Gyilkosvadászat (Hercule Poirot 31.) (Ariadne Oliver 4.) (Felicity Lemon 4.) 167 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosvadászat Agatha Christie: Gyilkosvadászat Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Mrs. Oliver elvállalja, hogy Sir George Stubbs vidéki kastélyában, a kerti ünnepélyen megrendez egy „Hol a hulla?” játékot. De először is odahívja a világ leghíresebb belgáját, Hercule Poirot-t, mert valami nem tetszik neki. Poirot, aki már megszokta, hogy a regényírónő rosszul fejezi ki magát, vállalja a vizsgálódást. A játék természetesen komolyra fordul: meghal az a cserkészlány, akinek csak játszania kéne a hullát. A kerti ünnepélyen nemcsak a környéken lakók vettek részt, hanem a szomszédban álló diákszálló átutazó vendégei is, gyanúsítottban nincs hát hiány. Másnapra eltűnik az ifjú, szépséges és szegény Lady Stubbs is.

Poirot most sem hagyja cserben Mrs. Olivert és az olvasókat.

Gloriett a hullának címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1956

A következő kiadói sorozatban jelent meg: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport

>!
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156384089 · Fordította: Horváth Kornélia
>!
Európa, Budapest, 2012
246 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793421 · Fordította: Horváth Kornélia

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

660 tag · 625 karc · Utolsó karc: 2022. november 19., 13:16 · Bővebben


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Ariadne Oliver · Felicity Lemon


Kedvencelte 7

Most olvassa 17

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Dóra_Viki P>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Egy játékból megrendezett gyilkosság, ami valósággá válik.
Nekem elég lassan indult be a történet. Egy kicsit kevésnek éreztem Poirot jelenlétét, de mégis ki más, mint ő oldotta meg a rejtélyes gyilkosság/okat. Persze most sem sikerült kitalálni, ki lehetett a gyilkos. A történet, izgalmas, érdekes, és szokás szerint csavaros megoldással ér véget.

theodora>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Tökéletes nyári olvasmány ez a regény – egyrészt ekkor játszódik, másrészt egy izgalmas nyomozásról olvashatunk, ami megdolgoztatja a nyomozási képességeinket. Ismét volt néhány tippem, de túl sok volt a zavaró szál, hogy rájöjjek a megoldásra. Nagyon tetszett a helyszín, a vidéki birtok a csónakházzal, folyóparttal és a kerti mulatsággal ill. jókat derültem Mrs. Oliver színpadias viselkedésén – remek párost alkottak Poirottal!

Örülök, hogy újra megjelent ez a regény – ezzel a címmel (;))… Ha csak egy Agatha Christie regényt olvasnátok el a nyáron, akkor legyen ez ;)

Bővebben a blogon!

2 hozzászólás
LepkeLány>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Az eleje egy kicsit lassan indult, nem igazán láttam át a szereplőket. De mint minden AC könyv, ez is nagyon tetszett! :)
Izgalmas volt, játékos mulatságnak induló gyilkosság. Szegény Mrs. Oliver már megint mibe keveredett. Nagyon szeretem a karakterét, jószívű és vicces, jókat mosolyogtam rajta.
Elég sok elmélete volt a rendőrségnek, sok gyanúsított (el is hittem párat közülük), de természetesen a végső megoldást megint Poirot szolgáltatta, aki olyannal állt elő, amire senki sem gondolt.

Gorkie P>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Hűha! Ez zseniális volt!
Végig tetszett a történet, de ami a végén kiderült elképesztő volt! Még nem tértem magamhoz! Ez aztán csavaros történet!
Bevallom nem tudtam még ötletet se, megérzésem se volt a gyilkos kilétét illetően, pedig mindig van 1-2 jelöltem.
Ez bizony nagyon-nagyon tetszett!
Jaj, és ez a borító! *.*
Nem is tudok értelmesebb értékelést írni jelenleg. :D

Dorka50 P>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Poirot a legjobb, Mrs Oliverrel megspékelve pedig még jobb. Bírom a szétszórt krimi író karakterét. Maga a sztori jól meg lett csavarva, de követhető. Természetesen most sem sikerült kitalálnom ki a gyilkos, de pont ezért szeretem AC könyveit. Az alapötlet is nagyon tetszett, kicsit más volt, mint amiket eddig olvastam.

mani12 P>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Én erre megadom az 5 csillagot, mert izgalmas volt, totál homály volt a gyilkos kiléte, és megint ütött a végén a csavar. Hát, erre nem gondoltam az biztos. Nálam is már mindenki gyanúsított, az is, aki nem, még sem voltam még csak a közelében sem. :D

ÁrnyékVirág P>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Ezzel az esettel még a nagy Hercule Poirotnak is meggyűlt a baja, se indíték, se gyanusított, csak egy hulla, és egy eltűnt személy. Na meg Mrs. Oliver és az ő női megérzései, amelyek ezúttal nem csalnak, hanem nyomra vezetik a kis belgát.
Magamról pedig megállapítottam, hogy nem hiába vagyok túl az A.C életmű felén, mert már megsejtem bizonyos jelekből a történet várható alakulását. Agatha néni zseniális, de több történetben is felhasználja ugyanazokat az elemeket.

