Gyilkosság ​Mezopotámiában (Hercule Poirot 14.) 656 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Amy Leatheran, a jó kedélyű és roppant hatékony ápolónő dr. Leidnertől, a neves archeológustól kap munkaajánlatot, aki éppen egy Hasszenje környéki expedíciót vezet. A tudós gyengélkedő feleségére, a már nem egészen fiatal, de még mindig vonzó Louise-ra kellene gondot viselnie a sivatag közepén. Amy tapintatos érdeklődésére, hogy tulajdonképpen mi is a baja a hölgyenek, dr. Leidner bizonyos ideges félelmekre tesz homályos utalást. Csak nem delirium tremens? – teszi fel magának a kérdést a sokat tapasztalt nővér. Ám amikor megérkezik az ásatás helyszínére, és négyszemközt marad Mrs. Leidnerrel, kiderül, téves volt az előzetes diagnózis. A szépasszony ugyanis egészen valós dologtól retteg. Nevezetesen attól, hogy rövidesen meg fogják ölni…

Ne jöjj vissza… címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1936

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Agatha Christie – A krimi királynője, Fekete Könyvek, Agatha Christie - „keretes” könyvek, Agatha Christie

>!
Helikon, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793137 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Helikon, Budapest, 2020
320 oldal · ISBN: 9789634794271 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Európa, Budapest, 2012
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630795241 · Fordította: Szilágyi Tibor

8 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Hercule Poirot


Kedvencelte 41

Most olvassa 13

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Gyula_Böszörményi IP
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Megint egy ügyes írói trükk, hogy az egyik mellékszereplővel mesélteti a történetet, aki saját egyéniségének színeit is felteszi a vászonra. Remek regény.

>!
gabiica P
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

A szokás nem változott, továbbra sem tudtam kitalálni, hogy ki volt a tettes. Bár ennél a történetnél ez egyáltalán nem meglepő, annyira csavaros volt, hogy nehéz lett volna szerintem rájönni, mi és hogyan történt. De természetesen Poirot-nak ismét sikerült.

Nagyon érdekes és izgalmas volt a történet. Számomra most az a rész is olvastatta magát, ahol Poirot még nem volt jelen, nagy érdeklődéssel olvastam Leatheran nővér beszámolóját.
Sokszor gyanakodtam, legtöbbször Miss Johnsonra vagy magára Leatheran nővérre, de a valódi tettesre még csak nem is gondoltam volna. Valószínűleg az én agyam nem olyan szövevényesen gondolkodik, mint Poirot :D De ezen nem is kell meglepődni.

Tetszett a környezet, érdekes volt a régészeti feltárás és maga a helyszín. Tetszettek a szereplők, mindenki hordozott magában egy kis rejtélyt, amely megbolygatta a szálakat, és engem is sikerült ezáltal összezavarniuk. Poirot szokás szerint zseniális volt, így tehát összességében tetszett a történet!

>!
Deziréé
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Úgy érzem egyre jobban használom a kis szürkeagysejtjeim. Minél több Agatha Christie könyvet olvasok, annál ügyesebben találom ki, hogy ki a bűnös. Igaz az okokat soha nem tudom még mindig, de Poirot nyomába sem érek soha.
Imádom ezt a kisfickót.

>!
Levandra
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Már láttam filmben ezt a Poirot történetet, így tudtam, hogy ki a gyilkos és ismertem a háttérben megbúvó titkokat is. És mégis pattanásig feszülve figyeltem a cselekményt, végig fenntartotta az érdeklődésemet a sztori. Tökéletes volt.

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Nem volt rossz sztori, magamtól sosem jöttem volna rá arra, hogy kicsoda, hogyan és miért gyilkolt. Őszintén szólva tippem sem volt, jó kis csavaros történet ez! A helyszín tetszett, kedvelem a sokszereplős könyveket, de rettenetes volt, hogy szinte egyszerre mindenkit felsoroltak (kétszer is) és nehéz volt ennyi új embert észben tartani. Ugyancsak levon az értékéből a szájbarágós lezárás.

Nagyon so-so érzelmekkel fejeztem be a könyvet, próbálkozni fogok még Poirot történeteivel, mert szeretnék rájönni, hogy miért van annyira érte az édesanyám, de különösebben mégsem bolygatott fel…

Blog: https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/11/ac-poirot14.html

>!
Európa, Budapest, 1992
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630753987 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
tonks
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Ó, igen, ez borzongatóan jól sikerült! És ráadásul még Poirot-t is szerettem itt, köszönhetően az elbeszélőnek választott nővér őszinte, sokszor szarkasztikus stílusának, ami nem kímélte a furcsa bajszú mitugrászt sem. De emellett a történet is remek, az egzotikus helyszín, a 30-as évekbeli régészet, a karakter központúság és a „szobakrimi” tökéletes egyvelege, alig bírtam letenni.

>!
WindStorm
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Annak a nőnek, aki nem hazudik, nincs képzelőtehetsége, és nincs benne együttérzés.

Hatalmas pacsi azoknak, akik ajánlották az AC könyveket! ^^
Első olvasásom volt Agatha-tól, na de biztosan nem az utolsó!
Teljesen magába szippantott, alig egy nap alatt kiolvastam. A cselekmény pörög, csak kapkodtam ide-oda a fejem, s mindenki olyan gyanús volt!
Szeretem az ilyen „banda-gyilkos” történeteket, hiszen bármelyikük lehetett a gyilkos… és a vége! Amikor kiderül… anyám borogass! :D Rohadt*l nem erre számítottam, igazából őt még csak számításba sem vettem, erre tessék! Jól arcul csapott a kedves írónő.
De a mi kis bajszos Poirot-nk olyan precízen megoldotta az ügyet! És a végén az a pattanásig feszült beszéd, áááh. Nem lettem volna senki helyében. xD

Még, még, még!

