Gyöngyöző ​cián (Race ezredes 4.) 497 csillagozás

Agatha Christie: Gyöngyöző cián Agatha Christie: Gyöngyöző cián Agatha Christie: Gyöngyöző cián Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Rosemary Barton szép, fiatal, gazdag, boldog – miért lenne öngyilkos? De ha nem öngyilkos lett, akkor legközelebbi családtagjai és barátai közül tett ciánt a pezsgőjébe valaki. De ki akarhatta volna a halálát? George Barton, a férje el sem tudja képzelni, megrendezi hát egy évvel felesége halála után ugyanott, ugyanazokkal a vendégekkel a vacsorát, hátha kiderül valami. Ki is derül: újabb haláleset történik. Biztos hát, hogy Rosemary sem önkezével vetett véget az életének. Gyanúsítottakban szokás szerint nincs hiány. Agatha Christie ismét zseniális bűntényt alkotott – minden nyom ott van a szemünk előtt, csak nem vesszük észre…

Valaki hiányzik címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1945

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Aquila könyvek Aquila · Agatha Christie Helikon · Európa krimi Európa

>!
Helikon, Budapest, 2023
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636202989 · Fordította: Köves Erzsébet
>!
Helikon, Budapest, 2022
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798804 · Fordította: Köves Erzsébet
>!
Helikon, Budapest, 2022
312 oldal · ISBN: 9789634799443 · Fordította: Köves Erzsébet

6 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Johnny Race ezredes · Anthony Browne · Chloe Elizabeth West · George Barton · Lady Alexandra Hayle · Rosemary Barton · Stephen Farraday


Kedvencelte 14

Most olvassa 5

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 92


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Ez is azon Agatha-történetek közé tartozik, ahol nem bukkan fel sem Hercule Poirot, sem Miss Marple. Ez egy csavaros, de klasszikus rejtély, okos, gyakran szellemes és jól megírt krimi. Christie bizonyosan jó emberismerő, megfigyelő volt, most különösen sok színes karaktert vonultat fel a krimijében.

https://gaboolvas.blogspot.com/2022/05/gyongyozo-cian.html

Bla IP>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Egy újabb AC krimi kitűnő lélekrajzokkal Poirot és Miss Marple nélkül – esti kikapcsolódásnak tökéletes. Én nem jöttem rá előre a megoldásra, csak játszott velem Agatha…az meg tökéletesen igaz, hogy a házasságban a megcsalatás mindig kiderül, s a másik akkor is érzi, tudja, ha az egyik nem is feltételezi ezt.

meseanyu P>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Nem találtam most olyan szövevényesnek a bűntényt, kicsit hajánál fogva előrángatottnak éreztem a megoldást, de mégis nagyon kellemes órákat töltöttem ezzel a könyvvel, izgalmas, érdekes, szórakoztató volt. Tetszettek a szereplők gondolatainak, érzelmeinek leírása, éltek a párbeszédek, volt kis humor, szimpatikus szereplők, szóval jól összerakott kis regény volt ez is, ebben az újraolvasásban sem kellett csalódnom.

Cukormalac P>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Vannak könyvek, amiket úgy olvasunk, hogy tudjuk, érdemes ráérősen haladni velük és minden egyes alkalomra, mikor felütjük őket, csak kicsit adunk magunknak belőlük, hogy minél tovább tartson az élvezet, legyen idő és lehetőség elmerülni a szövegben, tudjunk gyönyörködni a stílusban, képekben, varázsoljanak az eszközök és esetleg napok-hetek-hónapok múlva érje el a kívánt hatást, nem muszáj, hogy rögtön megszülessen az érzés… és vannak azok, amiket elkezdünk, minden másba belefeledkezve folytatjuk, majd – mivel annyira berántanak, hogy valósággal odaszögeznek az éppen kiválasztott olvasóhelyünkhöz – hirtelen realizáljuk: odalett több, mint háromszáz oldal. Az Agatha Christie-krimik nagy többsége nálam ebbe a kategóriába tartozik és valamiért éreztem, hogy ismételten nem kell majd csalódnom a kiválasztottban, kivételesen és csupán csak a végeredmény miatt vontam le egy felest, ugyanis gyakorlott olvasójaként nem tartom kifejezetten szimpatikus húzásnak, ha olyan elem szorul a magyarázatba – abban a bizonyos na, most aztán elkaptalak, gyanútlan nyomozótárs-fordulatban ütőkártya formájában –, amit korábban már elsütött.

S habár ez most egy önálló történet, amelyben közkedvelt nyomozóink nem szerepelnek, különösebben humort sem fedezhetünk fel benne (pedig én azt az oldalát is nagyon szoktam kedvelni Dame Agathának), ellenben lélektani mélységeket és érdekes emberi jellemeket, elgondolkodtató pszichológiai kórképeket igenis – ilyenkor durván el szoktam gondolkodni, hogy a viharban lehetett ez a néni ennyire jó emberismerő, plusz, ami minden egyes alkalommal, ha ilyen előkelő társaságokban történt ilyen-olyan bűnügyekről olvasok neki köszönhetően és szintén kérdéseket vet fel bennem: miért és főleg hogyan? Amikor azt hinné az ember, hogy már mindent látott és sem az esti híradó, sem a Kékfény nem tud újat mutatni, csak kapjon le egy Christie-kötetet a polcról, tapasztal majd olyat, hogy nem győz pislogni…

A Gyöngyöző cián egy látszólag egyszerű kis sablonra, sokszor elpufogtatottnak tűnő alapötletre épülő detektívregény, de közben, ha elmélyülünk benne, kiderül, milyen sodró lendületű, csavaros és összetett, tényleg újfent az emberi pszichét ügyesen, utánozhatatlanul boncolgató könyv, amit valószínűleg még sokáig újszerű és hatásos élményként fogok számon tartani. Ebből a szempontból nekem nagyon kiemelkedik a már ismert regényei sorából és még annak ellenére is nagyon tetszett, hogy alapvetően nem szoktam rajongani ezekért a sztorikért, itt viszont minden rendben volt: sem direkt bugyuta szereplőcskék, mellőzte a felesleges és totál csacska szerelmi szálat is, maradt helyette a lényeg, aminek háttere már-már szabályosan ijesztő tudott lenni időnként. Hiába próbálok időnként más krimiket is olvasni, azért mindig vissza-visszatérek AC-hez, mert elvitathatatlan az öröksége, amit az ilyen remekelések is bizonyítanak minden egyes alkalommal.

>!
Helikon, Budapest, 2022
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634798804 · Fordította: Köves Erzsébet
Chivas>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Egy korrekt krimi egy zseni tollából. :) Én ugyan nem találtam ki a gyilkost, de elmondható, hogy szinte mindenkit gyanúsítottam, attól függően hogy hol tartottam a könyvben, kivéve az igazit. :) Vissza kellett olvasnom a végén, mert nekem nem volt egyértelmű a megoldás, ezért a fél pont levonás, de akkor is zseniális húzás volt a trükk, amivel megoldottuk a rejtélyt. :)

ppeva P>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Mindig élvezet AC krimiket olvasni! Szerencsémre van még egy csomó, amit nem olvastam, aztán meg kezdhetem elölről. :)

Érdekes volt a könyv felépítése. Lassan már mindenki gyanús volt, hol erre, hol arra tippeltem. Volt egy pillanat, amikor megfordult a fejemben, hogy esetleg ki lehet a mozgató a háttérből. De hogy igazán mi és hogy történt, azt nem találtam ki.

Egy kihívás kedvéért németül is elolvastam ugyanezt a krimit. Furcsa, hogy voltak eltérések a fordításban. Kíváncsi vagyok, mi lehet az eredetiben. Ha sikerül felhajtanom, elolvasom majd angolul is.
off

Lisie87>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Ez egy elég jó AC könyv, élvezettel olvastam. Ismét nagyon jól alakította az írónő a történetet, kaptunk először egy öngyilkosságot ( gyilkosságot? ) és jó pár lehetséges elkövetőt, akiknek mind okuk lehet arra, hogy végezzenek az áldozattal. Ahogy legtöbbször az apró részletekben, elejtett kis megjegyzésekben rejlik az igazság. Legalábbis nekem félig segített, hogy sejtsem, hogy ki követhette el a tényleges gyilkosságot spoiler . Szóval volt egy kis sikerélményem! :)

Bíró_Júlia>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

A Tíz kicsi néger könnyed, bűbájos, flörtölésre hajlamos unokahúga.
Adott hét finoman megrajzolt, nyugtalan és hajszolt karakter, rengeteg töprengés, elfogultság, elméletgyártás és bolondulás-közeli, szúrós szorongás mindenki részéről. Az igazi cselekmény nem is a gyanúsítottak-nyomozók felállásban, hanem a népek saját gondolatai közt zajlik. A megoldás amolyan… well, hát tulajdonképpen miért ne, habár elbeszélgetnék róla a szerzővel édes pezsgő vagy pocsék angol kávé mellett.
De igazából anélkül, hogy belekötnék.
Estére, begubózni, kikapcsolódni tökéletes.

6 hozzászólás
Totti86>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

A Gyöngyöző ciánt nagyon régen olvastam már egyszer. Kevés dologra emlékeztem belőle, de annyi megmaradt, hogy valami miatt az egyik kedvenc AC regényem. Most, hogy újra elolvastam, már tudom, hogy miért.
A könyv 3 részre tagolódik. Az első rész, rendhagyó módon mutatja be a szereplőket: mindenki az egy évvel ezelőtt elhunyt Rosemaryre emlékszik vissza. Ezáltal megismerjük őket is, valamint azt, hogy Rosemary milyen szerepet töltött be az életükben. AC mindig érdekes, vagy legalábbis karakteres embereket vonultat fel a műveiben, de részarányában soha annyit, mint ebben a könyvben. Itt mindenkinek valamj miatt különleges a története. Az emberi gyarlóság, a felvállalt szerepek, a kötelezően hordott álarcok mind annyira jellemzőek az emberekre. És itt mindből akad bőven. AC talán még soha nem dolgozott ennyire szépen kidolgozott, és odaillő szereplőkkel, és ezt érezni is lehet a végeredményen.
A második résznek fel nem foghatom, miért az a címe, ami. Ha a dramaturgiát és a mintát nézzük, egyértelmű, hogy spoiler-nak kellett volna lennie. Ez az egyetlen dolog, amit negatívumként fel tudnék róni.
A történet nagyon rendben van, ahogy a dramaturgia is, és annyi mély gondolat hangzik el, olyan sok józan helyzetértékelés, annyi önirónia, ami így együtt az egyik legerősebb művé teszik a szememben ezt a regényt.