Attila_Saw>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Nem ezt fogom választani Agatha Christie-től a kedvenc könyvet, de attól még meg kell állapítanom, hogy igazán jó lett.
Már maga a fülszöveg, illetve az alaptörténet felvázolása igazán érdekesre és izgalmasra sikeredett a gyilkosvadászat játék miatt, ahol az álhullából hulla válik. Voltak ugyan bizonyos dolgokkal kapcsolatban megérzéseim, elméleteim, például a holttest rejtekhelyét megoldottam, de sok más kérdés megválaszolatlanok maradtak, amik igen fontos szempontok voltak a gyilkosság megfejtéséhez. Mikor kiderült az igazság, egy ideig szitkozódtam, hiszen Agatha még a könyv elején elmondja, mi lesz a könyv végkimenetele, és ki lesz a gyilkos és a megoldás, én pedig nem tulajdonítottam akkor kimondottan nagy jelentőséget neki.
Agyon csavart, nyakatekert megoldás bontakozott ki ebből, de tetszett. Annyira szomorú vagyok, hogy látom, már nincs sok hátra a Poirot sorozatból.

Booklover_31>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Így a hatodik kötet után úgy érzem, hogy Agatha Christie alkotásai a komfort-olvasmányaimmá váltak. Egyszerűen imádok elveszni az írónő által kreált történetekben – itt sem volt ez másképp. Most először éreztem azt, hogy még csak sejtésem sincs, hogy mi történt. Mindenféle elméletet gyártottam már, és egyáltalán nem meglepő módon a végén kiderült, hogy még csak a közelében sem voltam a megoldásnak. Egy kis keserűséget azonban érzek a könyvvel kapcsolatban. Számomra túl hirtelen jött a lezárás és a vég, én még szívesen olvastam volna. Összességében ismét egy igazán egyedi és élvezhető történetet kaptam, amivel egy újabb kötetet pipálhatok ki AC életművében. :)

pufirizs>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Titokban mindig reménykedem egy aprócskát, hogy most majd kitalálom a gyilkos kilétét és indítékát, de a legtöbb esetben teljesen esélytelen vagyok. Hát, ennek a könyvnek az esetében meg aztán csak tapogatóztam a vaksötétben. Csavarokkal és tekervényes megoldásokkal teli lett a megoldás, de se baj, majd legközelebb.
A kiszámíthatósága ellenére tetszett nagyon az alapötlet, azaz, hogy Mrs. Oliver kitalált játékból egy gyilkosságot, ami igazivá alakult. Szuper volt a vásári, karneváli hangulat, szervezkedés, mókázás, nagy tömeg. Teli volt humorral férfiakról, nőkről, és életről. Kezdem megszeretni AC-t, amikor ilyen könyveket olvasok tőle.


Népszerű idézetek

Sli P>!

Poirot mindig szívesen hagyta beszélni az embereket. Minél többen mondtak neki minél több mindent, annál jobb. Szinte mindig volt egy mákszemnyi igazság a mondókájukban.

158. oldal, Tizenkettedik fejezet (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: beszéd · Hercule Poirot · igazság
Gorkie P>!

Én, Hercule Poirot, sosem adom fel.

209. oldal, Tizenhatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
ppeva P>!

Az is bolond, aki építésznek áll! Akinek tűrhető az ízlése, annak nincs pénze, akinek meg van, az mind valami förmedvényt akar építeni.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: építész
3 hozzászólás
Gorkie P>!

– Nagyon gonosz a világ, M. Poirot. És nagyon gonosz emberek lakják.

57. oldal, Negyedik fejezet

Gorkie P>!

Poirot sosem kockáztatta meg, hogy este fedetlen fejjel hagyja el a házat.

53. oldal, Negyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Gorkie P>!

Akármilyen nagyok és gyönyörűek is a virágok, ha elpusztítjuk a gyökereket, a virágnak is vége.

44. oldal, Harmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Gorkie P>!

– Annyi minden függ attól, hogy milyen szemszögből nézi az ember a dolgokat – nevetett Warburton.

47. oldal, Negyedik fejezet

ppeva P>!

– Azt szeretném, ha minden ostoba embertől megszabadulhatnánk – egyszer és mindenkorra! Nem szabad hagyni, hogy szaporodjanak. Gondoljon bele, hogy mi lenne az eredménye, ha egy generációig kizárólag az értelmesek szaporodhatnának.
– Talán a pszichiátriai osztály betegszámának a megugrása – felelte Poirot szárazon. A virág mellett szükség van a gyökerekre is, Mr. Legge. Akármilyen nagyok és gyönyörűek is a virágok, ha elpusztítjuk a gyökereket, a virágnak is vége.

44. oldal

ppeva P>!

– Ha jól tudom, azért van itt, Mr. Weyman, hogy Sir George számára tervezzen egy teniszpavilont.
– Ártalmatlan elfoglaltság – mondta Michael. – Mármint bűnügyileg. Hogy építészetileg is az-e, abban már nem vagyok annyira biztos. Mire elkészül, valószínűleg a jó ízlés elleni merénylet lesz a dologból.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: építész
dontforgettosmileandread P>!

– Minden feleség erre panaszkodik – mondta Poirot. – Különösen az angol férjek esetében – tette hozzá.
– Önök, külföldiek gálánsabbak.
– Mert mi tisztában vagyunk vele – mondta Poirot hogy a nőknek hetente legalább egyszer, de inkább három-négy alkalommal el kell mondani, hogy mennyire szeretjük őket. Valamint hogy bölcs dolog virágokat vinni nekik, bókolni, és megjegyezni, hogy milyen jól áll az új ruhájuk vagy kalapjuk.

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Ariadne Oliver sorozat · Összehasonlítás
Felicity Lemon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Dashiell Hammett: A máltai sólyom
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Thomas Harris: A vörös sárkány
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Alan Alexander Milne: Micsoda négy nap!
Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár a Grand Hotelben
Hjalmar Söderberg: Doktor Glas
A. A. Milne: Éppen jókor!…