Gyilkosság ​Mezopotámiában (Hercule Poirot 14.) 907 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Amy Leatheran, a jó kedélyű és roppant hatékony ápolónő dr. Leidnertől, a neves archeológustól kap munkaajánlatot, aki éppen egy Hasszenje környéki expedíciót vezet. A tudós gyengélkedő feleségére, a már nem egészen fiatal, de még mindig vonzó Louise-ra kellene gondot viselnie a sivatag közepén. Amy tapintatos érdeklődésére, hogy tulajdonképpen mi is a baja a hölgyenek, dr. Leidner bizonyos ideges félelmekre tesz homályos utalást. Csak nem delirium tremens? – teszi fel magának a kérdést a sokat tapasztalt nővér. Ám amikor megérkezik az ásatás helyszínére, és négyszemközt marad Mrs. Leidnerrel, kiderül, téves volt az előzetes diagnózis. A szépasszony ugyanis egészen valós dologtól retteg. Nevezetesen attól, hogy rövidesen meg fogják ölni…

Ne jöjj vissza… címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1936

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – A krimi királynője Európa · Fekete Könyvek Európa · Agatha Christie – „keretes” könyvek Európa, Magyar Könyvklub · Agatha Christie Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793137 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Helikon, Budapest, 2020
320 oldal · ISBN: 9789634794271 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Európa, Budapest, 2012
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795241 · Fordította: Szilágyi Tibor

8 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot · régész

Helyszínek népszerűség szerint

Bagdad · Szíria


Kedvencelte 52

Most olvassa 25

Várólistára tette 136

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Gyula_Böszörményi IP>!
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Megint egy ügyes írói trükk, hogy az egyik mellékszereplővel mesélteti a történetet, aki saját egyéniségének színeit is felteszi a vászonra. Remek regény.

gabiica P>!
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

A szokás nem változott, továbbra sem tudtam kitalálni, hogy ki volt a tettes. Bár ennél a történetnél ez egyáltalán nem meglepő, annyira csavaros volt, hogy nehéz lett volna szerintem rájönni, mi és hogyan történt. De természetesen Poirot-nak ismét sikerült.

Nagyon érdekes és izgalmas volt a történet. Számomra most az a rész is olvastatta magát, ahol Poirot még nem volt jelen, nagy érdeklődéssel olvastam Leatheran nővér beszámolóját.
Sokszor gyanakodtam, legtöbbször Miss Johnsonra vagy magára Leatheran nővérre, de a valódi tettesre még csak nem is gondoltam volna. Valószínűleg az én agyam nem olyan szövevényesen gondolkodik, mint Poirot :D De ezen nem is kell meglepődni.

Tetszett a környezet, érdekes volt a régészeti feltárás és maga a helyszín. Tetszettek a szereplők, mindenki hordozott magában egy kis rejtélyt, amely megbolygatta a szálakat, és engem is sikerült ezáltal összezavarniuk. Poirot szokás szerint zseniális volt, így tehát összességében tetszett a történet!

Márta_Péterffy P>!
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Valamit elnéztem, vagy rosszul jelöltem korábban, mert ez bizony 5 csillagos regény! Igaz, első olvasásom nagyon régen lehetett, mégis most hamar beugrott a gyilkos személye, de cseppet sem bántam. Így is jó volt újra olvasni, és nemrég a másikat is off.
Poirot épp errefelé utazgat spoiler.
Nem messze Bagdadtól, egy ismerőse felkéri nyomozásra, különösen fura bűnügyben-természetesen ő mindent megold. A helyszín, a szereplők, a régészeti téma-minden érdekes volt, az írónő lélektani meglátásaival együtt.
spoiler.
Agatha Christie legtöbb regénye ma is leköti az embert, különösen szeretem ha cseppnyi humor, irónia is olvasható néha, ebben a könyvben nem, de a korábbi olvasásom esetén igen jókat derültem is.
Agatha Christie: A kristálytükör meghasadt

Deziréé>!
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Úgy érzem egyre jobban használom a kis szürkeagysejtjeim. Minél több Agatha Christie könyvet olvasok, annál ügyesebben találom ki, hogy ki a bűnös. Igaz az okokat soha nem tudom még mindig, de Poirot nyomába sem érek soha.
Imádom ezt a kisfickót.

