Gyilkosság ​méretre (Miss Marple 14.) 175 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság méretre Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ugye, ​emlékeznek még Miss Marple-ra, a falusi öregkisasszonyra, aki úgy ismeri St. Mary Mead lakosait, mint a tenyerét? És mivel pontosan tudja, milyen az emberi természet, könnyűszerrel megold olyan rejtélyeket is, amelyek előtt értetlenül állnak a Scotland Yard legkiválóbb elméi! Mert vajon ki volt az a haldokló férfi, aki menedékért vánszorgott be a falusi templomba? És: hova rejthette az agyafúrt Matthew bácsi az aranyrudakat? No és ki fojthatta meg a ruhapróbára készülő vidéki feleséget? A vén házmesterné miért esküdött bosszút az új gazdák ellen? A világ legkitűnőbb szobalánya ugyan mivel lepheti meg úrnőjét – és a falu népét? Az ágyában leszúrt Mrs. Rhodes halála sem marad megoldatlan rejtély Miss Marple előtt. És akinek ennyi jó kevés – kap ráadásul HÉT REJTELMES és IZGALMAS TÖRTÉNETET a Fülemüle-villa titkáról, a varázserejű babáról, a jövendőmondó tükörről, a valóságban játszódó zenedrámáról, egy különös balesetről, egy fiatal pár ritka szerencséjéről, és a maharadzsa… (tovább)

Eredeti mű: Agatha Christie: Miss Marple's Final Cases

Eredeti megjelenés éve: 1979

Tartalomjegyzék

>!
Aquila, Debrecen, 2007
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636795597 · Fordította: Borbás Mária
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
148 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635487355 · Fordította: Borbás Mária
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1996
148 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635483228 · Fordította: Borbás Mária

1 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Újabb kellemes, rövid történetek, amelyek megmozgatták az agyamat, szeretek gondolkozni, hogy mi, miért történt úgy, ahogy, azonban legtöbbször legyőz a történet.
A baba című történet kissé ijesztő volt számomra, de igyekeztem kizárni a misztikus részét a történetnek, és úgy gondolni rá, mint egy érdekes, elgondolkodtató történetre.

>!
csgabi MP
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Változatos elbeszélések találhatóak ebben a gyűjteményben, szerintem, aki elolvassa, mindenki talál magának benne egy kedvencet. Érdekes volt olvasni A házmesterné bosszújá-t – hiszen ebből fejlődött ki később a Végtelen éjszaka (más címen Örök éj) című regény.
Az utolsó két történet „misztikus” – érdekesek voltak, kicsit nyomasztóak. A baba számomra – akármikor is olvastam eddig – mindig ijesztő volt.
A címadó novella tetszett talán a legjobban.
Szép egész volt mindegyik történet. Nem az ő hibájuk, hogy számomra jobban tetszenek az írónő regényei.

1 hozzászólás
>!
Levandra P
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Élveztem ezeket a kis történeteket. Bár jobban esett volna a lelkemnek, ha mindegyiket bővebben olvashattam volna, bővebben ki lett volna dolgozva és a karakterek természetét, személyiségét is kellőképpen megismerem, hogy egy kicsit dolgoztassam a szürkeállományt. Szokásos meglátás: így túl egyszerű volt, viszont tudtam élvezni, ezért nem is vett el az olvasás élményéből, mert kis szösszenetekként kezeltem őket. Legtöbbjüket már láttam filmen, bámulatos, hogy ki dolgozták a forgatókönyveket ennyi információ alapján.

>!
GytAnett P
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Könyvtárban jártam, amikor úgy gondoltam, hogy olvasnék egy A.C. könyvet. Le is kaptam az első olyan művet a polcról, aminek tetszett a címe. Semmi egyebet nem tudtam róla.
Aztán rendesen meglepődtem, amikor a harmadik novellába belekezdve rájöttem, hogy ez amúgy egy novellás kötet. :D Soha nem volt még ilyen jellegű könyvekhez szerencsém, de azt hiszem, nem sűrűn fogom forgatni őket. Jobban kedvem az egybefüggő történetet. :)
Nem volt rossz egyébként, egyik-másik kifejezetten tetszett. Viszont sajnos akadt olyan is, amit gyengének éreztem, ráadásul néha annyi név volt, hogy mire felfogtam volna, hogy ki kicsoda, már a végére is értem. A baba és a Fura tréfa tetszett talán a legjobban, legkevésbé pedig a Miss Marple mesélt bírtam értékelni.
Nem mondom, hogy elzárkózom továbbiakban a novellás kötetektől, de egy ideig hanyagolni fogom őket szerintem. :)
A.C. egyébként továbbra is egy zseni, hihetetlen, hogy milyen történeteket tud kitalálni. :)

>!
eki
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Ez az „Agáta” tetszett eddig a legkevésbé. Hogy miért találtam ezt ilyen dög unalmasnak? Nem tudom, talán rossz hangulatban olvastam.

>!
Sakura P
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Könnyed olvasmány egyszerű novellákkal. Elmélyülni nem lehet bennük, de ha van egy kis időnk akkor időkitöltötésre megfelelő. „A baba” c. novella a frászt hozta rám, és nekem nem illett bele ebbe a Miss Marple kötetbe, de ez így volt „A tükörrel” is. A.C. jobb, ha egy egész kötet gyilkosságról és nyomozásról szól, jobban magával ragad, de azért érdemes ezt is elolvasni.

>!
Biba
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

8 kis történet található a könyvben, rejtélyesek, csavarosak, de elég rövidek. Az egyik történet, a babás ráadásul nem is volt igazi krimi, cserébe ijesztő volt. Érdemes elolvasni ezt a kötetet, mert jók a történetek, csak valahogy szívesebben olvastam volna őket hosszabban. Talán a Fura tréfa volt a kedvencem, de mintha már ismertem volna ezt a történetet korábbról. A házmesterné bosszúját olvasva pedig folyton az írónő egy másik regényének, az Örök éjnek a megfilmesített változata pörgött a szemem előtt, és a korábbi értékeléseket látva kiderült, hogy nem véletlenül: ebből a kis novellából fejlődött ki az említett regény.

>!
Molymacska P
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

A Miss Marple novellák nagyon tetszettek, sokkal jobban mint a Poirot-sok. Nem véletlenül: Miss Marple aranyos idős asszony, aki kicsit szeleburdi, de az agytekervényei igen aktívak. A történeteket is (amiket tudtam) könnyebben megoldottam, mint más könyvben, logikus, ésszerű, és ráadásként még jól megírt is. Imádtam, kivéve az utolsó két történetet, amit már olvastam egy másik kötetben (és nagyon sajnáltam, hogy ebbe került bele, mivel így az idős hölgyünk történetei kicsit megszakadnak :( )

>!
Paulina_Sándorné
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Szeretem Miss Marple nyomozásairól, szereplésével írt történeteket. Nagyon aranyos az öreg hölgy. A rövid kis történetek azért adtak egy kis gondolkodást számomra, bár lehet, hogy csak fáradtabb voltam.