Ötlet: 5
Következetesség: 5
Stílus: 5
Érdeklődés fenntartása: 5
Emlékezetes jelenetek: 4
Kidolgozott karakterek: 5
Újraolvasás: 5

Átlag: 4,9

theodora P>!
Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Ismét egy új Helikonos kiadásra kerítettem sort és csak később vettem észre, hogy épp ez a közös könyv a molyon futó Agatha Christie kihíváson is :)
A regény izgalmas szerkezettel játszik: különböző szereplők emlékeznek vissza a szép Rosemary-re, aki épp egy éve a születésnapi estélyén halt meg. Tetszett a regény felépítése: az első száz oldalon megismerhetjük a hat szereplő gondolatait Rosemaryről és már itt vadászhatunk nyomokra. A második nagy részben a vacsora, a leleplezés szervezését követhetjük majd az utolsó fejezetben a feloldást.
Érdekes karaktereket mutat be ismét Agatha Christie. Jó kikapcsolódást nyújtott ez a regény is és ezzel a végére értem Race ezredes 'sorozatának' (csak 4 részből áll). Felkészülnek a Poirot kötetek – jó néhányát kivettem a könyvtárból! :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sli P>!

– A legtöbb sikeres ember boldogtalan. De éppen ezért vannak sikereik – kénytelenek mindig abból meríteni önbizalmat, hogy elérnek valamit, amire a világ felfigyel.
– Milyen elképesztő ötleteid vannak, Anthony!
– Ha kicsit gondolkozol, rá fogsz jönni, hogy igazam van. A boldog emberek azért nem viszik semmire, mert olyan jó viszonyban vannak önmagukkal, hogy fütyülnek mindenre.

113. oldal, II. könyv, Harmadik fejezet (Magyar Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · boldogtalanság · siker
utazó>!

– Igen, de az idei nyár nagyon meleg volt, és rengeteg a moly. Mindenki azt mondja, az idén csúnyán elszaporodtak a molyok. Meg persze a darazsak is.

100. oldal

8 hozzászólás
robinson P>!

Race ezredesnek nem volt erős oldala a csevegés. Modellje lehetett volna egy korábbi regényíró nemzedék kedvelt figurájának, a hallgatag erős embernek.

Kapcsolódó szócikkek: Johnny Race ezredes
robinson P>!

Az volt a baj, hogy túl gyakran találkoztak. Nem lehet egy viszonyt állandóan forrponton tartani.

Bla IP>!

A (deszert) a cseresznyedzsemre emlékeztet, amilyet egyszer én is készítettem…
-…én nem értek a háztartáshoz. Koncentráljon a dzsemkészítésre, kiváltképp a cseresznyedzsemre.
– Ritkán készítek cseresznyedzsemet.
– Miért?
– Mert könnyen megcukrosodik, hacsak nem főzőcseresznyéből készíti az ember, az ún. Morelli-cseresznyéből.

218. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

Nem jó, ha két ember együtt marad, ha már nem szereti egymást.

wolfsteps>!

Vagyis ez a nyomorúság, ez a sajgó, kínzó várakozás – ez a szerelem!

Joshua182 >!

Ha valaki azt táviratozza neked, hogy végez magával, ha nem kap postafordultával kétszáz fontot, rendszerint rá fogsz jönni, hogy húsz font is bőven megteszi… Sőt merem állítani, hogy egy tízes is!

29. oldal (Magyar Könyvklub, 1996)

tgagnes>!

Vidéken nagyon lényeges, hogy kik a szomszédok. Az embernek vagy elutasítóan, vagy barátságosan kell viselkednie velük; nem kezelheti egyszerűen kedves ismerősként őket, mint Londonban.


Népszerű triviák

Kogoro>!

A regény alapja Agatha Christie egyik korábbi novellája, amiben Hercule Poirot is szerepelt.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Agatha Christie: Gyöngyöző cián

Hasonló könyvek címkék alapján

Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse
Ken Follett: A Tű a szénakazalban
A. A. Milne: Éppen jókor!…
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Graham Greene: Brightoni szikla
Szerb Antal: A Pendragon-legenda
Stephen King: Borzalmak városa
John Dickson Carr: A sorozatos öngyilkosságok esete
G. K. Chesterton: Az ember, aki Csütörtök volt