Levandra P>!
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Már láttam filmben ezt a Poirot történetet, így tudtam, hogy ki a gyilkos és ismertem a háttérben megbúvó titkokat is. És mégis pattanásig feszülve figyeltem a cselekményt, végig fenntartotta az érdeklődésemet a sztori. Tökéletes volt.

2 hozzászólás
AniTiger P>!
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Nem volt rossz sztori, magamtól sosem jöttem volna rá arra, hogy kicsoda, hogyan és miért gyilkolt. Őszintén szólva tippem sem volt, jó kis csavaros történet ez! A helyszín tetszett, kedvelem a sokszereplős könyveket, de rettenetes volt, hogy szinte egyszerre mindenkit felsoroltak (kétszer is) és nehéz volt ennyi új embert észben tartani. Ugyancsak levon az értékéből a szájbarágós lezárás.

Nagyon so-so érzelmekkel fejeztem be a könyvet, próbálkozni fogok még Poirot történeteivel, mert szeretnék rájönni, hogy miért van annyira érte az édesanyám, de különösebben mégsem bolygatott fel…

Blog: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/11/ac-poirot14.html

>!
Európa, Budapest, 1992
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630753987 · Fordította: Szilágyi Tibor
tonks >!
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Ó, igen, ez borzongatóan jól sikerült! És ráadásul még Poirot-t is szerettem itt, köszönhetően az elbeszélőnek választott nővér őszinte, sokszor szarkasztikus stílusának, ami nem kímélte a furcsa bajszú mitugrászt sem. De emellett a történet is remek, az egzotikus helyszín, a 30-as évekbeli régészet, a karakter központúság és a „szobakrimi” tökéletes egyvelege, alig bírtam letenni.

Roszka>!
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Csavaros, izgalmas. jó kis krimi. A helyszínről szívesen olvastam volna többet is. Igazán érdekesek a kis titkok is, amikre fény derül. Itt is igaz a mondás, hogy mindenki szekrényében lapul legalább egy csontváz.

WindStorm>!
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Annak a nőnek, aki nem hazudik, nincs képzelőtehetsége, és nincs benne együttérzés.

Hatalmas pacsi azoknak, akik ajánlották az AC könyveket! ^^
Első olvasásom volt Agatha-tól, na de biztosan nem az utolsó!
Teljesen magába szippantott, alig egy nap alatt kiolvastam. A cselekmény pörög, csak kapkodtam ide-oda a fejem, s mindenki olyan gyanús volt!
Szeretem az ilyen „banda-gyilkos” történeteket, hiszen bármelyikük lehetett a gyilkos… és a vége! Amikor kiderül… anyám borogass! :D Rohadt*l nem erre számítottam, igazából őt még csak számításba sem vettem, erre tessék! Jól arcul csapott a kedves írónő.
De a mi kis bajszos Poirot-nk olyan precízen megoldotta az ügyet! És a végén az a pattanásig feszült beszéd, áááh. Nem lettem volna senki helyében. xD

Még, még, még!

>!
Európa, Budapest, 2006
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630779633 · Fordította: Szilágyi Tibor
Niki_Salamon P>!
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Egy újabb izgalmas Agatha Christie regény. Kifejezetten tetszett, hogy az ápolónő mesélte el a saját szemszögén keresztül a történéseket. Élveztem az elejétől a végéig, és bár sejtettem, hogy ki a tettes, azért az elkövetés módját nem tudtam. Ezáltal néha meginogtam a gyilkos kiléte miatt, de végül is jó volt a tippem.


Népszerű idézetek

krlany I>!

