egy kis sikerélményem! :)

Bíró_Júlia>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

A Tíz kicsi néger könnyed, bűbájos, flörtölésre hajlamos unokahúga.
Adott hét finoman megrajzolt, nyugtalan és hajszolt karakter, rengeteg töprengés, elfogultság, elméletgyártás és bolondulás-közeli, szúrós szorongás mindenki részéről. Az igazi cselekmény nem is a gyanúsítottak-nyomozók felállásban, hanem a népek saját gondolatai közt zajlik. A megoldás amolyan… well, hát tulajdonképpen miért ne, habár elbeszélgetnék róla a szerzővel édes pezsgő vagy pocsék angol kávé mellett.
De igazából anélkül, hogy belekötnék.
Estére, begubózni, kikapcsolódni tökéletes.

6 hozzászólás
dagikám>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Nem egy hagyományos történettel állhattunk szemben. Nem jelent meg sem Miss Marple sem Poirot,de ennek ellenére mégis ugyanolyan izgalmakat élhettünk át.Sejtettem,hogy ki a tettes, de az írőnő csavart a szálakon úgy,hogy teljesen elbizonytalanodtam, de a végén körmönfont megoldással,kis meglepetéssel mégis beigazolódott a gyanúm. Megbizonyosodhattunk róla, hogy nagy nevek nélkül is lehet izgalmas AC történetei.

encus625 P>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Lassan újra kellene olvasnom, mert nem emlékszem rá, hogy ki a tettes. :)

Újraolvasva:
Tetszett a könyv felépítése. Először megismertük a szereplőket, tudomást szerzünk továbbá egy régebbi halálesetről. Rutinos Christie-olvasók persze sejthetik, hogy ez sem öngyilkosság lehetett. Amíg a szereplők „felvonulnak”, kiderülnek az esetleges indítékok is. Aztán felpezsdül a könyv, érezzük, hogy a következő vacsorán történni fog valami. És nem is tévedünk. Innen élesben nyomozunk, majd kiderül minden turpisság.
Sok apró dolog rémlett (az elkövetés módja és az egyik szereplő másik élete pl), a gyilkos személyére viszont nem jöttem rá.
Race nem szerepel túl sokat, Poirot-val se lett volna ez a könyv rossz. Pont beleillett volna ez a szereplőgárda az ő nyomozási módszereibe.

>!
Európa, Budapest, 2010
302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630790369 · Fordította: Köves Erzsébet
4 hozzászólás
korkata>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Ebben a kötetben nem volt sem Poirot, sem Miss Marple. Nekem mégis tetszett.
Fordulatos. A tettest most sem találtam ki.
Érdekes megoldás, hogy az elején a szereplők saját szemszögéből láthatjuk ki hogyan viszonyul az első áldozathoz. Ezzel még jobban összezavart. Izgalmasabbá tette a történetet.

Hoacin>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

A csekély számú lehetséges tettes, a szinte lehetetlen bűntény ugyanúgy adott, mint a legtöbb Agatha Christie műben, de akárcsak a Cipruskoporó esetében, itt is a lélekrajz az igazán eltalált. A szereplők élnek, egyéniségek, jól megírtak. A bűntény megfejtése viszonylag rafinált, némileg tán erőltetett, de ihatatlanul pocsék kávéval szódával elmegy. spoiler A gyanúsítottak listáján természetesen ezúttal is akad olyan, aki „sose volt szenvedélyes és heveskedő: mindig csak hűvös, fegyelmezett és gyakorlatias”, kapunk rejtélyes szépfiút, rejtélyes kevésbészépfiút, szótlan, fura nőt és szótlan, mégfurább nőt. „Van benne valami furcsaság. Sohasem értettem őt igazán, de mindig aggódtam érte”. A gyönyörű, de intelligencia szintjén egy marék lepke elnézést kérek a lepkéktől szintjét képviselő áldozathoz fűződő viszonyuknál csak az egymáshoz kapcsolódó érzéseik érdekesebbek.
Ez is ott van a tíz kedvenc AC krimi közt. :)

„A legtöbb sikeres ember boldogtalan. De éppen ezért vannak sikereik – kénytelenek mindig abból meríteni önbizalmat, hogy elérnek valamit, amire a világ felfigyel. (…) A boldog emberek azért nem viszik semmire, mert olyan jó viszonyban vannak önmagukkal, hogy fütyülnek mindenre.”

9 hozzászólás
Maya >!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Agatha Christie mindig helyrerakja a kedvem. Mikor nem megy az olvasás, ha úgy érzem, hogy összecsaptak a fejem fölött a hullámok, mikor nem kezdem érteni, ami körülöttem történik, ráébreszt, hogy mennyiféle ember járkál a világban, és semmi értelme azon fáradozni, hogy mindenkit megértsek, vagy arra törekedni, hogy mások megértsenek engem.
Ott van a „szép, fiatal, gazdag, boldog” Rosemary – „miért lenne öngyilkos? De ha nem öngyilkos lett, akkor legközelebbi családtagjai és barátai közül tett ciánt a pezsgőjébe valaki. De ki akarhatta volna a halálát?” (fülszöveg) Miután megismertem én is megtettem volna.
Ott van a szürke kisegér kishúg. És nem beleszeret valaki (aki persze nem az, akinek látszik, én meg szépen bedőlök és beveszek mindent).
Már rég nem próbálok találgatni. Csak élvezem az olvasást és a remekül felépített jellemrajzokat.

