Gyilkosvadászat (Hercule Poirot 31.) (Ariadne Oliver 4.) (Felicity Lemon 4.) 122 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Mrs. Oliver elvállalja, hogy Sir George Stubbs vidéki kastélyában, a kerti ünnepélyen megrendez egy „Hol a hulla?” játékot. De először is odahívja a világ leghíresebb belgáját, Hercule Poirot-t, mert valami nem tetszik neki. Poirot, aki már megszokta, hogy a regényírónő rosszul fejezi ki magát, vállalja a vizsgálódást. A játék természetesen komolyra fordul: meghal az a cserkészlány, akinek csak játszania kéne a hullát. A kerti ünnepélyen nemcsak a környéken lakók vettek részt, hanem a szomszédban álló diákszálló átutazó vendégei is, gyanúsítottban nincs hát hiány. Másnapra eltűnik az ifjú, szépséges és szegény Lady Stubbs is.

Poirot most sem hagyja cserben Mrs. Olivert és az olvasókat.

Gloriett a hullának címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1956

>!
Európa, Budapest, 2012
246 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793421 · Fordította: Horváth Kornélia

Kapcsolódó zóna

!

Agatha Christie

593 tag · 497 karc · Utolsó karc: 2021. október 14., 20:08 · Bővebben


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · Ariadne Oliver · Felicity Lemon


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Szöszmösz_Gorkie P>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Hűha! Ez zseniális volt!
Végig tetszett a történet, de ami a végén kiderült elképesztő volt! Még nem tértem magamhoz! Ez aztán csavaros történet!
Bevallom nem tudtam még ötletet se, megérzésem se volt a gyilkos kilétét illetően, pedig mindig van 1-2 jelöltem.
Ez bizony nagyon-nagyon tetszett!
Jaj, és ez a borító! *.*
Nem is tudok értelmesebb értékelést írni jelenleg. :D

mani12>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Én erre megadom az 5 csillagot, mert izgalmas volt, totál homály volt a gyilkos kiléte, és megint ütött a végén a csavar. Hát, erre nem gondoltam az biztos. Nálam is már mindenki gyanúsított, az is, aki nem, még sem voltam még csak a közelében sem. :D

ÁrnyékVirág>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Ezzel az esettel még a nagy Hercule Poirotnak is meggyűlt a baja, se indíték, se gyanusított, csak egy hulla, és egy eltűnt személy. Na meg Mrs. Oliver és az ő női megérzései, amelyek ezúttal nem csalnak, hanem nyomra vezetik a kis belgát.
Magamról pedig megállapítottam, hogy nem hiába vagyok túl az A.C életmű felén, mert már megsejtem bizonyos jelekből a történet várható alakulását. Agatha néni zseniális, de több történetben is felhasználja ugyanazokat az elemeket.

Attila_Saw>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Nem ezt fogom választani Agatha Christie-től a kedvenc könyvet, de attól még meg kell állapítanom, hogy igazán jó lett.
Már maga a fülszöveg, illetve az alaptörténet felvázolása igazán érdekesre és izgalmasra sikeredett a gyilkosvadászat játék miatt, ahol az álhullából hulla válik. Voltak ugyan bizonyos dolgokkal kapcsolatban megérzéseim, elméleteim, például a holttest rejtekhelyét megoldottam, de sok más kérdés megválaszolatlanok maradtak, amik igen fontos szempontok voltak a gyilkosság megfejtéséhez. Mikor kiderült az igazság, egy ideig szitkozódtam, hiszen Agatha még a könyv elején elmondja, mi lesz a könyv végkimenetele, és ki lesz a gyilkos és a megoldás, én pedig nem tulajdonítottam akkor kimondottan nagy jelentőséget neki.
Agyon csavart, nyakatekert megoldás bontakozott ki ebből, de tetszett. Annyira szomorú vagyok, hogy látom, már nincs sok hátra a Poirot sorozatból.

pufirizs>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Titokban mindig reménykedem egy aprócskát, hogy most majd kitalálom a gyilkos kilétét és indítékát, de a legtöbb esetben teljesen esélytelen vagyok. Hát, ennek a könyvnek az esetében meg aztán csak tapogatóztam a vaksötétben. Csavarokkal és tekervényes megoldásokkal teli lett a megoldás, de se baj, majd legközelebb.
A kiszámíthatósága ellenére tetszett nagyon az alapötlet, azaz, hogy Mrs. Oliver kitalált játékból egy gyilkosságot, ami igazivá alakult. Szuper volt a vásári, karneváli hangulat, szervezkedés, mókázás, nagy tömeg. Teli volt humorral férfiakról, nőkről, és életről. Kezdem megszeretni AC-t, amikor ilyen könyveket olvasok tőle.

ladybird12>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Már egy ideje nem olvastam egy jó és figyelemlekötő Agatha Christie könyvet. Már nagyon hiányzott. Személy szerint élveztem magát a rejtély és a történetet is. A karakterek érdekesek és egyediek voltak. A gyilkos kilétét nem sikerült kitalálnom spoiler de ez egyáltalán nem zavar. Így még érdekesebb volt a sztori. Igyekeztem minél több dolgot megfigyelni és megjegyezni, de sajnos így sem tudtam kitalálni mi miért történt. Talán egyedül az ami nagyon megmaradt a fejemben az volt, amit Marlene mondott és végül fontosnak számít. spoiler

Agatha_Emrys P>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

És Agatha Christie megint megcsinálta. Könyvei kétharmadát olvastam, de még is be tudott húzni a csőbe! Pedig olyan közel voltam, sok mindenre rájöttem spoiler de mégsem tudtam összerakni a kirakóst. Pedig az írőnő megint kedvenc kliséjét kártyáját dobta be a szereplőivel kapcsolatban spoiler.

