Gyilkosság ​Mezopotámiában (Hercule Poirot 14.) 536 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Elszántam magamat, hogy elmondom… az egészet! Valakinek el kell mondanom, különben beleőrülök… Tudja, mitől félek? HOGY MEG FOGNAK ÖLNI! Kaptam egy levelet… Fredericktől, a HALOTT FÉRJEMTŐL! Azt írta, ha valaha hozzámegyek egy másik férfihoz, MEGÖL! Én mégis hozzámentem Erichez… És két nappal az esküvőnk után kaptam ezt a levelet:Nem engedelmeskedtél. Nem menekülhetsz. Te csak Frederick Bosner felesége lehetsz! Meg kell halnod. Megrémültem… de Eric mellett biztonságban éreztem magam. Aztán megkaptam a második levelet:…

Ne jöjj vissza… címmel is megjelent.

Eredeti mű: Agatha Christie: Murder in Mesopotamia

Eredeti megjelenés éve: 1936

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2012
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795241 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Alexandra / Népszabadság / Európa, Budapest / Pécs, 2011
318 oldal · ISBN: 9789630792097 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Európa, Budapest, 2006
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630779633 · Fordította: Szilágyi Tibor

6 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot


Kedvencelte 35

Most olvassa 15

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

A szokás nem változott, továbbra sem tudtam kitalálni, hogy ki volt a tettes. Bár ennél a történetnél ez egyáltalán nem meglepő, annyira csavaros volt, hogy nehéz lett volna szerintem rájönni, mi és hogyan történt. De természetesen Poirot-nak ismét sikerült.

Nagyon érdekes és izgalmas volt a történet. Számomra most az a rész is olvastatta magát, ahol Poirot még nem volt jelen, nagy érdeklődéssel olvastam Leatheran nővér beszámolóját.
Sokszor gyanakodtam, legtöbbször Miss Johnsonra vagy magára Leatheran nővérre, de a valódi tettesre még csak nem is gondoltam volna. Valószínűleg az én agyam nem olyan szövevényesen gondolkodik, mint Poirot :D De ezen nem is kell meglepődni.

Tetszett a környezet, érdekes volt a régészeti feltárás és maga a helyszín. Tetszettek a szereplők, mindenki hordozott magában egy kis rejtélyt, amely megbolygatta a szálakat, és engem is sikerült ezáltal összezavarniuk. Poirot szokás szerint zseniális volt, így tehát összességében tetszett a történet!

>!
Levandra P
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Már láttam filmben ezt a Poirot történetet, így tudtam, hogy ki a gyilkos és ismertem a háttérben megbúvó titkokat is. És mégis pattanásig feszülve figyeltem a cselekményt, végig fenntartotta az érdeklődésemet a sztori. Tökéletes volt.

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Nem volt rossz sztori, magamtól sosem jöttem volna rá arra, hogy kicsoda, hogyan és miért gyilkolt. Őszintén szólva tippem sem volt, jó kis csavaros történet ez! A helyszín tetszett, kedvelem a sokszereplős könyveket, de rettenetes volt, hogy szinte egyszerre mindenkit felsoroltak (kétszer is) és nehéz volt ennyi új embert észben tartani. Ugyancsak levon az értékéből a szájbarágós lezárás.

Nagyon so-so érzelmekkel fejeztem be a könyvet, próbálkozni fogok még Poirot történeteivel, mert szeretnék rájönni, hogy miért van annyira érte az édesanyám, de különösebben mégsem bolygatott fel…

Blog: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/11/ac-poirot14.html

>!
Európa, Budapest, 1992
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630753987 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Dawnofmyth P
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Ez a rész nagyon tetszett, izgalmas volt, sokrétűbb, a szereplők érdekesek. Nem mondom, hogy meglepett a megoldás, mert a listámon rajta volt az illető, de más indokra gondoltam, a csavar pedig egy kissé érdekes volt. :) Imádom ahogy Poirot észreveszi a részeteket, ahogy összerajka a történteket, és csak éppen csepegtet menetközben információt. Ez volt az eddigi legjobb rész.

>!
WindStorm P
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Annak a nőnek, aki nem hazudik, nincs képzelőtehetsége, és nincs benne együttérzés.

Hatalmas pacsi azoknak, akik ajánlották az AC könyveket! ^^
Első olvasásom volt Agatha-tól, na de biztosan nem az utolsó!
Teljesen magába szippantott, alig egy nap alatt kiolvastam. A cselekmény pörög, csak kapkodtam ide-oda a fejem, s mindenki olyan gyanús volt!
Szeretem az ilyen „banda-gyilkos” történeteket, hiszen bármelyikük lehetett a gyilkos… és a vége! Amikor kiderül… anyám borogass! :D Rohadt*l nem erre számítottam, igazából őt még csak számításba sem vettem, erre tessék! Jól arcul csapott a kedves írónő.
De a mi kis bajszos Poirot-nk olyan precízen megoldotta az ügyet! És a végén az a pattanásig feszült beszéd, áááh. Nem lettem volna senki helyében. xD

Még, még, még!

>!
Európa, Budapest, 2006
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630779633 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Ferger_Jolcsi P
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Az eleje (az első 100 oldal), amíg Poirot meg nem jelent, unalmas volt számomra, de onnantól kezdve igencsak felpörögtek az események. Bár most se sikerült teljesen rájönnöm a gyilkos kilétére, de a gyanúsítottaim listájának élén helyezkedett el. Bár semmi jel nem utalt arra, hogy ő lenne a tettes, fura volt, hogy senki számba se veszi és ezért eljátszottam a gondolattal, hogy esetleg ő lehetett az.
A nyomozás ismét izgalmas volt és gyorsan lehetett haladni vele, csak az elejét kellene felpörgetni… A sok ismertető és leíró részt kicsit rövidebbre lehetett volna venni.

>!
ancsee
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Levontam egy csillagot, mert az első 80 oldallal nagyon nehezen haladtam. A borító és a cím alapján választottam ezt a Poirot kötetet, mert szeretem a sárgát, megfogott a kép és szerelmem az arab világ, így egy Irakban játszódó történet csak telitalálat lehet. Sokáig nem tetszett Leatheran nővér stílusa, túl merev és kritikus volt, aki a mesés Keleten is csak az európai mércével mért piszkot látta és nem a varázslatos tájat. A régészet szépségei se hatották meg, ami magamból kiindulva teljesen értelmezhetetlen. :) Természetesen nem jöttem rá, hogy ki a gyilkos. :D

>!
Hoacin
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Mezopotámia, régészkedés, cserépedények, hulla. Utóbbi sajnos nem az ásatás legfrissebb lelete. :(
Ahogy az Christienél szokás, adott az újabb lehetetlen bűntény, amit valahogyan mégis elkövettek. Szóval garantált a rejtély, és ismét előáll a furcsán viselkedő, tiritarka küllemű társaság. Akad itt kedves, tiszta kismalac, valamint furcsa, puha és löttyedt szakáll (?? :D :D), legjóképűbb férfiszereplőnk ábrázata pedig kapásból egy koponyára emlékeztet. Van, aki mindenkit elbűvöl, olyan is, akit kollektíven gyanúsnak vélnek, egyik karakterünk pedig épp most pottyant ki egy Wodehouse komédiából.
A történetet Leatheran nővér adja elő, akinek az józan, humoros stílusát módfelett élveztem. Kár, hogy később más történetekben nem bukkant fel, szívesen olvastam volna további könyveket is az ő szemszögéből.
"Mr. Coleman előrehajolt a hátam mögött az ülésen, és a fülembe ordítozott, méghozzá jó sokat.
Egész jó állapotban van az ösvény!üvöltötte éppen akkor, amikor mindnyájan úgy kirepültünk az ülésről, hogy majd bevertük a fejünket a tetőbe."
A gyilkosra emlékeztem a korábbi olvasásokból, de a bűntény konkrét megoldását bizony mindig elfelejtem. Bár akadt némi kételyem, spoiler összességében hihető, és kerek az egész történet, nem éreztem erőltetettnek. Agatha néni ügyesen kifundálta, tényleg jó, hogy a csavaros eszét írásra használta. :) Természetesen most is jól meg van pakolva a történet lélektannal… és érdekes, néhol erősen rezignált szereplőkkel.
"- Maga nem ismeri úgy a nőket, ahogy én.
Hát ez már mégiscsak furcsán hangzik, gondoltam, egy szerzetes szájából."
Poirot ezúttal is remek munkát végez. Az utolsó pillanatig kivár… „a megfelelő pillanatban aztán… lecsapok… mint a párduc… és mon Dieu! Akkor van ám konsternáció!” De még milyen konsternáció! Konsternáció a javából!
(Lobogtassunk büszkén olyan kifejezéseket az értékelésben, amiről korábban azt se tudtam, mit jelent! :D Azt se, hogy létezik :|)
Hja kérem, az élet csatatér… nem majális.

Itt vagyunk hát mindnyájan. És valahogy úgy éreztem, hogy mire M. Poirot befejezi, mind más emberek leszünk.

2 hozzászólás
>!
Ibanez MP
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Ismét egy briliáns Poirot történet, ahol az elbeszélő megint a történet egyik szereplője, ha lehet mondani, „gyanusítottja”. Fura, mert noha nem volt semmi alapom vagy bizonyítékom rá, ebben a történetben én többször gondoltam arra az emberre, aki végül a gyilkos lett spoiler. Ennek ellenére ismét egy csavaros, nagyon jól felépített krimit kapunk, minden egyes alkalommal meglep az írónő zsenialitása. A helyszín izgalmas, a szereplők ismét nagyon vegyesek, s ismét az egyik bűnténybe másik is belekerül és persze sok minden nem az, aminek látszik.

>!
Orsi_olvas
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Poirot, a vérbeli detektív Mezopotámiában nyomoz. Adott egy különleges nő, egy szellem a túlvilágról, egy-két kincset érő lelet, néhány férfi, pár nő, a végtelen sivatag… és egyre több a hulla.
Bevallom a gyilkost nem találtam ki, elképesztően csavaros volt a megoldás, bár néhány kisebb momentumra rájöttem spoiler.
Tetszett a helyszín és az egyes karakterek is, de az elbeszélő, az ápolónő, számomra meglehetősen idegesítő volt. A végkifejlet kicsit kurtán-furcsán lett kifejtve.
Nem rossz, de nem tökéletes.


Népszerű idézetek

>!
krlany I+SMP

Annak a nőnek, aki nem hazudik, nincs képzelőtehetsége, és nincs benne együttérzés.

145. oldal, 19.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés · hazugság · képzelet · nők
1 hozzászólás
>!
krlany I+SMP

Én nem is tudom, mit képzeltem – valami Sherlock Holmes-szerűt: magas, karcsú termetet, markáns, intelligens arcot. Azt persze tudtam, hogy Poirot külföldi, de azt azért nem vártam, hogy annyira idegenszerű legyen, amilyen volt, ha tudják, hogy mire gondolok.
Az embernek egyszerűen nevetni lett volna kedve, amikor meglátta! Ilyet csak színpadon vagy moziban lát az ember. Először is szerintem aligha lehetett magasabb öt láb öt hüvelyknél – fura kis köpcös emberke, elég öreg, no és az a tojásfej meg az a hatalmas bajusz! Olyan volt, mint egy fodrász valami bohózatban!

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
10 hozzászólás
>!
Anniennke

Ami azt illeti, nincs az a férfi, akinek biztonságos dolog lenne megmondani a feleségéről az igazat! Mulatságos dolog, de a nőkben jobban megbízom. Nekik meg lehet mondani a férjükről az igazat. A nők szemrebbenés nélkül hajlandók elfogadni azt a tényt, hogy a férjük bitang, svindler, kábítószert szed és megrögzött hazudozó, általában utolsó disznó…anélkül, hogy ez a legcsekélyebb mértékben is befolyásolná a csibész iránti érzelmeiket. Csodálatos, hogy a nők mennyire realisták.

143. oldal

2 hozzászólás
>!
Lupin

Ha valaki hazudik a szájával, néha elárulja az igazat a szemével.

165. oldal, Huszadik fejezet - Miss Johnson, Mrs. Mercado, Mr. Reiter (Európa, 1992)

1 hozzászólás
>!
Barnus

– Engem a mesterségem megtanított bizonyos dolgokra. Az egyik, a legiszonyatosabb, ez:
A gyilkosság szokássá válik

130. oldal

>!
krlany I+SMP

A férfiak nem kisfiúk, akiket óvni kell macskatermészetű nőkkel… és hűséges spánielekkel, mindhalálig-csak-téged-imádlak nőkkel, és zsémbes, kárpáló, csípős kotlóstyúk-nőkkel… és mindenféle nővel, amilyen csak van! Az élet csatatér… nem majális!

145. oldal

3 hozzászólás
>!
Lupin

Ne felejtse el: a puding csak akkor igazolja magát, amikor megeszik.

91. oldal, Tizenharmadik fejezet - Hercule Poirot megérkezik (Európa, 1992)

1 hozzászólás
>!
Cheril

– A régészek csak azt nézik meg, ami a lábuk előtt hever. Az ég és a mennyország nem létezik számukra.

50. oldal

>!
deardurr

Fülig vörösödött zavarában, mint minden angol férfi, amikor valami szentimentális dolgot csinál.

224. oldal, Huszonharmadik fejezet, Médiumot játszom (Európa, 2001)

>!
Ferger_Jolcsi P

Sohasem bölcs dolog, ha az ember fitogtatja, amit tud. Én az utolsó pillanatig mindent itt tartok – kocogtatta meg a homlokát. – A megfelelő pillanatban aztán… lecsapok… mint a párduc…

194. oldal


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie Mallowan: Így éltünk Mezopotámiában
Komoróczy Géza (szerk.): Gilgames / Agyagtáblák üzenete
Kondor Vilmos: Budapest noir
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr
David Mitchell: Felhőatlasz
Kate Morton: Titkok őrzője
Vladimír Neff: A tizenharmadik szoba
Friedrich Glauser: A bicikliküllő
Erle Stanley Gardner: A sánta kanári esete