Joshua182>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Kedvemre való volt a sztori, nehezen is tudtam letenni, és igazság szerint talán fél csillaggal többet kellett volna adnom rá, de szigorú voltam.
Alapjában véve nem lehet okom panaszra, a cselekmény kellően elgondolkodtató, csavaros, a műfaj által „megkövetelt” szereplőbrigád megfelelő változatossággal és arányban képviselteti magát, minden sztereotípiára akad egy karakter, jellemzően nem laposak, jó néhány szolgáltat meglepetést a regény folyamán, Az írónő pedig mesterien zavarja össze az olvasót: szinte kivétel nélkül mindenkire ráterelődik a gyanú, a végkifejlet pedig rendelkezik a megfelelő meglepetésfaktorral ahhoz, hogy ez egy 4,5 csillagos könyv legyen, DE…
Engem nagyon tud zavarni ha egy csavar tartalmaz egy nem túl életszerű elemet, pláne akkor, ha ez a végső csavar: spoiler. Lehet hogy csak én vagyok finnyás, vagy szőrszálhasogató, de egy plusz fél, vagy egész csillagért elvárom, hogy ilyesmibe ne tudjak belekötni. Ezt leszámítva tetszett a történet, stílusát és felépítését tekintve is.
A gyilkos kilétét illetően bevallom, az öreg Race ezredes teóriája fogalmazódott meg bennem már viszonylag korán, és meg voltam róla győződve, hogy milyen ravasz vagyok, mennyire átlátok a szitán. Hogy végül nem lett igazam, bizonyítja: többet kell még olvasnom a szerzőtől, hogy „megedződjek”! Vagy éppen azt, hogy az idősekre jellemzően látom a dolgokat, ami nem túl kecsegtető. Remélem az előbbi!


Népszerű idézetek

utazó>!

– Igen, de az idei nyár nagyon meleg volt, és rengeteg a moly. Mindenki azt mondja, az idén csúnyán elszaporodtak a molyok. Meg persze a darazsak is.

100. oldal

8 hozzászólás
Sli P>!

– A legtöbb sikeres ember boldogtalan. De éppen ezért vannak sikereik – kénytelenek mindig abból meríteni önbizalmat, hogy elérnek valamit, amire a világ felfigyel.
– Milyen elképesztő ötleteid vannak, Anthony!
– Ha kicsit gondolkozol, rá fogsz jönni, hogy igazam van. A boldog emberek azért nem viszik semmire, mert olyan jó viszonyban vannak önmagukkal, hogy fütyülnek mindenre. Úgy, mint én. Ezekkel rendszerint jól ki lehet jönni, megint csak: úgy, mint velem.

113. oldal, II. könyv - Harmadik fejezet (Magyar Könyvklub, 1996)

Bla I>!

A (deszert) a cseresznyedzsemre emlékeztet, amilyet egyszer én is készítettem…
-…én nem értek a háztartáshoz. Koncentráljon a dzsemkészítésre, kiváltképp a cseresznyedzsemre.
– Ritkán készítek cseresznyedzsemet.
– Miért?
– Mert könnyen megcukrosodik, hacsak nem főzőcseresznyéből készíti az ember, az ún. Morelli-cseresznyéből.

218. oldal

1 hozzászólás
wolfsteps>!

Vagyis ez a nyomorúság, ez a sajgó, kínzó várakozás – ez a szerelem!

Ninácska P>!

– Minden családnak megvan a maga fekete báránya – mondta George.

46. oldal - Gyöngyöző cián (Európa Könyvkiadó, 2010)

Joshua182>!

Ha valaki azt táviratozza neked, hogy végez magával, ha nem kap postafordultával kétszáz fontot, rendszerint rá fogsz jönni, hogy húsz font is bőven megteszi… Sőt merem állítani, hogy egy tízes is!

29. oldal (Magyar Könyvklub, 1996)

worsi P>!

– Halljam, mitől félsz.
– Nem szívesen mondanám el neked, Anthony.
– Ugyan már, ne viccelj. Úgy viselkedsz, mint a legócskább krimik hősnői, akik mindjárt az első fejezetben azzal kezdik, hogy nem mondhatnak el valamit, csak azért, hogy a hős zűrbe keveredjen, és a könyv még vagy ötvenezer szóval hosszabb legyen.

263. oldal (III. könyv, Tizenegyedik fejezet)

1 hozzászólás
Ninácska P>!

Hat ember gondolt Rosemary Bartonra, aki most egy éve halt meg…

(első mondat)

alaurent P>!

Tanulság: még egy gyilkos nő is rendes lány volt valamikor.

Szédültnapraforgó>!

Micsoda képtelen ostobaságokat hord össze az ember, ha szerelmes! Annak idején nem hangzott olyan ostobán, de így, higgadtabban felmelegítve! Miért nem tudják a nők elfelejteni az ilyesmit? A férfiak nem szeretik, ha folyton emlékeztetik őket, milyen szamarak voltak.

76. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Toby Litt: Halvaboncolás
Sharon Bolton: Halj meg kétszer!
Sharon Bolton: Egyikünk hazudik
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Martina Cole: A madám
Pamela Branch: Dögölj meg, kedvesem!
Pamela Branch: Minden hétfőn gyilkosság
John Marrs: The One – A tökéletes pár
Martina Cole: Veszélyes hölgy
Martina Cole: A szöktetés