Annak a nőnek, aki nem hazudik, nincs képzelőtehetsége, és nincs benne együttérzés.

145. oldal, 19.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés · hazugság · képzelet · nők
1 hozzászólás
krlany I>!

Én nem is tudom, mit képzeltem – valami Sherlock Holmes-szerűt: magas, karcsú termetet, markáns, intelligens arcot. Azt persze tudtam, hogy Poirot külföldi, de azt azért nem vártam, hogy annyira idegenszerű legyen, amilyen volt, ha tudják, hogy mire gondolok.
Az embernek egyszerűen nevetni lett volna kedve, amikor meglátta! Ilyet csak színpadon vagy moziban lát az ember. Először is szerintem aligha lehetett magasabb öt láb öt hüvelyknél – fura kis köpcös emberke, elég öreg, no és az a tojásfej meg az a hatalmas bajusz! Olyan volt, mint egy fodrász valami bohózatban!

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
10 hozzászólás
Sli P>!

– […] Ha valaki hazudik a szájával, néha elárulja az igazat a szemével.

193. oldal, Huszadik fejezet - Miss Johnson, Mrs. Mercado, Mr. Reiter (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
1 hozzászólás
krlany I>!

A férfiak nem kisfiúk, akiket óvni és védelmezni kell. Találkozniuk kell macskatermészetű nőkkel… és hűséges spánielekkel, mindhalálig-csak-téged-imádlak nőkkel, és zsémbes, kárpáló, csípős kotlóstyúk-nőkkel… és mindenféle nővel, amilyen csak van! Az élet csatatér… nem majális!

145. oldal

3 hozzászólás
Anniennke>!

Ami azt illeti, nincs az a férfi, akinek biztonságos dolog lenne megmondani a feleségéről az igazat! Mulatságos dolog, de a nőkben jobban megbízom. Nekik meg lehet mondani a férjükről az igazat. A nők szemrebbenés nélkül hajlandók elfogadni azt a tényt, hogy a férjük bitang, svindler, kábítószert szed és megrögzött hazudozó, általában utolsó disznó…anélkül, hogy ez a legcsekélyebb mértékben is befolyásolná a csibész iránti érzelmeiket. Csodálatos, hogy a nők mennyire realisták.

143. oldal

2 hozzászólás
Sli P>!

– […] Ne felejtse el: a puding csak akkor igazolja magát, amikor megeszik.

106. oldal, Tizenharmadik fejezet - Hercule Poirot megérkezik (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot · puding
1 hozzászólás
Cheril>!

– A régészek csak azt nézik meg, ami a lábuk előtt hever. Az ég és a mennyország nem létezik számukra.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: régész
Barnus>!

– Engem a mesterségem megtanított bizonyos dolgokra. Az egyik, a legiszonyatosabb, ez:
A gyilkosság szokássá válik

130. oldal

Ferger_Jolcsi P>!

Sohasem bölcs dolog, ha az ember fitogtatja, amit tud. Én az utolsó pillanatig mindent itt tartok – kocogtatta meg a homlokát. – A megfelelő pillanatban aztán… lecsapok… mint a párduc…

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
lenne P>!

Fülig vörösödött zavarában, mint minden angol férfi, amikor valami szentimentális dolgot csinál.

224. oldal, Huszonharmadik fejezet, Médiumot játszom (Európa, 2001)


Népszerű triviák

Kogoro P>!

A regény végén megemlítik, hogy Hercule Poirot Szíriába utazott, majd felszállt az Orient expresszre és újabb gyilkossági ügybe keveredett. A korábban megjelent Gyilkosság az Orient expresszen c. krimi elején Poirot Szíriából kel útra, majd az Orient expressz utasa lesz.

Kapcsolódó könyvek: Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Carlos Ruiz Zafón: Marina
John Fowles: A lepkegyűjtő
Thomas Harris: A vörös sárkány
Mario Puzo: A Keresztapa
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Stephen King: Kedvencek temetője
Wilkie Collins: A fehér ruhás nő