Gyilkosság ​méretre (Miss Marple 14.) 215 csillagozás

Agatha Christie: Gyilkosság méretre Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ugye, ​emlékeznek még Miss Marple-ra, a falusi öregkisasszonyra, aki úgy ismeri St. Mary Mead lakosait, mint a tenyerét? És mivel pontosan tudja, milyen az emberi természet, könnyűszerrel megold olyan rejtélyeket is, amelyek előtt értetlenül állnak a Scotland Yard legkiválóbb elméi!
    Mert vajon ki volt az a haldokló férfi, aki menedékért vánszorgott be a falusi templomba? És: hova rejthette az agyafúrt Matthew bácsi az aranyrudakat? No és ki fojthatta meg a ruhapróbára készülő vidéki feleséget? A vén házmesterné miért esküdött bosszút az új gazdák ellen? A világ legkitűnőbb szobalánya ugyan mivel lepheti meg úrnőjét – és a falu népét? Az ágyában leszúrt Mrs. Rhodes halála sem marad megoldatlan rejtély Miss Marple előtt.
    És akinek ennyi jó kevés – kap ráadásul HÉT REJTELMES és IZGALMAS TÖRTÉNETET a Fülemüle-villa titkáról, a varázserejű babáról, a jövendőmondó tükörről, a valóságban játszódó zenedrámáról, egy különös balesetről, egy fiatal pár ritka… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1979

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Agatha Christie - „keretes” könyvek

>!
Aquila, Debrecen, 2007
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636795597 · Fordította: Borbás Mária
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
148 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635487355 · Fordította: Borbás Mária
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1996
148 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635483228 · Fordította: Borbás Mária

1 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Miss Marple · Dermot Craddock · Slack felügyelő · Amanda Hartnell · Diana „Duci” Harmon · Dr. Haydock · Jane Helier · Joyce Lemprière/Joan West · Julian Harmon tiszteletes · Melchett ezredes · Miss Wetherby · Mr. Petherick · Palk közrendőr · Raymond West

Helyszínek népszerűség szerint

St. Mary Mead · Chipping Cleghorn · Much Benham


Kedvencelte 5

Most olvassa 4

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Újabb kellemes, rövid történetek, amelyek megmozgatták az agyamat, szeretek gondolkozni, hogy mi, miért történt úgy, ahogy, azonban legtöbbször legyőz a történet.
A baba című történet kissé ijesztő volt számomra, de igyekeztem kizárni a misztikus részét a történetnek, és úgy gondolni rá, mint egy érdekes, elgondolkodtató történetre.

>!
csgabi MP
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Változatos elbeszélések találhatóak ebben a gyűjteményben, szerintem, aki elolvassa, mindenki talál magának benne egy kedvencet. Érdekes volt olvasni A házmesterné bosszújá-t – hiszen ebből fejlődött ki később a Végtelen éjszaka (más címen Örök éj) című regény.
Az utolsó két történet „misztikus” – érdekesek voltak, kicsit nyomasztóak. A baba számomra – akármikor is olvastam eddig – mindig ijesztő volt.
A címadó novella tetszett talán a legjobban.
Szép egész volt mindegyik történet. Nem az ő hibájuk, hogy számomra jobban tetszenek az írónő regényei.

1 hozzászólás
>!
Levandra P
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Élveztem ezeket a kis történeteket. Bár jobban esett volna a lelkemnek, ha mindegyiket bővebben olvashattam volna, bővebben ki lett volna dolgozva és a karakterek természetét, személyiségét is kellőképpen megismerem, hogy egy kicsit dolgoztassam a szürkeállományt. Szokásos meglátás: így túl egyszerű volt, viszont tudtam élvezni, ezért nem is vett el az olvasás élményéből, mert kis szösszenetekként kezeltem őket. Legtöbbjüket már láttam filmen, bámulatos, hogy ki dolgozták a forgatókönyveket ennyi információ alapján.

>!
Ferger_Jolcsi P
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Csak utólag vettem észre, hogy ez a könyv nem regény, hanem novelláskötet, de A. C. még a novellákhoz is nagyon jól ért, így – bár nem nagyon vagyok oda értük – még ez a tény se vette el a kedvemet. A baba c. novella nagyon ijesztő, ha egy baba így viselkedne velem is, hát én tuti szívrohamot kapnék tőle. De a többi novella annyira nem jött be nekem, unalmasak voltak és inkább a félelemérzet keltésére álltak rá, nem a krimi-gyilkosság-nyomozás vonalra. Hiányoltam belőle Poirot, nekem azok az igazi A. C. regények, bár magam sem tudnám megindokolni, hogy miért. :D

>!
GytAnett P
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Könyvtárban jártam, amikor úgy gondoltam, hogy olvasnék egy A.C. könyvet. Le is kaptam az első olyan művet a polcról, aminek tetszett a címe. Semmi egyebet nem tudtam róla.
Aztán rendesen meglepődtem, amikor a harmadik novellába belekezdve rájöttem, hogy ez amúgy egy novellás kötet. :D Soha nem volt még ilyen jellegű könyvekhez szerencsém, de azt hiszem, nem sűrűn fogom forgatni őket. Jobban kedvem az egybefüggő történetet. :)
Nem volt rossz egyébként, egyik-másik kifejezetten tetszett. Viszont sajnos akadt olyan is, amit gyengének éreztem, ráadásul néha annyi név volt, hogy mire felfogtam volna, hogy ki kicsoda, már a végére is értem. A baba és a Fura tréfa tetszett talán a legjobban, legkevésbé pedig a Miss Marple mesélt bírtam értékelni.
Nem mondom, hogy elzárkózom továbbiakban a novellás kötetektől, de egy ideig hanyagolni fogom őket szerintem. :)
A.C. egyébként továbbra is egy zseni, hihetetlen, hogy milyen történeteket tud kitalálni. :)

>!
krlany I+SMP
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Ezek kis rövid novellák, összesen nyolc darab. Hat Miss Marple esze nyomát viseli, kettő pedig kilóg a sorból. Amolyan misztikus írások ezek az öreg hölgy nélkül, amelyekre nincs magyarázat, és maradnak a rejtélyek… Viszont az egyik történet ismerős volt nekem. Lehet, hogy valamelyik Miss Marple-es sorozatban filmre vitték?
A sztorik egyébként jók, volt olyan, amit én is kapisgáltam, nyilván volt olyan, ahol a kesztyűt sem vehettem fel Miss M mellett. A két misztikust pedig nehezményeztem, hogy nincs magyarázat. A magyarázatnélküliség nem illett ebbe a kötetbe. Az egy másikba való, más ilyen sztorikkal együtt.

>!
Hollóhát
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Valahogy mindig is szerettem ezt a novella gyűjteményt, jobban, mint a Tizenhárom rejtélyt. Talán mert többször olvastam. És persze Joan Hickson került a borítóra, akit imádok Miss Marple szerepében.
Az csak ráadás, hogy pont az első novellában a Gyilkosság meghirdetve szereplői köszöntek vissza, amit szintén pár napja olvastam újra.

>!
Sakura
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Könnyed olvasmány egyszerű novellákkal. Elmélyülni nem lehet bennük, de ha van egy kis időnk akkor időkitöltötésre megfelelő. „A baba” c. novella a frászt hozta rám, és nekem nem illett bele ebbe a Miss Marple kötetbe, de ez így volt „A tükörrel” is. A.C. jobb, ha egy egész kötet gyilkosságról és nyomozásról szól, jobban magával ragad, de azért érdemes ezt is elolvasni.

>!
eki
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

Ez az „Agáta” tetszett eddig a legkevésbé. Hogy miért találtam ezt ilyen dög unalmasnak? Nem tudom, talán rossz hangulatban olvastam.

>!
Biba
Agatha Christie: Gyilkosság méretre

8 kis történet található a könyvben, rejtélyesek, csavarosak, de elég rövidek. Az egyik történet, a babás ráadásul nem is volt igazi krimi, cserébe ijesztő volt. Érdemes elolvasni ezt a kötetet, mert jók a történetek, csak valahogy szívesebben olvastam volna őket hosszabban. Talán a Fura tréfa volt a kedvencem, de mintha már ismertem volna ezt a történetet korábbról. A házmesterné bosszúját olvasva pedig folyton az írónő egy másik regényének, az Örök éjnek a megfilmesített változata pörgött a szemem előtt, és a korábbi értékeléseket látva kiderült, hogy nem véletlenül: ebből a kis novellából fejlődött ki az említett regény.


Népszerű idézetek

>!
Joshua182

Tudja, felügyelőúr, én sajnos nem hiszek a tökéletes lényekben. Mindannyiunknak van hibája – és a háztartási munkában ez nagyon hamar kiderül!

99. oldal

>!
Dorczy

Az emberi aljasság sajnos határtalan.

47. oldal - Fura tréfa (Aquila, 2007)

>!
Kogoro

Csak a dolgok általában mindig emlékeztetnek valamire. És ez néha segít.

39. oldal - Fura tréfa (Magyar Könyvklub, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple · nyomozás
>!
Sajtkukac94

– A pocak rosszabb, mint a hátsó – állapította meg. – Jobban látszik. Vagy talán azért gondolja az ember, mert ha beszélget valakivel, azzal szembenéz, és az illető nem látja az ember hátsóját, a hasát viszont igen. No mindegy, nekem jelenleg az a módszerem, hogy a hasamat húzom be, a hátsóm meg csináljon, amit akar.

117. oldal, A baba

>!
Sakura

Optimista szülei Dianának keresztelték, Mrs. Harmonra azonban kora ifjúságában ráragadt a „Duci” név, egészen nyilvánvaló okból.

>!
Kogoro

Csak az a baj, persze, hogyha valaki annyira vaksi, mint én, és elveszíti a szemüvegét, akkor kell, hogy legyen egy tartalék szemüvege, amivel megtalálhatja a másikat, mert különben hogyan keresse meg?

124. oldal - A baba (Magyar Könyvklub, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: szemüveg
>!
Sakura

Emily kisasszony ágyban feküdt; nyilvánvalóan élvezte a félhomályt és a végtelen szenvedést.

>!
Kogoro

Szerénységem tiltja, hogy elismételjem, mit mondott erre Mr. Petherick – de nem tagadom, egy irinyó-pirinyót magam is elégedett voltam magammal.

114. oldal, Miss Marple mesél (Magyar Könyvklub, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Miss Marple · Mr. Petherick
>!
Kogoro

A jó kedélyű, viharvert, ötvenöt esztendős Miss Hartnell szokásos harsány basszushangján kurjantott rá:
– Szép jó napot, Miss Politt!

49. oldal - Gyilkosság méretre (Magyar Könyvklub, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Amanda Hartnell

A sorozat következő kötete

Miss Marple sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei
Lee Child: A nevem: Jack Reacher
John le Carré: A titkos zarándok
Joss Stirling: Storm és Stone
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban
C. J. Sansom: Sötét tűz
Ben Aaronovitch: Soho felett a hold
Philip Pullman: Rubin és füst