Egy tanulságot azért le lehet szűrni (így általánosságban): ha valakire nagyon rá akarják bizonyítani, hogy ő a tettes, akkor biztosan nem ő volt. Kivéve, amikor még is. :D

Marcsi P>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Nem kell más a tikkasztó hőségben csak egy jó kis AC és az Ő gyilkosságai… ;)
Természetesen ismét sötétben tapogatóztam, de ez most talán megbocsájtható, mert nagyon tekervényesre sikeredett a végkifejlet. Mindenki gyanús volt és mint általában most is sok szereplőt mozgatott AC, mégis nagyon meglepett, hogy spoiler a gyilkos. Én végig azt hittem majd a spoiler lesz, de ez ugye nekem sosem szokott összejönni! :D
spoiler
Mrs. Olivers imádtam, bár ez az első könyv amiben olvastam róla, a sorozatban láttam, hogy Zoë Wanamaker játssza, akit imádok, így most is őt láttam végig magam előtt. :)

IrodalMacska P>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Vidéki Anglia, kastély, azt körülvevő erdő, csónakház, gyilkosság, Monsieur Poirot… az összes hozzávaló adott volt ahhoz, hogy biztosra menjek ezzel a krimivel – márpedig ha minden kétséget kizáróan jó könyvet akarok olvasni, akkor Agatha Christie-t veszek a kezembe.

Mrs. Oliver Sir George Stubbs Nassecombe-ban található kastélyából hívja fel a kis belgát, hogy utazzon oda sürgősen, mert megrendezett egy „Gyilkosvadászat” nevű játékot, azonban van egy baljós előérzete a mulatságot illetően. Mit ad Isten, a hullát alakító lányt tényleg megfojtják, a ház úrnője eltűnik, egy bácsit spoiler pedig néhány hét múlva baleset ér. Micsoda véletlen egybeesés?! Olyannyira szépen szőtte az ismeretlen gyanúsított a szálakat, hogy jó ideig Poirot sem sejti a megoldást, azonban a T. Olvasókat ezúttal sem éri csalódás, hiszen a kis szürke agysejtek idővel összerakják a puzzle hiányzó részeit.

Nagyon tetszett a könyv hangulata, a végső fordulat – számomra – teljességgel kitalálhatatlan volt spoiler, úgyhogy ez a krimi sem érdemel 5 csillagnál kevesebbet! =)

>!
Európa, Budapest, 2012
246 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630793421 · Fordította: Horváth Kornélia
TMarie>!
Agatha Christie: Gyilkosvadászat

Hogy máshogy végezhetett volna :)
Gyanítottam, de máshogy. Ebben AC elég kiszámítható, amit meg is említ a könyvben spoiler.
Jól összerakott, csavaros történet, néha kicsit túl sok is, de azért izgalmas volt. Szerencsére már nem emlékeztem, hogy ki volt a gyilkos :)


Népszerű idézetek

Szöszmösz_Gorkie P>!

Én, Hercule Poirot, sosem adom fel.

209. oldal, Tizenhatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
ppeva P>!

Az is bolond, aki építésznek áll! Akinek tűrhető az ízlése, annak nincs pénze, akinek meg van, az mind valami förmedvényt akar építeni.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: építész
3 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!

– Nagyon gonosz a világ, M. Poirot. És nagyon gonosz emberek lakják.

57. oldal, Negyedik fejezet

Szöszmösz_Gorkie P>!

Poirot sosem kockáztatta meg, hogy este fedetlen fejjel hagyja el a házat.

53. oldal, Negyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Szöszmösz_Gorkie P>!

Akármilyen nagyok és gyönyörűek is a virágok, ha elpusztítjuk a gyökereket, a virágnak is vége.

44. oldal, Harmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
Sli P>!

Poirot mindig szívesen hagyta beszélni az embereket. Minél többen mondtak neki minél több mindent, annál jobb. Szinte mindig volt egy mákszemnyi igazság a mondókájukban.

158. oldal, Tizenkettedik fejezet (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: beszéd · Hercule Poirot · igazság
ppeva P>!

– Ha jól tudom, azért van itt, Mr. Weyman, hogy Sir George számára tervezzen egy teniszpavilont.
– Ártalmatlan elfoglaltság – mondta Michael. – Mármint bűnügyileg. Hogy építészetileg is az-e, abban már nem vagyok annyira biztos. Mire elkészül, valószínűleg a jó ízlés elleni merénylet lesz a dologból.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: építész
Szöszmösz_Gorkie P>!

– Annyi minden függ attól, hogy milyen szemszögből nézi az ember a dolgokat – nevetett Warburton.

47. oldal, Negyedik fejezet

ppeva P>!

– Azt szeretném, ha minden ostoba embertől megszabadulhatnánk – egyszer és mindenkorra! Nem szabad hagyni, hogy szaporodjanak. Gondoljon bele, hogy mi lenne az eredménye, ha egy generációig kizárólag az értelmesek szaporodhatnának.
– Talán a pszichiátriai osztály betegszámának a megugrása – felelte Poirot szárazon. A virág mellett szükség van a gyökerekre is, Mr. Legge. Akármilyen nagyok és gyönyörűek is a virágok, ha elpusztítjuk a gyökereket, a virágnak is vége.

44. oldal

Szöszmösz_Gorkie P>!

Talán pont az az oka fajunk túlélésének, hogy ennyire elmerülünk a saját világunkban.

43. oldal, Harmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás
Ariadne Oliver sorozat · Összehasonlítás
Felicity Lemon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Philip Kerr: Halálos március
Jeffrey Archer: Apám bűne
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a kígyónyelvű asszonyok
Darynda Jones: Második sírhant
John Dickson Carr: Mutatvány a sötétben
Raymond Chandler: A kicsi nővér