>!
Joshua182
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

8 novellát tartalmaz a kötet, melyek többsége kiválóan alkalmas bevezetőnek az írónő híres Miss Marple-történeteihez, 2 misztikus novellát leszámítva ő áll az események középpontjában és derít fényt a csavaros bűntényekre.
Mindenképp érdemes ezekkel a rövidebb novellákkal kezdeni a nagyobb lélegzetű művek előtt annak, akinek még viszonylag ismeretlen a munkássága, ezek a történetek még kevésbé szövevényesek, ugyanakkor 1-2 bonyolultabb csavar már itt is előfordul.
A novellák többsége remekül, korhűen adja vissza az álmos, vidéki angliai kisvárosok hangulatát a „hétköznapi” emberek ügyes-bajos dolgaival, bizonyára részben ebből is fakad a Christie-könyvek töretlen népszerűsége. Néhány karakter ugyanakkor kísértetiesen emlékeztetett a brazil szappanoperákból ismerős (butuska, pletykás) cselédekre, ez eleinte zavart és forgattam a szemem, aztán viszonylag hamar belesüppedtem a fent említett hangulatba és rövidesen azon kaptam magam, hogy próbálom kitalálni, ki a gyilkos.
El kell ismernem, bár akadt egy-két gyengébb darab is, már ezekben a rövid történetekben is érezhető a szerző azon képessége, amellyel képes ilyen reakciót kiváltani a kissé idegenkedő olvasókból is.
Ennek ellenére a kedvencem nem Miss Marple bűnügyei közül került ki, hanem A baba című kísértethistória lett a befutó, remélem a jövőben nagyobb terjedelmű misztikus művekkel is összefutok Agatha Christie tollából!


Népszerű idézetek

>!
Kogoro

Csak a dolgok általában mindig emlékeztetnek valamire. És ez néha segít.

39. oldal - Fura tréfa (Magyar Könyvklub, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple · nyomozás
>!
Sajtkukac94

– A pocak rosszabb, mint a hátsó – állapította meg. – Jobban látszik. Vagy talán azért gondolja az ember, mert ha beszélget valakivel, azzal szembenéz, és az illető nem látja az ember hátsóját, a hasát viszont igen. No mindegy, nekem jelenleg az a módszerem, hogy a hasamat húzom be, a hátsóm meg csináljon, amit akar.

117. oldal, A baba

>!
Joshua182

Tudja, felügyelőúr, én sajnos nem hiszek a tökéletes lényekben. Mindannyiunknak van hibája – és a háztartási munkában ez nagyon hamar kiderül!

99. oldal

>!
Sakura P

Optimista szülei Dianának keresztelték, Mrs. Harmonra azonban kora ifjúságában ráragadt a „Duci” név, egészen nyilvánvaló okból.

>!
Dorczy

Az emberi aljasság sajnos határtalan.

47. oldal - Fura tréfa (Aquila, 2007)

>!
Kogoro

Csak az a baj, persze, hogyha valaki annyira vaksi, mint én, és elveszíti a szemüvegét, akkor kell, hogy legyen egy tartalék szemüvege, amivel megtalálhatja a másikat, mert különben hogyan keresse meg?

124. oldal - A baba (Magyar Könyvklub, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: szemüveg
>!
Sakura P

Emily kisasszony ágyban feküdt; nyilvánvalóan élvezte a félhomályt és a végtelen szenvedést.

>!
Kogoro

Szerénységem tiltja, hogy elismételjem, mit mondott erre Mr. Petherick – de nem tagadom, egy irinyó-pirinyót magam is elégedett voltam magammal.

114. oldal, Miss Marple mesél (Magyar Könyvklub, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple · Mr. Petherick
>!
Kogoro

A jó kedélyű, viharvert, ötvenöt esztendős Miss Hartnell szokásos harsány basszushangján kurjantott rá:
– Szép jó napot, Miss Politt!

49. oldal - Gyilkosság méretre (Magyar Könyvklub, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Amanda Hartnell

A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Dermot Craddock · Amanda Hartnell · Diana „Duci” Harmon · Dr. Haydock · Jane Helier · Joyce Lemprière/Joan West · Julian Harmon tiszteletes · Melchett ezredes · Miss Wetherby · Mr. Petherick · Palk közrendőr · Raymond West · Slack felügyelő

Helyszínek népszerűség szerint

St. Mary Mead · Chipping Cleghorn · Much Benham


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei
Arthur Conan Doyle: A brixtoni rejtély
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Carola Dunn: Daisy és a jégbe fagyott Don Juan
Joss Stirling: Storm és Stone
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei 2.
Peter James: Kegyetlen tréfa
Tony Parsons: A gyiloktáska
Nigel McCrery: A Pók hálójában
Jeffrey Archer: Tökéletes másolat