>!
Európa, Budapest, 2006
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630779633 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Dawnofmyth
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Ez a rész nagyon tetszett, izgalmas volt, sokrétűbb, a szereplők érdekesek. Nem mondom, hogy meglepett a megoldás, mert a listámon rajta volt az illető, de más indokra gondoltam, a csavar pedig egy kissé érdekes volt. :) Imádom ahogy Poirot észreveszi a részeteket, ahogy összerajka a történteket, és csak éppen csepegtet menetközben információt. Ez volt az eddigi legjobb rész.

>!
Ibanez MP
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Ismét egy briliáns Poirot történet, ahol az elbeszélő megint a történet egyik szereplője, ha lehet mondani, „gyanusítottja”. Fura, mert noha nem volt semmi alapom vagy bizonyítékom rá, ebben a történetben én többször gondoltam arra az emberre, aki végül a gyilkos lett spoiler. Ennek ellenére ismét egy csavaros, nagyon jól felépített krimit kapunk, minden egyes alkalommal meglep az írónő zsenialitása. A helyszín izgalmas, a szereplők ismét nagyon vegyesek, s ismét az egyik bűnténybe másik is belekerül és persze sok minden nem az, aminek látszik.

>!
Ferger_Jolcsi P
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában

Az eleje (az első 100 oldal), amíg Poirot meg nem jelent, unalmas volt számomra, de onnantól kezdve igencsak felpörögtek az események. Bár most se sikerült teljesen rájönnöm a gyilkos kilétére, de a gyanúsítottaim listájának élén helyezkedett el. Bár semmi jel nem utalt arra, hogy ő lenne a tettes, fura volt, hogy senki számba se veszi és ezért eljátszottam a gondolattal, hogy esetleg ő lehetett az.
A nyomozás ismét izgalmas volt és gyorsan lehetett haladni vele, csak az elejét kellene felpörgetni… A sok ismertető és leíró részt kicsit rövidebbre lehetett volna venni.


Népszerű idézetek

>!
krlany I+SMP

Annak a nőnek, aki nem hazudik, nincs képzelőtehetsége, és nincs benne együttérzés.

145. oldal, 19.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés · hazugság · képzelet · nők
1 hozzászólás
>!
krlany I+SMP

Én nem is tudom, mit képzeltem – valami Sherlock Holmes-szerűt: magas, karcsú termetet, markáns, intelligens arcot. Azt persze tudtam, hogy Poirot külföldi, de azt azért nem vártam, hogy annyira idegenszerű legyen, amilyen volt, ha tudják, hogy mire gondolok.
Az embernek egyszerűen nevetni lett volna kedve, amikor meglátta! Ilyet csak színpadon vagy moziban lát az ember. Először is szerintem aligha lehetett magasabb öt láb öt hüvelyknél – fura kis köpcös emberke, elég öreg, no és az a tojásfej meg az a hatalmas bajusz! Olyan volt, mint egy fodrász valami bohózatban!

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
10 hozzászólás
>!
Sli SP

– (…) Ha valaki hazudik a szájával, néha elárulja az igazat a szemével.

193. oldal, Huszadik fejezet - Miss Johnson, Mrs. Mercado, Mr. Reiter (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
1 hozzászólás
>!
Anniennke

Ami azt illeti, nincs az a férfi, akinek biztonságos dolog lenne megmondani a feleségéről az igazat! Mulatságos dolog, de a nőkben jobban megbízom. Nekik meg lehet mondani a férjükről az igazat. A nők szemrebbenés nélkül hajlandók elfogadni azt a tényt, hogy a férjük bitang, svindler, kábítószert szed és megrögzött hazudozó, általában utolsó disznó…anélkül, hogy ez a legcsekélyebb mértékben is befolyásolná a csibész iránti érzelmeiket. Csodálatos, hogy a nők mennyire realisták.

143. oldal

2 hozzászólás
>!
Barnus

– Engem a mesterségem megtanított bizonyos dolgokra. Az egyik, a legiszonyatosabb, ez:
A gyilkosság szokássá válik

130. oldal

>!
krlany I+SMP

A férfiak nem kisfiúk, akiket óvni kell macskatermészetű nőkkel… és hűséges spánielekkel, mindhalálig-csak-téged-imádlak nőkkel, és zsémbes, kárpáló, csípős kotlóstyúk-nőkkel… és mindenféle nővel, amilyen csak van! Az élet csatatér… nem majális!

145. oldal

3 hozzászólás
>!
Ferger_Jolcsi P

Sohasem bölcs dolog, ha az ember fitogtatja, amit tud. Én az utolsó pillanatig mindent itt tartok – kocogtatta meg a homlokát. – A megfelelő pillanatban aztán… lecsapok… mint a párduc…

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
>!
Sli SP

– (…) Ne felejtse el: a puding csak akkor igazolja magát, amikor megeszik.

106. oldal, Tizenharmadik fejezet - Hercule Poirot megérkezik (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Hercule Poirot
1 hozzászólás
>!
Cheril

– A régészek csak azt nézik meg, ami a lábuk előtt hever. Az ég és a mennyország nem létezik számukra.

50. oldal

>!
deardurr

Fülig vörösödött zavarában, mint minden angol férfi, amikor valami szentimentális dolgot csinál.

224. oldal, Huszonharmadik fejezet, Médiumot játszom (Európa, 2001)


A sorozat következő kötete

Hercule Poirot sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kondor Vilmos: Budapest noir
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Dorothy L. Sayers: Jelige: „Gyilkosság”
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
William Somerset Maugham: Színház
Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák, a felfedezők
Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták